14.3.06

Θαύμα! Θαύμα!

Στη Μονή Αγάθωνος μιλούν για θαύμα. Και έτρεξε ο "επιστήμων" ιατροδικαστής Γιαμαρέλλος να εξετάσει το λείψανο του μοναχού. Και απεφάνθη: Θαύμα! Θαύμα!

Συγγνώμη αν είμαι λιγάκι καχύποπτος, αλλά όταν μιλούν άνθρωποι που είναι γνωστοί για τη θρησκοληψία, τον εθνικισμό και το ρατσισμό τους δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά αυτό που λένε. Ξέρω πως δεν είναι σωστό -- πρέπει να δίνει κανείς μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι λέγεται, και λιγότερη στο ποιος το λέει. Τι να πώ; Είναι κι αυτό ένα από τα ελαττώματά μου.

Παρεμπιπόντως: Οι λεξούλες αυτές (θρησκόληπτος, εθνικιστής, ρατσιστής, φασίστας, ναζί κ.τ.λ.) δεν αποτελούν ύβρεις, αλλά αξιολογικούς χαρακτηρισμούς, και κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει σε κανέναν να τις χρησιμοποιεί. Οι άνθρωποι δεν κρίνονται από την ιδέα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, αλλά από τις πράξεις τους και από τις απόψεις που εκφράζουν δημόσια.

2 comments:

Nada said...

Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ.

Azrai said...

Ο Ιατροδικαστής δεν μπορεί να αποφανθεί θαύμα. Αυτό το λέει η Εκκλησία. Ο Ιατροδικαστής έπρεπε να αρκεστεί στο να μας πει τι βρήκε και όχι να βγάλει δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα για θέματα που δενα φορουν την επιστήμη του.