2.3.07

Οι βλαβερές συνέπειες του "Δαυλού"

Πριν από λίγες μέρες, είδα στις ειδήσεις κάποιου τηλεοπτικού σταθμού να γίνεται λόγος για κάποια 15χρονη, παιδί-θαύμα, που ακούει στο παράδοξο όνομα «Προμηθέα». Ο ντόρος γινόταν γύρω από το γεγονός ότι είπε κάποια «κακά» πράγματα για το Χριστιανισμό και την ελληνική Εκκλησία. Δεν έδωσα σημασία, γιατί αυτά είναι πράγματα που έχουν ακουστεί χιλιάδες φορές και αποτελούν ιστορικά γεγονότα — τα οποία, όπως είναι γνωστό, πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν να παραβλέπουν και να εστιάζουν αλλού την προσοχή τους. Και συνέχισα, απλά, τη δουλειά μου.

Χθες, όμως, είδα το ποστ του Ανδρέα, και η όλη υπόθεση απέκτησε ενδιαφέρον. Γιατί, ενώ τα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα) παρουσίαζαν απλώς μια κοπέλα που έκανε επίθεση στην Εκκλησία, η πραγματικότητα ήταν αρκετά διαφορετική. Κατέβασα, λοιπόν, το βίντεο, το οποίο μπορείτε να βρείτε και στο μπλογκ του sfrang, και κάθισα να το δω.

Πρώτα απ’ όλα, δεν λες τέτοια πράγματα κατά των ανθρώπων που σε έφεραν εκεί για να σε τιμήσουν — και που, μάλιστα, σε χειροκροτούν όρθιοι πριν καν ανοίξεις το στόμα σου. Είναι, όπως έγραψε και ο Π σε σχόλιό του στην Καλύβα Ψηλά στο Βουνό, «σα να με καλέσαν να μιλήσω για σας στο γαμήλιο τραπέζι σας κι εγώ να το εκμεταλλευτώ για να καταθέσω θεωρίες κατά του γάμου και στοιχεία για το πόσο παλιάνθρωποι είστε». Η στάση της Προμηθέας (μα δεν μπορώ να το χωνέψω με τίποτε αυτό το όνομα…) ήταν τουλάχιστον απρεπής.

Τα ΜΜΕ, η ξανθιά που προλογίζει το βίντεο, καθώς και αρκετοί μπλόγκερ, στάθηκαν σε όσα είπε η Προμηθέα για το Χριστιανισμό. Εγώ θα αναφερθώ αποκλειστικά σε όσα είπε στο πρώτο μέρος της ομιλίας της, γιατί αυτό είναι που με ενδιαφέρει περισσότερο, και γιατί αυτό είναι που δείχνει ξεκάθαρα την ιδεολογική θέση της και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το δεύτερο μέρος, το οποίο, από μόνο του, φαντάζει κάπως «ξεκάρφωτο».

Το πρώτο μέρος, λοιπόν, της ομιλίας της Προμηθέας, μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:

1. Η πρώτη ξηρά που αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα ήταν η Ελλάδα (οι υπόλοιπες «αναδύθηκαν μετά από εκατομμύρια χρόνια»).

2. Οι πρώτοι άνθρωποι στη γη ήταν οι Έλληνες.

3. Η πρώτη γλώσσα στον κόσμο ήταν η ελληνική, από την οποία σχηματίστηκαν, πολύ αργότερα, όλες οι άλλες. Και, μάλιστα, «η ελληνική γλώσσα υπήρξε και είναι η τελειότερη μέχρι σήμερα ανθρώπινη γλώσσα επί της γης».

4. Ψεύδος η ινδοευρωπαϊκή θεωρία.

5. Ψεύδος η θεωρία περί φοινικικού αλφαβήτου — άλλωστε, οι Φοίνικες είχαν χαμηλότατης στάθμης πολιτισμό.

6. Το ιωνικό αλφάβητο είναι τουλάχιστον 4.000 χρόνια παλαιότερο των Φοινίκων.

7. Η ελληνική γλώσσα «περικλείει τη λύση στα οικουμενικά προβλήματα της ανθρωπότητας».

8. Όπως φαίνεται, λέει, στο Thesaurus Linguae Grecae, η ελληνική γλώσσα διαθέτει 90.000.000 λεκτικούς τύπους.

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Σ’ εμένα, πάντως, (και σε άλλους, απ’ ό,τι κατάλαβα) θυμίζει το περιοδικό «Δαυλός». Ειδικά για το 8, σας παραπέμπω (όπως, πολύ σωστά, έκανε και ο Π στην «Καλύβα») στη θαυμάσια σχετική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου.

Επειδή, όμως, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, αντί άλλου σχολίου, σας παραθέτω ολόκληρη την αρχή της ομιλίας:

«Καλησπέρα σας Ελληνίδες και Έλληνες, τέκνα αθανάτων θεών και αθανάτων ηρώων, κληρονόμοι του μεγαλύτερου παγκοσμίου πολιτισμού του απωτάτου παρελθόντος, από το οποίο ακέραιο λείψανο διασώζεται σήμερα το μεγαλειώδες δημιούργημά του: η ελληνική γλώσσα μας, που χρειάστηκε πολλές μυριάδες ετών να εξελιχθεί και να τελειοποιηθεί, ποιοτικώς ανάλογη, φυσικά, με τον ελληνικό πολιτισμό, που αποτέλεσε το εργαλείο για την οικοδόμησή του και τη δημιουργία του. Έτσι δημιούργησε ο Θεός την Ελλάδα, και ονόμασε Γη του Φωτός, γιατί Ελ σημαίνει φως, και Λας σημαίνει πέτρα, έδαφος, γη. Και από αυτή τη γη του φωτός, τη γη που πρώτη αντίκρισε το φως του ήλιου, γεννήθηκαν οι φωτοδότες των αρετών και του πολιτισμού: οι Έλληνες. Και σκόρπισαν αυτοί τον πολιτισμό τους εις όλην τη γη, καθώς και ετάχθη.»

Και μετά, έπεσε σκότος βαθύ…

146 comments:

christina said...

Εμένα πάντως, στη Δέσμη, 90.000.000 λέξεις μου φάνηκαν...

Π said...

«Προμηθέα ... μα δεν μπορώ να το χωνέψω με τίποτε αυτό το όνομα».

Πώς να μπορείς; Σα να λέμε, π.χ, ο φονεύς, η φονέα... (το φονέον;) H Προμηθέα μπορεί να είναι περήφανη ότι οι ελληνικές λέξεις είναι πλέον 90.000.002,5 !

Π said...

Kι απότι βλέπω από πάνω, η passer-by πρέπει να είναι η Προμηθέα Δεσμώτα...

Anonymous said...

Δεν είμαι φιλόλογος, αλλά νομίζω πως με την αλλαγή σε θηλυκό αλλάζει και το νόημα του αρχικού "Προμηθέα".

dodo said...

Μα τον Δία! ;-)

Ιφιμέδεια said...

Έχει γούστο να το προβάλλουν αυτό το μικρομέγαλο ως νέα ιέρεια, προφήτη ή ό,τι άλλο! Άκου Προμηθέα!

ο δείμος του πολίτη said...

Ωραίο το σχόλιο του 3,14. Είπαμε ότι είναι πολλές οι λέξεις, αλλά τόσες πια; Παραπάει κι εγώ νομίζω. Βέβαια για μεθοδολογία και για επιστημονικές αρχές του τύπου κάθε γλώσσα εκφράζει απλά τις περιβαλλοντικές και κοινωξικές ανάγκες του εν λόγω τόπου είναι περιττές για τους Δυαλικούς γραφικούς τύπους.

Σχετικά με το ζήτημα των παιδιών θαύμα δεν θέλω να προχωρήσω, αλλά μόνο να διευκρινίσω ότι γελάω όποτε ακούω κάτι τέτοιο.

cyrus said...

passer-by, βάλε κι άλλες, μην τσιγκουνεύεσαι. Έτσι κι αλλιώς, ο μύθος φουσκώνει όλο και περισσότερο τα νούμερα. Εγώ προτείνω 120.000.000 — άλλος;

Π, κάπου είδα ένα ωραίο (συγγνώμη, δεν θυμάμαι πού): αν η κοπέλα άλλαζε το όνομά της σε Προμήθεια, θα είχε μεγάλο σουξέ...

Πάνο, λες αυτοί που της έδωσαν τα ονόματά της (Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία) και της εμφύσησαν το φανατισμό να νοιάστηκαν για τα νοήματα;

dodos, επίτρεψέ μου να προσθέσω "μα τον Τουτάτη" και "μα τον Μανιτού"!

Ιφιμέδεια, θα το λέω συνέχεια: η ιδεολογία αυτή (και η αντίστοιχη ελληνορθόδοξη, βεβαίως) κερδίζει συνεχώς έδαφος — αργά, αλλά σταθερά. Όσο την αντιμετωπίζουμε ως γραφικότητα και μόνο, της αφήνουμε χώρο. Χρειάζεται κριτική.

christina said...

Η πλούσια γλώσσα δημιουργείται από τις συνθήκες.
Κουβαλάει στοιχεία από πολλούς πολιτισμούς και επιρροές από πολλές γλώσσες. Σημαίνει φιλοπερίεργους ομιλητές που με τον καιρό ήρθαν σε επαφή με πολύ κόσμο και εξέτασαν πολλες θεωρίες.
Από αυτήν την άποψη, η Ελληνική είναι πλούσια γλώσσα.

Όσο για τα παιδιά-θαύματα, πιστεύω πως πρόκειται για ταλαντούχα άτομα που συγχρόνως είχαν κάποιον να το αντιληφθεί και να τους δώσει ευκαιρίες εκτός σχολικού προγράμματος.

Το πως χρησιμοποιεί κανείς αυτή τη νοητική δύναμη είναι αιώνιο πρόβλημα στην ανθρώπινη ιστορία. Ζάρι.

cyrus said...

Δείμε και passer-by, ρίξτε μια ματιά στο κείμενο του Σαραντάκου, όπου παραπέμπω στο ποστ. Σαφέστατα είναι πλούσια γλώσσα η ελληνική, και, για μια περίοδο, υπήρξε η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον (τότε) γνωστό κόσμο. Όμως, άλλο 90 εκατομμύρια, κι άλλο 1,2 εκατομμύρια — που μάλλον είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα...

christina said...

Είπα οτι είναι πλούσια, όχι "η πιο πλούσια" και διευκρίνισα οτι τις αντιλήφθηκα ως 90 εκ. λέξεις ως μαθήτρια. Μη σας πω και 390 εκατομμύρια όταν γράφαμε επαναληπτικό :Ρ

Για τη συγκεκριμένη κοπέλα, νομίζω ότι φέρθηκε βλακωδως. Δεν κρινω τις αποψεις της, ο καθενας δικαιουται να λεει ο,τι θέλει - αρκει να μην προσπαθει να με πεισει με το ζορι. Καποια στιγμη θα της πεσει στα χερια το λάθος βιβλιο ή η λάθος συντροφιά και θα συμβεί η εφηβική (ή εικοσικάτι)επανάσταση.
Κρίνω τους χειρισμους της ομως. Βλακωδης επιλογή της στιγμής, του κοινού και του τρόπου.

Π said...

Mη γελάτε με το Προμήθεια, γιατί αυτό νομίζω πως είναι το σωστό θηλυκό: πρβλ. π.χ. Aμαλθεύς, Aμάλθεια. Ως Προμηθέα βεβαίως αλλάζει το νόημα, μόνο που γίνεται μη-νόημα: το θηλυκό ενός επίσης ανύπαρκτου Προμήθεος (90.000.004 and ticking!).

Π said...

Για να δευτερολογήσω: είναι θλιβερό να είναι και αγράμματοι οι αρχαιολάτρες που οδηγήθηκαν στο Προμηθέα σκεπτόμενοι το Προμηθεύς/Προμηθέας ως πρωτόκλιτο. H Ιφιμέδεια, παραπάνω, χρησιμοποίησε μιά λέξη που μας δείχνει το σωστό μηχανισμό: ιερεύς/ιερέας - ιέρεια.

Νομίζω said...

Οι δωδεκαθεϊστές πάνε παρέα με την βλακεία και τα κόμπλεξ.
Πόσο ανάγκη πρέπει να έχει κάποιος για να "ξεχωρίσει", ώστε να μπαίνει στην διαδικασία να εφευρίσκει σοφιστείες για να θεοποιήσει τους προγόνους του και μέσα από αυτούς τον εαυτό του φυσικά, γιατί αν δεν ανακατευότανε ο ίδιος μέσα σε όλη αυτή την θεϊκή κληρονομιά τότε ποιο το νόημα για τον ίδιο.
Άλλωστε πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν πολιτικές σκοπιμότητες.
Τώρα θυμήθηκα ένα ντοκιμαντέρ που είχε βάλει η ΕΤ-1 όταν είχε απεργίες στα μέσα Δεκέμβρη με σπάνιο υλικό βίντεο από την ελληνική ιστορία. Ένα απόσπασμα έδειχνε την παρέλαση των γυμνόστηθων νεανίων στο Παναθηναϊκό στάδιο προς απόδειξη της σωματικής ανωτερότητας του ελληνικού "φύλλου", επί Μεταξά αν θυμάμαι καλά. Μη χέσω!

Παιδιά θαύματα δεν υπάρχουνε. Άνθρωποι υπάρχουνε που το σύστημα παιδείας, τους πάει γάντι.
Ή παιδιά που δεν λένε ποτέ όχι. Αυτά είναι "ιδανικά" παιδιά για τους περισσότερους.

Π said...

Nομίζω: ακριβώς, η προγονολατρεία ουσιαστικά αποκαλύπτει κόμπλεξ κατωτερότητας. Όσο για τα «παιδιά-θαύματα», για τον cyrus και για μένα η χρήση αυτής της λέξεως είναι καταγέλαστη: είναι σαφές και το από ποιές νοοτροπίες προέρχεται η τάση να αποκαλείται θαύμα το στατιστικά πολύ ασυνήθιστο ή πολύ άνω του μέσου όρου.

Mogwai said...

Ε ρε τρέλα που υπάρχει στον κόσμο! Υπάρχει ακόμα ο Δαυλός?

Νομίζω said...

Π, μιλάμε την ίδια γλώσσα ...που αυξάνει και πληθαίνει :Ρ χωρίς να αναπαράγεται. Παρθενογένεση δηλαδή.

Μιας κι αναφέρθηκε μια ερώτηση, το όνομα Προμήθεια σε ποια σειρά κινουμένων σχεδίων είχε εμφανιστεί σαν όνομα πόλης; Όποιος θυμάται ας απαντήσει γιατί έφαγα σκάλωμα.

cyrus said...

passer-by, δεν διαφωνήσαμε πουθενά...

Π, το "Προμήθεια", ως όνομα, δεν είναι αστείο γιατί είναι "λάθος", αλλά λόγω των συνειρμών που προκαλεί...

Νομίζω, η υπέρμετρη προγονολατρεία είναι ένα από τα τυπικά χαρακτηριστικά του φασισμού... Όσο για τα παιδιά-θαύματα, αυτά αποτελούν παρελθόν — τώρα υπάρχει νέα μόδα: τα παιδιά indigo...

mogwai, δεν κατάλαβα — έχεις κάτι εναντίον του Δαυλού;

:-ΡΡΡ

Anonymous said...

"Για να δευτερολογήσω: είναι θλιβερό να είναι και αγράμματοι οι αρχαιολάτρες που οδηγήθηκαν στο Προμηθέα σκεπτόμενοι το Προμηθεύς/Προμηθέας ως πρωτόκλιτο."

Βασικά δεν είναι Έλληνες αλλά ελληνογκαγκά, και αυτό τα εξηγεί όλα.

Mauve_All said...

Εμφανέστατες οι βλαβερές συνέπειες του "Δαυλού" και είναι πράγματι ένα ζήτημα γιατί τα τηλεοπτικά κανάλια που ασχολήθηκαν με το θέμα δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας (περί ανωτερότητας του ελληνικού πολιτισμού) και εστίασαν αποκλειστικά στο δεύτερο που αφορούσε στο χριστιανισμό.
Συμφωνώ βεβαίως με τον CyrusGeo στο ότι "η υπέρμετρη προγονολατρεία είναι ένα από τα τυπικά χαρακτηριστικά του φασισμού" και δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να αναλύσω πώς και γιατί αυτό το απομονωμένο εκ των πραγμάτων κορίτσι έφτασε να έχει τις αντιλήψεις που έχει.
Θέλω όμως να πω το εξής, αναφορικά με τον όρο "παιδί-θαύμα". Δικαίως ή αδίκως, οι θρησκείες δημιουργούν ένα αναπόφευκτο γλωσσικό προηγούμενο. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον όρο "παιδί-θαύμα" δεν αναφέρεται απαραίτητα σε κάποια ..θεία επιφοίτηση του συγκεκριμένου ατόμου. Ο όρος έχει επικρατήσει με την πλατύτερή του έννοια που εκφράζει αυτό που αναφέρει ο Π ως "πολύ ασυνήθιστο" ή "πολύ πάνω του μέσου όρου". Και ναι μεν η γλωσσική ακρίβεια, ακόμα και στον προφορικό λόγο, είναι επιθυμητή, αλλά προσωπικά δεν εξανλτώ την αυστηρότητά μου σε τέτοια ζητήματα, καθώς η χρήση ανάλογων όρων δε συνεπάγεται απαραίτητα και αποδοχή των πεποιθήσεων ή των νοοτροπιών που διαμόρφωσαν τους όρους αυτούς.

cyberdustz said...

Ως προς το όνομα, νομίζω αυτή είναι η συνήθη πρακτική στην Αγγλική και άλλες γερμανικές γλώσσες. Π.Χ. ο Ανδρέας, η Ανδρέα.

cyberdustz said...

Για την Προμηθέα, ομολογώ πολύ γρήγορα την βαρέθηκα και έτρεξα το βίντεο στα γρήγορα, να δω το δια ταύτα.

rodanis said...

Παρακολούθησα το σχετικό βίντεο με πολύ ενδιαφέρον. Νομίζω οτι ο χώρος που διαδραματίζονται όλα αυτά δεν είναι ασύνδετος με το γεγονός: Οι Έλληνες του εξωτερικού, μολονότι γενικά προοδεύουν κοινωνικά και οικονομικά, σε ότι έχει σχέση με την «καταγωγή τους» έχει διαπιστωθεί πολλές φορές οτι είναι προσκολλημένοι στα ήθη της περιόδου που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. Έτσι βλέπουμε συχνά σε Έλληνες του εξωτερικού μια έντονη προσκόλληση στην «ελληνορθοδοξία» με την οποία εμείς οι Ελλαδίτες δεν είμαστε πλέον (ευτυχώς) τόσο φανατικοί, άσχετα αν έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Βλέπετε, οι άνθρωποι αυτοί, καθώς αισθάνονται αποκομμένοι από τις ρίζες τους (κακώς κατά την γνώμη μου, οι ΗΠΑ εν προκειμένω είναι πολύ περισσότερο ελληνικές από ότι η σύγχρονη Ελλάδα), προσκολλώνται φανατικά σχεδόν, σε οτιδήποτε νομίζουν οτι τους δίνει μια ιδιαίτερη εθνική ταυτότητα. Είτε αυτό είναι η ορθοδοξία, είτε (πολύ σπανιότερα) η αρχαία (προχριστιανική) Ελλάδα. Βέβαια φανατισμός και αλήθεια ποτέ δεν βρέθηκαν μαζί, γι αυτό και βλέπουμε αφ ενός την κοπελίτσα να συγχέει την ιστορία της εμφάνισης και ανάπτυξης του ανθρώπου (εξαιρετικά σύντομη και πρόσφατη) με την γεωλογική μυθ-ιστορία (κατά Λιακό) της γης (ασύγκριτα αρχαιότερη και χρονικά εκτενέστερη της ανθρώπινης) και αφ ετέρου τον αρχιερέα του Σικάγο να μας πληροφορεί για την αδιαμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα του «κρυφού σχολειού» και να συνιστά να ανατρέχουμε σε χριστιανόφιλες πηγές για να μάθουμε την ιστορία (προφανώς εννοεί τα «θεόπνευστα βιβλία» και τα παραληρήματα των μοναχών) και να χειροκροτείται –και- για αυτό.

Μολονότι δεν γνωρίζω εάν ο φορέας και οργανωτής της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι άμεσα εξαρτώμενος από την Εκκλησία, στο εισαγωγικό σχόλιο της γραφικότατης (επιεικώς) παρουσιάστριας του βίντεο αναφέρεται οτι στο κοινό ενδέχεται να υπήρχαν και άλλοι «συμπαθούντες» των βλάσφημων απόψεων που εκτέθηκαν, συνεπώς πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια οργάνωση ομογενών στην οποία φυσικά συμμετέχει και η εκκλησία, χωρίς όμως η τελευταία να έχει και τον μόνο λόγο. Εάν το τελευταίο ισχύει, καλώς ειπώθηκε και κάτι -έστω έμμεσα- αντίθετο ως προς τον απαράδεκτο εορτασμό των τριών ιεραρχών ως προστατών των γραμμάτων (!!). Εάν δεν ισχύει, τότε θα ήταν σαν να ανέβω εγώ στον άμβωνα της εκκλησίας μια Κυριακή και να αρχίσω να «τα χώνω» στον χριστιανισμό! Δεν νομίζω να είχε νόημα κάτι τέτοιο, ούτε νομίζω οτι θα το επιχειρούσε ποτέ κάποιος.

Τώρα, για την μπουρδολογία του πρώτου μέρους τί να πει κανείς; Εδώ πράγματι ταιριάζει ο παραλληλισμός με τον «δαυλό», καθώς στο περιοδικό αυτό «χωνεύονται» από πλήρως τεκμηριωμένες θέσεις μέχρι τα πιό ακραία παραληρήματα με μόνο κοινό παρονομαστή, το μίσος στον ελληνοχριστιανισμό και τον χριστιανισμό γενικότερα. Σύμφωνοι, ο Χριστιανισμός έχει κάνει πολλά για να αξίζει μίσος, όμως δεν είναι δυνατόν να πολεμάς μια φαντασιοπληξία με άλλες φαντασιοπληξίες. Οι γονείς του κοριτσιού όμως, προφανώς δεν το βλέπουν έτσι. Γιατί το θέαμα που αντικρίσαμε, εκείνων αποκλειστικό κατασκεύασμα αποτελεί. Θα τολμήσω δε να κάνω και την υπόθεση, οτι επιδιώχθηκε με αυτόν τον τρόπο η προβολή του εγωπαθούς ναρκισσισμού τους, μέσω της κόρης τους φυσικά, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προικισμένη με σπάνια για την ηλικία της κατανόηση της μαθηματικής σκέψης μαριονέτα στα χέρια των γονιών της. Ελπίζω, να είναι και πραγματικά ευφυής, ώστε να ξεφύγει γρήγορα από τις καταστροφικές ενδεχομένως παγίδες που της επιφυλάσσει ο δρόμος που την έβαλαν να ακολουθήσει.

Helix Nebulae said...

Το αν είναι παιδί-θαύμα ή τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν έχει να κάνει με την επικίνδυνη προπαγάνδα περί ανωτερότητας των ΕΛλήνων, που ολοένα κερδίζει έδαφος και μας οδηγεί σε νεοχουντικό σκοταδισμό. Οι δεινόσαυροι ήταν Έλληνες και τα μυαλά στα κάγκελα. Αντισταθείτε - όχι στις 15χρονες που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου, αλλά σε όλους όσους πάνε να κάνουν σημαία μας τη μισαλλοδοξία.

Υ.Γ. Εννοείται πως ο Χριστιανισμός διέπραξε αίσχη, όπως και κάθε άλλο θρησκευτικό ή πολιτικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε σαν δεκανίκι από αυτοκρατορίες και πάσης φύσεως ιμπεριαλιστές (σαν την Παπαρήγα ακούγομαι γμτ).

Π said...

Mauve_All: Σωστά τα λες (αν και μερικές φορές όντως εννοούν θεία επιφοίτηση - βλ. το ποστ για τον Mότσαρτ), και δεν φιλοδοξώ δα να εξαλείψω τη μεταφορική χρήση της γλώσσας. H παρατήρησή μου υποβοηθείται μεν αλλά δεν εξαντλείται στην αντιπάθειά μου για το χώρο από όπου προέρχεται η λέξη: με ενοχλεί ότι η ασυνείδητη κατάχρηση είναι ένα πετραδάκι από όσα συντελούν στη διαιώνιση ανορθολογισμού και συγχύσεων (εξ άλλου αυτό είναι που με ενοχλεί στη θρησκευτική νοοτροπία, μαζί με τη μισαλλοδοξία που λέει ο Helix Nebulae). Έχουμε βαρεθεί να ακούμε «από θαύμα σώθηκαν οι επιβάτες», «από θαύμα έγινε καλά» και τα τοιαύτα, από ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την πολύ ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε αυτό που είναι απίθανο να συμβεί και σε αυτό που είναι αδύνατο να συμβεί, γιατί γενικά δυσκολεύονται με τη λογική των πιθανοτήτων. Aυτή η δυσκολία οδηγεί σε ένα σωρό προβλήματα: από το να θεωρείται αξιοθαύμαστο το ότι κάποια στιγμή σκέφτηκες ένα φίλο σου και αυτός σου τηλεφώνησε ή το ότι κάποιος είδε στον ύπνο του κάτι που έγινε την επομένη ή το πώς καταφέρνουν τα δήθεν μέντιουμ να βρίσκουν πράγματα για σένα ως την αδυναμία να γίνει κατανοητή και αποδεκτή η θεωρία της εξελίξεως της ζωής στη γη.

cyberdust: Kαι πολύ υγιώς έπραξες! Για τα ονόματα έτσι είναι, μόνο που το Aνδρέας είναι πρωτόκλιτο ενώ το Προμηθεύς όχι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ζήτημα είναι ότι οι βαφτίσαντες την Προμηθέα είναι αρχαιολάτρες: είναι αστείο να αγνοούν τη γραμματική της ελληνικής γλώσσας οι ίδιοι που κομπάζουν για την τελειότητα και την υπεροχή της γλώσσας αυτής.

rodanis: Tα «ναρκισσισμός» και «μαριονέτα» (συν το επιεικές «απρέπεια» του cyrus) είναι ακριβώς αυτά που με κάνουν να απορώ για το ότι αρκετοί επαίνεσαν το «θάρρος» της ιδεολογικά ντοπαρισμένης κοπέλλας. Διαφωνώ μόνο με την εντύπωση για την παρουσιάστρια του βίντεο: εγώ τη βρήκα γλοιώδη.

Mauve_All said...

Συμφωνώ με όσα γράφει ο Rodanis για την προσκόλληση των Ελλήνων της Αμερικής στα ελληνικά ήθη και έθιμα που ίσχυαν στην πατρίδα όταν μετανάστευσαν. Νομίζω ότι στην Ευρώπη είναι λίγο διαφορετικά αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζω ότι για τις περισσότερες οικογένειες ομογενών τα πράγματα είναι πολύ..σφιχτά, ιδιαίτερα για τα παιδιά.Η προσκόλληση αφορά και στη θρησκεία αλλά και στην "ελληνικότητα" των επιλογών των παιδιών.. Τουλάχιστον αυτό αφορά στην πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών στις ΗΠΑ.

cyrus said...

j95, ναι, οι όροι "ελληνογκαγκά" και "αρχαιογκαγκά" είναι από τους πιο ακριβείς...

cyberdust, ναι, ήθελε μπόλικη υπομονή...

Ροδάνη, συμφωνώ με όσα λες (και με όσα επισημαίνει η Mauve All), θα σημειώσω μόνο τούτο: κανείς και τίποτε δεν αξίζει μίσος. Το μίσος, άλλωστε, είναι πρωτοξάδερφο του φανατισμού. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνεχής υπόμνηση της ιστορικά βεβαιωμένης πραγματικότητας και της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης για χρήση της λογικής και της κριτικής σκέψης. (Πολλές γενικές μαζεύτηκαν...)

Helix Nebulae, τι εννοείς; Αγνοείς, τέκνον, ότι οι δεινόσαυροι ήταν όχι μόνον Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξοι Χριστιανοί;

Π, η φράση "από θαύμα" είναι σαν την κοκακόλα — πάει μ' όλα...

Rodia said...

Πέτυχα πρωί πρωί το ιερόν βίδεον στου ιππότου κ. funEL και το ρούφηξα μαζί με ένα από τ' αυγουλάκια τα φρέσκα που ήφερα από το χωριό λέμε...
Αποκρυπτογράφησα το πρώτο μέρος, τον πρόλογο της ενλόγω κυρίας, η οποία το προλόγισε, καθώς και του κυρίου που προλόγισε την μικρούλα και καταπληγωμένη από βέλη που δεν της ταιριάζουν.

εξηγούμαι...

1. γιατί το βίντεο προβλήθηκε ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ το συμβάν..?
..υποπτεύομαι, η συνομωσιολόγος(!), το ανακύψαν ζήτημα του βιβλίου της ιστορίας της Στ' Δημοτικού..

2. γιατί δεν άφησαν να ολοκληρώσει την ομιλία της η κοπελίτσα;
..ο μητροπολίτης που "κάλυψε" το γεγονός των βρισιδιών (ε, δε γκαρίζεις "αίσχος αίσχος" και "το παλιοκόριτσο" σε μια παρθενική εμφάνιση ενός εφήβου ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥ) δεν κάλεσε τη μικρή να συνεχίσει, να ακούσουμε τεσπα πώς θα τελειωνε ο λόγος.. Δηλώνω την περιέργειά μου.

3. Πολύ περισσότερο, ή μάλλον ΜΟΝΑΧΑ, με θλίβουν οι κάφροι (τρόπος του λέγειν και να μη παρεξηγηθεί ο αφρολαός) που αντιμετώπισαν με αυτό τον ανάγωγο τρόπο μια κοπελίτσα δεδηλωμένη ευρυμαθή. Ξέρουμε πολλά παιδιά της ηλικίας της να έχουν ψάξει -γενικά- ένα θέμα (έστω και αυτό το συγκεκριμένο ή όποιο άλλο) σε τόσο βάθος..?.. Ετσι θα διδάξουν σεβασμό..?..
Διδάσκουμε δια του παραδείγματος και όχι δια της ράβδου -->> βλ. και σχετική διαφήμιση.
..σε άλλες εποχές, μπορεί και να τη λυντσάριζαν..

4. Εμένα με θλίβει το γεγονός της ύπαρξης ενός παιδιού που δεν έζησε παιδική ηλικία, όπως γνωρίζω και άλλα παρόμοια "παιδιά", των οποίων ολόκληρη η ζωή καταστράφηκε εξαιτίας της ασίγαστης φιλοδοξίας των γονιών τους. Ανέβασα ένα διηγηματάκι σχετικό, εδώ: http://rodiat4.blogspot.com/

5. Χρόνια πολλά στο μπλογκ σου!:-)))
συμπληρωσε χρόνο απ' ό,τι πρόσεξα.

Anonymous said...

Παιδιά στο Σικάγο ζούμε 500.000 Έλληνες, ίσως και περισσότεροι. Στις εκκλησίες και στις εκδηλώσεις της "παροικίας" τρέχει μια μικρή μειοψηφία που συνολικά είναι δεν είναι 10.000 αν τους αθροίσει κανείς.

Όταν σου έρχεται πρόσκληση λοιπον για "Εκδήλωση των Τριών Ιεραρχών" με κεντρικό ομιλητή "παιδί θαύμα", τι περιμένεις να δεις και να ακούσεις.

Λεπτομερειούλες λοιπόν από την παροικία...

Στη μέση της ομιλίας αποχώρησε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας (πρόκειται για την κυρία με το κοκκινο ταγιέρ την οποία ακολουθεί η κάμερα).

Ο κ. Σταματάκος ο οποίος φωνασκεί και τον οποίο επιπλήτει ο Μητροπολίτης Ιάκωβος, είναι ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού HellenicHeartBeat που μετέδωσε το γεγονός. Οι παροικούντες την ... παροικία, γνωρίζουν πως ο σταθμός του κ. Σταματάκου έχει τις ευλογίες του Ιακώβου (τουλάχιστον μια εκπομπή έχει ευλογηθεί από τον Μητροπολίτη) και συνεπώς οι επιπλήξεις ήταν σικέ.

Αυτός που προλογίζει την Προμηθέα στο δείπνο είναι ο Χρήστος Τομαράς. Ο κ. Τομαράς ήταν χρόνια αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και πρόεδρος της οργάνωσης για τη Β. Αμερική. Πρόσφατα με την αποχώρηση του Α. Αθανασούλα (γνωστότερου ως Andrew Athens), ο κ. Τομαράς έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΑΕ και δεν εκλέχτηκε. Στη συνέχεια αποχώρησε από το ΣΑΕ στέλνοντας μια δακρύβρεχτη επιστολή (κάπου την έχω αν την θέλει κανείς, leonidas /at/ irakliotis.gr).

Αυτά για να βλέπετε εσείς οι εντός, σε τι φρούτα έχει εμπιστευτεί η Ελλαδίτσα την εκπροσώπησή της.

Γενικως το όλο μπάχαλο κινήθηκε σε πολιτισμένους τόνους, συγκρινόμενο με άλλες εκδηλώσεις της παροικίας εδώ.

Από σήμερα αλλάζω τον τίτλο μου στο business card και τυπώνω "Son of Immortal Gods and Immortal Heroes". :) Όχι παίζουμε.

Την Προμηθέα απο μακρυά την έκοψα για οριακή Asperger. Ψυχολόγος δεν είμαι, αυτό δεν είναι διάγνωση, απλώς άποψη. Οπότε με το μαλακό την κοπελίτσα, δεν είναι δικό της μόνο το φταίξιμο.

basik-ly said...

Η Προμηθέα είναι η θεά της προμήθειας, γνωστής και ως μίζας.

cyrus said...

λ:ηρ, 500 χιλιάδες; Άρα, δικαιούμεθα να αναφωνώμεν: "Σικάγο, η πόλις των Ελλήνων"! Τα φρούτα εις τα οποία αναφέρεσαι είναι, προφανώς, οι καρποί της φαιδράς πορτοκαλέας, σωστά;

basik, είναι σαφές.

Ροδιά, η χρονική ταύτισις του συμβάντος ουδόλως επηρεάζει την ημετέραν κριτικήν.

Όχι, σοβαρά, τώρα, προσπάθησα να βρω πότε διαδραματίστηκαν αυτά τα γεγονότα, και στάθηκε αδύνατον. Από τα ΜΜΕ, καταλαβαίνω πως έγινε φέτος. Κάπου είδα ότι αυτή η τελετή πρωτοξεκίνησε το 2006, άρα δεν μπορεί το βίντεο να είναι παλιότερο. Και, στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας (το οποίο δεν αναφέρει χρονολογία, αλλά αφήνει, κι αυτό, να εννοηθεί πως έγινε φέτος), υπάρχει κάτω-κάτω μια διαδικτυακή διεύθυνση η οποία εμπεριέχει την ημερομηνία 1/5/2005, αλλά στη διεύθυνση αυτή δεν εμφανίζεται τίποτε, και, επομένως, δεν μπορώ να ξέρω αν είναι σωστή.

Όντως, περίεργο...

Rodia said...

Αυτό το 1/05/2005 είδα και'γώ.. Εψαξα στην εφημερίδα, αλλά δίνει άρθρα των 14 τελευταίων ημερών -αν κατάλαβα καλά.
Δεν είχα καιρό να το ψάξω πιο πολύ, θα το ξαναδω αύριο μεθαύριο, είναι σημαντικό νομίζω το timing που λένε..
Μήπως ο Λεωνίδας, ο... θείος από το Σικάγο μπορεί να βοηθήσει..?

:-)

vatraxokoritso said...

την υποτροφια την ηθελε ομως η μικρη ασχετα αν ηταν απο την αρχιεπισκοπη...
κανω καπου λαθος?

Anonymous said...

Ο,τι και να λέτε εσείς (ή εμείς) η κοπελίτσα σας την έσκασε, την αναίμακτη μικρή βομβίτσα της. Είπε (στο δεύτερο μέρος της ομιλίας) όσα δεν κατάφεραν να πουν εκατοντάδες άλλοι π.χ. σε συζητήσεις του ιντερνετ. Εντάξει, παραπληροφορημένη ήτανε, αλλά... ΜΗΝ το δένετε και κόμπο κιόλας, ότι θα παραμείνει έτσι. Μάλλον διάβαζε "Δαυλό" αντί για Μίκυ Μάους, στα διαλείματα των 5-6 διπλωμάτων που αποκτούσε(από 6 χρονών και μετά ή κάτι τέτοιο).

Με άλλα λόγια, όσοι την κριτικάρετε και πάτε να τη βγάλετε και τρελλή,είναι προφανές ότι
1) είστε αθεράπευτα μουνόπανα
2) ΔΕΝ θα τη βγάλετε καθαρή έτσι όπως πάτε με τα δικά σας νευράκια
3) Η μικρή θεά μας, σας έχει ΕΝΤΕΛΩΣ ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ και ΧΕΣΜΕΝΕΣ
4) Η αναγέννηση έρχεται έτσι κι αλλιώς. ΔΕΝ θα τη φέρει κανένας Δαυλός
5) Η Προμηθέα είναι μια γενιά που φέρνει ΠΟΛΥ φως. Πολτοποιείστα τα κωλοβιβλία σας ελεύθερα. Η ΙΔΙΑ η Προμηθέα μας διαβάζει. Μαθαίνει συνέχεια και ΤΙΠΟΤΕ δεν θα της ξεφύγει.

Υγιαίνετε (και καλημέρα)
Γιώργος Α. Στάθης

cyrus said...

Ροδιά, +ερεύνησον+

Βατραχοκόριτσο, τους πλουσίους πολλοί εμίσησαν. Το χρήμα, ουδείς...

Αγαπητέ george a. stathis, ο γραπτός λόγος, εκ φύσεως, απαιτεί μεγαλύτερη σαφήνεια απ' ό,τι ο προφορικός. Εν προκειμένω, αδυνατώ να καταλάβω εάν σοβαρολογείτε ή αστειεύεστε.

+αποσαφήνισον+

Περαστικός said...
This comment has been removed by the author.
Περαστικός said...

Η κοπέλα είναι 16 χρονών, ας σκεφθούμε τους εαυτούς μας σε αυτή την ηλικία και ας είμαστε περισσότερο επιεικείς. Είπε κάποιες μεγάλες αλήθειες στο δεύτερο μέρος της ομιλίας της (έχει διαβάσει κάποιος την "Ελληνική Νομαρχία";) Ανεξαρτήτως της ευφυίας και των ταλέντων της, είναι σε μια ηλικία όπου κάνει τη δική της αναζήτηση για την αλήθεια του κόσμου και ζητά τα στηρίγματά της. Δυστυχώς, τέτοια ξεχωριστά παιδιά, ενίοτε και λιγότερο ταλαντούχα, υφίστανται εκμετάλλευση και καπέλωμα από διαφόρους παράγοντες ενώ νοιώθουν απελπιστικά ξένα στον κόσμο. Για ποιο λόγο την κάλεσαν να μιλήσει στην εκδήλωση, αν όχι για να δανείσει τη λάμψη του παιδιού θαύματος στις σκοπιμότητες και της επιδιώξεις των οργανωτών της; Καλώς εισέπραξαν λοιπόν αυτό το οποίο εισέπραξαν και δεν μέμφομαι στο παραμικρό την Προμηθέα, μακάρι να είχα τέτοιο θάρρος στην ηλικία της (δεν ξέρω αν το έχω και τώρα). Αν αυτό το θάρρος εκδηλώνεται με λάθος τρόπο, θα κάνει σιγά, σιγά τις μικρορυθμίσεις της. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν όλοι είναι να ασχολούνται λιγότερο μαζί της και να την αφήσουν να ακολουθήσει το δρόμο της και τις σπουδές της, πραγματώνοντας τις εξαιρετικές δυνατότητές της. Αφήστε την να αναπνεύσει λίγο ελεύθερα (απευθύνομαι κυρίως στα ΜΜΕ και τα αρπακτικά που οσμίστηκαν πάλι ανυπεράσπιστο θήραμα). Μην πυροβολείτε ένα κορίτσι που το έγκλημά του είναι ότι στην ηλικία των 16 ετών ασχολείται με κάτι περισσότερο από τη μόδα, τα τοπ τεν και την αναζήτηση γκόμενου.

Rodia said...

http://eugenia.blogsome.com/2007/02/28/getting-the-facts-straight/

H Ευγενία ανέβασε επίσης το θέμα (άνω λινκιον) και τη ρωτάω αν μπορεί να εντοπίσει την ημερομηνία της συγκέντρωσης των παπάδων.

+αναμενομεν σβηστοί+

Rodia said...

~~George A. Stathis, μάλλον συμφωνούμε...
Αν και είναι πολύ ονειρικό για να είναι αληθινό λέμε...

~~vatraxokoritso, η μαμά της θέλει τα χρήματα και δικαίως, νομίζω. Είναι κρίμα να μη συνεχίσει το κορίτσι τις σπουδές του, έχει πάρει πια το δρόμο του...

Anonymous said...

Περαστικές, όπως πάντα... περαστικά να ευχηθείς, σε όσους δεν κατάλαβαν τα λογικά και συνετά σου σχόλια. ΔΕΝ θα τα εξέφραζα καλύτερα. Με χαρά επίσης βλέπω ότι και η Ροδιά συμφωνεί μαζί μου. cyrusGeo, +διασαφηνίζω+

Φυσικά και εν μέρει μιλούσα σαρκαστικά και χιουμοριστικά. Μα... ΕΙΝΑΙ δυνατόν να απαιτείτε από ένα 15χρονο παιδί, να είναι ΤΕΛΕΙΑ στις απόψεις που παίρνει από περιοδικά τα οποία διαβάζει για μίκυ μάους στα διαλείμματα διπλωμάτων πανεπιστημίου που τα σκοράρει "για πλάκα" (λες κι είναι σε λούνα παρκ). Ανθρωποι σοβαροί είστε, ΣΟΒΑΡΗ κοπέλα είναι, γράψτε της ένα σοβαρό γράμμα με τις αντιρρήσεις σας, με ΑΠΛΑ λόγια γιατί δεν έχει και χρόνο η κοπέλλα να ψάχνει τα βαθειά νοήματά μας, έχει ΠΙΟ σοβαρά πράματα να κάνει. ΟΠΩΣ και εγώ κάποτε, που σε ηλικία 15 ετών ΠΟΛΥ θα ήθελα να είχα κάνει ακριβώς το ίδιο.

Αμα πιά. Απορείτε μετά γιατί είμαστε στη χώρα που "τρώει τα παιδιά της". Απορείτε για το ΠΩΣ τα τρώει... ΕΕΕ κάντε καμμιά νηστεία από το... ανθρώπινο κρέας που-και-που, να δει κι ο τόπος προκοπή. Αλλά... εννοείται ότι ΟΛΟΙ οι "χαρακτηρισμοί" που εκτοξεύω ΔΕΝ έχουν στοχο εσάς τους λογικούς που ίσως διαφωνείτε, αλλά τους παράλογους που κρατάνε ΟΛΗ τη χώρα ακόμη στο θεοκρατικό μεσαίωνα που έρχεται.

Ρε φουνέλ πες κάτι, +συγχώρησον+ τα λιακοπουλικά μίκυ-μάους της κοπέλλας. +ευλόγησον+ το κατά τα άλλα θαρραλέο αντιπαπαδίστικο Νου της.
Αυτά :)
Γιώργος Α. Στάθης

cyrus said...

Περαστικέ, και Γιώργο Στάθη,

καταλαβαίνω ότι δεν αναφέρεστε ειδικά σε μένα, αλλά νιώθω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω κάτι:

Δεν επιτέθηκα ποτέ στην ίδια την Προμηθέα (εκτός από το σχόλιό μου ότι η στάση της ήταν απρεπής, κάτι που εξακολουθώ να πιστεύω). Στόχος μου ήταν η ιδεολογία που κρύβεται πίσω από όσα λέει.

Γενικότερα: Με τις ιδέες έχω πρόβλημα, και όχι με τους ανθρώπους. Και ένας από τους λόγους που άνοιξα τούτο εδώ το μπλογκ είναι για να μπορώ να κάνω κριτική σε ιδέες που θεωρώ εσφαλμένες, ψευδείς, ανόητες ή επικίνδυνες, προσπαθώντας πάντοτε να μιλάω με σαφήνεια και να εφαρμόζω τις αρχές της κριτικής σκέψης και της λογικής. Η αφετηρία μου μπορεί να είναι συναισθηματική (τα παίρνω στο κρανίο όταν ακούω ανοησίες και ψεύδη), αλλά δεν μένω εκεί.

Για ποιο λόγο να στείλω γράμμα στην Προμηθέα; Η κοπέλα ας είναι καλά, ας πιστεύει ό,τι θέλει, ας πάρει κι άλλα δεκαπέντε διδακτορικά — της το εύχομαι ολόψυχα. Εγώ το μόνο που ήθελα σ' αυτό το ποστ ήταν να ασκήσω κριτική στην ιδεολογία που εξέφρασε. Γι' αυτό και δεν στάθηκα στο (υπερπροβεβλημένο) δεύτερο μέρος της ομιλίας της.

Νομίζω πως χρειάζομαι έναν εσπρέσο ακόμη...

Rodia said...

Γράφεις: «...ότι η στάση της ήταν απρεπής, κάτι που εξακολουθώ να πιστεύω..»
Εδώ βρίσκεται η ένστασή μου: Η απρέπεια χαρακτηρίζει το σύνολο σχεδόν του ακροατηρίου, κατά τη γνώμη μου φυσικά.
Κάλεσαν επισήμως μια νεαρή κοπελίτσα, η οποία διακρίνεται για την εκτεταμένη... εμβέλεια του νου της, να μιλήσει στη συγκέντρωση. ΑΝ υπήρχε σκοπιμότητα μη τυχόν και χάσει την υποτροφία, σίγουρα θα το εριχνε στο γλείψιμο! υπάρχει αντίρρηση σε αυτό;
Η νεαρή φοιτήτρια δεν είπε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από όσα έμαθε (ή της έμαθαν) στις σπουδές ή/και στο σπίτι της, και μάλιστα με τρόπο αφοπλιστικά αγνό.
Το ότι την εμπόδισαν να τελειώσει, δεν είναι απρέπεια; Μπορεί να έκρυβε κάποια έκπληξη το τέλος της ομιλίας -νομίζω...
Το ότι την έβριζαν, δεν είναι απρέπεια -τουλάχιστον...

Ξαναγράφω ότι με το παράδειγμα των ενηλίκων μαθαίνουν οι νέοι άνθρωποι. Τώρα, μετά από αυτό το παράδειγμα, τι ακριβώς έμαθε αυτό το νεαρό κορίτσι..?..

Πιες φραπέ γρήγορα γιατί θα κρεπάρεις λέμε..

:-))) με όλο το θάρρος, ε

-->> για το πρώτο μέρος της ομιλίας, δεν ανησυχώ και τόσο, επειδή μάλλον έχει λαμπρό μυαλό και θα τα σκεφτεί όλ' αυτά καλύτερα στο μέλλον (άλλωστε οι δάσκαλοι είναι για να τους απρρίπτουν οι καλοί μαθητές τους)
-->> αυτό που φοβάμαι μόνο, είναι μη τυχόν ρατάρει ο νους της από το πολύ διάβασμα και τρέξει και ασπαστεί τις "σωστές" πηγές, προς τις οποίες την κατηύθυνε ο μητροπολίτης
-->> κάτι σε Ζαν ντ' Αρκ μου έφερε η όλη υπόθεση, ένα γνώρισμα θάρρους και αποκοτιάς που έχουν οι παρθένες γυναίκες

Rodia said...

..κάτι τι ακόμη: η ιδέα ότι η "υπόθεση Προμηθέα" μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια των αντιδραστικών που πολεμούν το βιβλίο της ιστορίας της Στ' Δημοτικού, για τις αλήθειες που περιέχει και τα ψεύδη που παραλείπει, με ανησυχεί..

Δες το και από αυτή τη σκοπιά το ζήτημα... και.. ίσως ίσως ένα ποστ για το ΔΑΥΛΟ και την ενίσχυση του εθνικισμού με τα δημοσιεύματά του που ξεφεύγουν εντελώς από κάθε επιστημονική αλήθεια, να είναι πιο κατάλληλο να εκφέρουμε γνώμες -νομίζω δλδ

cyrus said...

Ροδιά μου, δεν αναφέρθηκα καθόλου στο ακροατήριο, αφενός γιατί η διακοπή έγινε στο δεύτερο μέρος της ομιλίας, και αφετέρου γιατί θεώρησα αυτονόητο ότι όλοι το ήξεραν και όλοι (ή τουλάχιστον οι μη θρησκόληπτοι) το καταδίκαζαν. Θες να επαναλάβω γνωστές θέσεις μου; ΟΚ. Το να ασκείς βία (έστω και λεκτική) για να αναγκάσεις τον άλλο να σταματήσει να μιλάει είναι φασισμός.

Ο φραπές δεν μου αρέσει — ειδικά τώρα, που θυμίζει φραπελιά...

Το μέλλον θα παραμείνει άγνωστο — σε πείσμα των απανταχού μέντιουμ...

:-)

cyrus said...

Ποστ για το Δαυλό; Ίσως, κάποια στιγμή... Αλλά, για τι να πρωτογράψει κανείς...

Όλο το πρωινό το πέρασα κρατώντας έξι σελίδες σημειώσεις για (εγγύς) μελλοντικό ποστ. Απολαύστε τα σεντόνια τώρα, γιατί σε λίγο θα κοπούν — έρχεται δουλειά...

Rodia said...

"..δεν αναφέρθηκα καθόλου στο ακροατήριο, αφενός γιατί η διακοπή έγινε στο δεύτερο μέρος της ομιλίας.."

Συμπέρασμα: Οπότε, το πρώτο μέρος άρεσε στους παριστάμενους!!!

:-)
+τοκαλομαγειρεμααργειλιγο+

είδες τι κάνει το μπρέιν στορμινγκ?

Anonymous said...

Είστα όλα μαλακισμένα και τα ρίχνετε στη μικρή ηιατί δεν μπορείτε να χωνέψετε το θάρρος της. Την συγκρίνετε με τον εαυτό σας και τι θα κάνατε αν πηγαίνατε προσκεκλημένοι σε μια εκδήλωση του παπαδαριού..και μάλιστα αν είχατε και την οικονομική βοήθεια της ομογένειας.. Ε θα κοψονεσιαζόσαστε στις μετάνιες από το βήμα και θα ξεραινότανε η γλώσσα σας από το γλύψιμο. Και το ξέρετε αυτό. Γι'αυτό δεν μπορείτε να το χωνέψετε.. Γιατί νομίζετε τότε οτι πήρε φωτιά η μπλοκόσφαιρα αυτές τις μέρες;
Επί της ουσίας ρε μάπες μια μικρή κοπέλα είναι που "πιάνει" τα ίδια μαθηματικά με τους καθηγητάδες της και βάλε!! Πήρε και τίποτα λάθος περιοδικά και είπε τις αρχικές μαλακίες..Ε και; Εσείς δεν λέγατε ρε ψόφιοι κοτσάνες όταν παίζατε ακόμη με τις κούκλες.
Ρε σεις ξέρετε καμιά Απολλόνια; Που κολλήσατε με το όνομα και την αρχαιολατρία..Αυτό σας πείραξε;
Αμέ το άλλο..Ήταν αγένεια λέει..Ε βέβαια..Επρεπε να πέσει στα τέσσερα να δείκει όλο το ελληνικό γλυφομεγαλείο...

funEL said...

+Ασχετο σχετικο+
Μπορεί οι ΕΛ να έφτασαν μέσα σε μεγάλες ιερές τσιχλόφουσκες και να γέννησαν τους τιτάνες και τον Χριστό σε μια πυραμίδα στην Ανταρκτική σε μια επίπεδη γη που τη κρατάει ο τιτάνας γιατί κάνει μποντυμπίλντινγκ.
Mπορεί στον Άρη να ζει ο Αντίχριστος με τη μορφή του σούπερ Γκούφη, μέσα στον υπερτεχνολογικό ιπτάμενο χανεμπού του Σολoμώντα αγκαλιά με τη ΡαπουνζΕΛ, ξαδέλφη της υποχθόνιας Μαγδαληνής που συνωμότησε και έδωσε το κώδικα ντα Βίντσι στον Πόντιο Πιλάτο μέσα στο κοίλο (κούφιο Άρη) που τις πύλες βούλωσε ο γέροντας εξορκιστής Πούτιν (ο οποίος είναι ο ΕΛ αρχάγγελος Μιχαήλ μεταμφιεσμένος, σε μυστική αποστολή κομάντο του θεού...) Δυνατά και ΕΛληνικά...

Μπορεί επίσης ο Χριστιανισμός να είναι φυσική συνέχεια της ελληνικής σκέψης, όπως ο κομμουνισμός νομοτελειακή εξελικτική κατάληξη του καπιταλισμού.

... αυτά, αλλά, ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ... ΑΡΚΕΙ...

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ
ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ
ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ



(για το θέμα Προμηθέα ΔΕΝ θα πούμε τίποτα λόγω του πολυσχιδούς χαρακτήρα του, και γιατί δεν έχουμε χρόνο λόγω αναχωρήσεως στη Τακλαμακάν. Συμφωνούμε σχεδόν με όλους εν μέρει.
Μας αρέσει η αρένα που βλέπουμε. όλοι μαθαίνουμε πολλά, σε πολλά επίπεδα...)

+βρεπωςεχειςμεγαλωσειμπεμπαμπεμπα+

cyrus said...

Ανώνυμε, ο μόνος λόγος που δεν σβήνω το υβριστικό σχόλιό σου είναι ότι αποτελεί πολύ χρήσιμο δείγμα για το πόσο ρεζίλι μπορεί να γίνει κανείς όταν δεν ξέρει τι λέει...

Αν θες, πάντως, να επανέλθεις, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και εκφέροντας τις (όποιες) θέσεις σου χωρίς ανόητους χαρακτηρισμούς, τότε θα σου κάνω τη χάρη να το σβήσω — για να μην εκτίθεσαι, δηλαδή...

cyrus said...

Γέροντα, αν περιμένεις αποδείξεις από δαύτους, θα περιμένεις πολλούς αιώνες — και μάλλον άδικα...

Να μας φιλήσεις τη Λευκή Πυραμίδα...

Π said...

Tο Μαύρο Πρόβατο παραθέτει στην Kαλύβα επιστολή της Προμηθέας προς το διευθυντή του Δαυλού, κατεβασμένη από το site του Δαυλού. H επιστολή αρχίζει έτσι:

"Αγαπητέ κ. Λάμπρου,

Είμαι η Προμηθέα, που σας συνάντησα μαζί με τη μητέρα μου στο γραφείο σας δύο φορές μεταξύ 6ης και 8ης Ιανουαρίου. Ζήτησα τη βοήθειά σας για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το έργο και τη στάση απέναντι στον Ελληνισμό των Ιωάννου Χρυσοστόμου, Μεγάλου Βασιλείου κ.λπ., καθ' ότι μου ζητήθηκε από το Σ.Α.Ε. να εκφωνήσω λόγο για την Ελληνική Παιδεία. Σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας."

και τελειώνει έτσι:

"Υ.Γ.: Δεν ανέφερα στο λόγο μου τίποτα για το «Δαυλό». Η ομιλία δόθηκε μέσα σε εκκλησία και από τις δύο πλευρές μου καθόντουσαν κληρικοί. Αυτό μου έγινε γνωστό λίγα λεπτά πριν εισέλθω στην εκκλησία, στην οποία έγιναν η ομιλία και το γεύμα. Ένοιωσα καλύτερα να μην επιτρέψω σε κανέναν ωργισμένο να κακολογήσει τον «Δαυλό» με οποιοδήποτε τρόπο. Ελπίζω, ότι καταλαβαίνετε την πρόθεσή μου σε αυτή τη στάση που κράτησα. Είμαι πολύ υπερήφανη για το έργο σας. Είστε τουλάχιστον στα μάτια μου διαφωτιστής και μέσα από εσάς και από ανθρώπους σαν κι εσάς ίσως να έλθει και στην Ελλάδα η Αναγέννηση. Αυτό είναι διαφωτισμός, όπως δια του Πλήθωνα Γεμιστού συνέβη στην Ευρώπη τόσους αιώνες πριν."

Anonymous said...

Αν θεωρείς βρίσιμο τις 2 μόνο λέξεις (που δεν βρήκα αντιπροσωπευτικότερες!) "μαλακισμένα" και "μάπες"...ε τότε σβήστο να μην το βλέπεις και σου χαλάει το γλύψιμο που πέφτει.. Όσο για επιχειρήματα.. είδα και τα δικά σας.. Βαθυστόχαστα! Προμήθεια, κλπ!!
Μείνετε εσείς τότε να αυτοθαυμάζετε τα εξαιρετικά σας ποστ! Και να αλληλοσυγχαίρεστε!

JustAnotherGoneOff said...

Η επιστολή αυτή επιβεβαίωσε τις αρχικές μου υποψίες, καθώς γνωρίζω πως κινούνται και σκέφτονται αυτοί οι "ελληνολατρικοί" κύκλοι: η ομιλία της Προμηθέας ήταν ξεκάθαρα καθοδηγούμενη.

Προσέξετε: η Προμηθέα είναι ένα "όργανο" που με όχημα την εξυπνάδα και την προσωπικότητά της, αλλά και τη συναισθηματική ανωριμότητα, οι του Δαυλού, και του κάθε Δαυλού, την εκμεταλλεύτηκαν ακριβώς για να δημιουργηθεί ο ντόρος που δεν μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι.

Δυστυχώς, αυτοί οι "ελληνολάτρες" του Δαυλού, αποδεικνύονται ισάξιοι, αν όχι χειρότεροι, από τους εκπροσώπους επί γης της Ουράνιας Βασιλείας.

Rodia said...

Τι έγινε παιδιά..?
Ο ΔΑΥ-ΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥ-ΛΗ

(μόλις ενηλικιωθεί η Προμηθέα και συνεχίσει να "ενημερώνεται")

Αχ, το καημενούλικο το κοριτσάκι...

pølsemannen said...

A, να σας πω! Φαγωθήκατε όλοι με το όνομα της πανυπερδιατηλεπολυπροικισμένης κορασίδος...

Ουδείς ανέφερε ότι το πλήρες όνομά της είναι "Προμηθέα - Πυθία - Ολυμπία"...

Δαυλός τρίπλεξ! Όχι αυνανισμοί...

Πως να μην γίνει το κορίτσι με τέτοια βιώματα αρχαιόπληκτη κομάντο αυτοκτονίας;

Εγώ πάντως τον καταφχαριστήθηκα τον χαβαλέ, αλλά αναφορικά με τον ρόλο της εκκλησίας στην κατεδάφιση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, μάλλον μιλούσε σε ώτα μη ακουόντων...

Θα συμφωνήσω πάντως στο ότι το Α' μέρος της ομιλίας δεν χάλασε τους Ελληνορθοδοξαράδες καθόλου...

cyrus said...

Ανώνυμε:

1. Για την περίπτωση που δεν το ξέρεις, οι λέξεις "μαλακισμένα", "γλύψιμο", "μάπες" και "ψόφιοι" είναι βρισιές. Και οι βρισιές σε ξένο "σπίτι" προδίδουν ότι σκοπός του σχολίου σου δεν ήταν να πεις την άποψή σου, αλλά να εκτονωθείς.

2. Τα επιχειρήματά μας προφανώς δεν τα είδες — αλλιώς δεν θα έλεγες όσα είπες.

3. Το "προμήθεια" ήταν χιούμορ, και μάλιστα χιούμορ που δεν στρεφόταν κατά της Προμηθέας. Το πώς δεν το αντιλήφθηκες είναι μυστήριο.

4. Ο αυτοθαυμασμός είναι τυπικό δείγμα έλλειψης κριτικής σκέψης, και θα τον συναντήσεις σε περιβάλλοντα τύπου "Δαυλού" και "Ορθόδοξης Εκκλησίας Α.Ε." — όχι εδώ, πάντως.

5. Ακόμα δεν κατάλαβες ότι κατηγόρησες δηλωμένους άθεους για "παπαδογλύφτες";

Αφού αυτή είναι η διάθεσή σου, εννοείται ότι το προηγούμενο σχόλιό σου θα παραμείνει ως έχει...

cyrus said...

Jago, όλοι οι φανατικοί ίδιοι είναι...

Ροδιά, το αποκλείεις; Εδώ ο Κεραμυδάς έγινε δημοτικός σύμβουλος...

pølsemannen, μάλλον θα περίμεναν κάτι σε στυλ Λιάκουρα -- και αρχαίο και βυζαντινό μεγαλείο...

Helix Nebulae said...

Για όποιον πείνασε, δημοσίευσα μια ωραιότατη συνταγή ΕΛληνικής μαγειρικής, όπου ακόμα και οι καθοδηγητές της Προμηθέα(ς) θα έγλυφαν τα δάχτυλα τους. Τρώγεται σε μικρές μερίδες όμως γιατί μπορεί να βαρυστομαχιάσει όποιος τη φάει ;-)

+αφαλόκοψον+

Υ.Γ. Δεν είναι καθόλου για γέλια το θέμα της μεσαιωνικού τύπου προγονολατρείας.

Μαύρος Γάτος said...

Καλησπέρα!

Εγώ εστιάζω σε τελείως διαφορετικό σημείο: λίγο με ενδιαφέρει η Προμηθέα, κι ας είναι κι από την Μαγραθέα Σ;))))))

Μ' ενδιαφέρει το δούλεμα που τρώμε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από τους δημοσιογράφους-δημοσιοκάφρους μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τον Τάκη Μίχα και από την Ελευθεροτυπία. ΔΟΥΛΕΜΑ, και ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ, που αν δεν υπ΄ληρχε το διαδίκτυο, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΝ ΠΟΤΕ.

1. Ο Τάκης Μίχας και οι ειδήσεις του MEGA που είδα, πολύ βολικά, ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ το πρώτο 'αλλοπρόσαλλο" μέρος της ομιλίας της Προμηθέας. Αυτό πιστεύω ότι έγινε τελείως ΣΚΟΠΙΜΑ, γιατί το πρώτο μέρος θα αφαιρούσε κάθε κύρος και κάθε επίφαση σοβαρότητας από το παιδί-θαύμα, ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ το μήνυμα που βόλευε τους δημοσιοκάφρους να περάσουν.

2. Λέει ο Τάκης Μίχας στην "Ε":

Ιδιαίτερα αμήχανοι ήσαν οι δύο εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο μητροπολίτης Ιάκωβος, που κάθονταν στα δεξιά και αριστερά της ομιλήτριας. Ασφαλώς θα προτιμούσαν να άνοιγε η γη να τους καταπιεί.

Αν και δεν είμαι δημοσιογράφος, κάπου έμαθα κι εγώ ο άσχετος ότι βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ. Πρώτα παραθέτεις την ΕΙΔΗΣΗ, χωρίς σχόλια και χρωματισμούς, και ΜΕΤΑ, ξεχωριστά καταθέτεις την ΑΠΟΨΗ, με τρόπο που να είναι ευδιάκριτο ότι πρόκειται για ΑΠΟΨΗ. Τα υπόλοιπα είναι... ελληνική δημοσιογραφία.

3. Ο Τάκης Μίχας αναφέρεται σε κάποιον "Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο" που κάθεται δίπλα στο βήμα Τε΄τοιος Αρχιεπίσκοπος βέβαια δεν υπάρχει, αλλά αυτό για τον Μίχα είναι μια μικρή λεπτομέρεια... Βέβαια, όταν χρησιμοποιούμε βαρύγδουπους τίτλους, κατά “λάθος”, ανεβαίνει το κύρος των λεγομένων μας… άλλο να πεις “ο παπά-Δημήτρης”, κι άλλο “ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος”, έχει άλλο πρεστίζ…

Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο Μίχας, που δεν τον ξέρω καν. Με ενδιαφέρει ότι ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ετοιμάζω για τη Δευτέρα κάτι σχετικό, με βάση αυτό το παράδειγμα που βγάζει μάτια..

Καλό Σ_Κ
Σ;)))))))

What do you do when you're falling
you've got 30 degrees and yopu're stalling out?

Μαύρος Γάτος said...

Πρέπει να διευκρινίσω ότι Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος φυσικά και υπάρχει, αλλα΄ΔΕΝ είναι στο πάνελ)

Φιλαλήθης said...

Εγώ θα σταθώ στο εξής:
Όλη αυτή η προπαγάνδα και η τεράστια επιχείρηση αποβλάκωσης ,στους "καημένους" ομογενείς έπεσε στο κενό ,και όσο αφορά την ελληνική μπλογκοκοινωνία ...δεν μάσησε!
Να γιατί γουστάρω να μπλογκάρω και να σχολιάζω αγαπητούς συνταξιδιώτες.
A!και να ελαφρύνω λίγο το postάκιον ,και όπως σχολίασα στου φίλου poll ,αν με βαπτίζανε και μένα Αγλαία θα τον ψιλόπαιρνα λίγο μεγαλώνοντας!δεν φταίει το παιδί ,αλλού να κοιτάξουμε "τις πταίει"!

vatraxokoritso said...

Στα 15 τους άλλα παιδιά το μόνο που κάνουν είναι να βλέπουν κινούμενα σχέδια να ψάχνουν γκόμενο να συλλέγουν φωτογραφίες με τον Σάκη να παίζουν και να ονειρεύονται ενώ εκείνη παίζει στα δάχτυλα επιστήμες και γνώσεις που άλλοι θα χρειαστούν 40 χρόνια να κατακτήσουν,αλλά όσο φωτισμένο και να είναι το μυαλό αυτού του παιδιού θα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να απογαλακτισθεί από την επιρροή προφανώς της οικογένειας του που το μεγάλωσε με τα ιδανικά της καλυτερότερης φυλής του κόσμου !δηλ των ΕΛ-λήνων.
Αναρωτιέμαι όταν θα έρθει η στιγμή που θα ανακαλύψει το σφάλμα και το ψέμα την πλάνη και την υπερβολή που διέπει τα όσα νομίζει και πιστεύει για την καταγωγή και την μοναδικότητα του γένους της αν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει και να μην σαλτάρει..
Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεπεράσεις και να δεχθείς την αποκάλυψη πως ο σούπερμαν δεν είναι υπαρκτός και πως ο Σάκης Ρουβάς τα έχει με την Κάτια Ζυγούλη παρά να δεχθείς πως σε γαλουχήσανε χώνοντας σου στο μυαλό μια τεραστία μπουγάτσα.

Rodia said...

Νύχτωσε, έρχεται και η Πανσέληνος να μισοχαθεί, μια φλασιά διαπερνά τον εγκέφαλό μου: Πόσο θα γουστάριζα μια αντιπαράθεση Προμηθέας και κ. Αρβελέρ!!!
(αν βρισκόντουσαν φυσικά σε κοντινές ηλικίες)
Αρχαία Ελλάδα vs Βυζάντιο : αποτέλεσμα..?

Anonymous said...

Το περίμενα οτι ΔΕΝ θα τα σβήσεις..Οχι οτι με νοιάζει, άλωστε ανώνυμος είμαι, μπλοκ δεν έχω..
Ως φαίνεται θα ξαναδιάβασες αυτά που έγραψα. Ακόμη και τώρα, ύστερα από τόσα ποστ, επιμένω οτι πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στο νεαρό της ηλικίας της, με αντιστοιχία οτι έχει καταφέρει έως τώρα, και τι έκανε ακριβώς εκείνη την ημέρα..Με λίγα λόγια, μικρή σημασία έχουν αυτά που είπε. Υπερβολική αξία εσείς δίνετε στις αρχαιολατρικές βλακείες (να μια καλή λέξη)..
Εγώ, εσύ και όλοι όσοι γράφουν εδώ, ΔΕΝ θα μπορέσουμε ΠΟΤΕ να κάνουμε κάτι για το οποίο θα ασχοληθούν τόσο πολύ τα ΜΜΕ, οι μπλόκερς κλπ και θα μιλάνε επί μέρες..
Αυτό είναι που σας τρώει και προσπαθείτε να τη μειώσετε..
Τρύπα στο νερό...

Π said...

Aνώνυμε, τώρα που άρχισες να κάνεις κάτι που μοιάζει κάπως με συνομιλία, να σου πω κι εγώ δυό λόγια.

«Tα ρίχνετε στη μικρή ηιατί δεν μπορείτε να χωνέψετε το θάρρος της. Την συγκρίνετε με τον εαυτό σας και τι θα κάνατε αν πηγαίνατε προσκεκλημένοι σε μια εκδήλωση του παπαδαριού..και μάλιστα αν είχατε και την οικονομική βοήθεια της ομογένειας.. Ε θα κοψονεσιαζόσαστε στις μετάνιες από το βήμα και θα ξεραινότανε η γλώσσα σας από το γλύψιμο.» «Εγώ, εσύ και όλοι όσοι γράφουν εδώ, ΔΕΝ θα μπορέσουμε ΠΟΤΕ να κάνουμε κάτι για το οποίο θα ασχοληθούν τόσο πολύ τα ΜΜΕ, οι μπλόκερς κλπ και θα μιλάνε επί μέρες.. Αυτό είναι που σας τρώει και προσπαθείτε να τη μειώσετε..»

Speak for yourself only, πρώτον γιατί μιλάς προφανώς με τα κριτήρια και τα κόμπλεξ που καίνε εσένα, όχι εμάς, και δεύτερον γιατί δεν έχεις κανένα στοιχείο να κάνεις ψευδοψυχανάλυση όταν δεν ξέρεις ποιοί είμαστε, τι έχουμε κάνει, τι θα κάναμε κτλ.

«Eπιμένω οτι πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στο νεαρό της ηλικίας της, με αντιστοιχία οτι έχει καταφέρει έως τώρα, και τι έκανε ακριβώς εκείνη την ημέρα..»

Πρώτον, ξαναspeak for yourself only, γιατί το πού θα εστιάσει ο καθένας στο δικό του blog ή σχόλιο είναι δικό του ζήτημα. Eγώ π.χ. εστίασα στην αγραμματωσύνη του ονόματος γιατί είχα διάθεση για χιούμορ, γιατί είχα ήδη πει τη γνώμη μου στο blog του Πάνου και δεν με ενδιέφερε να ασχοληθώ άλλο, γιατί η αγραμματωσύνη αυτή είναι ενδεικτική (όπως και οι δικές σου βρισιές αντί επιχειρήματα), και γιατί σε αυτό το blog μας ενδιαφέρει η γλώσσα. Δεύτερον, θα εστιάζαμε -με πάρα πολύ μεγάλη χαρά- στο νεαρό της ηλικίας και στο τι έχει καταφέρει η κοπέλλα αν η συγκεκριμένη ομιλία είχε την παραμικρή σχέση με αυτά. Tρίτον, αυτό που έκανε εκείνη την ημέρα δεν ήταν θάρρος αλλά θράσος: στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν μιά εφηβική 'επαναστατική' πράξη, άστοχη γιατί έγινε σε στιγμή και τόπο που δεν μπορεί να αποδώσει. Eίναι όμως πολύ χειρότερα, αφού αποδεικνύεται ότι η κοπέλλα ήταν ενεργούμενο. Bεβαίως όλοι μπορεί να «λέγαμε κοτσάνες» στα 15 μας, αλλά δεν μας έβαζαν να τις πούμε δημόσια σε 'εχθρικό' προς αυτές περιβάλλον για να προκαλέσουμε. Kαι δεν εννοούμε ότι «έπρεπε να πέσει στα τέσσερα να δείκει όλο το ελληνικό γλυφομεγαλείο»: αφού τα πιστεύω της είναι αντίθετα, έπρεπε να μην πάει εκεί και να παλέψει για αυτά σε χώρο που θα είχε νόημα να το κάνει, όχι μέσα στο παπαδαριό (αλλά στο πανεπιστήμιό της, φερ' ειπείν, δεν θα έπιαναν και πολύ τόπο οι φαντασιοπληξίες της).

«Mια μικρή κοπέλα είναι που "πιάνει" τα ίδια μαθηματικά με τους καθηγητάδες της και βάλε!! Πήρε και τίποτα λάθος περιοδικά και είπε τις αρχικές μαλακίες..»

Aν λοιπόν πιάνει τα ίδια μαθηματικά με τους καθηγητές της, θα έπρεπε να έχει και κάποια στοιχειώδη επίγνωση για άλλες επιστήμες και να μην της φτάνουν τα λάθος περιοδικά για να ακυρώνει μεταξύ άλλων όλη τη γεωλογία και την παλαιοντολογία. Γι'αυτό ασχοληθήκαμε με τις συγκεκριμένες «αρχαιολατρικές βλακείες»: γιατί είναι ανυπόστατες, γιατί τυφλώνουν, γιατί μειώνουν την όποια αξία θα είχαν αυτά που είπε στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας της, και γιατί αποσιωπήθηκαν από τα MME, που έδωσαν παραπλανητική εικόνα. Kαι το τελευταίο είναι ο κυριότερος λόγος που «πήρε φωτιά η μπλοκόσφαιρα»: πρώτα γιατί κάποιοι νόμισαν ότι φιμώθηκε από τους παπάδες μιά θαρραλέα κοπέλλα, και μετά γιατί διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά ότι τα MME παρουσιάζουν ό,τι και όπως θέλουν.

Anonymous said...

Εν τάξει...τέρμα..
Αυτά κατάλαβες εσύ, άλλα κατάλαβα εγώ..Εσύ επιμένεις οτι είναι "βαλτή" εγώ λέω-εκτιμώ οτι ήξερε πολύ καλά τι έκανε..
Εσύ επιμένεις να αναφέρεσαι στα λόγια της και εγώ στην πράξη της.
Εσύ ονομάζεις "απρέπεια" την ομιλία της εγώ το λέω θάρρος που οχι μόνο δεν το έχουμε, αλλά ούτε καν υποψιαζόμαστε οτι είναι δυνατόν!!
"Μας κάλεσαν και εμείς θα τους τα χώσουμε";
Τι άλλο μένει αν οχι το γλύψιμο;
Βέβαια λες και η "αποχώρηση" αξιοπρεπώς είναι μια λύση..
Για τους δειλούς ναι..μια "διπλωματική αποχώρηση" ίσως είναι η μοναδική απάντηση..
Οχι για την Προμηθέα..
Τέλος..

Π said...

Tέλος βέβαια, γιατί δεν ξέρεις ούτε να διαβάζεις αλλά μόνο να διαστρεβλώνεις ή να παρανοείς:

«Εσύ επιμένεις οτι είναι "βαλτή" εγώ λέω-εκτιμώ οτι ήξερε πολύ καλά τι έκανε», λες. Δεν είπα ότι δεν ήξερε τι έκανε, και αυτό δεν αντιβαίνει το ότι ήταν βαλτή (όχι απαραίτητα άμεσα αλλά τουλάχιστον παρασυρμένη).

«Εσύ επιμένεις να αναφέρεσαι στα λόγια της και εγώ στην πράξη της», λες. H παρατήρησή μου ότι «αυτό που έκανε εκείνη την ημέρα ... στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν μιά εφηβική 'επαναστατική' πράξη» πού αναφέρεται;

«Εσύ ονομάζεις "απρέπεια" την ομιλία της εγώ το λέω θάρρος που οχι μόνο δεν το έχουμε, αλλά ούτε καν υποψιαζόμαστε οτι είναι δυνατόν!», λες. Δεν την είπα απρέπεια, την είπα θράσος και φαντασιοπληξίες, και επαναλαμβάνω (αδίκως, όπως φαίνεται) ότι για το πόσο θάρρος έχω εγώ και τι έχω κάνει στη ζωή μου δεν μπορείς να έχεις άποψη γιατί δεν το ξέρεις.

«"Μας κάλεσαν και εμείς θα τους τα χώσουμε"; Τι άλλο μένει αν οχι το γλύψιμο; Βέβαια λες και η "αποχώρηση" αξιοπρεπώς είναι μια λύση. Για τους δειλούς ναι..μια "διπλωματική αποχώρηση" ίσως είναι η μοναδική απάντηση», λες. Δεν πρότεινα γλύψιμο και δεν πρότεινα διπλωματική αποχώρηση: είπα «έπρεπε να μην πάει εκεί και να ΠAΛEΨEI για αυτά σε χώρο που θα είχε νόημα να το κάνει».

cyrus said...

Ανώνυμε, λυπάμαι που σου το λέω, αλλά ο Π έχει δίκιο.

Όσο για το λόγο για τον οποίο δεν σβήνω το αρχικό υβριστικό σχόλιό σου, σου τον εξήγησα στην πρώτη μου απάντηση.

Π said...

Γιατί να το σβήσεις cyrus? Eίναι ωραίο μνημείο της νοοτροπίας που έχουν κάποιοι που ηρωοποιούν το παρασυρμένο κορίτσι. Στον ένα χρόνο λειτουργίας του Gravity ο Aνώνυμος αυτός έχει τη θλιβερή πρωτιά να είναι ο μόνος σχολιαστής που μόνο βρισιές μπόρεσε να αντιτάξει.

cyrus said...

Π, δεν ξέρω αν ήταν ο μόνος, πάντως εγώ δεν έχω συναντήσει άλλον να μπαίνει για πρώτη φορά σε ξένο σπίτι και οι πρώτες του λέξεις να είναι "είστα (sic) όλα μαλακισμένα".

mickey said...

69 comments?

Ωραίο "νούμερο" - σαν την ...Προμηθέα ένα πράμα ;)


Νομίζω πως κάποτε θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις κοτσάνες από τις όποιες "επιδόσεις", αρετές ή θετικές εντυπώσεις του "κοτσανοφόρου".

(90.000.005 and counting ;))


Αλλά έχουμε μάθει να δίνουμε αξία στα λεγόμενα κάθε σούργελου, επειδή απλώς τυγχάνει να είναι ...γραμματιζούμενο (που θα 'λεγε και η γιαγιά μου) και να χρησιμοποιεί βαρύδγουπες ορολογίες ή/και όμορφους βερμπαλισμούς (υπάρχουν πολλά παραδείγματα - στο μυαλό μου ήρθε εντελώς τυχαία ο ...Ζουράρις).

Δυστυχώς είναι σύνηθες το φαινόμενο και όχι μόνο στα καθ' ημάς.

Δεν πα να 'χει και δέκα Διδακτορικά το ...παιδί θαύμα; Το απόσπασμα του λόγου της που παραθέτει ο Cyrusgeo δε θα το έγραφε ούτε ο ...Λιακόπουλος!


(αν και αυτόν τον καιρό στις εκπομπές του έχει αφήσει τους "Ελ" και ασχολείται με την ...πατρίδα του :)))

funEL said...

Για βαστάτε κ. Μίκυ μας... ποτέ δεν άφησε τους ΕΛ.
Ασχολειται με τη πατρίδα των ΕΛ ημών των αποικιών την καταγωγή του Ιησού Χριστού και με διάφορα κτηματομεσιτικά.

+παπΑΡΙΟλόγησον+

basik-ly said...

Πράγματι μου έκανε κι εμένα εντύπωση πως η... προμήθεια θεωρήθηκε επιχείρημα!

Και μια παρατήρηση στον funel:
Η σωστή ορθογραφία του Αρχαγγέλου είναι ΜιχαΕΛ.
(Όχι και τόσο αναπόδεικτο "επιχείρημα").

mickey said...

Χαρακτηριστικά επίσης είναι και όσα γράφουν και πολλοί άλλοι έφηβοι (και κυρίως "έφηβες" - 90.000.006) στη "Βουλή των Εφήβων".

Όπου αντί να ακούσουμε καμιά πρόταση της προκοπής, διαπιστώνουμε πως ο ξύλινος, πολιτικάντικος λόγος δε γνωρίζει ...ηλικία (μάλιστα το ύφος τους και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν ενδεχομένως είναι πολύ χειρότερα από τα ανάλογα των σημερινών πολιτικών).

Ειλικρινά, προτιμώ χίλιες φορές το παιδάκι με τις μέτριες επιδόσεις που παίζει τα παιχνίδια του και ζει μια φυσιολογική εφηβεία με παρέες και λοιπές ασχολίες, παρά κάποια φανατισμένα σπασικλάκια που ντε και καλά πρέπει να αποτελούν και παράδειγμα προς ...μίμηση!

Αν και ομολογώ πως θα προτιμούσα να υπήρχαν περισσότεροι έφηβοι που θα συνδύαζαν ουσιαστικές γνώσεις, κριτική σκέψη και μια φυσιολογική ζωή, χωρίς ακρότητες και ...κορώνες - αλλά μάλλον ζητάω πολλά, έτσι;


Να διευκρινίσω πως δε θα ήθελα να κάνω άστοχες γενικεύσεις. Υπάρχουν σίγουρα "αμόρφωτοι" φανατικοί (μάλλον η πλειονότητά τους) - όπως και μορφωμένα παιδιά (που αποκηρύττουν μάλιστα μετά βδελυγμίας τον χαρακτηρισμό "θαύμα"), που δεν επιδίδονται σε ακραίους λόγους και πράξεις (επίσης η πλειονότητά τους).

Αλλά με ενοχλεί αφάνταστα στον 21ο αιώνα η προώθηση ηλίθιων απόψεων μέσω της εκμετάλλευσης των "περγαμηνών" κάποιων εφήβων που μάλλον δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα στην πραγματική ζωή, παρά τις άριστες επιδόσεις τους στα μαθήματα.

Πολύ φοβάμαι πως όταν κάποια μέρα ξυπνήσουν θα έχουμε ...δράματα :(

Δεν είναι και λίγο πράγμα να έχεις γίνει διάσημος από την τρυφερή σου ηλικία για κάτι το οποίο ξαφνικά διαπιστώνεις πως θα πρέπει να αποκηρύξεις, επειδή πολύ απλά δε ...στέκει. Το κοντινό σου περιβάλλον είναι λίαν πιεστικό (θα έλεγα ...αδίστακτο) και θα πρέπει να αποφασίσεις πως ήρθε ο καιρός να τους δυσαρεστήσεις, παρά τις συνεχείς κολακείες που εισέπραττες μέχρι τώρα, μια και ήσουν το ...καμάρι τους - αφού τους "πρέσβευες" με τον καλύτερο τρόπο.

Εκτός κι αν έχεις την τύχη να είσαι κομματάκι ...αναίσθητος, οπότε θα τη γλιτώσεις χαλαρά - και θα εκμεταλλευτείς το αυξημένο IQ σου για πιο ...ενδιαφέροντα πράγματα ;)


Νομίζω πως η δημόσιες "αγορεύσεις" ανηλίκων για την υποστήριξη ή στηλίτευση ιδεών θα πρέπει να απαγορεύονται δια ροπάλου. Όπως και ο φανατικός "προσηλυτισμός" που ασκούν οι γονείς στα παιδιά τους, ανάλογα με τις ιδέες και κυρίως τις ...φαντασιώσεις τους - από κει άλλωστε ξεκινά το κακό.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία που αξίζει πολλά posts...

mickey said...

Γέροντα, κάναμε αποικίες και στον ...Άρη;

Ειλικρινά, δεν το γνώριζα (και ντρέπομαι για την απαράδεκτη άγνοιά μου). Μήπως να στέλνατε κατά δω την Προμηθέα να με ...διαφωτίσει επί του ζητήματος;

(τουλάχιστον σας βρίσκεται κάνα οικοπεδάκι σε καλή τιμή ή θα τη βγάλουμε μια ζωή στο βρωμοπλανήτη μας;)

cyrus said...

Μετά την υπερπαραγωγή "Γη, ο πλανήτης των Ελλήνων", ακολουθεί η σουπερυπερπαραγωγη "Άρης, ο πλανήτης των Ελλήνων", και μετά το καρασούπερ τέλος της τριλογίας: "ΕΛ: η επιστροφή"...

cyrus said...

Α, και επειδή ξεχάστηκα:

basik, βάλε κανένα τραγουδάκι να μπει σε ρυθμό το είναι μας...

βατραχοκόριτσο, μπουγάτσα με κρέμα, ή με τυρί;

helix nebulae, η συνταγή σου δεν τρώγεται με τίποτε... :-Ρ

Φιλαλήθη, Αγλαΐα είπε και η Αλίκη τον Παπαμιχαήλ στο "η κόρη μου η σοσιαλίστρια", αλλά τελικά την πήρε...

Μαύρε Γάτε, μια που δεν μου αρέσει η συνωμοσιολογία, ναι, μάλλον η προχειρότητά τους φταίει...

Ροδιά, περίεργες φαντασιώσεις έχεις...

Μίκυ, άρχισε να γράφεις ξανά, τέκνον μου. Εντάξει, σε πίκρανε ο σιωνιστικός γούγλης, αλλά δεν είναι λόγος αυτός να μας στερείς το λόγο σου...

funEL said...

Τι ωραία που περνάμε εδώ στας εξοχάς.

basik-ly said...

Αυτή την ώρα ακούω ένα CD δικών μου επιλογών που περιέχει Roy Acuff, Luther Allison, Harry Chapin, Guy Lombardo και άλλες άγνωστες λέξεις. :)

vatraxokoritso said...

εχω αρχισει να προβληματίζομαι με όλα αυτά λέω να πάρω ενα ντεπον να μου περάσει... ο προβληματισμός.

cyrus said...

Basik, Guy Lombardo ξέρω. Τους υπόλοιπους, όχι.

Ταγματάρχα μου, ο καθαρός αέρας σάς χρειάζεται, με τόση δυσοσμία που εισπνέετε εβδομαδιαίως...

Βατραχοκόριτσο, να πάρετε ντεπόν, αλλά μετά την μπουγάτσα — δεν κάνει με άδειο στομάχι...

mickey said...

Βασικά με πίκρανε ο ...σιωνιστικός συννεφιασμένος ουρανός, που δε με άφησε να απολαύσω την ολική φάση της χθεσινοβραδινής έκλειψης και να τη μοιραστώ live μαζί σας.

Προφανώς τα σκοτεινά (ή μάλλον ...φωτεινά) κέντρα των Ελ γνωρίζουν τη ανθελική (90.000.007) μας στάση και δεν έχασαν ευκαιρία να μας χαλάσουν το παρτάκι - ως γνωστόν, διαθέτουν υπερόπλα Τέσλα που ελέγχουν ακόμα και τον καιρό!


Οπότε ξέσπασα στην ...Εθνική Προμήθεια.

(+αποκρυπτογράφησον+)


Δε μου λες BTW, αν συνεχίσω να γράφω μέχρι να πιάσουμε κατοστάρα, θα μου δώσεις και μένα κάνα ...ποσοστούλι;

cyrus said...

Μίκυ, απ' ό,τι γνωρίζω, διαίρεση με το μηδέν δεν γίνεται, οπότε, αν θέλεις ποσοστό από τα κέρδη, μπορείς να πάρεις και το 100%, αν θες...

Μπορείς να αλωνίσεις ελεύθερα, φυσικά — εγώ πρέπει να φύγω.

Αν θες καμιά φωτογραφιούλα (από τριακομμαδυάρα μηχανή, όμως) της χθεσινής έκλειψης, πες το.

mickey said...

Καλά, κατάλαβα - η προμήθειά μου έγινε ...Προμηθέα :(

Mauve_All said...

cyrusgeo said...Μετά την υπερπαραγωγή "Γη, ο πλανήτης των Ελλήνων", ακολουθεί η σουπερυπερπαραγωγη "Άρης, ο πλανήτης των Ελλήνων", και μετά το καρασούπερ τέλος της τριλογίας: "ΕΛ: η επιστροφή"...

--- Να μην κοροϊδεύετε καθόλου.Πριν από κάνα εξάμηνο, ίσως και παραπάνω, βρισκόμουν μ' ένα φίλο ηθοποιό σε ταβερνείο στο Χαϊδάρι, όπου σκάει ένας τύπος που ήξερε κάποιον απ' την παρέα, τον οποίο τύπο και μας συστήνουν ως σκηνοθέτη. Αρκετά φιλικός, άρχισε να μας μιλά για τη νέα του δουλειά: φιλοδοξεί να γυρίσει την Οδύσσεια με διαστημόπλοια. Γιατί "τι άλλο είναι η Οδύσσεια από ένα αλληγορικό διαστημικό ταξίδι;". Επειδή κοιτούσαμε σα χαζά με το παϊδάκι στο χέρι, αναγκάστηκε ο άνθρωπος να μπει σε λεπτομέρειες του τύπου "θα βάλω ανιμέισον, κομπιούτερ γκράφικς και λοιπά και λοιπά, να δουν και στο εξωτερικό τι ήταν πραγματικά η Οδύσσεια και τι έγραψε ο Όμηρος..".

Γι αυτό σας λέω, υπομονή. Τα καλύτερα έρχονται.

funEL said...

k. Mauve_All
εσύ ήσουν τέκνον με το παϊδάκι στο λιγδιασμένο χέρι που μας έλεγε ο ιερός καντηλανάφτης+σκηνοθέτης του Τάγματος. Μην ανησυχείς.
Γιατί λέτε ότι κάνουμε εκπαίδευση τόσους μήνες στα ιερά βίδεα.
Θα ξαναγυρίσουμε ΟΛΟ το έργο από την αρχή. Ιλιάδα Οδύσεια Ιερουσαλήμ, αγρια δύση τακλαμακάν, ανταρκτική.
Ως λαός πλέον.
Στην παγκοσμιοποιημένη γη πρέπει να υπάρχει κάποιος λαός κάτι σαν διασκεδαστής, καραγκιόζης, καραγκιοζοπαίχτης...
Ο ιερός Άγιος Λιακούριος έχει αναλάβει αυτή την αποστoλή να μας οδηγήσει σ' αυτό το πεπρωμένον
+φρενοβλαβίασον+

Mauve_All said...

Χα! Το 'ξερα ότι θα με ρουφιανέψει ο εκλεκτός σας, funEL, αφού αρνήθηκα να παίξω τη γριά Ευρύκλεια. Θα βγαίναμε δηλαδή οι άλλες, η Κίρκη, η Ναυσικά κι αυτές με ασημί μπότες και χοτ παντς α λα Μπαρμπαρέλα κι εγώ θα 'κανα την ηλικιωμένη δούλα του διαστήματος; Ε, ποτέ!

mickey said...

Βλέπω ξεκινήσαμε με ...δαυλούς και καταλήξαμε στην κατάκτηση του Διαστήματος μέσα σε λιγότερο από δυο μέρες!

Ούτε οι "Έλ" τέτοιο ...ρυθμό εξέλιξης!

cyrus said...

Mauve All, ουδόλως λοιδωρούμεν την κατάστασιν. Αντιθέτως, αναμένομεν μετά μεγάλης ανυπομονησίας ίνα έλθωσιν τα χείρονα...

Ταγματάρχα, να σας ίδω να ηγείσθε του μεγαλεπιβόλου αυτού κινηματογραφικού σχεδίου, και τι εις τον κόσμον...

Φίλτατε Μίκειε, το λέει και η λέξη:

εξ-ΕΛ-ιξ-ις.

funEL said...

k. ξανθιά μας, τώρα που αρχίσατε να προβληματίζεστε αντί για ντεπόν δεν έρχεστε από το κάστρο με κάτι πιο ανάλαφρο να προσευχηθείτε στον Αι Πέτρο.
αντε και αρχίσαν οι ζέστες να σας ξηγήσει ο γέρων την ΕΛληνική ιστορία από την αρχή του χρόνου μέχρι το τη συντέλεια των αιώνων

+καραπουστογερόντευσον+

(συγγνώμη κ. κύρους αλλά η κυρία χρειάζεται εκπολιτισμό)

cyrus said...

Και, φυσικά, λέξις=έλξις=305.

Για να μην ξεχνιόμαστε...

Ξ-Λ-Ξ-Σ: το τετραγράμματον των ανθυπομεταπυθαγορείων...

JustAnotherGoneOff said...

Παρακαλείσθε, όπως αναθέσατε τη διαστημική εκδοχήν της Οδύσσειας εις τον περιλάλητον οσκαρούχον του Τιτανικού Τζέημς Κάμερον με πρωταγωνίστρια, εις το ρόλον της Περσεφόνης, την Μώβιους Όλον. Οδυσσεύς, ημπορεί ο Φανέλιον και Τηλέμαχος ο Πι. Δια το ρόλον της Κίρκης δύναται να καλέσωμεν την Προμηθέα Υπατίαν Ολυμπία Δουκάκη, Κύκλωψ Πολύφημος ο Γειωμένος Κύρος και του Αλκίνοος, ίσως ο υποφαινόμενος. Την ανάληψη της παραγωγής να βολιδοσκοπήσομεν τον Βύρωνα Πολύδωραν με εκτελεστήν τον Νικόλαο Μαστοράκην. Σύμβουλος παραγωγής, ο γνωστός απατεών Λιάκουρας.

JustAnotherGoneOff said...

Περσεφόνης = Πηνελόπης
Ούφιον...

vatraxokoritso said...

Gerontoprofita επειδή υπάρχουν καμιά 30αρια μνηστήρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην λίστα αυτών που επιθυμούν να με εκπολιτίσουν τι θα λέγατε να ερχόσασταν αλλά να παίρνατε μαζί σας ύδωρ και ξηρά τροφή διότι δεν ξέρω αν σας είναι γνωστό εκπολιτίζομαι αργά.. πολύ αργά-ίσα με μια οδύσσεια.
Μπορείτε να με φωνάζετε Πηνελόπη αν σας είναι ευκολότερο...την ώρα του εκπολιτισμού εννοώ!

Anonymous said...

θέλω και γω πην+ΕΛ+ΟΠΗ
να μπω στην εκπολιτιστική λίστα?

Που υποβάλουμε αιτήσεις?

funEL said...

Κ. kύρους ενδέχεται να αρχίσει να καραμπαχαλεύεται το ποστάκιον. Ρίξτε αντιβαρυτικό υπερτεχνολογικό υπερτεριρέμ διότι την έπεσον ξανθές καλλικατζάρες (το ξανθόν γένος)

+μαςμπηκεηανοιξηκαιτρεχομεν+

vatraxokoritso said...

Ταγματάρχα εσείς παρεκκλίνατε της πορείας των σχολίων εγώ προσπάθησα να κρατήσω το επίπεδο της κουβέντας όπως μπορεί ευκόλως να διαπιστώσει ο μέσος αναγνώστης.

mickey said...

98...

mickey said...

99...

mickey said...

Η πρώτη σκεπτικιστική κατοστάρα είναι γεγονός!!!

+προσκυνησοντονσονδουλονμίκειον+

Νομίζω said...

- Καλησπέρα σας Ελληνίδες και Έλληνες, τέκνα αθανάτων θεών και αθανάτων ηρώων, κληρονόμοι του μεγαλύτερου παγκοσμίου πολιτισμού του απωτάτου παρελθόντος....
- Κααακό.

cyrus said...

Πάλι το έκανε το θαύμα του ο Μίκειος...

+ευλόγησονΠόντικα+

Βατραχίσια Εκπρόσωπε του Ξανθού Γένους, είναι γνωστή η προσήλωσή σας εις την έννοια του υψηλού. Μην ανησυχείτε, γνωρίζομεν πολύ καλώς ποίος ευθύνεται δια ταύτην την καταβαράθρωσιν της συζητήσεως.

Ταγματάρχα, πείτε στον Προφήτην να αρχίσει ξανά τους ψεκασμούς, μπας και φύγει το κακό το μάτι.

Καραπ******όγερε, δυστυχώς δι' υμάς, η λίστα είναι λίαν μικρά — ένα όνομα έχει, αν δεν απατώμαι...

Νομίζω, ανέλαβες, βλέπω, την διαπαιδαγώγησιν της νεωτέρας γενεάς. Εύγε, νέε μου...

cyrus said...

Jago, τώρα που ο Κάμερον διαλάλησε παντού την μαλακ--εεε, αποκάλυψη, ήθελα να πω, περί του τάφου του Ιησού, είναι ευκαιρία να του αναθέσουμε να κάνει μια υπερ-υπερ-υπερπαραγωγή, στην οποία θα συνδυάζει τα ομηρικά έπη με τη Βίβλο.

Δύσκολο;

Ίσως.

Αδύνατον;

Ποτές.

cyrus said...

Το φαντάζομαι:

Σκηνοθεσία: Κάμερον.

Σενάριο: Σακκέτος.

Παραγωγή: Λιακόπουλος. (Ε, αλίμονο...)

Λάμπρος Κατσαρός said...

πω πω πόσο πόνεσε !!!

μαθαίνω ήδη μια άλλη γλώσσα την οποία θα καταθέσω σαν επίσημη γλώσσα μου μαζί με την άρνηση της εθνικής μου ταυτότητας .Δεν μπορώ πια να είμαι "συν-πατριώτης" με τόσους πολλούς νεοβάρβαρους κομπλεξικούς .

cyrus said...

Καλή επιτυχία στη νέα σου προσπάθεια...

Π said...

Ένα update ακόμα: η Προμηθέα είχε αρχικά ζητήσει να μη δημοσιευτεί το γράμμα της, φοβούμενη μήπως η αποκάλυψη της σχέσεως με το Δαυλό τής στερήσει την υποτροφία! Δεκαπέντε χρονών αλλά κιόλας πονηρή καιροσκόπος η 'θαρραλέα' κοπέλλα...

ioannisk said...

Στην αρχή άκουσα την έκδοση της ιστορίας που δεν ανέφερε το πρώτο μέρος της ιστορίας αλλά μόνο αυτά που έλεγε για την ιστορία τον Χριστιανισμό έτσι είπα και εγώ "μπράβο στο κορίτσι". Στην συνέχεια διάβασα ένα άρθρο των Νέων το οποίο με "άγχωσε" και αποφάσισα να δω το video (δεν άντεξα να το δω όλο). Η άποψη μου άλλαξε άρδην (για να ανεφέρω και ένα σοβαρό περιοδικό*).

Θα ήθελα να σημειώσω πως κανένας από το ακροατήριο δεν αντέδρασε όσο η κοπέλα έλεγε για την ανωτερότητα των Ελλήνων κλπ.


Mauve_All
Στην εφηβεία υπήρχαν κάτι κινούμενα τα οποία ήταν: Οδύσσεια με διαστημόπλοια, εμένα μου άρεσαν :) Φυσικά δεν ισχυρίζονταν πως ήταν η πραγματικότητα πόσο μάλλον που ήταν γιαπονέζικα.


*προσπάθεια αστείου.

Μαύρος Γάτος said...

Έχω κι άλλα νέα, Π! Η Προμηθέα από την Μαγραθέα ΤΗΝ ΕΧΑΣΕ ΗΔΗ την υποτροφία της, γι αυτό και δημοσιεύτηκε τελικά η επιστολή στο Δαυλό, ενώ η ίδια σαφέστατα ζητάει να μην δημοσιευτεί ακόμα.

Επίσης:

"Ο Πατριάρχης θα την καλέσει σύντομα για να της δείξει σε ποιά πύλη κρεμάστηκε ο Γρηγόριος ο Ε’ μια και δεν ήξερε το κορίτσι το τραγικό τέλος του Πατριάρχη της Ανεξαρτησίας."


Τελικά δεν το βλέπω και πολύ απίθανο το σενάριο να γίνει η Προμηθέα , αν όχι παπαδιά, τουλάχιστον θεούσα (με κότσο)….

Αλλά γιατί έχασε την υποτροφία της; Ποιός είναι αυτός που αποφάσισε να τής την στερήσει; Κρίμα για το κορίτσι. Ειλικρινέστατα το λέω.

Πρόκειται για "τιμωρία" των θιγμένων "χριστιανών' που ωρύονταν εναντίον της; Ή μήπως οι “χαζοί" κουλτουριαραίοι Αμερικάνοι έχουν ΑΛΛΑ κριτήρια ευφυίας, και όχι τα τεστ της MENSA;;;;;;;

christina said...

Δηλαδή αν είχε θίξει μόνο τη θρησκεία, δε θα μας ενοχλούσε; Τα προγονολατρικά ήταν το θανάσιμο ατόπημά της;

Στο κάτω κάτω, αν ζητούσα υποτροφία από το ίδρυμα 'σώστε τις ακρίδες' και μετά έβγαινα και έλεγα τα χίλια μύρια όσα για τις ακρίδες και για το ίδρυμα, ούτε εγώ θα μου τα έδινα τα λεφτά.

cyrus said...

ioannisk, ο κόσμος, βλέπεις, δεν ενδιαφέρεται για το τι είναι αληθές και τι ψευδές — μόνο για το τι του χαϊδεύει τ' αυτιά και τι όχι...

Μαύρε Γάτε, δεν γνωρίζω τι έγινε με την υποτροφία της νεαράς. Πάντως, αν προσδοκούσε υποτροφία από την εκκλησία και είπε αυτά τα πράγματα, καλά να πάθει.

passer-by, από πού κατάλαβες κάτι τέτοιο; Εξήγησα ότι δεν μίλησα για το δεύτερο μέρος γιατί αυτό ήταν υπερπροβεβλημένο, και ότι μίλησα αποκλειστικά για το πρώτο γιατί περιείχε τερατώδη ψεύδη, στα οποία ελάχιστοι είχαν δώσει σημασία. Και ποιος μίλησε για "θανάσιμο" ατόπημα; Είπα απλώς ότι φανερώνει συγκεκριμένη ιδεολογική στάση.

Είναι φανερό πως συμφωνούν μαζί σου και οι ακρίδες και εγώ.

Διονύσης said...

παιδιά ψυχραιμία. Κι εγώ τέτοια έλεγα στα 15 και τώρα γράφω εργασίες για το όνομα στην ινδοευρωπαϊκή. Αργά ή γρήγορα θα ανοίξει τα μάτια της. Το πρόβλημα δεν είναι ένα 15χρονο αλλά οι ενήλικοι δογματιστές, είτε ρασοφόροι σκοταδιστές είτε πατριδοπρογονολάγνοι.

Mauve_All said...

@ioannisk
Ήταν η περίφημη "Οδύσσεια του Διαστήματος" την οποία και δεν πρόλαβα εγώ. Στα δικά μου παιδικά χρόνια ήταν άλλα μάνγκα της μόδας, χεχε..

Γενικά πάντως, θέλω να πω ότι το χρήμα πρέπει να κυκλοφορεί, ειδικά το χρήμα της Εκκλησίας. Και φυσικά, η Εκκλησία, ως φορέας της ιδεολογίας της αγάπης, θα έκανε πολύ καλή εντύπωση (και κάτι χρήσιμο πάνω απ' όλα) να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της Προμηθέα ή οποιουδήποτε άλλου άθεου, έστω και προγονόπληκτου. Θα ήταν υποτίθεται πιο κοντά στην αγάπη και την προσφορά που πρεσβεύει. Αλλά δεν θα το κάνει, φυσικά. Κανείς μας δεν περιμένει ότι θα το κάνει ούτως ή άλλως, με τον ίδιο τρόπο που μία εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων δε θα χρηματοδοτούσε κάποιον ανταγωνιστή. Πώς θα μπορούσε η Εκκλησία να επενδύσει πάνω στην Προμηθέα και τι τόκο / αντάλλαγμα θα έπαιρνε γι αυτήν την επένδυση; Βρισίδια και ..διασυρμό; Δε μπορεί να μην υπάρχουν πιστά παιδιά που χρειάζονται υποτροφίες...

funEL said...

Η Οδύσσεια του διαστήματος κύριοι ήταν γαλλικά κινούμενα σχέδια στα τέλη των 70s. Ήταν καταπληκτικές οι προσαρμογές των μύθων χωρίς να χάσουν την ουσία τους. Καμμία απολύτως σαλατοποίηση (όπως ο "Ηρακλής" της τελευταίας δεκαετίας). Οι θεοί ήταν πάντα οι εχθροί των ανθρώπων. Αρκετά αιρετικό έτσι? Για να κάνει κανείς κανένα τέτοιο αναρχικό...

ioannisk said...

funel
Έχουμε και οι 2 δίκαιο τα κινούμενα είναι γαλλό-ιαπωνικά: Ulysse 31.

άρα Mauve_All ήταν πρόγονος των μάνγκα :)

Είμαι εντελώς εκτός θέματος...

Aphrodite said...

Αλί.

Αλί και τρισαλί,
σ'αυτόν που θα την φορτωθεί...

(και Δίας να είναι, θα μπει Σινούρη πάραυτα!)
ΛΟΛ!

cyrus said...

Γλαύκωψ, διέπραξες τέτοια προδοσία κατά του μεγαλειώδους έθνους ημών;

Έχει πλάκα, πάντως — από τη μια οι αρχαιοελληνολάγνοι, από την άλλη οι ελληνομεγαλορθόδοξοι, και στη μέση ο Λιακόπουλος...

Mauve All, εγώ στην εποχή μου ήξερα μόνο MGM και Warner Bros...

Ταγματάρχα,
+σκιτσογραφησον+
+κομιξοποίησον+
+μάνγκισον+
και ξερό ψωμί...

ioannisk, δεν είσθε καθόλου εκτός θέματος, πιστέψτε με...

Αφροδίτη, σε ό,τι αφορά την κοπέλα, δεν ξέρω — το μέλλον θα δείξει.

Σε ό,τι αφορά την ιδεολογία, έχουν ακόμη να δουν τα μάτια μας και ν' ακούσουν τ' αυτιά μας...

funEL said...

εδώ που τα λέμε
ήταν ο πρόδρομος του "Ηρακλη"!!!
η μνήμη βλέπετε... ου γαρ μόνο

Mauve_All said...

Xαχαχα, funEL, ωραία βίντεο! "La terre, la terre, la terre.. Mais que ferons-nous ici?" Έλα ντε!

ioannisk said...

Πρέπει να έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που είδα Ulysse 31...

Το μπιτάκι (2ο video) πάντα μου άρεσε ειδικά το σημείο που έλεγε "Je suis nono le petit robot, l' ami d' Ulysse". Ευχαριστώ :)

Anonymous said...

Τι τρωγεστε με την Προμηθέα.Και ο Χαϊσενμπεργκ δεν ήταν ναζι;Ολα κομμάτια του βλογιοκομμένου παζλ μπαίνουν στην θέση τους.
+οπαπαςπινειcarnation+

Rodia said...

Νεότερα εδώ: http://sandbox.cs.uchicago.edu/blog_el/?p=167

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
cyrus said...

Ανώνυμε, στο μπλογκ μου τα σπαμ τα σβήνω. Σε παρακαλώ πολύ να ξανα-αντιγράψεις το σχόλιό σου, παραλείποντας αυτή τη φορά τα τηλέφωνα. Εδώ δεν είναι διαφημιστικός χώρος.

Θα το κάνεις εσύ, ή θέλεις να το κάνω εγώ;

cyrus said...

ΟΚ — το κάνω εγώ...

Anonymous said...

ΠΕΡΙ «ΕΛΛΗΝΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ»
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Στους νόμους της ακμής των Ρωμαιο-χριστιανικών χρόνων (4ου & 5ου αι.μ.Χ.) διαβάζουμε, για τον βίαιο εκχριστιανισμό των Ελλήνων και την υποχρεωτική "σωτηρία" τους. Ουσιαστικά πρόκειται για την νομοθετημένη εξόντωσης του Ελληνισμού:

«Διατάσουμε, όλα τα ιερά και οι ναοί (των Ελλήνων) όσα βρίσκονται ακόμα άθικτα, να καταστραφούν με διαταγή των τοπικών αρχών και να εξαγνιστούν με την ύψωση του σημείου της χριστιανικής θρησκείας... αν με επαρκείς αποδείξεις ενώπιον ικανού δικαστή, εμφανιστεί κάποιος που έχει παραβλέψει αυτό τον νόμο, θα τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου» Αυτοκράτορες: Θεοδόσιος και Βαλεντινιανός προς Ισίδορον Έπαρχο Πραιτωρίου.14/ Νοέμβριου 435
«Να κλείσουν όλοι οι ναοί σε όλες τις πόλεις και σε όλους τους τόπους της οικουμένης... Αν κάποιος με οποιαδήποτε δύναμη παραβεί (αυτό τον νόμο) θα τιμωρηθεί με αποκεφαλισμό» ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1.10. Δεκέμ. 354 μ.Χ.
«Τέτοιου είδους πράξεις (οτιδήποτε μη χριστιανικό χαρακτηριζόταν ειδωλολατρία) αν εξακολουθούν να συμβαίνουν (ή καταγγελθεί ότι συμβαίνουν!) ακόμα και σε κάποιο λιβάδι ή σπίτι, το λιβάδι ή το σπίτι αυτό θα προσαρτηθεί στο ταμείο των ιερότατων ανδρών (δηλαδή των αρχιερέων) ενώ ο ιδιοκτήτης τους που έδωσε την συγκατάθεσή του να μιανθεί ο τόπος, θα αποπεμφθεί από το (οποιοδήποτε) αξίωμά του, θα χάσει την περιούσια του και αφού υποστεί σωματικό βασανισμό με μεταλλικά όργανα θα οδηγηθεί σε διαρκή εξορία» ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1.10.8 Αυτοκρ.: Λέων και Ανθέμιος προς Διόσκωρον Έπαρχο του Πραιτωρίου. Παρεδόθη το 472; μ.Χ.
«Διατάζουμε τους άρχοντές μας, αλλά και όσους διδάσκονται από τους θεοφιλέστατους επισκόπους, να αναζητούν σύμφωνα με τον νόμο όλες τις περιπτώσεις ασέβειας υπέρ της ελληνικής θρησκείας, έτσι ώστε να μην συμβαίνουν, αλλά και αν συμβαίνουν, να τιμωρούνται... Κανείς να μην έχει το δικαίωμα να κληροδοτεί με διαθήκη (περιούσιες) ή να χαρίζει με δωρεά οτιδήποτε,
σε πρόσωπα ή τόπους που έχουν επισημανθεί ότι διαπράττουν την ασέβεια του ελληνισμού... όσα δίδονται ή κληροδοτούνται μ' αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται. Με την παρούσα ευσεβή νομοθεσία (διατάζουμε) να διατηρηθούν σε ισχύ όλες οι τιμωρίες με τις οποίες οι προηγούμενοι (χριστιανοί) βασιλείς είχαν απειλήσει να τιμωρήσουν την ελληνική πλάνη, με τις οποίες (τιμωρίες!) προσπαθούσαν να διασφαλίσουν την ορθόδοξη πίστη» ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1.10.9 επίσης (Β1,1,19) και ΝΟΜΟΚΑΝΟΝ 6,3.
«Επειδή μερικοί συνελήφθησαν (αν και αξιώθηκαν το χριστιανικό βάπτισμα) διακατεχόμενοι από την πλάνη των ανόσιων μυσαρών Ελλήνων, να διαπράττουν εκείνα που δικαιολογημένα εξοργίζουν τον φιλάνθρωπο (βιβλικό) θεό (μας)... Αυτοί θα υποβληθούν στην αντίστοιχη τιμωρία και μάλιστα με πνεύμα επιείκειας (!) αν επιμείνουν στην πλάνη των Ελλήνων, θα υποβληθούν στην έσχατη των ποινών. Αν δεν έχουν αξιωθεί ακόμα το σεβαστό βάπτισμα, θα πρέπει να παρουσιαστούν στις ιερότατες εκκλησίες μας, μαζί με τις συζύγους και τα παιδία τους και μαζί με όλους του οίκου τους, για να διδαχθούν την αληθινή πίστη των χριστιανών. Αφού διδαχθούν και αποβάλουν την πλάνη που τους διακατείχε προηγουμένως, θα πρέπει να ζητήσουν το σωτήριο βάπτισμα. Διαφορετικά ας γνωρίζουν ότι αν παραμελήσουν να το κάνουν (να ζητήσουν δηλαδή μόνοι τους το σωτήριο βάπτισμα!) δεν θα έχουν κανένα πολιτικό δικαίωμα, ούτε θα τους επιτραπεί να είναι ιδιοκτήτες περιούσιας, ούτε κινητής, ούτε ακίνητης. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ και θα εγκαταλειφθούν στην ένδεια και επιπλέον, θα υποβληθούν στις έσχατες τιμωρίες. Θα παρεμποδίσουμε δε κάθε μάθημα (κλείσιμο σχολών!), που διδάσκεται από όσους πάσχουν από την νόσο και την μανία (μάθησης!) των ανόσιων Ελλήνων, ώστε προσποιούμενοι ότι διδάσκουν, να μη μπορούν πια να διαφθείρουν της ψυχές των μαθητών τους με δήθεν αλήθειες. Αν (λοιπόν) φανεί κάποιος τέτοιος άνθρωπος και δεν τρέξει στις εκκλησίες μας, μαζί με όλους τους συγγενείς και τους οικείους του, θα τιμωρηθεί με τις προαναφερθείσες ποινές.
Θεσπίζουμε δε και νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα παιδία, όταν είναι σε μικρή ηλικία, θα πρέπει να βαπτίζονται αμέσως και χωρίς αναβολή, (ιδού ο υποχρεωτικός νηπιοβαπτισμός!) όσοι δε είναι μεγαλύτεροι στην ηλικία, πρέπει να συχνάζουν στις ιερότατες εκκλησίες μας και να διδάσκονται τις θείες γραφές και τους (βιβλικούς) κανόνες. Αφού δε εννοήσουν και αποβάλουν την παλαιά (αρχαιο-ελληνική) τους πλάνη, θα μπορέσουν να δεχθούν το βάπτισμα και στη συνέχεια να διαφυλάξουν την αληθινή πίστη των ορθόδοξων χριστιανών.
Όσοι δε, έχουν κάποιο στρατιωτικό ή άλλο αξίωμα, ή μεγάλη περιούσια και για να κρατήσουν τα προσχήματα (προσποιούμενοι τους πιστούς) ήλθαν ή πρόκειται να έλθουν να βαπτισθούν, αλλά αφήνουν τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους και τα υπόλοιπα μέλη του οίκου τους μέσα στην ελληνική πλάνη, διατάσουμε να δημευθεί η περιούσια τους, να αποκλεισθούν από τα πολιτικά δικαιώματά τους και να υποβληθούν σε αντάξιες τιμωρίες, αφού είναι φανερό ότι πήραν το βάπτισμα χωρίς καθαρή πίστη. Θεσπίζουμε αυτούς τους νόμους για τους αλητήριους Έλληνες».
ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1.10.10

Μπροστά σ΄ αυτές τις εξοντωτικές "σωφρονιστικές ποινές", τις εξορίες, τους αποκεφαλισμούς, τις κατασχέσεις περιουσιών, τις αφαιρέσεις προνομίων, τον εξευτελισμό της υποχρεωτικής κατήχησης, τον βασανισμό και την νόμιμη θανάτωση κάθε υπερασπιστή τους. Για τους κυνηγημένους σαν το απεχθέστερο ιστορικό τέρας Έλληνες, ο εκχριστιανισμός φαινόταν πράξη ύστατης διαφυγής απ' την φυσική εξόντωση και επιβεβλημένης σωφροσύνης!
Έτσι... εκχριστιανίσθηκε μαζικά ο Ελληνισμός!

ΑΥΤΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΗΡΞΕ Η ΑΦΑΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι παρμένα από το βιβλίο: «Η αντιπαγανιστική νομοθεσία της ύστερης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέσα απ' τους κώδικες» Εκδόσεις ΚΑΤΑΡΤΙ. Τηλ. Παραγγ. 210/ 3604793 & 3601271

ΠΟΣΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας... ο Αϊ Βασιλης!!!
«Είναι εχθροί οι Έλληνες, διότι διασκεδάζουν κατα-βροχθίζoντας με ορθάνοιχτο στόμα τον "Ισραήλ". Στόμα δε λέγει εδώ ο προφήτης (βλ. Ησαΐας Θ΄11) την σοφιστική του λόγου δύναμη, η οποία τα πάντα χρησιμοποίησε για να παραπλανήσει τους εν απλότητι πιστευσάντων» Βασίλειος Καισαρείας ΕΙΣ ΠΡΟΦΗΤΗΝ ΗΣΑΪΑ 9.230.8.

ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας:
«Προσταγή, (!!!) μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων... τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν» Βασίλειος ο Μέγας, 330-379 μ.Χ. (ο γνωστός μας και ως Αϊ-Βασίλης) ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗΝ ΗΣΑΪΑΝ ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ 7.196.3

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως:
«Αν στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) κοιτάξεις, θα δεις, τέφρα και σκόνη και υγιές ουδέν, αλλά τάφος ανεωγμένος ο λάρυγξ αυτών, (των Ελλήνων φιλοσόφων!) τα πάντα δε γεμάτα ακαθαρσίες και ιχώρ, (έμπυο!) και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν σκωλήκων... Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, από των φιλοσόφων λαβόντες... Ημείς δε ου παραιτούμεθα της κατ’ αυτών μάχης» Ι. Χρυσόστομος (344-407 μ.Χ.) ΕΙΣ ΑΓΙΟΝ ΙΩΑΝΝΗΝ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΝ (ΟΜΙΛΙΑ ΞΣ΄ 59.369.12 -370.11

Ο ΦΙΛΟΒΑΡΒΑΡΙΚΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ:
«Όσο πιο βάρβαρο ένα έθνος φαίνεται και της ελληνικής απέχει παιδείας, τόσο λαμπρότερα φαίνονται τα ημέτερα... Ούτος ο (πιστός) βάρβαρος, την οικουμένη ολάκερη κατέλαβε... και ενώ πάντα τα των Ελλήνων σβήνουν και αφανίζονται, τούτου (του πιστού βάρβαρου) καθ’ έκαστη λαμπρότερα γίνονται» Ι. Χρ ΕΙΣ ΙΩΑΝΝΗΝ 59.31.33

Ο Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΕ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ ΑΦΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ:
«Τι λοιπόν, άγιος έσται ο ναός του Σεράπιδος (Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη) δια τα βιβλία; Μη γένοιτο!... αλλά δαίμονες οικούσι τον τόπον... μάλλον δε και αυτών (των Ελλήνων) όντων δαιμόνων... και παρ’ αυτών βωμός στέκει απάτης αόρατος εις τον οποίον ψυχάς ανθρώπων θυσιάζουσι... κατάλαβε λοιπόν και φανέρωσε (διέδωσε!) ότι δαίμονες κατοικούν εκεί» Ι. Χρυσ/μος ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑ ΙΟΥΔΑΙΩΝ 48.851.38 έως 852.35 Δαίμονες ηταν λοιπόν κατά τον "σοφό" ιεράρχη τα βιβλία της Αλεξανδρινής βιβλιοθήκης και ψυχοθυσιαστήρια οι βιβλιοθήκες των Ελλήνων!!!

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ 391 Μ.Χ. ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ:
«Στην Αλεξάνδρεια πάντα τα οικοδομήματα του Σεράπειου όπως στους ποιητικούς μύθους των Γιγάντων έγιναν... Θεοδοσίου δε βασιλεύοντος και (πατριάρχου) Θεοφίλου (της επιθέσεως) πρωτοστατούντος... του Σεράπειου τα αναθήματα κατελυμένοντο. Τους δε αν-δριάντες και τα αναθήματα τόσο "γενναία" εμάχοντο, ώστε όχι μόνο "νικούσαν", αλλά και έκλεπτον... του δε Σεράπειου μόνο το έδαφος δεν απέσπασαν κι’ αυτό δια το βάρος των λίθων, αυτοί δε (οι θεμέλιοι λίθοι) ήσαν αμετακίνητοι. Οι πολεμικότατοι δε αυτοί φιλοχρήματοι "γενναίοι"... την ασέβεια αυτή εις έπαινον αυτών των ιδίων καταλόγιζαν. Έπειτα εισέβαλαν οι καλούμενοι μοναχοί, άνθρωποι (μόνο) κατά το είδος, ο δε βίος αυτών συώδης (γουρουνώδης!) και εμφανώς πάσχοντες, μύρια έκαμον κακά και ανείπωτα, αλλά αυτά ευσέβειαν ενόμιζαν... τότε πας άνθρωπος μέλαιναν (μελανή) φορών εσθήτα (ράσα) τυραννικήν είχεν εξουσίαν και δημοσίως να ασχημονεί ημπορούσε. Σε τόση "αρετή" άλλαξε (η νέα θρησκεία) τον άνθρωπο» Ευνάπιος (346-414 μ.Χ.) ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΟΦΙΣΤΩΝ 6.11

ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ (265-340 μ. Χ.)
«Τον πτωχόν και πένητα λαόν σήκωσες από... της κοπριάς των Ελληνικών μυσαγμάτων (βδελυγμάτων) και κάθισες αυτόν μετά των αρχόντων του Ισραήλ, τον όντος λαόν αυτού» Ευσέβιος ΕΥΑΓΓ. ΠΡΟΠΑΡ. / ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΑΛΜΟΥΣ / ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ. ΡΙΒ΄ (23.1352.34)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΥΣΕΒΙΟΥ:
*Πράξη σωφροσύνης είναι η εγκατάλειψη της ελληνικής πλάνης. *Εγκαταλείψτε όσα οι Έλληνες φυσικοί φιλόσοφοι περί αρχών εισηγήθηκαν» *Μαγγανείες μετέρχονται (οι Έλληνες!!!) και μ’ αυτήν εξαναγκάζουν την ανθρώπινη γνώμη.
*Τα αγάλματα τους μαγικά κατασκευάζουν (οι Έλληνες!!!) και στην μαγεία προτρέπουν. *Περί των αρχαιότερων Εβραίων και γιατί τας γραφάς αυτών, από των Ελληνικών λόγων προτιμήσαμε. *Τα πάντα παρά βαρβάρων οι Έλληνες ωφελήθηκαν. *Περί του κλέφτες (ιδεών!) είναι οι Έλληνες. *Γιατί μετά από λογική κρίση και σώφρονα λογισμό την ιστορία των Εβραίων παραδεχθήκαμε» Βλ. Ευσέβιος «Κλείς Πατρολογίας».Δωρόθεου Σχολάριου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ. ΜΟΝΑΧΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ:
«Εγω δε την παρ’ Ελλήνων παιδείαν φληναφίαν (μωρολογία) κακού δαίμονος και χαλεπωτάτη (θλιβερότατη) υπόθεσιν είναι λέγω» Γ. Μοναχός ο Χρονογρ. Κ΄Περί Θάρρα.

Ο. Ι ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
«Κανείς δεν πρέπει στα παιδιά του, των (Ελλήνων) προγονών να καλεί τα ονόματα, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά (μόνο) αυτά των δικαίων, (της Π. Διαθήκης.)» Ι. Χρυσ/μος ΠΕΡΙ ΚΕΝΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΑΤΡΕΦΕΙΝ ΤΑ ΤΕΚΝΑ (690) 641.65 -

Ο Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥ-ΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ:
«Ο δε μέγας Ιωάννης (ο Χρυσόστομος) ασκητάς πυρπολούμενους από ζήλον θεού (φανατισμένους καλόγερους) συνέλεξε, με βασιλικούς δε νόμους αυτούς οπλίσας, κατά των ειδωλικών (ελληνικών) έπεμψε τεμενών, τα δε χρήματα για τους κατεδαφιστές και τους βοηθούς, δεν έλαβε απ’ τα βασιλικά ταμεία (!) αλλά από πλούσιες γυναίκες που φιλοτίμως να παρέχουν κατέπειθε, ώστε με την λαμπρή τους πίστη να κερδίσουν την ευλογία. Έτσι με τον τρόπο αυτόν τους υπολειπόμενους Σηκούς (ελληνικούς ναούς) με τούτον τον τρόπον εκ βάθρων ανέσπασεν». Θεοδώρητου ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΑΜΑΣΟΥ (Τομ. 5ος 329/ 8-330/8).

ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ, Ο ΙΟΥΔΑΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ο "ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ", Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΥΠΗΡΞΕ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΦΟΒΕΡΟΤΕΡΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΣΕΤΙ ΠΑΣΧΩΝ...! (1/6/2000)

Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι παρμένα από τα βιβλία του Μ. Θ. Καλόπουλου, απ' την σειρά ΒΙΒΛΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ:«Το μεγάλο ψέμα», «Ο ένοπλος δόλος» και «Αβραάμ ο Μάγος», «Το θέατρο της Σωτηριας» «Θαυμα ή απάτη το άγιον φως της Ιερουσαλήμ».

Michael Kalopoulos www.greatlie.com

cyrus said...

Λοιπόν, τώρα που απο-σπαμ-ίσαμε το σχόλιό σου, για πες μου: προς τι αυτό το copy-paste; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το ποστ;

Π said...

Πάντως με την παρέμβαση του Aνώνυμου έχουμε τώρα και νέο ντοκουμέντο: απομαγνητοφώνηση ολόκληρης της ομιλίας της Προμηθέας.

Φοινικιστής said...
This comment has been removed by the author.
cyrus said...

Το παρήγορο είναι ότι, παραθέτοντας την ομιλία της Προμηθέας, ο Καλόπουλος αναφέρει ότι σε πολλά σημεία είναι εντελώς αντίθετος.

Εξακολουθώ να νιώθω, πάντως, ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε δυο πλευρές φανατισμένες (ορθόδοξοι και αρχαιολάτρες), οι οποίες καταστέλλουν τον ανορθολογισμό τους μόνο όταν πρόκειται να πολεμήσουν η μία την άλλη...

Φοινικιστής said...
This comment has been removed by the author.
cyrus said...

Λοιπόν, χρησιμοποιεί μάλλον flash στη σελίδα του, και η διεύθυνση μένει αναλλοίωτη, οπότε θα προσπαθήσω να σου το περιγράψω:

Μπαίνεις στη σελίδα του:

http://www.greatlie.com/gr/

Πατάς εκεί που λέει "Άρθρα" (επάνω)

Στη δεξιά στήλη (στον Firefox, τουλάχιστον...) θα βρεις τον τίτλο: ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΠΥΘΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ...

Τον πατάς, και σε βγάζει στο άρθρο.

Στην εισαγωγή, γράφει:

Τιμώντας πλήρως το όνομα της, η Προμηθέα άναψε φωτιές με την ομιλία της στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, που διοργάνωσε η ελληνική παροικία στο Σικάγο.... Το κείμενο της, με το οποίο σε κάποια σημεία συμφωνώ και σε άλλα είμαι εντελώς αντίθετος, είναι αυτό:

Και ακολουθούν τα γνωστά...

cyrus said...

Βέβαια, δεν διευκρινίζει ποια ακριβώς είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί...

Anonymous said...

Φοινικιστή σε ευχαριστούμε για την "έγκυρη" και "επιστημονική" πηγή που μας υπέδειξες. Το (Z)OOΔΕ χαχαχα. Όσο για σένα cyrusgeo μόνο και μόνο που είπες ότι ήταν απρεπές να πει τέτοια πράγματα η Προμηθέα στους παπάδες και ότι καλά κάναν και της έκοψαν της υποτροφία αυτό δείχνει τις σκοταδιστικές σου αντιλήψεις. Αυτά που ξέρατε πια να ξεχάσετε. Και που να δείτε τι έρχεται. Η Προμηθέα ήταν η αρχή. Εύγε στο κορίτσι. Κάποιοι ίσως από σας έχει σαν πρότυπο Ελληνοαμερικανίδας την Καλομοίρα. Περαστικά σας γκαγκα (σκέτο).

Φοινικιστής said...
This comment has been removed by the author.
cyrus said...

Ανώνυμε, δηλαδή μας λες, τώρα, ότι:

Αν ήσουν πλούσιος και ήθελες να δώσεις μια υποτροφία σ' ένα κορίτσι, και το κορίτσι ερχόταν στο επίσημο δείπνο που παρέθετες προς τιμήν της και έλεγε μπροστά σε όλο τον κόσμο ότι ο πατέρας σου ήταν κλέφτης και η μάνα σου πόρνη, θα της έδινες την υποτροφία; Αν είναι έτσι, να σου βγάλω το καπέλο.

Αλλά μάλλον δεν θα ευτυχήσεις να δεις την καράφλα μου, γιατί, αν έλεγες κάτι τέτοιο, θα έλεγες ψέμματα...

Όσο για τα περί ...σκοταδισμού και τα λοιπά, να 'σαι καλά, βρε ψυχή -- μ' έκανες και γέλασα, βραδιάτικα...

Anonymous said...

Το άφθονο γέλιο που μου χαρίζεις εσύ, εγώ τι να πω; Καλά όσο για τον φοινικιστή που υποστηρίζει τις απόψεις του Καραμπελιά ε τότε τί να μιλήσω για γέλιο. Άξιος ο μισθός του από την αρχιεπισκοπή. ΟΟΔΕ και Καραμπελιάς χαχαχαχα. όσο για την υποτροφία, συνέχισε εσύ το σκοταδιστικό σου παραλήρημα. Το ότι η ομογένεια ελέγχεται από το Πατριαρχείο εσένα δεν σου λέει τίποτα. Τσάμπα μάγκες είστε παιδιά. Μόνο εκεί που σας παίρνει μιλάτε. Για τίποτα Δαυλούς και τέτοια. Με την πραγματική εξουσία είστε γλύφτες όπως είπε και ο προηγούμενος ανώνυμος. Δεν ξανά ασχολούμαι με σας γιατί αρχίζετε και γίνεστε και επικίνδυνοι. Στην πυρά την κοπελίτσα και τους γονείς της ΤΩΡΑ!!! Να διαβάζουν μόνο αρδην, Παπαρηγόπουλο, Μεταληνό και ανώνυμο απολογητή. Άντε και λίγο Μαρξ να το παίζουμε και αριστεροί.

cyrus said...

Επί της ουσίας, καμία απάντηση, βέβαια -- όλοι οι φανατικοί ίδιοι είστε...

Και, για να τελειώνουμε, θα το πω άλλη μια φορά, μπας και το καταλάβετε, μερικοί-μερικοί:

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ, και, όταν μπαίνουμε σ' ένα μπλογκ για πρώτη φορά, ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΠΟΣΤ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ.

Γκέγκε;

Άσχετοι...

Klearchos said...

Cyrusgeo, να κάνω ένα σχόλιο για να διευκρινήσω μια παρανόηση: η εισαγωγή "τιμώντας το όνομα της..." κλπ, είναι από μένα... Όπως εξήγησα και σε ένα σχόλιο στο ποστ μου, ο πατέρας μου παλεύει να γράψει ένα βιβλίο για την περίοδο της επανάστασης του 1821. Έχοντας διαβάσει το άρθρο στην Ελευθεροτυπία με παρακάλεσε να βρω το βίντεο και αν γίνεται και το κείμενο της ομιλίας... Όταν άρχισα να κάνω την απομαγνητοφώνηση είχα σκοπό να μαζέψω μόνο τα κύρια σημεία που ενδιέφεραν τον πατέρα μου... Βλέποντας όμως ότι είχε γίνει αρκετός ντόρος και μια που είχα ήδη αρχίσει να το κάνω, αποφάσησα να την απομαγνητοφωνήσω ολόκληρη... Υπήρχαν στο κείμενο της ομιλίας σημεία που συμφωνούσα και σημεία που προφανώς απείχαν από την πραγματικότητα (όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ). Στα πλαίσια αυτά έγραψα την παραπάνω εισαγωγή που κατέληγε κάπως έτσι "σε κάποια συμφωνώ και σε άλλα είμαι αντίθετος"

Ο κ. Καλόπουλος - όπως και αρκετοί άλλοι - όπως είδα αντέγραψε το πόστ, κάτι που δεν με πειράζει καθόλου προσωπικά, από την στιγμή που είδα ότι έχει αναφέρει την ιστοσελίδα του μπλόγκ μου. Παραδόξως πάντως αντέγραψε και την εισαγωγή μου (κατί που επίσης δεν με πειράζει), η οποία όμως είναι η δική μου θέση ...

Klearchos said...

Επίσης, και τα υστερόγραφα που υπάρχουν στο κείμενο είναι από το δικό μου post

cyrus said...
This comment has been removed by the author.
cyrus said...

Κλέαρχε, η παρέμβασή σου ήταν διαφωτιστικότατη, και επιβεβαιώνει τα όσα έγραψε ο Φοινικιστής. Σε ευχαριστώ.

Είχα διαβάσει το ποστ σου, αλλά δεν θυμόμουν την εισαγωγή -- πολύ φυσικό, με τις ανοησίες που αναφέρονται αμέσως μετά. Θα έπρεπε, όμως, να θυμάμαι τα υστερόγραφα. Για να μην πω τίποτε για τη διεύθυνση που αναφέρεται φαρδιά-πλατιά πάνω-πάνω...

Mea culpa...

Anonymous said...

Υπάρχουν υπερβολαί εις την ομιλίαν της Προμηθέας, ωστόσον της αξίζουν συγχαρητήρια διά την παρρησίαν της. Είναι μία ψυχή ελληνική. Εσείς βεβαίως τα χλευάζετε, όπως χλευάζετε και οτιδήποτε ᾽αρχαιολατρικόν᾽ (όπως λέγετε χλευαστικώς). Περαστικά σας...

cyrus said...

"Υπερβολαί";

Όχι, αγαπητέ, δεν είναι "υπερβολαί" -- καραμπινάτα ψέματα είναι. Και τα ψέματα δεν συνηθίζω να τα επιβραβεύω επειδή τυχαίνει να βολεύουν τις απόψεις μου, όπως κάνετε εσείς.

Υγιαίνετε.

Anonymous said...

Μερικοί-μερικοί και μερικά-μερικά δεν καταλαβαίνουν με τίποτα-τίποτα γι αυτό ψόφα-ψόφα αυτοαποκαλούμενε σκεπτικιστή-σκεπτικιστή. Είσαι η αιτία που μερικοί που σιχάθηκαν τον κόσμο θα σιχαθούν και το ίντερνετ. Ζήτω η επανάστασση των blogs και άλλα ανέκδοτα.

cyrus said...

Από βρισιές-βρισιές τα πας καλά-καλά, αλλά από επιχειρήματα-επιχειρήματα -- το πλήρες κενό-κενό.

Αυτή ακριβώς η στάση είναι η αιτία που αυτός ο τόπος είναι καταδικασμένος -- αντί να προσπαθήσεις να αρθρώσεις λόγο, αφήνεσαι έρμαιο της ιδεοληψίας σου...