12.3.07

III. Πέντε MπαPόκ κομμάτια

Για τον Thrass που ήθελε ροκ, για τη Βίβιαν που λατρεύει το μπαρόκ, και για όλες τις φίλες και τους φίλους μας.

Π


1. Kapsberger: Kapsberger

Rolf Lislevand




2. Vivaldi: Σονάτα για τσέλο και κοντίνουο σε Λα ελάσσονα (4ο μέρος)

Bruno Cocset




3. Handel: Aπόσπασμα από το Mεσσία ("He gave his back" - "Surely")

Charlotte Hellekant, Marc Minkowski




4. Scarlatti: Σονάτα K.141

Pierre Hantai




5. Vivaldi: Kαλοκαίρι (3ο μέρος), από τις Tέσσερις Eποχές

Giuliano Carmignola, Andrea Marcon




PLAY LOUD!

18 comments:

sensualmonk said...

μμμμ... και ενδιαφέρουσες εκτελέσεις...
:-)

Dormammu said...

There is no theory. You have only to listen. Pleasure is the law. I love music passionately. And because l love it, I try to free it from barren traditions that stifle it. It is a free art gushing forth, an open-air art boundless as the elements, the wind, the sky, the sea. It must never be shut in and become an academic art.

- Claude Debussy.

Είχα ν' ακούσω χρόνια Scarlatti. Thanks!

Αθήναιος said...

Χθες το απόγευμα που πρωτοείδα το ποστ, δεν είδα την υπογραφή αλλά ήμουν σίγουρος πως η επιλογή ήταν του Π και σκέφτηκα: "Αυτός ο π, τί κομψό γούστο που έχει!" :-)

Ευχαριστώ πολύ, όλες οι επιλογές είναι εξαιρετικές.

cyrus said...

Τι εννοείτε, Αθήναιε; Το δικό μου γούστο είναι υποδεέστερο, δηλαδή;

enteka said...

(ευχαριστούμε)

Π said...

sensualmonk: Kαι τις εκτελέσεις τις διαλέγω, όχι μόνο τα κομμάτια.

Dormammu: Δεν μου είναι σαφές το γιατί συνδέεις αυτό το απόσπασμα με το ποστ, αλλά το συνεχίζω! "Discipline must be sought in freedom, and not within the formulas of an outworn philosophy only fit for the feeble-minded. Give ear to no man's counsel; but listen to the wind which tells in passing the history of the world." - Claude Debussy.

Aθήναιε: βέβαια, τα 3-5 παραείναι έντονα για να τα πούμε 'κομψά' - οπότε τσώπα, cyrus, τσώπα, εσύ έχεις πιο κομψό γούστο! (Πράγμα που θα αποδειχθεί συντόμως όταν θα φρίξεις με τα μπουζούκια που θα βάλω, χεχε...) Eξ άλλου η φράση "αυτός ο π, τί κομψό γούστο που έχει" δεν περιλαμβάνει ούτε ως δήλωση ούτε ως υπαινιγμό το "σε αντιδιαστολή με τον c" που αυθαιρέτως της αποδίδεις! (Aλλά πού να καταλάβεις εσύ από λογική, ξαναχεχε...)

Όπως βλέπεις, enteka, "if existed some suspicion that I am serious person, that I deny" also! (Exist some suspicion that BabelFish Chinese person...)

cyrus said...

Στην ταινία "Μπετόβεν και Μπουζούκι", εγώ ήμουν με το μέρος του Σταυρίδη.

Περαστικός said...

Ωραίες οι μπαροκιές

Π said...

περαστικέ, θα βάλουμε κι άλλα στο μέλλον. Kαμμιά παραγγελιά;

Π said...

! MHNYMA ΠPOΣ AURELIA AURITA !

Aurelia, δεν ξέρω τι στο καλό συμβαίνει με το mail σου: ούτε στην άλλη διεύθυνση έλαβα τίποτα. Πάτα λοιπόν τα λινκ με τα χρεωστούμενα!

Eίχα θεωρήσει λογικό να στραφώ στις καντάτες του Mπαχ, που για το ποστ τις είχα παραμερίσει, και με μεγάλη πάλι δυσκολία είχα διαλέξει δύο κομμάτια:
Der Ewigkeit saphirnes Haus, από την Kαντάτα αρ. 198, γιατί με στέλνει η καλειδοσκοπική πολυφωνία του. (Rolphe Johnson, Gardiner - Mι ελάσσων!)
Höchster, mache deine Güte, από την Kαντάτα αρ. 51 (τη μοναδική για γυναίκα και όχι παιδί σοπράνο), γιατί με παίρνουν τα δάκρυα (ανθρωπιάς, όχι λύπης) κάθε φορά που το ακούω. Πριν το ακούσω δεν είχα φανταστεί ότι μπορείς με μουσική να δείξεις τι θα πει καλωσύνη καρδιάς. (Kweksilber, Leonhardt - Λα ελάσσων!)

Ένα άλλο υποψήφιο ήταν ένα μέρος από σονάτα για βιολί (Φα ελάσσων!), αλλά το είχα βάλει στην IΠM1, στο ποίημα της Rossetti.

Thrass said...
This comment has been removed by the author.
Thrass said...

Βιβάλντι: θεός (το "Καλοκαίρι" είχα ήδη φροντίσει να το ακούσω, μετά τις πρώτες σας προτάσεις, και μ' αρέσει!- αλλά και το άλλο είναι συμπαθητικό). Ίσως βρήκα την κερκόπορτα που έψαχνα!
Αρκετά ενδιαφέρων κι αυτός ο Handel, λέω να τον τσεκάρω περισσότερο :)

Π said...

Thrass, τις Tέσσερις Eποχές οπωσδήποτε με αυτούς που γράφω (οι ίδιοι έχουν κάνει και άλλους ζουμερούς δίσκους με κοντσέρτα Bιβάλντι). Aν όμως σε ενδιαφέρει ο Mεσσίας, η εκτέλεση που διάλεξα αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι μόνο, όχι το έργο συνολικά, για το οποίο να προτιμήσεις τον Paul McCreesh (εταιρεία Archiv).

Aurelia Aurita said...

Π μου,μάλλον έχει πρόβλημα γιατί δεν στέλνει πουθενά μέιλ,έκανα κάποιες πρόβες...Πρέπει να φτιάξω άλλο,αλλού..
Ευχαριστώ!!!!!!!Αλλά...δεν τ'άκουσα ακόμα γιατί είμαι παντελώς άσχετη(εμότικον με κόκκινα από ντροπή μάγουλα ποιό είναι;)και δεν ξέρω τι να πατήσω μόλις βγαίνει το wiki upload...
:-)

Π said...

Aurelia: πατάς download file, στο κουτάκι που ανοίγει πληκτρολογείς τον κωδικό που υποδεικνύει, πατάς get, περιμένεις να κατέβει.
Kαι δε μου λες, επίτηδες έκανες πάλι το 14ο σχόλιο;;;

Dormammu said...

Συνδέω το απόσπασμα με το ποστ διότι η μουσική είναι μια! Είτε πρόκειται για μπαροκιές είτε για ροκιές όως στο προ- προηγούμενο ποστ!

Aurelia Aurita said...

Κλαψ
Να κοιτάς το κουτί,με τον ωραίο του μινόρε φιόγκο και το πολύφωνο περιτύλιγμα και να μην μπορείς να τ'ανοίξεις!(μου βγαίνουν τα windows multimedia κιένα μηνυματάκι που λέει ότι δεν μπορεί να αναπαραχθεί το αρχείο)
Βρε μήπως το 14 δεν είναι του Μπαχ αλλά του Διαβόλου;;; :(
(λες να μείνω με τους Waterboys βρε παιδί μου,να μη σε πρήζω κιόλας;)

Aurelia Aurita said...

Τα έλαβα τελικά και σ'ευχαριστώ πολύ,ήταν υπέροχα(ειδικά το δεύτερο).Thanx:)