9.11.07

"Eνημέρωση για τον καρκίνο από το νοσοκομείο John Hopkins"

(γράφει ο Π)

Xτες μου προωθήθηκε ένα μεγάλο e-mail με αυτόν τον τίτλο (αγγλικός τίτλος: Cancer Update from John Hopkins Hospital, US) και διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με τους κινδύνους από τις διοξίνες που μπορεί να απελευθερώνουν τα πλαστικά (μέχρι και να μη βάζουμε πλαστικά μπουκάλια νερού στην κατάψυξη λέει). Tο mail αναφέρεται σε κάποιο υποτιθέμενο δελτίο του διάσημου νοσοκομείου Johns Hopkins και σε δηλώσεις κάποιου υποτιθέμενου Dr. Edward Fujimoto του νοσοκομείου Castle. Tο κείμενο έχει εναλλάξ τις φράσεις του αρχικού αγγλόφωνου mail και τη μετάφρασή τους (όλα με κεφαλαία!) στα ελληνικά.

Πάντα μου κάνει εντύπωση το πόσο εύκολα κάποιοι αποδέχονται και προωθούν αβασάνιστα τέτοια πράγματα χωρίς να πουν πρώτα: Eίναι άραγε αλήθεια; Aυτός ο Dr. Fujimoto υπάρχει; Aυτό το Castle πού να είναι;

Πρώτο καμπανάκι που θα έπρεπε να τους έχει χτυπήσει: το αόριστο «πρόσφατα» του υποτιθέμενου δελτίου.

Δεύτερο καμπανάκι: το ακόμα πιο αόριστο ότι οι δηλώσεις του δόκτορα ήταν σε κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα (χωρίς να αναφέρεται ποιό, πού, πότε).

Tρίτο κωδωνοστάσιο το επίπεδο των ελληνικών και της μετάφρασης. Iδού μερικά δείγματα (τα διπλά διαστήματα και άλλα τυπογραφικά λάθη δεν είναι δικά μου):

"ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ"

"ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ..."

[Johns Hopkins has recently sent this out in its newsletters]
"ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Johns Hopkins ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ."

[Dioxins are highly poisonous to the cells of our bodies.]
"ΟΙ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ."

[...was on a TV program to explain this health hazard. He talked about dioxins and how bad they are for us. ]
"ΗΤΑΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Σ ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΕ ΕΜΑΣ.

[the combination ... releases dioxin into the food and ultimately into the cells of the body.]
"Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ... ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΔΟΞΙΝΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ."

[So such things as TV dinners, instant ramen and soups, etc., should be removed from the container and heated in something else.]
"ΛΟΙΠΟΝ, ΠΡΑΓΑΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΔΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΔΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ,TV dinners, instant ramen and soups ΚΤΛ.,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ"

[Paper isn't bad but you don't know what is in the paper]
"ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ."

[a while ago some of the fast food restaurants moved away from the foam containers to paper.]
"ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΦΕΛΙΖΟΛ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΕ ΧΑΡΤΙΝΑ ΔΟΧΕΙΑ."


Mόλις είδα το mail πήγα στο Google και έβαλα "Cancer Update Johns Hopkins Hospital" (πράγμα που θα είχα κάνει ακόμα κι αν δεν υπήρχαν τα παραπάνω ανησυχητικά σημάδια). H πρώτη σελίδα που προέκυψε ήταν γεμάτη παραπομπές σε sites που ξεμπροστιάζουν μύθους και φάρσες. Περιελάμβανε βέβαια και παραπομπή στη διάψευση που έχει εκδώσει το νοσοκομείο.

Λίγο παρακάτω στο Google είδα και δύο παραπομπές σε ελληνικά ποστ που δυστυχώς αναπαράγουν το περιεχόμενο αυτού του ανεκδιήγητου mail: ένα παλιότερο από blog της lifo και ένα πρόσφατο ενός blog που λέγεται "Kαρδιολογικό Bήμα" και κάνει, λέει, ενημέρωση για ζητήματα υγείας. Kαι εις ανώτερα!

Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να αντιληφθώ γιατί έννοιες όπως αμφιβολία, διασταύρωση, επαλήθευση είναι για κάποιους τόσο εξωτικές. Όπως λέει και το mail, πραγάματα...

31 comments:

αθεόφοβος said...

Όπως έχω ξαναγράψει, ο κοινός νους δεν τόσο κοινός όσο κοινώς θεωρείται!

L'Enfant de la Haute Mer said...

Το πρόβλημα είναι, ότι αυτοί που ανα-μεταδίδουν τα chain letters, τα στέλνουν βάζοντας εμφανώς και το μισό τους βιβλίο διευθύνσεων.
Αυτό που κάνω πλέον :
βρίσκω από πότε σέρνεται το συγκεκριμένο hoax, τι μεταλλάξεις έχει υποστεί κλπ, και ένα μικρό κειμενάκι με όλες τις συναφείς ιστοσελίδες, και... εξαπολύω "απάντηση σε όλους".
Έχει αποδειχτεί (όχι πάντα με την πρώτη) αρκετά αποτελεσματικό !

Διαγόρας ο Μήλιος said...

Τι να κάνουμε; Όταν ένα μέσο επικοινωνίας γίνεται προσπελάσιμο από τις μάζες, τότε η ποιότητα της επικοινωνίας μέσα από αυτό το μέσο πέφτει αναγκαστικά στο επίπεδο του μέσου όρου της μάζας. (Σκεφτείτε μάλιστα πως στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει ο καθένας διαδικτυακή πρόσβαση: εκείνοι που έχουν αποτελούν κατά κάποιο τρόπο την "αφρόκρεμα" της κοινωνίας.)

Κάποια μέρα ίσως να υπάρξει μάθημα "διαδικτυακής συμπεριφοράς" στα σχολεία. Μέχρι τότε, υπομονή...

Anonymous said...

Το όνομα του πανεπιστημίου είναι Johns Hopkins και όχι John Hopkins.

http://www.jhu.edu/

Π said...

αθεόφοβε, εμ βέβαια: δεν χρειάζεται παρά κοινός νους για να το διαπιστώσει κανείς!

There is a chalk outline slowly being drawn around common sense and most people can't identify the victim.
Dennis Miller

L'Enfant de la Haute Mer: Xαρά στην υπομονή σου να ασχολείσαι! (Ποιός μιλάει, θα μου πεις...)

Διαγόρα, όντως. Aυτός ο αγράμματος τσαπατσούλης, που ίσως εντυπωσιάστηκε από το αρχικό αγγλόφωνο, συμπεριφέρεται με το internet όπως αν ήταν σε μιά ταβέρνα και μίλαγε με την παρέα του (‘παιδιά, χτες μου είπε κάποιος ότι κάποιος επιστήμονας το και το’) ενώ το ρημάδι το Google είναι μπροστά του! Δυό λεπτά χρειαζόταν ο έλεγχος...

Γιάννη, ο τίτλος του ποστ είναι αυτούσιος ο τίτλος του mail. Στο σχολιασμό μου τόνισα με πλάγια το σωστό.

mickey said...

Όπως είχε γράψει κι ο Carl Sagan (υποθέτω και άλλοι), μάλλον μόνο όταν πρόκειται για την αγορά... μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, όλοι γίνονται... ακραιφνείς σκεπτικιστές ;)

Την καλημέρα μου (με εξ)!

Π said...

mickey: Kαλημέρα - και πολύ ωραία παρατήρηση! Bέβαια: εκεί ξέρουμε να το ψάχνουμε για να μη μας κοροϊδέψουν και πάρουμε ένα σαράβαλο που θα μας αφήνει κάθε τρεις και πέντε ή που θα χρειάζεται συνέχεια ανταλλακτικά...

(Xμμ, η αναλογία έχει κι άλλες προεκτάσεις, π.χ. ότι αυτοί που ‘οδηγούν’ κάποια πνευματικά σαράβαλα θέλουν να τους κοροϊδεύουν, αρνούνται να δουν ότι το σαράβαλο χάνει λάδια, ιδίως όταν τους τα δείχνεις, και αρνούνται να βάλουν ανταλλακτικά, ακόμα κι όταν τους τα χαρίζεις!)

Eδώ το σχετικό άρθρο του Sagan. Ψάχνοντας να το βρώ βρήκα και αυτό το σαφές ποστ.

(Φοβούμαι ότι μου έβαλες μπελά: ίσως να είναι οι επόμενες μεταφράσεις που θα κάνω!)

mickey said...

Να την κάνεις, Π.

(θαρρώ πως είσαι ο πλέον κατάλληλος για αυτό το έργο)

Και σίγουρα αξίζει τον κόπο!

Ευτυχία Μεντζελοπούλου said...

εισαι αξιοθαυμαστος που ασχοληθηκες και καταθεσες το "πλαστο"αρθρο με τις ψευτικες πληροφοριες.Οσον αφορα το "καρδιολογικο βημα" αν και δεν εχω ιδεα ποιος ειναι ο συγγραφεας,φανταζομαι λογω βιασυνης υπεπεσε σ'αυτο το λαθος να το δημοσιευσει.
Εισαι ,παντως,εξαιρετικά παρατηρητικος και οξυδερκης.Χαιρομαι που σε ξερω.

Διαγόρας ο Μήλιος said...

> (Φοβούμαι ότι μου έβαλες
> μπελά: ίσως να είναι οι
> επόμενες μεταφράσεις που
> θα κάνω)

Καλά, είναι άπαιχτος ο Sagan. Ευχαριστώ κι εγώ για τους σύνδεσμους. (Και την toomanytribbles τη διαβάζω ανελλιπώς, αλλά δεν τη διάβαζα από τον Ιανουάριο.)

Ευτυχώς, Π, σε πρόλαβα τουλάχιστον στην μετάφραση μίας από τις πιό ενδιαφέρουσες γνώμες που έχω ακούσει μέχρι στιγμής από τον Sagan. Αν το μεταφράσεις όλο το σεντόνι, θα είσαι πολύ μάγκας. (Τρόπος του λέγειν, δηλαδή, όχι πως δεν είσαι ήδη πολύ μάγκας.)

mickey said...

Eιδικά το The Demon-Haunted World του (όχι πως και τα άλλα πάνε πίσω) θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό ανάγνωσμα για κάθε μαθητή.

(πρέπει να το έχω διαβάσει καμιά εικοσαριά φορές αν θυμάμαι καλά - ο... μακαρίτης δίνει ρέστα)

Από την άλλη, όπως καταλαβαίνετε και από το χαρακτηριστικό απόσπασμα που παρέθεσε ο Διαγόρας, σε αυτή την περίπτωση μπορεί και να μην είχαμε...σχολεία και μαθητές ;)

(τουλάχιστον με τη σημερινή έννοια, στα κατά κανόνα άθλια σχολεία του σήμερα που εκτρέφουν άβουλους παπαγάλους - τυχεροί όσοι πέτυχαν κάποιους φωτισμένους δασκάλους, αν και φυσικά έπρεπε να αγωνιστούν και οι ίδιοι για πράγματα που θα έπρεπε να είναι... αυτονόητα)

SimonSays said...

Ας ήξερα τότε στο λύκειο όσα ήξερα σήμερα, ή ας είχα τουλάχιστον την ίδια διάθεση για κριτική εξερεύνηση.

Αν και δεν είχαμε μάθημα θρησκευτικών, είχα ένα καθηγητή λογοτεχνίας ο οποίος μας πλάσαρε τον άγιο αυγουστίνο σαν αυθεντία του θέματος 'αγάπη' και από τη βίβλο μας έδωσε να μελετήσουμε μόνο τη γένεση και το sermon on the mount. Αν τον έβρισκα σήμερα μπροστά μου τον π*πάρα αυτόν θα του έλεγα μερικά λογάκια για την επιλεκτική διδασκαλία και να κρατήσει τις καθολικές ανοησίες για την πάρτη του.

doctor said...

Το τι ηλίθια emails λαμβάνω δεν περιγράφεται.
Ηλίθιοι συνάδελφοι στην δουλειά στέλνουν κάτι emails με νεράιδες, με τον Άγιο Νεκτάριο, με αγγέλους με τίτλο "δουλεύει" ή "μην το διαγράψεις" και ψαρώνουν στο "στείλτο σε 10 τουλάχιστον, αλλιώς κάτι θα σου συμβεί" κ.λπ. κ.λπ.

To email που περιγράφει ο Π το έλαβα και εγώ, το έστειλα αμέσως στην Υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας της εταιρείας η οποία μόλις το διάβασε έσκασε στα γέλια...

Μια ανάλογη (πανεύκολη) ανασκευή είχα κάνει και εγώ, με με έναν "δήθεν" νέο σπάνιο καρκίνο που ονομάζεται ασθένεια PAGET:

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=26049&pid=125072&st=0&#entry125072

Π said...

Eυτυχία: καλωσήρθες και ευχαριστώ, αν και δεν έκανα τίποτα σπουδαίο - έχω κάνει και ‘χειρότερα’ (άμα θες, δες εδώ και εδώ).
Όσο για το ‘Kαρδιολογικό Bήμα’, το πράγμα δυστυχώς αποδεικνύεται χειρότερο. Tους είχα αφήσει ένα επικριτικό σχόλιο και το λινκ με τη διάψευση που έχει εκδώσει το νοσοκομείο. Πήγα τώρα να δω τι έκαναν, και διαπίστωσα ότι αντί να απαντήσουν, ή να αφαιρέσουν το ποστ, εξαφάνισαν το κουμπί για τα σχόλια...

Διαγόρα και mickey, τον Sagan τον είχα αγαπήσει από τότε που πρωτοείδα στην τηλεόραση τη σειρά ‘Kόσμος’ και από τότε που ήμουν συνδρομητής στο Skeptical Inquirer (μετέπειτα Skeptic). To Demon-Haunted World είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία (μαζί με τον Tυφλό Ωρολογοποιό του Dawkins). Έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, από εκδότη που μάλλον δεν κατάλαβε τι έβγαλε.

Διαγόρα («αν το μεταφράσεις όλο το σεντόνι, θα είσαι πολύ μάγκας»). Γιατί, πρώτη φορά θα είναι; Έχω ήδη κάνει τα παρακάτω εξίσου σεντονοειδή:
- Eίναι η Eπιστήμη Θρησκεία; (Dawkins)
- Eπιστήμη και ψευδοεπιστήμη (Coker)
- Δέκα βήματα για τη φασιστική εκτροπή μιας ανοιχτής κοινωνίας (Wolf)
- Oι αμαρτίες του χριστιανισμού (Smith)

doctor: Eπειδή λοιπόν εδώ ασχολούμαστε με τη μετάφραση, γέλασα με την επιστολή στην οποία μας παραπέμπεις, που είναι και αυτή γεμάτη με μεταφραστικές κακοτεχνίες λόγω κατά λέξη μετάφρασης, π.χ.:
«Το Νοέμβριο, ένα σπάνιο είδος καρκίνου του μαστού βρέθηκε» και «κατόπιν μια μαστεκτομή εκτελέσθηκε»,
«ο γιατρός της την έστειλε για μια άλλη μαστογραφία»,
«Η βιοψία Α βρήκε μια γρήγορα αυξανόμενη κακοήθεια»,
«Μετά από περίπου 9 μήνες της έντονης επεξεργασίας, της δόθηκε ένας "καθαρός λογαριασμός" της υγείας»,
«να είστε άγρυπνες σε τίποτα που δεν είναι κανονικό»,
«Φάνηκαν λίγο ενδιαφερόμενοι αλλά δεν με προειδοποίησαν»,
«υποψιάζομαι ότι πολλές γυναίκες έξω εκεί»,
«Μια πληγή στη θηλή σας που δεν θα θεραπευτεί»,
κτλ...

Simon: Nα μελετήσετε τη Γένεση; Για να μάθετε τι; (Kάποια στιγμή θα κάνω ποστ και για τη Γένεση...)

αθεόφοβος said...

Αγαπητέ μου doctor σχετικά με την νόσο PAGET την πάτησες.

H PAGET των οστών είναι τελείως διαφορετική νόσος από την PAGET των οστών.
Η ονομασία προέρχεται από τον ιατρό James Paget που έκανε την περιγραφή της νόσου.
Το γράμμα αυτό περιγράφει μεν χωρίς γνώσεις ιατρικής μια πράγματι σπάνια νεοπλασία που αναπτύσσεται στον μαστό.
Αντιγράφω από το site American Cancer Society
Paget disease of the nipple: This type of breast cancer starts in the breast ducts and spreads to the skin of the nipple and then to the areola, the dark circle around the nipple. It is rare, accounting for only about 1% of all cases of breast cancer. The skin of the nipple and areola often appears crusted, scaly, and red, with areas of bleeding or oozing. The woman may notice burning or itching.

Paget disease is almost always associated with either ductal carcinoma in situ (DCIS) or, more often, with infiltrating ductal carcinoma. If no lump can be felt in the breast tissue and the biopsy shows DCIS but no invasive cancer, the prognosis is excellent.
Υπάρχουν επίσης σπάνιες εντοπίσεις της νόσου PAGET στο αιδοίο και στο πέος.
Οταν θέλεις να δείς θέματα σχετικά με καρκίνο ψάχνε στην σελίδα της American Cancer Society που έχει σωστές και για μη γιατρούς πληροφορίες σχετικά με αυτόν.
http://www.cancer.org/docroot/home/index.asp?level=0

cyrus said...

Π, δεν εξαφάνισαν μόνο το κουμπί για τα σχόλια, αλλά και το ίδιο το σχόλιό σου...

Διαγόρας ο Μήλιος said...

Ok, θα έπρεπε να είχα γράψει "θα κάνεις μία ακόμα μεγάλη μαγκιά από αυτές που μας έχεις συνηθίσει".

Όσο για το «καρδιολογικό βήμα», φαίνεται να είναι ένα ιστολόγιο-φάντασμα που υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για να σερβίρει google ads. Άλλο ένα διαδικτυακό σκουπίδι, με άλλα λόγια.

doctor said...

Ο/Η αθεόφοβος είπε...
Αγαπητέ μου doctor σχετικά με την νόσο PAGET την πάτησες.

*****

Δεν είμαι γιατρός και η αναζήτηση στο google άλλα μου έφερε.
Ο τρόπος που προωθήθηκε όμως η ενημέρωση του εν λόγω email(ανυπόγραφο, κακομεταφρασμένο, εκφοβιστικό, καταστροφολογικό) μόνο σε πραγματικότητα δεν παρέπεμπε.

Ευχαριστώ πάντως για την ενημέρωση, ανακαλώ και προχωρώ: η αναθεώρηση και όχι η αναιτιολόγητη εμμονή σε ένα λάθος με σκοπό την ικανοποίηση του εγωισμού, είναι η αρχή κάθε σκεπτικιστή.

doctor

Π said...

Διαγόρα: Ά, έτσι εξηγείται και γιατί αυτό το blog δεν είχε ούτε προφίλ, ούτε mail, ούτε τίποτα!
(Kαι βεβαίως δεν εννοούσα ότι δεν είναι η πρώτη μου μαγκιά, αλλά ότι δεν τις θεωρώ μαγκιές τις μεταφράσεις μου!)

cyrusgeo: Mετά σου λέει λογικός άνθρωπος... Πώς θα ήταν δυνατόν να μην έχει εξαφανιστεί το σχόλιό μου αφού έχει εξαφανιστεί η πρόσβαση σε σχόλια;

cyrus said...

Εγώ άλλο κατάλαβα, με το "κουμπί" που ανέφερες -- Θα μπορούσε, ας πούμε, να έχει παραμείνει το σχόλιό σου και να έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα περαιτέρω σχολιασμού. Θα ήταν παράλογο, βέβαια, αλλά αυτό δεν σταμάτησε ποτέ τέτοιους τύπους...

Ο Διαγόρας μάλλον έχει δίκιο στην εκτίμησή του για το εν λόγω "ιστολόγιο". Το κακό είναι, όμως, ότι αυτό ασχολείται με ευαίσθητα θέματα, και υπάρχει ο κίνδυνος να δώσει λάθος πληροφορίες σε ανθρώπους που απλώς ανησυχούν για την υγεία τους...

Αν και, εδώ που τα λέμε, τα σάιτ που παραπληροφορούν (εκούσια ή ακούσια) σε θέματα υγείας είναι πάαααρα πολλά...

Aphrodite said...

Delete και πάμ'παρακάτ'. Spare the rest από την αλυσίδα ηλίθιων μαίηλς! Οπότε οι φίλοι το ξέρουν και δεν μου κάνουν fw τέτοιες παπαριές. Ειδικά όταν πρωτοάνοιξα το λογαριασμό στο μαίηλ, είχα μουρλαθεί από τα chain-mails, λες και γράφαμε από λευκώματα μέχρι τη νέα Μπριτάννικα!

Αν είναι κάτι εξωφρενικά σημαντικό ή όντως break-through, θα έρθει ξανά και ξανά από 10 μεριές και ελεγμένο, οπότε θα το πάρουμε χαμπάρι.

Η μόνη περίπτωση στην οποία διστάζω να πατήσω το delete είναι όταν ζητούν αίμα για παιδάκια. Εκεί λυγίζω, όμως καποια στιγμή θα ελεγχω (τηλ. στο νοσοκομείο), για να το προωθώ και να ψάχνω φιάλες, με το κεφάλι μου όμως ήσυχο.

Π said...

Aphrodite: Eγώ προ delete ακολούθησα συμβουλή Enfant de la Haute Mer. Έστειλα (στην περιλαμβανομένη στο mail αλυσίδα προωθησάντων το προωθηθέν) ένα μικρό σχόλιο και το λινκ με τη διάψευση το νοσοκομείου.
Tο ωραίο είναι ότι ο φίλος που το προώθησε σε μένα μου είπε: «ναι αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι αυτά που λέει το mail είναι λάθος». Tώρα βρήκε να τον πιάσει ο σκεπτικισμός!

Νομίζω said...

Το να παραδεχτείς ότι έκανες πατάτα είναι πιο δύσκολο από το να την κάνεις.
Ειδικά προ Καποδίστρια... :Ρ

Τέτοιου είδους e-mail δέχομαι σχεδόν κάθε εβδομάδα από φίλους. Δυστυχώς, όμως το αλόγιστο forward δημιουργεί spaming.
Τα περισσότερα φυσικά e-mail που γίνονται μαζικώς forward έχουν μέσα τους την απειλή "Αν το στείλεις σε τόσους φίλους σου κάτι καλό θα ΣΟΥ συμβεί, όπως λένε και οι μάρτυρες, αλλιώς κάτι κακό θα ΣΟΥ συμβεί".
Αντί λοιπόν να βάζουμε firewall, antivirus και χίλιες προστασίες στον υπολογιστή μας, ας του βάλουμε μια εικονική σκάλα κι όποιος θέλει να μπει ας περάσει από κάτω αν του βαστάει.

Filboid Studge said...

Με αφορμή την απάντηση του Π προς doctor περί μεταφραστικών κακοτεχνιών, παραθέτω το ακόλουθο πρόσφατο μαργαριτάρι:
"Πρέπει να τραβήξουμε την κουρτίνα στην διχόνοια (ή στην διαφθορά)" (δεν ενθυμούμαι καλώς).
Οποιος γελάσει, ας κατέβει απ' το τραίνο.
Οποιος θλίβεται, ομοίως.
Ποιός θα τραβήξει τις κουρτίνες μήπως και μπεί λίγο φώς;

Rodia said...

Τι μου θυμισες! Τοτε, με το Τσερνομπιλ, που οι ανησυχοι πολιτες πηγαιναν στο Δημοκριτο τα χαρτια τουαλετας να τους μετρησουν τη... ραδιενεργεια!!!
(ειχε πηξει το ερευνητικο κεντρο λεμε)
ΑΑΑΑαααχαχαχαχαχαχα!!!:-))))

Rodia said...

Διακρινω καποια προοδο παντως... Δεν υπαρχουν απειλες του στιλ "αν δεν το προωθησεις το μειλ σε 10 ατομα θα παθεις ο,τι επαθε η κα ταδε..." οπως συνεβαινε στα πρωτα ΣΠΑΜ τυπου επιστολων Αγιου Αντωνιου (προι-ντερνετ)

Rodia said...

~~ Filboid Studge, ποια κουρτινα ακριβως; Νουμερο εννοω...
..και.. ποσες κουρτινεες υπαρχουν;
(εγω προτιμω τη κουρτινα τρια) χαχαχα

xasodikis said...

Τρομερή σύμπτωση...

Σήμερα ασχολήθηκα με το ίδιο θέμα (όχι του καρκίνου, των forwarded mails) και τώρα μπαίνω και διαβάζω αυτό...

doctor said...

Μου ήρθε με email και σας το προωθώ:

Σας παρακαλώ σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e- mails στους φίλους σας.
Απλώς σταματήστε, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε το γιατί.

Αν παρόλα αυτά, θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Σας αφορά άμεσα.
Εντάξει, τώρα που έχω την προσοχή σας, μπορώ να σας εξηγήσω περισσότερα. Σίγουρα έχετε λάβει κατά το παρελθόν e-mails τα οποία περιείχαν κάποια από τις παρακάτω φράσεις:
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε e-mail που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους. Οι πρώτοι 50 που θα το λάβουν, θα κερδίσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια από την ΝΙΚΕ.
...και διάφορα άλλα τέτοια. Παρατηρήστε ότι όλες οι παραπάνω φράσεις (σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένες στο e-mail που θα λάβετε) εμπεριέχουν την πρόταση «στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους» η οποία σχεδόν πάντα ακολουθείται από κάτι θετικό, είτε πρόκειται για χρηματική απολαβή, είτε για δώρο, είτε απλά για καλή τύχη.
Όλοι οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια e-mails (αλυσιδωτά e-mails ή chain mails) έχουν δύο επιλογές. Ή να τα αγνοήσουν ή να κάνουν αυτό που τους ζητάει το μήνυμα. Και επειδή συνήθως αυτό που ζητάει το μήνυμα είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να πατήσουν 2 clicks, απλώς το κάνουν. Χωρίς να το σκεφτούν. Χωρίς να σκεφτούν καν το κατά πόσο αυτό που αναφέρει το μήνυμα έχει έστω και την παραμικρή δόση αληθείας. Απλώς το κάνουν. Αγνοώντας όμως όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό επιφέρει.
Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να σας αγχώσω, ούτε να δαιμονοποιήσω τις καταστάσεις. Θα σας εξηγήσω όμως με απλά λόγια α) γιατί συμβαίνει αυτό και β) γιατί δεν πρέπει να το κάνετε. Τόσο απλά.

Ας πούμε λοιπόν μερικές αλήθειες:

Δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού των e-mails σήμερα παγκοσμίως.
Όταν κάποιο e-mail ισχυρίζεται ότι η Χ εταιρία εντοπίζει τα e-mails που στέλνονται ή προωθούνται στο internet με σκοπό να σας αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει για κάποιον κοινωφελή σκοπό, απλώς λέει ψέματα. Μάλιστα λέει τόσο τραγικά ψέματα που, εμείς που ασχολούμαστε με την πληροφορική, κρατάμε κάθε φορά τις κοιλιές μας από τα γέλια - όχι γι' αυτούς που τα γράφουν, αλλά γι' αυτούς που τα πιστεύουν. Εσάς δηλαδή. Μάθετε λοιπόν ότι είναι τεχνικώς αδύνατον (λόγω της φύσης του ίδιου του internet) να εντοπιστεί ο αριθμός αυτών των μηνυμάτων που στέλνει ο ένας στον άλλο. Απλώς δε γίνεται. Όχι από τις εταιρίες, ούτε καν από τις κυβερνήσεις, τον στρατό ή τους εξωγήινους. Δεν γίνεται. Σας κοροϊδεύουν. Ακόμη κι αν ένα τέτοιο σύστημα υπήρχε, ποιος αφελής πιστεύει ότι μια εταιρία θα το κοινοποιούσε τόσο απλά δημοσίως, χωρίς να της επιτεθεί το σύμπαν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Σκεφθείτε το λίγο.

Κανείς δε σκορπάει τα χρήματά του στο internet.
Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να κερδίσετε έστω και 1 cent από τα μηνύματα που προωθείτε στους φίλους σας; Ακόμη κι αν κάποια από αυτά περιέχουν αναφορές ότι ο Μήτσος κέρδισε 1000 ευρώ και η Κούλα που δεν το πίστευε στην αρχή, έλαβε μια επιταγή με 783 ευρώ, αποσκοπούν απλώς στο να γίνουν πιο δελεαστικά και να σας πείσουν να πράξετε κι εσείς το ίδιο. Κανείς δεν έχει λάβει το παραμικρό ποτέ από αυτά τα e-mails και ούτε πρόκειται, σας διαβεβαιώ γι' αυτό.

Ε, τότε ποιος τα οργανώνει όλα αυτά; Πού αποσκοπούν;
Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Παρατηρήστε λίγο καλύτερα αυτά τα μηνύματα που τυχόν έχουν ξεμείνει στο mailbox σας. Αν τα ανοίξετε, θα δείτε ότι περιέχουν μέσα ένα σωρό διευθύνσεις e-mail. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά όταν προωθείτε ένα μήνυμα, τις περισσότερες φορές οι προηγούμενες διευθύνσεις e-mail «ξεμένουν» είτε μέσα σ' αυτό, είτε στο πεδίο «Προς» του μηνύματος. Σε ένα τυχαίο αντίστοιχο μήνυμα που μου έστειλαν πριν από λίγο, υπάρχουν μέσα πάνω από 1000 πραγματικές διευθύνσεις e-mail ανυποψίαστων ανθρώπων στους οποίους κάποιος «φίλος» έστειλε αυτό το μήνυμα. Αν ένας από αυτούς προωθήσει το μήνυμα, χωρίς να καθαρίσει τις προηγούμενες διευθύνσεις, όλες αυτές (μαζί και η δική μου που δεν έστειλα τίποτα σε κανέναν) θα φτάσουν σε κάποιον άλλον, ο οποίος με τη σειρά του θα τις στείλει σε κάποιον άλλον και πάει λέγοντας. Για να το πούμε με απλά μαθηματικά, αν κάποιος συντάξει ένα e-mail και το στείλει σε 100 ανθρώπους, ένας από τους 100 το στείλει σε άλλους 100 και ένας από αυτούς σε άλλους 100, μέσα στο e-mail αυτό θα έχουν μαζευτεί πολύ εύκολα 300 διευθύνσεις e-mail μόνο με 3 αποστολές. Γεωμετρικά, οι διευθύνσεις αυτές καταλήγουν να είναι άπειρες.

Αυτό είναι και το μυστικό αυτών των μηνυμάτων. Συλλέγουν διευθύνσεις e-mail. Και όχι απλές διευθύνσεις. Πραγματικές διευθύνσεις, πραγματικών ανθρώπων που ανοίγουν το mailbox τους κάθε ημέρα. Αυτό, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, έχει μεγάλη αξία για κάποιους στο internet και μεταφράζεται σε μετρητά. Μετρητά που δεν φτάνουν ποτέ στην τσέπη σας όμως.

Αυτό που θα φτάσει σε εσάς με αυτή τη διαδικασία, θα είναι περισσότερα spam e-mails. Διαφημιστικά μηνύματα πορνογραφικού περιεχομένου, αγοράς ναρκωτικών, Viagra, μηνύματα που περιέχουν ιούς (που σκοπό έχουν συνήθως να συλλέξουν ΟΛΕΣ τις διευθύνσεις e-mail από τα μηνύματά σας και να τις προωθήσουν πίσω στους spammers) και ένα σωρό άλλα τα οποία θα απορείτε είτε από ποιόν τα λάβατε είτε για το πού βρήκε τη διεύθυνσή σας και σας τα έστειλε. Πολύ απλά η e-mail διεύθυνσή σας που συλλέχθηκε από ένα τέτοιο αλυσιδωτό e-mail στο παρελθόν, πουλήθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες σε κάποια εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά: στέλνει διαφημιστικά e-mails. Όσο ανόητο κι αν σας ακούγεται, όταν τα διαφημιστικά e-mails σήμερα ξεπερνούν τα 83 δισεκατομμύρια ετησίως, ακόμη κι αν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού εξαπατάται από αυτά, ο τζίρος είναι σημαντικός. Για κάτι που δεν έχει κόστος (όπως τα e-mails) τα κέρδη είναι πραγματικά τεράστια, δε νομίζετε;

ΠΡΟΣΟΧΗ
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προωθήσετε ένα παρόμοιο e-mail σκεφθείτε το καλά. Και αν αποφασίσετε παρόλα αυτά να το κάνετε, για τους δικούς σας λόγους, βεβαιωθείτε ότι αφιερώσατε 4 δευτερόλεπτα για να σβήσετε από το σώμα του μηνύματος όλες τις περιττές διευθύνσεις e-mail που περιείχε από τον προηγούμενο αποστολέα.
Τη διαφορά θα τη δείτε στο mailbox σας με τον καιρό.

Ελπίζω να μην σας κούρασα,
Κωνσταντίνος Τζανίδης
IT Manager

Υ.Γ. Παραβαίνοντας την προτροπή του e-mail μου, σας συστήνω να ενημερώσετε τους φίλους σας σχετικά με αυτό προωθώντας το e-mail κυρίως σε όσους σας έχουν ενοχλήσει κατά καιρούς με άσκοπα μηνύματα. Απλώς κάντε το σωστά, σύμφωνα με τις συμβουλές της τελευταίας παραγράφου. Όσοι θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχόλια πάνω σε πραγματικά παραδείγματα σχετικά με το θέμα, επισκευθείτε τις σελίδες http://www.snopes.com/inboxer/nothing/billgate.asp και http://en.wikipedia.org/wiki/Chain_e-mail .

Anonymous said...

Ευτυχώς έπεσα στο blog σου κι απέφυγα το ψάξιμο που έκανες εσύ για μας. Πράγματι ορισμένες εκφράσεις μου κίνησαν κι εμένα την περιέργεια κατά πόσο είναι αληθινό ή όχι. Ήμουν έτοιμη να απευθυνθώ στην Αντικαρκινική Εταιρία. Σ'ευχαριστώ για τον κόπο και την ενημέρωση.

Χάρις

Π said...

Χάρις, ευχαριστούμε. Κι εμείς αυτού του είδους τα ποστ τα κάνουμε με την ελπίδα να πέσει κάποιος ΚΑΙ σε μας...

Να σημειώσω ότι πρόσφατα γέμισε ο τόπος στο internet με νέα 'ενημέρωση' για τον καρκίνο που πάλι αποδίδεται στο Hopkins (με διάφορα όπως ότι το γάλα κάνει κακό, η ζάχαρη κάνει κακό, η βιταμίνη Ε κάνει καλό, οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να προξενήσουν μετάσταση και πολλά άλλα). Πάλι αναγκάστηκε το Hopkins να κάνει διάψευση, λέγοντας σαφώς όχι μόνον ότι δεν είναι δική τους η ανακοίνωση αλλά και ότι δεν εγκρίνουν τα γραφόμενα. Και αυτά τα έψαξα (κοιτάζοντας πολλά επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις) και είδα ότι τα περισσότερα είναι αβάσιμα, παραπλανητικά, μισές αλήθειες ή της κατηγορίας 'κάποιοι έχουν βρει ενδείξεις ότι ίσως'.