8.10.08

Θλιβεροί ερασιτέχνες...

Απόψε στις ειδήσεις του Alter βγήκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Πέτρος Μαντούβαλος και με προκλητικό ύφος μας είπε, με δυο λόγια, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα (λες και δεν το ξέραμε), και ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει τίποτα η κυβέρνηση, ούτε και κανείς άλλος — εκτός από το να μας φορολογήσει άγρια (επιτείνοντας το πρόβλημα). Και δεν αναφερόταν μόνο στην τρέχουσα κρίση.

Μας είπε επίσης ότι δεν είναι περίεργη η διαπίστωση ότι τα πράγματα είναι χειρότερα φέτος για τον πολίτη, αφού αυτό συμβαίνει πάντοτε, οπότε δεν ωφελεί να γκρινιάζουμε. Κάθε χρόνο τα πράγματα είναι χειρότερα, κάθε χρόνο τα πάντα ακριβαίνουν σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον επίσημο πληθωρισμό, και κάθε χρόνο οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι μικρότερες από τον επίσημο πληθωρισμό.

Επίσης μας είπε ότι δεν βλέπει καμιά φοβερή φτώχεια γύρω του, καθώς όλοι καταναλώνουν σαν τρελοί, αγοράζουν αυτοκίνητα, βγαίνουν και διασκεδάζουν, κ.τ.λ., οπότε ναι μεν τα πράγματα είναι άσχημα αλλά όχι και τόσο άσχημα, βρε αδερφέ!

Του διαφεύγει του κ. Μαντούβαλου ότι τα κορόιδα που τον ψήφισαν δεν τον ψήφισαν για να διαπιστώνει ότι τα πράγματα είναι άσχημα (μισή διαπίστωση κι αυτή…), αλλά για να βελτιώνει τα πράγματα, και για να διαμορφώσει ένα σχέδιο για την πορεία της χώρας προς στο μέλλον. (Βλέπετε πόσο εύκολες είναι οι μεγαλοστομίες; Κι εγώ μπορώ να τις ξεστομίζω.)

Φοβάμαι πως τα πράγματα είναι όπως ακριβώς το φοβόμουν (εγώ και πάρα πολλοί άλλοι): όλα αυτά τα τυπάκια που μας κυβερνούν είναι κάτι θλιβεροί ερασιτέχνες, ανίκανοι να δουν πέρα από τη μύτη τους, χωρίς όραμα, χωρίς λογική, χωρίς φαντασία, χωρίς κοινό νου, και με μπόλικη υπεροψία. Και, το χειρότερο: παλιά μας κορόιδευαν κρυφά, πίσω απ’ την πλάτη μας — τώρα μας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα, μπροστά στα μούτρα μας.

Όποιος είδε απόψε το ειρωνικό χαμόγελο του κ. Μαντούβαλου καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοώ…

7 comments:

pølsemannen said...

Το πρόβλημα με όλους αυτούς τους περίεργους είναι ότι δυστυχώς βρίσκουν και τα κάνουν...

(Ρεσέ, δε θα ψεφίσω Μανδούβαλο, που είναι Περαιώτης και Ουολιεμπιακάρας; Α; )

pikos apikos said...

Έχει καταντήσει γραφικός ο "φερόμενος ως κατηγορούμενος" για το παραδικαστικό.
Μερικές φόρες είναι καλύτερα να μασάς, πάρα να μιλάς (και αν μιλάς, πες την γνώμη σου για την κλήρωση του Ολυμπιακού στο ουεφα).

Νομίζω said...

Αυτός ο τσαμπουκάς γενικότερα "Έτσι είναι και άμα σας αρέσει", είναι μια γενικότερη γραμμή επικοινωνίας που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Αλλά έτσι είναι ο Έλληνας. Έχει φιλότιμο. Αν είσαι ειλικρινής και ντόμπρος μαζί του, στα συγχωρεί όλα.

περιούσιος said...

Βρήκε κάμερες ο κ. Μαντούβαλος και αποφάσισε να κάνει το κομμάτι του, στηρίζοντας, παράλληλα την κυβέρνηση. Δεν μας απαντάει, όμως, όπως σωστά επισημαίνεις, γιατί τους ψηφίσαμε, αν δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας.

xasodikis said...

Στην πραγματικότητα ο Μαντούβαλος περιορίζεται να κινηθεί στην ίδια γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός: κι αυτός προχτές που πήγε στο Ανάπτυξης τα ίδια είπε, ότι δηλαδή τα πράγματα είναι δύσκολα, και τόνισε μάλιστα ότι το έχει υπ' όψη του. Τρομερή αντίληψη ομολογουμένως.

Στην πραγματικότητα η χώρα εδώ και πάνω από ένα χρόνο (θα έλεγα, από τη δεύτερη αποπομπή Τσιτουρίδη και μετά) έχει μπει στον αυτόματο πιλότο με άγνωστο το πότε θα βγει και με ποιον τρόπο (πιθανώς εξωκείλοντας).

cyrus said...

Πόλσε, φυσικά, γιατί το πόπολο (ΟΚ, ένα μέρος του) ψηφίζει αυτούς που βγαίνουν συχνά στα παράθυρα -- και άρα του είναι πιο οικείοι στο μάτι και το αυτί. Το αν αυτοί λένε μαλακίες, είναι άσχετο...

Πίκο Απίκο, και ο Καραμανλής που τόσον καιρό μάσαγε και δεν μίλαγε, τι κατάλαβε; (Και τώρα που μιλάει, τι λέει;)

Θέλω πολιτικούς που να μασάνε μόνο όταν τρώνε το φαγάκι τους, και όταν μιλάνε να μη λένε παπαριές -- θέλω πολλά; (Αφήστε, μην απαντήσετε...)

Νομίζω, σου τα συγχωρεί όλα, και σου δίνει και ένα εικοσάρικο να πιεις και μια μπίρα στην υγειά του κορόιδου...

Περιούσιε, θέλει πολύ θράσος να βγαίνει ο άλλος και να σου λέει "έλα, μωρέ, κάθε χρόνο χειρότερα θα είσαι έτσι κι αλλιώς, τι γκρινιάζεις τώρα; Σιγά μη σου λύσουμε και το πρόβλημα..."

Χασοδίκη, εγώ νιώθω ότι η χώρα είναι γενικότερα στον αυτόματο πιλότο, εδώ και πολλά χρόνια. Έχω την υποκειμενική αίσθηση ότι τα πάντα γίνονται για να βολευτούν κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις (π.χ. οι βουλευτές στα έδρανα, ή κάποιοι στα υπουργεία), και από εκεί και πέρα απλώς παρατηρούν αφ' υψηλού τα τεκταινόμενα, κυρίως μέσω των Μ.Μ.Ε.. Αυτοί οι άνθρωποι δεν παράγουν πολιτική -- απλώς σχολιάζουν τα γεγονότα σε επίπεδο καφενείου...

Idom said...

Και να ήταν μόνο αυτός... Έναν έναν να τους δεις, γυαλίζει το μάτι τους.

Idom