9.12.08

Πόλεμος συμμοριών

Δυο συμμορίες: η μία με κράνη και ασπίδες και η άλλη με κουκούλες και μολότοφ.

Οι δυο συμμορίες ενεργούν καθεμιά για την πάρτη της, και ταυτόχρονα ενεργούν και οι δυο εναντίον μας.

Είναι κι οι δυο τους όψεις του ίδιου νομίσματος, όλοι τους τσιράκια της εξουσίας -- οι πρώτοι έμμισθοι, οι δεύτεροι άμισθοι (μάλλον όχι όλοι).

Οι πρώτοι δεν θέλουν να κατέβουμε στο δρόμο, οι δεύτεροι μας θέλουν εκεί μόνο και μόνο για να μπορούν να κρυφτούν ανάμεσά μας.

Οι πρώτοι δεν θέλουν μια (απολύτως δικαιολογημένη) έντονη λαϊκή διαμαρτυρία, οι δεύτεροι λένε ότι τη θέλουν, αλλά λένε ψέματα: κάνουν ό,τι μπορούν για να την εμποδίσουν.

Οι πρώτοι χτυπάνε ανυπεράσπιστους πολίτες άμεσα, οι δεύτεροι χτυπάνε ανυπεράσπιστους πολίτες έμμεσα.

Οι πρώτοι μας θέλουν απαθείς, οι δεύτεροι μας κάνουν απαθείς.

Έτσι νιώθω, και να πάτε να γαμηθείτε κι οι δυο σας...

26 comments:

xasodikis said...

Έτσι ένιωσα κι εγώ χτες: ανθρώπινη ασπίδα για τους θρασύδειλους...

resident said...

Άνθρωποι καμένα χαρτιά και οι μεν και οι δε.Προστάτες και επαναστάτες του κ@λου.Οποιος θέλει κάτι να αλλάξει στη χώρα του,τον κόσμο,κλπ ας κάνει ότι καλύτερο μπορεί κάθε μέρα,σε κάθε του πράξη.

Yannis H said...

Αυτή τη φορά, κάτι μου λέει πως μέσα στην ομάδα των κρατικοδίαιτων ‘αντεξουσιαστών’ παρεισφρήσανε για καθαρά κομματικούς λόγους και Πασοκτζήδες, Συριζήτες, Κουκουέδες, κτλ. Όσο μεγαλύτερος ο τζερτζελές, τόσο μεγαλύτερη η φθορά της κυβέρνησης – ό,τι αρπάξουν…

Anonymous said...

αγαπητε κυρε με εκπλησσεις. με εκπλησσεις γιατι δεν εχεις ηδη καταλαβει πως οι μεν χρειαζονται τους δε και τουμπαλιν. όμως το θεμα ειναι πως η παρουσα κατασταση ητανε αναγκαια, αποτλεσμα του χαπατισμου και της απαθειας ολων μας, αποτελεσμα της ηλιθιοτητας αυτων που ψηφιζουμε δεκαετιες τωρα και αποτλεσμα αυτων που εκπαιδευουμε να 'μας προστατευουν' (απο τον κομμουνισμο, τους ξενους, τα πρεζακια, τους διαφορετκους) εδω και εκατο χρονια.

Όπως λεει και η δυναμικη συστηματων πολυπλοκοτητας η ισορροπια δεν ειναι ποτε ευσταθης. διαφορες ανισορροπιες/φρισεις συμβαινουν απο καιρο σε καιρο χωρις να μπορεις να τις ελεγχξεις. μπορεις να τις κρατησεις για μεγαλα διαστηματα, αλλα τα μεγαλα κρατηματα κανουν ακομη μεγαλυτερες τις χιονοστοιβαδες στην περθιπτωση κρισης. Αυτο ήταν μια απο τις ανεξελεγκτες μεγαλες χιονοστοιβαδες.

Anonymous said...

Αυτές οι δύο ομάδες είναι προϊόντα της δεξιάς (του παρακράτους) των δεκαετιών μέχρι και το 74 και της μονίμως κλαμμένης αριστεράς της ίδιας χρονικής περιόδου.

Τριάντα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και ακόμα κiνούμαστε στους ίδια πλαίσια.
Και φταίει ο κόσμος, εμείς δηλαδή.
Που κυβερνώμαστε ακόμη από του ς απογόνους αυτών που ήταν τότε.

Και είμαστε ανίκανοι να δεχτούμε την παραμικρή αλλαγή σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

γ.κ. said...

Εγώ ....αμυδρά κάπως τους ξεχωρίζω.

Τουλάχιστον, στα σίγουρα, ξέρω πως αυτοί με τις κουκούλες δεν πυροβολούν!

Κάτι δεν είναι και αυτό;

υγ.Νομίζω πως καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά ...τους Ματατζήδες τους πληρώνω κανονικά επίσημα με 13 μισθούς.


Καλησπέρα

Περαστικός said...

Έτσι, ακριβώς.

cyrus said...

Χασοδίκη, αλίμονό μας αν είναι αυτές οι μόνες δυο επιλογές μας: καναπές ή πιόνι...

Resident, αυτοί οι τύποι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτε. Μόνο να καταστρέψουν θέλουν, χωρίς κανένα σκοπό. Θυμάσαι το σύνθημα "καταστρέφω, άρα υπάρχω"; Αυτό δεν είναι ιδεολογία -- είναι διανοητική ασθένεια...

Γιάννη, δεν ξέρω αν πέταξαν κυριολεκτικές πέτρες, οι μεταφορικές που πέταξαν, πάντως, ήταν αρκετά οδυνηρές για τη νοημοσύνη μας...

Βασίλειε, έχω καταλάβει τι γίνεται εδώ και χρόνια, αλλά η αγανάκτηση δεν μου επιτρέπει να είμαι όσο σαφής θα ήθελα. Έχεις δίκιο, φυσικά.

Πάρη, έτσι είναι: η Ελλάδα είναι ακόμα κολλημένη στη μεταπολίτευση, έχοντας χάσει οριστικά το τραίνο των αλλαγών που ζυμώνονταν τη δεκαετία του '60 εξαιτίας της ηλίθιας χούντας των ηλιθίων. Φαίνεται και στη λογοτεχνία μας, εξάλλου...

Ψουξ, μάλλον θα έχεις καλό μάτι. Δεν τους εξισώνω, απλά θέλω να πάνε να γαμηθούν κι οι δυο.

cyrus said...

Γεια σου Περαστικέ. Το σημερινό σκίτσο σου είναι όλα τα λεφτά...

Rodia said...

Ωραία ευχή! να πάνε να γαμηθούν, συμφωνώ! Μακάρι να πιάσει τόπο, γιατί σίγουρα περί ανέραστων πρόκειται... Ποιος ευτυχισμένος άνθρωπος συμπεριφέρεται έτσι;

γ.κ. said...

Μπα που τέτοια τύχη, σχεδόν 2 βαθμούς μυωπία έχω και στα δύο.

aggelos-x-aggelos said...

Πολύ καλή καλή ανάλυση.

resident said...

Δεν είναι ώρα για αστεία αλλά μήπως όλα αυτά ήταν οργή θεού γιατί τα βάλαμε με τον Εφρεμ και το άγιο όρος?
Αλήθεια οι επαναστάτες έκαψαν καμία εκκλησία?

speira said...

Δεν ξέρω ποια λογική διεργασία μπορει να ερμηνεύσει τον παραλογισμό που διακατέχει και τις δυο συμμορίες που αναφέρεις. Σαρκώματα και οι δυό ενός κράτους σαρακοφαγωμένου εκ των έσω επί δεκαετίες. Πολιτική που ασκείται απο τηλεοπτικά παραθυράτες ομιλούσες κεφαλές,κουμπουράτοι ψευτόμαγκες που δολοφονούν, πολίτες που παρακολουθούν από τον καναπέ τους το λαμπόγυαλο της παρακμής, ναι οκ κι αλλοι που μετέχουν σε διαμαρτυριες...ενώ μια σήψη μέχρι πρότεινος υπόγεια τωρα πια έχει και εικόνα και δόντια που γερά τα μπήγει στον καθένα μας. Να πάνε να γαμηθούνε ναι. Έτσι κι αλλιώς μάρτυρες τις αηδιαστικής τους συνουσίας είμαστε χρόνια τώρα.

Ανδρέας Μπατσής said...

@cyrus
Η πιο απλή και περιεκτική ανάλυση για το ζήτημα, που έχω δει ποτέ! Ορίστε και η προσωπική μου εμπειρία, όπως την κατέγραψα στο blog του Διαγόρα,
εδώ (comment 2008-12-10, 11:06).

cyrus said...

Ροδιά μου, μακάρι να ήταν τόσο απλό, αλλά, όπως ξέρεις, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου (και όχι μόνο της γυναίκας)...

Ψουξ, 2 βαθμοί δεν είναι τίποτε -- όταν είχα 8, έπαιζα μπάσκετ χωρίς γυαλιά...

Άγγελε και batcic, δεν πρόκειται για ανάλυση -- δεν έχω το κουράγιο, ούτε την ψυχική γαλήνη, για να κάτσω να κάνω ανάλυση. Αυτό νιώθω, και μερικές φορές το τι νιώθεις είναι πολύ πιο σημαντικό από το τι σκέφτεσαι. Ο ορθολογισμός προϋποθέτει ηρεμία, και αυτή δεν υπάρχει αυτές τις μέρες.

resident, μεταξύ μας, αν ο θεός υπήρχε και τσατιζόταν για αυτόν το λόγο, και όχι για τα τόσα άλλα που βλέπουμε γύρω μας, τοτε θα την είχαμε πολύ άσχημα...

Σπείρα, αυτή η παρακμή σίγουρα πρέπει να βρει διέξοδο. Αυτό που έγινε αυτές τις μέρες όμως δεν ήταν διέξοδος -- ήταν ένα σπασμωδικό ξέσπασμα (και δεν αναφέρομαι στους επαγγελματίες κουκουλοφόρους), που πιθανότατα θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα έλπιζε κανείς. Ειλικρινά περιμένω να δω τι θα γίνει στις εκλογές, που είναι και το μόνο πράγμα που καθρεφτίζει κάπως αξιόπιστα το τι σκέφτονται οι συμπολίτες μας.

batcic, έχω ακούσει παρόμοιες αφηγήσεις κι από άλλους, μπλόγκερ και μη -- τόσο πολλές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση πια. Το γεγονός ότι δεν συμμετέχω σε συζητήσεις όπως αυτή στου Διαγόρα οφείλεται στο ότι νιώθω εξοργισμένος και ψυχικά εξουθενωμένος.

cyrus said...

Ανώνυμε, δεν παρακολουθώ το politis.gr, ούτε κανένα άλλο άλλο δημοσιογραφικό ή "δημοσιογραφικό" μπλογκ, αλλά στο πιο πρόσφατο ποστ του βλέπω μια σειρά από αναπόδεικτες εικασίες, και τίποτε άλλο.

Κατ' αρχάς, πριν από λίγο υπήρξε επίθεση σε τηλεοπτικά συνεργεία έξω από τα Δικαστήρια, οπότε το βασικό επιχείρημα του κειμένου καταρρίπτεται.

Κατά τα άλλα, από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω:

- Στους τοίχους υπάρχουν ένα κάρο συνθήματα, και καθημερινά εμφανίζονται κι άλλα, γραμμένα από ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, οπότε δεν μπορούν να χρεωθούν σε συγκεκριμένη ομάδα.

- Η σύνδεση με τον Σόρος και το FBI είναι καθαρά συνωμοσιολογική.

- Δεν φαίνεται καμία απολύτως συνεργασία ανάμεσα σε ΜΜΕ και "αντεξουσιαστές".

- Δεν είδα όλα τα κανάλια (φυσικά), αλλά όσες φορές είδα πλάνα αρχείου με την ένδειξη "τώρα", υπήρχε παράλληλη ζωντανή τηλεφωνική επικοινωνία. Προφανώς εκεί πήγαινε το "τώρα". Κόλπο προς άγρα τηλεθέασης, αλλά όχι ψέμα.

- Η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου όπως το εννοεί το κείμενο μένει να αποδειχτεί -- αποτελεί, δηλαδή, ζητούμενο, και όχι απόδειξη.

- Γιατί τέτοιο μένος ειδικά κατά του Αλαφούζου; Δεν είναι και κανένας άγιος, αλλά το γεγονός ότι η Ελληνοφρένεια έκανε αυτό που έκανε σημαίνει ότι ενήργησε κατ' εντολήν του Αλαφούζου; Από πού προκύπτει αυτό; Ο Πορτοσάλτε, που αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται ψηλότερα στην ιεραρχία του σταθμού από τον Καλαμούκη, ήταν εξοργισμένος με αυτό -- μάλιστα τσακώθηκαν στον αέρα με τον Καλαμούκη.

Τέλος, για το βίντεο με τη Διαμαντοπούλου, τι ανοησίες είναι αυτές; Ούτε Πυθία ούτε "γνώστης σχεδίου" ήταν η γυναίκα. Απλώς έχει έστω και λίγο μυαλό (πράγμα σπάνιο για πολιτικό, ιδίως των δυο μεγάλων κομμάτων) και είπε κάτι που βλέπαμε πολλοί να έρχεται. Σιγά το πράγμα...

Διαγόρας ο Μήλιος said...

Πές τα, Cyrus, πες τα.

Να σκεφτείς εγώ μετά από δύο ολόκληρες μέρες σιγής ανάρτησα πλέον νέο άρθρο πάνω στη συνήθη θεματολογία μου, δηλαδή εντελώς άσχετο με τα δρώμενα, σε μία προσπάθεια να αγνοήσω όλο αυτό το κομφούζιο και να το αφήσω πίσω μου.

Δεν υποστηρίζω βέβαια πως τέτοια πράγματα είναι για να ξεχνιόνται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση και στην παρούσα χρονική στιγμή νομίζω πως πιό πολύ βοηθά κανείς την κατάσταση κάνοντας τον κινέζο.

rodanis said...

Είπα να σου αφήσω κι εγώ ένα σχόλιο για αυτό εύστοχο και συμπυκνωμένο post, αλλά κατέληξε σεντόνι, οπότε έκανα την πρώτη ανάρτηση μετά από 1.5 χρόνο! Κοπιάστε...

ο δείμος του πολίτη said...

Πόλεμος συμμοριών, πόλεμος στη δική μας πλάτη βάσει των δικών μας συμφερόντων. μία οφειλόμενη συγνώμη στη νέα γενιά ποιος θα ζητήσει;

sapere aude said...

Διαβάστε και την άποψη του Νίκου Δήμου.

doctor said...

Χάρη στον Νίκο Σαραντάκο, βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο:

To ψεύτικο ρητό του Ισοκράτη για την αυτοκαταστροφή της Δημοκρατίας

cyrus said...

Διαγόρα, δυστυχώς δεν ομιλώ την Κινεζικήν. Πολλές φορές, βέβαια, γίνομαι στήλη άλατος, αλλά το να αποθηκεύεις την οργή σου σε κρυσταλλική μορφή δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την ψυχική υγεία...

Ροδάνη, έχεις δίκιο -- στην Ελλάδα ποτέ δεν εμπεδώσαμε τη δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει θεσμοί. Πούντοι;

Δείμε, η νέα γενιά (όπως και όλες οι γενιές) δεν είναι κάτι το ενιαίο, όσο κι αν μας βολεύει πότε-πότε να τη βλέπουμε έτσι. Και δεν είναι όλοι οι νεότεροι άμοιροι ευθυνών. Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι γονείς, δάσκαλοι κ.τ.λ. τους ταϊζουν σκατά από τα γεννοφάσκια τους, αλλά στο δικό μου λεξιλόγιο επανάσταση σημαίνει να γίνεσαι καλύτερος από τους παλιότερους. Δεν μπορώ να πω ότι το βλέπω συχνά αυτό.

Ευχαριστώ, sapere aude. Το χειρότερο είναι ότι οι πολιτικοί (όλων των αποχρώσεων) που είδα και άκουσα δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει τίποτε. Δεν μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι, αλλά, όσο να 'ναι, μια καταθλιψούλα...

Δόκτωρ, από ψέματα χορτάσαμε -- όχι, μπουχτίσαμε. Με τις συνισταμένες των διαφόρων αληθειών, τι θα κάνουμε;

Rodia said...

Ε, δε μπορώ να αντισταθώ, θα τη γράψω την ατάκα: "Με τις συνισταμένες των ηλιθίων τι γίνεται... Παραπληθύνανε."

ο δείμος του πολίτη said...

cyrus, πραγματικά σε καμία περίπτωση αυτό που ονομάζουμε νεολαία δεν είναι μία ενιαία οντότητα. Έχει τόσες διαφορές στο εσωτερικό της όσες και οι ιστολόγοι μεταξύ μας, όσες και οι ενήλικες μεταξύ τους. Και εδώ, εξάλλου, υπάρχει η ταξική διάκριση και αναλόγως η κατανάλωση αγαθών -που διαμορφώνει άλλες αντιλήψεις.

Κάθε γνειά πάντως είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Για παράδειγμα -που αποτελεί και το ουσιαστικό αίτιο της νεανικής αντίδρασης- οι γονείς σήμερα είναι καλύτεροι από τους παππούδες. Καλύπτουν όλες τις οικονομικές ανάγκες της νεολαίας (και πέραν του δέοντως φορνώ μερικές φορές), αλλά δεν καλύπτουν τον ψυχοσυναισθηματικό τομέα καθόλου. Αντίθετα, οι παλαιότερες γενιές δεν μπορούσαν να καλύψουν τίποτα.

christina said...

Sorry gia ta greeklish,anotera via

mia simeiosi mono:
dexomai tin aganaktisi gia ta MAT, pou genika parousiazoun mia eikona ligo kapos ka me politikes proektaseis kiolas, an kai tha to syzitousa kai auto, omos arnoumai ana valo olokliri tin astynomia sto idio kazani me autous pou apetyxan sti douleia tous.
Kathe fora pou gkriniazoume gia kathysterimeni epemvasi tis astynomias, px, thymomaste poses fores DEN exoume paraxorisei proteraiotita se peripoliko?

Ligo san to tsouvaliasma ton daskalon, ton giatron kai ton pyrosveston mou kanei.