25.6.09

Γαλαζοπράσινη ταυτοσημία



Δεν πρόκειται για ανάλυση της πολιτικής ταυτότητας απόψεων των δυο μεγάλων κομμάτων, αλλά για μια από τις καλύτερες οπτικές απάτες που έχω δει. Οι γαλάζιες και οι πράσινες σπείρες που φαίνονται στην εικόνα έχουν στην πραγματικότητα το ίδιο χρώμα! Μπορείτε να κατεβάσετε την εικόνα στον υπολογιστή σας και να τη μεγεθύνετε, και θα το διαπιστώσετε με τα μάτια σας. Ή μπορείτε να πάτε στο Bad Astronomy, όπου θα βρείτε τη μεγέθυνση έτοιμη.

Όπως λέει και ο Phil Plait στο παραπάνω λινκ, μην εμπιστεύεστε απόλυτα τα μάτια σας. Κι αν νομίσετε ποτέ πως είδατε ούφο ή φάντασμα, ξανασκεφτείτε το...

8 comments:

Idom said...

Τακαπληκτικό! :-)

Εγώ πάντα το 'λεγα ότι όταν βλέπουμε ούφο μπορεί να είναι φάντασμα και το αντίθετο!

Idom

pølsemannen said...

Το κιτρινάκη (στο πρασινάκη) και το μαντζετάκη (στο γαλαζάκη) "σπρώχνουν" κατά κάποιο τρόπο την ίδια απόχρωση σε αντίθετες κατευθύνσεις του ορατού φάσματος. (πράσινο <-> γαλάζιο).

Λέω να την ψάξω κη μη του μπηζάκη.

ο δείμος του πολίτη said...

φοβερό ακόμα και για απεικόνιση του δικομαμτισμού.

e. said...

83 Optical Illusions & Visual Phenomena

cyrus said...

Idom, κοιτάζοντας ολόγυρα, νομίζω πως τα ούφο είναι πολύ περισσότερα...

polsemannen, έτσι ακριβώς λειτουργεί. Δεν έχει πλάκα που ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει τα οπτικά ερεθίσματα όπως θέλει αυτός;

Δείμε, έχεις δίκιο -- και γι' αυτό κάνει...

e., παλιότερα είχα κάνει μια παρουσίαση στις καλύτερες σελίδες με οπτικές απάτες για λογαριασμό του (ανενεργού πλέον) ηλεκτρονικού περιοδικού για τα ελληνικά μπλογκ "BloGR". Σε ευχαριστώ που μου το θύμισες...

Rodia said...

Ετσι συμβαίνει με τα χρώματα. Το χρώμα που βλέπουμε σχετίζεται απολύτως με το περιβάλλον του. Διαφορετικά βλέπουμε ένα χρώμα σε άσπρο φόντο και διαφορετικά σε φόντο άλλου χρώματος ή πάνω σε μαύρο.
Εδώ, στη περίπτωση που παρουσιάζεις, αν προσέξεις τα κενά μεταξύ των λωρίδων που σχηματίζουν τις "πράσινες" σπείρες, έχουν χρώμα πορτοκαλί, ενώ τα αντίστοιχα κενά μεταξύ των λωρίδων που σχηματίζουν τις "γαλάζιες" σπείρες, έχουν χρώμα φούξια.
Βλέπουμε δλδ πόσο επιδρά το περιβάλλον στην αντίληψη που έχουμε για ένα χρώμα -για ΤΟ χρώμα, γενικά.

Ωραιότατο παράδειγμα!!! :)))
..είμαι, βλέπεις, διαβασμένη! Κάποτε είχα κάνει μια εργασία για το χρώμα και ένα τμήμα της ήταν να τοποθετήσω ένα τετραγωνάκι γαλάζιο πάνω σε τετραγωνακια με διαφορα χρώματα. Εκεί να δεις πλάκα! Το ίδιο χρώμα δίπλα δίπλα και το βλέπεις εντελώς διαφορετικό, όπως στο υποδειγματικό οπτικό παιχνίδι που μας έδωσες. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩ, ωραίο δωράκι!

ma.beez said...

Δλδ, άλλα βλέπουμε, κι άλλα καταλαβαίνουμε;

Θεε, μου πώς να αντέξει κανείς τόση ανεπάρκεια;

cyrus said...

Έτσι, Ροδιά μου. Καλημέρα.

mamani, ούτε στα μάτια σου δεν μπορείς πια να έχεις εμπιστοσύνη -- παλιοζωή, σου λέω...