12.4.06

Καθημερινοί Εγκληματίες (UPDATE)

Xθές πήγα να βάλω βενζίνη στη μοτοσικλέτα μου. Μπροστά μου στο πρατήριο ήταν μια κυρία με παπί (χωρίς κράνος, φυσικά -- μη χαλάσουμε και το μαλλί), η οποία, όπως είδα, έβαλε αμόλυβδη. Το έχω ξαναδεί αυτό πολλές φορές, και δεν λέω τίποτε, γιατί ξέρω πως ο συνομιλητής μου θα γυρίσει να με κοιτάξει με βλέμμα κενό, σαν να σκέφτεται «τι μας λέει τώρα το ούφο». Γι’ αυτό, θα βγάλω την αγανάκτησή μου εδώ -- τι το άνοιξα, άλλωστε, το ρημάδι το μπλογκ;

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι που βάζετε αμόλυβδη σε οχήματα χωρίς καταλύτη:

ΕΙΣΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.

Προσπαθώ να καταλάβω γιατί το κάνετε. Άγνοια; Αδιαφορία; Οικονομία;

1. Άγνοια.

Εδώ δεν μπορώ να σας πω τίποτε. Θα μπορούσατε, βέβαια, να είστε πιο ενεργοί στην ενημέρωσή σας, αλλά δεν φταίτε εσείς. Φταίνε οι κρατικοί υπεύθυνοι, που δεν φρόντισαν να κάνουν μια ενημερωτική καμπάνια (αλλά τι τους νοιάζει αυτούς, αρκεί να εισπράττουν τη φορολογία από τα καύσιμα – το τι καίτε εσείς είναι δικό σας πρόβλημα), και βέβαια φταίνε και τα ίδια τα εργοστάσια κατασκευής, που πολλές φορές γράφουν στα manual «συνιστάται η χρήση αμόλυβδης βενζίνης». Πολύ που τους ένοιαξε η υγεία σας – να πουλήσουν θέλουν κι αυτοί, και το γράφουν αυτό γιατί στη συνείδηση του κόσμου αμόλυβδη βενζίνη = οικολογική βενζίνη (ναι, καλά…).

2. Αδιαφορία.

Δεν το σχολιάζω. Θα έπρεπε να πάτε φυλακή.

3. Οικονομία.

Η αμόλυβδη βενζίνη είναι φθηνότερη από την νέα σούπερ LPR – γύρω στα 5 λεπτά το λίτρο, νομίζω.

Καθήσατε ποτέ να κάνετε έναν πρόχειρο υπολογισμό;

Έχεις ένα παπί που καίει, ας πούμε, 4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα (και πολλά λέω). Πόσα χιλιόμετρα κάνεις το μήνα; 1000; (Πάλι πολλά λέω.)
Άρα, καις κάπου 40 λίτρα βενζίνη το μήνα.
Πόση είναι η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στην αμόλυβδη και την σούπερ LPR; 5 λεπτά;
Άρα, η «οικονομία» που κάνεις είναι 2 ευρώ το μήνα – δηλαδή δυο πουρμπουάρ στον ντελιβερά που θα σου φέρει την πίτσα ή στη σερβιτόρα που θα σου φέρει τον καφέ.

Θέλετε το χειρότερο σενάριο; Ωραία: 10 λίτρα στα εκατό (παλιά μεγάλη μοτό σαν τη δική μου), με 2000 χιλιόμετρα το μήνα (αν ταξιδεύεις μακριά τα σαββατοκύριακα). Καις 200 λίτρα το μήνα, άρα με την αμόλυβδη κάνεις οικονομία 10 ευρώ το μήνα.

Και για να «γλιτώσετε» ένα τέτοιο αστείο ποσό, δηλητηριάζετε εμένα, εσάς τους ίδιους και χιλιάδες άλλους συμπολίτες σας με βενζόλιο και άλλες χημικές ενώσεις που συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο, και που ο καταλύτης συγκρατεί (αν και αυτό είναι μια άλλη πικρή ιστορία, καθώς προϋποθέτει καλές συνθήκες λειτουργίας, καλή συντήρηση και τακτική αλλαγή).

Λοιπόν, τι λέτε; Είστε εγκληματίες, ή όχι;

Υ.Γ.: Δεν τα λέω μόνο εγώ. Πηγαίνετε εδώ κι εδώ, και ψάξτε και μόνοι σας.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα πράγματα μάλλον περιπλέκονται, και γεννιούνται αμφιβολίες...

4 comments:

Π said...

Kαι περισσότερο εγκληματίες είναι οι ίδιοι οι βενζινοπώλες, που θα έπρεπε να γνωρίζουν και να μη δέχονται να το κάνουν. Έχω βαρεθεί να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό κάθε φορά που πηγαίνω με τη μοτοσυκλέτα σε πρατήριο που δεν με ξέρουν: να με ρωτούν τι βενζίνη θέλω, να πρέπει να τους λέω εγώ ότι οι μοτοσυκλέτες μόνο σούπερ δέχονται, να με 'διαφωτίζουν' ότι οι καινούργιοι κινητήρες δεν παθαίνουν τίποτε με την αμόλυβδη και να πρέπει πάλι να απαντώ εγώ ότι μπορεί να μην παθαίνουν οι κινητήρες αλλά παθαίνουμε εμείς.

artfarted said...

Έτσι ακριβώς! Είναι όμως κι άλλα πολλά που εκδηλώνουν τον προσβλητικό γραψαρχ...ισμό των Ελληναράδων.

Artanis said...

Μήπως θα είχατε την ευγενική καλοσύνη, να το επαναλαμβάνετε όπου σταθείτε και βρεθείτε, κάνοντας έτσι και χάρη στην ανθρωπότητα;
Δε μπορεί, όλο και κάποιος θα βάλει μυαλό. Έστω κι ένας. Θα το πει στον άλλο κι εκείνος σ' άλλον κι εκείνος σ' άλλον και πάει λέγοντας.
Αχ, τί όμορφα που είναι στην ουτοπία...Δε σταματώ ποτέ να την αποζητώ....
Φιρουλι-φιρουλά...
(Πρέπει να κόψω τα ληγμένα...)

Περαστικός said...

Είναι απαράδεκτο ότι κανένας δεν έχει ξεκινήσει κάποια ενημερωτική εκστρατεία για αυτό.