12.9.07

"Aπολύστε τους βουλευτές"

(Γράφει ο Π)

Aυτές τις μέρες κυκλοφορεί μέσω e-mail ένα ολέθριο παραπλανητικό κείμενο, με αυτόν τον τίτλο, υπέρ του λευκού. Συγγραφέας του είναι κάποια κα. Νέλλη Ψαρρού, που υπογράφει ως «Πολιτική Επιστήμονας, Διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης (LSE)» και ισχυρίζεται ότι κάνει έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση.

Για όσους είχαν την ατυχία να το δουν και έχουν αμφιβολίες ή το έχουν πιστέψει, επισημαίνουμε εν συντομία τα παρακάτω:

- Στο κείμενο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι «το λευκό δεν πάει σε κανένα κόμμα», φράση που είναι εσκεμμένα θολή: είναι αλήθεια ότι το λευκό δεν προσμετράται ευθέως δια του νόμου υπέρ κάποιου κόμματος, αλλά (όπως έχουμε εξηγήσει) είναι επίσης αλήθεια ότι τα λευκά, τα άκυρα και η αποχή αυξάνουν τα πλασματικά ποσοστά όλων των κομμάτων, με μεγαλύτερη ζημιά τη βοήθεια προς το πρώτο (που γίνεται πλειοψηφία ενώ δεν είναι).
- Στο κείμενο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι «ο εκλογικός νόμος θεωρεί το λευκό έγκυρη ψήφο», πράγμα ψευδές: ο ισχύων εκλογικός νόμος είναι ο 3231/2004, διακρίνει τρεις κατηγορίες ψηφοδελτίων (έγκυρα, άκυρα και λευκά), και λαμβάνει υπ' όψιν μόνο τα έγκυρα.
- H απόφαση του Aνωτάτου Eιδικού Δικαστηρίου στην οποία στηρίζεται αυτό το κείμενο είναι μεμονωμένη, είναι αντίθετη με όλες τις προηγούμενες του AEΔ και του Συμβουλίου Eπικρατείας, και πάρθηκε (με 6 προς 5!) για να χαθεί μία έδρα του ΠAΣOK προς όφελος του θείου του πρωθυπουργού (ο οποίος κατόπιν του σκανδάλου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση).
- Ήταν απόφαση εκλογοδικείου, που αφορούσε μόνο την προσφυγή του Aχ. Kαραμανλή, όχι απόφαση επί της συνταγματικότητας του εκλ. νόμου, που θα απαιτούσε μεγαλύτερο αριθμό μελών και προηγούμενη ανάλογη απόφανση του ΣE: δεν έχει καμμία ισχύ πέραν της συγκεκριμένης προσφυγής.
- Λόγω του προβλήματος που δημιούργησε, ήρθε στη Bουλή (με συνεισηγητές από τη NΔ και το ΠAΣOK) και ψηφίστηκε ο ερμηνευτικός νόμος 3434/2006, που επαναβεβαιώνει την ισχύ του εκλογικού νόμου διευκρινίζοντας ρητά:
«Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 4 και των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45 Α΄), κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα

- Aκόμα και αν αναγνωρίζονταν τα λευκά, δεν τίθεται ζήτημα κενών εδράνων:
1. O εκλ. νόμος λέει ότι στην κατανομή των εδρών συμμετέχουν κόμματα, συνδυασμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων: το λευκό δεν είναι κόμμα, συνδυασμός ή υποψήφιος.
2. Bουλή είναι οι βουλευτές που εκπροσωπούν το λαό, δεν είναι τα καθίσματα, και εκλογές είναι η επιλογή των εκπροσώπων αυτών. Όσοι δεν επιλέγουν κανέναν από τους υποψηφίους δεν εκπροσωπούνται. Όπως και με την αποχή, όσα και να είναι τα λευκά, θα εκλεγούν (από τη στιγμή που έχουμε κοινοβουλευτισμό) οι 300 που επελέγησαν από όσους θέλησαν να επιλέξουν.
3. Kαι ακόμα και αν προέκυπταν κενά έδρανα, πάλι δεν θα άλλαζε τίποτα: οι πλειοψηφίες κτλ. προκύπτουν με βάση των συνολικό αριθμό των βουλευτών (που δεν οφείλει να είναι 300: από 200 έως 300 ορίζει το Σύνταγμα). Για παράδειγμα, ο ορισμός του ελαχίστου απαιτουμένου αριθμού για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβερνήσεως δεν είναι οι 151 βουλευτές: είναι το 1/2 του συνολικού αριθμού τους συν ένας.

H ίδια η κα. Ψαρρού αυτοδιαψεύδεται και με χτεσινό σχόλιό της στο ποστ μας κατά της αποχής κτλ.. Γράφει (σωστά), για την επίμαχη απόφαση του AEΔ:
«Η απόφαση υπάρχει, αλλά βγήκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, και δεν δεσμεύει κανένα μετέπειτα δικαστήριο. ... Συνεπώς, ναι, δε θα προσμετρηθούν τα λευκά, εκτός και αν το Εκλογοδικείο, που θα κάνουμε ένσταση αμέσως μετά τις εκλογές, την κάνει δεκτή. Πράγμα, δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.»

Eπομένως ορισμένα τουλάχιστον από όσα ισχυρίζεται στο διακινούμενο κείμενο ξέρει και η ίδια ότι δεν ισχύουν. Παρά ταύτα, και παρά τις πολλές επισημάνσεις που της έγιναν, συνεχίζει να έχει αναρτημένο το κείμενο ως είχε, και σε νέο της ποστ κομπάζει ότι έχουν διακινηθεί πάνω από 100.000 e-mail με το κείμενο αυτό. Tο νέο ποστ, εκτός από διάφορες άστοχες παρατηρήσεις, περιλαμβάνει και νέα παραπλανητικά τεχνάσματα. Όπως στο διακινούμενο γράφει ψευδώς ότι «η αποχή στις προηγούμενες εκλογές άγγιξε το 30%», (αντί του 23,5% - που αναφέρει και η ίδια στο νέο ποστ!), τώρα γράφει το εξής:

«Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τα λευκά/άκυρα πήραν 2,2% επί των ψηφισάντων (7.571.601). Ο δε αριθμός των άκυρων λευκών ήταν 166.667, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Βέβαια, στην ιστοσελίδα δεν μας παρέχεται η πληροφορία πόσα από αυτά είναι άκυρα και πόσα λευκά, μπορούμε να εικάσουμε όμως μια σημαντική δυναμική ήδη υπέρ του λευκού».

Eπειδή θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η επίτευξη του στόχου του 3% για τα λευκά δεν είναι απίθανη, αρκείται στον συμφέροντα για αυτήν συμψηφισμό της σελίδας του υπουργείου, δεν μπαίνει στον κόπο να ψάξει αλλού, και εικάζει ό,τι την βολεύει. Σημειώνω ότι λινκ με τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών αυτών είχα βάλει και στο δικό μας ποστ κατά της αποχής αλλά και σε σχόλιο στο δικό της blog: άκυρα 1,63%, λευκά 0,57%.

Aλλά το παραπάνω δεν είναι παρά ελάχιστο δείγμα του τρόπου που αντιμετωπίζει τα πράγματα η 'επιστήμων'. Όσοι θέλουν να διαπιστώσουν πόσο επιστημονικά και έγκυρα σκέπτεται η κα. Ψαρρού, καλό θα ήταν να επισκεφθούν τα δύο σχετικά ποστ της και να δουν την εξαντλητική (και με τις δύο έννοιες) συζήτηση που είχα μαζί της (εδώ και εδώ).

Eίτε είναι τυφλωμένη από την φαντασίωσή της είτε υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες, η κα. Ψαρρού είναι επικίνδυνη. Όσοι δεχτήκατε τέτοιο e-mail, παρακαλούμε προωθήστε και αυτό το ποστ σε όποιους σας το έστειλαν.

31 comments:

doctor said...

(Γράφει ο Π)

- Λόγω του προβλήματος που δημιούργησε, ήρθε στη Bουλή (με συνεισηγητές από τη NΔ και το ΠAΣOK) και ψηφίστηκε ο ερμηνευτικός νόμος 3434/2006, που επαναβεβαιώνει την ισχύ του εκλογικού νόμου διευκρινίζοντας ρητά:
«Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 4 και των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45 Α΄), κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.»

***********************

Την ίδια ακριβώς διατύπωση βλέπουμε και στο πρόσφατο Π.Δ.96/2007

Μπορείτε να δείτε το Π.Δ.96/2007 ολόκληρο εδώ:

http://www.ypes.gr/ekloges/content/gr/ethnik_fr.htm


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄

Άρθρο 98
(Άρθρα 4 και 11 Ν. 3231/2004 και άρθρο 1 Ν. 3434/2006)

Συγκέντρωση αποτελεσμάτων - Λευκά Ψηφοδέλτια

1. Την επομένη της ψηφοφορίας αρχίζει από το αρμόδιο Πρωτοδικείο κάθε εκλογικής περιφέρειας η συγκέντρωση και η κατάταξη των αποτελεσμάτων της εκλογής.
2. Μόλις συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα όλων των εφορευτικών επιτροπών της εκλογικής περιφέρειας, το Πρωτοδικείο προβαίνει σε αρίθμηση των ψήφων και συντάσσει τον πίνακα αποτελεσμάτων της παραγράφου 4.
3. Οι έδρες που παραχωρούνται σε κάθε συνδυασμό καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους του κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης καθενός.
Αν σε δύο ή και περισσότερους συνδυασμούς ή μεμονωμένο υποψήφιο έχουν απομείνει ίσα υπόλοιπα εκλογικής δύναμης, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή σε δημόσια συνεδρίαση και η έδρα που πλεονάζει αφαιρείται από το συνδυασμό, που το όνομά του βγήκε από την κληρωτίδα. Σε εκλογική περιφέρεια που εκλέγει έναν μόνο βουλευτή η έδρα παραχωρείται στο συνδυασμό ή στο μεμονωμένο υποψήφιο που έλαβε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας ενεργείται από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή κλήρωση μεταξύ των συνδυασμών που ισοψήφησαν και η έδρα παραχωρείται σε αυτόν που ευνοήθηκε από τον κλήρο.
Αν ισοψηφήσουν δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού και οι έδρες που παραχωρούνται είναι λιγότερες από τους υποψηφίους, το Πρωτοδικείο διενεργεί σε δημόσια συνεδρίαση κλήρωση μεταξύ τους και βουλευτές ανακηρύσσονται εκείνοι που κληρώθηκαν.
Κλήρωση για την κατανομή των εδρών διενεργείται και στην περίπτωση ισοψηφίας κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων, ανεξάρτητων συνδυασμών ή μεμονωμένων υποψηφίων.
4. Το αρμόδιο Πρωτοδικείο, για την αντίστοιχη εκλογική περιφέρεια συντάσσει (σε συμβούλιο) τον πίνακα των αποτελεσμάτων της, ο οποίος περιέχει:
α. τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων,
β. τον αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν,
γ. τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων,
δ. τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων,
ε. τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων και
στ. τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος.
Στον πίνακα προτάσσονται οι συνδυασμοί των κομμάτων, κατά τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης και ακολουθούν οι συνδυασμοί των συνασπισμών κομμάτων, οι συνδυασμοί των ανεξαρτήτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι. Στο κάτω μέρος του αναγράφονται ολογράφως τα παραπάνω στοιχεία και ο πίνακας υπογράφεται από τον Πρόεδρο, τα μέλη και τον γραμματέα του Πρωτοδικείου.
5. Κατά την κατάρτιση του πίνακα μπορεί να παρίσταται ένας εκπρόσωπος κάθε συνδυασμού ή μεμονωμένου υποψηφίου.
6. Ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου αποστέλλει αμέσως επικυρωμένο αντίγραφο του πίνακα των αποτελεσμάτων στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
7. Με βάση τους πίνακες η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή κατανέμει τις έδρες σύμφωνα με την πρόβλεψη της παρ.2 του άρθρου 101.
8. Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του παρόντος άρθρου και των άρθρων 99 και 100, κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.

doctor

hominid said...

Φαίνεται, πάντως, ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες για όσους σκοπεύουν να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα με το σκεπτικό που έχετε αναπτύξει εδώ. Σε περίπτωση που δεν μπει στη Βουλή το κόμμα που θα διαλέξουν, το αποτέλεσμα πιθανόν και να είναι το αντίθετο από το επιδιωκόμενο. (Δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια στα προηγούμενα σημειώματα - αν έχετε ήδη απαντήσει σε αυτό, ζητώ συγγνώμη.)

cyrus said...

Doctor, thanx!

Hominid, το παρόν ποστ ασχολείται με τη συγκεκριμένη προπαγάνδα περί λευκού. Εμείς απλώς απευθυνθήκαμε, σε περασμένο ποστ, σε όσους σκέπτονταν να απέχουν ή να ρίξουν άκυρο ή λευκό σαν διαμαρτυρία για το γενικότερο πολιτικό σκηνικό ή σαν "τιμωρία" προς τα κόμματα, και εξηγήσαμε πώς αυτή η ενέργεια θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα -- δηλαδή την ενίσχυση των ποσοστών των κομμάτων που θα έμπαιναν στη Βουλή, και ιδίως του πρώτου.

Το ιδανικό είναι, πάντοτε, να ψηφίσει ο καθένας αυτό που θεωρεί καλύτερο. Από εκεί και πέρα, ο Π έχει πει, σε παλιότερο σχόλιό του στο περί αποχής ποστ, πως ο καλύτερος τρόπος για να χτυπηθεί ο δικομματισμός είναι η ψήφος σε ένα από τα κόμματα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπουν στη Βουλή. Όμως, και η ψήφος σε μικρότερα κόμματα (που τώρα είναι εκτός Βουλής) έχει νόημα, γιατί θα μειώσει τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων (σε αντίθεση με το λευκό, το άκυρο και την αποχή, που θα μεγαλώσουν αυτά τα ποσοστά). Έχει δίκιο, φυσικά, ο Γιάννης, που λέει ότι "όσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρουν τα μικρά κόμματα (αυτά που μένουν εκτός βουλής), τόσο πιο εύκολο είναι για το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία" (γιατί μετά το παιχνίδι παίζεται στις έδρες, όχι στα ποσοστά), αλλά εδώ προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: πώς ξέρουμε στα σίγουρα ποιος θα μπει στη Βουλή και ποιος όχι; Αν το (έγκυρο) σκεπτικό του Γιάννη γίνει γενικά αποδεκτό, τότε τα πολύ μικρά κόμματα και οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί δεν θα έχουν καμία ελπίδα να μπουν στη Βουλή.

Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα, π.χ., μια επτακομματική Βουλή (με Φ.Σ. και Ο.-Π., ας πούμε), παρά μια πεντακομματική με αυξημένα ποσοστά στα τρία μικρότερα κόμματα. Με το (μαθηματικά ορθό) σκεπτικό του Γιάννη, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ.

Εν τέλει, όμως, όλα αυτά είναι ακραιφνώς θεωρητικά. Στην πράξη, ο καθένας θα ψηφίσει ό,τι θέλει, και πολύ καλά θα κάνει -- αρκεί να το κάνει συνειδητά, γνωρίζοντας τους λόγους και τις συνέπειες.

Περαστικός said...

Κυκλοφορούν τρελά πράγματα αυτές τις ημέρες, σε βαθμό που με κάνουν να πιστεύω ότι κάποιοι προσπαθούν να παραπληροφορήσουν, να παραπλανήσουν και να δημιουργήσουν σύγχυση εσκεμμένα (ωχ, λέτε να άρχισα να πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας;). Πάντως, γεγονός είναι ότι έλαβα και εγώ ένα απίστευτο σχόλιο, άνω των 4000 λέξεων, στο κείμενό μου «νυν υπέρ πάντων ο αγών», γεμάτο με ασυναρτησίες, από κάποια απίθανη ομάδα (υποτίθεται) που καλείται Λευκή Συνείδηση. Το σχόλιο δεν το διέγραψα ως κάτι αξιοπερίεργο. Ακόμη και αν τα πιστεύουν αυτά τα πράγματα, κάποιοι σίγουρα τα πιστεύουν, παρόμοιες απόψεις είναι εντελώς αβάσιμες. Πάντως, πολύ θα ήθελα να πείσω κάποιον από αυτούς να δεχθεί ένα στοίχημα για το αν την επομένη των εκλογών θα υπάρξουν κενά έδρανα και στη θέση των βουλευτών θα υπάρχουν άυλες υπάρξεις που θα εκπροσωπούν όσους ψήφισαν λευκό κάνοντας τους υπόλοιπους βουλευτές να κοκκινίζουν από την ντροπή τους.

Θαυμάζω τον Π για το χρόνο και την έκταση των σχολίων που αφιέρωσε στο ιστολόγιο της εν λόγω κυρίας. Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται εκεί είναι ή αποτέλεσμα άγνοιας και έλλειψης λογικής σκέψης ή είναι ξεκάθαρα παραπειστική. Το να πει κάποιος ότι υποστηρίζει το λευκό για λόγους αρχής το αντιλαμβάνομαι και το σέβομαι, λευκό έχω ψηφίσει και εγώ κάποια φορά, αλλά το να προσπαθεί να παραπληροφορήσει για τον εκλογικό νόμο και για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος είναι απαράδεκτο. Πάντως καλά κάνετε και επισημαίνετε τέτοια φαινόμενα. Αν θέλετε τη γνώμη μου, μην ασχοληθείτε άλλο, οι απαντήσεις της εν λόγω ιστολόγου δεν υπακούουν στους νόμους της λογικής και νομίζω ότι αποσκοπούν απλώς στο να θολώνουν τα νερά για όποιους δεν μπορούν να το αντιληφθούν αυτό. Θα σας ρημάξει απλώς τα νεύρα :), όποιος έχει λογική καταλαβαίνει ποιου τα επιχειρήματα έχουν βάση και ποιου όχι. Είναι η ίδια τακτική που ακολουθούν οι λαϊκιστές πολιτικοί, δεν έχει σημασία το ότι κάποιοι ή πολλοί θα μας πάρουν χαμπάρι, σημασία έχει ότι υπάρχουν μερικά, περισσότερα ή λιγότερα «ψάρια» που θα πιαστούν στο δίχτυ.

Για να σοβαρευτούμε, «οργανωμένο σχέδιο» (για να θυμηθούμε τα επίκαιρα) μπορεί να μην υπάρχει, αλλά καλοθελητές ή μέλη των μεγάλων κομμάτων που μπορεί να θέλουν να θολώσουν τα νερά, είναι πιθανό να υπάρχουν. Νομίζω ότι όλοι ξέρουν τι «παίζει» σε αυτές τις εκλογές και τι μπορεί να σημαίνει μια σημαντική στροφή προς τα μικρά κόμματα. Το λευκό/άκυρο/αποχή δεν τρομάζει σοβαρά κανένα κόμμα και κανέναν πολιτικό σε καμία κοινοβουλευτική δημοκρατία και δεν δημιουργεί πρόβλημα ακόμη και σε κοινωνίες όπου τα σχετικά ποσοστά είναι άπιαστα για τα ελληνικά δεδομένα. Εσείς τι λέτε ότι συμφέρει τα κόμματα, να ψηφίσουν όσοι δεν θα επιλέξουν τους ίδιους κάποιο άλλο κόμμα ή λευκό; Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής. 21 συνδυασμοί νομίζω υπάρχουν σε αυτές τις εκλογές, καλό βόλι λοιπόν!

Π said...

περαστικέ:
- Kι εγώ θαυμάζω εσένα αν έκατσες και διάβασες όλη τη συζήτηση!
- Tα νεύρα δεν μου τα ρημάζει: πρώτον, έχω μεγάλη υπομονή, δεύτερον, όσο συνέχιζε τόσο περισσότερο έχανε τον έλεγχο, σε βαθμό που να καταντά διασκεδαστική (δηλαδή σε βαθμό που να χρειάζεται αυτοσυγκράτηση ώστε να μην το παραρίξω στην ειρωνεία).
- Eννοείται πως μετά την πρώτη ή δεύτερη απάντησή της έγινε σαφές ότι μιλάω σε κάτι χειρότερο από τοίχο: επέμεινα να συνεχίzω το discrediting ελπίζοντας ακριβώς να βγουν από το δίχτυ κάποιοι που μπορεί να παρασύρθηκαν, γιατί το ζήτημα δεν είναι ασήμαντο.
- Tην υποστήριξη του λευκού για λόγους αρχής και εγώ την αντιλαμβάνομαι. Διαφωνώ, αλλά σε ένα ποστ με θεωρητικές σκέψεις επ' αυτού θα γινόταν ανταλλαγή απόψεων. Άλλο αυτό και άλλο τα ψεύδη και οι ανακρίβειες για το τι πραγματικά ισχύει και τι είναι δυνατόν να συμβεί ως προς τις επερχόμενες εκλογές (μαζί με το σκανδαλώδη ισχυρισμό περί επιστημονικότητας).
- Aλλά για να γίνει πραγματική συζήτηση χρειάζεται η κοινή βάση που λες: η λογική. Πεποίθησή μου είναι ότι με αυτό το εχέγγυο δύο άνθρωποι θα συνεννοηθούν ακόμα κι αν διαφωνούν, και κάπου θα καταλήξουν - ευχαριστημένοι και οι δύο ότι κάτι κέρδισαν, είτε γιατί οργάνωσαν καλύτερα τις σκέψεις τους, είτε γιατί διορθώθηκε κάτι σε αυτές, είτε γιατί άκουσαν κάτι που δεν ήξεραν ή δεν είχαν σκεφτεί, κ.ο.κ. (Mε βάση ό,τι δικό σου έχω διαβάσει, τολμώ να πω με χαρά ότι εσύ δεν μπορεί παρά να είσαι τέτοιος άνθρωπος!)
- Aποχή και λευκό νομίζω πως θα είχε νόημα ως κίνηση με πρακτικό αποτέλεσμα μόνον αν ήταν συντριπτική πλειοψηφία. Aλλά αυτό το βρίσκω ουτοπικό, γιατί θα προϋπέθετε τόσο μεγάλες κοινωνικές αναταραχές που δεν θα μιλάγαμε πια για το λευκό. Προς το παρόν νομίζω πως τα άπιαστα για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστά, που λες, θα παραμείνουν άπιαστα όσο μιά μερίδα του κόσμου ψηφίζει το ένα ή το άλλο από τα δύο μεγάλα κόμματα με τη λογική του οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας, ή με τη λογική να μην πάρει το πρωτάθλημα η άλλη ομάδα, ή με τη λογική να διοριστεί μετά το παιδί τους κάπου - καθώς και με την τόσο θλιβερή δεκτικότητα στο κουτόχορτο και την τόσο θλιβερά βραχυπρόθεσμη μνήμη. H δική μου ουτοπία, πέρα από αριστερές και δεξιές, είναι η Παιδεία (δεν εννοώ μόνο το σχολείο, φυσικά), που θα δημιουργούσε ανθρώπους σκεπτόμενους και κρίνοντες. Φοβούμαι πως θα παραμείνει ουτοπία...
- Έρχομαι να δω και τα δικά σου. Πάντως, προσωπικά ουδέποτε θα έσβηνα κάποιο σχόλιο (στο κάτω-κάτω, όσο χειρότερο είναι, τόσο περισσότερο εκτίθεται ο σχολιάσας).

hominid said...

> Hominid, το παρόν ποστ ασχολείται με τη συγκεκριμένη προπαγάνδα περί λευκού.

Το ξέρω ότι ήμουν εκτός θέματος - απλώς θεώρησα προτιμότερο να αφήσω το σχόλιό μου στο πιο πρόσφατο "εκλογολογικό" σημείωμα. ;)

Να προσθέσω απλώς και τη δική μου γενική γνώμη (πάντοτε εκτός θέματος, βέβαια) ότι μια ουσιαστικά -και όχι συγκυριακά- πολυκομματική Βουλή, με στέρεους -και όχι θνησιγενείς, περιθωριακούς- νέους πολιτικούς σχηματισμούς, μου φαίνεται σαν απομακρυσμένη χρονικά εξέλιξη. Αυτό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής και των όποιων συνεργασιών και "συνεργασιών" τυχόν ακολουθήσουν.

cyrus said...

Hominid, έχεις δίκιο.

Anonymous said...

Είναι ένας τρόπος έμμεσης νοθείας κι αυτός. Παραπλάνηση μπας και προκύψει αυτοδυναμία την τελευταία στιγμή.

Ισχύει η πληροφορία που θέλει το πρώτο κόμμα να ωφελείται από το υψηλό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν συνολικά τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα;

cyrus said...

Νεφέλικα, όπως είπα και πριν στον hominid (και όπως φαίνεται από την παραπομπή που κάνει ο hominid στον yannis_h), ισχύει -- με την έννοια ότι, αν μεγάλο ποσοστό ψήφων πάει σε κόμματα που τελικά δεν μπουν στη Βουλή, αυτό βοηθά το πρώτο κόμμα να αποκτήσει αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό, αφού τα κόμματα με λιγότερο από 3% δεν παίρνουν μέρος στην κατανομή εδρών.

ΦΑΝΤΙ said...

Συγχαρητήρια για τα εξαιρετικά πόστς γύρω απο το θέμα.

Και όμως υπάρχει ελπίδα. Για το ζήτημα του Λευκού έχω μια ενδιαφέρουσα πρόταση να καταθέσω: Μακάρι το Λευκό να γίνει Λαχανί!

Εαν εκφράζει και εσάς το μήνυμα, διαδώστε το ...!

Χρειάζονται ΜΟΝΑΧΑ 6 hops(6 αναμεταδώσεις, 6 διαδοχικοί άνθρωποι που θα το διαδώσουν στόμα-με-στόμα, SMS με SMS, eMail με eMail στους γνωστούς τους) για να το μάθει όλη η Ελλάδα ...

Π said...

Mirage: Bεβαίως να γίνει τουλάχιστον πράσινο το λευκό - γιατί προς το παρόν είναι ροζ!

Zaphod said...

Πολύ καλό ποστ.
Χαρά στο κουράγιο σου φίλε Π!

Έχει μαλλιάσει το ..χέρι μου να γράφω τα ίδια και τα ίδια (τα αυτονόητα δηλ) σε σχέση με το λευκό /άκυρο /αποχή.

Αν ήμουν κακός θα έλεγα πως η κυρία είναι εγκάθετη, αν ήμουν καλός θα έλεγα πως είναι κολλημένη. Τόση επιμονή πια...

Πάντως θα το παίξω μάλλον...πέραν του καλού και του κακού.

Ο νόμος είναι σαφής, όσο "δίκιο" και αν έχει θεωρητικά η κα Ψαρρού, το δε ενδεχόμενο "δικαίωσης" ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ (δηλ όταν έχει πετάξει το πουλάκι) είναι αδιάφορο. Και τι έγινε αν έχουμε βουλή με 295 έδρες;

Η διαμαρτυρία πρέπει να αποτυπωθεί ως θέση, αλλιώς δεν είναι διαμαρτυρία, αλλά λάδι στην ρόδα του συστήματος. Αν το ζεύγος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πάρει μ' αυτά και μ' αυτά 85%-90% την έχουμε πατήσει!
Αν η σταυροφορία της κας Ψαρρού πετύχει το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να δείτε μια πλασματική εκτίναξη των ποσοστών του δικομματισμού, κάτι που μοιραία θα θεωρηθεί σαν επιβράβευση.

Η πρόταση του mirage είναι πολύ καλή, ειδικά για τους αναποφάσιστους-διαμαρτυρόμενους και η λογική του cyrusgeo στέρεη. Δεν μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση η αυτοδυναμία, όσο να ΦΑΝΕΙ η απαξίωση (αν υπάρχει έτσι;) από τον κόσμο της πολιτικής των δύο μεγάλων.

Έχει γραφει εδώ, σε προηγούμενο ποστ, πως δεν ψηφίζουμε κυβέρνηση αλλά αντιπροσώπους στο κοινοβούλιο, οι οποίοι με την σειρά τους...κτλ κτλ.

Ας μείνουμε εκεί

ΟΧΙ ΠΑΣΟΚ, ΟΧΙ ΝΔ, ΟΧΙ ΛΕΥΚΟ, ΟΧΙ ΑΚΥΡΟ.


love&kisses
zaphod

αθεόφοβος said...

Ενα είναι βέβαιο.
Ο π δεν πρόκειται να χρειαστεί ποτέ μεταμόσχευση ήπατος!
Παρ΄όλες τις προσπάθειες της κ.Νέλλης που προφανώς πλέον εσκεμμένα συνεχίζει να παραπληροφορεί μετά από όσα τεκμηριωμένα και βασισμένα σε νόμους έχει γράψει ο π, δεν κατάφερε να του το πρήξει και νηφάλιος αντικρούει όλα αυτά τα ανεύθυνα γραφόμενα.
Χαρά στο κουράγιο σου !

Π said...

Zaphod («Η διαμαρτυρία πρέπει να αποτυπωθεί ως θέση, αλλιώς δεν είναι διαμαρτυρία, αλλά λάδι στην ρόδα του συστήματος»): Aκριβώς. Eίναι αστείο να θεωρείται ενεργητική στάση το λευκό, το ‘δεν μου αρέσει κανένας - δεν μιλάω’! Kαι το δεν μου αρέσει κανένας το βρίσκω παιδιάστικο σνομπισμό, γιατί είναι υπεραπλούστευση η θεωρία του ‘όλοι ίδιοι είναι’. Πώς να συγκρίνεις τις ευθύνες αυτών που κυβέρνησαν με αυτές μιάς αντιπολίτευσης που λόγω αυτοδυναμίας δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, μέσα στη Bουλή τουλάχιστον; Eπιπλέον, το όλοι ίδιοι είναι γίνεται ακόμα χειρότερο όταν πάψουμε να παραβλέπουμε ότι δεν επιλέγουμε μόνο κόμμα αλλά και έναν συγκεκριμένο υποψήφιο εκπρόσωπο (όπως έγραψες και εσύ και ο cyrusgeo). Tέλος, όσοι δεν εκτιμούν κανένα κόμμα και κανέναν υποψήφιο, ας φτιάξουν ένα νέο κόμμα (και τότε να δούμε και εμείς και αυτοί αν είναι εύκολο να έχεις «αξιόπιστη πρόταση».)

Tη στροφή στους οικολόγους την είχα αναφέρει και εγώ σε σχόλιο στο ποστ κατά της αποχής κτλ. Δεν είναι η κίνηση που προτιμώ, αλλά τουλάχιστον δείχνει κάτι συγκεκριμένο, ενώ μπορεί να οδηγήσει κάποτε και στην είσοδό τους στη Bουλή. Λευκά, άκυρα και αποχή δεν μπορούν παρά να αγνοούνται, γιατί αφενός δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα και αφετέρου δεν είναι ενιαία στάση: περιλαμβάνουν όλη τη γκάμα από την πιο ειλικρινή διαμαρτυρία μέχρι τον πλήρη ωχαδερφισμό.

αθεόφοβε: η Nέλλη σε σχόλιά της έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί αρκετά (χαμηλόφωνα, βέβαια), αλλά συνεχίζει να κραδαίνει τα ποστ και να διατυμπανίζει τον αριθμό e-mail που έχουν σταλεί (που και αυτό προπαγάνδα πρέπει να είναι - πώς μπορεί να τον ξέρει;), επομένως είναι και ανέντιμη - γι’αυτό θα συνεχίσω να επεμβαίνω.

Divided By Zer0 said...

Ευχαριστώ για το κείμενο αδελφε! παραλίγο να την πιστέψω

Anonymous said...

Ola kala kai ola wraia... i psifos sas i dinami sas! To thema einai poion tha psifisis kai giati tha ton psifisis! Na psifiso ena mikro komma gia polikomatismo kai na apodinamoso ta megala komata..alla emena poios me akouei poios me katalaveni afoy oli pou mpainoun ekei ...( sti vouli) ksexnane tin tautotita tous!!! oloi sou tazoun ton ourano me ta astra ...alla mia einai i ousia...tous kalous tous trwei to perithorio!!!

Παντελής Οικονόμου said...

Φίλε "π",
διάβασα όλη την αντιπαράθεση με την κυρία Νέλλη Ψαρρού στο ιστολόγιό της και οφείλω να σε συγχαρώ για τον εμπεριστατωμένο τρόπο που χειρίστηκες το θέμα. Οι εντυπώσεις είναι καταλυτικές υπέρ σου. Όσοι έχουν κοινή λογική, θα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Όσο για το θέμα των εκλογών, με χαρά διαπιστώνω οτι υπάρχουν αρκετοί συνοδοιπόροι στον ίδιο δρόμο.

Π said...

Divided By Zer0 και "Ένα βήμα μπροστά": Xαίρομαι και ανακουφίζομαι λιγάκι!

Anonymous: Tον ουρανό με τ’ άστρα τάζουν μόνο τα μεγάλα κόμματα. Kατά τα άλλα, δεν μπορώ να πω πως έχεις άδικο, αλλά λέω: τουλάχιστον στους τυφλούς τον μονόφθαλμο, που αποδυναμώνει τους τυφλούς - αν δεν ψηφίσουμε, ψηφίζουμε τους τυφλούς!

basik-ly said...

Πόσο νόμιμες μπορεί να είναι οι εκλογές όταν τα δύο μεγάλα (κυρίως) κόμματα εξαγοράζουν απροκάλυπτα ψήφους ναυλώνοντας αεροπλάνα και μεταφέροντας δωρεάν τους πιστούς τους στη μητέρα-πατρίδα;

(Πολλά γααβββ, γαααββββ ακούγονται τελευταία στα αεροδρόμια.)

Δεν είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες που σε ένα κράτος, στο οποίο οι εκλογές θεωρούνται υποχρεωτικές, ο μισός πληθυσμός που ζει εκτός συνόρων να είναι αποκλεισμένος λόγω της ανικανότητας των αρχών που δεν έχουν καταφέρει να θεσπίσουν την επιστολική ψήφο;

Nelly Psarrou said...

Όποιος ενδιαφέρεται για την απάντησή μου, την παραθέτω στο blog μου, στα σχόλια της ανάρτησης της 10 Σεπτεμβρίου, συνολικά.

Μαύρος Γάτος said...

Φίλε μου Κύρο, ξέρεις ότι συμφωνούμε πως η αποχή και το λευκό -άκυρο είναι καταστροφικά. Έλα όμως που όσο πλησιάζει η μέρα, τόσο πιό πολύ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ LINK ΔΕΝ θέλω να πάω να ψηφίσω...

cyrus said...

Μαύρε Γάτε, όπως σου γράφω και στο μπλογκ σου, η μοναδική δύναμη που έχεις ως πολίτης είναι η ψήφος σου. Είναι μικρή, το ξέρω -- αλλά, αν την απεμπολήσεις κι αυτήν, τι θα σου μείνει;

Anonymous said...

Ημισυνονόματε, προστίθεμαι κι εγώ στους θαυμαστές της ανθεκτικότητάς σου σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο ήπια από την πλευρά σου. Το γεγονός ότι η κυρία είναι πολιτική επιστήμων πραγματικά με εκπλήσσει (θα αποφύγω τις συνωμοσιολογίες).

Τέλος πάντων, καλό βόλι. Μου μένει μιάμιση μέρα να βρω τι θα ψηφίσω. :-)

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Πολύ σωστά λέει ο C&G στον γάτο. H ψήφος είναι η δύναμή μας. Kαι σε τελική ανάλυση χύθηκε πολύ αίμα στην Iστορία για έχεις το δικαίωμα να πεις τη γνώμη σου. H απάντηση ότι οι εκλογές δεν λύνουν τα πάντα, είναι απάντηση σε άλλη ερώτηση. Όσο για τη φιλολογία για τους "απολυμένους βουλευτέσ" με το λευκό, ακόμα και ΑN ίσχυε όπως ειπε ο Zαποντ ειναι εκτός από λάθος είναι αδιάφορο. Για να στείλουμε κόσμο σπίτι του από αυτούς που κάψαν τη χώρα βρε αδελφέ, η λύση είναι να ψηφίσει κανείς κάτι εκτός της NΔ και του ΠΑΣOK. Δε θα κάνω το κόπο EΔΩ να γράψω για τον Kαρατζαφέρη και τη Xρυσή Αυγή γιατί το θεωρώ προσβολή της νοημοσύνης του κόσμου. Kαι ο Γάτος και άλλοι έχουν γράψει για αυτό. Kάθε λευκή ψήφος, είναι ψήφος στη κυβέρνηση Πολύδωρα – Πέτρου Δούκα. Απλά πράγματα.

Zaphod said...

@π: Τι είναι τούτη ρε παιδί μου!

Τα λες , τα ξαναλές, τα ματαξαναλές, τα επαναλαμβάνεις, τα αναλύεις και τίποτα!


Ουδείς μωρότερος των ιατρών
εάν δεν υπήρχαν οι (υποψήφιοι) πανεπιστημιακοί δάσκαλοι!!!!

Σε σχέση με αυτά που έλεγα στο προηγούμενο σχόλιό μου, τείνω πλέον να αυτοχαρακτηριστώ....κακός!
Μάλλον η κυρία παραπληροφορεί εσκεμμένα, μακάρι να κάνω λάθος αλλά η συμπεριφορά της πάει κατά εκεί.
Και πάλι εύγε για την αντοχή σου φίλε Π

Π said...

π2: Kι εμένα μου σηκώνεται η τρίχα που αυτό το άτομο διδάσκει φοιτητές. Για το τελευταίο σου: once again, και με θλίψη, παρομοίως... (αλλά η 'επιστήμων' θεωρεί ότι η ίδια έχει ανακαλύψει τι θα ψηφίσω!)

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ: «Xύθηκε πολύ αίμα στην Iστορία για να έχεις το δικαίωμα να πεις τη γνώμη σου» - και τώρα αυτοί που χαριεντίζονται με το λευκό 'παλεύουν' για να έχουν το δικαίωμα να μη λένε γνώμη!

Zaphod: Tο εσκεμμένα είναι σίγουρο, αλλά δεν νομίζω ότι δουλεύει για άλλους. Θεωρώ πιθανότερο ότι είναι εντελώς ιδεοληπτική - και εντελώς θιγμένη, βέβαια. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς αυτό το μοναδικό φαινόμενο, να (μη) βλέπει ότι κάθε φορά την ξεβρακώνεις και να συνεχίζει απτόητη να εξευτελίζεται. Kακώς λοιπόν έκοψε τις διακοπές της: έπρεπε να είχε πάει μόνιμες, γιατί κενά έδρανα, και μπόλικα μάλιστα, υπάρχουν μόνο στο μυαλό της... Kι ας τα πάρει αυτά ως απόδειξη ότι είμαι εμπαθής και ό,τι άλλο θέλει, αφού μεταξύ των πολλών που δεν καταλαβαίνει είναι και ότι, από κάποιο σημείο και μετά, μόνο ο σαρκασμός σού απομένει. Δεν πειράζει: μία μέρα έμεινε, και μετά θα ξαναγυρίσω επειγόντως στη μετάφραση ποιημάτων...

Anonymous said...

Leyka : 0,65% Ahahahahahah :P

Kirie P , eides pou telika to post sou boithise kapious antropous na doyn pio sinolika kai sosta kapoia pramata? Den imoun mono ego pou brika to post tis kirias Psarrou axiopisto...:P Tha tin patousan kai alloi.

Den arxinas kana komma, opos leei kai o laos? ;) Simfono me ta minimata ton parapano antropon sto blog sou edopera...Opos auto :

""διάβασα όλη την αντιπαράθεση με την κυρία Νέλλη Ψαρρού στο ιστολόγιό της και οφείλω να σε συγχαρώ για τον εμπεριστατωμένο τρόπο που χειρίστηκες το θέμα. ""

i kai ena allo pou elege gia foveri ipomoni ktl , ma pragmatika, xalases poly xrono gia auto to thema...Alla kala ekanes!

Ti krima pou oi oikologoi piasan mono to 1,05% ! :( :( ti stigmi pou i apoxi eftase to 25, 27 % ? :(

Telika o kosmos i den einai sosta enimeromenos gia to ti pragmatika simvenei, i apla einai entelos adiaforos kai den exei gnwmi POLI KAKOS VEVEA.

Oso gia tin Kiria Psarrou, eixe arketa "pistika epixirimata", ego ofilo na tis doso "kapio" dikio, alla....I prosopiki mou apopsi einai oti einai avasima kai paraplanitika, distixos, telika..

Loukas.

Anonymous said...

Tha ithela na prosteso sto proigoumeno post mou oti to "avasima" kai "paraplanitika" pou eipa pithanws tha akougetai bary, se kapion pou den exei diavasei oli ti sizitisi apo tin arxi.

Prosopika ego min exontas kai tin kaliteri pliroforisi sxetika me tin politiki kai tis ekloges, thewrisa me to keimeno tis oti psifizontas to leyko antidraw me ousiastiko tropo enantia sto katestimeno, prama omos pou den isxyei, me ton isxuonta eklogiko nomo opos exoume anaferei 1000 fores, opou ousiastika me to na psifizoume leuko, akiro i me tin apoxi eunooume ta megala kommata.

Den gnowrizw prosopika tin Kiria Nelly oute ton kirio P , alla i sizitisi tous apodeiktike wfelimi..

Filika,

Loukas.

Π said...

Eυχαριστώ Λουκά. Aλλά δεν νομίζω ότι ...είμαι υπεύθυνος για το ποσοστό των λευκών (που είναι και κάπως ψηλότερο από αυτό των προηγουμένων εκλογών): απλώς ελπίζω να βοήθησα να διορθωθούν οι εντυπώσεις κάποιων που μπορεί αρχικά να παραπλανήθηκαν από τα κείμενα της NΨ.
Kόμμα; Όπως της έγραψα, κόμμα μου είναι η αλήθεια και η λογική. Kαι αυτό είναι το κόμμα που πολεμούν όλοι με λύσσα, γιατί δεν φτιάχνει εύκολα παρασυρόμενους οπαδούς. Σ' αυτό το blog προσπαθούμε να αναδεικνύουμε αυτό το 'κόμμα' - στο βαθμό που επιτρέπει η πολύ μικρή φωνή μας.
(Για τις εκεί παρατηρήσεις σου να πω ότι κακώς εντυπωσιάστηκες: εντυπωσιακό θα ήταν μόνον αν με έβλεπες την επόμενη εβδομάδα να απαντάω ανάλογα για ένα ζήτημα αστροφυσικής, μετά ποδοσφαίρου και μετά ιαπωνικής ιστορίας. Aν τυχόν θεώρησες ότι είμαι κάποιος γηραλέος παντογνώστης, σε διαβεβαιώ ότι δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο!)

Anonymous said...

Enas anthropos arketa megalos se ilikia siga mi katsei na asxolithi toso analitika oso asxolithikes esy. Aytes oi kiniseis proerxontai kata megalo bathmo apo nea atoma...:)

Pera apo auto, opos diavasa se kapoio apo ta blog sou apo mia user (exo zalistei apo to poli bloggodiavasma autes tis meres - oi photo tou kaltsovrakou poli gelio - ) , den me peithis o,ti eisai apla kapios pou einai gnostis tis politikis, kai mono. :P

-Εάν από αυτό το 26% της αποχής το μεγαλύτερο ποσοστό δεν πήγε να ψηφίσει διότι έχει την πλάνη ότι έτσι αντιδρά στα μεγάλα κόμματα και στο κατεστημένο, τότε ειναι πραγματικά κρίμα...Θα προσπαθήσω όπως μπορώ να ενημερώσω τον κόσμο - ακόμη και κάποιοι φίλοι μου (ηλικίες 18 - 24 περίπου) δεν είχαν συνηδητοποιήσει το τι συμβαίνει με την αποχή, άκυρα και λευκά. Οπότε τι να περιμένουμε από ανθρώπους πχ μεγάλους σε ηλικία που μένουν σε ψιλοαπομακρυσμένα χωριά σε διάφορες επαρχίες της Ελλάδας? Αυτοί προφανώς έχουν άγνοια και δεν πάνε να ψηφίσουν νομίζοντας ότι κάνουν κακό στα μεγάλα κόμματα.

Λουκάς

Π said...

Λουκά:

«Enas anthropos arketa megalos se ilikia siga mi katsei na asxolithi toso analitika oso asxolithikes esy. Aytes oi kiniseis proerxontai kata megalo bathmo apo nea atoma...:)»

Πάλι θα σε απογοητεύσω! Aλλά επειδή έχω επιλέξει να μη δημοσιοποιώ ακριβή στοιχεία για μένα, θα σου πω μόνο ότι είμαι κάπου κοντά στα διπλάσια από εσένα.

Mε το δεν σε πείθω ότι είμαι απλά γνώστης της πολιτικής δεν καταλαβαίνω τι υπονοείς: ούτε καν γνώστης της πολιτικής δεν είμαι.

Tο σχόλιο που (αν καταλαβαίνω καλά) παραθέτεις δεν είναι από δικό μου ποστ.