3.9.08

Καφεϊνομανής και χοληστερινούχος… (+update)

Το πρωί θέλω καφέ μετά το πρωινό, αλλιώς δεν ξυπνάω με τίποτε. Και όχι οποιονδήποτε καφέ — φρεσκοαλεσμένο διπλό εσπρέσο, άλλοτε κανονικό, άλλοτε lungo (με διπλάσιο νερό), και το καλοκαίρι freddo — με τόσα παγάκια που γίνεται σχεδόν americano (ακόμα πιο αραιωμένος από τον lungo).

Μια πρόσφατη αιματολογική εξέταση έδειξε ότι έχω ψηλή χοληστερόλη. Απ’ ό,τι φαίνεται, η θερινή επιχείρηση ρύθμισης της χοληστερίνης (την οποία δεν πήρα και πολύ στα σοβαρά, είναι αλήθεια…) δεν πέτυχε. Τον γιατρό μου θα τον δω την άλλη βδομάδα, αλλά στο μεταξύ έκανα μια έρευνα στο δίκτυο για να βρω σχετικές διατροφικές προτάσεις, και σε μια πολύ καλή ιστοσελίδα για τον καφέ βρήκα μια παραπομπή προς ένα περσινό άρθρο της Science Daily το οποίο λέει πως ο καφές αυξάνει τη χοληστερόλη (την κακή, εννοείται), πράγμα που οι επιστήμονες υποπτεύονταν από παλιά, αλλά τώρα βρήκαν και τον τρόπο με τον οποίο το κάνει. Υπαίτια είναι μια ουσία που βρίσκεται στα έλαια του καφέ, η καφεστόλη.

Τι γίνεται τώρα: τα έλαια είναι αυτά που ευθύνονται για την υπέροχη γεύση του εσπρέσο (και για την κρέμα του), όπως και για τη μεστή γεύση του «ελληνικού» καφέ και του καφέ που φτιάχνουμε στην καφετιέρα με το έμβολο· επίσης τα έλαια περιέχουν και άλλες ουσίες που υποτίθεται πως είναι ευεργετικές — με αντιοξειδωτική δράση, κ.τ.λ.. Στον κλασικό καφέ φίλτρου, τον «γαλλικό», που λέμε, τα έλαια κατακρατούνται από το χάρτινο φίλτρο. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερη γεύση, αλλά και καθόλου καφεστόλη…

Όπως καταλαβαίνετε, εδώ υπάρχει ένα δίλημμα: θυσιάζεις τη γεύση για την πιθανότητα μείωσης της χοληστερόλης κατά περίπου 8% και το γυρνάς σε γαλλικό, ή το παλεύεις με όλους τους άλλους διαθέσιμους τρόπους και παραμένεις πιστός στον εσπρέσο;

Μια απάντηση είναι: «ό,τι πει ο γιατρός».

Μια άλλη απάντηση είναι: «κοίτα τι προβλήματα έχει ο κόσμος»…

Αλλά έτσι είναι: αν είχα γεννηθεί στο Νταρφούρ, θα αναρωτιόμουν αν θα έβγαζα τη μέρα ζωντανός. Επειδή, όμως, γεννήθηκα στην Ελλάδα, αναρωτιέμαι τι είδους καφέ να πίνω, και ποιο απ’ τα δύο διεφθαρμένα κόμματα της πατρίδας μου θα πάρει την εξουσία στις επόμενες εκλογές…Υ.Γ.: Τον στιγμιαίο καφέ δεν τον ανέφερα, γιατί δεν τον θεωρώ καφέ. Πάντως, φαίνεται πως ούτε αυτός έχει καφεστόλη.


Update:

Ο γιατρός (όπως και ο resident) λέει ότι όντως ισχύει αυτό για το γαλλικό καφέ, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κόψω τον εσπρέσο, καθώς υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνω. Το θέμα είναι ότι πρέπει να κόψω τη ζάχαρη, και δεν έχω συνηθίσει να πίνω τον εσπρέσο σκέτο, οπότε μάλλον τελικά θα το γυρίσω σε γαλλικό έτσι κι αλλιώς (φρεσκοκομμένο, πάντοτε). Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα είναι χαμηλών θερμίδων, και φυσικά περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, γιατί υποτίθεται ότι είναι εξατομικευμένο, οπότε δεν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει εξίσου κάποιον άλλο -- άλλωστε, δεν έχει και τίποτε το πρωτοφανές. Γνωστά πράγματα είναι. Το θέμα είναι να τα εφαρμόζεις...

38 comments:

resident said...

Γνώμη μου είναι ότι δεν είναι ανάγκη να κόψεις τον καφέ.Υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά να κανεις.
Τα ξέρεις νομίζω αλλά στα υπενθυμίζω: περιόρισε τα ζωικά λιπαρά και αύξησε τα φυτικά, περιόρισε την ζάχαρη,κάνε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης,κοψε τσιγάρο και θα αλλάξουν τα πράγματα.Αν παρολαυτα η ldl είναι υψηλή και hdl χαμηλή χρησιμοποίησε φάρμακο.Δεν είναι πιο επικίνδυνο από την χοληστερίνη. Το τελευταίο που πρέπει να κόψεις είναι ο καφές.Χρησιμοποιησε τον σαν διεγερτικό πριν από την άσκηση η άλλαξε τον με πράσινο τσάι.

Anonymous said...

εχουμε αντιστοιχα διλήμματα... αλλαξε τρόπο ζωής. περπάτα, τρώγε ψάρια, πάρε βιταμίνες και ξικίνα να τρώς λαχανικά. (για τσιγαρο δεν ξερω, εννοείται τοχεις κόψει πριν σκεφτείς να ρυθμίσει οτιδήποτε αλλο). και βοηθάει και το becel το γιαουρτάκι ένα την μερα...

χωρίς καφέ θα είχα τεμαχίσει την μισή γειτονιά (και θα είχα αλέσει την άλλη μισή).

L'Enfant de la Haute Mer said...

http://www.umm.edu/altmed/articles/flaxseed-oil-000304.htm

http://www.mayoclinic.com/health/flaxseed/NS_patient-flaxseed

http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/flaxseed.htm

http://best-diet-fat-lowtu8h67dw.blogspot.com/2007/06/tea-are-black-teas-anti-oxidants-as.html

http://best-diet-fat-lowtu8h67dw.blogspot.com/2007/05/healthy-diet-is-crucial-to.html

http://www.myhealthpub.com/alternative-medicine/216/

resident said...

Πράγματι το λάδι από λιναρόσπορο βοηθάει.Το χρησιμοποιώ καθημερινά πολλά χρόνια με καλά αποτελέσματα.

cyrus said...

Σας ευχαριστώ όλους. Η αλήθεια είναι ότι θα περιμένω να μου δώσει λεπτομερείς οδηγίες ο γιατρός μου, ο οποίος δεν είναι καθόλου άσχετος με θέματα διατροφής -- τι τον πληρώνω, άλλωστε; :-Ρ

Συνήθως οι λύσεις είναι απλές και γνωστές, σαν αυτές που αναφέρατε -- μόνο που δεν τις εφαρμόζουμε...

An-Lu said...

Δεν φταίει και τόσο ο καφές...περιόρισε το άγχος και θα δεις για πότε κατρακυλάει η χ...
Όσο για τον περιορισμό των ζωικών λιπαρών, υπάρχει το παράδοξο της Άτκινς (η οποία βασίζεται σε πρωτείνες και ζωικά λιπαρά). Ο Βίκτωρας σημείωσε μείωση κατά 10% της κακής χ, μετά από 3 μήνες Άτκινς. Τα συμπεράσματα δικά σου ;-)

resident said...

Η δίαιτα ατκινς δεν συμπεριλαμβάνει ένα σημαντικό διατροφικό στοιχείο, τους υδατάνθρακες, ΟΙ οποίοι μεταβολίζονται σε λίπος Η μείωση της χοληστερίνης προήλθε από την έλλειψη απλών υδατανθράκων η/και από την μείωση του σωματικού λίπουςΑλλα μια απλή δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες για λόγους υγείας.Ετσι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η πρόσληψη λίπους.
Μειώνουμε απλούς υδατάνθρακες, αυξάνουμε ω3 λιπαρά(οποίος τρώει ψάρι μπορεί να πάρει ιχθυέλαια) και μειώνουμε το υπόλοιπο ζωικό λίπος. υπάρχουν πριν από τα φαρμακα και κάποια συμπληρώματα που βοηθάν όπως είπαμε το flax η νιασινη κ.α..

antidrasi+sex said...

Αααα, αιώνια διλήμματα. Να παρατείνω (πιθανόν) την ζωή μου ή να κρατήσω τις απολαύσεις μου?
Και η πλάκα είναι ότι καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι σίγουρη.
Πάντως, ως καφεϊνομανής και ο ίδιος σε καταλαβαίνω (μετά από μια επέμβαση στη χολή, ο γιατρός μου είπε "κομμένος ο καφές για ένα μήνα" και κόντεψα να τρελαθώ, δεν με είχε πειράξει που μου είχε κόψει ένα κάρο τροφές, αλλά ο καφές!)
Πάντως, δεν νομίζω ότι ο πρωινός σου εσπρέσσο είναι το πρόβλημα αν τηρήσεις όλα τα υπόλοιπα. Και όσο για τους υπόλοιπους καφέδες της ημέρας, με τον καφέ φίλτρου, παίρνοντας μια πραγματικά καλή καφετιέρα και βρίσκοντας καλό χαρμάνι (υπάρχουν αν το ψάξεις μερικοί πολύ καλοί καφέδες φίλτρου- όχι βέβαια στα σούπερμάρκετ) το μόνο που θα σου λείψει είναι η κρέμα του εσπρέσο.

Dralion said...

Καλημερα,
τις καλυτερες ευχες μου.

Δινω τις ιδιες συμβουλες που εδωσε και ο resident στο πρωτο του σχολιο.
Ευχομαι να περασει το προβλημα γρηγορα και να μπορεις να απολαυσεις το καφεδακι σου χωρις τυψεις για πολυ καιρο ακομα.

Σαν σκεπτικιστης θα πρεπει να θυμασαι οτι η ζωη ειναι ενα σεξουαλικο νοσημα με θανατηφορα καταληξη ;-)

Περαστικός said...

Δεν έχεω πολλές γνώσεις για να προτείνω κάτι, αλλά το σχόλιο του Dralion είναι όλα τα λεφτά :) Αν ο γιατρός πει ότι το τσάι βοηθάει, θα το πρότεινα για εναλλαγή κάποιες μέρες, άσε που μπορεί να γίνει και αυτό μια αγαπημένη συνήθεια και ασχολία γευσιγνωσίας.

penguin_witch said...

Περαστικά, κατ'αρχάς.
Δεν φταίει μόνο ο καφές - εκτός κι αν είσαι ομοιοπαθης καφεϊνομανής κι έχεις κάνει τον εσπρέσσο νερό...
Μπορεί να είναι τυχαίο -ένα πλούσιο γεύμα πριν την εξέταση μπορεί να στραβώσει προς τα πάνω την κακή χοληστερίνη.
Ο resident έχει καλές ιδέες: Περισσότερες πρασινάδες, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στα φαγητά, περπάτημα κι ελαφρή άσκηση, διανοητική χαλάρωση... Αν δεν πιάσουν, πληροφόρησε το γιατρό σου, κάτι παραπάνω θα ξέρει και μπορεί να σου προτείνει περαιτέρω εξετάσεις, αν επιμείνει ή/και ξεκίνησε αφύσικα νωρίς.
Και χαλάρωσε, μπορεί και να είναι τυχαίο ή one-time. Απλά, παρακολούθησέ το λίγο...
Περαστικό να είναι.

cyrus said...

Ξαναματαευχαριστώ.

Γοργόνα μας, είχα κάνει μια παραλλαγή της Άτκινς παλιότερα, και δεν σκοπεύω να το επαναλάβω. Είχε αποτέλεσμα, όσο κράτησε, αλλά ένιωθα ότι σερνόμουν. Καλό είναι να περιορίζει κανείς την πρόσληψη αμύλου, αλλά όχι κι έτσι. Εγώ είχα κόψει και τα φρούτα τότε, πράγμα απαράδεκτο. Καλή συνέχεια και σε σας, πάντως...

Resident, η βασική γραμμή υποθέτω πως είναι αυτή που λες. Θα δούμε την άλλη εβδομάδα τι θα πει και ο "δικός μου", οπότε θα κάνω update στο ποστ.

Αντιδραστικέ, τα καλά χαρμάνια τα έχω ξετινάξει, λέμε. Παίρνω διάφορα και από τα coffeeway, και από τα starbucks, και από το altromercato. Έχω διαπιστωσει, δε, το εξής: όσο καλός κι αν είναι ο καφές που διάλεξες, μετά από λίγο η γεύση σου συνηθίζει και πρέπει να αλλάξεις ποικιλία...

Dralion, πολύ "αισιόδοξη" οπτική, δε λέω -- αλλά η πραγματικότητα την έχει αυτή την τάση, έτσι δεν είναι; Δυστυχώς, δεν θα περάσει γρήγορα -- θα απαιτηθεί πολύμηνη (για να μην πω πολύχρονη) προσπάθεια...

Περαστικέ, παλιά έπινα πολύ τσάι (και για ένα διάστημα μόνο τσάι), και η "γευσιγνωσία" μου έχει μείνει από τότε. Ξέρω πλέον τι ποικιλίες τσαγιού μου αρέσουν, και ξέρω πού να τις βρω -- στο "τσάι" στην Ομήρου (γκρίζα διαφήμιση...). Αλλά η τόνωση του καφέ με έχει βολέψει πολύ τελευταία...

penguin witch, δυστυχώς δεν είναι τυχαίο, ούτε one-time. Με είχαν προειδοποιήσει για το βραδινό πριν την εξέταση, και είχα λάβει τα μέτρα μου. Και οι εξετάσεις που είχα κάνει πριν δυο χρόνια ήταν καλύτερες, αλλά όχι κατά πολύ.

Θα πέσει update την άλλη εβδομάδα, με βασικές οδηγίες...

Dralion said...

Καλησπερα,

δεν θελω να σε κανω να τα βαψεις μαυρα, αλλα επισημαινω οτι και οι γιατροι ειναι ανθρωποι και αυτοι και εχουν και τις αλφα προκαταληψουλες τους (τα χιλια και ενα υποκοριστικα βαζω ;-) ).

Εμενα μου εχουν πει 3 διαφορετικοι (ελληνες) γιατροι οτι ειναι ανθυγιεινο να ειμαι χορτοφαγος, γιατι το κρεας ειναι ταχα μου απαραιτητο. Οι 2 εξ' αυτων καπνιζαν μανιωδως ενω η τριτη τρεφοταν αποκλειστικα με τσιπς και κοκακολα. Εεεεεεε, σε συγκριση με τετοιους γιατρους *σιγουρα* ξερω περισσοτερα γυρω απο την υγειεινη διατροφη.

Αποδειξουλες (οχι, οχι, σε παρακαλω μη ζηλεψεις): κανω 1Χ τον χρονο μια γενικη αιματος + ουρων για προληπτικους λογους. Εδω και δεκα χρονια *ολες* οι τιμες ολων των μεγεθων στην εξεταση ειναι ιδανικες. Παντου, οχι μονο στην χοληστερολη. Το εργαστηριο που μου κανει την εξεταση ειναι το μεγαλυτερο της περιοχης Ντυσσελντορφ (700.000 νοματαιοι).

Μια μερα με καλεσε ο διευθυντης του εργαστηριου και μου ανακοινωσε οτι δεν υπαρχει αλλος πελατης στον υπολογιστη τους (ουτε καν εφηβος, ουτε 20ρης αθλητης, ουτε κανενας αλλος) με τετοιες ιδανικες τιμες παντου και για τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα.
Με ρωτησε λιγακι στο στυλ "ποιο ειναι το μυστικο της μακροζωιας σας παππου" ;-). Μετα την απαντηση που του εδωσα αρχισε να ρωταει ολους του τους πελατες αν ειναι χορτοφαγοι η οχι (και αν καταναλωνουν ελαιολαδο ;-) ). Μου υποσχεθηκε οτι του χρονου θα μου κοινοποιησει τα αποτελεσματα της μικρης του ερευνας.

Υ.Γ. Και να φανταστεις οτι ειμαι - με ενα μικρο ερωτηματικο - γονος μιας οικογενειας με μακρυα παραδοση ψηλης χοληστερολης και καρδιοπαθειων. Συμφωνα με την στατιστικη της οικογενειας, στην ηλικια μου θα επρεπε να εχω ηδη ειτε ενα εμφραγμα ειτε μια εγχειρηση καρδιας πισω μου.

Υ.Υ.Γ. Για να μην δημιουργηθει η λαθος εντυπωση: δεν περιαυτολογω για την κατασταση της υγειας μου. Δειχνω σε ενα - ολοζωντανο - παραδειγμα, ποσο θετικες επιδρασεις μπορει να εχει η χορτοφαγικη διατροφη.

resident said...

Ακριβώς έτσι dralion

Vegan 4 life

cyrus said...

Και βέβαια ζήλεψα -- είναι δυνατόν;

Μια χαρά επιλογή είναι η χορτοφαγία -- έχω, μάλιστα, και ένα τεράστιο βιβλίο με συνταγές. Από την άλλη, βέβαια, όλοι μιλάνε για τα καλά των ψαριών. Θα δούμε...

resident said...
This comment has been removed by the author.
resident said...

Ναι,τα ιχθυέλαια κάνουν καλό στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά δεν είναι τα μοναδικά καλά λιπαρά.Μπορούμε να βρούμε ω3 σε πολλά φυτικά είδη.
Θυμάμαι ένα αστείο: κάποτε έλεγα σε μια φίλη μου στο τηλέφωνο πως δεν τρώω ούτε κρέας ούτε ψάρια,κλπ και μου λέει «μα γιατί δεν τρως ψάρια? τα κακόμοιρα τα ψάρια τι κακό σου κάνουν ?»
Και απαντάω, «ακριβώς αυτό, κανένα κακό(και) γι αυτό δεν τα τρώγω».

Γς said...

Αααα, γουστάρω, εγώ που πίνω 4-5 δυνατούς στιγμιαίους (μη;) καφέδες (δηλ. Νεσκαφέ φραππέ) δεν κινδυνεύω από την (πώς την είπες;) καφεστόλη.

Μπας και κινδυνεύω από τίποτα άλλο όμως γιατρέ μου;
(Από νεύρα πάντως είμαι βάλιουμ.)

ΥΓ: Έλα, μην είσαι τόσο αυστηρός με τον άγιο Νεσκαφέ. Έχει θρέψει γενιές σημαντικών Ελλήνων -από Ψάλτη και Γαρδέλη μέχρι τη θεια μου τη Χάιδω τη μηχανόβια.

GASIREU said...

''και ποιο απ’ τα δύο διεφθαρμένα κόμματα της πατρίδας μου θα πάρει την εξουσία στις επόμενες εκλογές…''
αυτό μη το αναρωτιέστε άδικα, δεν έχει νόημα, όπως το διατυπώσατε είναι no win situation, δείτε εκεί να παολάυσετε τον καφέ σας, όσο μας τον επιτρέπουν...

cyrus said...

Resident, σεβαστότατον.

γς, όντως δεν κινδυνεύεις, και όντως είμαι αυστηρός με το στιγμιαίο, αλλά δες το έτσι: Μπορείς να συγκρίνεις το γάλα σε σκόνη με το φρέσκο; Μπορείς να συγκρίνεις τη σούπα σε σκόνη με το real thing; Κάτι ανάλογο νιώθω με το στιγμιαίο. Το πρόβλημά μου είναι ότι κάποτε γεύτηκα εσπρέσο από μερακλή Ιταλό (Βενετία, γαρ...), και μετά ήρθε καπάκι κι ένας δικός μου άνθρωπος μου έκανε δώρο μια μηχανή εσπρέσο, οπότε "χάλασα"...

gasireau, πράγματι είναι no win (και όχι win-win, όπως λέει χαριτωμένα ο Γ.Α.Π. στο σχετικό ραδιοφωνικό κλιπάκι της Ελληνοφρένειας). Τον καφέ οι πολιτικοί θα τον επιτρέπουν (αν, βέβαια, έχουμε να τον πληρώσουμε), αλλά κάποια στιγμή θα μας τον κόψουν οι γιατροί -- αυτό εννοείτε, φαντάζομαι...

antidrasi+sex said...

αααααααααααααα ιερόσυλοιοιοιοιοιοι!!!!!!
Ο στιγμιαίος ΔΕΝ είναι καφές, είναι μια εύκολη λύση. Καλός μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση σε καφέ. Δεν είσαι καθόλου αυστηρός cyrus.
Πολύ σωστοί οι παραλληλισμοί σου. Για να φτιαχτεί μια στιγμιαία σκόνη από κάτι υγρό, η συνήθης διαδικασία είναι το spray-drying, δηλαδή το υγρό διασπείρεται σε μορφή σταγονιδίων σε ένα θάλαμο με υψηλή θερμοκρασία με απότέλεσμα να εξατμίζεται άμεσα το νερό και να μένουν τα στερεά σε σκόνη. Τώρα, για να μπορεί να επανυδατωθεί εύκολα αυτό το πράμα (καφές, γάλα, ice-tea κλπ) προστίθενται (σε μικρές συνήθως ποσότητες, για αυτό δεν χρειάζεται πάντα να αναγράφονται στα συστατικά)διάφορα πρόσθετα, καθώς και για να μην σβολιάζει κλπ. Ειδικά για τον καφέ, ακούγεται ότι για να "στέκεται" ο αφρός του φραπέ, χρησιμοποιείται αιμογλοβίνη, ένα συστατικό του αίματος, το οποίο είναι σταθεροποιητικό για αφρούς (επιτρέπεται πάντως η χρήση του στα τρόφιμα). Πάντως, εγώ είμαι σίγουρος ότι κάτι χρησιμοποιείται (έχετε προσέξει πόσο πολύ κρατάει ο αφρός του στιγμιαίου, εν αντιθέσει με όποιον άλλο καφέ και να χτυπήσεις σε φραπιέρα ή σέικερ.)
Τέλος, ακριβώς επειδή περνάει όλη αυτή την ταλαιπωρία ο στιγμιαίος καφές, για την παραγωγή του, χρησιμοποιούνται και οι κόκκοι καφέ που δεν έχουν περάσει τη διαλογή για εσπρέσσο, φίλτρου, ελληνικό (ή τούρκικο, όπως αγαπάει κανείς).
Ε, όχι και καφές ο στιγμιαίος :)

Dralion said...

Καλημερα,

η φραση "στιγμιαιος καφες" ειναι ταχυανεκδοτο - οπως το αλβανος τουριστας. Τετοιο πραγμα δεν υπαρχει.

Παντως ολη αυτη η κουβεντα με τους στιγμιαιους μου φερνει στην μνημη τα t-shirt που φορουσαμε εμεις οι αυθαδεις [*] πιτσιρικαδες στο Cern πριν μερικα εκατομμυρια χρονια. Εκεινη την εποχη η αμερικανικη αγορα ειχε κατακλυστει απο στιγμιαια προιοντα που διαφημιζονταν για την ευκολια χρησης τους με την φραση just add water. Το δικο μας μπλουζακι εγραφε "Instant mathematician - just add coffee"

[*] αυθαδεις γιατι δεν φταναμε ουτε στο νυχακι τους πραγματικους μαθηματικους που δουλευαν εκει.

athinovio said...

καλησπέρα cyrus

όμορφο το έχεις το βλογάκι σου

επι του θέματος έχω να πώ ότι το τσάι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καφες ότι και να κάνεις. από την άλλη θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι ένα καφεδάκι μπορείς να το πίνεις χωρίς τύψεις.

καλή τύχη και καλά αποτελέσματα να έχεις.

Filboid Studge said...

cyrus,
Καφέ μετά το πρωινό;
Μια άλλη πρόταση, εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=7Cru2ld06-A
("Sunday mornin' comin' down")
:))

cyrus said...

Πες τα, Αντιδραστικέ...

Dralion, ωραίο σύνθημα, και καλή ιδέα και σήμερα για μπλουζάκι. Ίσως όχι με το "μαθηματικός"...

Καλησπέρα, Αθηνόβιο. Όχι, το τσάι δεν είναι καφές. Αλλά το θέμα είναι σε τι θα συνηθίσει κανείς τον εαυτό του. Ο άνθρωπος το έχει αυτό -- μπορεί να συνηθίσει τα πάντα...

filboid studge, ε, όχι και μπίρα... Εξάλλου, παρά τα πολλά και ποικιλόμορφα βάρη, είμαστε σε χαρούμενη φάση...

An-Lu said...
This comment has been removed by the author.
An-Lu said...

Προφανώς επειδή δεν συνέχισες με τη φάση της συντήρηση όπου προστίθενται ΚΑΙ τα φρούτα...

Από την άλλη, η αίσθηση της κομμάρας μπορεί να οφείλετο σε κάποιο τρόφιμο στο οποίο έχεις δυσανεξία (ψάξτο λίγο, θα εκπλαγείς με τα ευρήματα).

υγ πότε θα τα πούμε από κοντά;

cyrus said...

Καλή ερώτηση. Άγνωστο -- όσο η δουλειά μένει πίσω, το άγχος αυξάνεται. Ελπίζω πριν τα Χριστούγεννα...

cyrus said...

Update:

Ο γιατρός (όπως και ο resident) λέει ότι όντως ισχύει αυτό για το γαλλικό καφέ, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κόψω τον εσπρέσο, καθώς υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνω. Το θέμα είναι ότι πρέπει να κόψω τη ζάχαρη, και δεν έχω συνηθίσει να πίνω τον εσπρέσο σκέτο, οπότε μάλλον τελικά θα το γυρίσω σε γαλλικό έτσι κι αλλιώς (φρεσκοκομμένο, πάντοτε). Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα είναι χαμηλών θερμίδων, και φυσικά περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, γιατί υποτίθεται ότι είναι εξατομικευμένο, οπότε δεν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει εξίσου κάποιον άλλο -- άλλωστε, δεν έχει και τίποτε το πρωτοφανές. Γνωστά πράγματα είναι. Το θέμα είναι να τα εφαρμόζεις...

antidrasi+sex said...

Όντως το θέμα είναι να τα εφαρμόζεις...
Πάντως, δεν είναι τίποτα ο σκέτος espresso, μια συνήθεια.
Εγώ πίνω όλους τους καφέδες σκέτους από τα 18 μου.
Και τον εσπρέσσο, από τότε που τον έμαθα βέβαια.
Οπότε, αν είσαι τόσο λάτρης, μην ανησυχείς, οι 1-2 πρώτοι καφέδες θα σε ζορίσουν. Μετά ούτε που θα θες να ακούσεις για ζάχαρη στον καφέ.

argosholos said...

Διαμαρτύρομαι έντονα έστω και καθυστερημένα! Ο νεσκαφές είναι ο αυθεντικός ελληνικός καφές! Είναι επίσης ο μόνος ελληνικός, αφού ο έτερος ονομάστηκε έτσι γύρω στις αρχεές του 70. Οι παλαιότεροι, που δεν έχουν διαβάσει Η Πετρόπουλο, θα πρέπει να θυμούνται τη σχετική διαφήμιση του Μπράβο: Εμείς τον λέμε ελληνικό!
Ο φραπές έθρεψε τη κυρίαρχη γενιά, τη γενιά του Πολυτεχνείου και του '80 (Πασόκ, βιντεοκασέτα, παπί ...). Ο φραπές και το φραπόγαλα είναι η σπουδαιότερη εφεύρεση των νεοελλήνων, αφού άλλωστε δεν υπάρχει και τίποτε άλλο πιο σημαντικό. Φραπές και γκρικ σάλαντ (ή χωριάτικη ντοματοσαλάτα) είναι τα αυθεντικά προίόντα μας και δεν το λέω ειρωνικά.
Αλλά βέβαια. Μόλις βρήκαμε μερικά φράγκα, γίναμε οβροπαίοι και δε μπορούμε χωρίς εσπρέσσο ή ελληνοποιημένο φραπουτσίνο και τα σχετικά.
Ο καφές είναι η κουλτούρα κάθε λαού και ιδίως του ιταλού (που τον πίνει στα όρθια). Καφές είναι και η ξάπλα σε 3 πολυθρόνες, και η συζήτηση και το καμάκι και όλα αυτά και χαλλαρά σε λέω. Μπορείς να κάνεις αθλητική ή γκομενοσυζήτηση με εσπρέσσο; Ο νες είναι η δική μας κουλτούρα! Εκάς οι βέβηλοι ευρωλιγούρηδες!

cyrus said...

Αργόσχολε, ως προς την κουλτούρα, ο φραπές είναι όλα αυτά και άλλα πολλά -- από τεχνική άποψη, όμως, δεν είναι καφές, όπως και το ρεγκιλέ δεν είναι γάλα...

antidrasi+sex said...

Α να γεια σου, cyrus....
"Όπως το ρεγκιλέ" (που το θυμήθηκες?)

Idom said...

Αγαπητέ Cyrus!

Νομίζω ότι η κρίσιμη ερώτηση είναι αν, προκειμένου να "ξυπνάτε" το πρωί, σας χρειάζεται απαραίτητα ο καφές ή μόνο η καφεϊνη. Στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσατε απλά να πίνετε κάποια Cola ή ακόμα να χρησιμοποιείτε χαπάκια, αυτοκόλλητα ή κάτι άλλο που να περιέχει καφεϊνη χωρίς όμως τις άλλες βλαπτικές ουσίες τού καφέ.
Όμως από όσο καταλαβαίνω, αυτό που σάς ιντριγκάρει είναι η γεύση από το ωραίο, βλαπτικό καφεδάκι!

Προτείνω ως μέση λύση την μείωση τού καφέ που πίνετε στο μισό.

Idom

cyrus said...

Αγαπητέ idom, μάλλον ο καφές είναι. Διαπιστώνω, π.χ., ότι το τσάι δεν με ξυπνάει με τον ίδιο τρόπο -- δηλαδή γρήγορα και με διάρκεια. Το προτιμούσα τις πιο χαλαρές μέρες (και τέτοιες έχω να δω πολύ καιρό...). Επίσης, τα αναψυκτικά απαγορεύονται διά ροπάλου -- άσε που δεν μου αρέσουν πρωί-πρωί.

Τις ποσότητες τις έχω μειώσει, αναπόφευκτα. Αλλά η γεύση παραμένει ανυπέρβλητη...

cyrus said...

Αντιδραστικέ, το ρεγκιλέ το θυμήθηκα γιατί το έχω στο ντουλάπι μου -- το χρησιμοποιώ στην παρασκευή ψωμιού...

Δειπνοσοφιστής said...

Κόψαμε το τσιγάρο,κόψαμε τα ποτά,θα κόψουμε και τον καφέ.Τελικά θα κόψουμε και την συνήθειά μας να ...αναπνέουμε,γιατί όλα αυτά βλάπτουν την υγεία.Άν διαβάσει κανείς στο διαδίκτυο περί διατροφής και χοληστερίνης,θα πεθάνει από άγχος.Ζούμε σε εποχή τελείως διαφορετική από αυτή των παπούδων μας.Μπορεί άν υιοθετήσουμε αυτές τις συνήθειες να μας συμβούν χειρώτερα.Το μόνο ίσως που θα πρέπει να ακολουθούμε είναι το μέτρο.Την μόνη τακτική,που είναι διαχρονική και σοφή.

cyrus said...

Έτσι είναι, αγαπητέ Δειπνοσοφιστή...

Σήμερα, 10 μήνες μετά, όλα είναι μια χαρά -- και πίνω κάπου τρεις δόσεις εσπρέσο καθημερινά...