15.12.08

Εμετός

Έτσι περιέγραψε μια μια φίλη μου αυτό που συμβαίνει εδώ και οχτώ μέρες. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ πάνω από δέκα δευτερόλεπτα για να πειστώ ότι είχε δίκιο. Όταν τρως σαβούρα τόσα χρόνια, κάποια στιγμή το στομάχι κλατάρει, και κάτι που άλλες φορές το χώνευες (δυστυχώς; -- δυστυχώς...) δεν μπορείς πια να το κρατήσεις μέσα σου και το ξερνάς. Έτσι έγινε και τώρα. Η ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια τρώει σκατά, και με σκατά τρέφει και τα παιδιά της. Ε, κάποια στιγμή το συλλογικό στομάχι δεν άντεξε, και τα έβγαλε όλα σε μορφή οργής.

Το πρόβλημα με την οργή, φυσικά, είναι ότι αναστέλλει τις διανοητικές λειτουργίες και, επομένως, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά αλλού παρά μόνο στη βία, η οποία με τη σειρά της είναι εντελώς αδιέξοδη. Δυστυχώς, θα πρέπει να περιμένουμε να υποχωρήσει κάπως η οργή, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα. Η οργή, όμως, δεν θα υποχωρήσει μόνη της -- και αυτή εδώ η πανάχρηστη κυβέρνηση δεν έχει καν τη γενναιότητα να παραδεχτεί την παταγώδη αποτυχία της και να αποχωρήσει με το κεφάλι σκυφτό, όπως της πρέπει.



Υ.Γ.: Τις τελευταίες μέρες, και αν εξαιρέσει κανείς τους χαβαλέδες που έχουν κλειστεί στο Πολυτεχνείο, αυτοί που αντιδρούν πιο έντονα είναι οι μαθητές. Θα μπορούσε να βρει κανείς πάρα πολλά στραβά στο σκεπτικό τους, στα κίνητρά τους, στις μεθόδους τους -- αλλά κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα. Είπαμε, τώρα μιλάει ακόμα η οργή. Και, είπαμε, η οργή δεν θα καταλαγιάσει από μόνη της. Θα περίμενα, όμως, από τους (υποτίθεται) πιο ώριμους ενήλικες να μη λένε τόσο μεγάλες ανοησίες. Έχουν γραφτεί απίστευτα πράγματα αυτές τις μέρες, αλλά ένα από τα κορυφαία πρέπει να είναι η πρόταση για ψήφο στα δεκάξι. Εγώ, πάλι, προτείνω το δικαίωμα ψήφου να δίνεται μαζί με το χρίσμα, κατά τη βάπτιση...

17 comments:

Anonymous said...

Η κυβερνηση πρεπει να παραμεινει εκει που ειναι. Τουλαχιστον τωρα εχουμε καποιον να βριζουμε.
Αν φυγουν ετουτοι και φερουμε τους αλλους, θα πρεπει αναγκαστικα να ξερναμε στα μουτρα μας (αφου εμεις θα τους φερουμε).

Δικαιωμα ψηφου μονο οσοι εχουν απο ενα IQ >= 140, συν παιδεια, συν ηθικη.
Δικαιωμα να βαλεις υποψηφιοτητα μονο σε οσους εχουν δικαιωμα ψηφου (δες κριτηρια πιο πανω) και συμπληρωματικα μπορουν να αποδειξουν οτι δεν θελουν με τιποτα οποιαδηποτε εξουσια.

Κατα τα αλλα, οταν καταλαγιασει η οργη, παλι τα ιδια θα κανουμε. Για να μη σου πω και χειροτερα.

doctor said...

Η οργή θα καταλαγιάσει μέσα στην κραιπάλη των Χριστουγέννων.
Ο Ιησούς θα κάνει και πάλι το θαύμα Του.

doctor

Νομίζω said...

Εγώ προτείνω να μοιράζονται σε καθημερινή βάση στην βουλή viagra.
Ένα σχεδόν ανέξοδο μέτρο που θ΄ αλλάξει όλη την μορφή του κοινωνικού ιστού.

Και ναι φίλοι χριστιανοί καμπαλιστές, το word verification για να κάνω post είναι "munize" ;)

sapere aude said...

Κοίτα και αυτό.

Anonymous said...

να σημειώσω και κάτι που διάβασα στο bbc: όλοι μιλάνε για κοινωνική εξέγερση και μπλαμπλαμπλα, και όλες αυτές τις μέρες το μόνο που έβλεπες ήταν εργαζόμενοι που τρέχανε να προλάβουν να πάνε στη δουλειά πριν κλείσουν οι δρόμοι και σταματήσουν οι συγκοινωνίες... κι εγώ μαζί.


tempest

ο δείμος του πολίτη said...

Έχουμε απόλυτη ταύτιση απόψεων. Ειδικά αν σκεφτείς το σημερινό πόρισμα για το Βατοπέδι της ΝΔ, τότε ο βόθρος ξεχύλεσε και η ατιμωρησία με τις πολιτικές ευθύνες έχουν πια αλλάξει έννοια.

Anonymous said...

Έχω μία ιδέα:

Κατάργηση της λίστας στο ψηφοδέλτιο των κομμάτων. Να επιτραπεί έτσι στους ψηφοφόρους να επιλέξουν από το κόμμα της αρεσκείας τους συγκεκριμένα ονόματα και όχι προεπιλεγμένες συμμορίες.

Πρωθυπουργός θα βγαίνει αυτός με τις περισσότερες ψήφους από το πρώτο κόμμα και μαζί με τους υπόλοιπους επικρατέστερους θα σχηματίζουν κυβέρνηση.

Σε επόμενο βήμα θα μπορούσαμε να καταργήσουμε και τα κόμματα.

Αν μη τι άλλο θα αποκτούσε ενδιαφέρον η προεκλογική αναμέτρηση.

ds said...

Εγώ δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ώς εμετό επειδή θεωρώ λογική την εξέλιξη των γεγονότων ώς έχουν: ο κόμπος είχε φτάσει πια στο χτένι όσον αφορά την κακομεταχείριση και εκμετάλλευση των μαθητών και της νεολαίας γενικότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι νέοι είναι εντελώς αβοήθητοι από την κοινωνία, την παιδεία και τους ίδιους τους γονείς τους πολλές φορές.

Το εκπαιδευτικό σύστημα από μόνο του είναι αρκετό πιστεύω για να οδηγήσει στην οργή και τα επεισόδια που τώρα βλέπουμε.

cyrus said...

yetanother_s, δεν υπάρχουν μόνο αυτοί και οι άλλοι -- υπάρχουν πολλά κόμματα, και ίσως μια ριζικά διαφορετική μοιρασιά της τράπουλας να οδηγήσει κάπου. Αν όχι, τότε βλέπουμε...

Δόκτωρ, είδες που τα κοράκια τον επικαλούνται πάλι, και λένε πως όλα αυτά έγιναν γιατί, λέει, τον διώξαμε από κοντά μας; Έλα μουνί στον τόπο σου...

Νομίζω, λες να είναι προεόρτια του θαύματος που λέει ο Δόκτωρ;

sapere aude, άψογος -- μου θύμισε το "pousti plastic surgery". (Γκούγκλισέ το...)

Tempest, έτσι είναι: ό,τι κι αν γίνει, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί -- αλλιώς η μόνη επιλογή είναι ο θάνατος, και δεν μπορώ να πω ότι με ελκύει και πολύ...

Δείμε, δεν το έχουν καταλάβει ακόμη. Ελπίζω να τους δώσουμε όλοι να το καταλάβουν στις επόμενες εκλογές (που ελπίζω να είναι πολύ σύντομα), και να μην επαναληφθεί το περσινό σκηνικό, όπου όλοι έβριζαν την κυβέρνηση και ο ένας στους τρεις την υπερψήφισε...

George, ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά μην κρατήσεις την αναπνοή σου...

Dynx, δεν διαφωνούμε καθόλου. Άλλωστε, και ο εμετός μετά την τόση σαβούρα λογικός είναι. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από την κακομεταχείριση των νέων, και έχει να κάνει με την κατεύθυνση που ακολουθούν οι κυβερνώντες τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Anonymous said...

Συγνωμη, η ερωτηση μου ισως ειναι αφελης. Επειδη δεν ζω επι τοπου.

Πιστευετε, εσεις που τα ξερετε καλυτερα, οτι η οποιαδηποτε αλλαγη θα ερθει απο τις καλπες;

cyrus said...

yetanother_s, δεν τα ξέρουμε καλύτερα, και αν ρωτήσει παραέξω θα πάρεις διάφορες απαντήσεις.

Κατ' αρχάς, πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε αλλαγή. Για κάποιους, π.χ., αλλαγή είναι η μεταβολή του πολιτικού συστήματος προς το δημοκρατικότερο. Για άλλους, είναι η κατάργησή του.

Για μένα η βασική αλλαγή γίνεται πάντα μέσα μας, στον κάθε πολίτη ξεχωριστά και στη στάση του απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους του. Αυτή είναι η αφετηρία κάθε αλλαγής, και είναι κάτι πολύ δύσκολο.

Από εκεί και πέρα, σε πολιτικό επίπεδο, ο μόνος τρόπος να πετύχουμε εμείς οι πολίτες να αλλάξουν τα πράγματα είναι να αναγκάσουμε τα κόμματα να φτιάξουν πολυσυλλεκτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, δίνοντας πολύ χαμηλά ποσοστά στα δυο μεγάλα, φουσκώνοντας τα ποσοστά των υπολοίπων και βάζοντας στη Βουλή και νέα κόμματα -- άσχετα με το αν συμφωνούμε με όλες τις θέσεις τους ή όχι. Από εκεί μπορεί να προκύψουν ζυμώσεις που ίσως αποφέρουν κάτι. Αν όχι, τότε βλέπουμε. Δεν συμμερίζομαι την άποψη όσων θέλουν να διαλύσουν το υπάρχον σύστημα, και μάλιστα χωρίς να έχουν κάποια σαφή ιδεά για το τι μπορεί να εγκατασταθεί στη θέση του. Δεν ζούμε πλέον σε μια κοινωνία όπου μπορεί ο καθένας να είναι περίπου αυτάρκης και ανεξάρτητος. Είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι, είτε μας αρέσει είτε όχι. Πιστεύω ότι το παρόν σύστημα μπορεί να λειτουργήσει -- αλλά χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης και κάποιο "καλό παράδειγμα". Δεν ωφελεί, ας πούμε, να κάνεις σποτάκια για τη φοροδιαφυγή, τη στιγμή που το κράτος σπαταλά το ίδιο τα χρήματά μας και αφήνεται σαν αγελάδα στα χέρια κάποιων επιτήδειων που χτίζουν περιουσίες εις βάρος όλων μας...

rodanis said...

Είσαι Δαίμονας. Γονάτισε και πές το «πάτερ ημών»
Το κελί είναι γεμάτο δαίμονες. Δεν είμαι δολοφόνος.
Τα παραπάνω, φέρεται (από τα ΜΜΕ) να ξεστόμισε εχθές ο μαλάκας (καταβαίνεις ποιος)
Δες το απόσπασμα από το sky (http://www.skai.gr/master_avod.php?id=104409&cid=1012&bc=1012&lsc=1)
Ουδέν σχόλιον

cyrus said...

Είχες δεν είχες, Ροδάνη, μου το χάλασες το βράδυ. Δεν πειράζει, πιες ένα στην υγειά μου, αφού εγώ δεν πίνω...

Anonymous said...

cyrus, ουτε εγω θελω την καταλυση των κοινοβουλευτικων θεσμων. Και η προτιμηση μου στα μικρα κομματα ειναι δηλωμενη εδω και πολυν καιρο.

Το παραπανω σχολιο μου περι καλπης πηγαινε αλλου: don't hold your breath about μικρα κομματα.
Η εξουσια ως γνωστον διαφθειρει ταχιστα και οι συντελεστες των μικρων κομματων ειναι κι αυτοι ανθρωποι.

Εδω οι Ο-Π κοντευουν να τα κανουν μπαχαλο μεταξυ τους, με την απλη πιθανολογουμενη προοπτικη, οτι του χρονου θα βγαλουν ευρωβουλευτη. Οταν δεν μπορουν να κουλαντρισουν την προοπτικη μιας ελαχιστης ευρω-εξουσιας, φαντασου να γινουν και κυβερνηση.

Εκεινο που με ενοχλει πολυ σε ολα τα κομματα (και ολοι οι ελληνες το δεχονται αδιαμαρτυρητα) ειναι οι μη μετρησιμες υποσχεσεις. Ολοι υποσχονται ποταμια και λιβαδια και σχολεια και πεζοδρομους και ανθρωπινο περιβαλλον, μεσα στο οποιο θα περιδιαβαινουμε αμεριμνοι, ενω διπλα μας θα τραγουδανε τσιρκολανοι. Three birds were sitting.

Αντιθετα οι ευρωπαιοι πολιτικοι υποσχονται συγκεκριμενα και μετρησιμα πραγματα. Ο ενας π.χ. υποσχεθηκε οτι μεσα στην 4ετια θα κατεβασει τον αριθμο των ανεργων κατω απο τα 5 εκατομμυρια. Δεν το καταφερε, τον εδιωξαν με τις κλωτσιες και πριν την ωρα του. Ενας αλλος υποσχεθηκε οτι θα μηδενισει το δημοσιο χρεος (ειναι στον καλυτερο δρομο να το καταφερει). Ενας τριτος υποσχεθηκε οτι ολα ανεξαιρετως τα παιδια θα εχουν καταλληλο σχολειο συν καταλληλους δασκαλους σε ακτινα 10 χλμ. απο το σπιτι τους. Μετρησιμα πραγματα, παιρνεις το υποδεκαμετρο και κρινεις αν ο πολιτικος ειναι καλος η οχι.

Για την Ελλαδα δηλωνω οτι θα ψηφισω με χερια και με ποδια το οποιοδηποτε κομμα υποσχεθει τον πληρη και αυστηρο χωρισμο εκκλησιας-κρατους. Χωρις ναιμεναλλα, χωρις παραπομπη στις καλενδες, χωρις την ψευτοδικαιολογια "θελαμε αλλα δεν μπορουσαμε". Εδω και τωρα μεγαλε, το μπορεις, ναι η ου; Ξεκαθαρα πραγματα.
Θα υποσχεθεις οτι ειτε μεσα σε 3 χρονια θα υπαρχει πληρης χωρισμος εκκλησιας-κρατους ειτε δεσμευεσαι να παραιτηθεις δια παντος απο την πολιτικη.

Ε, αυτα τα απλα και ξεκαθαρα πραγματα δεν τα βλεπω ουτε στα μικρα κομματα. Για τα μεγαλα δεν το συζηταω καν.
Γι' αυτο δεν περιμενω και τιποτα απο τις καλπες.

Τι περιμενω:
οπως διαβασα σε ενα αλλο μπλογκ, η ελληνικη κοινωνια δεν μπορει να αλλαξει ερημην των ελληνων. ΟΚ, το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι. Αλλα αν αντικαταστησουμε την κυβερνηση Χ με την κυβερνηση Ψ και διατηρησουμε σαν κοινωνια τα ιδια μυαλα, μαλλον για χειροτερα μας βλεπω.

gasireu said...

''τους χαβαλέδες που έχουν κλειστεί στο Πολυτεχνείο''
αυτοί οι χαβαλέδες, με βαριοπούλες και ενώ ούτε απ'έξω δεν περνάνε κανονικά, έχουν καταστρέψει κομμάτια από τα ιστορικότερα κτίρια του ΕΜΠ, που ο χειρότερος καταληψίας, ο ακρότερος, σεβάστηκε μέσα στο χρόνο!
άρα το χαβαλέδες, σαν αστείο, δεν προσδίσει τη σοβαρότητα του θέματος!

suncitizen said...

H οργή ισως καταλαγιάσει...
Η λογική ομως του παρασιτισμού, της κομπίνας και του βολέματος, της αρπαχτής και του άρπα-κόλα, μας έχει φέρει στο τέλος. Τος δις Ευρώ έδωσε η ΕΕ και χάθηκαν μυστηριωδώς σε φούσκες...
Και δε μιλάω μόνο για πολιτικούς αλλά για όλο το λαό. Πήρε λεφτά και δεν επένδυσε. Τώρα δεν έχει να φάει... Ας πρόσεχε! Δεν του φταίει κανείς. Μόνο το ξερό του το κεφάλι. Μια παροιμία λέει "όταν τρώει η αλεπού τα ξυράφια είναι καλά, αλλά όταν τα χέζει;"
Αν θέλετε να σπάσετε κάτι, σπάστε το ξερό σας το κεφάλι.

cyrus said...

Yetanother_s, την ίδια γνώμη έχω κι εγώ. Δεν βλέπω τα μικρά κόμματα ως πανάκεια, απλά η πολιτική ανακατωσούρα που θα δημιουργηθεί ίσως οδηγήσει κάπου...

gasireau, το "χαβαλέδες" δεν το είπα γι' αστείο, απλά δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω πάλι τη λέξη "μπάχαλοι". Όχι, δεν είναι καθόλου αστείο...

suncitizen, η λογική που λες θέλει πολλή δουλειά για να αλλάξει...