21.9.08

Μήλα, πορτοκάλια και άλλα εξωτικά φρούτα

Είναι γνωστή η φράση «σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια», που υπονοεί ότι το να συγκρίνεις μεταξύ τους ανόμοια πράγματα δεν έχει νόημα.

Αυτή την έλλειψη νοήματος την έκανε χτες ακόμη πιο οδυνηρή το δελτίο ειδήσεων του Άλφα, συγκρίνοντας μεταξύ τους τις τιμές διαφορετικών φρούτων, με μοναδικό κριτήριο ότι τα μεν ήταν ντόπια, ενώ τα δε εισαγωγής. Έτσι, ο δημοσιογράφος «αποκάλυψε» πως ο πολυταξιδεμένος ανανάς είχε την ίδια τιμή με τα ελληνικά μήλα, η ξενιτεμένη καρύδα είχε την ίδια τιμή με τα ντόπια σταφύλια, και το εξωτικό μάνγκο είχε την ίδια τιμή με τα ημέτερα αχλάδια.

Αφήνοντας κατά μέρος το ότι η τιμή του φρούτου δεν διαμορφώνεται αποκλειστικά από την απόσταση που διανύει από το κτήμα του παραγωγού μέχρι τη λαϊκή της γειτονιάς, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς τι νόημα είχε, τελικά, αυτή η σύγκριση. Γιατί, άραγε, ο δημοσιογράφος δεν σύγκρινε τις τιμές ανάμεσα σε όμοια φρούτα διαφορετικής προέλευσης, π.χ. μήλα Νάουσας με μήλα Βουλγαρίας, ή σταφύλια Μάνης με σταφύλια Ισραήλ, ή αχλάδια Αγρινίου με αχλάδια Ισπανίας, ώστε να βγει κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα; Ή, ακόμη καλύτερα, γιατί δεν σύγκρινε τα ελληνικά μήλα που πωλούνται στην Ελλάδα με τα ελληνικά μήλα που πωλούνται στη Γερμανία; Τότε ίσως να βλέπαμε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Αλλά αυτού του είδους οι έρευνες θέλουν κάπως περισσότερο κόπο από το να πάμε σε μια λαϊκή και να δείξουμε πεντέξι τιμές στην κάμερα — έτσι δεν είναι;

6 comments:

athinovio said...

και επιπλέον το ύπουλο μύνημα με τους ανανάδες είναι ότι, να ρε! ανανάς και μήλο στην ίδια τιμή, χλίδα.
ενώ στη δική σου εκδοχή το μήνυμα θα ήταν μαςα την πέσανε παιδιά, το βουλγάρικο μήλο είναι φφτηνότερο από το ελληνικό.
όλα είναι στο μυαλό.

Dormammu said...

Cyrus εξακολουθείς να είσαι μαζοχιστής και να παρακολουθείς τηλεόραση?

cyrus said...

Αθηνόβιο, αυτό το μυαλό, πια -- ό,τι θέλει μας κάνει...

Dormammu, την τηλεόραση την έχω για κανένα περαστικό ζάπινγκ ή για ηχητικό φόντο. Στην προκειμένη περίπτωση, ήταν φόντο -- αλλά, βλέπεις, το αυτί μου τεντώνεται από μόνο του όταν ακούει κουφαμάρες...

Lion said...

Καλησπερα,

να επισημανω οτι τα (θαλασσια) μεταφορικα εξοδα στις μερες μας παιζουν ελαχιστο ρολο. Για να μεταφερεις 1 κιλο αναναδες (παραδειγμα) απο την Χιλη στην Ελλαδα χρειαζεσαι 1 - 1.5 $, δηλαδη λιγοτερο απο 1 ευρω. Η Χιλη ειναι το πιο μακρυνο σημειο - Νοτια Αφρικη, Ισραηλ, Αιγυπτος κ.α. ειναι πολυ φτηνοτερα.

Η διαφορά του 1 Ευρω (αν ειναι και τοσο) στα μεταφορικα υπερκαλυπτεται απο την διαφορα στα εργατικα εξοδα, στις επιδοτησεις κ.α.

Η λαικιστικη νοοτροπια στην Ελλαδα θελει να χτυπαει τους "μεσαζοντες" για τις ψηλες τιμες των αγροτικων προιοντων. Αγνοει ηθελημενα οτι ενα μεγαλο μερος του κοστους προερχεται απο αισχρη οργανωση και παντελη ελλειψη υποδομων.

Αν για παραδειγμα εισαι γεωργος στην Σπαρτη, παραγεις πορτοκαλια και θελεις να τα πουλησεις στην Πατρα, πρεπει να τα μεταφερεις πρωτα στην κεντρικη λαχαναγορα της Αθηνας και μετα στην Πατρα. Απλουστατα, ΔΕΝ υπαρχουν υποδομες για την απ' ευθειας μεταφορα. Οι γραφειοκρατες του υπουργειου δεν εχουν προβλεψει τετοιες επαναστατικες πρακτικες, οπως η αποκεντρωμενη διακινηση αγαθων. Οι χερσαιες μεταφορες ειναι ομως πανακριβες.

cyrus said...

Καλησπέρα, Dralion. Πραγματικά δεν ξέρω πού ακριβώς οφείλεται το φούσκωμα των τιμών στην Ελλάδα (φαντάζομαι θα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, σαν αυτούς που αναφέρεις), αλλά σίγουρα δεν θα το βρούμε συγκρίνοντας μήλα με ανανάδες...

Anonymous said...

Γιαυτό κι εγώ επιμένω στους ντόπιους ανανάδες. Και μόνο!

Ε μα πια!