20.9.09

Δημοσιογραφικό επίπεδο (χα, χα, χααα...)

Υποτίθεται ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να ελέγχει την είδηση πριν την αναπαραγάγει, και παράλληλα να φροντίζει ώστε η διατύπωση που χρησιμοποιεί να μην παραποιεί το περιεχόμενο και να μη δημιουργεί λάθος εντυπώσεις στον αναγνώστη/ακροατή/θεατή. Και, βέβαια, καλό είναι να μην πετάει προσβλητικές κοτσάνες.

(Εντάξει, τώρα που γελάσαμε όλοι μαζί, συνεχίζω.)

Τα παραδείγματα που προδίδουν το αντίθετο είναι, φυσικά, πάμπολλα, αλλά ήθελα να αναφερθώ σε δυο πρόσφατα κρούσματα. Το πρώτο είναι η είδηση που διάβασα στο TV Χωρίς Σύνορα, και που υπάρχει και σε πολλές ακόμη ενημερωτικές ιστοσελίδες:

Ο πρόεδρος του ιατρικού οργανισμού Αustralian Vaccination Network, Meryl Dorey, υποστήριξε ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνο από την γρίπη και έκανε έκκληση στην αυστραλιανή κυβέρνηση να μην είναι το εμβόλιο υποχρεωτικό για παιδιά.

Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα ήταν αυτό το «ιατρικού οργανισμού» — καθότι είναι αδιανόητο ένας ιατρικός οργανισμός να κάνει μια τέτοια ηλίθια δήλωση. Πήγα, λοιπόν, στην ιστοσελίδα αυτού του «ιατρικού οργανισμού» (όχι, δεν βάζω λινκ), όπου διάβασα πως η ομάδα αυτή ιδρύθηκε το 1994 από «γονείς και επαγγελματίες στο χώρο της υγείας».

Αυτό το «επαγγελματίες στο χώρο της υγείας» (health professionals) μου φάνηκε κάπως ύποπτο, και τις υποψίες μου τις επιβεβαίωσαν οι ίδιοι:

Το Αυστραλιανό Δίκτυο Εμβολιασμού, που εκδίδει το περιοδικό Informed Voice, είναι προσηλωμένο στην άποψη ότι η καλή υγεία μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων και εμβολίων.
[...]
Πιστεύουμε ότι η καλή υγεία επιτυγχάνεται με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, ένα περιβάλλον και μια οικογένεια γεμάτα αγάπη, και με τη χρήση διαφόρων θεραπευτικών μεθόδων, μεταξύ τους και αλλοπαθητικών φαρμάκων, όταν αυτό είναι απαραίτητο.[...]


Το ρεπορτάζ, λοιπόν, δίνει την εντύπωση πως κάποιοι ειδικοί επιστήμονες έχουν επιφυλάξεις ως προς τα εμβόλια κατά της γρίπης, και πως αυτή είναι μια έγκυρη άποψη την οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ομάδα από προπαγανδιστές των εναλλακτικών θεραπειών οι οποίοι προσπαθούν να διαδώσουν την ηλίθια άποψη ότι τα εμβόλια κάνουν κακό και ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να καταργηθεί — προφανώς θεωρούν ότι η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα είναι αστεία πράγματα και δεν χρειάζεται να πολυανησυχούμε γι’ αυτά. Ε, κι αν έχουμε και μερικές επιδημίες ακόμα, και πεθάνουν και μερικές χιλιάδες παιδιά από ασθένειες που υποτίθεται πως έχουμε θέσει υπό έλεγχο εδώ και δεκαετίες, έλα μωρέ, και τι έγινε; Σημασία έχει να χτυπήσουμε τα συμφέροντα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών.

Α, και «ο πρόεδρος Meryl Dorey» είναι, φυσικά, γυναίκα...


Το δεύτερο κρούσμα είναι εντελώς άσχετο, αλλά με έκανε να κοιτάζω αποσβολωμένος το ραδιόφωνο, μην μπορώντας να πιστέψω ότι άκουσα αυτό που άκουσα.

Κατά τη ραδιοφωνική περιγραφή του αγώνα μπάσκετ Ισπανίας-Ελλάδας, και ενώ η έκβαση είχε πια κριθεί, ο εκφωνητής, αναφερόμενος σε κάποιο σύνθημα που φώναζαν οι αντίπαλοι οπαδοί, είπε το εξής απίστευτο:

«Οι ισπανοί φίλαθλοι δεν φημίζονται για την εφευρετικότητά τους, όπως και γενικότερα οι Ισπανοί δεν φημίζονται για την ευφυΐα τους.»

Συγχαρητήρια, και περαστικά μας...

20 comments:

I.I said...

Γιατί ως γνωστόν το θέμα είναι να έχεις το πάνω χέρι στη διαχείριση της πληροφορίας, απο κεί κι έπειτα αν είσαι άξιος να τη διαχειριστείς (ακόμη και να την ...μεταφράσεις) είναι ως γνωστόν (και πάλι) αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Ανδρέας said...

Θα 'θελα να χάσουμε από την Τουρκία να δω τι θα έλεγε ο παπάρας.

αθεόφοβος said...

Αυτή η ιστορία με διαφόρους που μιλούν και γράφουν κατά των εμβολιασμών έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά επικίνδυνη γιατί πολύς κόσμος παρασύρεται εύκολα από αυτούς με αποτέλεσμα να αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς εμβόλια.

cyrus said...

Ι.Ι, έτσι είναι — πάνω χέρι, κάτω χέρι, ποιος θα βρει το πάνω-πάνω...

Ανδρέα, μάλλον ο τύπος έχει προηγούμενα, γιατί και σήμερα μιλούσε για "αντιπαθητικούς Ισπανούς" — εννοοώντας την ομάδα, αυτή τη φορά...

Αθεόφοβε, όντως αυτή η ιστορία έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη, και φοβάμαι πως αυτοί οι τύποι θα αρχίσουν να παίρνουν ανθρώπους στο λαιμό τους. Και, βέβαια, υπάρχουν και οι ακόμα χειρότεροι, τα ανθρωπόμορφα όρνια, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ασθένεια και το θάνατο διάσημων προσώπων για να "επιτεθούν στο ιατρικό κατεστημένο" προβάλλοντας τις "εναλλακτικές θεραπείες" ως καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης ασθενειών όπως ο καρκίνος. Αυτό έγινε, ας πούμε, παλιότερα με τη μαστεκτομή της Κριστίνα Άπλγκεϊτ, όπως και πρόσφατα με το θάνατο του Πάτρικ Σουέιζι: Ο άνθρωπος πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας, και βγήκε κάποιος καραγκιόζης και είπε ότι ...τον σκότωσε η χημειοθεραπεία. Το γεγονός ότι χάρη στη χημειοθεραπεία έζησε 20 μήνες, ενώ η πρόγνωση σ' εκείνο το στάδιο ήταν το πολύ 6, το περνάμε στα ψιλά...

dmast said...

Το tvxs ξαναχτύπησε:
http://www.tvxs.gr/v20915

cyrus said...

dmast, το πιο τρομακτικό είναι το σχόλιο κάποιου αναγνώστη που έχει από κάτω: "Είναι ήδη γνωστό πως οι δίδυμοι πύργοι κατεδαφίστηκαν από πυροδότηση εκρηκτικών", λέει ο συγκεκριμένος στυλοβάτης του ορθολογισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να πολεμάμε τους τηλεβιβλιοπώλες αυτού του κόσμου: η παράνοια καταλήγει να αποτελεί "γνώση"...

Idom said...

"...γενικότερα οι Ισπανοί δεν φημίζονται για την ευφυΐα τους"

Για να μην πούμε για τις ταυρομαχίες...

Idom

sapere aude said...

> Idom:
> Για να μην πούμε για τις ταυρομαχίες...

Πάντως καταφέρνουν *πάντα* να σκοτώσουν τον ταύρο ¿verdad?
;-)

Debby said...

Αθεόφοβε και Cyrus είμαι και εγώ ένας από αυτούς που μιλάνε και γράφουν κατά των εμβολιασμών. Γιατί πολύ απλά όπως δεν θεωρώ κάθε γιατρό θεό για να με κάνει καλά, έτσι ακριβώς δεν θεωρώ ότι κάθε σκεύασμα που κυκλοφορούν οι φαρμακοβιομηχανίες (που ως γνωστόν αποτελούνται από φιλάνθρωπους οι οποίοι σκίζονται για το καλό μας-εγώ γελάνε), σαν πανάκεια για κάθε μας αρρώστια!
Αν ξέρατε ότι ένα από τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται για τα εμβόλια είναι και ο υδράργυρος, το Νο1 δηλητήριο για τον άνθρωπο, καθώς επίσης ότι οι νεκροί ή εξασθενημένοι υιοι που περιέχονται μεταφέρουν το γνήσιο γενετικό υλικό του νεκρού ζώου απ'όπου προήλθαν (το οποίο θανατώθηκε με χημικό τρόπο) στον άνθρωπο. Και επειδή όλο αυτό το μείγμα δεν περνάει από το στομάχι αλλά διοχετεύεται απευθείας στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου είναι φανερό γιατί ένα εμβόλιο μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
Οσον αφορά το εμβόλιο της νέας γρίππης, αυτό που διαβάσατε έχει σίγουρα βάση γιατί ακόμα και οι γιατροί που είναι εξαιρετικά υπέρ των εμβολίων δεν το συστήνουν στους ασθενείς τους και ούτε θα το έκαναν ποτέ οι ίδιοι στα παιδιά τους.
Αλήθεια... το ότι απαιτείται δήλωση ότι δέχεσαι να το κάνεις με όσες συνέπειες αυτό έχει δεν σας λέει κάτι?

Idom said...

@ sapere aude!

Verdad, verdad, αλλά είναι επειδή πριν τον αγώνα τού κάνουν εμβόλιο κατά της γρίππης των χοίρων. Μπερδεύεται ο ταύρος και παρ' τον κάτω...

Idom

Idom said...

Cyrus, ο μαζικός εμβολιασμός κατά τής ιλαράς έγινε για να εμφυτευθούν, μυστικά, μικροεμφυτεύματα στον πληθυσμό.
Ο μαζικός εμβολιασμός κατά τής πολιομυελίτιδας έγινε για να ληφθεί δείγμα γενετικού υλικού από όλον τον πληθυσμό.
Τα δείγματα φυλάσσονται σε μία υπόγεια κρύπτη στην έρημο τής Νεβάδα με ένα κοπάδι άγριες (μεταλλαγμένες) μέλισσες από πάνω τους.
Τα παραπάνω έγιναν κατόπιν υποδείξεων μίας φυλής εξωγήινων που θέλει να αποικήσει την Γη.

Όλα τα παραπάνω έχουν αποκαλυφθεί από τα X-files με το νι και με το σίγμα. Απορώ ΠΩΣ είσαι ακόμα ΤΟΣΟ ανενημέρωτος! Αυτό δείχνει και την δύναμη των ΜΜΕ που αποκοιμίζουν τον κόσμο.

Τς, τς, τς...

Idom

cyrus said...

Ντέμπι, εκπλήσσομαι που, εσύ ειδικά, νιώθεις την ανάγκη να καταφύγεις στη λογική πλάνη του αχυρανθρώπου. Ποιος είπε ποτέ ότι "οι γιατροί είναι θεοί"; Κανείς. Ποιος είπε ποτέ ότι "οι φαρμακοβιομηχανίες αποτελούνται από φιλάνθρωπους"; Κανείς. Ποιος είπε ποτέ ότι τα σκευάσματά τους είναι "πανάκεια για κάθε μας αρρώστια"; Κανείς.

Η συνήθης κατηγορία αυτών των κύκλων ενάντια στα εμβόλια είναι ότι αυτά περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος προκαλεί αυτισμό. Δεν έχει αποδειχτεί ποτέ, όμως, πως υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα σ' αυτά τα δύο. Παρόλα αυτά, για να μην ανησυχεί αναίτια ο κόσμος, ο υδράργυρος αφαιρέθηκε από τα περισσότερα εμβόλια -- με εξαίρεση τα εμβόλια κατά της γρίπης.

Αντίθετα, κανένα εμβόλιο, και γενικότερα κανένα φάρμακο, δεν είναι 100% αποτελεσματικό, και όλα μπορεί να έχουν παρενέργειες σε μικρό τμήμα του πληθυσμού. Αλλά ο στόχος εδώ δεν είναι το 100%. Ο στόχος είναι να μην υπάρξει πανδημία -- η οποία, σε συνδυασμό με κάποια πιθανή μετάλλαξη του ιού, μπορεί να αποδειχτεί ολέθρια.

cyrus said...

Idom, και μου το λέγανε: "κακώς την έκοψες την τηλεόραση"...

Idom said...

Όντως, η τυποποιημένη, "δυτική" ιατρική έχει οδηγήσει σε μεγάλες νίκες έναντι ασθενειών και στην αύξηση τού προσδόκιμου ζωής.

Ωστόσο απέχει πολύ από το να είναι καλή και άγια. Ασκεί λυσσαλέο πόλεμο σε ότι ξεφεύγει έστω και λίγο από τις πεπατημένες μεθόδους που ασκεί (στον εκάστοτε τρέχοντα χρόνο) και που της δίνουν σίγουρα κέρδη και πρωτεία.
Και δεν μιλάω για τα φευγάτα "εναλλακτικά".

Γενικώς δεν αφήνει νέους παίκτες και ιδέες να ξεμυτίσουν, εκτός
αν τις δηλώσουν πίστη και υπακοή.

Φυσικά ουδόλως αρνούμαι ότι πολλοί από τους "εναλλακτικούς" είναι (για τα) μπάζα. Καλό είναι πάντως να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοικτά, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επειδή στην εποχή μας, η απληστία έχει πάρει το πάνω χέρι και οι παλιοί, "καλοί", διεφθαρμένοι φορείς δεν υπακούν πια ούτε στους δικούς τους παλιούς κανόνες που έβαζαν κάποια τάξη στο παινίδι.

Idom

Debby said...

Αχ! Καλέ μου Cyrus!
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είπα ότι τα είπε όλα αυτά κανείς. Απλά όλα αυτά είναι ο τρόπος που βλέπω εγώ τα πράγματα και ο οποίος διαμορφώνει την αντίληψη μου για το θέμα. Δεν έβαλα τα λόγια αυτά στο στόμα κανενός και ιδιαίτερα το δικό σου.

Όσον αφορά τον υδράργυρο τώρα... Ναι αφαιρέθηκε από κάποιες παρτίδες εμβολίων. Από τα εμβόλια γενικώς όμως δεν αφαιρέθηκαν όλα τα βλαβερά συστατικά που δεν είναι μόνο ο υδράργυρος. Είναι και το αλουμίνιο και ένα σωρό άλλα χημικά συντηρητικά τα οποία εισχωρούν σε βρέφη!
Και σίγουρα αυτό που λες με τα ποσοστά να έχει ένα νόημα για σένα... Για μένα όμως που ξέρω ότι έχω ένα υγιές παιδί και ξαφνικά μπορεί να έχω ένα αυτιστικό παιδί δεν μου λέει τίποτα το ότι είναι μικρό το ποσοστό που μπορεί να το πάθει. Γιατί για μένα το παιδί μου είναι το 100% και όχι ένα αμελητέο ποσοστό.
Οταν με το καλό κάνεις παιδιά και δεις με τα ίδια σου τα μάτια τις παρενέργειες που έχουν στο παιδί σου, ίσως αναθεωρήσεις... Γιατί δεν έχουν μόνο ακραίες και αγιάτρευτες παρενέργειες όπως είναι ο αυτισμός.
Το ότι προκαλεί αυτισμό δεν έχει αποδειχθεί για τον απλούστατο λόγο ότι καμιά φαρμακοβιομηχανία δεν σκάβει τον λάκκο της χρηματοδοτώντας έρευνες που πιθανόν να την ζημιώσουν. Το ότι όμως ο αυτισμός εμφανίστηκε μετά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στα παιδιά είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Και επειδή όπως ξέρεις φαντάζομαι εγώ πιστευω αυτό που βλέπω και ζω και όχι αυτά που πρεσβεύουν απρόσωπες οργανώσεις έχω να σου πω μόνο το εξής. Όταν ήμουν παιδάκι δεν είχαν αρχίσει ακόμα αυτοί όλοι οι εμβολιασμοί, όπως όλα τα παιδιά πέρασα τις παιδικές αρρώστιες. Δεν γνωρίζω κανένα κρούσμα θανάτου από κάποια από τις αρρώστιες που τώρα εμβολιάζονται τα παιδιά την τότε εποχή που ακόμα δεν εμβολιάζονταν, Αντίθετα. Την σημερινή εποχή, που ζούμε, γνωρίζω παιδάκια αυτιστικά ακόμα και στην μικρή κοινωνία του χωριού μου! Εξάλλου όλες αυτές οι αρρώστιες (εκτός τις παιδικές) λέγετε ότι υποχώρησαν από μόνες τους πολύ πριν την έναρξη των εμβολιασμών λόγω της αλλαγής στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων το οποίο συνετέλεσε καθοριστικά στην υγιεινή τους.

Και μια ακόμα σημείωση... Υποτίθεται ότι πρώτα υπάρχει πανδημία και μετά έρχεται το εμβόλιο... Είναι τώρα πανδημία αυτό που ζούμε??? Πανδημία λέγεται όταν ένα σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού πάσχει! Εγώ προσωπικά δεν βλέπω κανένα! Είναι πανδημία των ΜΜΕ. Του τρόμου που σπέρνουν και καλλιεργούν.

cyrus said...

Εντάξει, Ντέμπι, δεν έχει νόημα αυτό.

Να είσαι καλά, εσύ κι όλη η οικογένεια.

doctor said...

Αφού σε συγχαρώ για το ντουζ ορθολογισμού θα σταθώ στον ηλίθιο σχολιαστή του Σκάι (αυτός δεν ήταν;).
Τον άκουγα τον αγώνα σε μια εκκλησία μέσω του κινητού και του hands free (ήμουν σε γάμο) και έφριξα.
"Οι ισπανοί" είπε "είναι αντιπαθείς και όταν έχουν την εύνοια της διαιτησίας είναι ακόμη πιο αντιπαθείς". Ο τύπος είναι άρρωστος και άσχετος διότι οι Ισπανοί δίδαξαν μπάσκετ και κέρδισαν δικαιότατα το ευρωμπάσκετ αφού στην φάση των νοκ άουτ αγώνα φιλοδώρησαν με εικοσάρες όλους τους αντιπάλους τους.

Συγνώμη για την εκτροπή του θέματος ω οικοδεσπότα!

cyrus said...

doctor, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

Αόρατη Μελάνη said...

ε, αφού δεν φημίζονται, πώς να το κάνουμε τώρα; άκουσες εσύ κανέναν να λέει "οι φημισμένοι για την ευφυΐα τους Ισπανοί"...?

Έχεις δίκοι για τον τρόπο που αποδόθηκε ο "ιατρικός οργανισμός". Τούτου λεχθέντος, κάποιες παρατηρήσεις:

Το θέμα των εμφολίων μεγάλη κουβέντα, ήρθα κι αργά... εν τάχει πάντως: ας μην είμαστε των άκρων. Έχουν και τα εμβόλια τα προβλήματά τους (επιβάρυνση ανοσοποιητικού συστήματος βρεφών, παρενέργειες από ασήμαντες έως πολύ βαριές, επικίνδυνα έκδοχα όπως το περίφημο thiomersal που καταργήθηκε κ.ά.). Είναι απλώς θέμα αξιολόγησης οφέλους-επκινδυνοτότητας: παίρνουμε ένα μικρό ρίσκο (sic) για να μην πάρουμε ένα μεγαλύτεορ ρίσκο. Και φυσικά οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι άγιες, λεφτά θέλουνε να βγάλουνε, έστω και με κίνδυνο της υγείας μας!

cyrus said...

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν λέει το αντίθετο, Αόρατη Μελάνη. Η επιστήμη προχωρά συνεχώς. Στην πορεία, κάνει και λάθη. Όταν διαπιστώνεται ένα λάθος, μαθαίνει απ' αυτό, και συνεχίζει την πορεία της. Αυτή είναι και η μεγάλη της διαφορά με τη δεισιδαιμονία -- όπως κι αν θέλουν να την βαπτίζουν οι θιασώτες της: η δεισιδαιμονία είναι κάτι το στάσιμο, που διαμένει στο χώρο του φανταστικού και το μόνο που κάνει είναι να ασκεί κριτική από τη σκοπιά μιας απολυτότητας που, αλίμονο, δεν υφίσταται στον πραγματικό κόσμο...