19.11.09

Ελληνοκεντρική τρομοκρατία

Απόψε έπεσα τυχαία πάνω σε κάποιο ιστολόγιο του λεγόμενου «ελληνοκεντρικού χώρου», όπου είδα σε βίντεο τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Βελόπουλο να λέει φοβερά πράγματα: ότι στις Η.Π.Α. ετοιμάζουν να περάσουν νόμο με τον οποίο «όλοι οι μικροί αγρότες και οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων πρέπει να λάβουν άδεια για να παράγουν», ότι «περνώντας ο νόμος θα απαγορεύει σε όποιον έχει κήπο στην αυλή του σπιτιού του να εκτρέφει για ιδιωτική χρήση ζώα και να καλλιεργεί λαχανικά», ότι πίσω από όλα αυτά (και από την Πράσινη Ανάπτυξη) κρύβεται «η Monsanto, η εταιρία που παράγει τα μεταλλαγμένα» και ότι «μας οδηγούν στα υβρίδια», και ότι γι’ αυτό «πρέπει να ξεκινήσουμε από το Α και να μάθουμε τη γλώσσα μας με μαθήματα αρχαίων ελληνικών άνευ διδασκάλου»...

Πέρα από την αστεία τελευταία φράση, με την οποία δεν θα ασχοληθώ (τα έχουν πει οι γλωσσολόγοι του διαδικτύου), όλα τα υπόλοιπα μου φάνηκαν κάπως υπερβολικά· και, επειδή οι πολιτευτές του συγκεκριμένου χώρου έχουν μακρά παράδοση στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, έριξα μια ματιά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. Μέσα του δεν θα βρείτε καμία απολύτως αναφορά σε όλα αυτά που ξεστόμισε ο έλλην βουλευτής (να τον χαίρονται όσοι τον ψήφισαν), τα οποία είναι απλώς η αυθαίρετη ερμηνεία που έδωσαν στο κείμενο του νόμου κάποιοι παρανοϊκοί αμερικανοί συνωμοσιολόγοι (ναι, ανθεί κι εκεί το είδος) και που κυκλοφορεί εδώ και πολλούς μήνες μέσω e-mail.

Έκπληκτος (καλά, όχι και τόσο...) συνέχισα το ψάξιμο, και βρήκα ότι αυτές οι αστειότητες είχαν καταρριφθεί και από το περίφημο snopes.com.

Συγκεκριμένα, και αντίθετα με τα όσα έκρινε σκόπιμο να αναπαράγει άκριτα ο κ. Βελόπουλος, η συντάκτρια του νομοσχεδίου, η βουλευτίνα Ρόζα Ντελάουρο, δεν εργάζεται στην Μονσάντο, ο Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ που αναφέρεται δεν είναι βουλευτής αλλά πρόεδρος εταιρίας δημοσκοπήσεων, και ούτε αυτός εργάζεται στην Μονσάντο, και το νομοσχέδιο δεν κάνει καμία αναφορά στα λεγόμενα βιολογικά ή οργανικά προϊόντα, ούτε στο τι κάνει ο καθένας στην αυλή του σπιτιού του, ούτε στη χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Η κυρία Ντελάουρο, μάλιστα, έχει αναρτήσει και ένα pdf στη σελίδα της, με το οποίο αντικρούει τέτοιους αστήριχτους ισχυρισμούς.

Δυστυχώς, το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους πολιτικούς άνδρες είναι γενικότερο. Ιδιαίτερα ο κ. Βελόπουλος, μέσω της εκπομπής που είχε στο κανάλι του αρχηγού του (στην οποία τώρα εμφανίζεται σαν guest), έχει διασπείρει πάρα πολλά ψεύδη — θυμάμαι πρόχειρα τους μύθους για κάποιο χειρόγραφο του Αριστοτέλη που δήθεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα και που περιείχε, λέει, την περίφημη εξίσωση του Αϊνστάιν, τις ανοησίες του λερναίου κειμένου περί νοηματικής γλώσσας, και τις γελοιότητες σχετικά με την επιλογή της αρχαίας ελληνικής ως γλώσσας των «υπολογιστών του μέλλοντος».

Ο σκοπός τους, φυσικά, είναι η τρομοκράτηση του τηλεθεατή / ακροατή / αναγνώστη με ψευδείς ειδήσεις οι οποίες αποτελούν τη σαθρή βάση μιας ουσιαστικά αβάσιμης επιχειρηματολογίας η οποία με τη σειρά της προσπαθεί να κρύψει το απύθμενο κενό της λαϊκίστικης πολιτικής τους σκέψης.

Είναι καιρός να πάψουμε να ανεχόμαστε ή να παίρνουμε στην πλάκα τέτοια φαινόμενα. Ελληνοκεντρικέ άνθρωπε, λες ότι αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξέ το: δήλωσε την αγάπη σου χωρίς να καταφεύγεις σε συνωμοσιολογικά ψεύδη και κούφιους εθνικισμούς.

Και, κυρίως, φύγε επιτέλους από την παραδοσιακή λογική τού «πίστευε και μη ερεύνα». Το διαδίκτυο είναι σπουδαίο εργαλείο. Ψάξε. Χωρίς ιδεοληψίες. Δεν θέλει κόπο, αλλά θέλει τρόπο...

21 comments:

Unknown said...

ρε παιδια εδω η ηγεσια αυτου του κομματος εχει κανει επαγγελμα την διγλωσια,τον λαικισμο,την συνωμοσιολαγνεια,την ιστορικη παραχαραξη,τον αλλοτε συγκαλυμενο και αλλοτε ακρατο εθνικισμο κλπ.βεβαια για να παρουν μερικους ψηφους μπορουν να απαρνηθουν τα παντα αλλα η ιδιοσυγκρασια δεν αλλαζει.αλλαξε ρουχα ο μανωλιος...
π.χ. ο Φελλοπουλος λεει και υπαρχει σε βιντεο στο γιουτιουμπ για προιστορικουσ γιγαντες που βρεθηκαν στις ανασκαφες του μετρο,για υπογειες πολεις,για παρθενωνα μεσα στα σπλαχνα του παρθενωνα αλλα σχετικες με το 2012 μπουρδες και πολλα αλλα.μην κοιτας τωρα που το βουλωσε στα ζητηματα αυτα.για την ψηφο το εκανε...

Κρείτων Κουσουράτος said...

Τι να πω... Εγώ δωδεκαθεούσος είμαι ως γνωστόν, και διατηρώ μια σχετική ιστοσελίδα και πρέπει κάθε τόσο (ευτυχώς όχι τόσο συχνά) να ξεκαθαρίζω τέτοιου είδους θέματα.Ο όρος «ελληνοκεντρικός», γενικά, μου τη δίνει, κυρίως επειδή νοιώθω να με συσχετίζει με τέτοια φαινόμενα. Ναι, γουστάρω κάργα αρχαία Ελλάδα και ήμουν πάντα της άποψης πως δε χρειάζεται κανενός είδους προσπάθεια για να την αναδείξουμε. Ένα σωρό ωραία πράγματα έχουμε να πάρουμε. Δε χρειάζεται να εφευρίσκουμε χαζομάρες όπως το λερναίο κείμενο.

ZissisPap said...

Τι λες?!
Δεν είναι αλήθεια όλα αυτά?!
Όχι ρε γμτ!!!
Μα το λέγαν τα χαρτιά και το φλυτζάνι!!
Είναι αδύνατο να είναι ψέματα!!!
Φορούσε γραβάτα όταν τα έλεγε?
Εάν φορούσε είναι σίγουρα αλήθεια, εάν όχι... προβληματίζομαι...

Να προσέχεις τα ιστολόγια που γυρνάς τα βράδια! Θεωρώ ότι είναι ανάξια αναφοράς και λόγου όλα αυτά. Από την άλλη όμως η μη αναφορά σε αυτά και η λογική αντιμετώπισή τους τα καθιστά δυναμικά και πιστευτά από πλήθος κόσμου. Οπότε καλά κάνεις. Η αδιαφορία είναι πιο επικίνδυνη.

ο δείμος του πολίτη said...

Αφού το ξέρεις πολύ καλά, ότι όταν λένε κάτι συνομωσιολογικό τότε πρέπει εμείς να ψάξουμε αλλού.

Zaphod said...

"Είναι καιρός να πάψουμε να ανεχόμαστε ή να παίρνουμε στην πλάκα τέτοια φαινόμενα. "


Σαφώς, διοτι δώσαμε θάρρος στον χωριάτη και μας έκατσε στο σβέρκο! Αν κάποιοι έχουν χόμπι να μην σκεπτονται δεν θα τους πούμε μπράβο κιόλας! Κραξιμο μέχρι τελικής πτώσεως!

pølsemannen said...

Βελόπουλος = Λιακόπουλος light

xasodikis said...

Μπράβο cyrus. Μπαζάρω πάραυτα.

cyrus said...

Περικλέους, έτσι ακριβώς είναι. Θυμάμαι και τον Καρατζάφ να λέει ιστορίες με δράκους τότε με την υπόθεση Βαβύλη και να τις πλασάρει σαν "αποκλειστικές πληροφορίες". Και σαν δημοσιογράφος, τέτοιος ήταν...

Κουσουράτε, έχεις δίκιο: ούτε εμένα μου αρέσει η λέξη "ελληνοκεντρικός". Και νομίζω ότι οι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν την Ελλάδα το δείχνουν στην καθημερινότητά τους, και όχι με εθνικιστικές κορώνες.

Σιγμούνδε, εκεί έχω καταλήξει κι εγώ: από το φόβο μας να μην αποβλακωθούμε (εδώ που τα λέμε, το αϊκιού μια πίεση προς τα κάτω την δέχεται όταν εκτίθεσαι σε τέτοια πράγματα), έχουμε αφήσει αυτούς τους τύπους να αλωνίζουν ανενόχλητοι. Καιρός να γίνουμε πιο ενοχλητικοί. Δεν θα πάω στα σπίτια τους να τους κάνω κήρυγμα, αλλά όποιος δεν καταπίνει τα πάντα αμάσητα και έχει διάθεση να ψάξει λίγο, θα πρέπει να έχει διαθέσιμο και τον αντίλογο.

Δείμε, έτσι είναι.

zaphod, παλιά πίστευα ότι πρέπει πάντοτε να φερόμαστε ευγενικά. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί συνήθως οι έχοντες τέτοιες απόψεις δεν καταλαβαίνουν από επιχειρήματα. Κράξιμο, λοιπόν, όπου πρέπει, λοιδορία, ακόμα και βρίσιμο, αναλόγως την περίσταση.

Πόλσε, δεν ξέρω αν είναι λάιτ, με την έννοια ότι ο πρώτος, όντας βουλευτής, κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Πάντως ο Λιακό τελευταία έχει μετατραπεί σε πιο εξωτικό φρούτο...

Χασοδίκη, μια ο τάλως (σε προηγούμενο ποστ), μια εσύ, θα με κάνετε να διαβάζω και το buzz.

Sophia said...

XAXA, βλέπω, θεωρείς ότι ο μέσος άνθρωπος, ψάχνει και δεν μασάει άκριτα αυτά που του πλασάρουνε!!! Εδώ ΚΑΝ δεν σκέφτονται οι περισσότεροι σε βασικό επίπεδο... (Τι πόνος και αυτός..).
Προτείνω να επισπευθούν οι διαδικασίες παραγωγής του χαπιού κατά της βλακείας..
;-)

gebre said...

Σε όλους τους χώρους υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα, στην αριστερά π.χ. έχουν ειδίκευση στη βία κατά των μεταναστών. Πάμπολλες φορές το tvxs ή το indymedia έχουν αναρτήσει ανύπαρκτες ή διαστρεβλωμένες τέτοιες περιπτώσεις. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος οφείλει να ελέγχει πρώτα αν αυτά που του λένε βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία ή όχι, επειδή όμως ανέκαθεν το μέσο επίπεδο παιδείας ήταν χαμηλό, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που λένε μπαρούφες και πάντα θα υπάρχουν πολλοί που θα τις πιστεύουν. Εδώ επικεντρωνόμαστε στον Βελόπουλο, αλλά ο κατάλογος τέτοιων ανθρώπων σε όλους τους χώρους είναι ατελείωτος...

cyrus said...

Σοφία, ο "μέσος άνθρωπος" όχι, αλλά πολλοί μεμονωμένοι άνθρωποι ψάχνουν. Και αυτοί που ψάχνουν πρέπει να βρίσκουν.

gebre, το indymedia το έκοψα από νωρίς. Αργότερα έκοψα και το online Αντί. Το tvxs το έκοψα πρόσφατα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο φανατισμός είναι σε όλους τους χώρους ίδιος, και πάντοτε καταλήγει σε τύφλωση και βία. Ξαναλέω, όμως, ότι ο Βελόπουλος με απασχολεί περισσότερο, γιατί σκοπεύει να πάει αυτό το ανύπαρκτο θέμα στη Βουλή. Σαν την άλλη την περίεργη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κάνει επερώτηση για τα ...chemtrails, αν είναι δυνατόν!

Το μαγαζί είναι έτσι κι αλλιώς ελαττωματικό -- αν είναι να ασχολούνται με τέτοια, δεν το κλείνουν καλύτερα να πάνε για ψάρεμα;

Anonymous said...

Την ερώτηση για τα chemtrails στη Βουλή την είχε κάνει η Ξυροτύρη, σιγόνταρε όμως -άκουσον άκουσον- και ο Φώτης Κουβέλης. http://www.kouvelis.gr/ASP_Erotiseis/Erotisi_Template.asp?ID=789

Rodia said...

Ξεμπρόστιασμα και διακωμώδηση. Καθένας με τα όπλα του, θα καταρίψουμε τα ψέμματα.
Συγχαρητηρια Cyrus! :)
..και.. Χαρα στο Κουραγιο σου..

αθεόφοβος said...

Είναι καταπληκτικό το πόσοι είναι ικανοί να χάψουν ότι μπουρδα τους σερβίρουν μέσω ιντερνετ.
Εγραψα πρόσφατα ένα ποστ για τα παρανοϊκα που έχει ενα βίντεο για τα εμβόλια που το έχουν δεί μέχρι στιγμής 23.000 σε όλο τον κόσμο και πάνω από 253.000 !! στην Ελλάδα,ενώ το έχουν δημοσιεύσει πάνω από 100 μπλογκ!!
http://atheofobos2.blogspot.com/2009/11/blog-post_14.html

cyrus said...

Δύτη των νιπτήρων, η συνωμοσιολογία είναι βαθιά εδραιωμένη και στην αριστερά...

Γεια σου Ροδιά, αιώνια επαναστάτρια!

Αθεόφοβε, δεν ξέρω πώς μου ξέφυγε αυτό σου το ποστ... Με τις γελοίες αντιδράσεις κατά του Πιάνκα έχουμε ασχοληθεί κι εμείς παλιότερα.

BioLogos said...

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί -> Μονσάντο -> Αρχαία Ελληνικά.

Όπως και να το κάνουμε και να προσπαθήσει κάποιος δεν μπορεί να κάνει μία τόσο όμορφη σύνδεση.Να δεις πώς το λένε...νοητικός αυνανισμός, ψυχοπάθεια, μίγμα αγραμματοσύνης και ψηφοθηρείας, επικού μεγέθους βλακεία.

Πάντως οι βουλευτές μας συναγωνίζονται τους conspiracy theorists και ίσως στοχεύουν στο να ιδρύσουν κοινοβουλευτικό παράρτημα, που θα ασχολείται με την ενημέρωση του λαού για τα τόσο σοβαρά ζητήματα που συνήθως αφορούν:
- Την καταστροφή του πλανήτη.
- Την ύπαρξη ξωτικών, σαϊταναραίων, πρακτόρων,εξωγήινων, τεράτων.
- Την καταστροφή του πλανήτη ξανά.


+λεξοτανίλεπειγόντως+

Idom said...
This comment has been removed by the author.
Idom said...

Έχω ένα μαρμαρόγραφο τού Αριστοτέλη με οδηγίες πώς να εκτέφει κάποιος βόδια στην αυλή του και να τα κάνει transgenic για να παράγουν αυγά κότας, γάλα γαϊδούρας και μαλλί τής γριάς.

Λείπει πάντως ένα κομματάκι από από το τέλος. Παρακαλώ πολύ όποιο !@#$%^&*~ Νεφελίμ το πήρε "κατά λάθος" να το επιστρέψει και θα αμοιφθεί.

PS: Αν αναγραμματίσετε την λέξη Monsanto κατάλληλα, θα δείτε αμέσως την λέξη Nefelim.

Idom

cyrus said...

ΒιοΛόγε, περιμένω με αγωνία να τα ξαναβρούν μεταξύ τους τα κουμπαράκια Λιακό και Καρατζάφ και ο πρώτος να γίνει σύμβουλος στο στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος του δευτέρου.

Idom, πόσο λες να πιάνει το μαρμαρόγραφο στο e-bay; Αν το πουλήσεις, θέλω μερικά ψιλά για έναν καινούργιο imac...

ioudas said...

Άλλο ένα "ελληνοκεντρικό" αριστούργημα έπαιξε χτες το βράδι στον Χαρδαβέλλα. Ο αξιότιμος δημοσιογράφος και η παρέα του, ανέλυσαν τους "αποκρυποτγραφημένους" στίχους της Μυθωδίας του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis, όπως τον έλεγε χαρακτηριστικά η μαμά του).Εκεί να δεις έρεβος συνομοσιωλογίας. Απύθμενο!

cyrus said...

Ε, ρε, τι χάνω που δεν βλέπω τηλεόραση...