5.12.09

Μικινδυνολογίες

Ο Μίκης Θεοδωράκης μάς έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε αλλόκοτες (για να το πω ευγενικά) παρεμβάσεις στα θέματα της επικαιρότητας. Φοβάμαι, όμως, ότι όσο πάει χειροτερεύει.

Το τελευταίο κρούσμα συνέβη προχτές, με μία δήλωσή του στην οποία πλέκει το εγκώμιο του Αντώνη Σαμαρά, διότι, λέει, συμπίπτουν απολύτως οι απόψεις τους για το Μακεδονικό (που αποτελεί εθνική πολιτική ήττα για την οποία φέρει μεγάλη ευθύνη ο Σαμαράς) και για το σχέδιο Ανάν (που ήθελα να ’ξερα πόσοι απ’ αυτούς που ωρύονταν εναντίον του το διάβασαν).

Βεβαίως, ο Μίκης, όπως όλοι μας, έχει κάθε δικαίωμα να εκφέρει δημόσια τις απόψεις του — το πρόβλημα είναι ότι οι απόψεις του στηρίζονται σε παραλογισμούς.

Το σκεπτικό του Μίκη (και άλλων που σκέφτονται ανάλογα) είναι το εξής:

Στη σημερινή εποχή η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους λόγω της παγκοσμιοποίησης, της οποίας κύριοι στόχοι μεταξύ άλλων είναι ο αφελληνισμός μας, καθώς και η εξάλειψη της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Και, άντε, ας πούμε ότι θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει (εσφαλμένα, αλλά τέλος πάντων...) ότι η «παγκοσμιοποίηση» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) έχει ως συνέπεια τον «αφελληνισμό μας», την «εξάλειψη της ιστορικής μας μνήμης και [την εξάλειψη] της πολιτιστικής μας ταυτότητας» — αλλά πώς βγαίνεις και λες ότι αυτά είναι οι «κύριοι στόχοι»; ΣΤΟΧΟΙ; Έχουμε τρελαθεί τελείως;

Δηλαδή, κάποιοι (ανάμεσά τους και ο Μίκης) πιστεύουν, στα σοβαρά, ότι ο στόχος της παγκοσμιοποίησης (δηλαδή μιας διαδικασίας παγκόσμιου βεληνεκούς) είναι να πληγεί η πτωχή πλην τιμία Ελλάς; Με άλλα λόγια, οι βδελυροί σιωνισταί ιλλουμινάτοι φέρνουν άνω κάτω την ανθρωπότητα (λέμε, τώρα...) μόνο και μόνο για να κάνουν συγκεκριμένα τους πολίτες μιας μικρής χώρας στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης να χάσουν την ιστορική τους μνήμη και την πολιτιστική τους ταυτότητα; Τι σόι αλαζονικό κόμπλεξ είναι αυτό, επιτέλους;

Δεν πάμε καθόλου καλά, μου φαίνεται...

15 comments:

I.I said...

Αλήθεια λέγουν!! Και το 2012 ειδικά την Ελλάδα μας έχει στόχο! Κι όποιος δεν το πιστεύει είναι ανθέλλην!

(Ο Μίκης τα έχει από καιρό χαμένα, τι να πει κανείς...)

Αόρατη Μελάνη said...

Πώς δεν σε σταύρωσαν μ' αυτά που γράφεις, απορώ... μάλλον δεν σε πήραν χαμπάρι ακόμη!

Απάτριδα παγκοσμιόφιλε!

cyrus said...

I.I, πώς και δεν το σκέφτηκα; Μα βέβαια! Έχεις δίκιο! Οι συνωμόται θέλουν να καταστρέψουν ολόκληρο τον κόσμο το 2012, μόνο και μόνο για να μην εκπληρωθεί η προφητεία περί ελληνικής κοσμοκρατορίας το 2024!

cyrus said...

Αόρατη Μελάνη, εγώ ο πτωχός απλώς υπερασπίζομαι τον ορθολογισμό. Ας έχει ο καθένας ό,τι ιδεολογία θέλει -- αν τα επιχειρήματά του είναι βλακώδη, τι να κάνω; Να παριστάνω ότι τον σέβομαι; Το έχω κάνει κι αυτό, και, πίστεψέ με, δεν οδηγεί πουθενά...

περιούσιος said...

Είναι να τρελλαίνεσαι με την κατάντια ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού πολιτισμού. Και δεν είναι το μοναδικό ατόπημά του, αν θυμηθείς και παλαιότερες ρήσεις του π.χ. για το μακαρίτη, πλέον, Χριστόδουλο.
Την καλησπέρα μου!

ZissisPap said...

Χρόνια τώρα θέλουν να μας "φάνε" το οικόπεδο με τις πανέμορφες παραλίες και να μας κάνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης!!!

cyrus said...

Περιούσιε, αν δεν το έχεις ήδη διαβάσει, σε παραπέμπω σε παλαιότερο ποστ του Π, γι' αυτό ακριβώς το θέμα.

Σιγμούνδε, εμείς όμως τους την έχουμε φέρει: δεν ξέρουν ότι το οικόπεδο το έχουμε ήδη δώσει αντιπαροχή...

Unknown said...

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μπερδέψει τα ινδάλματα με τα αγάλματα. Ένα άγαλμα δεν αλλάζει όσα χρόνια και αν περάσουν. Κοιτώντας το αργότερα, μήνες, χρόνια μετά, άντε να συνειδητοποιήσεις ότι άλλαξες εσύ, αυτό ίδιο θα είναι(εκτός αν συντηρείται σε ελληνικό ίδρυμα φυσικά!) Το να περιμένεις από έναν άνθρωπο, όμως, να μην αλλάξει, συγνώμη αλλά είναι απλά ηλίθιο. Και φυσικά θα πρέπει να σε απασχολήσει το ενδεχόμενο να είχες δει πράγματα που δεν υπήρχαν, ή και το αντίθετο.

Όσο για την παγκοσμιοποίηση και το "ελληνικό" φαινόμενο, το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι εκνευριζόμαστε σαν μικρά παιδιά που μας παίρνουν το παιχνίδι μέσα από τα χέρια πάνω που αρχίσαμε να παίζουμε! Σαν roleplaying game δες το. Οι "Έλληνες" αυτό, οι "Έλληνες" εκείνο, μπήκαμε στο τριπάκι και δεν έχουμε αποκτήσει καν το skill. Έτσι η επαφή με άλλους απλά αναδεικνύει αυτό ακριβώς και εκεί αναδύονται τα όποια συμπλέγματα, δικαιολογημένα, κουβαλάμε. Κοιτάζω τον κόσμο σε αυτή την πόλη και πήζω με το πόσο ρηχά ζούμε τελικά. Που είναι τα επιρροή "της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας" στο σημερινό μας τρόπο ζωής; Τι ακριβώς μένει να "χάσουμε" όταν μόνο το εμπορικό κομμάτι της παγκοσμιοποίησης μας κάνει να συμπεριφερόμαστε σαν τους ιθαγενείς με τα καθρεφτάκια; Όταν η απλή αλήθεια ότι ανήκεις στο ίδιο είδος με τους άλλους λαούς του πλανήτη σε κάνουν να θες να πιστέψεις πως είσαι από άλλο γαλαξία; Υπήρξε ποτέ κάτι ιδιαίτερο σε αυτό το σύνολο ανθρώπων που ονομάστηκαν "Έλληνες" πριν μόλις πριν δύο αιώνες;

Εύκολα διεκδικείς ένα όνομα, δύσκολα γίνεσαι αντάξιος της ιστορίας του και θα έπρεπε να είναι ευνόητο ότι δεν είσαι απαραίτητα στο δρόμο να το πετύχεις μόνο και μόνο επειδή έτσι σου είπαν.

Παγωμένες φωτογραφίες και μια άλλη πραγματικότητα σε βιβλία ιστορίας που ουδεμία σχέση έχει με τη σύγχρονη. Άντε να διαχειριστείς κάτι τόσο μεγάλο με αυτή τη νοοτροπία και μια εκ βάθρων στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας. Αποτέλεσμα, τυφλή "επιλογή" η εύκολη δαιμονοποίηση ενός φαινομένου και όχι ο δύσκολος δρόμος της αξιοποίησης αυτού. Από την Αρετή και την Κακία, εμείς διαλέξαμε την δεύτερη και η αντίθεση δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Όπως προανέφερα, 2009 και ακόμα μπερδεύουμε τα αγάλματα με τα ινδάλματα.

Unknown said...

"δεν ξέρουν ότι το οικόπεδο το έχουμε ήδη δώσει αντιπαροχή..."

Εγώ το "σκότωσα" και πήρα Cayenne...

cyrus said...

Reactor, πολύ καλό σχόλιο. Όσο για το Καγιέν, προσωπικά προτιμώ το ομώνυμο πιπέρι...

Anonymous said...

τα τελευταία χρόνια το μοναδικό κείμενο που έγραψε ο μίκης και απόλαυσα ήταν η απάντησή του στους πυρήνες της φωτιάς.

τώρα τις υπόλοιπες φορές...

by cortlinux

Andrameleh said...

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το γεγονός ότι όταν κάποιος είναι πραγματικά σπουδαίος σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα (εν προκειμένω η συνθεση μουσικής) επ' ουδενί δεν σημαίνει και ότι οι απόψεις του σε οποιοδήποτε άλλο τομέα θα είναι αναγκαστικά ορθές

basik-ly said...

"Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι"

Αν και στην προκειμένη περίπτωση έχει συμβεί προ πολλού...

ο δείμος του πολίτη said...

Ο Μίκης για πολλά χρονια -και λόγω ηλικίας και λόγω δράσης και καριέρας- είναι στο απυρόβλητο. Μένει ανεύθυνος και μπορέι να λέει ό,τι θέλει.

Anonymous said...

Το θέμα είναι ότι δεν δικαιούται να διαμορφώνει συνειδήσεις και να πατρονάρει ανθρώπους και κινήματα, έχοντας εξασφαλίσει την δημοσιότητα που αρνούνται σε πολλούς άλλους που έχουν να πουν κάτι.