19.2.06

Έλεος, πια, κύριε Χαρδαβέλλα

Γιατί συνεχίζετε ακάθεκτος την επίμονη προσπάθειά σας να χαμηλώσετε το δείκτη νοημοσύνης μας ανακυκλώνοντας γνωστές θεωρίες συνωμοσίας με μια γερή δόση μεταφυσικής και προγονολατρείας; Τι σας φταίμε; Δεν έφτανε εκείνη η σειρά εκπομπών με τον ανεκδιήγητο Γιούρι Γκέλερ, που προσπαθούσε να πουλήσει δυο-τρία απλά τρικ για μεταφυσικές ικανότητες; Δεν έφτανε η πλήρης αποδοχή εκ μέρους σας των (βασισμένων σε τραβηγμένες από τα μαλλιά υποθέσεις και πολλές φορές σε πλαστά στοιχεία) θεωριών του γραφικού Φον Νταίνικεν την προηγούμενη εβδομάδα; Έπρεπε να κηλιδώσετε (ξανά) τη μνήμη και τα (πραγματικά) επιτεύγματα των αρχαίων, βάζοντας μερικούς "πυροβολημένους" να λένε ανοησίες επί δυο ολόκληρες ώρες; Μα είναι δυνατόν να δίνετε αξία σε παραληρήματα όπως η "αριθμοσοφία" του κ. Αργυρόπουλου; Και τι είναι αυτοί οι παραλογισμοί περί "ιερής γεωμετρίας"; Πάρτε οποιοδήποτε χάρτη της Ελλάδας και αρχίστε να χαράζετε τρίγωνα στην τύχη: θα βρείτε ένα σωρό αντιστοιχίες, που δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε. Αυτη η μανία με την δήθεν "αρχαία μυστική γνώση" μόνο με μια λέξη μπορεί να χαρακτηριστεί:

Φαντασιοπληξία.

4 comments:

mickey said...

Κι εγώ απεχθάνομαι τις εκπομπές τύπου Χαρδαβέλα. Έχω πάψει να τις βλέπω προ πολλού, αλλά από κάποιες σκηνές που έχει τύχει να δω κάνοντας zapping, υποθέτω ότι συνεχίζει ...ακάθεκτος! Για να κρατάει η εκπομπή, σημαίνει ότι πουλάει, οπότε το φαινόμενο εκτός από γελοίο είναι και ανησυχητικό. Λυπάμαι που υπάρχουν πολλές εκπομπές τέτοιου επιπέδου στην TV, αλλά ακόμα περισσότερο λυπάμαι που κανένας καναλάρχης δεν τολμά να κάνει μια εκπομπή για επιστήμη, τεχνολογία και κυρίως σκεπτικισμό! Τόσο γραμμένους μας έχουνε πια ή πρέπει κι εμείς κάποτε να κάνουμε κάτι;

Φιλικά,
Μιχάλης

cyrus said...

Ο σκεπτικισμός, όπως ξέρεις, δεν "πουλάει". Δες τις πωλήσεις του περιοδικού "Discovery & Science", για παράδειγμα, όπου γράφει και ο Νίκος Δήμου. Παρά το ότι από το Νοέμβριο δίνει δωρεάν DVD με την εκπληκτική σειρά του Carl Sagan, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει σε πωλήσεις το "Τρίτο Μάτι". Κι όλοι αυτοί είναι στο παιχνίδι για το χρήμα και μόνο.

Παρεμπιπτόντως, όταν ο Χαρδαβέλλας έκανε εκείνες τις άθλιες εκπομπές με τον Γκέλερ, ξέρεις από πού ήρθε η μοναδική αντίδραση; Από την Μιχαλονάκου!!! (Ξέρεις, του πάλαι ποτέ "Ερωτοδικείου"). Η Μιχαλονάκου (!!!), λοιπόν, κάλεσε δυο επιστήμονες κι ένα "μάγο", και έδειξε πως όλα αυτά που έκανε ο Γκέλερ (και άλλα, πολύ πιο εντυπωσιακά) ήταν απλά "τρικ" που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη μεταφυσική. Λυπάμαι αφάνταστα που δεν έγραψα εκείνη τη φοβερή εκπομπή στο βίντεο. Θα προσπαθήσω να βρω λεπτομερή στοιχεία και θα γράψω κάποιο ανάλογο post.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Ίσως να γίνουμε δυσάρεστοι σε φίλους και γνωστούς, πηγαίνοντας κόντρα στις (δυστυχώς) κοινές, πλέον, πεποιθήσεις αυτού του είδους.

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on!

cyrus said...

Σπαμ χωρίς λινκ;

Ούτε αυτό δεν γίνεται σωστά, πια...