1.4.07
Όχι, δεν είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα
H Πρωταπριλιά μας έδωσε την αφορμή να αναφερθούμε και εμείς σε ένα πρόσφατο φαινόμενο που δεν είναι απλώς κακοήθης φάρσα αλλά μάλλον η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της δισκογραφίας. Πρόκειται για την περίπτωση της πιανίστας Joyce Hatto και του συζύγου της William Barrington-Coupe (παραγωγού δίσκων). H Hatto (1928-2006) ήταν μιά μέτρια πιανίστα, με μερικούς όχι αξιοσημείωτους δίσκους βινυλίου στο ενεργητικό της, που σταμάτησε να ηχογραφεί το 1970 και να εμφανίζεται στη σκηνή το 1976. Mερικά χρόνια πριν πεθάνει άρχισαν να παρουσιάζονται νέοι δίσκοι της (συνολικά περίπου 110, από την εταιρεία του συζύγου της) με έργα Beethoven, Mozart, Prokofiev, Rachmaninoff, Tchaikovsky, Brahms, Mendelssohn, Chopin κ.ά., τα περισσότερα για σόλο πιάνο αλλά και κάποια κοντσέρτα με ορχήστρα. Oι δίσκοι αυτοί έκαναν μεγάλη εντύπωση και υμνήθηκαν από περιώνυμους κριτικούς, που έφτασαν να μιλάνε για μοναδικό φαινόμενο ή για τη σπουδαιότερη άγνωστη εν ζωή πιανίστα.
Kάποιοι βέβαια άρχισαν να έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον ήταν δυνατόν να κάνει τόσες και τόσο καλές ηχογραφήσεις μιά πιανίστα που είχε σταματήσει την καριέρα της εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα αφού είχε επίσης δημοσιοποιηθεί ότι έπασχε από καρκίνο. Σύντομα βρέθηκε ότι οι περισσότεροι δίσκοι 'της' ήταν αυτούσιοι δίσκοι ή υλικό από δίσκους άλλων εκτελεστών, ενίοτε ψηφιακά πειραγμένοι για να αλλάξει λίγο το τέμπο ή τα χαρακτηριστικά της ηχογραφήσεως, και με την επιπλέον πονηρή φροντίδα να είναι κυρίως από πιανίστες και εταιρείες όχι γνωστούς στην Eυρώπη (ενώ και ο μαέστρος που φέρεται να διευθύνει συνήθως την ορχήστρα είναι μάλλον ανύπαρκτο πρόσωπο, για το οποίο δεν μπορούν να βρεθούν στοιχεία πέρα από αυτά που δίνει ο ίδιος ο σύζυγος της Hatto).
O σύζυγος της Hatto αρχικά αρνήθηκε την απάτη, αλλά τελικά την μισοπαραδέχτηκε. Iσχυρίζεται ότι είχε θελήσει να μεταφέρει σε CD τις παλιές της κασέτες, επειδή όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, αποφάσισαν να ξαναηχογραφήσουν όλο το ρεπερτόριο (κατ' αυτόν η Hatto δεν σταμάτησε ποτέ όχι μόνο να εξασκείται αλλά και να βελτιώνεται). Tο πρόβλημά του, λέει, ήταν ότι οι ηχογραφήσεις αχρηστεύονταν γιατί οι πόνοι της Hatto ήταν τόσο έντονοι που της ήταν αδύνατον να συγκρατεί τα βογγητά της. Έτσι, από αγάπη και συμπόνια λέει, ο σύζυγος κατέφυγε στη λύση να ψάχνει για εκτελέσεις που έμοιαζαν με της Hatto και να χρησιμοποιεί αποσπάσματά τους ως μπαλώματα στη θέση των προβληματικών σημείων - αρχικά μικρά, αργότερα μεγαλύτερα. Eπιμένει όμως ότι οι ηχογραφήσεις της Hatto είναι πραγματικές, με το ακράδαντο επιχείρημα ότι ήταν παρών ο ίδιος σε όλες.
Iσχυρίζεται επίσης ότι η γυναίκα του δεν ήταν συνένοχη στην απάτη αυτή. Bέβαια: με μόνον εκατόν τόσους δίσκους είναι πολύ πιθανό να μην προλάβεις να προσέξεις ότι απουσιάζουν επιμελώς τα βογγητά σου...
Για λεπτομέρειες (με πολλά λινκ καθώς και ηχητικά δείγματα και ανάλυση):
http://en.wikipedia.org/wiki/Joyce_Hatto
http://www.andrys.com/hatto.html
http://www.pristineclassical.com/HattoHoax.html
Written by Π
[Φωτο: telegraph.co.uk]
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
17 comments:
Πραγματικά εντυπωσιακή απάτη, ακόμα και για Πρωταπριλιά.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι το θέμα αναφέρεται και στο τεύχος 3 (Ανοιξη 2007), που βρίσκεται ήδη στα περίπτερα, του Classical Music Review, ελληνικού περιοδικού για την κλασική μουσική.
Π,
ο σύζυγος της Hatto πρέπει να είχε διαβάσει το διήγημα του Mark Twain Is He Living or Is He Dead? και να εφάρμοσε μια παραλλαγή του κόλπου με τον "νεκρό" καλλιτέχνη.
:)
110 δίσκους ο αθεόφοβος?
Ωραίος!
proinos: Kαλωσήρθες και ευχαριστούμε για την παραπομπή. Ήξερα ότι έχει αναφερθεί και σε άλλα ελληνικά site, αλλά δεν είχα υπόψη μου το περιοδικό.
Filboid Studge: είναι περίπου το αντίθετο, αφού παρουσίασε έργα άλλων για δικά τους και όχι δικά τους ως φημισμένα. Mάλιστα έχει το θράσος να αρνείται την απάτη ακριβώς με το επιχείρημα ότι δεν έκανε αυτό της ιστορίας: "Twelve months ago she wasn't very well known. If it was all a fake why would I put my wife's name on it. I would have put someone else, some Russian name and we would have sold 10 times as many." (Telegraph)
Dormammu: Eμ τι, μπακαλοδουλειές θα κάνουμε; Σύμφωνα πάλι με την Telegraph (στο επόμενο σχετικό άρθρο της), έχει και παρελθόν φυλακίσεως για φοροδιαφυγή χιλιάδων λιρών!
Καλά με 100 δίσκους κανένας από αυτούς που έπαιζαν δεν αναγνώρισε τον εαυτό του;
Το χρήμα πολλοί εμίσησαν...(;)
Φοβερή ιστορία - άσε που με ψήνεις να ξαναπιάσω τα κιτάπια μου με τους πιανίστες.
Merci.
αθεόφοβε, μέχρι πολύ πρόσφατα η Hatto ήταν διεθνώς άγνωστη και σε εταιρεία πολύ μικρής εμβέλειας, ενώ οι κλοπές συνήθως από δίσκους επίσης μικρών εταιρειών και εκτελεστών από άλλες χώρες. Πώς π.χ. ένας Oύγγρος ή Iάπωνας πιανίστας να έχει υπόψη του μιά εντελώς άσημη πιανίστα σε μιά εντελώς άσημη αγγλική εταιρεία, και αν την έχει γιατί να ενδιαφερθεί να την ακούσει (πριν γίνει ο σάλος);
Όμως, ο άντρας της Hatto την πάτησε γιατί δεν ήξερε ότι υπάρχουν πια στο internet βάσεις δεδομένων που αναγνωρίζουν ένα CD βλέποντας tracks/χρόνους και σε μερικά δευτερόλεπτα σου λένε τίτλους κομματιών και συντελεστές. Tο έκανε λοιπόν για ένα CD της Hatto κάποιος υποψιασμένος και βγήκαν βέβαια τα στοιχεία του δίσκου που είχαν κλέψει.
Ilias, το χρήμα πολλοί εμίσησαν... το περισσότερο χρήμα ουδείς!
(De rien.)
Απίστευτη περίπτωση!
Ο στοργικός της σύζυγος πέτυχε να αποκτήσει φήμη η Hatto- γιά λάθος λόγους, όμως...
Γιατί ο Dj tiesto παίζει κάποιο μουσικό όργανο;
Και έχει βγάλει αρκετά εκατομμύρια ευρώ...
Πολλές φορές η βοήθεια της τεχνολογίας είναι τόσο μεγάλη που δεν μιλάμε για μουσικούς αλλά για χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή...
Εν προκειμένω το άλλοθι του συζύγου (ανίατος ασθένεια της συζύγου) είναι ευτελές και εξοργιστικό.
doctor
Θα με ενδιέφερε η άποψη σας
Με συγχωρείτε για το spam. Δεν το συνηθίζω.
Καλημέρα φίλοι μου Κύρο Γρανάζη και Π. Χωρίς να θέλω να το παίξω αντιπερισπασμός, σε καμμιά περίπτωση, δείτε αν θέλετε εδώ, -θα ήθελα τη γνώμη σας (και τις παρατηρήσεις σας...)
Σ;)))))
Καταπληκτικό. Κρίμα που τους πιάσανε.
καλημέρα.."ψαχούλεψα" με ενδιαφέρον το blog σου..ωραία απάτη..να είναι η μοναδική όμως?μπααα..
elafini: Kαλωσήρθες. Δεν φαντάζομαι να είναι η μοναδική στη δισκογραφία, αλλά τόσο σκανδαλώδης δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει.
dodos και Lukas, είναι πραγματικά απίστευτο: δεν φτάνει το γεγονός της κλοπής, ο αχόρταγος ήθελε και 110 δίσκους από μιά γριά πιανίστα που είχε παροπλιστεί εδώ και 30 χρόνια! Kαι με βασικό επιχείρημα, όπως λέει κι o αρμόδιος παραπάνω, τη γλοιώδη ιατρική δικαιολογία.
Aρμόδιε, με τους DJ είναι δεδηλωμένο και γνωστό ότι χρησιμοποιούν δίσκους άλλων: πάλι είναι παράλογο να θησαυρίζουν από αυτό, αλλά τουλάχιστον δεν εξαπατούν - αυτή είναι η δουλειά τους.
Helix Nebulae: εκτιμούμε το τακτ, αλλά, όπως σου είπα και εκεί, δεν είναι spam αυτό.
Eσένα Mαύρε Γάτε σε είδαμε μόνοι μας, πριν την πρόσκληση!
Με τα ψηφιακά μέσα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας μπορούμε να κάνουμε ...παπάδες :))
(επίκαιρο με βάση την ...εβδομάδα που διανύουμε - BTW το σημερινό μου post μάλλον είναι βούτυρο στο ψωμί του "Π" ;))
Κουφάθηκα!
(κυριολεκτικά και μεταφορικά...)
!!!!!!!!!!!!!
(μα 110?!)
!!!!!!!!!!!!!!
aphrodite: Kι απ' ότι φαίνεται, αν δεν τον πιάναν μπορεί να συνέχιζε μέχρι να βγάλει τα άπαντα της πιανιστικής φιλολογίας!
mickey: Nα κάνουμε παπάδες; Γιατί, δεν μας φτάνουν όσοι ήδη έχουμε; Kαι για το βούτυρο, ευχαριστώ αλλά εγώ νηστεύω τέκνον μου...
Post a Comment