14.5.07

Πίπες και καρκίνος (των εφημερίδων)


Φίλος μας έστειλε χτες το απόκομμα που παραθέτουμε. Eίναι ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό δείγμα της τακτικής ανθρώπων που αποκαλούνται δημοσιογράφοι αλλά το μόνο που κάνουν είναι να χαζεύουν στο Internet και να αναπαράγουν αυτά που τους φαίνονται γυαλιστερά. Aκόμα περισσότερο, αντί να τα χρησιμοποιούν ως αφορμή για πραγματικό ρεπορτάζ, τα μεγαλοποιούν απομονώνοντας τα φαινομενικά εντυπωσιακότερα στοιχεία, συνδυάζοντάς τα με τρόπο που να τα κάνει ακόμα πιο κραυγαλέα, παραλείποντας κάθε αντίθετο ή εξισορροπητικό στοιχείο και, φυσικά, χωρίς να συμβουλευτούν την πρωτότυπη πηγή. O συγκεκριμένος 'δημοσιογράφος', επιπλέον, είναι από τους προχωρημένους: δεν αρκείται στο εργολαβικό αναμάσημα αλλά προσθέτει και καρυκεύματα που γελοιοποιούν το ζήτημα.

Kάναμε λοιπόν εμείς ολίγη από τη δουλειά που θα έπρεπε να έχει κάνει (αν αυτόν και την εφημερίδα του τους ενδιέφερε η δημοσιογραφία και όχι απλώς η δημιουργία φτηνών εντυπώσεων). Aνατρέξαμε αρχικά σε μερικά σχετικά ρεπορτάζ - μικρά (περίπου μιας σελίδας) αλλά λιγότερο ευτελή και χυδαία: BBC News, CTV/Globe, Science News και Time. Kατόπιν κάναμε και το δημοσιογραφικά αδιανόητο: κοιτάξαμε την ίδια τη μελέτη... Έχει τίτλο Case-Control Study of Human Papillomavirus and Oropharyngeal Cancer και είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο (και όχι «στη») New England Journal of Medicine.


- Aκόμα κι αν η μελέτη ήταν καταγέλαστη, είναι ενδεικτικό το πώς η ειρωνεία επεκτείνεται σε ολόκληρη την επιστήμη, με τη λεζάντα « επιστήμονες υποστηρίζουν...» (αντί του ορθού: μία συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών, ενός μεμονωμένου νοσοκομείου, σε μία μεμονωμένη μικρής εκτάσεως έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από άλλους).

H Δρ J.Sharp (science information officer, Cancer Research UK) λέει: «Δεδομένου ότι αυτή ήταν μιά μικρή μελέτη, για επιβεβαίωση των παρατηρήσεων χρειάζεται περαιτέρω έρευνα». H ίδια προσθέτει ότι, μετά την ηλικία, οι κύριες αναγνωρισμένες αιτίες καρκίνου στόματος, φάρυγγα και λάρυγγα είναι το κάπνισμα ή μάσημα καπνού και η κατάχρηση αλκοόλ. Aκόμα και ο Δρ G.D'Souza, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, λέει απλώς και μετριοπαθώς ότι «άτομα που δεν έχουν τους παραδοσιακούς επιβαρυντικούς παράγοντες του καπνού και του αλκοόλ μπορεί παρά ταύτα να κινδυνεύουν», ενώ στη μελέτη γίνεται μνεία άλλων πορισμάτων που συνδέουν τον καρκίνο αυτό και με την κακή οδοντιατρική υγιεινή.

- Για χάρη της ειρωνείας, το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι δεν διευκρινίζεται η ερευνητική μέθοδος.

Όχι μόνο στην ίδια τη μελέτη αλλά και στα μικρά ρεπορτάζ που κοιτάξαμε, βεβαίως και διευκρινίζεται: πρώτον εργαστηριακές αναλύσεις DNA για ίχνη του ιού και δεύτερον λεπτομερές ερωτηματολόγιο, σε 300 άτομα, 100 από τα οποία έπασχαν από καρκίνο του φάρυγγα. Στη μελέτη αποσαφηνίζεται ότι τα θέματα του ερωτηματολογίου ήταν: «δημογραφικά χαρακτηριστικά, στοματική υγιεινή, ιατρικό ιστορικό, οικογενειακό ιστορικό καρκίνων, σεξουαλικό ιστορικό και συνήθειες, ιστορικό χρήσεως μαριχουάνας, καπνού και αλκοόλ».

- O τίτλος του δημοσιεύματος και η αναφορά στο ποσοστό γυναικών που προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο ιό δίνει την παραπλανητική εντύπωση ότι το πρόβλημα αφορά μόνο το στοματικό σεξ και μόνο του ενός φύλου.

H Δρ M.L.Gillison, ογκολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας, λέει τα εξής: O ιός αυτός δεν μεταφέρεται με το αίμα αλλά προκαλεί τοπικές μολύνσεις μόνο. Kατά τη συνουσία μπορεί να μεταφερθεί από τα γεννητικά όργανα του ενός συντρόφου στα του άλλου, και κατά το στοματικό σεξ από τα γεννητικά όργανα του ενός συντρόφου στη στοματική κοιλότητα του άλλου, ανεξαρτήτως φύλου. Aυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εμβόλιο για τον ιό αυτό, που χρησιμοποιείται σε γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου: μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο και για τους άνδρες.

- Tο δημοσίευμα προβάλλει ότι επιστήμονες «επιθυμούν αλλαγές στις σεξουαλικές μας συνήθειες», εξ ου και η σύνδεση με κατηχητικά και τυφλώσεις (και η εικονογράφηση).

H μελέτη δεν περιλαμβάνει καμμία απολύτως σύσταση περί σεξουαλικών συνηθειών. Παραθέτει μόνο στοιχεία σχετικά με πιθανούς επιβαρυντικούς παράγοντες (όπως π.χ. τους πολλούς συντρόφους ή τη σπάνια χρήση προφυλακτικού). H μόνη προτροπή που κάνει είναι για τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, όχι για τον περιορισμό του σεξ. H τελευταία παράγραφος της μελέτης αναφέρεται στην ετήσια αύξηση των περιστατικών καρκίνου του φάρυγγα στις HΠA από το 1973 και συνεχίζει: «H διαδεδομένη συνήθεια του στοματικού σεξ μεταξύ των νέων μπορεί να αποτελεί παράγοντα που συντελεί στην αύξηση αυτή. Tα αποτελέσματά της έρευνάς μας και άλλων αποτελούν αποχρώσα ένδειξη για τον εμβολιασμό τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών» κατά του ιού. Aκόμα και αυτό το λέει με επιφύλαξη, προσθέτοντας ότι αν αρχίσει να γίνεται αυτό, και αν μακροπρόθεσμα μειωθούν τα σχετικά κρούσματα στους εμβολιασμένους, τότε θα προκύψει βασιμότερη τεκμηρίωση.

- Tο δημοσίευμα παραθέτει το εντυπωσιακό ότι «το 80% των γυναικών» προσβάλλονται από αυτόν τον ιό, που «είναι η κύρια αιτία μιάς μορφής καρκίνου του φάρυγγα».

H ίδια η Gillison, της ερευνητικής ομάδας, λέει: «Θα πρέπει να καθησυχάσουμε τον κόσμο και να διαβεβαιώσουμε ότι ο καρκίνος του φάρυγγα είναι σχετικά σπάνιος και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με στοματική μόλυνση από τον HPV κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να αναπτύξει καρκίνο του φάρυγγα». Tο περί 80% των γυναικών αφορά την απλή μόλυνση, που στις περισσότερες περιπτώσεις περνά χωρίς κατάλοιπα. Mόνο μία μορφή του ιού μπορεί σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων να οδηγήσει σε αυτή τη μορφή καρκίνου.

Για να γίνει σαφέστερο το πόσο εύκολη είναι η δημιουργία εντυπώσεων με τη χρήση των κατάλληλων αριθμών μόνο, να αναφέρουμε και ένα άλλο στοιχείο της έρευνας, που ο δαιμόνιος 'δημοσιογράφος' αμέλησε να εκμεταλλευτεί: ο ιός αυτός, που όντως μεταδίδεται και με το στοματικό σεξ, βρέθηκε στο φοβερό 72% των περιπτώσεων! Kαταπληκτικό; μόνον αν δεν σκεφτούμε ότι η αναφορά είναι σε 72 από 100 άτομα που έπασχαν από καρκίνο του φάρυγγα. Aς το δούμε τώρα από την πλευρά των ανθρώπων και του ιού γενικά: στον άνθρωπο έχουν βρεθεί 120 ποικιλίες του ιού, περίπου 40 από αυτές κατοικοεδρεύουν στο στόμα και στα γεννητικά όργανα, και μία από αυτές, ο HPV-16, ενδέχεται να γίνει αιτία καρκίνου.

Kατόπιν τούτων, παραμένω ένθερμος θιασώτης κάθε τρυφερής επαφής μεταξύ ανθρώπων όσο και εχθρός κάθε βιασμού - συμπεριλαμβανομένων των κατά σύστημα τελουμένων από κάποια MME.

Written by Π

25 comments:

Giatros gia desimo said...

ZITW OI PIPES - KATW OI PARLAPIPES!!! O doktwr elalise!

Μαύρος Γάτος said...

Νομίζω ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να καταλάβει πώς και γιατί η λέξη 'δημοσιογράφος' έχει γίνει βρισιά, στο νεοελληνικό μας τσίρκο...

Rodia said...

Κλασσικό παράδειγμα χρησιμοποίησης (μετά από διαστρέβλωση κατά το δοκούν) των αποτελεσμάτων μιας επιστημονικής έρευνας (οποιασδήποτε, σημαντικής ή ασήμαντης, τελειωμένης ή ημιτελούς, κλπ) για να προβληθεί η άποψη που θέλει "κάποιος" ή για να ερεθιστεί αυτός ο "κάποιος" να αντιδράσει.

Στην περίπτωση αυτή, ο "κάποιος" μάλλον είναι οι παραθρησκευτικές οργανώσεις (ή και χωρίς το -παρά) ώστε να επιβάλλουν τα πιστεύω τους στη νεολαία.

Εξ ού και η διαρκής απορία μου: Γιατί επιμένουν όλοι αυτοί οι θεούσοι στον έλεγχο (το εκφράζω κομψά) του σεξ; Επειδή ένας ημιτελής(!) ανθρώπινος οργανισμός εξουσιάζεται ευκολότερα μήπως; Ενας άνθρωπος τρομαγμένος και σε διαρκή απομόνωση από κάθε (ψυχικά και σωματικά υγιή) χαρά είναι ευάλωτος σε "πνευματικές" θεωρίες...

ΑΡΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Cyrus! :-) Respect

~~Γατούλη, "ΔΕΝ θα δυσκολευτεί" εννοείς μάλλον.. ε

Π said...

Ggd: Oι εφημερίδες έχουν λαλήσει, όχι εσείς γιατρέ μου.

Mαύρε Γάτε: φοβούμαι πως, έτσι που πάμε, ολόκληρο το «νεοελληνικό» θα γίνει βρισιά.

Pοδιά: Eε, γκχμ... «Written by Π». Δεν νομίζω ότι το δημοσίευμα σκοπεύει να προβάλει τα πουριτανικά των (παρα)θρησκευτικών. Ίσα-ίσα, αυτά ειρωνεύεται, μόνο που τα βλέπει και εκεί που δεν υπάρχουν, απλώς για να μπορέσει να πει: χα-χα, κοιτάξτε τι μαλάκες που είναι οι επιστήμονες... Aλλά, βέβαια, τίποτα δεν εμποδίζει τους πουριτανούς να πάρουν ένα τέτοιο διαστρεβλωτικό κειμενάκι και να νομίσουν ότι προστέθηκε ένα στοιχείο ακόμα υπέρ της υποκριτικής σεξοφοβίας τους.

Debby said...
This comment has been removed by the author.
Debby said...

Κάτι είχε πάρει το αυτί μου και από το θέμα και μόνο, υποψιάστηκα ότι επρόκειτο για "παρλαπίπα" οπότε δεν έδωσα σημασία.

Μέχρι που πριν από μερικές μέρες, ένας συνάδερφος ο οποίος καπνίζει τρία και βάλε πακέτα την μέρα, βήχει ανελλειπώς όλο τον χρόνο, με ρώτησε αν είχα διαβάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα με μια κάποια ανησυχία!

Ε! Δεν άντεξα!! Του την είπα!

doctor said...

Giatros gia desimo said...
ZITW OI PIPES - KATW OI PARLAPIPES!!! O doktwr elalise!

14/5/07 11:02 AM
---

Συμφωνώ κι εγώ συνάδελφε!!!

Άψογη η διερεύνηση του θέματος, ά-ψο-γη!
Εύγε!

doctor

αθεόφοβος said...

For these reasons, our data suggest two distinct pathways for the development of oropharyngeal cancer: one driven predominantly by the carcinogenic effects of tobacco or alcohol (or both) and another by HPV-induced genomic instability.

Αυτό είναι και το ζουμί της μελέτης αυτής.
Ο HPV είναι ο μόνος ιός που από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει γίνει δεκτό ότι είναι η μοναδική αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Είναι λογικό λοιπόν ότι αντίστοιχου ιστολογικού τύπου καρκίνοι μπορούν να προκληθούν από τον ιό και σε άλλα επιθήλια όπως είναι του στοματοφάρυγγα,του πρωκτού και του πέους.
Απλά τα νεοπλάσματα σε αυτά τα μέρη δεν είναι τόσο συχνά όσο στον τράχηλο της μήτρας.
Το εμβόλιο του HPV προσφέρει προφύλαξη από τον ιό σε άτομα που δεν έχουν έρθει σε επαφή με αυτόν και μόνο για τα στελέχη 16 και 18,δηλαδή καλύπτει το 70% των μολύνσεων από τον ιό.
Γνωρίζοντας αυτά αποφασίζει κανείς χωρίς φόβο τις σεξουαλικές πρακτικές που θα χρησιμοποιήσει.
Ελπίζω να μην έκοψα κανενός την διάθεση για πήδημα!

Π said...

Debby: Mε το σχόλιό σου έσκασα στα γέλια τόσο που πνίγηκα και μ' έπιασε βήχας! (Mήπως πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ για κάτι;)

doctor: A ωραία, έτσι έχουμε και την απαραίτητη second opinion!

αθεόφοβε: Σωστά - αλλά υπερβολικά σοβαρά για τις φυλλάδες. O άξιος δημοσιογράφος θα φροντίσει να ξεφτιλίσει ένα ζήτημα, όχι να ασχοληθεί με επιθήλια... (Για τον επίλογό σου: κόβονται αυτά γιατρέ μου;)

Anonymous said...

είναι απίστευτο τι γράφουν και από την άλλη θα μείνετε έκπληκτοι πόσοι τα πιστεύουν με την έννοια, "είναι τυπωμένο=Αλήθεια" και για αυτό το λόγο με ξενίζουν "επεμβάσεις" του τύπου "Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο επέβαλε πρόστιμο"...Γιατί και ότι υπάρχει στο γυαλί=Αλήθεια. Προσωπικά δεν τα υποτιμώ αυτές τις παρλαπιπαρίες...

christina said...

Μα αφού το λένε τα επίσημα ΜΜΕ και όχι αυτά τα ασόβαρα τα μπλογκς, αλήθεια θα ΄ναι.

ο δείμος του πολίτη said...

Για δημοσιογράφος δεν κάνεις είναι η αλήθεια. Γιατί να κάνεις έρευνα; Αφού από μόνο του το εν λόγω δημοσίευμα εξηγεί ότι εξετάστηκαν 100 άτομα (is it possible?). Με τέτοιο αριθμό γιατι να μη το δημοσιεύσει;

Αυτές οι μλκ είναι που με τρελαίνουν. Πολύ καλή η ανάλυση και η έρευνα σου.

cyrus said...

Πες τα, βρε passer by, γιατί μας τα 'χουν κάνει τσουρέκια με τις ολοένα και συχνότερες επιθέσεις εκ των προτέρων απαξίωσης...

Sports Outing said...

δηλαδή ο babis μπορεί να συνεχίσει τις καταπόσεις???

http://babisskylosgap.wordpress.com

Rodia said...

Συγγνώμη Π... κεκτημένη ταχύτης βλέπεις...
:-)))

Π said...

Δεν με πειράζει, Rodia μου - την επισήμανση την έκανα απλώς για να είμαστε γραφειοκρατικώς εντάξει.

passer-by (και cyrus): Eννοείται, εννοείται... Kαι στην περίπτωση της Προμηθέας, π.χ., δεν είδες τι ωραία τα παρουσίασαν τα MME και πόσα διαστρεβλωτικά ξεφουρνίσαμε εμείς των blog?

ροΐδη: Oύτε εγώ τα υποτιμώ. Tο συγκεκριμένο μπορεί να είναι ασήμαντο, είναι όμως γενική νοοτροπία τόσο από τη μεριά των MME όσο και από του αποδέκτη, όπως λες: ο μέσος αναγνώστης θα ρίξει μιά ματιά και θα του μείνει αυτό που προβάλλει το δημοσίευμα, χωρίς να σκεφτεί ότι δεν είναι βάσιμο.

δείμο: Kαι σιγά την έρευνα! Mισή ώρα υπόθεση ήταν να βρει και να κοιτάξει κανείς μερικές πηγές - AN ενδιαφέρεται για την πληροφόρηση και όχι τον κιτρινισμό. Για τα 100 άτομα: και μάλιστα με ερωτηματολόγιο για τα σεξουαλικά τους, άρα καμμία βεβαιότητα ότι οι απαντήσεις είναι πάντα ακριβείς και ειλικρινείς. Aλλά και απολύτως τεκμηριωμένα να ήταν τα πορίσματα, δεν λένε βέβαια να κόψουμε το σπορ!

Για την ιστορία, ο φίλος μας μας είπε ότι το δημοσίευμα είναι από τη citypress της προηγούμενης Παρασκευής.

ο δείμος του πολίτη said...

Πάντως πρέπει να πούμε ότι στις ΗΠΑ τέτοιες "έρευνες" -ακόμα όμως και μεγαλύτερης κλίμακας- υπάρχουν πολλές στις ΗΠΑ και κερδιζουν την προσοχή εκείνων των συντηρητικών ομάδων που τις προβάλλουν για το δικό τους γνωστό λόγο. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι σοδομαζοχιστές γεννιούνται -μία εντελώς ρατσιστική στο βάθος της αντίληψη- βάσει 1000 ατόμων (όλοι όμως ομοφυλόφιλοι). Δηλαδή ευρεία έρευνα σε περιορισμένο όμως χώρο μελέτης.

funEL said...

Ποιά είναι η μυστική σχέση πίπας και παρλαπίπας? Τι λέει ο παππούλης για τη ιερά παπαρολογία και τη παπΑΡΗολογία? Πως συνδέεται στο θεϊκό σχέδιο το απλό τσιμπούκι με τα πούρα αβάνας? Τι λέει ο Θεός?

Τεραστίων Διαστάσεων Σαβουροβιβλίο:
"Τα Βρωμόκωλλα του Λιάκουρα και άλλαι πίπαι"

+ορεξηεχομενπρωιπρωι+

penguin_witch said...

@Δήμος: Φάουλ και κίτρινη κάρτα. Η αντίληψη ότι οι ομοφυλόφιλοι γίνονται είναι επίσης ρατσιστική και περισσότερο επικίνδυνη. Υποβιβάζοντας μια έμφυτη τάση (υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει σαφής γενετική προδιάθεση και ότι οι περιστάσεις της εγκυμοσυνης παίουν ρόλο) σε αντικοινωνική συμπεριφορά που μαθαίνεται -και αμα λάχει ξεμαθαίνεται- ανοίγει ο δρόμος για "στρατόπεδα επανεκπαίδευσης" των ομοφυλοφίλων προκειμένου να απαλλαγούν απο την κακή συμπεριφορά.
Το γεγονός ότι οι "επανορθωτικές θεραπείες" έχουν πενιχρά αποτελέσματα, διαψεύδει την άποψη ότι πρόκειται για συμπεριφορά που μαθαίνεται.

An-Lu said...

Καλή η ανάλυση...;-)

cyrus said...

penguin witch, αυτό είχα ακούσει κι εγώ παλιά. Δεν ξέρω τι ισχύει, και, ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Οι ομοφυλόφιλοι είναι απλώς άνθρωποι, και κάπου εκεί τελειώνει το ζήτημα για μένα.

Μόνο που τα παίρνω όταν ακούω κάποιους να μιλάνε από θέσεις εξουσίας για "κουσούρια", "αμαρτίες" και άλλες παρλα-πίπες...

Artanis said...

Νομίζω, ότι όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε την διαταγή του giatrou!!! (Αυτουνού που είναι για δέσιμο...)

Rodia said...

Συμφωνώ με το Giatro gia desimo :-) επίσης, μη νιώθει μοναξιά η Αρτάνις(!), και εξακολουθώ να απορώ: Γιατί οι εξουσιαστές θέλουν να τα ξέρουν όόόλα..? Τι ενδιαφέρει την κ. Εξουσία (πολιτικοθρησκευτική, κλπ) τι κάνει ο κοσμάκης στο κρεββάτι του;

..μάλλον είναι σχόλιο για άλλο ποστ που -εύχομαι- να ακολουθήσει..

ο δείμος του πολίτη said...

Πιγκουίνε μου, πάω για κόκκινη. Όχι μόνο δεν έχουμε αποδείξεις επαναβεβαιώσιμες -και άρα μη αποδεκτές επιστημονικά- αλλά η κοινωνιολογία όταν εννοεί επιλογή, αναφέρεται στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και τις αντιλήψεις (που μπορεί να είναι κυριολεκτικά επιλογή ή μπορεί να είναι διαμόρφωση του κοινωνικού περιβάλλοντος). Ούτως ή άλλως ο ρατσισμός είναι υπαρκτός και ο φόβος στρατοπέδων είναι πάντα ορατός (δεν λίγο τι πέρασε η αριστερά. Γεννήθηκα εγώ ή οι πολιτικοί μου πρόγονοι αριστεροί; Επιλογή είναι -μόνο που είναι πιο συνειδητή).

Η σύγχρονη επιλογή των Αμερικανών είναι να μιλούν για βιολογική θέση -συχνά έχουν από τα πριν θέση- ακυρώνοντας την προσωπικότητα του ατόμου και τον παρουσιάζουν ως ασθενή -γενετικά διαφοροποιημένο. Από την άλλη δε δικαιολογούνται οι αμφιφυλόφιλοι και όσοι αλλάζουν σεξουαλικότητα, οι BDSM κτλ.

Π said...

penguin_witch και δείμο: μετά χαράς θα παρακολουθήσω την όποια συζήτηση, αδυνατώ όμως να παρέμβω γιατί για αυτό το θέμα δεν έχω επαρκείς γνώσεις ή στοιχεία, άρα ούτε βάσιμη γνώμη.