26.9.06

Η παράνοια είναι μεταδοτική

Νόμιζα πως η πρακτική της "βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας" αποτελούσε ίδιον των φανατικών μουσουλμάνων. Έκανα λάθος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας Αμερικανός, φανατικός χριστιανός, έχυσε βενζίνη μέσα στο αυτοκίνητό του και, οδηγώντας το, έπεσε με φόρα πάνω σε μια γυναικολογική κλινική, διότι νόμιζε πως εκεί μέσα γίνονταν εκτρώσεις.

Το αστείο είναι ότι η συγκεκριμένη κλινική δεν έκανε εκτρώσεις.

Το θλιβερό είναι ότι, μέσα στο παρανοϊκό μυαλό κάποιων φανατικών αμερικανών ευαγγελικών, η λέξη "γυναικολογία" είναι συνώνυμη με τις εκτρώσεις.

Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η παράνοια αρχίζει να αποκτά διαστάσεις επιδημίας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι (και όχι μόνο μουσουλμάνοι, βέβαια) αντιδρούν σε λόγια ή ιδέες (με τις οποίες διαφωνούν) με βία. Ο φασισμός κερδίζει έδαφος, ακόμη και σε χώρους που αυτοαποκαλούνται "αντιφασιστικοί". Εδώ, προς το παρόν, έχουμε απλώς κάτι γραφικούς εθνικιστές, αλλά σας θυμίζω ότι οι τάσεις που εμφανίζονται στην Αμερική συνήθως φτάνουν κι εδώ μετά από μερικά χρόνια.

Και, για να τελειώνουμε με τις ανοησίες που λέγονται κατά καιρούς σχετικά με τις εκτρώσεις:

Δεν υπάρχει κανείς που να είναι "υπέρ" των εκτρώσεων.

Απλώς κάποιοι θέλουν να γίνονται νόμιμα (ώστε να εξασφαλίζονται στοιχειώδεις όροι υγιεινής), και κάποιοι άλλοι θέλουν να τις κάνουν παράνομες.

Αν όντως θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των εκτρώσεων (για εξάλειψη ας μην το συζητάμε), πρέπει να φροντίσουμε να μάθουν τα παιδιά (από μικρή ηλικία) πέντε πράγματα γύρω από το σεξ (και όχι τις ουτοπικές ανοησίες περί "αποχής", που προωθούν οι θρησκόληπτοι), και να τα πείσουμε πόσο σημαντικό είναι (για πάρα πολλούς λόγους) να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Είναι τραγικό, αλλά υπάρχουν γυναίκες που χρησιμοποιούν την έκτρωση σαν μέθοδο αντισύλληψης -- αντίφαση εξ ορισμού...

40 comments:

Debby said...

Δεν αρκεί η αντισυλληψη. Ειδικά δε το προφυλακτικό είναι υπαίτιο για πολλές ανεπιθυμητες εγκυμοσύνες.
Νομίζω πως η έκτρωση είναι θέμα καθαρά της γυναίκας (και του άντρα-αν υπάρχει). Δεν νομίζω ότι πέφτει λόγος κανενός άλλου.

roidis said...

οι καιροί προσφέρουν γόνιμο έδαφους στο θρησκευτικό φανατισμό, παρ' όλο που νομίζω ότι οι θρησκεύομενοι παγκοσμίως έχουν μειωθεί...

funEL said...

να μας συγχωρέσετε ξανά αλλά...

με όλο το σεβασμό... αν επιτρέπεται...

debby μας, γλυκό μας κοριτσούδι, έχουμε την εντύπωση ότι έρχεσαι εδώ στους ιλλουμινάτι, κουλτουριαραίους, ορθολογιστές για να τους ρίχνεις ξεγυρισμένα τεριρέμ παράπλευρου ανορθολογισμού, έτσι να τους εξουθενώσεις.
Πάτα τους τον κάλο, ιδίως εκείνο τον στυγνό ιεροεξεταστή ντετερμινιστή τον Π.
ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ (και οχι μόνο) ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.

ΖΩΤΩ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΛΟΓΙΚΗ

+ξεκατίνιασον+

... θα κάτσουμε εδα δας με ποπ κορν προσευχές και αντίδωρα να παρακολουθήσουμε θέαμα

cyrus said...

ντέμπι, η πιθανότητα να μείνει η γυναίκα έγκυος με σωστή και μόνιμη χρήση του προφυλακτικού είναι περίπου 3%. Η πιθανότητα να μείνει έγκυος χωρίς προφυλάξεις είναι 85%. Τι προτιμάς; Και τι προτείνεις;

cyrus said...

Ροΐδη, τι σε κάνει να το νομίζεις αυτό;

Ταγματάρχα, η Ντέμπι έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι εδώ μέσα θέλει να αποτελεί το αντίπαλον δέος. Το κάνει με τρόπο, κι αυτό μου αρέσει, άσχετα αν διαφωνώ με αρκετά απ' όσα λέει κατά καιρούς.

funEL said...

... ρε μπας και είναι το καταπιεσμένο alter ego του Π?
Φυσικά χωρίς Debby αγαπητέ Κύρους τα comments στο Ιλλουμινιταραδικο αυτό μπλογκ θα έχαναν καθε νοστιμιά.
Και μεις για debby ερχόμεθα...

+ξεμάλλιασον+

Debby said...

Funel, αγαπητέ, (με είπες και κοριτσούδι!!) αδυνατώ να πιστέψω ότι σας εξουθενώνω!! Μην με πληγώνεις γιατί γράφω απο το κρεββάτι του πόνου!

Cyrus, φυσικά και δεν υποστηρίζω την μη αντισύλληψη επειδή τυνχανει να αποτυχαίνει κάποιες φορές. Απλά λέω ότι μερικές φορές μια εκτρωση είναι απαραίτητη και δεν είναι κανένος άλλων δουλειά εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, το ζευγάρι δηλαδή.

Debby said...
This comment has been removed by a blog administrator.
cyrus said...

Μα, Ντέμπι μου, δεν διαφωνούμε. Και βέβαια μπορεί να είναι απαραίτητη, και πρέπει να έχει τη δυνατότητα να γίνεται χωρίς προσκόμματα. Αλλά είναι πάντοτε ένα δυσάρεστο γεγονός -- γι' αυτό λέω ότι κανείς δεν είναι "υπέρ" της έκτρωσης.

Rodia said...

Η έκτρωση είναι μια επέμβαση που απαλλάσσει τη γυναίκα από κάτι ανεπιθύμητο. Σαν να αφαιρεί τις επιζήμιες αμυγδαλές -περίπου. Το γράφω αυτό επειδή την αναφέρεις ως "δυσάρεστο" γεγονός, πράγμα που -κατά τη γνώμη μου, ε- ενισχύει τις ενοχές και δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα. Μας φτάνουν όσα έχουμε ήδη, μη μας φορτώνετε κι άλλα!
Αναρωτιέμαι κάπου κάπου.. αν και οι άντρες είχαν την ιδιότητα (προσέχεις; δεν γράφω ικανότητα) να συλλαμβάνουν, το θέμα θα ήταν αμελητέο και κανείς δεν θα συζητούσε γι αυτό.
Το ζουμί είναι ποιος εχει την εξουσία και θέλει να την επεκτείνει και σε "άλλα" σωματα εκτός από το δικό του. Με όποιο τρόπο, συνήθως επιβαρυντικό (σε πολλούς τομείς) γενικότερα...

..έπεται συνέχεια, αν προκληθώ.. ;-))

cyrus said...

Ροδιά, εσύ ξέρεις κάποια γυναίκα που να μην ένιωσε δυσάρεστα όταν επέλεξε να κάνει έκτρωση; Πρόσεξε -- δεν μιλάω για ενοχές.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι κάποιοι, με οδηγό τη θρησκεία, θέλουν να θέσουν ξανά τις εκτρώσεις εκτός νόμου -- και αυτοί οι ίδιοι πολεμούν την ιδέα της αντισύλληψης, που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν το φαινόμενο.

Περαστικός said...

Είναι κατάντια για τον άνθρωπο ο θρησκευτικός φανατισμός- και κάθε άλλος φανατισμός. Σήμερα, στο όνομα του σεβασμού προς τα πιστεύω των άλλων επιχειρείται ακόμη και να φιμωθεί κάθε κριτική προς θρησκείες και πεποιθήσεις. Για την έκτρωση, συμφωνώ ότι είναι κυρίως θέμα της ίδιας της γυναίκας, δικό της είναι το σώμα, αποτελεί πρόσωπο και δεν είναι κάποιο σκεύος τεκνοποιίας. Όταν μάλλιστα η έκτρωση πραγματοποιείται έγκαιρα, δεν μπορεύ να υποστηριχθεί σοβαρά ότι το έμβρυο μπορεί να θεωρηθεί αυτόνομο πρόσωπο. Όπως και να έχει, υπερισχύει το δικαίωμα της γυναίκας να καθορίζει πώς θα διαθέσει το σώμα της.

christina said...

Μιλαμε για μια γυναικα που εμεινε εγκυος απο αγνοια - ελλειψη ενημερωσης, για καποια που θα κινδυνεψει λογω της εγκυμοσυνης, για ενα μωρο που θα γεννηθει μη βιωσιμο (δεν εννοω τυφλο/κουφο/κουτσο κλπ, εννοω αληθινα αρρωστο) η για την περιπτωση καποιας και ωριμης και ενημερωμενης γυναικας ανω των 18 που ομως και φερεται ανευθυνα και δεν προφυλασσεται και δε θελει να υποστει και τις συνεπειες? Αλλο το να τυχει καταλαθος κι αλλο το να ηταν να συμβει ετσι κι αλλιως λογω βλακειας.

Εναντιον των εκτρωσεων δεν ειμαι (οταν ο λογος φαινεται αρκετα σοβαρος στον καθενα απο τους εμπλεκομενους)αλλα δε μ αρεσει να το θεωρουμε ευκολοτερο κι απο τα χαπακια σιδηρου.

Rodia said...

"Ροδιά, εσύ ξέρεις κάποια γυναίκα που να μην ένιωσε δυσάρεστα όταν επέλεξε να κάνει έκτρωση; Πρόσεξε -- δεν μιλάω για ενοχές."

Συνέβη σε μένα, και μάλιστα τετράκις και όχι "λόγω βλακείας" ούτε δικής μου ούτε του συντρόφου, όπως αναφέρει o προηγούμενος (cp) σχολιαστής.
Αυτό που ένιωσα ήταν άφατη ανακούφιση και τίποτε άλλο.
Αντιθέτως, γνωρίζω γυναίκα θρησκευάμενη που κατέληξε στο ψυχιατρείο μετά από τη γέννηση του γιου της εκτός γάμου και μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει τι έγινε το παιδί...

Μη το λάβεις ως εκμυστήρευση, είναι κοινό μυστικό ότι οι πιο πολλές γυναίκες έχουν διαλέξει την έκτρωση από τα... εκτρώματα! (τις σχετικές νομοθεσίες εννοώ και τα συμπαρομαρτούντα.. δλδ ενοχές, ηθικές αναστολές, κλπ κλπ)

..και.. καλύτερα να συζητήσουμε για την υπευθυνότητα που απαιτείται για τη γέννηση ενός παιδιού...

:-)

Durden_Alie said...

Δεν υπάρχει κανείς που να είναι "υπέρ" των εκτρώσεων.

Νομίζω ότι αυτή η φράση αξίζει να υπογραμμισθεί. Προσωπικά θα προσέθετα ότι είμαι υπέρ του δικαιώματος του ανθρώπου να είναι κύριος του εαυτού του και του σώματός του, όντας βεβαίως ταυτόχρονα ενημερωμένος για τις συνέπειες των πράξεών του.

Μιλώντας για την έκτρωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα εξής :

α) Η πλειοψηφία των εκτρώσεων δεν αφορά φοβισμένα και "άβγαλτα" 17χρονα κοριτσάκια.

β) Η έκτρωση, ως χειρουργική επέμβαση, δεν μπορεί παρά να έχει επιπλοκές (όχι συχνές, αλλά η πιθανότητα υφίσταται) και, ναι μεν, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, δεν μπορεί να ισχύει γι' αυτήν απόλυτα ο "χρυσός κανόνας" της Ιατρικής περί αυστηρών ενδείξεων, παρ' όλ' αυτά πρέπει να γίνεται με σύνεση.

Νομίζω ότι αν τα δυο παραπάνω συνδυαστούν με τον μεγάλο αριθμό εκτρώσεων που γίνονται σήμερα, συμπεραίνουμε ότι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό είναι το πρόβλημα της ελλειπούς ενημέρωσης (όπως σωστά λες cyrusgeo, υπάρχουν γυναίκες που χρησιμοποιούν την έκτρωση ως "αντισύλληψη").

Φυσικά, οι αστειότητες των θρησκόληπτων δεν έχουν θέση σε μια συζήτηση περί έκτρωσης.

αθεόφοβος said...

Στην Αμερική αυτό δεν είναι το πρώτο συμβάν.Έχουν γίνει δολοφονίες γιατρών από θρησκόληπτους σε κλινικές εκτρώσεων.
Με την χρήση των αντισυλληπτικών ο αριθμός των εκτρώσεων έχει μειωθεί αλλά στην Ελλάδα εξακολουθούμε να είμαστε στην τελευταία θέση στην κατανάλωση.

Rodia said...

Συμπληρώνω με κάτι που με θυμώνει: Το ότι οι συζητήσεις περί έκτρωσης γίνονται με σοβαροφάνεια (ναι, και όχι σοβαρότητα, δεν έχουν τη σχετική εμπειρία ούτε και γίνεται να την αποκτήσουν) από άντρες. Αντρες εξουσιαστές, άντρες παπάδες, άντρες συμβουλάτορες.
Νοιώθω παγιδευμένη όταν κάποιος μου λέει τι πρέπει να πράξω σχετικά με το δικό μου κορμί, τη στιγμή που το δικό του είναι εντελώς διαφορετικό: Δεν διαθέτει... ωοθήκες, πανάθεμα!;-)

Δέχομαι ευχαρίστως τη γνώμη του γιατρού μου, αλλά όχι καθενός που από άμβωνος ή άλλου εδράνου ή έδρας -ή... καθέδρας- αρχίζει τον εξάψαλμο για την "ευθύνη" της γυναίκας, κλπ κλπ, λες και μόνη της η γυναίκα συλλαμβάνει, μόνη της τοποθετεί (βλακωδώς!) καμπόσο σπέρμα μέσα της. ΑΜΑΝ!!!!

Αν αναζητείται εδώ πέρα ένας τρόπος λύσης του "προβληματος" των εκτρώσεων, το οποίο (για μένα, γνώμη μου) δεν είναι πρόβλημα, να προσπαθήσουμε να δώσουμε διέξοδο σε άλλα πραγματικά προβλήματα, όπως η ενημέρωση περί τεκνοποιΐας και ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ των παιδιών. Με μάθημα στα σχολεία. Το σεξ είναι μια όμορφη και ηδονική πράξη, τέτοια είναι ακριβώς επειδή οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των ανθρώπων. Δεν είναι λάθος (αμάρτημα δλδ) ώστε να τη δαιμονοποιούμε ακόμα και μέσω των... προϊόντων της, ημών των ιδίων.

Τελευταίως, ανακάλυψα κάτι μελέτες ψυχολόγων και καθηγητών, όπου ξεκινά η διαμόρφωση της ανθρώπινης ψυχής από τη στιγμή της σύλληψης. Αυτό με τρομοκρατεί γιατί βλέπω να πλησιάζει απειλητικό το κύμα της οπισθοδρόμησης. Αλήθεια, πότε θα συζητήσουμε τι είναι (και ΑΝ υπάρχει) ψυχή..?

..είναι αργά και προβλέπω μακριά νύχτα.. συγχώρησέ μου το μένος.. έτσι; Πάντως, όσα έγραψα με αντιπροσωπεύουν, αν και την ημέρα μάλλον θα τα έγραφα πιο ήρεμα και πολιτισμενα...

:-)))

cyrus said...

Περαστικέ, αυτό είναι το νόημα. Γι' αυτό και τα παίρνω όποτε ακούω τέτοια πράγματα.

Πάνο, η θέση μου είναι ότι οι φανατικοί έχουν πάντοτε άδικο, ό,τι κι αν πρεσβεύουν.

Τζιμ, ηθικά διλήμματα μπορεί κανείς να βρει παντού, άλλοτε πραγματικά κι άλλοτε όχι.

cp, αυτό που θέλω να πω είναι πως, άσχετα με την αιτία, η διαδικασία της έκτρωσης πρέπει να παραμείνει νόμιμη.

durden alie, συμφωνώ.

Αθεόφοβε, ναι, έχουν γίνει δολοφονίες -- αλλά επίθεση αυτοκτονίας για τέτοιο λόγο πρώτη φορά βλέπω. Ευτυχώς που απέτυχε...

cyrus said...

Ροδιά μου

ίνα τι τα λαμβάνεις εις το κρανίον;

Σου είπε κανείς τι να κάνεις και τι όχι; Δε νομίζω.

Η συζήτηση γίνεται για το νόμιμον των εκτρώσεων. Σίγουρα δεν διαφωνείς επ' αυτού.

Μιλώντας για εξουσιαστές το πας πολύ μακριά το πράγμα, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις μου -- τουλάχιστον όχι για ένα απλό ποστ.

Οι ίδιες οι εκτρώσεις δεν είναι πρόβλημα -- ο αριθμός τους, όμως, νομίζω πως είναι. Όσο για τη "λύση", κι εγώ το ίδιο δεν είπα; Όσοι έχουν σχολιάσει ως τώρα, αυτό δεν λένε;

Για την υπευθυνότητα του να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν μπορώ να μιλήσω, γιατί δεν έχω παιδιά. Τα ξέρω μόνο από την οπτική γωνία του παιδιού, επομένως ξέρω μόνο τη μισή αλήθεια.

Περί ψυχής, μπορούμε να τα πούμε κάποια άλλη φορά. Αν θες την σύντομη εκδοχή, τότε όχι -- ψυχή, με την τρέχουσα (δηλ. την μεταφυσική) έννοια, δεν υπάρχει.

Τέλος, δεν καταλαβαίνω γιατί οι άντρες "δεν δικαιούνται διά να ομιλούν" για τις εκτρώσεις. Δηλαδή, για το ποδόσφαιρό μπορούν να μιλάνε μόνο οι ποδοσφαιριστές; Για τη θρησκεία μόνο οι παπάδες και οι θεολόγοι; Για τη μουσική μόνο οι μουσικοί; Για τον καρκίνο του προστάτη (φτου!), μόνο οι άντρες;

Φιλιά

:-*

Rodia said...

Το σχόλιο που άφησα μαινόμενη, μάλλον είναι εκτός ποστ, δλδ δεν αφορά μονάχα το ποστ σου αλλά την άτιμη κενωνία...
Φυσικά και δικαιούνται όλοι (δια) να ομιλούν, εντύπωση μου κάνει το ότι οι γυναίκες απουσιάζουν από παρόμοιες συζητήσεις -γενικώς. Δεν είναι πως το θέτω "φυλετικά" το ζήτημα, αναρωτιέμαι όμως αν είναι δικαιο να μπαίνουν (να φορτώνονται) σε ρόλους θύτη ή θύματος. Η έκτρωση είναι μια απλή σχετικώς ιατρική πράξη και η σύνδεσή της με διάφορα (μεταφυσικά ή ηθικά) θέματα είναι αταίριαστη -τουλάχιστον. Το ότι συνδέεται επίσης με την υπογεννητικότητα είναι άστοχο. Στην Αφρική, από ολόκληρα χωριά ο πληθυσμός εξαφανίστηκε λόγω διατροφικών συνηθειών: τρεφόντουσαν με κρέας κροκοδείλου! Μετά από έρευνα, βρέθηκε ότι αυτό το κρέας περιέχει ουσίες που οδηγούν σε στείρωση.

Γιατί δεν ψάχνουμε να βρούμε αιτίες για την υπογεννητικότητα π.χ. σε διατροφικές συνήθειες;

Επιβαρύνοντας αυτή την ιατρική πράξη με διάφορα "καρυκεύματα" την κάνουμε δύσπεπτη!

Καιρός είναι να πάψει να δαιμονοποιείται, όπως πολύ σωστά γράφεις. Η ένστασή μου είναι στην (τονισμένη κιόλας) αναφορά σου: "Δεν υπάρχει κανείς που να είναι "υπέρ" των εκτρώσεων."

Ε, εγώ δηλώνω ΥΠΕΡ, εφόσον συντρέχει ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ λόγος.

..και.. μια και δεν πάει κανείς να αφαιρέσει τις αμυγδαλές ή τη σκωληκοειδή απόφυση για πλάκα, δε νομίζω ότι θα το κάνει για ένα έμβρυο -εννοείται..

Οσο για την υπογεννητικότητα, που μας τα πρήζουνε, ας έδινε η πολιτεία τη σχετική ασφάλεια -οικονομική κυρίως, που σημαίνει την τοποθέτηση του Πολίτη στη θέση που του αξίζει και όχι σε θέση ψηφοφόρου, βλάκα υπανάπτυκτου, δουλοπρεπή τσανακογλείφτη, κλπ κλπ- και θα είχα (εγώ, η ίδια) ΟΛΑ τα παιδιά που θα μπορούσα να αποκτήσω.

-----------------
***Μη δίνεις και πολλή σημασία.. γράφω ΚΑΙ εκτός των όσων θίγει το ποστ.. Αμα θυμώνω, ε.. Οποια σκέψη μου έρχεται αυθορμήτως.. Δεν το κουράζω και πολύ.. Δεν είμαι και τόσο καλή συζητήτρια.. ξεφεύγω και εκτός των αυστηρών ορίων ενός θέματος, μπας και πάει πιο μακριά..***

σμουτς!:-)

cyrus said...

OK, δεν διαφωνούμε επί της ουσίας, απλώς πρέπει να διευκρινίσω κάτι:

Η φράση "δεν υπάρχει κανείς που να είναι 'υπέρ' των εκτρώσεων", έχει σχέση με το γενικότερο πλαίσιο της (πολιτικής) διαμάχης γύρω από το θέμα.

Στην Αμερική, οι θρησκόληπτοι που θέλουν να καταστήσουν τις εκτρώσεις παράνομες αποκαλούν εαυτούς "pro-life", δηλαδή "υπέρ της ζωής" -- λες κι οι αντίπαλοί τους είναι "κατά της ζωής"!

Εδώ, έχω ακούσει θρησκόληπτους να λένε πως είναι "κατά των εκτρώσεων" -- λες κι οι άλλοι είναι "υπέρ των εκτρώσεων".

Αυτό ήταν το νόημα, και μακριά από μένα άλλες σκέψεις...

Durden_Alie said...

Ροδιά, θέλω μόνο να κάνω μια παρατήρηση πάνω σε κάτι που είπες :

..και.. μια και δεν πάει κανείς να αφαιρέσει τις αμυγδαλές ή τη σκωληκοειδή απόφυση για πλάκα, δε νομίζω ότι θα το κάνει για ένα έμβρυο -εννοείται..

Δεν εννοείται καθόλου πιστεύω και επ' αυτού διαφωνώ. Μπορεί λοιπόν, όπως είπα και στο προηγούμενό μου σχόλιο, να μην εφαρμόζεται για την έκτρωση ο κανόνας των αυστηρών ενδείξεων όπως με τις άλλες επεμβάσεις (και καλά κάνει και δεν εφαρμόζεται!), αυτό όμως έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες στο να την θεωρούν εύκολη λύση, αντικαθιστώντας (αν μπορεί να λεχθεί αυτό) κάθε άλλο τρόπο αντισύλληψης με μια επίσκεψη στο γιατρό κάθε λίγο. Το να υπάρχουν γυναίκες που κάνουν 30 ή 40 εκτρώσεις (και υπάρχουν, μην έχεις αμφιβολίες επ' αυτού) σε μια εποχή με τόσα μέσα αντισύλληψης, ε, το θεωρώ κάπως παρατραβηγμένο και ΣΑΦΩΣ και δεν έχω "ηθικού" ή "θρησκευτικού" τύπου ενστάσεις, αλλά περισσότερο ιατρικές. Ούτε πιστεύω σαφώς ότι στις εκτρώσεις οφείλεται η υπογεννητικότητα (άλλο μεγάλο θέμα αυτό αλλά θα ξεφύγουμε αν το αρχίσουμε). Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν θα έλεγα : Ναι στην έκτρωση (και στην αποδαιμονοποίησή της κλπ) αλλά ΝΑΙ και στην αντισύλληψη και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ενημέρωση γι' αυτή!

Αν δεν κάνω λάθος, και οι όποιες ενστάσεις του cyrusgeo εκεί εντοπίζονται...

Καλημέρα κι από μένα :-)

Juanita La Quejica said...

Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια σε κάποια pub του Λονδίνου, είχαμε πιάσει κουβέντα με μια παρέα 25χρονων κοριτσιών από την Ιρλανδία. Το θέμα των ημερών ήταν για μια 15χρονη που είχε βιαστεί από τον πατριό της και είχε μείνει έγκυος. Το κράτος δεν της επέτρεπε να κάνει έκτρωση, απαγορεύονταν τότε διά ροπάλου στην Ιρλανδία (δεν ξέρω ποια είναι η σημερινή κατάσταση) και η κοπέλλα επειδή δεν είχε χρήματα, ζητούσε βοήθεια από τον κόσμο για να μεταβεί στην Αγγλία και να κάνει εκεί την έκτρωση. Επειδή ήταν ανήλικη υπήρχαν πολλά νομικά προβλήματα και εμπόδια και βέβαια ο χρόνος λειτουργούσε εναντίον της. Ήταν πρωτοσέλιδο για αρκετές μέρες και στην Αγγλία και στην Ιρλανδία και είχε αναφερθεί και στις δικές μας εφημερίδες το θέμα. Δεν έμαθα ποτέ τί απέγινε. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι κάποιες από τις Ιρλανδές που συνομιλούσαμε πάνω από ένα ποτήρι μπύρας, ήταν απόλυτες και μιλούσαν με φανατισμό για το απαράδεκτον της έκτρωσης. Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Ήλπιζα ότι σήμερα τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα. Η έκτρωση είναι σίγουρα η τελευταία "λύση" για μια ανεπιθύμητη ή προβληματική εγκυμοσύνη, αλλά αν γλυτώνει από μια μόνιμη δυστυχία πολλών ανθρώπων στο μέλλον, την προτιμώ.

cyrus said...

durden alie, πριν από αρκετά χρόνια, μας είχαν πρήξει στις ειδήσεις με τα σχέδια για "σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία". Τι απέγινε μ' αυτή την ιστορία;

Χουανίτα, μάλλον θα φταίει η αυστηρή καθολική ανατροφή τους -- δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη αιτία για αυτόν το φανατισμό.

Durden_Alie said...

Ευσεβείς πόθοι, cyrusgeo...

Που ξέρεις; Ίσως φοβούνται μήπως κοκκινήσει από ντροπή η εικόνα του Χριστού που (εξακολουθεί να) είναι αναρτημένη στις σχολικές αίθουσες!

Debby said...

Καλημέρα σε όλους...
Μπήκα να διαβάσω τα σχόλια και χάρηκα πραγματικά που η Ροδιά με την ευγλωτία της και τις πολύ σωστές τις θέσεις περιέγραψε και τις δικές μου.
Λυπάμαι που όλοι σχεδόν οι άντρες που έγραψαν εδώ (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα)εμμένουν στο θέμα αντισύλληψη και στους λόγους που θα επιτρέπουν σε μια γυναίκα την έκτρωση.

Ναι, μπορούν όλοι να έχουν γνώμη επ'αυτού. Η γνώμη όπως που θα μετράει ασυζητητή πρέπει να είναι της γυναίκας και μόνο. Αυτής που υποτίθετε ότι μπορεί να εξουσιάζει το σώμα της όπως και ο άντρας το δικο του.

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν όλοι οι άντρες ότι η φύση δεν τους προίκησε με την πατρότητα (είναι επίκτητη ιδιότητα) αντίθετα με την γυναίκα που
η μητρότητα την ακολουθεί όλη της την ζωη αδιαμφισβήτητα. Στο μεγάλωμα ενός παιδιού ένας άντρας συμμετέχει πάρα πολύ λίγο (χωρίς να θέλω να πω ότι είναι περιττός) και η γυναίκα συνήθως ξεχνάει εντελώς τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής της για χάρη του παιδιού και προσαρμόζει τα υπόλοιπα επίσης για χάρη
του. Αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό είναι νομίζω θέμα μόνο δικό της και κανενός άλλου. Αν υπάρχει στήριξη και από τον σύντροφο είναι ευνόητο ότι αλλάζουν κάπως τα δεδομένα αλλά πάλι νομίζω ότι τον τελικό λόγο πρέπει να τον πει αυτή.

Καταλαβαίνω πολύ καλά το "μένος" της Ροδιάς. Το αίμα αισθάνθηκα να μου ανεβαίνει στο κεφάλι όταν νωρίς εχθές το βράδυ διάβασα μερικά από τα πρώτα σχόλια αλλά δεν ήμου σε θέση να ανταπαντήσω όπως έπρεπε.

Και ναι, Cyrus, όλοι συμφωνούμε... Δεν διαφωνούμε. Θέλουμε να νομιμοποιηθούν οι εκτρώσεις. Ομως φαινεται ότι διαφωνούμε στην λεπτομέρεια και αυτή τελικά κάνει την διαφορά... κρίμα.

cyrus said...

Συγγνώμη, Ντέμπι, αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει: ποια είναι αυτή η "λεπτομέρεια" στην οποία διαφωνούμε, και ποιος μίλησε για "τους λόγους που θα επιτρέπουν σε μια γυναίκα την έκτρωση", δηλ. για "έκτρωση υπό όρους", αν κατάλαβα καλά το σχόλιό σου;

Να διαφωνήσουμε όσο θες -- αλλά να υπάρχει διαφωνία, όχι έτσι...

An-Lu said...

Δεν αναλύω το επίμαχο ζήτημα της έκτρωσης, καθώς συνοπτικά, η άποψή μου είναι πως μόνο όταν συντρέχει ιατρικός, ψυχολογικός ή και οικονομικός λόγος, θα πρέπει να γίνεται. Εννοείται ότι συμφωνών με Ροδιά και Ντέμπυ.
Αυτό που με ανησυχεί πάνω απ όλα, είναι το πόσοι φανατισμένοι μικρονοϊκοί καταφεύγουν στη βία και μάλιστα σχετικά εύκολα...

rodanis said...

Όπως βλέπω, οι περισσότεροι σχολιαστές έχουν επικεντρωθεί στο ζήτημα της έκτρωσης. Εγώ θα επιθυμούσα να τοποθετηθώ ως προς το ζήτημα του θρησκευτικού φανατισμού (έχουμε κι εμείς τα κολλήματά μας...).

Η παράνοια δεν έχει βέβαια ούτε φύλο, ούτε εθνική ταυτότητα. Η φανατική υποστήριξη από κάποιον, μιας δεδομένης άποψης, είτε δικής του, είτε άλλου, σπάνια οδηγεί σε ακραίες εγκληματικές πράξεις όπως αυτή της μαζικής δολοφονίας (διαπιστωμένα ή μή, δεν έχει σημασία) αντιφρονούντων. Τέτοια ακραία εγκληματική διάθεση, έρχεται με την πεποίθηση οτι η όποια άποψη του θύτη δεν είναι ούτε δική του ούτε κάποιου άλλου ανθρώπου, αλλά αποτελεί την απόλυτη Αλήθεια, την εξ αποκαλύψεως παραδοθείσα στον άνθρωπο (γενικά) από τον Κύριό του τον Θεό. Και όταν ο ίδιος θεός, έχει δηλώσει εγγράφως, οτι δεν ανέχεται ανθρώπους που να μήν υπακούουν στο θέλημά του ("Πλην τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ' αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου." (Λουκ. 19 (27)), τότε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη εναντίον αντιφρονούντα, αποκτά την χροιά «σταυροφορίας», είναι αυτόματα εγκεκριμένη και ευλογημένη από τον θεό και αναγάγει τον θύτη στην ηδονικότατη θέση του εκτελεστικού οργάνου του θεού, με (συν τοις άλλοις) σίγουρες μεταθανάτιες απολαβές. Εάν τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται τελευταία στον μουσουλμανικό κόσμο (και το «τελευταία» πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις), δεν είναι ικανό να μας κάνει να ξεχάσουμε και τις ασύγκριτα μεγαλύτερες φρικαλεότητες των χριστιανών σε παλαιότερα χρόνια. Υπενθυμίζω οτι ο λόγος του θεού δεν άλλαξε από τότε, συνεπώς ο κάθε άνθρωπος, όπου και να βρίσκεται, που έχει γαλουχηθεί με οποιαδήποτε μορφή του καταστροφικότερου βδελύγματος της ανθρωπότητας (Ιουδαϊσμός – Ισλάμ – Χριστιανισμός με αύξουσα σειρά καταστροφικής ικανότητας) ή των παραγώγων του αποτελεί μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα, η μάλλον καλύτερα μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα, έτοιμη να εκραγεί με τους κατάλληλους χειρισμούς από τον «χειριστή» του.

Τώρα, περί του οτι το εν λόγω περιστατικό έγινε στις ΗΠΑ, έχω να πώ πως στην χώρα αυτή η ανεξιθρησκία αποτελεί από τα πιό ισχυρά προστατευόμενα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρ όλα αυτά, μέσα σε αυτήν την ελευθερία, υπάρχουν και «πιστοί» αλλά και χειριστές «πιστών», όπως και σε όλα τα ελεύθερα κράτη. Συνεπώς, παντού μπορεί να υπάρξουν τέτοια φαινόμενα.
Μπορεί να φανώ απόλυτος, όμως το βασικότερο πρόβλημα είναι η ύπαρξη αυτού ακριβώς του «βδελύγματος», και τα πράγματα θα ήταν πολύ φυσιολογικότερα εάν εξαλειφόταν εντελώς από τον πλανήτη.

Υ.Γ.
Διαβάζοντας το πόστ, μου κόλλησε αυτό το τραγουδάκι από την υπέροχη ταινία των Monty Pythons “The meaning of Life”
… every sperm is sacred
Every sperm is good
Every sperm is wanted
In your neighborhood …

Τί μου θύμισες πάλι... Την καλησπέρα μου!

Debby said...

Sorry Cyrus που απευθύνθηκα σε σένα αλλά δεν πήγαινε σε σένα η "λεπτομέρεια" στην οποία αναφέρθηκα. Λάθος μου.
Ως λεπτομερεια θεωρώ τον κάθε λόγο με τον οποίο προέκυψε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, λεπτομέρεια θεωρώ και τους όποιους λόγους επιβάλλουν μια έκτρωση να πραγματοποιηθεί, λεπτομέρεια θεωρώ και το πότε κάποιος νομίζει ότι το έμβρυο μπορεί να αποτελεί αυτόνομη προσωπικότητα... και ίσως αν διάβαζα και άλλα σχόλια να συμπλήρωνα ακόμα περισσότερα. Αυτά.

cyrus said...

Γοργόνα μας, τολμώ την πρόβλεψη ότι η βία διαρκώς θα αυξάνεται.

Ροδάνη, ουτοπικό σε βρίσκω. Σε ευχαριστώ που αλάφρυνες το κλίμα.

Ντέμπι, καλώς.

christina said...

Μα πρεπει να ειναι νομιμη, αλλιως δεν ελεγχονται οι συνθηκες και κινδυνευει η ζωη της γυναικας.

Το αν θα κανω εκτρωση η οχι δεν ειναι επιλογη της θειας μου η της πεθερας μου, ουτε καν της μαμας μου. Ειναι δικη μου. Προσωπικα δε θα προχωρουσα κρυφα απο τον πατερα του παιδιου, αλλα τελοσπαντων.

Ως βλακωδη συμπεριφορα εννοω την εξης
"Δεν παιρνω χαπι, παντρεμενη γυναικα!" "Μονο οι π...ες χρησιμοποιουν χαπια και προφυλακτικα!" "Εγω δεν παω στο γυναικολογο, ντρεπομαι"
"Τι θα νομισει ο αντρας μου αμα παρω χαπι?"
"Μα γιατι να προσεχω, αφου ο αντρας μου δε με κερατωνει!!!"
Με αυτη τη λογικη αργα η γρηγορα θα υπαρξει εγκυμοσυνη.

rodanis said...

Α, σε παρακαλώ, μόνον ο Γέρων Παΐσιος μπορεί να έχει οράματα; Έχει και ο Γέρων Παστίτσιος τα δικά του!
Κι επειδή βλέπω οτι ξαναβαραίνει το κλίμα, αλαφρώματος συνέχεια:

Every Sperm Is Sacred

DAD:
There are Jews in the world.
There are Buddhists.
There are Hindus and Mormons, and then
There are those that follow Mohammed, but
I've never been one of them.

I'm a Roman Catholic,
And have been since before I was born,
And the one thing they say about Catholics is:
They'll take you as soon as you're warm.

You don't have to be a six-footer.
You don't have to have a great brain.
You don't have to have any clothes on. You're
A Catholic the moment Dad came,

Because

Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.

CHILDREN:
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.

GIRL:
Let the heathen spill theirs
On the dusty ground.
God shall make them pay for
Each sperm that can't be found.

CHILDREN:
Every sperm is wanted.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.

MUM:
Hindu, Taoist, Mormon,
Spill theirs just anywhere,
But God loves those who treat their
Semen with more care.

MEN:
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
WOMEN:
If a sperm is wasted,...
CHILDREN:
...God get quite irate.

PRIEST:
Every sperm is sacred.
BRIDE and GROOM:
Every sperm is good.
NANNIES:
Every sperm is needed...
CARDINALS:
...In your neighbourhood!

CHILDREN:
Every sperm is useful.
Every sperm is fine.
FUNERAL CORTEGE:
God needs everybody's.
MOURNER #1:
Mine!
MOURNER #2:
And mine!
CORPSE:
And mine!

NUN:
Let the Pagan spill theirs
O'er mountain, hill, and plain.
HOLY STATUES:
God shall strike them down for
Each sperm that's spilt in vain.

EVERYONE:
Every sperm is sacred.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.

Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite iraaaaaate!

George Sou said...

Ποιος θα το περίμενε;
Στον 21ο αιώνα, γενοκτονίες, ακόμη και στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, αναβίωση και επικράτηση άθλιων θρησκευτικών δογμάτων, με ταυτόχρονη υποχώρηση της λογικής, επιστημονικής, θεώρησης του κόσμου.
Επανεξετάζουμε τα βασικά, κάνουμε –όχι βήματα- άλματα πίσω!
Κάτι κάνουμε λάθος...

Σελασφόρος said...

Ροδάνη μου είσαι άριστος! Για τους νέους να πούμε οτι είναι οι στίχοι από το άσμα ασμάτων των Monty Python από την υπερταινία τους "The Meaning Of Life" (Το Νόημα της Ζωής). Φυσικά είναι το κορυφαίο άσμα, αλλά μια και με πρόλαβες να παραθέσουμε τους στίχους ενός άλλου:

I never wanted to do this job in the first place! I... I wanted to be... A LUMBERJACK! (piano vamp)
Leaping from tree to tree! As they float down the mighty rivers of
British Columbia! With my best girl by my side! The Larch! The Pine! The Giant Redwood tree! The Sequoia! The Little Whopping Rule Tree! We'd sing! Sing! Sing!

Oh, I'm a lumberjack, and I'm okay,
I sleep all night and I work all day.

CHORUS: He's a lumberjack, and he's okay,
He sleeps all night and he works all day.

I cut down trees, I eat my lunch,
I go to the lava-try.
On Wednesdays I go shoppin'
And have buttered scones for tea.

Mounties: He cuts down trees, he eats his lunch,
He goes to the lava-try.
On Wednesdays 'e goes shoppin'
And has buttered scones for tea.

I cut down trees, I skip and jump,
I like to press wild flowers.
I put on women's clothing,
And hang around in bars.

Mounties: He cuts down trees, he skips and jumps,
He likes to press wild flowers.
He puts on women's clothing
And hangs around.... In bars???????

I chop down trees, I wear high heels,
Suspendies and a bra.
I wish I'd been a girlie
Just like my dear papa.

Mounties: He cuts down trees, he wears high heels
Suspendies?? and a .... a Bra????
(spoken, raggedly) What's this? Wants to be a *girlie*? Oh, My!
And I thought you were so rugged! Poofter!

All: He's a lumberjack, and he's okaaaaaaayyy..... (BONG)

cyrus said...

Νομίζω πως κάποιοι προσπαθούν να μου πουν διακριτικά πως πρέπει να ανεβάσω καινούργιο ποστ -- πώς αλλιώς να εξηγήσω αυτό το μοντυπαϊθονικό ντελίριο;

Δημοκρατία του Μπαχαλιστάν μου το κάνατε εδώ μέσα...

g help me, συγγνώμη που σε πήρε η μπάλα -- το σχόλιό σου μπήκε ανάμεσα στις δυο παραληρηματικές σημπληγάδες. Αλλά ας μην πτοούμασθε...

... ο γιαλός είναι στραβός...

Σελασφόρος said...

Ελπίζω να μου συγχωρηθεί το προηγηθέν υπερρεαλιστικόν σκωπτικόν ασμάτιον, παρετέθη ως συμμετοχή εις την υπο του Ροδάνιδος παροτρυνθείσα ελάφρυνσιν του βαρέος και ασηκώτου κλίματος.

Ούτως ή άλλως πιστεύω ότι συνάδει με τον γενικότερο σουρεαλισμό που υπάρχει στην Αμερική όπου και συνέβη το εν λόγω περιστατικό.

Ροδάνη, γράφεις πως στην χώρα αυτή (τις ΗΠΑ) η ανεξιθρησκία αποτελεί από τα πιό ισχυρά προστατευόμενα ανθρώπινα δικαιώματα. Πάλι καλά, εδώ με προστατευόμενη την ανεξιθρησκεία και υπάρχει η κου-κλουξ-κλαν, φαντάσου και να μην προστατευόταν η ανεξιθρησκία τι θα γινόταν. Όλα κατά το Αμερικάνικο σύνταγμα είναι άριστα και δημοκρατκότατα, στην πράξη είναι το μεγαλύτερο μπουρδέλο. Προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ναι, όλων, αλλά συγκεκριμένων "όλων": έλα που στην πράξη πρέπει να είσαι λευκός, χριστιανός (ή καλύτερα εβραίος) και πλούσιος.

Φυσικά και η έκτρωση είναι ανεπιθύμητη, απευκταία και αφύσικη. Φυσικά και τίθεμαι υπέρ, ανεξαρτήτως αιτίας.
Παρά ταύτα, μόνο οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε τέτοιο βάσανο ξέρουν ότι δεν πονάει μόνο σωματικά... Και δεν εικάζω, αρκετές φορές μου έχουν εμπιστευθεί φίλες μου πως αισθάνθηκαν -όχι, δεν ήμουν εγώ ο αυτουργός.

Πιστεύω πως οι τέτοιες εκδηλώσεις "αυτοδικίας" για τα "κακά" του κόσμου από αυτοκλήτους εκδικητές θα πάρουν βαθμιαία διαστάσεις επιδημίας. Δε θυμάστε τι είχε γίνει πριν από κάποια χρόνια στο μετρό του Τόκιο με τα τοξικά αέρια; Πρόκειται για μαζική ψυχασθένεια η οποία υπάρχει, δρα και ενίοτε οργανώνεται. Γιατί, η κου-κλουξ-κλαν μια από τα ίδια δεν είναι;

cyrus said...

Σελασφόρε και Ροδάνη, επειδή ξέρω την προαιώνια κόντρα που έχετε σχετικά με την Αμερική, προτείνω να κάνετε μια διαμάχη στα μπλογκ σας -- κι εμείς θα πάρουμε πασατέμπο, ποπκόρν, κοκακόλες (του σατανά, αλλά τι να κάνουμε) κ.τ.λ., και θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον.

Θα 'θελα να το δω αυτό...

cyrus said...

Με τον funel πρώτο τραπέζι πίστα, βεβαίως-βεβαίως...

Anonymous said...

Δεν νομίζω οτι είναι αληθές πως

'Δεν υπάρχει κανείς που να είναι "υπέρ" των εκτρώσεων.'

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υπέρ των εκτρώσεων (χωρίς εισαγωγικά) όταν, φερ'ειπείν, κινδυνεύει η ζωή της μητέρας αν γεννηθεί το παιδί, ή όταν η εγκυμοσύνη είναι απόρροια βιασμού.

Εκείνο που (ίσως να) προσπαθείς να πεις είναι οτι η ζωή του παιδιού έχει αυταξία, και δεν πρέπει να καταστρέφεται χωρίς καλούς λόγους. Ωστόσο με αυτό νομίζω θα συμφωνούσαν και οι πιο άτεγκτοι pro-choice φιλελεύθεροι.