12.11.06

Η ψευδοεπιστήμη στην TV — επεισόδιο 12.837

Πάνω στο ζάπινγκ (μια τέχνη που ασκώ πού και πού όταν έχω λίγο χρόνο μεταξύ υποχρεώσεων), πετυχαίνω στην ΕΤ3 έναν τύπο που έλεγε κάτι για «γραμμές Χάρτμαν». Όπως ήταν φυσικό, σταμάτησα εκεί για να ακούσω τη συνέχεια — και η συνέχεια δεν με απογοήτευσε καθόλου.

Ο τύπος συνέχισε να μιλά, κάνοντας αναφορές σε γεωμαγνητικά / βαρυτικά πεδία, γήινα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και γεωμαγνητικούς κόμβους, ενώ η οθόνη τον έδειχνε να «ανιχνεύει» αυτά τα πεδία κρατώντας μεταλλικές ράβδους, ακριβώς σαν εκείνες που χρησιμοποιούνται στη ραβδοσκοπία και τη ραβδομαντεία — καθώς επίσης και εκκρεμές με κρύσταλλο χαλαζία (πολύ γέλιο...).

Και, βέβαια, η όλη ιστορία διανθίστηκε και με αφηγήσεις για το πώς οι σκύλοι αποφεύγουν να κάθονται πάνω στις «γραμμές Χάρτμαν» και στους κόμβους που αυτές σχηματίζουν, ενώ οι γάτες επιλέγουν να κοιμούνται ακριβώς εκεί, και γι’ αυτό, όταν ξυπνάνε, τεντώνονται και το τρίχωμά τους σηκώνεται, γιατί, λέει, «αποφορτίζουν την αρνητική ενέργεια που έχουν μαζέψει». Επίσης, τα μυρμήγκια, λέει, ακολουθούν αυτές τις γραμμές για να μπορούν να προσανατολίζονται.

Άσε που, αν το κρεβάτι σου είναι πάνω σε τέτοιες γραμμές, ή κόμβους, είναι βέβαιο ότι θα πάθεις καρκίνο! (Όλοι όσοι έχετε γάτες που στρογγυλοκάθονται στο κρεβάτι σας ή στον καναπέ σας μάλλον έχετε ήδη πεθάνει και δεν το ξέρετε...)

Το ωραίο, όμως, δεν σας το είπα ακόμη — αν και είμαι βέβαιος ότι το υποπτευθήκατε:

Αυτές οι «γραμμές Χάρτμαν» δεν μπορούν να ανιχνευθούν με καμία επιστημονική μέθοδο και με κανένα (υπερσύγχρονο και υπερευαίσθητο) μηχάνημα. Ο μόνος τρόπος να τις εντοπίσεις είναι μέσω της ραβδοσκοπίας.

Να το πω και με άλλα λόγια;

Ο τύπος έπαιρνε ως δεδομένο (και δεν είναι ο μόνος, βέβαια) ότι υπάρχει κάτι που:

α) δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αποδείξει ότι υπάρχει

και

β) ο μόνος τρόπος να το «μετρήσει» είναι να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο που είναι διαβόητη για την αναξιοπιστία της — για να μην πω ότι είναι πέρα για πέρα απάτη και προσβληθούν ορισμένοι...

Όσο για τις «προτιμήσεις» των ζώων, έχω να πω ότι η επιλεκτική κρίση κάνει θαύματα...

Αν σας αρέσει το διάβασμα (και δη στα Αγγλικά), ρίξτε μια ματιά εδώ (για μια κάπως πιο «ουδέτερη» παρουσίαση) και εδώ (για μια κάπως πιο ορθολογική προσέγγιση).

14 comments:

Μαύρος Γάτος said...

Είναι παντού....

(οι αγύρτες, όχι οι γραμμές Χάρτμαν...)
Σ:(((((((

Aphrodite said...

"Ο τύπος έπαιρνε ως δεδομένο (και δεν είναι ο μόνος, βέβαια) ότι υπάρχει κάτι που:
α) δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αποδείξει ότι υπάρχει
και
β) ο μόνος τρόπος να το «μετρήσει» είναι να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο που είναι διαβόητη για την αναξιοπιστία της — για να μην πω ότι είναι πέρα για πέρα απάτη και προσβληθούν ορισμένοι..."

Πιπέρι οικοδεσπότα, τς τς τς....

Από δω το πήγατε, από κει το φέρατε, πάλι στο θρησκευτικόν το αναγάγατε: κι ο επίτιμος αρχιμανδρίτης γείτονάς μου παίρνει ως δεδομένο ότι υπάρχει Θεός, που δεν μπορεί με κάνεναν Χριστό η καμμία Παναγία να αποδείξει ότι υπάρχει, και την "μέτρηση" την κάνει στο το φτωχό περιθώριο γύρω-γύρω του "πίστευε και μη ερεύνα", δλδ με δυό φλούδες προσευχή και μία φλούδα νηστεία, ίσα που χωράνε...

Πιο επιστημονικό μου φαίνεται το.. ραβδοσκοπίζειν!

Και το ανασκολοπίζειν που χρειάζονται οι τύποι του ιδίου φυράματος, όχι μόνον επιστημονικόν, αλλά και επιβεβλημένον!

Ευλόγησον +Σάυρους+.
:)))

Αταίριαστος said...

Αυτό το σίριαλ έχει ξεπεράσει και τη Λάμψη, αλλά το απογοητευτικό είναι όταν παίζεται από τα κρατικά κανάλια. Πρόσφατα κι η κ. Δρούζα το έχει ρίξει στον χαρδαβελλισμό -δυστυχώς από τη ΝΕΤ!

cyrus said...

Μαύρε Γάτε, ναι, είναι παντού...

azrai, πρέπει να τον θεώρησαν "ειδικό" και να του πήραν συνέντευξη. Τώρα, αν παρέχει τις "υπηρεσίες" του επί αμοιβή -- δεν το ξέρω...

Αφροδίτη, εσύ, ως θεά, το γύρισες στο θρησκευτικό -- όχι εγώ. ;-)

Αταίριαστε, ο πρόεδρος της ΕΡΤ από τη μια εκθειάζει τα μουσικά του σύνολα κι από την άλλη τα χώνει (τα χρήματα) στη Δρούζα. Εγώ, τώρα, τι απ' τα δυο να πιστέψω;

Π said...

Oι γραμμές Hartmann είναι, λέει, ενεργειακές γραμμές που σχηματίζουν (όπως κοιτάμε το χάρτη) παραλληλόγραμμα 2X2.5 μέτρα και οι γραμμές Curry ρόμβους με πλευρά 3 μέτρα. Για όσους καταλαβαίνουν από γεωμετρία στερεών, το δεύτερο λινκ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εύστοχη παρατήρηση ότι αυτή η μπούρδα (πέρα από το ότι είναι αναπόδεικτη δοξασία) θα μπορούσε να ισχύει μόνο αν η γη δεν ήταν σφαιρική αλλά επίπεδη.

Mιά άλλη «αυθεντία επί ραβδοσκοπίας και γεωμαντείας» λέει ότι είναι 3X3 και 4 μέτρα, αντίστοιχα (http://www.experiencefestival.com/a/Dowsing/id/2184). H 'αυθεντία' αυτή, που παριστάνει τον επιστήμονα, ονομάζει τους ρόμβους «quadratic squares», λες και υπάρχουν και μη quadratic squares...

O ίδιος ο Hartmann (γιατρός το επάγγελμα), σύμφωνα με το http://www.transformation.net/coils/hartmann.html «πρωτοανακάλυψε τις γραμμές Hartmann το 1950 καθώς έκανε ραβδοσκόπηση για νερό». Πραγματικός επιστήμονας! Στο ίδιο site φέρεται να δηλώνει: «Kάποτε πήγα στο σπίτι κάποιου και τον προειδοποίησα να μην κοιμάται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Mε θεώρησε παλαβό. Mετά από δώδεκα χρόνια πέθανε από καρκίνο». Πραγματικά επιστημονική απόδειξη!

Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, που αυτά διαδίδονται κυρίως σε New Age αποβλακοsites, sites π.χ. που διαφημίζουν τα παρακάτω ωραία:

«Did you know that each of us has angels who guide us?»

«Disvover simple, yet effective secrets of healing cancer.»

«You only have 3 problems: money, health & relationships. Use this proven 3 minute 3 step secret.»

cyberdustz said...

Θαυμάζω το κουράγιο σου που άντεξες τόσα επεισόδια. Εγώ στο τρίτο ή τέταρτο είδη τους βαρέθηκα.

christ0s said...

ΠΟΥΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ

Με το συμπάθειο δηλαδη ρε παιδιά αλλα ολα αυτά που έχουν γραφτεί προηγουμένος ρίχνοντας στη πυρά τους κακούς μάγους με τα ραβδιά, βασίζονται σε κάποια αντι-μελέτη που κάνατε πάνω στη ραβδοσκοπία ή προέρχονται απλά απο διαίσθηση? Νομίζω είναι πιο εύκολο να πέσεις στη παγίδα του κουτσομπολιού μέσα στα blog παρά να αναρωτηθείς γιατί τα ανθρωπάκια ασχολούνται με τη γεωμαντεία εδώ και κατι χιλιάδες χρόνια.
Είναι γελοίο το φαντασιακό σου να προσπαθεί να 'παράγει σκέψη' για την γη και να περιορίζεται στα λόγια της Αφροδίτης ''δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αποδείξει ότι υπάρχει''
Ούτε το πείραμα περί 'σωματιδίου του θεού' (που εξελίσεται το τελέυταιό χρόνο στην ευρώπη) έχει αποδείξει οτι υπάρχει το αντισωματίδιο όμως φαντάζομαι οτι δεν φέρνεις και πολύ αντίρρηση στο γεγονός οτι οι φόροι που καταβάλεις στην Ε.Ε. πηγαίνουν και εκεί και σε ένα κάρο άλλα πραγματα που 'δεν υπάρχουν'.Κάθε φορά που αγοράζεις κάτι και πέρνεις απόδειξη,καταβάλεις ένα ποσό για τα δισεκατομύρια ευρό που χρειάζεται αυτό το πείραμα.
Ξέρεις φυσικά οτι εάν οι φίλοι επιστήμονες κάνουν αυτό το μηχάνημα να δουλέψει θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν και να αποθηκέυσουν τελικά ποσότητες αντιύλης. Προσωπικά πιστεύω οτι θα χρησιμοποιήσουν αυτη την αντιενέργεια ώς όπλο που θα εξαυλώνει οποιαδήποτε μορφή ύλης. Ενα διόλου ευκαταφρόνητο όπλο.
Έτσι λοιπόν ενώ δουλεύεις ουσιαστικά για αυτό το πείραμα(φορολογία)χωρίς να έχεις ιδέα που πάνε τα λεφτουδάκια σου και ανύμπορη να αντιδράσεις στη καταστολή των μπάτσων για να παραμείνουν οι λόγοι που γίνονται όλα αυτά τα πολεμικά πειράματα άγνωστοι αρκείσαι στο να αφορήσεις(κι αυτο απο την ασφάλεια του κουτιού σου) κάποιον που πειραματίζεται με τη θέση του σώματος κατα τη διάρκεια του ύπνου για να ξεκουράζεσαι όσο το δυνατόν καλήτερα.
Είναι απείρως πιο εύκολο να συμβιβαστείς με το γεγονός οτι είμαστε μια αγέλη απο ζώα μέσα σε ένα μεγάαααλο κτιστό εκτροφείο που λέγεται 'πόλη' και φοβούμενος το ξύλο απο τα ΜΑΤ έχεις αποδεχτεί να ζείς ο ένας πάνω στον άλλο όπου σε αφήσουν ήσυχο οι ιδιοκτησίες. Το να μπορείς να μετακινήσεις το κρεβάτι σου ένα μέτρο παραδίπλα θα σου προκαλέσει μεγαλήτερα προβλήματα απο το να κοιμάσαι με το κεφάλι δίπλα σε μια μπρίζα εν λειτουργία, ή σε μια κολόνα πιγμένη στις σιδηρόβεργες.Προβλήματα σε σχέση με τη θέση του pc,του stereo, του κλιματιστικού, του μοναδικού παραθύρου που μπορείς να λιάζεσαι για να μη γίνεις γκρί σαν το τσιμέντο κτλ..

Είναι θλιβερό φίλε cyrus να πάιζεις το ορθολογικό αντράκι που τα πήρε κρανίο με τον τσαρλατάνο ραβδοσκόπο μέσω blogoάποψης. Θλιβερό γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή που το φαινόμενο 'Λιακόπουλος' έχει γίνει απο τα δυνατότερα μέσα καταστολής της σκέψης. Καλήτερα να μη μιλάμε για πράγματα που δεν μπήκαμε στο κόπο ακόμη να γνωρίσουμε.
Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένα πράγματα που είναι περα για πέρα αλήθεια αφροδίτη και μπορούν να αποδειχτούν ακόμη και με τα σύγχρονα όργανα που μπορεί να αγοράσει οποιοςδήποτε αποδεδειγμένος επιστημονας του δεδομένου δυτικού σου κόσμου.Πάντοτε με νόμιμη απόδειξη απο τις νόμιμες εταιρίες πώλησης εξοπλισμού για γεωβιολογικές μέλετες.
Με συγχωρείς για την ειρωνία..

έτσι λοιπόν ισχύει γενικά οτι:

-η γή είναι στρογγυλη και γυρίιιιζει
Αληθεια σας λέω

-οταν γυρίζει αναπτύσει ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρω της, είναι κάτι σαν τις γνωστες σε όλους μας 'μπαταρίες'.Η απόδειξη που θα σας πείσει και τελικά θα αγοράσετε το προιόν που δεν πρόκειται να σας πουλήσω στο τέλος αυτού του post βρίσκεται στο λόγο που ο δορυφόρος πχ του google έλκεται απο τη γή και γυρίζει γύρω γύρω της αντί να πάει στο διάολο.Το (+) και το (-) είναι οι πόλοι της και οι κόμβοι του δυκτίου χαρτμαν είναι τα σημεία στα οποία διασταυρώνονται οι δυναμεις που ξεκινούν από το βόρρειο πόλο με αυτές του νοτίου.
-Το αίμα σου είναι γεμάτο από σίδηρο και μη μου πείς ότι δε ξέρεις ότι ο σίδηρος συμμετέχει με μεγάλη ευχαρίστηση στα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα. Τα μόρια του νερού επίσης έχουν + και – από άκρη σε άκρη.
-Είμαστε ένας ζωντανός μαγνήτης που λόγο των παραπάνω διατρέχεται σταθερά από ρεύμα. Όταν είσαι όρθιος και σε εγρήγορση η τάση του σώματός σου μεγιστοποιείται ενώ όταν ξαπλώνεις πέφτει γι’ αυτό και ηρεμείς. Όταν κοιμάσαι πάνω σε έναν κόμβο του δυκτίου χαρτμαν κινδυνεύεις γιατί δεν αφήνεις τα όργανα του σωματός σου να πέσουν στη χαμηλότερη τάση που μπορούν να έχουν και να ηρεμήσουν ώστε να αυτοιανθούν. Και μιας και απότι φαίνεται πλέων είμαστε περισσότερο εξοικιωμένοι με το pc παρά με τα συκώτια μας είναι κατι σαν να αφήνεις τον υπολογιστή σε κατάσταση ‘αναμονής’ αντί να κάνεις κλίκ στο ‘τερματισμός’ .
Για την αποκατάσταση τώρα της γεωμαντείας, αναφορικά με τα ‘ζαρζαβατικά’ που ειπώθηκαν, λέω τα εξής
-με τις μεταλλικές ράβδους βρίσκουμε υπόγειες κοιλότητες και υπόγειους υδροφόρους ανάλογα με το αν συκγλίνουν μεταξύ τους ή αποκλείνουν.

με τις ξύλινες υπόγειες κοιλότητες που υπάρχει νερό (κλαράκι που το έκοψες από τη ρίζα του είναι το καημένο και ψαχνει να βρεί νερό για να ξαναριζώσει. Μη το φοβάσαι καλε κύριε, χαιδεψέ το..)

-Τέλος, για την σχεδίαση του δυκτίου hartman χρησιμοποιούμε πλέων ένα είδος ευαίσθητου γαλβανόμετρο (lobe antenna) και όχι ράβδους φίλε cyrus.(όταν την ένδειξη μας τη δώσει ένα ψηφιακό μηχανάκι μας πείθει(???). Παιζει βέβαια και το γαλβανόμετρο να μην υπάρχει. Ούτε και οι ενδείξεις του γιατί σύμφωνα με τη λογική σας παίζει και να είναι απλά μια συσκευή για να πείθονται οι βλάκες ότι ‘εκεί υπάρχει κάτι που δε φαίνεται’ και έτσι να δινουν τα λεφτουδάκια τους στο γεωμάντη αντί για τον μαφιόζο της καφετέριας ή του club που συχνάζουν αλλα αυτό θα το κρίνετε εσείς φίλοι τηλεθεατές..

..και τώρα, διαφημίσεις

cyrus said...

cJristos,

1. "τα ανθρωπάκια ασχολούνται με τη γεωμαντεία εδώ και κατι χιλιάδες χρόνια" για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ασχολούνται με την αστρολογία και επινοούν θρησκείες: γιατί διακατέχονται από δεισιδαιμονία.

2. Το πείραμα του "σωματιδίου του Θεού" γίνεται ακριβώς για να αποδειχτεί εάν υπάρχει ή όχι, και η έρευνα που γίνεται θα αποφέρει οφέλη σε πολλούς άλλους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

3. Επειδή η επιστήμη χρησιμοποιείται και για την κατασκευή όπλων πρέπει να στραφούμε στην ψευδοεπιστήμη; Ωραία λογική...

4. Αν θες να ξεκουράζεσαι περισσότερο κατά τον ύπνο το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φροντίσεις λίγο τις συνήθειές σου, την ψυχολογία σου, και να αγοράσεις ένα καλύτερο στρώμα. Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες για τους αφελείς.

5. Το να κοιμάσαι δίπλα σε μια πρίζα σε λειτουργία έχει καμιά σχέση με τις θρυλούμενες γραμμές Χάρτμαν; Δεν το νομίζω...

6. Τα όσα ψευδοεπιστημονικά αναφέρεις παρακάτω θα τα δεχόμασταν ευχαρίστως αν μπορούσαν να αποδειχτούν. Δυστυχώς για σένα, δεν μπορούν.

7. Το υφάκι που χρησιμοποιείς λέει πολλά για το ποιόν των ανθρώπων που προσπαθούν να πλουτίσουν εξαπατώντας το "πόπολο", και το έχω ξανασυναντήσει και σε προπαγανδιστές των "εναλλακτικών θεραπειών", καθώς και σε συνεργάτες διαφόρων μέντιουμ. Το τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις γραμμές Χάρτμαν σε αφήνω να το φανταστείς μόνος σου.

Περαστικά σου, και μην μπεις στον κόπο να απαντήσεις με το γνωστό αισχρό ύφος, γιατί δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σβήσω σχόλια ανθρώπων που δεν ξέρουν να συμπεριφέρονται ανθρώπινα.

:-o said...

Θα μπορούσα να συμφωνήσω όπως οι προηγούμενοι μαζί σου όμως δυστυχώς απαραίτητη προυπόθεση της εξέλιξης είναι τα λάθη.
δεν σκόπευα σε καμία περίπτωση να σε στρέψω εναντίον μου και να με απορρίψεις με συνοπτικές διαδικασίες.

1.Οι λόγοι είναι διαφορετικοί γιαυτό και στις μετρήσεις μπορει να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά όργανα. Η θρησκείες και η αστρολογίες είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
2.το πείραμα παρόλαυτά γίνεται και αν αποδειχθεί προφανώς θα οφελήσει άμεσα κάποιους..μόνο που δε ξέρω ποιούς
3.Ψευδοεπιστήμη το ονομάζεις εσύ ο οποίος απλά ακουσες κάτι γιαυτό σε μια εκπομπη της Δρούζα για παράδειγμα.Ποίος είναι ο δυσιδαίμον τώρα αδελφε?
Κάνω πτυχιακή στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο πάνω στην Αρχιτεκτονική και τη γεωβιολογια και σε διαβεβαιώ πως πολλοί καθηγητές του ιδρύματος θα προσβάλονταν με την εξαπλούστευση που προσπαθείς να προπαγανδίσεις. Αν τώρα η σύγχρονοι επιστήμονες εκπαιδεύονται απο ένα μάτσο τσαρλατάνους με την ιδιότητα του καθηγητή θα φανεί στη πορεία.Προς το παρόν εγώ θα τους δώσω περισσότερη σημασία απότι στα τηλεοπτικα προγράμματα που εκπαιδεύουν το 'ποπολο'

4.Αν το θέμα του καλού ύπνου είναι απλά το στρώμα και όχι να αφήνεις ήσυχο το κεφάλακι σου(που με ρεύμα και ηλεκτρικές εκενώσεις δουλεύει το καημένο)κάπου μακρυά απο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία τότε μπράβο και να το πείς και σε όλα αυτά τα κορόιδα που πεταξανε 5 ευρο για να πάρουν handsfree.

5.Τα ηλ. πεδία που δημιουργούνται γύρω απο τα καλώδια(και όχι μόνο τις μπρίζες) έχουν σχέση με τις γραμμές Χάρτμαν ώς προς την ηλεκτρομαγνητική ισσοροπία του σώματος σου.Ξέρεις τι σημαίνει να διαταράσεις την ισσοροπία?Αμα πάθεις ηλεκτροπληξία τότε η ανισσοροπία αυτή επιφέρει το θάνατο. Απλώς μια παρατεταμένη μέτρια ανισσοροπία δεν επιφέρει τον θάνατο αλλα την ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ. Γιαυτο ο άνθρωπος της πόλης μοιάζει όλο και λιγότερο με την άνθρωπο που επι σειρά γενεών μεγάλώνει στη φύση( φύση εννοώ οποιοδήποτε ισσοροπημένο περιβάλλον ). ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΛΛΑΣΕΤΑΙ.Ειμαι σίγουρος οτι το βλέπεις να συμβαίνει γύρω σου.

6.Με συγχωρήσεις που θα διαφωνήσω αλλα αποδεικνύονται

7.Το ύφως αυτό το επέλεξα γιατι βρέθηκα σε άμυνα απέναντι σε μια αφοριστική ομοφωνία άσχετων επι του θέματος..
Γιατί δεν μου λές καλήτερα πώς βγαζεις εσύ τα προς το ζήν, εαν εξαπατάς κάποιους προκειμένου να κάνεις τη δουλειά σου και αν αυτό που κάνεις καλύπτει πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες.
Εγώ ευαγγελίζομαι οτι χτίζω οικολογικά σπίτια.Τελικά φτιάχνω ένα σπίτι, όπως κάνουν όλοι οι εργολάβοι, με τη διαφορά όμως του οτι θα σου προτείνω να φτιάξεις τους τοίχους του σπιτιού σου με πλίνθο(τούβλα που ψήνεις στον ήλιο,φτιαγμένα απο λάσπη που εξάγεις απο την εκσκαφή των θεμελίων του ίδιου σου του σπιτιού. Εχω καποιο κέρδος πιστευεις με το να σου προτείνω αυτό? ΟΧΙ . Ϊσα ίσα που χάνω ώς εργολάβος τη μίζα που θα έπερνα απο το νταραβέρι που κάνουν οι άλλοι με τους τσιμεντοπαραγωγούς(ΗΡΑΚΛΗΣ κτλ). Τα λεφτά όμως που θα γλιτώσεις εσύ απο το τσιμέντο, και θα κάνουν το προιόν μου πιο ελκυστικό, και το σπίτι σου θα είναι φτιαγμένο απο γη, όχι απο χημικά. Εάν νομίζεις τώρα οτι ο εντοπισμός του δυκτίου Χαρτμαν κοστίζει κάτι, μάλλον σε έχουν κοροιδέψει στο παρελθόν και έχεις γίνει επιφυλακτικός χωρίς λόγο. Αυτό που κοστίζει σε ένα σπίτι είναι ΟΙ ΦΟΡΟΙ. Τα κερατιάτικα που δίνεις σε φόρους για την κάθε μικρή ενέργεια(αγορά υλικών,μεταφορές,άδειες ανοικοδόμησης κτλ)αφού σχεδιαστεί το σπίτι.
ΜΕ λιγα λογια θέλω να σου πώ οτι ο υπολογισμός του δικτύου Χάρτμαν διαρκεί λίγες ώρες και δε μπορεί να αποτελέσει βάσιμο επιχείρημα για να δικαιολογήσω έξοδα και να σε εξαπατήσω.
Εαν όμως έφτιαχνες ένα blog το οποίο μιλούσε για την αισχροκέρδεια της πολεοδομίας ή των εργολάβων που φτιάχνουν πολυκατοικίες τάφους θα ερχόσουν αντιμέτωπος με συμφέροντα που ενδεχομένος να σε φοβιζουν (μέχρι και τρομοκράτης μπορει να θεωρηθεις εάν πας κόντρα σε πολυεθνικά εμπορικά συμφέρντα και το ξέρεις). Το να κατακρίνεις όμως έναν οικολόγο και να γελοιοποιείς τις παρατηρήσεις του είναι πάντα πιο διασκεδαστικό και βεβαίως σύμφωνο με τις επιταγές το ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ που μας θέλει όλους γελοίους Λιακόπουλους και αναλυτές της τρύπιας βράκας.

Τα δέχομαι ευχαρίστως τα περαστικά σου και συγνώμη και πάλι για το ύφος μου αλλά προφανώς φταίει η άγνοια και η αμάθεια που με αρρωσταίνουν, όχι εσυ

cyrus said...

ΟΚ, ό,τι πεις. Προφανώς έχεις επιλέξει να ζεις σε ένα άλλο, παράλληλο, σύμπαν. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου. Να θυμάσαι, πάντως, ότι αν είχαν αποδειχτεί όλα αυτά δεν θα τα σχολιάζαμε εδώ, αλλά θα ήταν κοινός επιστημονικός τόπος, και επίσης ότι οι άνθρωποι που πέφτουν στα δίχτυα της ψευδοεπιστήμης πολλές φορές ξεκινούν με καλές προθέσεις -- αλλά οι ευσεβείς πόθοι ελάχιστη σχέση έχουν, δυστυχώς, με την πραγματικότητα...

christ0s said...

Οι ενδείξεις ενός γαλβανόμετρου δεν αποτελούν κοινό επιστημονικό τόπο για σένα? Στο ίδιο σύμπαν ζούμε φίλε. Η ίδια ενέργεια ρέει παντού. Οι γραμμές Χάρτμαν προκαλούνται απο διαφορά δυναμικού.Οτι γίνεται και με τα καλώδια ρεύματος.Ηλεκτόνια και πθρήνες είναι όλα, εδώ και χρόνια στην σύγχρονη επιστημονικη κοινότητα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί εμένεις στην ίδια άποψη?

cyrus said...

Αποφασίστε, επιτέλους: οι γραμμές Χάρτμαν δεν μπορούν να μετρηθούν με κανένα όργανο, όπως έλεγε ο ομοϊδεάτης σου στην τηλεόραση, ή μπορούν να μετρηθούν με γαλβανόμετρο, όπως λες εσύ; Και οι όποιες ενδείξεις που σου δίνει το γαλβανόμετρο τι ακριβώς δείχνουν; Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι δείχνουν τις γραμμές Χάρτμαν και όχι κάτι άλλο; Και, στο κάτω-κάτω, αφού έχεις ανακαλύψει τον τρόπο να αποδείξεις την ύπαρξη των γραμμών Χάρτμαν, γιατί δεν πας να διεκδικήσεις το Νόμπελ (καθώς θα είσαι ο πρώτος), παρά κάθεσαι και ασχολείσαι με το τι γράφει ένα ταπεινό μπλογκ με μερικές δεκάδες αναγνώστες;

christ0s said...

Δε ξέρω πότε γυρίστηκε η εκπομπή, πάντως πριν το 2006 το φθηνότερο γεωμαγνητόμετρο είχε κάτι χιλιάρικα. Τώρα πιά έχει γύρω στα 700e και ανεβαίνουμε αναλόγος την ακρίβεια των μετρήσεων.

Και για να τελειώνουμε, ας αφήσουμε πέρα τον Χάρτμαν.
-Το μαγνητικό πεδίο της γής υπάρχει. ¨Εχει σημεία περίπου κάθε 3x3 μέτρα όπου συμπυκνώνεται και καλό θα ήταν να μη κοιμάσαι ή κάθεσαι πάνω τους για πολύ ώρα διότι εμποδίζουν την ισσοροπία του μυαλού και συνεπώς όλων των κυττάρων σου.(Ούτως ή άλλος θα μας φάει ο υπερπλυθισμός έτσι όπως πάμε, οπότε ας μη δίνουμε και τόσο σημασία σε όλες αυτες τις λεπτομέρειες.)
Tα σημεία εντοπίζονται με τις συσκευές που σου παραθέτω παρακάτω.


Τις συσκευές αυτές, που πλέων δεν είναι προνόμιο του στρατού και διατείθενται στο εμπόριο, θα τις βρείς εδώ:

ενα φθηνό μαγνητόμετρο με ακρίβεια εώς 1 νανοτεσλα
Earth Magnetometer:
http://www.detectortechnologies.com/store/detail.aspx?ID=18

και για τους ματσομένος κατι πολύ καλήτερο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Proton_magnetometer


εντάξη τώρα;

cyrus said...

Όχι, καθόλου εντάξει.

Μια από τις αγαπημένες τακτικές των οπαδών της ψευδοεπιστήμης, των εναλλακτικών θεραπειών κ.τ.λ. είναι να παίρνουν κάτι κοινότοπο, που το ξέρει όλος ο κόσμος, και να το χρησιμοποιούν σαν βάση για να εξαπολύσουν ένα σωρό αναπόδεικτους ισχυρισμούς.

"Το μαγνητικό πεδίο της γής υπάρχει." Χαίρω πολύ -- αυτή η διαπίστωση δεν θα σου χαρίσει το Νόμπελ, το οποίο θα κέρδιζες αν μπορούσες να αποδείξεις τα όσα λέγονται περί των γραμμών Χάρτμαν. Ναι, υπάρχει -- ε, και; Από πού κι ως πού οι "συμπυκνώσεις" του "εμποδίζουν την ισσοροπία του μυαλού και συνεπώς όλων των κυττάρων σου"; Από ποιες μελέτες προκύπτει αυτό; Και γιατί (ω! του θαύματος!) δεν το γνωρίζει αυτό η επιστήμη;

Και επειδή θα μου πεις ότι "Το αίμα σου είναι γεμάτο από σίδηρο και μη μου πείς ότι δε ξέρεις ότι ο σίδηρος συμμετέχει με μεγάλη ευχαρίστηση στα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα" (το είπες πιο πριν), σου έχω νέα: Ο σίδηρος που υπάρχει στο αίμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση (ως προς τη μαγνητική του συμπεριφορά) με τον σίδηρο που υπάρχει έξω στη φύση.

Το πρόβλημα είναι ενιαίο σε όλες τις εκφάνσεις της ψευδοεπιστήμης: ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου "κάτι υπάρχει" στην πρακτική που ακολουθείται (όπως, π.χ., στο βελονισμό), η μεταφυσική θεωρία που βρίσκεται από πίσω είναι ένα μάτσο σκουπίδια.

Σου το ξαναλέω, όσο πιο ευγενικά γίνεται: χάνεις τον καιρό σου εδώ. Αν πράγματι μπορείς να αποδείξεις τα όσα λες, πήγαινε κατευθείαν για το Νόμπελ φυσικής.