30.12.06

Σταματήστε επιτέλους αυτή τη βαρβαρότητα!

Έχω μια ερώτηση:

Σε τι διαφέρουν οι δυο φωτογραφίες που ακολουθούν;




Ώστε αυτή ήταν η δημοκρατία που ευαγγελιζόσασταν (τι ταιριαστό ρήμα!) για το Ιράκ;

Η δημοκρατία της κρεμάλας;

Συγχαρητήρια! Καταφέρατε να δείξετε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο βάρβαροι είστε.

Όταν κάποτε καταφέρετε να εκπολιτιστείτε και να εφαρμόσετε στην πράξη θεμελιώδεις αρχές μιας σύγχρονης δημοκρατίας, και συγκεκριμένα την ελευθερία του λόγου (και της τέχνης) και την κατάργηση της θανατικής ποινής, περάστε να σας κεράσω φοντανάκι.

Και δεν είναι μόνο οι Θάμνοι και τα τσιράκια τους — έχουμε και εγχώρια φρούτα παρόμοιας γεύσης: τους βάρβαρους που έκαψαν (πάλι...) το βιβλιοπωλείο του Άδωνη Γεωργιάδη, νομίζοντας, οι κακόμοιροι, πως κάνουν κάποια σπουδαία επαναστατική πράξη. Κι άμα τους πεις φασίστες (που αυτό είναι), θα προσβληθούν κιόλας, γιατί νομίζουν πως είναι αριστεροί...


Υ.Γ. 1: Ο Αθήναιος ανάβει κερί για τον εκτελεσμένο. Εγώ ανάβω κεριά μόνο όταν είναι αρωματικά (βανίλια ή κανέλα, κατά προτίμηση), οπότε προτίμησα να εκτονώσω έτσι το θυμό μου.

Υ.Γ. 2: Ο Μακμάνος γράφει (πάλι) δυο-τρεις σωστές κουβέντες, που καλό είναι να τις δείτε...

25 comments:

christina said...

Σ' αυτην την περιπτωση τουλαχιστον η κινηση έγινε στα φανερά και οχι με θανατο απο ατυχημα η αιφνιδια ασθενεια. Τώρα η λεπτομερεια αυτη μπορει να μην εχει σημασια, αλλα θα εχει σε καμια τριανταρια χρονια που θα ασχολουμαστε με αλλους κακους και θα λεμε τα τωρινα πραγματα με το ονομα τους (οπως κανουμε τωρα για παλιες ιστοριες)(σε καινουριες ταινιες)

Οσο για την εκτελεση ως τιμωρια στυγνου εγκληματια γενικως, θα πω μονο οτι συνδεεται αμεσα με την ορθοτατη ερμηνεια ορθοτατων νομων, την απολυτη εμπιστοσυνη στη δικαιοσυνη και την απολυτη διασφαλιση απο ανθρωπινα λάθη. Το συμπερασμα δικο σας.

reginarosasamat said...

Kαι μετά λεγόμαστε άνθρωποι. Ή μαλλον για αυτό λεγόμαστε άνθρωποι, γιατί δεν μπορούμε να φτάσουμε πιο ψηλά.

Καλη χρονια.

Κωστής Γκορτζής said...

Συμφωνώ. Κι ανατριχιάζω με τον τρόπο που η παγκόσμια πια κοινωνία "εκπαιδεύεται" στη ...νέα δημοκρατία. Προχθές στα Αμερικάνικα κανάλια, ειδικοί εξηγούσαν πάνω σε ομοιώματα τη διαδικασία της κρεμάλας και τις λεπτομέρειες του πώς επέρχεται ο θάνατος σε ώρες μεγάλης ακροαματικότητας. Και, φυσικά, και οι δικοί μας οι, ισχυριζόμενοι ότι είναι δημοσιογράφοι, αιμοδιψείς υπάλληλοι των μεγαλοεργολάβων, το αναμετέδιδαν σε όλα τα "δελτία ειδήσεων" ΟΛΕΣ τις ώρες. Σε τι διαφέρουν από τους παλιούς βάρβαρους που άφηναν τους κρεμασμένους στα δέντρα για μέρες "προς παραδειγματισμό";

Anonymous said...

Η θανατική ποινή είναι λάθος.

Μην ξεχνάμε πάντως πως η απόφαση για τον απαγχονισμό του Σαντάμ ελήφθη από ιρακινό δικαστήριο σύμφωνα με τους νόμους της χώρας τους. Αυτό για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

cyrus said...

Ανώνυμε, εννοείς δηλαδή ότι, αν ήθελαν, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να πιέσουν ώστε να ακυρωθεί ο απαγχονισμός και να μετατραπεί η ποινή σε ισόβια;

Δεν το νομίζω...

cyrus said...

Και, βέβαια, στην πραγματικότητα δεν κυβερνούν Ιρακινοί το Ιράκ.

Αυτό για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

Rodia said...

Τι να σχολιάσω πια... Για σχόλια είμαστε τώρα;
Πέτυχα προχτές στο σι-εν-εν την είδηση και έγραψα ένα μικρό κομμάτι για να δοκιμάσω ένα φρέσκο απόκτημα (δωράκι) χωρίς φωνή όμως -λάθος στις ρυθμίσεις. Είχα αρκετό καιρό να δω "ειδήσεις" και άργησα να καταλάβω περί τίνος πρόκειται.
Πριν από λίγη ώρα μπήκα στο μόνιτορ και εντόπισα τα σχετικά με το ζήτημα ποστ και τα στέλνω:
http://kyrallina.blogspot.com/2006/12/blog-post_30.html
http://theseis.blogspot.com/2006/12/blog-post_30.html


(μη ξεχνιόμαστε)
..αλλά.. και να ξεχαστούμε..

Debby said...

Η γιαγιά μου μες την αφέλεια της σχολίασε ως εξής:
"Δεν το δείξανε όλο για να μην το δουν τα παιδιά, και δεν κάνει"

Ηθελα να της πως, σάμπως κάνει που το βλέπουν αυτό οι μεγάλοι μήπως? Ή ακόμα χειρότερα... Που το βλέπουν αλλά δεν τους κάνει καμιά εντύπωση και το θεωρούν πολύ φυσικό επακόλουθο?

Περαστικός said...

Άσχημα φεύγει αυτός ο χρόνος.

Lion said...

Ειμαι δραστικοτατα αντιθετος με την θανατικη ποινη για τον οποιονδηποτε. Προφανως και συμφωνω με τα λογια σου cyrusgeo.

Αλλα, οπως γραφει και ο Ημιαιμος, παλια τους κρεμαγαν στα δεντρα για μερες προς παραδειγματισμο. Δεν ξερω αν ειναι ιστορικη αληθεια αλλα καπου εχω διαβασει οτι οταν σκοτωσαν τον Βελουχιωτη και τον Che, τους εκοψαν το κεφαλι, το καρφωσαν σ' εναν πασσαλο και το περιεφεραν στα χωρια.

Ε, τοοοοοσο πολυ εχουμε "προοδεψει" τα τελευταια 50 χρονια. Το κεφαλι του Σανταμ δεν θα το περιφερουν σε πασσαλο τουλαχιστον.

Μηπως ειναι απλα ανθρωπινη αναγκη αυτη η εκτελεση; Μηπως ο ανθρωπος χρειαζεται οπωσδηποτε αιμα; Μηπως το ενστικτο της εκδικησης ειναι πιο ισχυρο απο το ενστικτο της δικαιοσυνης; Μηπως το "οφθαλμον αντι οφθαλμου" ειναι πιο κοντα στην ανθρωπινη φυση;

Απαισιοδοξος :-(

cyrus said...

Dralion, δεν το περιφέρουν σε πάσσαλο, αλλά όλα τα κανάλια σε ολόκληρο τον κόσμο το έδειξαν να προβάλλει μέσα απ' το σάβανο. Ποια είναι η διαφορά;

Εάν ο άνθρωπος χρειάζεται οπωσδήποτε αίμα, τότε θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος είναι βαμπίρ.

Όντως, καθόλου αισιόδοξη οπτική...

cyrus said...

Περαστικέ, φοβάμαι ότι τα άσχημα νέα θα είναι πάντοτε περισσότερα από τα καλά...

cyrus said...

Ντεμπι, αυτό το "φυσικό επακόλουθο" είναι που με χαλάει...

cyrus said...

Ροδιά, και βέβαια θα ξεχαστούμε -- αλλιώς δεν βγαίνει...

cyrus said...

cp, το ποιοι θα είναι οι "κακοί" σε τριάντα χρόνια ούτε που μπορούμε να το φανταστούμε σήμερα...

Ημίαιμε, σε τι διαφέρουν; Σε τίποτε. Η ανθρώπινη φύση δεν έχει αλλάξει καθόλου από την εποχή των σπηλαίων.

Ρεγγίνα, όταν βρούμε κάποτε την ετυμολογία της λέξης "άνθρωπος", το αίνιγμα θα λυθεί.

Καλή χρονιά.

christina said...

Αυτό που εννοώ, cyrusgeo,είναι ότι σήμερα έχουμε άλλη άνεση όταν μιλάμε για (να μείνω στα διεθνή)Σέρβους, Ρώσους, Βιετναμέζους, Κόσοβο,Γερμανία, Ιαπωνία, Αλγερία κλπ κλπ απ ότι την εποχη που όλοι αυτοί ηταν στη θέση των σημερινών κακών.
Αρα, σε καμια τριανταρια χρονια, που η λεξη τρομοκρατια θα φωτογραφιζει αλλους πρωταγωνιστες και θα γυρισουμε, με ξαναγραμμενη την Ιστορια, οπως παντα δηλαδη, στη σημερινη κατασταση, λεπτομερειες οπως"κρεμαω γιατι ετσι γουσταρω, αλλα στα φανερα" και "αφηνω να θεριευουν οι θεωριες για την επιδεινωση της υγειας καποιου κλπ κλπ, κανω πως δεν ξερω τιποτα και βγαζω την ουρα μου απ εξω" - να ξεκινησω από το 2000 πΧ τουλαχιστον η αρκουν τα τελευταια 50 χρονια; - θα εχουν σημασια' για μενα. Οχι για την ουσια του θεματος, αλλα για τα κοτσια καποιου να πραξει και να κριθει κι ας στεκεται απο τη λαθος πλευρα σε σχεση με εμενα.

(Οσο για το ποιοι θα ειναι οι κακοι σε 30 χρονια, δωστε μου το καστ, τον σκηνοθετη και το συμβολαιο και θα σας πω σε 6 βδομαδες!!) :ΡΡΡ

Νομίζω said...

Περιμένατε δηλαδή να εφαρμοστούν δημοκρατικές αξίες σε μια χώρα που όχι μόνο επί του παρώντος βρίσκεται σε εμφύλια διαμάχη αλλά επί χρόνια - και πριν Σαντάμ εποχή - είχε δικτακτορία; Ωρίμασε από την μια στιγμή στην άλλη;
Ή περιμένατε να πιέσουν οι Η.Π.Α. για την αλλαγή της ποινής; Ίσα ίσα που έκλεισε ένα επικίνδυνο στόμα ακόμα.
Αν πάλι το ζήτημα είχε να κάνει με πετρέλαιο, τότε θα βλέπατε πιέσεις.
Και στο μεταξύ εισβάλουν στην Σομαλία οι Αιθιοπία και ΗΠΑ. Ναι, δεν λέω έχουν το ελεύθερο της κυβέρνησης της Σομαλίας. Να χαρούνε δημοκρατία και αυτοί.

Η στάση των ΜΜΕ, που από εδώ την μαθαίνω, ήταν η πλέον αναμενόμενη.

Panem et Circenses

Anonymous said...

Ως προς το ωραίο κλείσιμο της χρονιάς και τη χυδαιότητα να δημοσιοποιείται το βίντεο της εκτέλεσης με πρόλαβαν οι προλαλήσαντες. Να θυμίσω μόνο επιπρόσθετα ότι ο Σαντάμ είχε γίνει προσχηματικός στόχος και αποδιοπομπαίος τράγος εδώ και χρόνια, οπότε η εκτέλεσή του είναι "φυσική" κατάληξη μιάς πορείας που δεν έχει σχέση ούτε με δίκη, ούτε με δικαιοσύνη, ούτε με τους νόμους τους διεθνείς ή της χώρας του (η οποία χώρα του βιάστηκε ποικιλοτρόπως). Επομένως, εκτός από τη βαρβαρότητα, είναι τερατώδης και η υποκρισία της επιλεκτικής αποδόσεως "δικαιοσύνης" - ο Πινοσέτ, π.χ., κυνηγήθηκε με ανάλογο ζήλο;

(This anonymous is Π, away from home)

cyrus said...

cp, ναι, βρε, σε κατάλαβα. Εδώ θα 'μαστε (πιθανώς...) και θα τα δούμε.

Π, ο Πινοσέτ δεν ήταν Άραβας, όμως...

Ισκιοπεριπατητή, αυτό που με ανησυχεί (σε προσωπικό επίπεδο) είναι πως κι εγώ αποτελώ μέρος των "θεαμάτων"...

αθεόφοβος said...

Η εκτέλεση του Σαντάμ σε μία χώρα που ή ζωή έχει χάσει την αξία της, με την έγκριση των Αμερικανών που εκτελούν στην χώρα τους και ανήλικους, ήταν αναμενόμενη.
Αυτό που καταπλήσσει είναι η παντελής έλλειψη πολιτικής σκέψης.
Αμα εκτελείς κάποιον που σε ένα τμήμα του λαού θεωρείται ηγέτης το μόνο που καταφέρνεις είναι να τον κάνεις ήρωα.
Εάν είχαμε εκτελέσει τον Παπαδόπουλο μην έχει κανείς την αμφιβολία ότι σε ένα μέρος του Ελληνικού λαού θα είχε γίνει ήρωας.
Οταν πέθανε στην φυλακή κανένας δεν τον θυμόταν πιά.

aggelos-x-aggelos said...

Καλή χρονιά!

Ό,τι καλύτερο για το 2007 και πρώτα υγεία!

cyrus said...

Αθεόφοβε, ορθή οπτική...

Εξάγγελε, καλή χρονιά και σ' εσένα...

Nicholas said...

Πήρε το μάτι μου ότι το Ιράκ δεν κυβερνάτε από τους Ιρακινούς. Δεν πιστεύω να έχετε την ψευδαίσθηση ότη η Ελλάδα κυβερνάτε από Έλληνες, έτσι;

cyrus said...

Νικόλα, το Ιράκ είναι μια χώρα υπό στρατιωτική κατοχή, στα πρόθυρα του εμφυλίου. Ο πολιτικός ή οικονομικός έλεγχος που υπονοείς (αν υπάρχει) είναι εντελώς άλλο πράγμα.

Nicholas said...

σαφεστατα, αλλά όλα έχουν κοινή αρχή και τέλος δεν βλέπω