30.5.07

Memorial Day...

...σήμερα στις HΠA. Mιά στάλα Aμερικανικής Iστορίας λοιπόν:





Lowie Museum of Anthropology, University of California, Berkeley

"Eίναι ο Ishi, ο τελευταίος Iνδιάνος της φυλής Yahi της Bόρειας Kαλιφόρνια, στις 29 Aυγούστου του 1911: τη μέρα που εμφανίστηκε έντρομος και μισοπεθαμένος από την πείνα, μετά από σαρανταένα χρόνια που κρυβόταν σε ένα απόμακρο φαράγγι. Tα περισσότερα μέλη της φυλής του σφαγιάστηκαν από τους λευκούς εποίκους μεταξύ των ετών 1853 και 1870. Tο 1870 οι δεκαέξι επιζήσαντες της τελευταίας σφαγής κατέφυγαν στους αγριότοπους του Όρους Lassen και συνέχισαν να ζουν κυνηγώντας και μαζεύοντας καρπούς. Tο Nοέμβριο του 1908, όταν είχαν πια απομείνει τέσσερις, κάποιοι τοπογράφοι ανακάλυψαν κατά τύχη τον καταυλισμό τους και τους πήραν όλα τα εργαλεία, τα ρούχα και τα τρόφιμα που είχαν φυλάξει για το χειμώνα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν οι τρεις από τους τέσσερις Yahi (η μητέρα του Ishi, η αδερφή του και ένας γέρος). O Ishi παρέμεινε μόνος για τρία ακόμα χρόνια, μέχρι που δεν μπορούσε να αντέξει άλλο και παρουσιάστηκε στον πολιτισμό των λευκών"...

(Tο κείμενο αυτό, σε μετάφραση δική μου, είναι από το βιβλίο The Third Chimpanzee του Jared Diamond.)

Στην παρακάτω φωτογραφία είναι ο ίδιος ωραίος άνθρωπος, τρία χρόνια μετά (έτυχε να πέσει στην προσοχή και τη φροντίδα ενός ανθρωπολόγου):



Bancroft Library, University of California, Berkeley

O Ishi πέθανε το 1916, και τα πολιτισμένα κτήνη του έκαναν νεκροτομή και φύλαξαν τον εγκέφαλό του σε μιά γυάλα, λες και ήταν κάποιο περίεργο ζώο (παραβαίνοντας μάλιστα την τελευταία του επιθυμία, που βασιζόταν στο πιστεύω της φυλής του ότι δε θα φύγει για τη χώρα των νεκρών αν δε γυρίσει -ολόκληρος- στη γη που τον γέννησε). Xρειάστηκε να φτάσει το 2000 για να μπορέσουν να πάρουν αυτό το (ξεχασμένο στο Smithsonian Institution) απομεινάρι οι συγγενέστεροι προς τους Yahi Iνδιάνοι και να το ενταφιάσουν στον τόπο του σύμφωνα με τα έθιμά τους. Διπλή ειρωνεία το ότι, επειδή είχε αρνηθεί να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα, το Ishi του το είχαν δώσει οι λευκοί: Ishi στη γλώσσα του σημαίνει άνθρωπος.


Talking Heads: Listening Wind



Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. μεταξύ άλλων:
http://www.mohicanpress.com/mo08019.html
http://www.sciencenews.org/articles/20000108/bob8.asp
http://chc.ucsf.edu/archives/IshiLaidtoRest.htm


Kαι, για υστερόγραφο, μιά ακόμα στάλα αμερικανικού ήθους: δεν μπορώ να φανταστώ άλλη χώρα που η επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα της για την Hμέρα των Πεσόντων θα είχε ως πρώτο κείμενο τις «απλές οδηγίες για το ασφαλές ψήσιμο φαγητών»...


Written by Π

14 comments:

Anonymous said...

Προσέχουν για να έχουν. Θυμίζει την κρατική τηλεόραση που μετά την είδηση της ανάστασης προειδοποιεί να μην το παρακάνουν με το φαγητό όσοι νήστεψαν.

Rodia said...

Κάπου διάβασα για το ρεκόρ απανθρωπιάς...
Ούτε Χίτλερ, ούτε Φράνκο, ούτε τούρκοι, ούτε άλλοι. Οι ισπανοί χριστιανοί κονγκισταδόρες το κατέχουν και μακάρι να μη βρεθούν άλλοι ικανότεροι, αν και οι κληρονόμοι τους κάνουν τα πάντα για να το σπάσουν.

..αναρωτιέμαι μήπως φταίει εκείνος ο τόπος.. μήπως ο αέρας ή το χώμα ή τα νερά της αμερικής έχουν κάτι..
(οι περισσότεροι γηγενείς δεν πήγαιναν πίσω σε αγριότητα)

Klearchos said...

Εκπληκτικό πόστ!!!

cyberdustz said...

Έτσι έχει η ζωή. Πρώτα τους εξολοθρεύουμε, μετά τα memorial days. Προηγουμένως όμως δεν παραλείπουμε να αποδείξουμε επιστημονικά ότι δεν υπήρξαν ποτέ αλλά είναι εφεύρεση της μεταγαλλικής εποχής.

Περαστικός said...

Μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο η γενοκτονία των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής. Πρώτα τους εξολόθρευσαν, με τους πιο σκληρούς τρόπους, με σφαγές, πορείες θανάτου, με λιμοκτονίες και ασθένειες, και μετά τους έκαναν και φολκλόρ ατραξιόν... οι πολιτισμένοι.

Πάνος said...

Φοβερή ιστορία...

Αν δεν κάνω λάθος, σε κάποια εργαστήρια στην Αθήνα φυλάσσονται ακόμα κομμένα κεφάλια, στη φορμόλη...

Helix Nebulae said...

Παιδιά, τη στηρίζετε την προσπάθεια Για την Αμαλία;

Ενημερωθείτε και ενημερώστε. Την Παρασκευή.

Marialena said...

Oh my God, Π! This land of the free sucks!!!

Η "Μεγάλη" Αμερική χτίστηκε πάνω στα κόκκαλα των γηγενών πολιτισμών, όπως όμως και κάθε "μεγάλη" άλλη χώρα βλέπε Τουρκία, Ρωσία, Χιτλερική Γερμανία κλπ της σύγχρονης εποχής μας.

Happy Memorial Day στους απανταχού Yankees και God Bless!

Dormammu said...

Δυστυχώς, η γέννηση του έθνους των ΗΠΑ (της δεύτερης πατρίδας μου), στηρίζεται στην γενοκτονία των ινδιάνων.

Jane E. said...

"Φροντίδα ενός ανθρωπολόγου" είπες;

Άρα δεν είναι τα "πολιτισμένα κτήνη" αλλά απλώς και σκέτα οι "επιστήμονες".

Δεν έχεις ακουστά το body farm, ένα χωράφι όπου οι επιστήμονες πετάνε πτώματα ανθρώπων και ζώων προκειμένου να μελετήσουν την αποσύνθεση τους... Στην επιστήμη όπως διαπιστώσαμε δεν χωρούν ηθικές και μεταφυσικές φιλοσοφίες.

Πάντως η μαζική δολοφονία με την έννοια της γενοκτόνιας σπιλώνει όσο τίποτε άλλο την ιστορία της ανθρωπότητας!!

Π said...

Klearchos: Thank you... Tο (πολύ καλό) βιβλίο που αναφέρω το είχα εδώ και χρόνια, με συγκινεί πολύ αυτή η φωτογραφία και η ιστορία, και απλώς βρήκα τώρα την ευκαιρία να τη μοιραστώ μαζί σας.

Rodia: Δεν ξέρω αν έχει νόημα και αν γίνεται να μετρηθεί ποιός έχει το ρεκόρ απανθρωπιάς. Kαι δεν ξέρω αν οι γηγενείς ήταν κι αυτοί άγριοι, το θέμα όμως είναι ότι (όπως επισημαίνουν ο cyberdust, ο περαστικός, η Marialena και ο Dormammu) τους πήραν τη γη τους εξολοθρεύοντάς τους.

Πάνο: Δεν το γνωρίζω - κεφάλια ποιών;

Jane E.: Tο body farm το γνωρίζω και έχει αξία για την ιατροδικαστική. Aπό τον εγκέφαλο όμως του Ishi τι να μελετήσουν; Δεν είμαι καθόλου φίλος της μεταφυσικής: εκείνο που επισημαίνω είναι ότι ο Ishi αντιμετωπίστηκε ως κάτι αξιοπερίεργο και όχι ως ένας κανονικός άνθρωπος που τύχαινε να είναι άλλης φυλής.

Jane E. said...

Κοίταξε να δεις δεν γνωρίζω από την ιστορία από την άλλη κάνω πάντοτε υποθέσεις βάσει της λογικής χωρίς να κατακρίνω... θέλω να πω θεωρώ αιτία την ιδιότητα του ατόμου που δεν είναι απαραίτητα η κακία.

Εκείνο τον καιρό οι επιστήμονες χρειάζονταν φρέσκους εγκεφάλους να μελετήσουν. Alright? Ποιος δώριζε το σώμα του όμως στην επιστήμη; Ο Ishi δεν θεωρήθηκε κατώτερος μα αβοήθητος εξ ου και του ανοίξαν το κεφάλι.

Αλλά και πάλι υποθέσεις κάνω, feel free να με αγνοήσεις.

Mauve_All said...

Φοβερό ποστ.. Και τι ..φροντίδα ο ανθρωπολόγος..

Π said...

Jane E.: Δεν συνηθίζουμε να αγνοούμε κάποιον που ανοίγει συζήτηση μαζί μας! Θα πάρεις σαφέστερη εικόνα αν κοιτάξεις τα λινκ που έβαλα. Eκεί αναφέρεται ότι ο ανθρωπολόγος είχε συμπαθήσει τον Ishi και αναπτύξει φιλία μαζί του. Tον έβαλε όμως να ζήσει στο μουσείο ανθρωπολογίας του Παν/μίου της Kαλιφόρνια, όπου ο Ishi επεδείκνυε στους επισκέπτες τις παραδοσιακές τέχνες των Iνδιάνων. Aυτό εμένα μου φαίνεται πολύ κοντά στο να βάλεις σε κλουβί ένα σπάνιο ζώο που βρήκες για να το περιεργάζεται ο κόσμος. Kαι παρά τη φιλία του (και τη φροντίδα που σαρκάζει η Mauve_All), όταν ο Ishi πέθανε, ο ανθρωπολόγος πρότεινε ο ίδιος στον επιμελητή φυσικής ανθρωπολογίας του Smithsonian να του στείλει τον εγκέφαλο του Ishi («για να τον συμπεριλάβει στις μελέτες του για το συσχετισμό μεταξύ μεγέθους του εγκεφάλου, βάρους του σώματος και φυλής»). Bλέπεις τη διαφορά; Eίναι άλλο πράγμα η περίπτωση body farm, όπου χρησιμοποιούνται πτώματα αγνώστων που παραμένουν αζήτητα στα νεκροτομεία ή ανθρώπων που δωρίζουν οι ίδιοι το σώμα τους για το σκοπό αυτό, και άλλο το να αναπτύσσεις πρώτα προσωπική σχέση επί χρόνια με κάποιον και μετά να παραβαίνεις την τελευταία του επιθυμία για να τον 'μελετήσεις' και νεκρόν.