10.6.07

«Το Μυστικό», ή «Ο Νόμος της Έλξης»

Αντί εισαγωγής, θα ξεκινήσω με μια προτροπή:

Να είστε πάντοτε πολύ επιφυλακτικοί (έως και ξεκάθαρα εχθρικοί) απέναντι σε οποιονδήποτε σας προτείνει τρόπους να αποκτήσετε εύκολα και γρήγορα πολύ χρήμα, καλή υγεία και επιτυχία στον έρωτα. Γιατί αυτός ο άνθρωπος σας λέει ψέματα, εκμεταλλεύεται τις καλές προθέσεις σας και θέλει τα λεφτά σας.

Ας πάμε, τώρα, στο θέμα μας.

Είδα πριν λίγο καιρό το Skeptico να αναφέρεται στο «The Secret», μια ταινία βασισμένη στην ίδια ιδέα που γέννησε πέρυσι την ταινία «Τι Στο Μπιπ Ξέρουμε». Επειδή είχα γράψει για εκείνη την ταινία, δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να τη δω και να γράψω και γι’ αυτήν.

Τι είναι αυτή η ταινία; Είναι ένα προπαγανδιστικό φιλμ για τη New Age ιδέα «mind over matter», δηλαδή για την αντίληψη ότι η σκέψη μπορεί να επηρεάσει την ύλη. Η κεντρική ιδέα της ταινίας είναι ότι μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε, αρκεί να το θελήσεις και να το πιστέψεις πραγματικά — και το σύμπαν θα σε ακούσει και θα σε ανταμείψει. Σας θυμίζει Κοέλιο; Δεν έχετε άδικο.

Το ξεκίνημα είναι πολύ «κινηματογραφικό», και υποβάλλει την ιδέα ότι πραγματεύεται μια αρχαία γνώση που κρατήθηκε μυστική γιατί κάποιοι προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν ώστε να κυριαρχήσουν πάνω στους υπόλοιπους. (Κλασικό κόλπο: όταν θέλεις να πουλήσεις κάτι, το ανακηρύσσεις είτε «κρυφό» είτε «απαγορευμένο».)

Αμέσως μετά, αρχίζει η προπαγάνδα: «Μπορείς να γίνεις ό,τι θελήσεις, μπορείς να αποκτήσεις ό,τι θελήσεις. Θες να γίνεις εκατομμυριούχος; Θες να γίνεις επιτυχημένος; Εμείς εδώ θα σου πούμε πώς. Κοίτα γύρω σου — καθημερινά συμβαίνουν ένα σωρό θαύματα. Όλα αυτά τα θαύματα συμβαίνουν όταν ξέρεις πώς να εφαρμόζεις το ‘μυστικό’». Όταν βομβαρδίζεσαι με τέτοια μηνύματα, και είσαι και λίγο επιρρεπής, δεν θέλει και πολύ να τους πιστέψεις…

Το μεγαλύτερο σφάλμα της ταινίας είναι ότι προσπαθεί να περάσει αυτή την ηλίθια ιδέα σαν επιστημονικό νόμο, τον οποίο αποκαλεί «Νόμο της Έλξης». Το νόημα είναι ότι ο καθένας τραβάει πάνω του, σαν μαγνήτης, την πραγματικότητα. Ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου, καλό ή κακό, το προκαλείς εσύ ο ίδιος, μέσω των εικόνων που έχεις μέσα στο μυαλό σου. Δεν υπάρχει τυχαιότητα, δεν υπάρχει η καλή ή κακή προαίρεση των άλλων — υπάρχει μόνο ό,τι έχεις προκαλέσει εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου, μέσω της σκέψης σου. Αυτός είναι και ο λόγος που το 1% του πληθυσμού κερδίζει το 96% του πλούτου! (Κι εγώ που νόμιζα ότι αυτό το έκανε ο — κακώς εννοούμενος — καπιταλισμός…) Οι άνθρωποι, λέει, σκέφτονται συνήθως αυτό που δεν θέλουν, κι αυτό προκύπτει συνεχώς μπροστά τους. Αυτός που μιλά συνεχώς για αρρώστιες, τις αποκτά. Αυτός που μιλά συνεχώς για πλούτη, τα αποκτά. (Αναρωτιέμαι: σκέφτηκαν ποτέ οι δημιουργοί της ταινίας ότι μπορεί κάποιος να μιλά για αρρώστιες ΕΠΕΙΔΗ τις έχει, ή να μιλά συνεχώς για πλούτη ΕΠΕΙΔΗ τα έχει;) Επίσης, τα αισθήματα είναι μια τέλεια αντανάκλαση αυτού που πρόκειται να γίνει (!!!). Επομένως, αυτό που σου συμβαίνει δεν είναι ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι, αλλά αυτό που αισθάνεσαι. Οπότε, αν ξυπνήσεις με κακή διάθεση, όλη η μέρα σου πάει χάλια. Ενώ, αν ξυπνήσεις με καλή διάθεση, όλη η μέρα θα πάει καλά. Είσαι γυναίκα και κάποιος άγνωστος σου πρόσφερε ξαφνικά λουλούδια; Είναι γιατί είχες από το πρωί καλή διάθεση, κι όχι, ας πούμε, γιατί είσαι μια κουκλάρα με δυο μέτρα πόδια και καλοσχηματισμένες καμπύλες. Είσαι παιδί και θέλεις πολύ ένα ποδήλατο, και το αποκτάς; Είναι γιατί το σύμπαν άκουσε τη σκέψη σου και την πραγματοποίησε, κι όχι, ας πούμε, γιατί ο μπαμπάς σου ή ο παππούς σου σε αγαπάνε και σου πήραν ένα ποδήλατο που ήξεραν πως λαχταρούσες…

Τα προηγούμενα παραδείγματα είναι από την ίδια την ταινία, όπως και το επόμενο: Ένας άνθρωπος είχε κάποιο πρόβλημα — όλοι τον παρενοχλούσαν και του φέρονταν επιθετικά, και στη δουλειά του και έξω στο δρόμο, γιατί ήταν γκέι. Κάποια στιγμή, άρχισε να «σκέφτεται θετικά» και τότε όσοι τον παρενοχλούσαν στο γραφείο ή πήραν μετάθεση ή έφυγαν από τη δουλειά, και όσοι τον παρενοχλούσαν στο δρόμο απλώς εξαφανίστηκαν (!!!). Και στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν ως κωμικός σε stand-up show και όλοι τον γιουχάρανε, τώρα πια τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη θετική σκέψη, αλλά η θετική σκέψη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις ΕΣΥ τα πράγματα, κι όχι τα ίδια τα πράγματα, όπως ισχυρίζεται η ταινία. Και, αντίστοιχα, η αρνητική σκέψη μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση, αλλά δεν προκαλεί σώνει και καλά αρνητικές καταστάσεις (στον πραγματικό κόσμο, τουλάχιστον…) Αν κλειδώνεις το ποδήλατό σου γιατί φοβάσαι μήπως σου το κλέψουν, δεν εξυπακούεται ότι θα σου το κλέψουν, όπως λέει ξεκάθαρα η ταινία. (Αν ήταν έτσι, τότε ΟΛΑ τα ποδήλατα που κλειδώνονταν θα τα έπαιρναν οι κλέφτες, ενώ ΟΛΑ όσα αφήνονταν ξεκλείδωτα θα έμεναν στη θέση τους. Το ίδιο με τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, κ.τ.λ..) Αν φεύγεις το πρωί για τη δουλειά σου με το αυτοκίνητο, και φοβάσαι ότι θα πέσεις σε κίνηση και ότι δεν θα βρεις να παρκάρεις, είναι πολύ πιθανό να γίνουν έτσι τα πράγματα (έτσι γίνεται συνήθως στις μεγαλουπόλεις). Αλλά δεν τα προκαλείς εσύ αυτά, ούτε μπορείς να τα αντιστρέψεις λέγοντας στον εαυτό σου «σήμερα δεν θα πέσω σε κίνηση, και θα βρω να παρκάρω αμέσως»…

Αρκεί, λοιπόν, να νιώσετε υγιείς, για να είστε. Αρκεί να νιώσετε πλούσιοι, για να γίνετε. Αρκεί να νιώσετε ότι όλοι σας αγαπούν, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια. Και τότε, το σύμπαν θα ανταποκριθεί στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Το σύμπαν είναι σαν ένα τζίνι, έτοιμο να σου εκπληρώσει τις ευχές σου. Και ο φύλακας άγγελος, λέει, το ίδιο είναι. Κάθε παράδοση (να και ο συγκρητισμός — τυπικό χαρακτηριστικό της New Age σκέψης) εμπεριέχει κάτι ανώτερο από εμάς. Κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε σ’ αυτό. Και θα το κάνουμε πανεύκολα, λέει: σαν να ήταν ονλάιν κατάλογος αγοράς αγαθών (!!!). Το σύμπαν θα αρχίσει να μεταβάλλεται (!!!) για να ικανοποιήσει την επιθυμία μας (!!!), αρκεί να είμαστε «συντονισμένοι» μ’ αυτό που ζητάμε.

Μέσα στη γενικότερη παραδοξολογία της ταινίας, υπάρχει και ο ισχυρισμός ότι οι αρνητικές σκέψεις για κάτι ανεπιθύμητο (δηλαδή το να λες ΟΧΙ σε ό,τι σε ενοχλεί) ΔΕΝ το διώχνουν. Το αντιπολεμικό κίνημα στην πραγματικότητα προκαλεί περισσότερους πολέμους. Το κίνημα κατά της ασιτίας δημιουργεί περισσότερη ασιτία. Οι καμπάνιες κατά των ναρκωτικών δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα ναρκωτικών, γιατί εστιάζουν σε αυτό που δεν θέλουν: τα ναρκωτικά. (Προφανώς υπονοούν ότι, αν τα βαφτίσουμε «ειρηνικό κίνημα», ή «κίνημα υπέρ της τροφής», θα έχουν αποτέλεσμα.)

Φυσικά, υπάρχει και η (αναμενόμενη) επίθεση στον ορθολογισμό: «Οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν τη σκέψη τους στην πραγματικότητα. Όταν παρατηρείς μόνο την πραγματικότητα, σκέφτεσαι μόνο την πραγματικότητα. Και τότε, το σύμπαν σού δίνει μόνο την πραγματικότητα. Και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος». Ενώ οι μεταφυσικιστές του New Age πρεσβεύουν, ως γνωστόν, την «υπέρβαση» της πραγματικότητας, την οποία θεωρούν «πεζή».

Και για να μας πείσουν ότι ο δικός τους «δρόμος» είναι ο σωστός, χτυπάνε στα ίδια σημεία συνεχώς: χρήμα, έρωτας, υγεία – με άλλα λόγια, ευτυχία κι επιτυχία. Εκεί στηρίζονται όλοι οι απατεώνες. Και, επειδή ξέρουν πως όλοι τα ποθούν αυτά τα πράγματα, πάντοτε θα βρίσκουν ανθρώπους έτοιμους να τους ακολουθήσουν.

Υπόσχονται, λοιπόν, ότι, εφαρμόζοντας το «μυστικό», θα αποκτήσετε πολύ χρήμα, θα βρείτε «το άλλο σας μισό», και θα αποκτήσετε καλή υγεία.

Α. Χρήμα

Είναι λάθος, λέει, η άποψη ότι η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας. Τα χρήματα ΔΕΝ έρχονται από τη σκληρή δουλειά, αλλά από τη νοητική σου διάθεση. Για παράδειγμα, ένας έβγαζε 8.000 δολάρια το χρόνο, κι έβαλε στο νου του τον εξωπραγματικό στόχο να βγάλει μέσα σε ένα χρόνο 100.000 δολάρια. Και, μέσα από μία σύμπτωση (όπως φαίνεται από το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα), τα κατάφερε, χωρίς να προσπαθήσει καθόλου. Γιατί προσέλκυσε στη ζωή του όλα αυτά τα (τυχαία) γεγονότα μόνο και μόνο, λέει, επειδή έβαλε σαν στόχο του και πίστεψε με όλη του την ψυχή πως θα αποκτήσει 100.000 δολάρια. Και μετά, έβαλε στόχο τα 1.000.000 δολάρια. Και τα απέκτησε κι αυτά. Κάντε το ίδιο κι εσείς, λοιπόν. Μη δουλέψετε σκληρά, μην προσέξετε τα έξοδά σας. Αρκεί να θέλετε πολύ να κερδίσετε το Λόττο, ή να κλείσετε μια δουλειά εκεί που δεν το περιμένατε. Να το πιστεύετε ειλικρινά, όμως, ε; Το σύμπαν καταλαβαίνει πότε πάτε να το κοροϊδέψετε. (Αλήθεια, γιατί δεν κάνετε το ίδιο κι εσείς; Γιατί δεν καταλαβαίνετε πότε κάποιος πάει να σας κοροϊδέψει;)

Β. Έρωτας

Πρέπει, λέει, να απολαμβάνεις τη συντροφιά του εαυτού σου, να αγαπήσεις και να φροντίζεις τον εαυτό σου, για να προσελκύσεις άλλους ανθρώπους. Σιγά τη σοφία, ρε παιδιά! Σας πήρε πολύ να το σκεφτείτε; Ή μήπως ρωτήσατε το σύμπαν και σας το αποκάλυψε; «Μυστικό» ήταν κι αυτό;

«Όλες θέλουν να βγουν ραντεβού μαζί μου, γιατί αυτό θέλω. Το ζωγραφίζω, λοιπόν, και μου συμβαίνει.» Αυτό είναι ατάκα από την ταινία, δεν τα βγάζω απ’ το μυαλό μου αυτά τα πράγματα. Ένας τύπος (με ζωγραφικό ταλέντο, βέβαια) ζωγράφιζε όμορφες κοπέλες, και μετά έβρισκε τέτοιες κοπέλες και έβγαινε ραντεβού μαζί τους. Κάτι τέτοιο, ξέρετε, συνέβαινε και πολλές χιλιάδες χρόνια πριν — μόνο που τότε ζωγράφιζαν βουβάλια και ανθρωπάκια με ακόντια. Κι αυτή η διαδικασία έχει όνομα: λέγεται «αναλογική μαγεία». Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να κοπιάσετε για να προσεγγίσετε έναν άνθρωπο που σας αρέσει. Κάντε ένα μαγικό εκεί, κι αν δεν πιάσει πηγαίνετε να αγοράσετε κανένα ερωτικό φίλτρο, ή κόψτε κρυφά μια τούφα απ’ τα μαλλιά του / της και πηγαίνετε στην καφετζού της γειτονιάς…

Γ. Υγεία

Τις παρακάτω φράσεις θα τις αφήσω ασχολίαστες:

«Όλες οι ασθένειες είναι αποτέλεσμα στρες. Η φυσιολογία μας δημιουργεί την ασθένεια για να μας κάνει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε ανισορροπία».

«Η ασθένεια δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε ένα σώμα που βρίσκεται σε υγιή συναισθηματική κατάσταση».

«Όταν φοβάσαι, δεν γιατρεύεσαι. Όταν ελπίζεις, γιατρεύεσαι».

«Αθεράπευτος σημαίνει θεραπεύσιμος από μέσα».

Αυτές οι δυνητικά επικίνδυνες αντιλήψεις συνοδεύονται και από «προσωπικές μαρτυρίες» (που, ως γνωστόν, δεν έχουν καμιά απολύτως αξιοπιστία ή επιστημονική αξία). Π.χ., κάποια γυναίκα είχε καρκίνο του μαστού. Πίστεψε (έπεισε τον εαυτό της, δηλαδή) πως είχε ήδη γιατρευτεί. Και είχε διαρκώς καλή διάθεση, και γελούσε πολύ. Και όντως, λέει, γιατρεύτηκε μόνη της μέσα σε τρεις μήνες (αποδείξεις δεν παρουσιάζονται, φυσικά).

Στην ταινία αναφέρεται και μια ιστορία που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα — αλλά όχι για τους λόγους που την βρήκαν ενδιαφέρουσα οι δημιουργοί της ταινίας. Ήταν ένας Αμερικανός που είχε στην τσέπη του ένα βότσαλο και, όταν το άγγιζε, σκεφτόταν τα πράγματα για τα οποία αισθάνεται ευγνωμοσύνη. Και αυτό τον έκανε να νιώθει καλύτερα. Αυτός, κάποτε, γνώρισε κάποιον Αφρικανό, και του είπε για το βότσαλο. Ο Αφρικανός βρήκε καλή την ιδέα, και ονόμασε το βότσαλο «πέτρα ευγνωμοσύνης». Αργότερα, γύρισε στην πατρίδα του. Μετά από λίγο καιρό, το παιδί του έπαθε ηπατίτιδα, και έστειλε στον Αμερικανό e-mail, ζητώντας του μερικές «πέτρες ευγνωμοσύνης» για να το γιατρέψει. Ο Αμερικανός, που μιλάει ο ίδιος στην ταινία, λέει ευθαρσώς ότι αυτή ήταν μια κοινή πέτρα που είχε μαζέψει από κάτω, και ότι απλά την χρησιμοποιούσε για να «σκέφτεται πιο θετικά». Είπε το ίδιο και στον Αφρικανό; Όχι! Αντιθέτως, του έστειλε μερικές πέτρες που μάζεψε από ένα ρυάκι. Δηλαδή, διαιώνισε μια ηλίθια δεισιδαιμονία, αντί να του εξηγήσει την αλήθεια. Και ο Αφρικανός του έστειλε κι άλλο e-mail μετά από καιρό, και του είπε ότι το παιδί του γιατρεύτηκε χάρη στις πέτρες (αποδείξεις, είπατε; — θα αστειεύεστε…), και ότι τώρα ο ίδιος πουλάει (!!!) πέτρες σε άλλους. Με άλλα λόγια, έγινε απατεώνας! Κι αυτή η ιστορία υποτίθεται πως εμπεριέχει κάποιου είδους θετικό μήνυμα…

Ένα κλασικό επιχείρημα της New Age σκέψης, που αναφέρεται και στην ταινία, είναι ότι, αφού το μυαλό μπορεί να επηρεάσει διάφορες σωματικές λειτουργίες, αυτό σημαίνει ότι το πνεύμα έχει όντως επίδραση πάνω στην ύλη. Αυτό που παραβλέπει αυτή η αντίληψη είναι ότι και ο εγκέφαλος και το υπόλοιπο σώμα αποτελούν μέρη του ίδιου χημικού συστήματος, και ότι, μέσω των νεύρων, ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος — με τρόπο φυσιολογικό, και όχι «ενεργειακό», δηλαδή μεταφυσικό.

Όπως είπαμε και πιο πριν, η ταινία μιλά για τον «Νόμο της Έλξης», και τον αποκαλεί «νόμο» γιατί υποτίθεται πως έχει καθολική ισχύ — ισχύει πάντοτε, και ισχύει για όλους. Πώς εξηγεί, λοιπόν, επιστημονικά αυτόν το «νόμο»;

Κάθε σκέψη έχει, λέει, μια συχνότητα. (Έχει μετρηθεί ποτέ; Μπα…) Μπορείς να σκεφτείς αυτό που επιθυμείς: ένα αυτοκίνητο, μια αδελφή ψυχή, μια εταιρεία που θέλεις να φτιάξεις — όταν το φαντάζεσαι, εκπέμπεις αυτή τη συχνότητα συνεχώς, σαν να εκπέμπεις μαγνητικό σήμα. Και αυτό που σκέφτηκες θα πραγματοποιηθεί, γιατί «οι σκέψεις γίνονται αντικείμενα». Κι αυτή είναι μια μέθοδος που λειτουργεί πάντοτε, κάθε φορά, με κάθε άνθρωπο, χωρίς εξαιρέσεις. Κι αυτό είναι που την κάνει νόμο. Κάθε φορά που σκέφτεσαι, στέλνεις σκέψεις στο σύμπαν. Και το σύμπαν είναι δομημένο με βάση το νόμο της έλξης, ο οποίος, στην ταινία, παραλληλίζεται με το νόμο της Βαρύτητας. Προφανώς, το ότι ο Νόμος της Βαρύτητας έχει πραγματική και καθολική ισχύ που επιβεβαιώνεται καθημερινά στη ζωή μας, ενώ ο «Νόμος της Έλξης» βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στο μυαλό όσων τον πιστεύουν, είναι δευτερεύον ζήτημα. Οι δημιουργοί της ταινίας, βέβαια, το αντιπαρέρχονται αυτό το γεγονός με την ακόλουθη σοφιστεία: αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, μην το απορρίπτεις. Μπορεί, ας πούμε, να μην καταλαβαίνεις το πώς λειτουργεί ο ηλεκτρισμός, αλλά απολαμβάνεις τα αποτελέσματά του και τις εφαρμογές του. Αυτό το επιχείρημα είναι από την ίδια την ταινία — αυτούσιο! Πρόκειται, φυσικά, για τη λογική πλάνη της «εσφαλμένης αναλογίας»: ο ηλεκτρισμός έχει πραγματικά και απτά αποτελέσματα, σε αντίθεση με τον ψευτονόμο που προπαγανδίζουν, και, φυσικά, υπάρχουν και άνθρωποι που καταλαβαίνουν πολύ καλά πώς λειτουργεί ο ηλεκτρισμός και μπορούν να τον δημιουργήσουν και να τον μετρήσουν, και αυτοί οι άνθρωποι λέγονται, μεταξύ άλλων, «φυσικοί»…

Προς το τέλος της, η ταινία αποκαλύπτει τη μεταφυσική βάση που τόση ώρα προσπαθούσε να ντύσει με επιστημονικό μανδύα:

«Αν βάλουμε το χέρι μας κάτω από ένα μικροσκόπιο, θα δούμε πως δεν είναι κάτι στερεό, αλλά μια ενεργειακή μάζα που πάλλεται».

«Τα πάντα είναι ενέργεια».

«Ο Θεός είναι το ίδιο με την ενέργεια – άλλοι όροι, ίδια έννοια».

«Δεν είστε σώματα, είστε ενέργεια, είστε αιώνια όντα, είστε όλοι Θεοί».

Και, βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει και η κλασική ανοησία ότι, δήθεν, χρησιμοποιούμε μόνο 5% από τις ικανότητες του ανθρώπινου νου. Παλιά το ποσοστό ήταν 10% — φαίνεται πως γινόμαστε, ως είδος, πιο βλάκες όσο περνά ο καιρός.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ταινία για πολλούς ανθρώπους θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Για μένα ήταν τρομακτική. Πιο τρομακτική από οποιαδήποτε ταινία τρόμου έχω δει ποτέ. Και το πιο τρομακτικό είναι ότι πολλοί (καλοπροαίρετοι, συνήθως) συνάνθρωποί μας θα τη λατρέψουν, θα πιστέψουν τις ανοησίες που λέει, και θα προσπαθήσουν να τις εφαρμόσουν στη ζωή τους. Κάποιοι μπορεί όντως να αισθανθούν καλύτερα βλέποντας την ταινία. Αλλά είναι θεμιτό, άραγε, να γεμίζεις τους ανθρώπους ψέματα, γεμίζοντας παράλληλα τις τσέπες σου λεφτά; Εδώ δεν πρόκειται για ένα μικρό, αθώο, «λευκό» ψέμα για να παρηγορήσεις ή να βοηθήσεις κάποιον. Εδώ μιλάμε για επιβολή (μέσω της φυσικής και έμφυτης σε όλους επιθυμίας για ευτυχία και επιτυχία) μιας κοσμοθεωρίας καταστροφικής. Και, όταν βασίζεις τη ζωή σου σε ένα ψέμα, κάποτε θα το βρεις μπροστά σου.

Κι αυτό είναι Νόμος...

41 comments:

christina said...

Το σύμπαν είναι ένα τζίνι;;

Και γιατί δε μου το έλεγε πριν "κάψω" τις τρεις ευχές μου και τώρα δεν έχω άλλες, ρε γμτ;

Πάω να πλακωθώ με το σύμπαν. Με τετοια νευρα που του εχω, θα κερδίσω.

Jim.Hellas said...

Ρε γαμώτο, ήθελα να ήξερα ποιος διέδωσε ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% (η 5%) του εγκεφάλου μας. Έκανε μέτρηση στον δικό του εγκέφαλο μήπως; :P

Έχω κάνει 3 ολόκληρα εξάμηνα με μαθήματα νευροψυχολογίας και ανάθεμα αν είδα παραπάνω από ένα 10% των διαφόρων μερών του εγκεφάλου για τα οποία ακόμη δεν γνωρίζουμε ή έχουμε ενδείξεις για την λειτουργία τους ή αν είδα fMRI εγκεφάλων όπου φαινόταν μόνο ένα 10% ενεργοποιημένο! ΕΛΕΟΣ!

Άλλο η θετική σκέψη και άλλο οι θετικίστικες ψευδοεπιστημονικές μπούρδες. Η θετική σκέψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικότατα την ζωή μας πράγματι, όχι έλκοντας τις σκέψεις του σύμπαντος, αλλά απλά αλλάζοντας τα κίνητρά μας για κινητοποίηση για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο.

Ως πότε θα πιστεύουμε σε ματζούνια και "θα λατρεύουμε τον κεραυνό ως Θεό";

cortlinux said...

καλέ μου cyrusgeo δεν μπορείς να φανταστείς πόσο τυχερός είσαι που δεν αναγκάζεσαι όλα αυτά να τα αντιμετωπίζεις στην δουλεία σου. όντας σπουδαστής αισθητικής έχω παρευρεθεί σε αρκετά σεμινάρια που περιλαμβάνουν κάτι τέτοιες μπούρδες και τις ντύνουν ως νέες θεραπείες.

και τώρα που τα ΙΕΚ θα τα κάνουν πανεπιστήμια ετοιμαστείτε για περισσότερες ακόμη και πιο δυναμικές...

γενικά ο κόσμος για έναν λόγο που εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω έλκεται από κάτι τέτοια.
ένα άλλο παράδειγμα τέτοιας new age μαλακίας είναι το "πλάτωνας όχι προζάκ" το οποίο ενώ από τον τίτλο σε προδιαθέτει για ένα φιλοσοφικό βιβλίο καταλήγει να μιλάει για φιλοσοφία που στηρίζεται σε μία κινέζικη σβούρα τύπου "πάρτα όλα". Κατά την γνώμη του "φιλοσόφου" είναι πολύ φιλοσοφικό να γυρνάς μία σβούρα και εκείνη να σου λέει τι να κάνεις... Δεν αστειεύομαι αυτά λέει ο τύπος...

Αταίριαστος said...

Αν ίσχυαν αυτές οι μπούρδες ότι η σκέψη επηρεάζει την πραγματικότητα, εγώ κάθε βράδυ θα πηδούσα κι από μία αλφαδιασμένη δίμετρη μοντέλα!

Μαύρος Γάτος said...

Χαρά στο κουράγιο σου να κάτσεις να το δεις και να γράψεις και κριτική!

Εγώ είδα πολύ πρόσφατα το "Tι στο μπιπ ξέρουμε" (δυστυχώς δεν είχα διαβάσει την κριτική σου...) και
Θύμωσα πάρα πολύ με το Science Illustrated για την διαφήμιση που τού είχε κάνει, θύμωσα τόσο που τους έστειλα τι εξής γράμμα

(στο οποίο προς τιμήν τους μου΄απάντησαν άμεσα εξηγώντας μου ότι η μόνη σχέση πυ είχανμε την ταινία ήταν η πληρωμένη διαφήμιση...):

Αγαπητό περιοδικό

Σαν πιστός και φανατικός σας αναγνώστης από το πρώτο σας τεύχος, θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ έντονα για την μεγάλη προβολή που ερίχε από το περιοδικό σας η ταινία 'Τί στο μπιπ ξέρουμε". Επηρασμένος από την δική σας αποδοχή, επεδίωξα να το δω στις αίθουσες αλλά δεν το πρόλαβα, και το είδα τελικά προχτές σε DVD.

Η ταινία αυτή είναι γεμάτη με ανακρίβειες, επιστημονικοφανείς μπούρδες, και ευφάνταστες αερολογίες. Να σταθώ μόνο στις ποροφανέστερες:

1. Αναφέρεται ότι το σώμα μαςαποτελείται κατά 90% από νερό, ενώ το σωστό είναι 70-75%.

2. Αναφέρεται μια ολόκληρη ψευδοθεωρία σχετικά με το ότι οι ινδιάνοι της Αμερικής δεν ήταν ικανοί λέει να δούνε τα πλοία του Κολόμβου, πριν ένας μάγος καταφέρει να τα εντοπίσει από τα κύματα λέει που δημιουργούτσαν (!!!!) και να τα δείξει και στους υπόλοιπους.

3. Αναφέρεται ότι τα υποατομικά σωμτίδια περάνε συνεχώς "από την ύπαρξη στην ανυπαρξία', πέρα από κα΄θε επιστημονική λογική.

Και τόσα άλλα...

Που δεν είναι βέβαια και τόσο παράξενα,ανσκεφτεί κανείς ότι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας είναι ένα 'πνεύμα 11.000 ετών' που κατοικεί μέσα σε μια πενηντάρα ξανθι΄, ονόματι Μπέρθα ή κα΄τι τετοιο, που μιλάει με ύφος παντογνώστη για όλα, χωρίς να έχει απολύτως καμμιά επιστημονική διαπίστευση.

Δεν θα με πείραζαν ιδιαίτερα όλα αυτά (και τόσα άλα που παραλείπω εδώ να αναφέρω), αν η αντιεπιστημονική και παραπλανητική αυτή ταινία δεν είχε προβληθεί από το δικό σας αγαπημένο μου περιοδικό.

Μετιμή klp klp

Μαύρος Γάτος said...

Πω Πω! Μόλις εξερεύνησα το λινκ που δίνεις για τις κριτικές στο "Τι στο μπιπ ξέρουμε", από το Αθηνόραμα... τρομοκρατήθηκα βλέποντας το χάσμα ανάμεσα στην μειοψηφία που καταλαβαίνει πόσο κενή είναι η ταινία και στην πλειοψηφία που σπεύδει να την εκθειάσει! Και δεν αρκείται στοι να την εκθειάσει, αυτή η πλειοψηφία, αλλα΄πολλοί ξεχέζουν και τους επικριτές της ταινίας σαν "στενόμυαλους" "οπισθοδρομικούς' κλπ....

πλήρης απογοήτευση... και βαθ΄ύς τρόμος για το μορφωτικό ακι διανοητικό επίπεδο του λαού μας...

Το λινκ για τα σχόλια των θεατών του "Τί στο μπιπ ξέρουμε"

Μαύρος Γάτος said...

Η φρίκη σε αριθμούς΅:

45% έδωσε πέντε αστέρια ( τη μέγιστη βαθμολογία) στην ταινία

9% τεσσεράμισι αστέρια

13% τέσσερα αστέρια

ΣΥΝΟΛΟ: 67% ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ με την μπούρδα "Τί στο μπιπ ξέρουμε"....

11,1% έδωσαν ΜΗΔΕΝ αστέρια, ίσον.. ένας στους δέκα... και μάλιστα από ένα κοινό ΝΕΑΝΙΚΟ και ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟ...

Anonymous said...

* Μαύρε Γάτε :
"...πλήρης απογοήτευση... και βαθύς τρόμος για το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο του λαού μας..."

Τώρα που θα ξεπεταχτεί και η γενιά του 'αρχοντα των δαχτυλιδιών' και του 'Χ.Πότερ' κλπ θα στρώσει το πράγμα !!

trying escape the truth said...

Συμπέρασμα πρώτο: αυτοί οι Αμερικάνοι και από τα βότσαλα δολλάρια βγάζουν.
Επόμενο: Όλα αυτά τα υπερ υγείας θυμίζουν χωριά του 50 κ πίσω με τις μαμμές και δεν συμμαζεύεται.
Αυτό το σύμπαν πια πόσα ξέρει και δεν μας τα λέει; Και γιατί είμαστε υποχρεωμένοι κάθε τρεις και λίγο να ακούμε μια νέα μέθοδο βελτίωσης της ζωής μας με εξωπραγματικους τρόπους;
Κλείνω εδώ γιατί πρέπει να σκεφτώ θετικά 11 με 1 μήπως κερδίσω τελικά το λόττο. (μήπως η ταινία έχει και καμία μαγική ατάκα να την επαναλαμβάνω τυην ώρα της σκέψης)
Καλημέρα!

(άσχετη ερώτηση η ταινία με τον John Lennon γιατί δεν παίζεται στα Village?)

αθεόφοβος said...

Οι επιστημονικοφανείς μπούρδες πάντα έχουν μεγάλη επιτυχία στον κόσμο γιατί οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν ούτε την στοιχειώδη λογική στην ζωή τους.

cyrus said...

passer by, δώσ' του να καταλάβει...

jim, την (σοφιστική) απάντηση την έχουν έτοιμη: δεν είναι το 5% του εγκεφάλου, λέει, αλλά του νου! Και άντε εσύ μετά να τρέχεις να βρεις τι διάολο σημαίνει αυτό...

cortlinux, από τη μια έχεις ανώτατα ιδρύματα να ετοιμάζουν μάστερ ...αλμπανικής, και από την άλλη έχεις αλμπάνηδες με επιστημονικούς τίτλους σπουδών. Δεν γλιτώνουμε, όπως φαίνεται...

Αταίριαστε, αυτό το "αλφαδιασμένη" θα μείνει στην ιστορία...

Μαύρε Γάτε, όταν ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας υιοθετεί φασιστικά ιδεώδη (συνήθως χωρίς να το συνειδητοποιεί), κι ένα άλλο, ακόμη μεγαλύτερο, πιστεύει στη μεταφυσική, το μέλλον προβλέπεται πια μαύρο κι απ' το τρίχωμά σου...

l' enfant, κάπου πήρε το μάτι μου πως έχει ήδη ιδρυθεί ακαδημία Χάρι Πότερ...

escape the truth, όταν κερδίσεις το Λόττο θέλω ποσοστά, ΟΚ; -- :Ρ

Αθεόφοβε, έχω γνωρίσει και ανθρώπους που θεωρούν τη λογική παράλογη, και άλλους που συγχέουν τις έννοιες μεταξύ λογικής και "προσωπικής λογικής", δηλαδή κινήτρου. Κι όταν τους εξηγείς τη διαφορά, αρνούνται να την δεχτούν, σκαλώνοντας στο ότι πρόκειται για την ίδια λέξη. (Λογική πλάνη του διφορούμενου / equivocation).

Anonymous said...

Ναι, κι ελπίζω ειλικρινά πως αυτή η ακαδημία θα είναι μή κρατική, μή κερδοσκοπική !

Lion said...

Εντονα αντιθετος σε ολην αυτην την ιδεολογια του new age, και ιδιαιτερα σ' εκεινο το παρακλαδι της που μιλαει για μετεμψυχωση, υπερβαση του ορατου κοσμου μεσω διαλογισμου, "αστρικο" επιπεδο και αλλες #$%!&*.

Παρα την αντιθεση μου, αναφερω την καθιερωμενη, κλασσικη αντιληψη των ψυχολογων. Οι ψυχολογοι συμφωνουν σημερα, οτι η "θετικη σκεψη" βοηθαει τους ανθρωπους να νιωθουν καλυτερα (αυτοπεποιθηση) και να κανουν πραγματα που δεν θα εκαναν αλλιως. Προφανως κανεις δεν ισχυριζεται οτι η σκεψη επηρρεαζει αμεσα την υλη. Εμμεσα ομως, ναι.

Ενα αλλο παραδειγμα ειναι το κλασσικο, διπλα τυφλο πειραμα στην φαρμακοβιομηχανια. Εκει οι μισοι ασθενεις παιρνουν το υπο δοκιμην φαρμακο και οι αλλοι μισοι παιρνουν απλη ζαχαρη.
Ενας ψυχολογος σκεφτηκε να δωσει σε _ολους_ απλη ζαχαρη, λεγοντας σε ολους οτι παιρνουν φαρμακο. Αποτελεσμα: οι μισοι περιπου ασθενεις γιατρευτηκαν! Αποκλειστικα και μονο απο τις ιδιες τις δυναμεις του οργανισμου τους (αυθυποβολη, δηλ. νομιζαν οτι παιρνουν φαρμακο).

Εξακολουθω να ειμαι αντιθετος στις διαφορες new age ανοησιες, αλλα παντα θυμαμαι οτι υπαρχουν πολλα πραγματα, τα οποια η κλασσικη μας επιστημη δεν εχει ακομα εξηγησει. Π.χ. κανεις δεν εχει ερευνησει ακομα τις ικανοτητες αυτοϊασης του ανθρωπου (η φαρμακοβιομηχανια θα ηταν αντιθετη).

Anonymous said...

Επειδή έχω ανάγκη από διακοπές, και δεν βλέπω την άδεια να πλησιάζει, μήπως σας βρίσκεται καμιά πετρούλα να χαϊδέψω;;;

Ήμαρτον δηλαδή...

cyrus said...

@Dralion:

η "θετικη σκεψη" βοηθαει τους ανθρωπους να νιωθουν καλυτερα (αυτοπεποιθηση)

Αυτό είπα κι εγώ.

Προφανως κανεις δεν ισχυριζεται οτι η σκεψη επηρρεαζει αμεσα την υλη.

Κι όμως, οι New Age μεταφυσικιστές το ισχυρίζονται.

Αποτελεσμα: οι μισοι περιπου ασθενεις γιατρευτηκαν!

Εξαρτάται από το ποια ήταν η πάθησή τους. Αν οφειλόταν σε ψυχολογικά αίτια, αυτό είναι πολύ φυσικό. Αν οφειλόταν, π.χ., σε βακτήριο, πολύ αμφιβάλλω.

υπαρχουν πολλα πραγματα, τα οποια η κλασσικη μας επιστημη δεν εχει ακομα εξηγησει.

Φυσικά. Η επιστήμη, όμως, ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως έχει εξηγήσει τα πάντα (όπως πολύ εύκολα κάνουν οι οπαδοί του μεταφυσικού). Αν ήταν έτσι, δεν θα ξοδεύονταν τόσα κονδύλια για έρευνα.

κανεις δεν εχει ερευνησει ακομα τις ικανοτητες αυτοϊασης του ανθρωπου

Γιατί το λες αυτό;

cyrus said...

Μπαμπάκη, θα πας σε ένα καθαρό ρυάκι και θα μαζέψεις από εκεί μερικά βότσαλα, λεία, όμορφα και με συμμετρικό σχήμα. Θα τα πας σε έναν παπά να τα ευλογήσει, ή θα τα βάλεις στο κεφάλι σου και θα προσευχηθείς σε όποια ανώτερη δύναμη θέλεις, καίγοντας λιβάνια και ακούγοντας "μουσική διαλογισμού". Και είσαι έτοιμος.

Τώρα, πού θα βρεις καθαρό ρυάκι -- αυτό είναι άλλο θέμα...

Lion said...

Συγνωμη, παρελειψα τις διευκρινησεις για λογους συντομιας.

α) η παθηση στο πειραμα που αναφερω δεν ηταν ψυχικη, οφειλοταν πραγματι σε ιο. Και αυτο ειναι σημαντικο

β) το "προβλημα" που εχω με την σημερινη επιστημη (η οποια βασιζει τις μεθοδους της στον τροπο σκεψης του 19ου αιωνα, βλ. μεθοδο δοκιμης-λαθους, ατοπο απαγωγη κλπ.), ειναι οτι βρισκει μονο πραγματα, που "θελει" να βρει.

Οι σημερινοι επιστημονες εχουν μια ερευνητικη ιδεα, εξασφαλιζουν καποιο κονδυλιο (αν ειναι ικανοι στις δημοσιες σχεσεις) και ερευνουν / βρισκουν, _μονο_ αυτα που θελει ο χρηματοδοτης τους. Υπαρχει μια ασυλληπτη ποσοτητα γνωσης, που δεν την κατεχουμε, οχι γιατι ειμαστε ανικανοι, αλλα γιατι δεν θελουμε (κοινως: δεν συμφερει καποια βιομηχανια).

Παραδειγμα 1, οι ικανοτητες αυτοϊασης (απεναντι σε ιους) που διαθετουμε, αλλα δεν τις ξερουμε.
Παραδειγμα 2: ξερω ανθρωπο που θεραπευτηκε απο ημικρανιες "μετακινωντας" την θεση του στομαχιου του (το "μετακινωντας" θελει πολλες λεπτομερειες για να εξηγηθει, παντως δεν προκειται για μεταφυσικες βλακειες, αλλα για απλη, κλασσικη ιατρικη).

Η φαρμακοβιομηχανια δεν εχει κανενα συμφερον να ερευνησει την σχεση ημικρανιας - θεσης στομαχιου. Ειναι πολυ πιο αποδοτικο να σου πουλησει ενα παυσιπονο.
Αν εγω τωρα γνωριζω αυτην την σχεση μπορω να ονομασω τον εαυτο μου "Μεγα Γκουρου new age - κοσμικο ενεργειοδοτη και διαλογιστη, με ειδικευση στις ομορφες μικρουλες".

Η ουσια ειναι οτι *πραγματι* θα μπορω να θεραπευω μερικες παθησεις (δεν ειναι ολα απατη οσα κανουν οι τσαρλατανοι, μην γελιεσαι). Η μεθοδος μου θα ειναι κλασσικη ιατρικη (ενας αγνωστος τομεας ομως), ντυμενη με ενα φανταχτερο, ψευτικο περιτυλιγμα. Και θα ειναι γεγονος, οτι εγω θα θεραπευω κατι, που ο τυπικος γιατρος δεν μπορει να θεραπευσει.

Στις - λιγες - περιπτωσεις που υπαρχει πραγματικη θεραπεια δεν με ενοχλει το γελοιο περιτυλιγμα. Αν ειναι να σωθω, δεν με νοιαζει να φοραει ο θεραπευτης σαρικι και κελεμπια (η ασπρη ιατρικη μπλουζα, στολη δεν ειναι κι αυτη; ). Ουτε με νοιαζει αν λεει μαζι και βλακειες του στυλ "το αστρικο σου σωμα και η κοσμικη ενεργεια απο τον Σειριο".

Επικινδυνο ειναι βεβαια οταν προσπαθει να θεραπευσει / ερμηνευσει τα παντα μ' αυτον τον τροπο.

Η βασικη μου αντιρρηση στο ποστ σου, ειναι ακριβως αυτη: δεν ξερουμε σε ποια σημεια ο γκουρου new age ξερει πραγματι περισσοτερα απο την κλασσικη επιστημη (ειτε ιατρικη ειτε αλλη επιστημη).

Νομιζουμε οτι οι new age ειναι 100% τσαρλατανοι, ενω η "δικια μας" επιστημη ειναι ορθολογιστικη - εγω πιστευω οτι ΔΕΝ ειναι.
Το κριτηριο του οφελους μιας βιομηχανιας η μιας χωρας δεν ειναι ορθολογιστικο. Κι ομως, αυτο ειναι το βασικο κριτηριο για να (μην) γινει ερευνα σημερα.

Ο μονος τροπος ξεβρακωσουμε τους τσαρλατανους, ειναι να κανουμε την επιστημη μας πραγματικα ορθολογιστικη.
Δηλαδη να ερευναμε οχι μονο το επι μερους, αλλα (και) το ολον. Να ερευναμε οχι μονο οτι συμφερει την βιομηχανια, αλλα οτι θα ωφελουσε τον ανθρωπο.

Debby said...

Η πλάκα είναι ότι διαβάζοντας αυτό το post μου ήρθε αμέσως στον νου ένα βιβλίο του Μπρετ Ιστον Ελις που είχα διαβάσεια παλιά και λέγόταν "Οι νόμοι της Ελξης" και άφηνε να εννοηθεί ακριβώς το αντίθετο! Πολλές φορές λες και είναι βαλτό το σύμπαν όταν θέλουμε κάτι μας συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο!

Για τον απίστευτα βαρετό Κοέλιο που επίσης μου ήρθε στο νου (όπως πολύ σωστά μάντεψες) να μην πω καλύτερα!

basik-ly said...

"Help me I think I'm falling in love again..."
Δεν ισχύει για μένα - αν και πολύ θα το 'θελα - αλλά ακούω την καλή εκτέλεση της k.d. lang στο τραγούδι της Joni Mitchell.

Anonymous said...

Τι γίνεται όμως αν το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ σου ενώ κάποιο παράλληλο σύμπαν συνωμοτεί εναντίον σου;

Πώς μπορείς να επηρεάσεις με τη θετική σου σκέψη τα υποατομικά σωματίδια που έχουν περάσει προσωρινά στην ανυπαρξία;

Γιατί ποτέ κανένας δεν έχει ρίξει δίμετρη ξανθιά μόνο με τη δύναμη της σκέψης του;

Πόσο κοστίζουν τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων της Μπέρθα;

Arkin said...

@nefelikas

Λόγω προσωπικής εμπειρίας, σε πληροφορώ ότι γίνεται να ρίξεις δίμετρη ξανθιά μόνο με τη σκέψη. (Την κοίταξα, σκόνταψε κι έπεσε.)

Επίσης, έχω δει σκηνοθέτη να ρίχνει μέρος του σκηνικού απλά κοιτώντας το για 2 λεπτά. (Βοήθησε βέβαια και η έλλειψη βιδών και ένα ελαφρό αεράκι.)

Anonymous said...

Mporeite na kataferete ola osa thelete, arkei prwta apo ola na kataferete na pisete ton eauto sas oti tu aksizoun ola osa epithimite!

cyrus said...

Ανώνυμε 23/9/07 2:16 AM

Σου αντιπροτείνω το εξής:

Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά απ' όσα θέλουμε, αρκεί να προσπαθήσουμε αρκετά. Τα μεταφυσικά "μπαγκάζια" δεν χρειάζονται.

Anonymous said...

Πολύ καλό το άρθρο.. ό,τι πρέπει μετά την χτεσινή εκπομπή του Αlter.

Giannis said...

Θαυματουργές θεραπείες, αναπόδεικτες μαρτυρίες, εκπλήρωση των επιθυμιών μόνο αν πραγματικά πιστέψεις, χαζό μήνυμα ελπίδας, μαζική υστερία... Τι μου θυμίζουν όλα αυτά άραγε;;

aimilia said...

Εμένα πάντως με έχει κάνει χαρούμενη σε μόνιμη βάση.
Πες το ανθυποβολή, πες το όπως θέλεις, αγαπώ τον εαυτό μου περισσότερο , αγαπώ τους γύρω μου περισσότερο, έχω απελευθερωθεί από το άγχος του ,επειδή πάνε όλα καλά, κάποια στιγμή κάτι θα συμβεί...
Ευχαριστιέμαι αυτή τη μοναδικότητα της ζωής μου χωρίς να έχω την ανασφάλεια ,που μου έχει εμποτιστεί, οικογενειακά, κοινωνικά και γενικά για τον παράδεισο και την κόλαση.
Ευχαριστιέμαι τα πλούτη μου , την ομορφιά μου, την οικογένεια μου, χωρίς τον φόβο της απώλειας.

cyrus said...

Αιμιλία, σου εύχομαι να είσαι πάντοτε χαρούμενη, και χωρίς άγχος.

Ο παράδεισος και η κόλαση είναι άχρηστες έννοιες, οπότε μείνε μακριά τους...

Anonymous said...

αυτο το βιβλιο ηρθε σε μια εποχη που εχουμε ολοι την αναγκη να πιστεψουμε σε κατι.... βορβαδιζομαστε μερα νυχτα με τοσες ανουσιες πληροφοριες που πιπιλιζουν το μυαλο μας κ δε μας αφηνουν να σκεφτουμε,να νιωσουμε, να ερωτευτουμε... με λιγα λογια να ζησουμε...
Αυτο το βιβλιο για καποιους (κατα τη γνωμη μου κακος) θα αποτελεσει κατι σαν καινη διαθηκη...
συντομα να περιμενουμε κ κινημα ΄΄το μυστικο...΄΄
εγω απλα εμαθα να κλεινω τα ματια μου κ να προσευχομαι να ειναι ολοι καλα.....

Σπύρος said...

Καλημέρα , καταρχήν θα σου πω πως σε βρήκα έχει ενδιαφέρον. Μου έδωσε ένας φίλος αυτό το βιβλίο το οποίο και διαβάζω πάντα με καλή διάθεση αλλα αμυντική στάση. Την έχω πατήσει με εσωτερικές σχολές και αλλα τέτοια και ειμαι επιφυλακτικός. Οποτε έβαλα στο google "το μυστικο" και σε βρήκα ειναι πολύ σωστα αυτά που λες, βασικά εχουμ υπόσταση 1ον το περι κρυφου που λες οποιος θέλει να περασει κατι στις μέρες μας λεει οτι ειναι κρυφο αρχαιο κειμενο παπυρος κλπ. και 2ον δεν μπορει η θεληση η η σκέψη να επιρεάσει την ύλη αυτό ειναι πολύ σωστο....

Καλη σου μέρα καλως σε βρήκα

Anonymous said...

Καλημέρα σε όλους.
Πριν λίγες ημέρες "έπεσα" επάνω στο βιβλίο κ ξεκίνησα να το διαβάζω.Σήμερα έψαξα να βρω απόψεις γι'αυτό το βιβλίο γιατί η αλήθεια είναι ότι εμένα δε με έχει πείσει κ πιο πολύ σε αμερικανιά μου κάνει παρά σε αυτό που θέλει να δείχνει!Πιστεύω σχεδόν απόλυτα στη δύναμη της σκέψης, της θετικής και αρνητικής ενέργειας,στη δύναμη της αυτογνωσίας και του συναισθήματος.Σαφώς και δεν πρόκειται για κάποιο "καλά κρυμμένο μυστικό",αλλά για μια απλή ματιά "πρός τα μέσα" του καθενός μας.Τα διάφορα"μυστικά"είναι απλά μπούρδες!Γίνεται να πιστεύεις βαθιά μέσα σου ότι δε σου αξίζει τίποτα και με τη συνταγή του"Μυστικού" να γίνει το θαύμα(!!!)κ όλα να αλλάξουν?Χαχαχα...
Πάντως, φρικάρω πραγματικά διαβάζοντας ότι σκεπτόμενοι θετικά μπορούμε να αποκτήσουμε το αυτοκίνητο(!!), το σπίτι(!!!), τον γκόμενο(!!), το σώμα(!!),το χρήμα(!!) κλπ κλπ που ονειρευόμαστε!!! Έλεος!Εκεί βρίσκεται τελικά η ουσία?Αυτό είναι εκμετάλλευση και...κομψά καλυμμένος αισχρός αποπροσανατολισμός!Τέλος πάντων!Αυτά...

cyrus said...

zervas, από τη μια, το να προσεύχεσαι (ή απλά να εύχεσαι) είναι καλό, γιατί δείχνει πως έχεις καλή προαίρεση απέναντι στους άλλους. Από την άλλη, βέβαια, είναι εξίσου καλό να ξέρουμε ότι (προσ)ευχόμενοι δεν επηρεάζουμε κανέναν άλλον άνθρωπο και καμία κατάσταση.

lockheart, καλημέρα και καλωσήρθες. Όπως λέει και ο zervas, υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι για τους οποίους καταφεύγει κανείς στη θρησκεία, ή στον εσωτερισμό, ή στη μεταφυσική γενικότερα, και αυτό υπάρχουν πολλοί που το εκμεταλλεύονται -- προς ίδιον όφελος, βέβαια. Εδώ προσπαθούμε, μεταξύ άλλων, να παρουσιάσουμε την ορθολογιστική άποψη επί αυτών των θεμάτων -- την οποία θεωρούμε και πιο ορθή (φυσικά, αλλιώς δεν θα το κάναμε). Από εκεί και πέρα, καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του και να υποστεί τις συνέπειές τους. Σε κάποιες περιπτώσεις (όπως στα μέντιουμ, π.χ.) πιστεύω πως θα έπρεπε να παρεμβαίνει και το κράτος για να προστατέψει τους πιο αφελείς από τους πολίτες του, αλλά το κράτος δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να κάνει τα πάντα -- υπάρχει και κάτι που λέγεται "ατομική ευθύνη".

Συγγνώμη για το λογύδριο...

cyrus said...

Καλημέρα, Μαρία.

Η δύναμη της σκέψης έγκειται στο ότι ότι με αυτήν (και κυρίως σε συνδυασμό με τη δύναμη της θέλησης) μπορείς να αλλάξεις πολλά πράγματα στον εαυτό σου και να τον βελτιώσεις. Αλλά να επηρεάσεις με τη σκέψη τον υλικό κόσμο γύρω σου -- sorry, δεν γίνεται. Επίσης, αν με τον όρο "ενέργεια" μιλάμε μεταφορικά, συμφωνώ. Το πρόβλημα είναι ότι οι πωλητές του New Age μιλούν κυριολεκτικά...

Anonymous said...

cyrusgeo,αυτό ακριβώς λέω ,ότι με τη δύναμη της σκέψης δεν επηρεάζεται ο...υλικός κόσμος, κάτι το οποίο υποστηρίζει η συγγραφέας του βιβλίου!
Και αν ένα βιβλίο ή ταινία προτείνει να εστιάσουμε στη θετική σκέψη για να αποκτήσουμε πλούτο κλπ, είναι αν μη τι άλλο χυδαίο!Είναι κατά τη γνώμη μου κάτι αντίστοιχο με τα διάφορα περιοδικά που προβάλλουν το τέλειο κορμί,τον πλούτο και το αμάξι ως προϋποθέσεις ευτυχίας και είναι ακόμη χειρότερο στην προκειμένη περίπτωση γιατί εδώ έχει κ ένα δήθεν"ψαγμένο"περιτύλιγμα!

Δε συμφωνώ με την απόλυτα λογική και μαθηματική θεώρηση των πραγμάτων κ της ζωής,ναι πιστεύω στην ενέργεια (όχι ως κάτι έξω από εμάς βέβαια )και σε άλλες...θεωρίες που λογικά δεν αποδεικνύονται,αλλά διαφωνώ κάθετα όταν όλα αυτά "χρησιμοποιούνται" έτσι όπως στο συγκεκριμένο βιβλίο!
:)

cyrus said...

Δεν είπα ότι διαφωνούμε. Μάλλον θα φταίει η πρωινή (πνευματικά...) διατύπωση. ;)

Githrow Love said...

το Placebo Τest, είναι πολύ σχετικό με αυτά που περιγράφονται στην ταινία.
Και ο νόμος του Mέρφυ, σχετίζεται κάπως..

Επίσης,πως μπορείς να αποδείξεις ότι αυτές οι θεωρίες δεν ισχύουν;

Καλύτερα να ελέγχουμε πρώτα, προτού αφορίζουμε.
Η επιφυλακτικότητα είναι πιο ασφαλής επιλογή...

cyrus said...

Δεν βλέπω τι σχέση έχει το placebo με τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς. Όσο για το "νόμο του Μέρφι", πρόκειται για ανέκδοτο (κυριολεκτικά).

Τα πράγματα είναι μάλλον αντίστροφα: αυτοί πρέπει να αποδείξουν πως ό,τι λένε ισχύει, και πως το "προϊόν" που πουλάνε όντως δουλεύει. Ώσπου να τα καταφέρουν, όλα αυτά θα παραμένουν αντιεπιστημονικές ανοησίες.

Για την επιφυλακτικότητα συμφωνώ απολύτως. Αλλά η αποδοχή άνευ αποδείξεων δεν λέγεται "επιφυλακτικότητα" -- λέγεται "πίστη"...

Anonymous said...

εγώ πάλι πιστεύω στο νόμο της έλξης...οχι ομως όπως αναφέρεται στο βιβλίο, δηλαδή ότι μα ότι θέλεις μπορείς να το αποκτήσεις...Αλλά αν έχεις ένα στόχο και κάνεις τα πάντα για να τον αποκτήσεις και είσαι σίγουρος πως μια μέρα το μακρινό σου όνειρο θα γίνει πραγματικότητα τότε το πιθανότερο είναι να τα καταφέρεις...για τον λόγο ότι το προσελκίεις συνεχώς...αν είναι κάτι δύσκολο με αρκετή επιμονή και υπομονή το όνειρο σου θα γίνει πραγματικότητα...Η γνώμη μου είναι αυτή!!
Μην ξεχνάτε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία είναι όταν σταματάς να προσπαθείς!!!

cyrus said...

Συμφωνώ, Ανώνυμε 14/7/08 1:16 AM. Η λέξεις-κλειδιά είναι "επιμονή" και "προσπάθεια". Η ταινία (και το βιβλίο), όμως, άλλα λέει...

Anonymous said...

Καλησπερίζω σε...
Μόλις διάβασα το μυστικό, είδα την ταινία και παρήγγειλα το dvd.
Διάβασα με πολύ προσοχή τα σχολιά σου και αναρωτιόμουν...
Όλοι όσοι περιγράφουν τις εμπειρίες τους αναφέρονται στη δύναμη του νου και την ενέργεια που υπάρχει παντού. Αναφέρεσαι απλά σε ένα ψέμα. Δέχομαι την αποψή σου αλλά δεν βλέπω κανένα επιχείρημα που να αντιτείνει στην όλη φιλοσοφία του μυστικού. Άλλωστε ξεκινάς από το αόρατο για να φτάσεις στο ορατό και τέλος το να σκέφτεσαι χωρίς να κάνεις τίποτα είναι μισή δουλειά...
Άδραξε τη μέρα...
Απλά κάνε!
Ευχαριστώ σε
Παναγιώτα

cyrus said...

Παναγιώτα, σκέψου λίγο αυτά τα όμορφα που έγραψες, και θα δεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτε στον υπαρκτό κόσμο ξεκινώντας από κάτι ανύπαρκτο, όπως η φημολογούμενη "ενέργεια" και το δήθεν "μυστικό".

Καλή σου μέρα.

cyrus said...

Τα σχόλια σε αυτό το ποστ κλείνουν. Είναι το δεύτερο ποστ στο οποίο αναγκάζομαι να το κάνω αυτό. Ο λόγος είναι ότι συνεχώς φτάνουν εδώ επισκέπτες από το google (πράγμα καλό), αλλά, επειδή το συγκεκριμένο ποστ είναι παλιό, όταν αφήνουν σχόλια ο μόνος που τα βλέπει είμαι εγώ (πράγμα κακό), οπότε η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι ένας προς έναν, και ο σκοπός ενός μπλογκ δεν είναι αυτός. Αν κάποιος από τους επισκέπτες θέλει οπωσδήποτε να πει κάτι πάνω στο θέμα, μπορεί να μου στείλει e-mail. Αν πιστεύω ότι μπορεί να αναβιώσει κάποια σχετική συζήτηση, θα κάνω νέα ανάρτηση.

Να είστε όλοι καλά.