15.11.07

Καταθλιπτικό Ευχολόγιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τις προάλλες, ψάχνοντας για κάτι άσχετο, έπεσα πάνω στην «Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», έγγραφο του Ο.Η.Ε. που χρονολογείται από το σωτήριον έτος 1948, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εποχή που γενικώς χαιρετίστηκε σαν μια ευκαιρία για μια νέα αρχή, και λοιπά, και λοιπά...

Διάβασα το κείμενο και με έπιασε κατάθλιψη. Πρόκειται για ένα ευχολόγιο που, αν όντως τα κράτη το έπαιρναν στα σοβαρά, ο κόσμος σήμερα θα ήταν ένα πολύ καλύτερο μέρος. Αλλά αυτό είναι απλώς μια προσωπική εκτίμηση. Διαβάστε το και κρίνετε.

Μετά, πήγα στο σχετικό άρθρο της Wikipedia, όπου διάβασα (έκπληκτος, ομολογώ) τις κριτικές που έχει δεχτεί η Διακήρυξη, οι οποίες προέρχονται από δύο, κυρίως, πλευρές: τους υπερφιλελεύθερους, που θεωρούν, π.χ., ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει δωρεάν (δηλαδή χρηματοδοτούμενη από όλους) παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια κ.τ.λ., και τα ισλαμικά κράτη.

Αυτά τα τελευταία, έφτιαξαν τη δική τους Διακήρυξη του Καΐρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισλάμ. Τη διάβασα κι αυτή, και με έπιασε ξανά κατάθλιψη — για άλλο λόγο, όμως. Φαίνεται πως, σύμφωνα με τα ισλαμικά κράτη, καθένας μπορεί να απολαμβάνει τα πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα, αρκεί να είναι α) μουσουλμάνος και β) άνδρας. Πάλι προσωπική εκτίμηση εκφράζω, μαζί με προσωπική θλίψη. Διαβάστε το και κρίνετε. (Και μετά ανακηρύξτε με Βασιλιά της Κοινοτοπίας.) Μεταξύ άλλων ωραίων, η ισλαμική διακήρυξη λέει ότι πάνω απ’ όλα είναι ο Αλλάχ, και τα πάντα υπόκεινται στον ισλαμικό νόμο (Σαρία). Και, σαν κερασάκι στην τούρτα, πάρτε και μια παράγραφο από την εισαγωγή του κειμένου (σε δική μου πρόχειρη μετάφραση):

[Η Συνέλευση επαναβεβαιώνει] τον εκπολιτιστικό και ιστορικό ρόλο του ισλαμικού κόσμου, τον οποίο ο Αλλάχ έφτιαξε σαν την καλύτερη κοινότητα και ο οποίος έδωσε στην ανθρωπότητα έναν παγκόσμιο και ισορροπημένο πολιτισμό, όπου επιτυγχάνεται η αρμονία ανάμεσα σε αυτή τη ζωή και στο επέκεινα, η γνώση συνδυάζεται με την πίστη, και [δηλώνει πως έχει στόχο] να εκπληρώσει τις προσδοκίες από αυτή την κοινότητα να καθοδηγήσει όλη την ανθρωπότητα, η οποία τελεί υπό σύγχυση λόγω διαφόρων και αντικρουόμενων πίστεων και ιδεολογιών, και να παράσχει λύσεις σε όλα τα χρόνια προβλήματα αυτού του υλικού πολιτισμού.

Στο Ισλάμ υπάρχουν και προοδευτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε διαρκή (και, κατά καιρούς, σφοδρή) σύγκρουση με το συντηρητισμό των φονταμενταλιστών. Το τι θα βγει θα το δούμε στο μέλλον. Προς το παρόν, πάντως, το πάνω χέρι το έχουν οι δεύτεροι.

Σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο, διανύουμε το έτος 1428.

Οι φονταμενταλιστές, και με το δικό μας ημερολόγιο, κάπου εκεί βρίσκονται...

21 comments:

Anonymous said...

Ως προς την ισλαμική διακήρυξη δικαιωμάτων (την οποία δεν γνώριζα), δεν θα ήμουν τόσο αυστηρός. Πρόκειται για δικαιώματα για members only ("Human rights in Islam"), οπότε δεν πρέπει να κρίνουμε το κείμενο αντιπαραβάλλοντάς το με τη Διακήρυξη "γενικής χρήσεως". Άλλο το target group, άλλο το σύστημα αξιών από το οποίο εκπορεύεται, άλλος, φαντάζομαι, και ο στόχος του κειμένου ("Να, μας κατηγορείτε για φανατικούς, αλλά και εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για ανθρώπινα δικαιώματα" ακολουθώντας τις προσταγές του Προφήτη και μόνον.)

An-Lu said...

Για την τελευταία φράση:
Πες το ψέμματα...

cyrus said...

π2, έτσι όπως τα λες είναι, φυσικά -- το πρόβλημα είναι ότι δεν αποδέχονται την άλλη...

Κατά τα άλλα -- "η θρησκεία της ειρήνης" ο ένας, "επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία" ο άλλος, αυτή η στάχτη στα μάτια δεν αντέχεται πια...

an-lu, τι να κάνω; Οι φανατικοί με εκνευρίζουν...

doctor said...

Η Θεοκρατία στις μουσουλμανικές χώρες είναι a priori αντίθετη με την ιδέα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Βέβαια τα ίδια θα συνέβαιναν και στην Δύση αν η θρησκεία είχε την ίδια δύναμη, τα ίδια θα συνέβαιναν και στην χώρα μας αν το μυαλό (;) του Άνθιμου συνέτασσε κάποιο "Human Rights in Greece".


"Για όσους δεν πιστεύουν σε ανώτερες δυνάμεις που θα έχουν τον τελικό λόγο, οι θρησκείες είναι μέρος της ιστορίας: μια διαχείριση του ανθρωπίνου φόβου, μια κατασκευή που πασχίζει να καλουπώσει την ανημποριά μας να αποδεχτούμε το χρόνο και τη ματαιότητά μας μέσα στο χρόνο...

Η εκκλησία -η κάθε εκκλησία- ήταν και είναι στον πυρήνα της ένας θεσμός θανάτου-δηλαδή: ένας θεσμός διαχείρισης του ανθρώπινου φόβου του θανάτου, μια αποθέωση του τρόμου που απαξιώνει κάθε εκστατική ανθρώπινη επιθυμία".

(Θανάσης Τριαρίδης, Σημειώσεις για το τρεμάμενο σώμα, σελ.102.119).

doctor

doctor said...

Όσο για τους υπερφιλελεύθερους, η κατάργηση της δωρεάν παιδείας και υγείας είναι το πρελούδιο μιας κοινωνίας dog eat dog και φυσικά οδηγεί μαθηματικά σε κοινωνικές εξεγέρσεις των απόκληρων με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Μια απλή σύγκριση των συστημάτων υγείας των σκανδιναβικών χωρών με τις ΗΠΑ τα λέει όλα...

doctor

Anonymous said...

cyrusgeo, δεν διαφωνούμε. Δηλώνω απλώς την αμηχανία μου απέναντι στα καλοπροαίρετα μυαλά που εντάσσονται σε περιοριστικά συστήματα σκέψης. Τι να πει κανείς στη μουσουλμάνα χιτζαμποφορούσα φεμινίστρια (και υπάρχουν αρκετές) που επιχειρηματολογεί υπέρ της ελευθερίας των γυναικών βάσει του Κορανίου; Από τη μια θες να φωνάξεις ότι είναι λάθος οι προκείμενες του συλλογισμού της, από την άλλη όμως μήπως έτσι προωθεί καλύτερα το γενικό καλό, μήπως είναι προτιμότερο ν' ακούσουν οι πιστοί από αυτήν το κήρυγμα της ελευθερίας παρά από εμάς; Δεν ξέρω, ειλικρινά.

cyrus said...

Doctor, έτσι είναι. Ελπίζω κάποτε ο μουσουλμανικός κόσμος να γνωρίσει το δικό του διαφωτισμό (έστω με τους δικούς του όρους).

π2, τέτοιου είδους επαναστάσεις πρέπει να γίνονται από μέσα -- γι' αυτό, στο παράδειγμά σου, κλίνω προς τη δεύτερη επιλογή.

J95 said...

Πλάκα έχει που έβαλαν ξεχωριστό άρθρο για να απαγορέψουν τον ακρωτηριασμό των πτωμάτων του εχθρού σε πόλεμο.

"Τι να πει κανείς στη μουσουλμάνα χιτζαμποφορούσα φεμινίστρια (και υπάρχουν αρκετές) που επιχειρηματολογεί υπέρ της ελευθερίας των γυναικών βάσει του Κορανίου;"

"Είσαι τελείως ηλίθια";

Anonymous said...

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και μόλις πρόσφατα άρχισε να συζητείται σοβαρά στην Ευρώπη. Όταν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ λένε ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε., ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματά τους είναι και η αντίληψη που έχει η χώρα αυτή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσφατα μίλησε στη χώρα μας ο Πασκάλ Μπρικνέρ, καλεσμένος του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ενδιαφέρουσα διάλεξη. Κι αυτός πιστεύει ακράδαντα 1. Η Τουρκία δεν έχει θέση στη Ε.Ε. γιατί α) δεν έχει κάνει την αυτοκριτική της για τα "εγκλήματα" (αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποίησε) σε βάρος των Ελλήνων και των άλλων λαών β) γιατί ακόμα κι αν την κάνει "η γεωγραφία έχει σημασία και η Ευρώπη δεν μπορεί να φτάνει ως το Ιράκ". 2. Το Ισλάμ πρέπει να περάσει την δική του μεταρρύθμιση, όπως και ο Χριστιανισμός. Μάλιστα κατά την άποψή του, η Δύση θα πρέπει να σταματήσει να χαϊδεύει τις Ισλαμικές χώρες και να τις πιέσει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις.

http://fvasileiou.wordpress.com/

http://fvasileiou.wordpress.com/

J95 said...

Τα όποια προβλήματα της Τουρκίας (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) δεν πηγάζουν από τη θρησκεία της, αλλά από τον εθνικισμό της που είναι χονδρικά ο ίδιος με αυτόν των Γάλλων σε λίγο πιο brute μορφή. Οι οποίοι Γάλλοι, ειρήσθω εν παρόδω, κάθε άλλο παρά φημίζονται για τις ικανότητές τους στην αυτοκριτική.

Κοινώς ο Μπρικνέρ λέει βλακείες.

cyrus said...

j95, νομίζω πως αν της πεις "είσαι εντελώς ηλίθια" την δυσκολεύεις στην προσπάθειά της να εκσυγχρονίσει ένα οπισθοδρομικό καθεστώς.

fvasileiou, στο (1) συμφωνώ με τον j95. Στο (2) συμφωνώ με τον Μπρικνέρ.

Zaphod said...

Γάμησε τα.... κατά τα άλλα καλύφθην από τους προλαλήσαντες

christina said...

Ειλικρινά δεν ξέρω πόση απόσταση έχει η 'προοδευτική' Δύση από το 'πιεστικό' Ισλάμ, όταν βλέπω τι γίνεται γύρω μου και όταν κάνω πως δε βλέπω τι γίνεται γύρω μου.

cyrus said...

zaphod, κι άφησέ τα...

passer by, η απόσταση είναι τεράστια. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η κατάσταση στη Δύση είναι ικανοποιητική...

Anonymous said...

Αγαπητέ cyrusgeo,
να θυμομαστε ωστοσο (ετσι,για να ειμαστε και λιγο up to date) την " εξυπνη" χρηση της UD απο τις ΗΠΑ για την εξυπηρετηση των συμφεροντων τους (πρωτοτυπο)και τη μετατροπη λιγο πολυ της εννοιας " ανθρωπινα δικαιωματα" σε ταμπού διά πάσα νόσο και πάσα μαλακία, ιδίως στην μετά 9/11 εποχή.¨Οσο για το Ισλάμ και την αποκρουστικη διακήρυξη , είναι εμφανώς μια ειρωνική απάντηση αλά δυτικά , που θέτει όμως επιτακτικά το ζήτημα της πολιτισμικής σχετικότητας( που είχε τεθεί απο διαφορς πλευρες και απορριφθεί συλλήβδην απο τις ΗΠΑ στη Σύνοδο της Βιέννης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1993).Παραπέμπω στο " Rogue states" του Chomsky ch. 10 "The US and the challenge of relativity",Pluto Press για μία εξαιρετικά τεκμηριωμένη κριτική επί των λεπτομερειών που καθιστούν ακόμη και αυτονόητες αξίες αντικείμενο περισυλλόγής λόγω του context όπου εντάσσονται και χρησιμοποιούνται

cyrus said...

Αγαπητέ Ηλιόλουστε (Σαν Ντιέγκο; ζηλεύω...)

Είναι γνωστή η τάση των κυβερνήσεων των Η.Π.Α. να χρησιμοποιούν τις λέξεις και τις έννοιες κατά το δοκούν. Έχω την πεποίθηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως τα τελευταία 6 χρόνια, μιλάει την οργουελική newspeak, αποκαλώντας, π.χ., τα βασανιστήρια "εναλλακτικό τρόπο ανάκρισης". Πολύ θα ήθελα να γράψω ποστ επί τούτου, αλλά δεν προλαβαίνω να κάνω την απαιτούμενη έρευνα...

Ευχαριστώ για τον Τσόμσκι, βρήκα το κείμενο και θα το διαβάσω όταν προλάβω. (Ένας Θεός ξέρει πότε, έτσι που έχω μπλέξει...)

virginia Diakaki said...

anatrixiatiko post...

Anonymous said...

οντως οργουελική αντιμετώπιση..
πχ υπάρχει στη UD το αρθρο 25 , που εκτός απο τα πολιτικα δικαιωματα αναγνωριζει οικονομικα, κοινωνικα και πολιτισμικα τα οποια απορριπτονται γλαφυρα απο τους εκαστοτε πρεσβευτες των ΗΠΑ στα ΗΕ ως " a letter to Santa Claus".. ή με δηλώσεις του τύπου "development is not a right"!
όποτε προλάβεις διαβασέ τα , θα σου δώσουν καλό υλικό για το post που αναφέρεις
όσο για το μπλέξιμο, είναι τελικά μάλλον το μόνο δικαίωμα που αναγνωρίζεται σε άπαντες!!
χαιρετώ

Anonymous said...

Ενα μπραβο σε εσενα και τον Π για το εξαιρετικο σας blog.Δεν εχω χρονο να συμμετεχω αλλα σας συχνα πυκνα.Σας εμαθα μεσω googlaρισματος οταν εψαχνα για Αινσταιν και θρησκευτικοτητα,πεφτοντας πανω σε ενα εξαιρετο κειμενο σας.

Συνεχιστε ετσι,εγω προς το παρον πρεπει να διαβασω μαθηματικα :)

cyrus said...

X και Ηλιόλουστε, σας ευχαριστώ πολύ και αντιχαιρετώ.

awake, σε ευχαριστούμε και ο Π και εγώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ασχολούμαστε με αυτό το μπλογκ: η ελπίδα να πέσει κανείς κατά τύχη σε κάποιο κείμενο που θα του δώσει κάποιες πληροφορίες που δεν είχε ή κάποια οπτική αντίθετη με αυτή που είχε συναντήσει ως τώρα.

Rodia said...

Το δραμα ειναι οτι με την καταθλιψη δεν βγαζουμε ακρη. Το κλεισιμο και η απουσια αντιδρασης βολευει ολους αυτους τους προφηταραδες.

..αλλα.. δυσκολευομαι πλεον να σωσω τον κοσμο..
(λεω και αναχωρω)