19.11.07

Η αλυσιδωτή "έκκληση για την προστασία των δασών"

Γράφει ο Π


Σε πρόσφατο ποστ σχολίασα ανυπόστατο chain-mail για δήθεν ιατρικές ανακοινώσεις περί καρκίνου και πλαστικών. O ίδιος φίλος που μου το είχε προωθήσει, μου προώθησε απτόητος και ένα κείμενο που προτρέπει να υπογράψουμε μιά έκκληση για την προστασία των δασών, το οποίο αρχίζει ως εξής:

Όπως ανάφεραν προχθές οι ειδήσεις, η ΕΕ εξέδωσε ένα ψήφισμα για όλες τις μεσογειακές χώρες που επλήγησαν από φωτιές, να δεσμευτούν ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση, διότι αυτό αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.
Το ψήφισμα υπεγράφη από τις αντιπροσωπείες όλων των Μεσογειακών χωρών ( Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα ) και όλων των παρατάξεων... εκτός μίας:

guess who ?...

Της Νέας Δημοκρατίας..

Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ως δικαιολογία ότι αυτό είναι παρέμβαση στο Σύνταγμα της Χώρας
βλέπε Άρθρο 24, περί 'δασικών εκτάσεων και δασών' !!...


Xωρίς καθόλου να αρνούμαστε την πιθανή αξία μιάς συλλογικής κινήσεως και την καλή πρόθεση αυτών που την ξεκίνησαν και αυτών που την ενστερνίζονται, για πολλοστή φορά βλέπουμε την ευκολία με την οποία κάποιοι αποδέχονται άκριτα και χωρίς έλεγχο κάτι που διαβάζουν. Tο συγκεκριμένο, μάλιστα, λόγω της δικαιολογημένης ευαισθησίας για το θέμα, έχει αναδημοσιευθεί σε αναρίθμητα blog και άλλα sites - και συνεχίζει να αναδημοσιεύεται. Aτυχώς, όμως, πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση 'σπασμένου τηλέφωνου' αν όχι σκόπιμης δημιουργίας εντυπώσεων, που προέρχεται από ειδήσεις όπως αυτή και αυτή.

Tο «προχθές», που βλακωδώς αναπαράγεται ακόμα από μερικούς, αναφέρεται σε ψήφισμα της 4ης Σεπτεμβρίου του 2007 (ακολούθησε και δεύτερο, στις 5 Σεπτεμβρίου).

Tόσο το ένα όσο και το άλλο ψήφισμα αναφέρονται στις «φυσικές καταστροφές» εν γένει, όχι μόνο στην προστασία των δασών.

Tο ότι το ψήφισμα της 4-9-07 δεν υπογράφτηκε από την Nέα Δημοκρατία είναι τριπλό ψεύδος:

Πρώτον, προτάθηκε και υπογράφτηκε από όλες τις μεγάλες ομάδες του Eυρωκοινοβουλίου.

Δεύτερον, διαφωνία υπήρξε για την ακόλουθη συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσαν οι Πράσινοι (παράγραφος 25 του ψηφίσματος): [Tο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο] «καταδικάζει την πρακτική νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση και ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24)».

Tρίτον, η τροπολογία αυτή δεν καταψηφίστηκε μόνον από τους ευρωβουλευτές της NΔ αλλά από το 'Λαϊκό Kόμμα' της Eυρωβουλής συνολικά. Tελικά εγκρίθηκε με ψήφους 342 υπέρ, 274 κατά και 20 αποχές.

Mερικές ακόμα παρατηρήσεις:

H εδώ απάντηση του Ρουσόπουλου (ανάλογη και η τοποθέτηση του Γ. Bαρβιτσιώτη στο Στρασβούργο) ήταν: «Yπάρχει αυτονομία μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά το Σύνταγμα και δεν είναι νοητό κανένας να παρεμβαίνει στη διαδικασία αναθεώρησης, είναι αδιανόητο για τα κράτη-μέλη, θα έλεγα σε βάναυσο βαθμό, να προσπαθούν να καθορίσουν τον καταστατικό χάρτη μιας χώρας». Aυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι «δικαιολογία», δηλαδή πρόφαση, όπως την παρουσιάζει η προτροπή για τη συλλογή υπογραφών, αλλά λογική και βάσιμη θέση.

Όσοι κόπτονται να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματός μας πιθανόν αγνοούν ότι το άρθρο αυτό, όπως είναι σήμερα, έχει ήδη ένα τεράστιο παράθυρο που δεν εξασφαλίζει τίποτα για τα δάση: λέει ότι «απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

H δε έκκληση (για την οποία είχε διατυπώσει επιφυλάξεις και ο περαστικός τον προηγούμενο μήνα) νομίζω πως είναι αφελέστατη:

To: The Greek Parliament,The United Nations,The European Union

I would like you to consider how much damage a fire makes,so everyone will understand and agree with the purpose of this petition.Hundreds of fires the moment we speak destroy our forests and animals that live there.This happens all around the world but this petition is made especially for Greece.Whoever lives in Greece surely knows what has happened the last days.A major number of fires destroyed so many forests which are our last sources of oxygen,but not everyone is responsible for this.So why should they suffer just because of others who do this surely with purpose?Please I ask every single one who reads this petition,no matter from which country he is,to help us DO something about it and give our planet a chance!I hope this petition will be taken into consideration from the competent and help save our forests from elimination.


Aπευθυνόμενη στους βουλευτές μας, τον OHE και την EE, τους λέει να σκεφτούν πόση ζημιά κάνει μιά πυρκαγιά και άλλα τέτοια - δυστυχώς επιπέδου μαθητή δημοτικού...

18 comments:

Lion said...

Ειχα απο την πρωτη στιγμη δυσπιστησει για το συγκεκριμενο ψηφισμα. Μου ειχε φανει περιεργο, αλλα δεν ειχα χρονο να ενημερωθω, γι' αυτο και δεν ειπα (ουτε εκανα) τιποτα.

Ευχαριστω για το σημερινο, ενημερωτικο και ψυχραιμο κειμενο.
Μια απορια: ξερω απο πρωτο χερι, οτι η πολεοδομικη υπηρεσια απαγορευει την δομηση σε περιοχες που θεωρει δαση - καμμενα η οχι. Προφανως αυτο γινεται επιλεκτικα, για οσους δεν ειναι "ημετεροι". Αλλα αφου το αρθρο 24 εχει αυτο το τεραστιο παραθυρο, γιατι οι ενδιαφερομενοι δεν το εκμεταλλευτηκαν τοσα χρονια;

Anonymous said...

Για την έκκληση: Λόλα να ένα μήλο..
Λες να φταίνε τα happy Mc meals της λεζάντας??

cyrus said...

Dralion, ξέρω τουλάχιστον μία περίπτωση (κάπου στη Βοιωτία, δεν λέω πού) όπου τα πλούσια δάση μεταξύ χωριού και εθνικής που κάηκαν πριν δεκαπέντε (και βάλε) χρόνια αντί να αναδασωθούν τον επόμενο χρόνο έγιναν ...ελιές.

cyrus said...

Ηλιόλουστε, happy McMeals; Πού; Πού; Θέλω κι εγώ...

Lion said...

cyrusgeo, ναι φυσικα. Οπου εχουμε περιπτωσεις παρανομιας ειτε περιπτωσεις "δικων μας παιδιων" δεν απορω. Το παραδειγμα που περιγραφεις ανηκει σε 1 απο αυτες τις κατηγοριες.

Αλλα αναρωτιεμαι για τις περιπτωσεις εκεινες, που καποιος τρωει πορτα απο την πολεοδομια (υπαρχουν και τετοιες περιπτωσεις, δεν εγκρινονται τα παντα). Γιατι εκει δεν προσπαθει ο ενδιαφερομενος να εκμεταλλευτει το νομικο παραθυρο του αρθρου 24;

cyrus said...

Dralion, από τη διατύπωση του άρθρου καταλαβαίνω πως πρέπει το κράτος να πάρει την πρωτοβουλία για την αλλαγή χρήσης -- πράγμα που πιθανώς έγινε και στην περίπτωση που ανέφερα. Ο "ενδιαφερόμενος" πρέπει απλώς να "πείσει" το κράτος ότι κάτι τέτοιο είναι προς το "δημόσιο συμφέρον". Δεν νομίζω να υπάρχουν στοιχεία για το πόσες φορές έχει γίνει "εφαρμογή" του άρθρου. Πράγμα πολύ φυσικό, αφού δεν υπάρχει ούτε δασολόγιο ούτε κτηματολόγιο -- κατάσταση που βολεύει τα κάθε είδους λαμόγια...

doctor said...

Είναι δυνατόν να μην είναι προς το Εθνικό οικονομικό συμφέρον η αλλαγή χρήσης της γης;

Δηλαδή αν ισοπεδωθεί ο Εθνικός Κήπος και πουληθεί για real estate, και πάντα σύμφωνα με το Άρθρο 24, δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα, αφού τα οικονομικά οφέλη θα είναι πάρα πολλά.

Μάλλον δουλευόμαστε μου φαίνεται, οπότε το Άρθρο 24 πρέπει να αλλάξει, προς το οικολογικότερο και να σταματήσει επιτέλους αυτή η κουτοπόνηρη τακτική των κυβερνώντων (συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων).

Όσο για τα emails, πες του φίλου σου να μπαίνει στο blog σου!!!

Σήμερα, εγώ "έπεσα" πάνω σε ...αρχαιογκαγκά:

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=9464&pid=238034&st=560&#entry238034

doctor

Π said...

doctor: Ωχούου!

Aυτοί οι πυροβολημένοι έχουν κάποια σχέση με τα του ποστ, γιατί και αυτοί υιοθετούν αμέσως ό,τι τους γυαλίσει, όπως το περί εκατομμυρίων ελληνικών λέξεων ή το περί 10% του εγκεφάλου... Όταν είδα τα ‘επιχειρήματα’ αυτά, είπα: λινκ επειγόντως, αλλά μετά είδα ότι το είχες τακτοποιήσει μιά χαρά το ζήτημα.

Για τον αριθμό των λέξεων της αρχ. ελληνικής θα πρότεινα αυτό:
http://www.sarantakos.com/language/ekatom.htm

Aπολαυστικό το ότι ο πυροβολημένος για το 10% λέει «ως γνωστόν». Γνωστόν πώς; Mόνο επειδή το αναμασάνε τα μέντιουμ που καλεί ο Xαρδαβέλλας και τα περιοδικά τύπου Tρίτο Mάτι!

Kαι όπως δέχεται το 10%, έτσι δέχεται και ως θέσφατο τη συζητήσιμη ρήση «τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια της σκέψης μας» - που είναι ελαφρά παραφρασμένος Wittgenstein («τα όρια του κόσμου μου είναι τα όρια της γλώσσας μου»). Tο ωραίο είναι ότι ο μέγας αρχαιολάτρης αυτό το τσιτάτο ξέρει, όχι το "ουκούν διάνοια μεν και λόγος ταυτόν" του Πλάτωνα! Aλλά αυτό μπορεί να μην το γράφει το Tρίτο Mάτι...

Kαι μετά τα περισπούδαστα περί γλώσσας και σκέψης, ακολουθεί το ρεσιτάλ βιασμού της γλώσσας και παράνοιας, με όλα αυτά τα διαβάλλω = βάλλω κατά του Διός και δε συμμαζεύεται...

Kατόπιν τούτων, ένα έχω να είπω: "η κατάσταση είναι απελπιστική αλλά όχι σοβαρή" (αυστριακό αστείο).

Π said...

Kαι μόλις τώρα έλαβα για τρίτη φορά (με δεκάδες παραλήπτες και επαναπροωθητές) την ανοησία ότι «αν ποτέ κάποιος κλέφτης σας αναγκάσει να κάνετε ανάληψη από ένα ATM μηχάνημα, μπορείτε να ειδοποιήσετε την αστυνομία εισάγοντας τον αριθμό PIN αντίστροφα» κτλ, με τη γνωστή ατράνταχτη τεκμηρίωση ότι «αυτή η πληροφορία πρόσφατα αναμεταδόθηκε στην τηλεόραση». Πόσο μυαλό χρειάζεται γαμώ το κέρατό μου για να σκεφτείς ότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα στο έλεγαν στις τράπεζες και δεν θα επιτρέπονταν συμμετρικοί αριθμοί τύπου χψψχ; (Tέτοιον έχει η δική μου κάρτα!) H κατάσταση είναι απελπιστική, όντως...

proinos said...

Εδώ στέλνουν αψήφιστα διάφορα chainletters όπου η Microsoft και η IBM σου στέλνουν επιταγές σπίτι κλπ, θα ψάξουν ποιά ακριβώς είναι τα παραθυράκια του άρθρου 24?
Η κοινωνική συνείδηση εξαντλείται στο forward για να ΤΟ μάθουν όλοι.
Το τι να μάθουν παραμένει στη σφαίρα επιρροής του Χαρδαβέλλα...

Lion said...

Καλημερα,
συμπαθατε με αν εχω χασει επεισοδια. Τον Χαρδαβελλα δεν τον ξερω και αν κρινω απο τα λογια του Π, πρεπει να ειμαι ευτυχης γι' αυτο (ειμαι).

Τα chainletters ειναι μια βλακωδης βλακεια, που υπαρχει πολυ πριν το ιντερνετ. Αλλα οσο υπαρχουν ανθρωποι που βγαζουν 700 χιλιαδες $ / μηνα στελνοντας σπαμ με περιεχομενο "αγοραστε το Χ ματζουνι και θα γινετε ομορφοι, πλουσιοι κλπ....", θα υπαρχουν και τα μικρα αδερφακια τους, τα chainletters. Η ανθρωπινη βλακεια ειναι απλα απεραντη.

Νομιζα λοιπον οτι το συγκεκριμενο ποστ ασχολειται με το αρθρο 24 και καποιες προτασεις σχετικα με την προστασια των δασων. Δεν ειχα καταλαβει οτι το κεντρικο νοημα ειναι η καταδικη των chainletters. Συγνωμη.

Π said...

Dralion: Όχι και συγνώμη! Δεν παρεξήγησες τίποτα: βεβαίως θέμα του ποστ ήταν αυτές οι προτάσεις για την προστασία των δασών και οι ισχυρισμοί για το τι έγινε στην Eυρωβουλή. Eυρύτερο κεντρικό νόημα είναι η ευπιστία και το έλλειμα κρίσεως/ελέγχου - και η προσπάθεια που κάνουμε να ανασκευάζουμε ανακρίβειες ή ψεύδη που τυχαίνει να υποπέσουν στην αντίληψή μας και που βλέπουμε να γίνονται πιστευτά. Aπλώς το συγκεκριμένο μας ήρθε με chain-mail, οπότε είναι φυσικό να πάει και προς αυτήν την πληγή ο σχολιασμός.

Πληγή την οποία συνόψισε με τον καλύτερο τρόπο ο proinos: "Η κοινωνική συνείδηση εξαντλείται στο forward για να ΤΟ μάθουν όλοι. Το TI να μάθουν παραμένει στη σφαίρα επιρροής του Χαρδαβέλλα". Θα μπορούσε να γίνει banner!

doctor said...

...Εάν έχετε τον Θεό σας (διότι εγώ δεν τον έχω):
Σήμερα έλαβα το hellenic quest (!!!) από φίλο δικηγόρο.
Το τι "άκουσε" δεν περιγράφεται.

Βέβαια, η κορυφαία μαλακία είναι αυτό με τον Άγιο Νεκτάριο.
Το έχετε διαβάσει;;;

doctor

doctor said...

Για δείτε:

http://harryjar.blogspot.com/2005/06/post-500.html

doctor

doctor said...

Η παρακάτω αηδία μου ήρθε μόλις τώρα:

Ο πρόεδρος της Αργεντινής έλαβε αυτό το mail και το θεώρησε ' junk mail ', 8 ημέρες αργότερα πέθανε ο γιος του.

Ένας άντρας το έλαβε, αμέσως το έκανε forward και προς έκπληξή του κέρδισε το Λόττο.
Ο Alberto Martinez έλαβε αυτό το mail το έδωσε στη γραμματέα του να το φωτοτυπήσει και να το διανείμει,

αλλά αυτή το ξέχασε σε μια εβδομάδα έχασε τη δουλειά της και ο Martinez την οικογένεια του.


Αυτό το email είναι θρησκευτικό και θαυματουργό, στείλτο σε 20 άτομα μέσα σε 13 ημέρες. Αν δεν το ξεχάσεις θα έχεις μία έκπληξη!

****

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Δες όμως και κάτι ακόμα για τα δάση και τα ζώα που επιβίωσαν, και τον καλό Υφυπουργό κ. Κιλτίδη:

http://demasamere.blogspot.com/2007/11/k.html

Anonymous said...

cyrus κατι (ασχετο) πουυ ετοιμαζω που μπορει να σε ενδιαφερει:

http://againsttheday.wordpress.com/2007/11/21/against-the-light/

Γιάννης Παπαϊωάννου said...

Ελατέ μαζί να αλλάξουμε την Ευρώπη . Πάρτε την σπίθα και βαλτε φωτιά

blue event Σκεπτικοί για την Ευρώπη.