12.11.08

Πριν βουτήξετε στο Ubuntu, φορέστε το μαγιό σας

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι το Ubuntu είναι ένα ασφαλές, ισχυρό και εύχρηστο λειτουργικό σύστημα και, πλέον, κατάλληλο για τον απλό χρήστη. Και το προτείνουν σε όλους, τουλάχιστον για δοκιμή. Κι εγώ το προτείνω, αλλά με επιφυλάξεις, γιατί δεν μου αρέσουν οι μισές αλήθειες — και τα περί ευχρηστίας είναι η μισή αλήθεια. Γι’ αυτό, πριν βουτήξετε στα βαθιά νερά του Ubuntu (που ναι, είναι ίσως το πιο εύχρηστο Linux) να είστε έτοιμοι για πιθανές περιπέτειες.

Όπως έχω ξαναπεί (και θα λέω το συνέχεια, γιατί έτσι είναι), το αν θα πετύχει μια εγκατάσταση Λίνουξ ή όχι είναι, κυρίως, θέμα hardware. Απόδειξη οι πρόσφατες περιπέτειές μου με το καινούργιο Ubuntu 8.10.

Ξεκίνησα με μια ωραία εγκατάσταση στο λάπτοπ. Όλα πήγαν μια χαρά, ακόμα και το ασύρματο ίντερνετ, που παλιότερα ήταν μπελάς, και πλέον δεν μπαίνω σχεδόν ποτέ στα Windows. Ξέρω πολλούς που κάνουν κάτι παρόμοιο και μετά, με μία και μόνο επιτυχημένη απόπειρα, βγαίνουν και εκθειάζουν γενικώς το νέο Ubuntu. Ναι, αλλά αυτό είναι σαν να δοκιμάζεις ένα καινούργιο φάρμακο σε έναν ασθενή που πάσχει από ιγμορίτιδα, αυτός να γιατρεύεται, και μετά να προσπαθείς να το πλασάρεις σαν πανάκεια διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Όχι και πολύ ορθολογιστικό (όπως και το αντίθετό του, βέβαια — να κάνεις μία και μόνο αποτυχημένη απόπειρα και μετά να θάβεις τους πάντες και τα πάντα)...

Βλέπετε υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές παράμετροι: α) το λάπτοπ λειτουργεί με ενσωματωμένες στη μητρική κάρτες γραφικών και ήχου, επομένως ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε εξαρχής πολύ μικρότερη πιθανότητα να εμφανιστούν προβλήματα με τους αντίστοιχους drivers, και β) στο λάπτοπ γράφω, σερφάρω στο ίντερνετ (ή επικοινωνώ μέσω skype), ακούω μουσική, βλέπω βίντεο, και ... αυτά. Τίποτε άλλο. Με το θάρρος, λοιπόν, της πρώτης επιτυχίας, πήγα να το βάλω και στο μεγάλο υπολογιστή, τον οποίο έκανα και πάλι dual boot. Κι εκεί άρχισαν τα ωραία...

Το πρώτο σοκ ήταν όταν, αφού εγκατέστησα όλα τα απαραίτητα (java, flash κ.τ.λ.) άνοιξα τον Firefox και μπήκα στο Youtube: τα βίντεο έπαιζαν κανονικά, αλλά δεν ακουγόταν τίποτε. Άνοιξα ένα βίντεο με το vlc, και εκεί ο ήχος δούλευε μια χαρά. Μετά από ψάξιμο, και αφού δοκίμασα τρεις-τέσσερις διαφορετικές λύσεις που βρήκα στα φόρουμ, δεν κατάφερα τίποτε. Το αστείο είναι ότι στο λάπτοπ τα πάντα έπαιζαν περίφημα... Σαν αντίδραση, είπα να βγάλω το Ubuntu και να βάλω το Kubuntu, καθότι, παρά τα όσα λένε (ότι στην ουσία είναι το ίδιο λειτουργικό και απλώς αλλάζει το γραφικό περιβάλλον), στην πράξη έχουν αρκετές διαφορές, και συχνά μου έχει τύχει και στο παρελθόν το ένα να δουλεύει μια χαρά και το άλλο να παρουσιάζει τα μύρια όσα προβλήματα. Το έβαλα, λοιπόν, και εκεί ο Firefox δούλευε σωστά. Μάλιστα, δοκίμασα να τυπώσω και μια σελίδα, και τα κατάφερε — κάτι που δεν είχε συμβεί άλλες φορές. Ωραία.

Γιατί, λοιπόν, δεν κράτησα το Kubuntu;

Διότι, πολύ απλά, το Kubuntu είχε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών της nVidia. Τα πάντα καθυστερούσαν εκνευριστικά (μενού, ενάρξεις προγραμμάτων, εμφάνιση παραθύρων), σε σημείο που να νομίζεις ότι χρησιμοποιείς Windows ΜΕ στα πρόθυρα του κολλήματος... Το πρόβλημα οφείλεται κατά βάση στους οδηγούς της ίδιας της nVidia, αλλά για κάποιο μυστήριο λόγο ήταν πολύ έντονο στο Kubuntu, ενώ σχεδόν δεν γινόταν αντιληπτό στο Ubuntu. Δοκίμασα να απενεργοποιήσω τους οδηγούς, και το αποτέλεσμα ήταν κάπως καλύτερο στη γενικότερη συμπεριφορά, αλλά ήταν πλέον αδύνατον να δω βίντεο, το οποίο θύμιζε περισσότερο γρήγορη εναλλαγή φωτογραφιών. Οπότε, ξανάβαλα το Ubuntu, αποφασισμένος αυτή τη φορά να βρω κάποια λύση ή να τα παρατήσω (ή να δοκιμάσω το νέο openSUSE που βγαίνει τον άλλο μήνα...).

Μετά από πολλές ώρες ψαξίματος (κατά τη διάρκεια των οποίων θα έπρεπε κανονικά να δουλεύω), βρήκα τη λύση στο πρόβλημα με τον Firefox, η οποία όμως ακυρωνόταν σε κάθε επανεκκίνηση του συστήματος, οπότε αναγκάστηκα με βάση οδηγίες από το ίντερνετ να φτιάξω ένα σκριπτάκι (εγώ, ο απλός χρήστης, έτσι;), να το κάνω εκτελέσιμο και να το τρέχω με μια συντόμευση κάθε φορά που μπαίνω στο Ubuntu. Αμέσως μετά δοκίμασα να τυπώσω — και, ω! θεοί! δεν τύπωνε με τίποτε. Δοκίμασα πάλι διάφορα «μαντζούνια» (πώς αλλιώς να τα πω;), και μετά από πολλή προσπάθεια, τα κατάφερα. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να ξανασχοληθώ με αυτό το θέμα — εκτός αν στην επόμενη εγκατάσταση του Ubuntu, μετά από έξι μήνες (για απλό upgrade ξεχάστε το, δημιουργεί άπειρα προβλήματα) δεν θα μπορώ και πάλι να τυπώσω. Και να σκεφτείτε ότι δεν έχω δοκιμάσει ακόμη το σκάνερ...

Τι θέλω να πώ με όλα αυτά: Ρε παιδιά, να το προτείνετε το Ubuntu (ή όποια άλλη διανομή Linux σας αρέσει), αλλά να προειδοποιείτε τον δύστυχο που σας ακούει ότι, ανάλογα με το hardware που διαθέτει και τη χρήση που κάνει, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, πολλά από τα οποία ίσως ο ίδιος να μην μπορέσει να λύσει (ειδικά αν είναι ο θρυλούμενος «μέσος χρήστης»), και κάποια άλλα μπορεί να μην λύνονται έτσι κι αλλιώς — όπως αυτό με την εξωτερική κάρτα τηλεόρασης που είχα γράψει παλιότερα, την οποία όμως δεν χρησιμοποιώ πια γιατί έκοψα την τηλεόραση...

Όχι τίποτε άλλο, αλλά αν κάποιος δοκιμάσει μια φορά χωρίς να τον έχει προειδοποιήσει κανείς και καεί, μετά θα ακούει «Λίνουξ» και θα αλλάζει πεζοδρόμιο φτύνοντας τον κόρφο του, και αυτό θα είναι κρίμα...

16 comments:

Anonymous said...

Οι μισοί δε, από αυτούς που το προτείνουν, σου λένε «βάλε τα, ubuntu», κατά τα windows, φανερώνοντας αν, μη τι άλλο, την επιδερμική σχέση τους με το όλο ζήτημα.

Anonymous said...

Αν δεν είναι κόπος, σβήσε το κόμμα εδώ «βάλε τα, ubuntu», μαζί με το σχόλιο αυτό.

ds said...

Είχα δοκιμάσει και το Ubuntu και το Kubuntu στο παρελθόν και ευτυχώς δεν είχα πρόβλημα.

Όμως δεν τα κράτησα επειδή εμφανισιακά ήταν χάλια. Και ήταν και λίγο πιο αργά στις εφαρμογές απ'ότι τα XP.

Γενικά δεν βλέπω το λόγο να μην χρησιμοποιώ XP πέρα από 2 προβλήματα μόνο:
1) τα automatic updates καταντάνε εκνευριστικά κάθε μήνα. Τα έχω απενεργοποιήσει και κάνω μόνος μου update κάθε 4μηνο περίπου.
2) Δεν βρίσκω καθόλου ευχρηστο το start menu και το task bar. Έχω βρει προσωρινές λύσεις όμως και περιμένω για τα Windows 7 που α έχουν βελτιώσεις στο task bar.

ΥΓ. Επειδή ίσως ξαναδοκιμάσω λειτουργικό Linux στο μέλλον, ξέρεις μήπως ποιο είναι το πιο καλαίσθητο λειτουργικό σύστημα Linux από άποψη εμφάνισης (κάτι που να θυμίζει τα γραφικά του MacOS ή Vista); Ξέρω ότι ακούγομαι επιπόλαιος αλλά αν κάτι δεν φαίνεται ωραίο δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

Anonymous said...

To μόνο λειτουργικό που το βάζεις και παίζει (γιατί είναι φτιαγμένο για συγκεκριμένο hardware) είναι το mac os.. Από εκεί και πέρα όπως μπορείς να αντιμετωπίσεις προβλήματα στο linux, τα ίδια μπορείς να τραβήξεις και στα Windows... Κι ένας αρχάριος, ούτε στα windows θα τα βγάλει πέρα, ούτε στο linux...

Anonymous said...

Πολυ σωστες οι παρατηρησεις. Δυστυχως ειναι αδυνατον να φτιαξεις αξιοπρεπες λογισμικο / drivers για εναν τοσο τεραστιο αριθμο απο διαφορετικους τυπους hardware. Ιδιως οταν μερικοι κατασκευαστες αρνουνται να φανερωσουν τις τεχνικες προδιαγραφες. Ξερω καμποσους drivers που φτιαχτηκαν με "μαντεψια" (reverse engineering στο πιο επισημο).

Για να μην παιδευεσαι με επανειλημμενες εγκαταστασεις απο διαφορες διανομες (ubuntu, suse κ.α.) να συνυπολογισεις την επομενη φορα στο επομενο προβλημα, οτι το Λινουξ ειναι ενα εξαιρετικα modular λογισμικο.
Το καθε προβλημα, σπανια εχει να κανει με την συγκεκριμενη διανομη. Ειναι "αυτονομο" προβλημα και μπορει να λυθει με το να επιδιορθωσεις το module του προβληματος, οχι με το να αλλαξεις απο ubuntu σε suse.

Αν για παραδειγμα δεν δουλευει το σκανερ, δοκιμασε να φτιαξεις το πακετο σκαναρισματος SANE, το οποιο ειναι ετσι κι αλλιως ιδιο σε ολες τις διανομες (με εξαιρεση την version, που μπορεις να αναβαθμισεις ξεχωριστα). Ο κοπος για να κανεις το SANE να δουλεψει ειναι ο ιδιος για ολες τις διανομες και μαλλον μικροτερος απο μια (επαν- )εγκατασταση αλλης διανομης.

@dynx: η καλαισθησια ειναι υποκειμενικο κριτηριο βεβαια. Αν καταλαβα σωστα το στυλ σου, θα σου αρεσει το ubuntu. Το ubuntu ειναι ουσιαστικα η διανομη debian, συνοδευομενη απο την gnome σαν γραφικη πλατφορμα εργασιας. Το Κubuntu ειναι το ιδιο με την διαφορα οτι αντικαθιστα το gnome με το kde στα γραφικα.

Και εδω, συνυπολογισε την modularity. Μπορεις ανετοτατα να εγκαταστησεις ubuntu και να τρεχεις τις μισες εφαρμογες με τα γραφικα της kde και τις αλλες μισες με εκεινα του gnome. Ταυτοχρονα και διπλα διπλα στην ιδια οθονη εννοειται. Οποια εφαρμογη σου αρεσει καθε φορα, με οποιο στυλ γραφικων σου αρεσει.

Last but not least: αφου σου αρεσουν τα ομορφα πραγματα για να δουλευεις, γιατι δεν φτιαχνεις μια δικη σου πλατφορμα γραφικων; Ψαξε στα themes του gnome και του kde και θα βρεις πολλα παραδειγματα. Αυτη ειναι και η ομορφια του Λινουξ. Δεν υπαρχει η δικτατορια του κατασκευαστη, αλλα σαν χρηστης μπορεις να φτιαξεις τα παντα συμφωνα με το γουστο σου.

cyrus said...

stazybo horn, δεν είναι καθόλου κόπος, αλλά αυτό, ενώ γίνεται στο wordpress, είναι αδύνατον στο blogspot. Εδώ μόνο ο γράψας το σχόλιο μπορεί να το σβήσει (όχι να το αλλάξει), εφόσον το έχει γράψει χρησιμοποιώντας το λογαριασμό του στον blogger. Αν σε ενοχλεί το κόμμα, μπορείς να σβήσεις το σχόλιό σου και να το ξαναποστάρεις διορθωμένο -- αλλά τότε βέβαια θα πάει στο τέλος, σαν νέο σχόλιο...

dynx, όπως σωστά σου λέει και ο yetanother_s, είναι υποκειμενικό το θέμα. Διαφορετικοί άνθρωποι "ξετρελαίνονται" με διαφορετικά πράγματα. Ξέρω, ας πούμε, πολλούς που λατρεύουν εμφανισιακά το Dreamlinux, ή το Elive, αλλά εμένα δεν μου λένε τίποτε. Θα έλεγα κι εγώ να δοκιμάσεις το Ubuntu με full effects, το Kubuntu (αν δεν έχεις κάρτα nVidia), ή να περιμένεις το νέο openSUSE με το πιο πρόσφατο KDE. Τα XP είναι μια χαρά, αρκεί να τα περιποιηθείς εμφανισιακά, να καθαρίζεις συχνά την registry και τους δίσκους, και να τρέχεις ένα κάρο antivirus, antispyware, antimalware και δε συμμαζεύεται, και βέβαια να προσέχεις πολύ πού μπαίνεις στο δίκτυο. Δεν ειρωνεύομαι: μετά απ' όλα αυτά, τη δουλειά τους την κάνουν, όσο μπορούν.

Απ' ό,τι λέγεται, τα Windows 7 θα είναι απλώς μια βελτιωμένη έκδοση των Vista. Το πόσο βελτιωμένη, θα το δούμε...

cyrus said...

Yetanother_s, ναι, οι drivers είναι μεγάλο πρόβλημα, και δεν φταίει μόνο το ότι οι χρήστες Linux είναι λίγοι και οι εταιρίες δεν ενδιαφέρονται -- είχα διαβάσει παλιότερα ότι σχεδόν τα μισά προβλήματα στα XP οφείλονταν στους οδηγούς των καρτών γραφικών.

Ως προς την αρθρωτή δομή του λειτουργικού έχεις δίκιο, απλά πολλές φορές είναι πιο εύκολο να αλλάξεις διανομή καθώς από την ως τώρα εμπειρία μου (σαν απλός χρήστης, πάντα) βλέπω ότι τα προβλήματα συνήθως δεν είναι ίδια. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγραψα για τον εκτυπωτή, ο οποίος δούλευε "από τη μάνα του" στο Kubuntu, ενώ στο Ubuntu ήθελε παιχνίδι με την κονσόλα. Στην προηγούμενη έκδοση, το Kubuntu, ας πούμε, αρνιόταν επίμονα να κάνει shut down. Υπάρχουν διάφορα μικροπράγματα που μπορεί να σου την σπάσουν.

Προς το παρόν θα δουλεύω στο Ubuntu (μια που συμμαζεύτηκε), μπαίνοντας όλο και λιγότερο στα Windows, μέχρι να βεβαιωθώ ότι τα πράγματα είναι σταθερά. Αν μείνω ικανοποιημένος, δεν έχω λόγο να δοκιμάσω το openSUSE. Άλλωστε, έχω ήδη συνηθίσει διάφορα πράγματα στο Ubuntu (η συνήθεια είναι μεγάλο πράγμα...) και είναι αρκετά διαδεδομένο ώστε να μπορείς να βρεις κάπου οδηγίες για να κάνεις σχεδόν τα πάντα -- αφού βέβαια καταφέρεις να βρεις τη σωστή λύση μέσα από τον κυκεώνα του υποκειμενισμού και των flames...

cyrus said...

Α, Dynx, το Dreamlinux που ανέφερα θεωρείται, ως προς τα γραφικά, "κλώνος" του MacOS X -- όπως και το gOS. Δοκίμασέ τα, αν θες -- εμένα, πάντως, μου έσπασαν τα νεύρα...

cyrus said...

Rocean, με συγχωρείς, σε ξέχασα. Έχεις απόλυτο δίκιο. Απλώς στα windows τα προβλήματα ήταν τόσο πολλά, και συζητιόντουσαν τόσο πολύ, που οι χρήστες που ψάχνονταν έχουν γίνει πλέον εξπέρ. Ο αρχάριος θα χρειαστεί οπωσδήποτε βοήθεια.

Μη νομίζεις, όταν ανασάνω οικονομικά θα πάρω οπωσδήποτε κι ένα Mac, έστω και το mini. Το έτερόν μου ήμισυ ήδη έχει αποκτήσει iMac και δηλώνει ενθουσιασμένη...

ο δείμος του πολίτη said...

Δεν ξέρω, αδελφέ, δεν ασχολούμαι καθόλου με τα λειτουργικά. Βλέπεις, η ανάγκη νέου λειτουργικού εκτός του ότι απαιτέι πολύ ελεύθερο χρόνο για προσαρμογή, πρέπει να έχιε το άτομο και ειδικές ανάγκες.

Π said...

«Πρέπει να έχει το άτομο και ειδικές ανάγκες». Εμ βέβαια: βλέπε «κατά τη διάρκεια των οποίων θα έπρεπε κανονικά να δουλεύω».

Anonymous said...

Δείμε, και το να είσαι λιγάκι πυροβολημένος βοηθάει...

Υπάλληλε π, όπως ξέρεις πολύ καλά, και από πρώτο χέρι, όλο δουλειά, δουλειά, απ' το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν βγαίνει. Μπορεί να νιώθω τύψεις όταν ασχολούμαι με κάτι άλλο, αλλά είναι απαραίτητο διά την ψυχικήν υγείαν...

Ανορθόδοξος said...

Φίλε cyrus
Ανακάλυψα σήμερα το βλόγιό σου μέσω του κοινού φίλου polse και με άρεσε πολύ. Εντύπωση μου έκανε οτι με έχεις ήδη λινκ, που στο ανταποδίδω!

Όσο για το ubuntu, δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να σχολιάσω, αν και ένας φίλος μου της πληροφορικής είπε οτι σηκώνει ακόμα αρκετή βελτίωση...

cyrus said...

Καλημέρα, Ανορθόδοξε. Κατά καιρούς με "υποχρεώνει" κάποιος να ασχοληθώ με τα λινκ και να τα ανανεώσω, προσθέτοντας κάποια μπλογκ που διαβάζω -- κατά τα άλλα δεν τα χρησιμοποιώ, γιατί υπάρχει η μεγάλη ευκολία του Google Reader.

Φυσικά και το Ubuntu (και το Linux γενικότερα) έχει ακόμα πολύ δρόμο ως προς την ευχρηστία και τη φιλικότητα προς το μέσο χρήστη, αλλά είναι ενθαρρυντικό το ότι κάνει συνεχώς βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, και μάλιστα με την ενεργό συμμετοχή της "κοινότητας". Εγώ ήδη αλλαξοπίστησα -- ως προς την καθημερινή χρήση, τουλάχιστον. Μένει να δούμε αν θα βελτιωθεί κάποτε αρκετά το Ubuntu Studio ή αν θα με κερδίσει η Apple, κάποια στιγμή...

Anonymous said...

Σχετικά με τη διανομή linux ubuntu δεν θα διαφωνήσουμε. Άλλωστε ubuntu χρησιμοποιώ κι εγώ και τα προβλήματα υπάρχουν. Παρόλα αυτά κι εγώ είμαι αισιόδοξος μια κι όπως ανέφερες οι αλλαγές είναι μεγάλες και νομίζω ότι η Canonical θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα.

Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα εμφάνισης το θέμα αλλά ευχρηστίας (προσωπικά βρίσκω πολύ άβολο το περιβάλλον εργασίας των xp (αλλά αυτό είναι προσωπική μου γνώμη).

Για τα vista νομίζω ότι ήταν τα πάλαι ποτέ me, ενώ τα 7 θα είναι μάλλον τα αντίστοιχα xp.

Για το macos το χω σκεφτεί κι εγώ αλλά όσο έχω χρησιμοποιήσει δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε τόσο. Συνυπολογίζοντας ότι η apple έχει την κακή συνήθεια να θέλει ολοένα να σε δεσμεύει και να σε υποχρεώνει να αγοράζεις καταλήγω ότι είναι μία αρνητική επιλογή.

cyrus said...

Cortlinux, και το MacOS Χ έχει τις ιδιοτροπίες του. Στο Leopard, ας πούμε, δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξεις τα default χρώματα με κάτι που να σε βολεύει περισσότερο. Εγώ, ας πούμε, δεν μπορώ να δουλέψω με μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο, και προτιμώ μαύρο φόντο με ανοιχτά γκρίζα γράμματα, καθώς και σκούρο γκρίζο στα παράθυρα. Η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι η πλήρης αντιστροφή των χρωμάτων, κάτι που δημιουργεί πολύ σκληρή αντίθεση (άσπρα γράμματα σε μαύρο φόντο) παντού -- και μαζί χαλάνε και όλα τα χρώματα στα εικονίδια, στο desktop, στις εικόνες, κ.τ.λ.. Απαράδεκτη έλλειψη για λειτουργικό που θέλει να θεωρείται το άκρον άωτον της ευχρηστίας...