17.4.09

Και τι μου φταίνε τα ζώα;

Προχτές που περπατούσα στο κέντρο της πόλης, είδα δυο πεζούς να στέκονται σε ένα φανάρι και να περιμένουν για να περάσουν απέναντι. Δίπλα τους, περίμενε κι ένας σκύλος, που η γενικότερη εμφάνισή του πρόδιδε πως ήταν αδέσποτος. Η ροή των αυτοκινήτων παρουσίασε ένα μικρό κενό, και οι δυο πεζοί, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιοτητα, πέρασαν με γρήγορο βήμα απέναντι. Ο σκύλος έκανε να ξεκινήσει κι αυτός, αλλά κοντοστάθηκε, κοίταξε το φανάρι, το οποίο φυσικά ήταν κόκκινο για τους πεζούς, και περίμενε. Μόλις το φανάρι έγινε πράσινο, ο σκύλος πέρασε το δρόμο χωρίς να βιάζεται καθόλου, και συνέχισε τη γεμάτη εμπειρίες μέρα του.

Τώρα πια, όταν μπαίνω στον πειρασμό να χαρακτηρίσω κάποιον "ζώον" (πράγμα που δυστυχώς μου συμβαίνει συχνά), θυμάμαι αυτή τη σκηνή και σκέφτομαι ότι έτσι προσβάλλω τα ζώα. Η γνωστή λέξη που αρχίζει από "μ" και τελειώνει σε "αλάκας" είναι πολύ πιο δίκαιη και πολύ πιο ταιριαστή...

15 comments:

Αntidrasex said...

Σαφώς! Αλλά και πάλι, αν το πάρουμε κυριολεκτικά, γιατί να προσβάλουμε τους μ αλακες?
Ανεγκέφαλος, ίσως?

Jolly Roger said...

Ακριβως.
Χρονια τωρα λεω το ιδιο πραγμα, το εχω αφησει σαν σχολιο σε παμπολλα μπλογκ.

Συμφωνω και με την αντιδραση πιο πανω. Τι μου φταινε οι μαλακες;
Ο σωστος χαρακτηρισμος θα ηταν "ανεγκεφαλος" (προταθηκε ηδη) αλλα και "καθικι", "σκατοψυχος", "ελληναρας", "μικροτσουτσουνος" καθως και μερικα αλλα που δεν τα γραφω εδω για να μην γινει το ποστ ανθολογιο απο βρισιες.

Πριν 1-2 χρονια μια ομαδα αποφασισε να εκδωσει αυτοκολλητα με την επιγραφη "ειμαι γαιδαρος, παρκαρω οπου γουσταρω" και να τα κολλαει στα παρανομα παρκαρισμενα αυτοκινητα. Ειχα διαμαρτυρηθει τοτε για την προσβολη που γινεται στους γαιδαρους - πανεξυπνα ζωα.
Εννοειται οτι η ιδεα του αυτοκολλητου με βρισκει συμφωνο, αλλα οχι με γαιδαρους.

Zaphod said...

Υπ΄όψιν πως τα σκυλιά έχουν αχρωματοψία!

sapere aude said...

@Zaphod
> Υπ΄όψιν πως τα σκυλιά έχουν αχρωματοψία!

Χμμμ, ...όχι ακριβώς.

cyrus said...

Ε, εντάξει, το "μαλάκας" είναι πασπαρτού -- κάτι σαν την κόκα-κόλα: πάει μ' όλα...

Όσο για την αχρωματοψία, δεν έχει σημασία, γιατί τα φανάρια είναι διαφορετικά, οπότε τα ξεχωρίζεις έτσι κι αλλιώς...

resident said...

Σωστά!
Μακάρι να είμαστε περισσότερο ζώα σε αρκετά πράγματα.

Hypericum Perforatum said...

Σε κάποιους προφανώς φταίνε τα ζώα: σήμερα πέθανε ο σκύλος μας, από δηλητηριασμένη τροφή, προφανώς, που κάποιος πέταξε από το δρόμο μέσα σε περιφραγμένο κήπο !

Debby said...

Πόσο γέλασα δεν φαντάζεσαι!
Να 'σαι καλά ρε Cyrus!

Zaphod said...

@cyrus
Με αυτήν την έννοια το είπα!

Idom said...

Ψηφίζω δαγκωτό υπέρ των σκύλων και των ζώων γενικότερα!

Εύχομαι στον οικοδεσπότη, στους αναγνώστες και σε όλους
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Idom

Αόρατη Μελάνη said...

Συμφωνώ ότι είναι ηλίθιο να θεωρείται βρισιά να πεις κάποιον "ζώο", γιατί δεν είναι εξ ορισμού όλα τα ζώα ηλίθια, και για τον επιπλέον λόγο ότι ο άνθρωπος είναι όντως ζώο, όπως όλοι μας (και η βλακεία του εμφανώς δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ζώο).

Συμφωνώ ότι το "μαλάκας" δεν είναι βρισιά, για τους ίδιους λόγους που δεν είναι βρισιά το "ζώο", διότι συν τοις άλλοις όλοι μαλάκες είμαστε (με την καλή έννοια).

Διαφωνώ με την πρόταση "μικροτσούτσουνος" για βρισιά - τι μας φταίνε οι μικροτσούτσουνοι; Άσε που δεν έχει αποδειχθεί σχέση μικρού πέους με ανεγκεφαλία.

Τρέφω για τους σκύλους την ίδια ακριβώς συμπάθεια που τρέφω και για τους ανθρώπους, τις γάτες, τις κατσαρίδες, τα πεύκα, τις αμοιβάδες, τις μαργαρίτες, τα μπαρμπούνια και λοιπές μορφές ζωής. Δεν κάνω διακρίσεις ανάμεσα στα είδη. Συμπαθώ τους συμπαθητικούς και αντιπαθώ τους αντιπαθητικούς. Απλά πράματα.

Τυχαίνει να δούμε σκύλους να συμπεριφέρονται πιο έξυπνα από ορισμένους ανθρώπους υπό ορισμένες περιστάσεις, αλλά τυχαίνει και το αντίθετο.

Έτσι για να παρουσιάζουμε όλες τις πλευρές του θέματος! :-D

sapere aude said...

Νομίζω ότι δεν θα ήταν παράταιρο, μέρες που είναι, να αφιερώσω σε όσους θέλουν να πιστεύουν ότι τρέφουν ευγενή αισθήματα απέναντι στα ζώα, τα παρακάτω λόγια του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ:

----------------------------------------
How can we speak of right and justice if we take an innocent creature and shed its blood?

When a human kills an animal for food, he is neglecting his own hunger for justice. Man prays for mercy, but is unwilling to extend it to others.

In relation to animals, all people are Nazis.
----------------------------------------

Καλή Ανάσταση! Εύχομαι το Ιπτάμενο Ζόμπι να μας έχει όλους καλά.

cyrus said...

Όντως, resident -- και όχι μόνο στο σεξ...

hypericum perforatum, κάτι τέτοιες στιγμές εύχομαι να υπήρχε θεός για να του "δώσει το ανταπόδομά του".

Ντέμπι, πολλά φιλιά σ' εσένα και τα μωρά σου.

zaphod, απλά είπα να το τονίσω...

idom, φοβάμαι ότι "ανάσταση" σ' αυτό τον τόπο δεν θα δούμε ποτέ -- να είσαι καλά, πάντως...

Αόρατη μελάνη, θα διαχωρίσω τη θέση μου ως προς τις κατσαρίδες, για τον απλούστατο λόγο ότι τον σκύλο τον φέρνω στο σπίτι μου εγώ ο ίδιος, ενώ εκείνες έχουν την τάση να μπαίνουν απρόσκλητες...

sapere aude, το διαιτολόγιό μου με υποχρεώνει να τρώω και κρέας, αλλά το Πάσχα δεν το κάνω ποτέ. Σήμερα, ας πούμε, δεν το άγγιξα το κατσίκι εκεί που ήμουν καλεσμένος, αλλά πρέπει να πω ότι η χορτόπιτα ήταν εξαιρετική...

ds said...

Συμφωνώ απολύτως με τον Sapere Aude και έχω αναφερθεί κι εγώ στην υποκρισία του φιλόζωου που εξακολουθεί να τρέφεται με κρέας.

Επισης συμφωνώ με την αρχική ανάρτηση, ότι υπάρχουν 1000 άλλοι χαρακτηρισμοί πιο ταιριαστοί!

ο δείμος του πολίτη said...

Ο σκύλος όμως υστυχώ δε θα κάνει μήνυση, αλλά οι μλκ που τους χτυπάς εκαιτίας τους θα κάνουν μηνυση ζητώντας τρελές αποζημιώσεις.