Τα όσα ακολουθούν δεν απευθύνονται σε όσους ξέρουν τι θα ψηφίσουν, αλλά στους αναποφάσιστους, τους απογοητευμένους και όσους θέλουν απλά να διαμαρτυρηθούν – και δεν είναι προσωπικές απόψεις, αλλά προκύπτουν από απλά μαθηματικά:
1. Η αποχή, το άκυρο και το λευκό δεν υπολογίζονται στον καθορισμό των ποσοστών των κομμάτων (επομένως ούτε και στον καταμερισμό των εδρών). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αυξημένα τα ποσοστά όλων των κομμάτων – καθώς ο υπολογισμός γίνεται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, και όχι επί των εγγεγραμμένων πολιτών· και, επειδή αυτό γίνεται αναλογικά, τα δυο μεγάλα κόμματα είναι αυτά που επωφελούνται περισσότερο.
2. Η ψήφος σε πολύ μικρά κόμματα θα μειώσει τα ποσοστά όλων των υπολοίπων. Αν κάποιο από αυτά καταφέρει να περάσει το 3% και μπει στη Βουλή, θα πάρει έδρες που θα κάνουν πιο δύσκολη την αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η αυτοδυναμία θα έρθει ευκολότερα.
3. Η ψήφος σε κάποιο από τα τρία κόμματα που μάλλον θα μπουν στη Βουλή θα αυξήσει το ποσοστό του και, επομένως, και τις έδρες που θα κερδίσει – κάτι που επίσης θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλά: ανάλογα με τη βούλησή σας, διαλέγετε και παίρνετε…
[Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται στα σημερινά ΝΕΑ, μαζί με κείμενα άλλων 7 μπλόγκερ, μετά από πρόσκληση της Αριστοτελίας Πελώνη.]
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
14 comments:
Ξεκάθαρο και εύστοχο.
Όλα τα κείμενα, γραμμένα με ψυχή, δηλώνουν ουσία.
Πραγματικά χαίρομαι για την έντυπη δυναμική παρουσία όλων σας.
Μακάρι να έχω το ίδιο συναίσθημα κι αύριο αργά το βράδυ.
Μια σημείωση.
Όσοι κάνουν αναλύσεις για τον εκλογικό νόμο, τουλάχιστον για τους τύπους θα έπρεπε να αναφέρουν πως αν η Βουλή είναι 6κομματική το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας είναι απειροελάχιστο.
καπετάνισσα, εγώ αύριο θα παρακολουθώ τα αποτελέσματα με παρέα, πίτσες και μπίρες (ούτε αγώνας της Εθνικής να ήταν...) -- οπότε, καλά θα περάσουμε, ό,τι και να γίνει. Κάνε το ίδιο. Από Δευτέρα, βλέπουμε...
Χαρίδημε, νόμιζα πως αυτό προκύπτει από το δεύτερο σημείο του κειμένου. Αν δεν είναι αρκετά σαφές, καλά κάνεις και το τονίζεις.
http://www.youtube.com/watch?v=Zaw07vpVTps
haridimos και cyrusgeo, δεν είναι έτσι: ισχύει μόνο αν το συνολικό ποσοστό των μικρών είναι μεγάλο και η διαφορά των δύο μεγάλων πολύ μικρή. Aν π.χ. τα 4 μικρά είναι συνολικά μόνο 16% και το πρώτο 43%, μιά χαρά αυτοδυναμία βγαίνει...
Εχω την αίσθηση ότι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων που πιπιλίζουμε όλοι μαζί είναι πλασματικό. Νομίζω ότι δημιουργείται μια κατ' επιφασιν εικόνα πάνω στην οποία κτιζονται ελπίδες, συμφέροντα και κομματικές συναλλαγές. ......Φανερες και σκοτεινές δυνάμεις σε πληρη δράση.
χαιρετω
ριτς
Οχι ακυρο-λευκο γιατι μεγαλώνει την αυτοδυναμία των μεγάλων...
Οχι μικρό κόμμα γιατι αν μεινει εκτος βουλής, θα ειναι πιο ευκολη η αυτοδυναμία...
Εγω που δε θέλω κανέναν απο αυτους που ηταν στη βουλή γιατι ολοι μαζι τα κανανε οπως τα κανανε τι κανω; Τι να παω να εκλέξω; μηπως να κάτσω να δω τον αγώνα στον καναπέ μου;
ριτς: «το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων που πιπιλίζουμε όλοι μαζί»; O cyrusgeo και εγώ, τουλάχιστον, σε κανένα από τα σχετικά ποστ ή σχόλιά μας δεν αναφερθήκαμε σε ψηλό ποσοστό αναποφάσιστων. (Tο συγκεκριμένο ποστ γράφει ότι απευθύνεται «στους αναποφάσιστους, τους απογοητευμένους και όσους θέλουν απλά να διαμαρτυρηθούν» και τίποτα παραπάνω.)
princess:
- Aν κάποιος είναι δυσαρεστημένος από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, τότε το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να μην πάει να ψηφίσει ή να ψηφίσει άκυρο ή λευκό, γιατί έτσι ενισχύονται τα κόμματα αυτά, ιδίως το πρώτο που το πριμοδοτεί και ο εκλ. νόμος.
- Aυτοδυναμία σημαίνει ασυδοσία της κυβερνήσεως και αδυναμία των υπολοίπων κομμάτων να αντιδράσουν ουσιαστικά (στη Bουλή τουλάχιστον): όταν υπάρχει αυτοδυναμία δεν μπορεί π.χ. να εμποδιστεί η ψήφιση κάποιου νόμου που θέλει η κυβέρνηση, ακόμα κι αν διαφωνούν όλα τα άλλα κόμματα.
- Γι'αυτό δεν είναι σωστό το «ολοι μαζι τα κανανε οπως τα κανανε» (αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αυτοδύναμες). Oι ευθύνες των δύο που κυβέρνησαν δεν συγκρίνονται με τις ευθύνες των υπολοίπων.
- H απώλεια της αυτοδυναμίας είναι κάτι που τρέμουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Πέρα από την απώλεια του γοήτρου και της αλαζονείας, τους επιβάλλει συμφωνία και συνεργασία με άλλους, και αυτό μπορεί να συνεπάγεται αναγκαστική μετακίνηση από κάποιες θέσεις τους. Έπειτα, όχι μόνο η μη αυτοδυναμία του πρώτου αλλά γενικότερα η αισθητή μείωση της δυνάμεως και των δύο μεγάλων ενδέχεται να επιφέρει και απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως τροποποίηση της πολιτικής τους, αποσκίρτηση δυσαρεστημένων στελεχών ή αμφισβήτηση του αρχηγού (στην περίπτωση του ΠAΣOK ακόμα και αλλαγή του), αλλά και αλλαγή του πώς βλέπει ο κόσμος τα πράγματα.
- Aν η αυτοδυναμία ήταν απολύτως βέβαιη (όπως π.χ. φαινόταν καθαρά πριν από τις προηγούμενες εκλογές), τότε σε κάποιον που δεν εκτιμά κανένα από τα εντός Bουλής κόμματα θα πρότεινα να ψήφιζε τους Oικολόγους-Πράσινους, για να φανεί συγκεκριμένη αντίδραση και να αναδειχτεί μιά νέα, πιθανώς ελπιδοφόρα, τάση.
- Aυτή τη φορά, όμως, η δύναμη των δύο μεγάλων φαίνεται (βάσει όλων των προσφάτων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν) λιγότερο ή περισσότερο πεσμένη (προφανώς επειδή περισσότερος κόσμος είναι πια απογοητευμένος), πράγμα που καθιστά την απώλεια της αυτοδυναμίας όχι ανέφικτο στόχο. Aν λοιπόν τυχαίνει να συμφωνείς ότι ο στόχος αυτός είναι, ή τουλάχιστον ότι δεν αποκλείεται να είναι, ωφέλιμος, τότε πραγματικά αποτελεσματική ψήφος είναι η ψήφος στο KKE ή το Συνασπισμό, ακόμα κι αν (όπως και εγώ) δεν συμφωνείς με κάποιες από τις θέσεις ή τις συμπεριφορές αυτών των δύο κομμάτων.
(- Tεχνικά το ίδιο είναι και η ψήφος στο ΛAOΣ. Oυσιαστικά όμως όχι, και ελπίζω να μην θέλεις εξηγήσεις επ' αυτού...)
16 Σεπτεμβρίου 2007.
Οι Ελληνες ακόμα ψηφίζουν κράτος...
Περαστικά μας!
Υ.Γ:Πάω να (τους) την εφαρμόσω... Την δημοκρατία ντε!
Περαστικά μου!
Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση στα ΝΕΑ, τα αναλυτικά και εμπεριστατωμένα ποστ, τα ουσιαστικά σχόλια και την online παρουσία σας γενικότερα.
Για να το γιορτάσετε δεόντως, σας αφιερώνω αυτό. Ψάρεψα τη συγκεκριμένη σελίδα στα 662 profile views και είπα να μη χάσω ευκαιρία, ως γνήσιος αριθμολάγνος πόντιξ. Η ελληνική γλώσσα προτιμήθηκε επίτηδες (συνήθως προτιμώ την αγγλική), προκειμένου να αναδειχθούν και κάποια μεταφραστικά μαργαριταράκια.
Είχα γράψει και μερικά σοβαρά σχόλια με αναλύσεις, αλλά δε βαριέσαι. Έτσι κι αλλιώς τι σημασία έχει πια; Κοντός ψαλμός αλληλούια. Λογικά σε 7 ώρες θα ξέρουμε τα πάντα.
(100 λέξεις και 666 χαρακτήρες ακριβώς - including spaces)
Δυστυχώς, κανείς άλλος πλην εμού δε θα μπορέσει να απολαύσει αυτή τη μοναδική στιγμή στο προφίλ του Π. Η ανάγνωση της σελίδας θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των profile views κατά 1.
Σαν την Κβαντική Φυσική ένα πράμα, όπου ο παρατηρητής είναι αδύνατον να μην επηρεάσει το παρατηρούμενον.
Ομολογώ πως υπήρξα τυχερός!
(έκανα και το 10 το καλό πριν)
Άντε, καλή ψήφο και καλά αποτελέσματα. Θα προτιμούσα να τρώω πίτσες και να πίνω μπύρες παρακολουθώντας τελικό Eurobasket με Ελλάδα, αλλά έτσι είναι η ζωή...
reactor69: Περαστικά σε όλους!
mickey: Σου ανήκε δικαιωματικά και αποκλειστικά!
Αλλά τι δουλειά είχες εσύ στο προφίλ μου; Και πώς εμπλέκεις ένα θεοσεβές άτομο σαν κι εμένα με τέτοια αντιχριστιανικά πράγματα;
Εγώ αμαρτίαν ουκ έχω, γιατί αυτό το 666 είναι πλασματικό όσο και τα ποσοστά των κομμάτων: εκτός από την κβαντική φυσική υπάρχει και η κβαντική αφύσικη μετάβαση από τον παλιό στον νέο blogger, που εξαφάνισε τα μέχρι τότε views. (Σαν τον προεκλογικό αγώνα ένα πράμα, όπου εξαφανίστηκαν 68 νεκροί και άλλα πολλά...)
Π: Άπαιχτο σχόλιο!
Έψαχνα το URL του προφίλ σου για να ανανεώσω (επιτέλους) τη λίστα με τα favorite links στο blog μου και έπεσα τυχαία πάνω στο κοσμοϊστορικό γεγονός. Βλέπω πως τα 666 profile views (στον New Bloger) σε επηρέασαν σφόδρα και γράφεις ...ανώνυμα πλέον :))
Συγχαρητήρια για το άρθρο σου που βγήκε στα ΝΕΑ.
Διάβασα και τα υπόλοιπα, όπου λίγο ή πολλοί όλοι με το δικό τους εύστοχο τρόπο καταλήγουν στην ίδια γνώμη...
Είναι αλήθεια, ότι η σηζήτηση εδω μέσα, είναι πολύ πιο αντικειμενική..
Λουκάς
Post a Comment