26.1.08

Ε, βάλε και λίγο Αϊνστάιν, να νοστιμίσει...

Αυτός ο δύσμοιρος ο Αϊνστάιν έχει καταντήσει υποχρεωτικό «άρτυμα» (για να κάνεις τον κόσμο να σε προσέξει), ή κάτι σαν την κόκα-κόλα (πάει μ’ όλα...).

Γράφει η Καθημερινή (και πολύ καλά κάνει) για το «Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών», που είναι ένα λίαν ανησυχητικό φαινόμενο (κυρίως γιατί δεν ξέρουμε ακόμη πού ακριβώς οφείλεται), και η συντάκτης («η συντάκτισσα», όπως θα έλεγε ο Γιάννης Χάρης) νιώθει την υποχρέωση να «νοστιμίσει» το άρθρο με την (απαραίτητη) αναφορά στον Αϊνστάιν:

Σε κάθε περίπτωση, μια φράση τριβελίζει στο μυαλό όλων όσων ασχολούνται με το φαινόμενο: «Εάν η μέλισσα εξαφανιστεί από την επιφάνεια της γης, στον άνθρωπο θα απομένουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής» (Αλμπερτ Αϊνστάιν).

Το πρόβλημα, ως συνήθως, είναι ότι οι άνθρωποι (και οι δημοσιογράφοι είναι κι αυτοί άνθρωποι – μην κρίνετε μόνο από τους μεγαλο-τέτοιους), πολύ συχνά αρκούνται στο να επαναλαμβάνουν κάτι που τους φαίνεται ωραίο ή «πιασάρικο» χωρίς να μπουν στον ελάχιστο κόπο να το ψάξουν. Όπως αναφέρει το snopes, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι είπε ποτέ ο Αϊνστάιν αυτά τα λόγια, και η πρώτη εμφάνιση της συγκεκριμένης φράσης χρονολογείται το 1994 – ενώ ο θείος Αλβέρτος πέθανε το 1955.

Νομίζω πως η πραγματικότητα (εν προκειμένω το πρόβλημα με τις μέλισσες) είναι από μόνη της αρκετά «νόστιμη», και δεν έχει ανάγκη από υπερβολές και ψεματάκια για να μας κάνει να ασχοληθούμε μαζί της.

18 comments:

Rodia said...

Παλιοτερα, τη σαλτσα στα κειμενα την εβαζε ο Μπαλζακ. Το τι ειχε πει* αυτος ο ανθρωπος δεν... λεγεται!

* -->> του ειχαν βαλει στο στομα να λεει δλδ

Π said...

Και εν πάση περιπτώσει η ειδικότητα του θείου δεν ήταν ακριβώς η βιολογία και τα οικοσυστήματα...

Η οξυδέρκεια της συντάκτιδος φαίνεται και από τον ιδιωματισμό που βρήκε να χρησιμοποιήσει για την εξαφάνιση των μελισσών: «τα έντομα είχαν κάνει φτερά»!

cyrus said...

Ροδιά, μου θύμισες το ωραίο εκείνο που το "Ποντίκι" απέδιδε στον Μπαλζάκ (και δεν έχω ιδέα αν όντως το είχε πει εκείνος): "Μαλάκας άνθρωπος, οργή Θεού"...

Π, εσύ μου θύμισες το άλλο ωραίο: "Σήμερα, κυριολεκτικά πέθανα στη δουλειά"...

cyrus said...

Μπας και είναι "η συντάκτρια"; Αυτά τα θηλυκά, βρε παιδί μου -- όλο ταλαιπωρία είναι...

Lion said...

Καλημερα,
αστα cyrusgeo, χάλια η κατασταση. Ολο ταλαιπωρια ειναι αυτα τα θηλυκα.

Οπως ειχε πει και ο Αινσταιν: "πυρ, γυνη και θαλασσα".

Υ.Γ. Δεν ξερω αν μιλαμε για το ιδιο πραγμα, αλλα σε εμας οι ανεξηγητες καταστροφες στα μελισσια ειναι ενα προβλημα που παει πισω 6-7 χρονια. Τωρα ηρθε και σε σας;

cyrus said...

Dralion, καλημέρα. Δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει στο παρελθόν κάτι τέτοιο για τα ελληνικά μελίσσια, οπότε είναι νέο για μας. Ελπίζω να μη φταίμε εμείς (οι άνθρωποι) ΚΑΙ γι' αυτό. Δεν ξέρω -- ίσως το έχουμε παρακάνει, και πρέπει να ξανασκεφτούμε τα πράγματα απ' την αρχή, με νέο πνεύμα.

Όπως είχει πει κι ο Αϊνστάιν, "παν μέτρον άριστον".

Lion said...

Καλησπερα,
cyrusgeo, αυτο με τις μελισσες μου κεντρισε (αλα της με το υπονοουμενο ;-) ) το ενδιαφερον. Εψαξα λοιπον και ανακαλυψα διαφορα πολυ ενδιαφεροντα πραγματακια.

Σε μεγαλη συντομια:
α) δεν ξερουμε που οφειλεται. Μαλλον σε συνδυασμο παραγοντων. Οχι σε μικροβια / ιους που γραφει το αρθρο της Κ.

β) τα μεταλλαγμενα που καλλιεργουμε και τα ηλεκτρομαγνητικα κυματα απο τις κεραιες των κινητων μας ειναι 2 πολυ πιθανοι παραγοντες για την εξαφανιση των μελισσων. Οπως φοβοσουν εμεις φταιμε.

γ) η ζημια δεν ειναι μονο οι μελισσες και η παραγωγη μελιου. Η ζημια ειναι οτι χωρις τις μελισσες εχουμε 60-70% μικροτερη γεωργικη παραγωγη _γενικα_ και καθολικα. Δεν γινεται γονιμοποιηση.
Δεν περιμενετε εμενα να σας εξηγησω τα θεωρητικα με τις μελισσουλες, τα λουλουδακια και την γυρη, ετσι; Μονο πρακτικα μαθηματα κανω ;-)

Τελειως συμπτωματικα δημοσιευσα πριν λιγες μερες ενα ποστ για τα μεταλλαγμενα. Θα συνεχισω προσεχως με αλλο ποστ στο ιδιο μοτιβο γυρω απο τις μελισσες.
Συγνωμη για την αυτοδιαφημιση, αλλα οπως ειπε και ο Αινσταιν "αν δεν παινεψεις το σπιτι σου, θα πεσει να σε πλακωσει" ;-)

Καλη Κυριακη.

Αρκάτος said...

Η οξυδέρκεια της φαίνεται και από το "μια φράση _τριβελίζει_ στο μυαλό όλων" :-)

Νίκος Σαραντάκος said...

Βρε cyrusgeo, εγώ θα έλεγα ότι ο τύπος συντάκτρια είναι νόμιμος και κατοχυρωμένος από πολύ παλιότερα.

Και θα έλεγα επίσης, αν και βέβαια δεν έχω διοριστεί εκπρόσωπός του, ότι ο Γιάννης Χάρης ποτέ δεν θα έλεγε "η συντάκτισσα" -κι αν είναι ειρωνική η αναφορά σου τον αδικείς.

doctor said...

Ο Einstein είναι όντως, το αλατοπίπερο στο μαγείρεμα άρθρων, μελετών κλπ.
Έχει βάρος όπως και να το κάνουμε.
Τώρα αν το είπε στα αλήθεια ή όχι τι σημασία έχει αφού ο σκοπός επετεύχθη;
Πόσοι είναι οι ...σκεπτικιστές σε αυτόν τον κόσμο και πόσοι οι ευκολόπιστοι;

Καλημέρα

Anonymous said...

και όπως λέει και ο κιμγκρικ "σάλτσα να είναι και ό,τι θέλει ας είναι" ;-p

cyrus said...

Dralion, είναι γνωστή η ευαισθησία σου σε θέματα περιβάλλοντος. Για όσους προτιμούν τη συντομοτέρα οδό, το ποστ του Dralion είναι εδώ.

Αρκάτε, άσχετα με το ωραίο λογοπαίγνιο, για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, να συμπληρώσω πως το ρήμα "τριβελίζω" είναι μεταβατικό, οπότε θα έπρεπε να λέει "το μυαλό", όχι "στο μυαλό".

Νίκο Σαραντάκο, δίκιο έχεις, αλλά τα θηλυκά έχουν ούτως ή άλλως πρόβλημα. Γι' αυτό και έκανα την υπόγεια αναφορά ("allusion", θα έλεγαν οι Εγγλέζοι) στον Γιάννη Χάρη, ο οποίος έχει ανεβάσει πρόσφατα σχετικό ποστ, και τον οποίο έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση, και δεν υπήρχε περίπτωση να αναφερθώ ποτέ ειρωνικά στο όνομά του.

Doctor, από αυτή την άποψη, τον "πόλεμο" τον έχουμε ήδη χάσει -- αλλά αυτό το ξέραμε εκ των προτέρων, έτσι δεν είναι;

keimgreek, ναι, αν το φαγητό είναι στεγνό δεν κατεβαίνει εύκολα -- οπότε θες ή σάλτσα (Αϊνστάιν) ή κοκακόλα (Αϊνστάιν)...

An-Lu said...

Πάντα εμείς φταίμε ε; Αυτό τνομίζω ότι το είπε ένας προπάτορας του Αλβέρτου, ο Μωυσής, αν το έχετε ακουστά!
;-)

ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ said...

Θα επιμείνω κι εγώ στο σχολαστικό μέρος, όπως ο Νίκος Σαραντάκος. Τα επαγγελματικά αρσενικά σε -της σχηματίζουν πολύ εύκολα και πολύ φυσικά θηλυκό σε -τρια. Π.χ. παίκτης-παίκτρια, αιμοδότης-αιμοδότρια, διευθυντής-διευθύντρια, μετανάστης-μετανάστρια. Το "η συντάκτις" είναι παρατραβηγμένο (έστω κι αν ο Παπαδιαμάντης έγραψε "Η Μετανάστις"), ενώ το "συντάκτισσα" αχρείαστο (προς το παρόν).
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

cyrus said...

Γοργόνα μας, τον ξέρουμε καλά τον Μωυσή -- από τότε που έπαιζε στο χέβι μέταλ συγκρότημα Exodus...

Παρακαλώ, Τιπούκειτε, ελεύθερα -- κάτι ξέρουμε κι εμείς από φιλολογική σχολαστικότητα...

(και, όπως είπα και πιο πάνω, έχετε δίκιο αμφότεροι από κοινού και οι δύο μαζί...)

Π said...

Το'πα εγώ (τριβέλιζε το μυαλό μου η σκέψη): τώρα που εκτός απ' τον Σαραντάκο μας βλέπει κι ο Τιπούκειτος, να κοιτάξω να ξεκαθαρίσω ότι το "συντάκτιδος" ήταν περιπαικτικό μη μου μείνει καμμιά ρετσινιά... Το'πααα, αλλά δεν πρόλαβααα...

Για το "τριβελίζει", πάντως, φαίνεται πως η συνταποτέτοια θεωρεί ότι σημαίνει "τριγυρίζει".

Είδα κι ένα μαργαριτάρι μάλλον μη γλωσσικό αλλά τομέος Αϊνστάιν: σε ένα φυλλάδιο για την ανακύκλωση, που μου έστειλαν τις προάλλες (από το "Κ" της Καθημερινής 25-2-07), γράφεται ότι τα πλαστικά μπουκάλια "αυξάνουν τον όγκο των σκουπιδιών εάν δεν «τσαλακωθούν» (έχει υπολογιστεί ότι ο όγκος που καταλαμβάνει κάθε ένα είναι 2,5 φορές το βάρος τους)". Παρακάμπτω τα εισαγωγικά που σχολίαζε πριν από ένα μήνα ο Τιπούκειτος και ζητώ πεπειραμένο μεταφυσικομαθηματικό να μου λύσει την εξίσωση: βάρος πλαστικής φιάλης επί 2,5 ίσον πόσος όγκος;

(Αλλά, όπως λέει κι ο Αϊνστάιν, ου φιμώσεις βουν αλοώντα...)

doctor said...

cyrusgeo said...

Doctor, από αυτή την άποψη, τον "πόλεμο" τον έχουμε ήδη χάσει -- αλλά αυτό το ξέραμε εκ των προτέρων, έτσι δεν είναι;

****

Σίγουρα το ξέραμε. Αφήνουμε τις αυταπάτες μας για άλλα όνειρα.
Τουλάχιστον ας εφαρμόσουμε το "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" διότι πας να σώσεις κάποιον και σου επιτίθεται κι από πάνω.

Ανήκουμε σε ένα αμελητέο ποσοστό, που εμπίπτει στα όρια του στατιστικού λάθους και κατ'ουσίαν επιβεβαιώνει την θεωρία της χειραγώγησης με κάποιους λίγους ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Μην περιμένεις από την γιαγιά που στήθηκε δύο ώρες για να προσκυνήσει τον νεκρό Χριστόδουλο να έχει ορθολογιστική σκέψη.
Πιο πολλές πιθανότητες έχει η Άντζελα Δημητρίου να πάρει έδρα στο Harvard...

Καλησπέρες πολλές
doctor

Anonymous said...

Στα ελληνικά δε ξέρω τον όρο, στα αγgλικά ονομάζεται pollination.

Οι μέλισσες γονιμοποιούν με αυτό το τρόπο τα λουλουδάκια κτλ. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην αλυσίδα και η εξάλειψη αυτού 'μπορεί' να έχει όντως πολύ άσχημες συνέπειες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρ' όλα ταύτα, είναι τέτοιος ο μηχανισμός της φύσης όπου θα εμφανιζόταν μια μετάλαξη για να εξισορροπήσει τα πράγματα.
(βασιζόμενος στις θεωρίες του δαρβίνου)

Κάπου είχα διαβάσει για την υποτιθέμενη παράθεση του αϊνστάιν και κατέληγε ότι πρόκειται για διαστρέβλωση. Όποιος δε βαριέται ας το ψάξει.

Κάτι τελευταίο, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ως μαλάκες οι αμερικάνοι, είχανε φάει κάτι παράννοιες με κάτι αφρικάνικες μέλισσες δολοφόνους και ξεπαστρεύανε αβέρτα ότι μέλισσα βρίσκανε... και κάποιος κάπου είχε μια ιδέα....