10.2.07

Το όνομα κι η χάρη

Φαίνεται πως ο τηλεοπτικός σταθμός Extra 3 προσπαθεί να αναλάβει εργολαβικά την προώθηση του ανορθολογισμού στην Ελλάδα — και, επομένως, τη διαιώνιση της βλακείας.

Δεν εξηγείται αλλιώς ότι, μετά το Λιακόπουλο, έδωσε άπλετο τηλεοπτικό χρόνο και στην κ. Λουπέσκου, η οποία εμπορεύεται όλο το εύρος της μεταφυσικής και της παραψυχολογίας (και σε αυτό ξεπερνά κατά πολύ την κ. Δρούζα): μαντεία, ενόραση, φενγκ σούι, αστρολογία, "διαισθητική ψυχολογία", "προηγούμενες ζωές", τηλεπάθεια, υπνοθεραπεία, φυσιογνωμική, χειρομαντεία, ψυχομετρία, ερμηνεία ονείρων — ο κατάλογος είναι, πραγματικά, ατελείωτος.

Είδα την εκπομπή της τυχαία απόψε (ακόμη συνεχίζεται). Είχε καλεσμένο τον κ. Παπά, γνωστό "επιστήμονα" που συχνάζει και σε πάνελ επιπέδου Χαρδαβέλλα. Η λέξη "επιστήμονας" πρέπει, στην περίπτωσή του, να μπαίνει πάντοτε σε εισαγωγικά, διότι πώς μπορείς να χαρακτηρίσεις επιστήμονα έναν άνθρωπο ο οποίος

1. αρνείται την (αποδεδειγμένη) αξιοπιστία της επιστημονικής μεθόδου

2. θεωρεί την επιστήμη (όπως την εφαρμόζουν οι άλλοι, φυσικά) δόγμα (!!!)

3. δέχεται άκριτα όλους τους ισχυρισμούς των μεταφυσικιστών — και κυρίως το ότι το πνεύμα κυριαρχεί στην ύλη (το διαβόητο "mind over matter") και την ύπαρξη της New Age "ενέργειας"

4. λέει πως ο "πραγματικός επιστήμονας" πρέπει να είναι "ανοιχτόμυαλος" — υπονοώντας, προφανώς και σαφώς, ότι οι υπόλοιποι επιστήμονες είναι "στενόμυαλοι".

Θα σταθώ μόνο στο τέταρτο σημείο, μια που τα άλλα είναι, απλώς, αστεία, και θα πω ότι, δυστυχώς για τον κ. Παπά, ανοιχτόμυαλος είναι αυτός που είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο μια ιδέα να είναι σωστή ή λάθος. Και δεν μπορείς να θεωρείς μια ιδέα σωστή όταν αυτή δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο για την ορθότητά της. Σ' αυτή την περίπτωση, μπορείς κάλλιστα να την απορρίψεις, ωσότου καταφέρει στο μέλλον να προσκομίσει τις σχετικές αποδείξεις (λέμε, τώρα...) — κι αυτό δεν είναι καθόλου "στενομυαλιά", αλλά απλή λογική.

Όποιος, λοιπόν, δεν είναι ανοιχτός στην (μεταξύ μας, πολύ μεγάλη) πιθανότητα να είναι μπαρούφες όλοι αυτοί οι (αναπόδεικτοι, θυμίζω) μεταφυσικοί ισχυρισμοί, φοβάμαι πως δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, ανοιχτόμυαλος...


(Υ.Γ.: Από άτομα σαν την κ. Λουπέσκου δεν περιμένω κάτι καλύτερο. Υπογραμμίζω, όμως, ότι το να εμφανίζονται στην TV άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τον επιστημονικό τους τίτλο για να προωθήσουν τον μαγικό τρόπο σκέψης (δηλ. το αντίθετο της επιστήμης) δεν είναι γραφικό — είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο.)

20 comments:

funEL said...

Εμπρός προς τα πίσω ... κλπ
Ο μεταφυσικός μεσαίωνας
σιγά σιγά έχει αρχίσει να λάμπει

Προσέχτε το ύφος της παρουσιάστριας που ακούει εκστασιαμένη με φοβερό ενδιαφέρον τη μαρτυρία , ... τηλεπαθιακά ...

+σκοτάδισον+

Jim.Hellas said...

Χαρά στο κουράγιο σας παίδες που κάθεστε και ασχολείστε με τον κάθε τσαρλατάνο!

Εγώ μόνο που ακούω για "ΕΛληνες","ΕΛήθιους", "Μάγους","Βαριά Πακέτα" και τα συναφή (=φραπελιά!!!) βγάζω σπυριά (ναι... έχω γίνει Κουασιμόδος πια!).

ΦανΕΛ πολύ γέλιο το βιντεάκι! Άκου τα μαλλιά είναι κεραίες! Ο τύπος είναι 100% ότι τα έβγαζε εκείνη τη στιγμή από το μυαλό του. Φαινόταν από τον τρόπο που κοιτούσε και απαντούσε... Αλλά θα μου πεις σιγά το νέο... Μήπως όλοι αυτοί που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες από το μυαλό τους δεν τα βγάζουν;

Anonymous said...

o παπάς είναι βίος και επιστημονική πολιτεία. έχει αποδείξει πάμπολες φορές πως η θεωρίοα της σχετικότητας είναι λάθος... Επίσης κάποιο καιρό είχε κάνει και κατι απίστευτες δημοσιεύσεις για το Σϋμπαν 6 διαστάσεων το οποίο ήταν (κρατήσου): αφού ο χώρος έχει 3 διαστάσεις γιατί να μην έχει 3 και ο χρόνος... (3+3=6...)

Έρε γλέντια...

Λίτσα said...

Αγαπητέ cyrus, με εξεπλήξατε τα μάλλα, καθόσον άπαντες γνωρίσουν ότι πέραν της τετριμμένης ορθολογικής επιστήμης, υπάρχει και η αποκρυφιστική! Η οποία μάλιστα βασίζεται εις την θεμελιώδη αρχήν "όλα σχετίζονται μεταξύ τους", τουτέστιν αν αποδείξεις την αλήθεια ενός εξ αυτών, αυτομάτως αποδεικνύεις την αληθείαν απάντων των σχετιζομένων. Δράττομαι δε της ευκαιρίας να επισημάνω ότι ο Διαφωτισμός έχει απλώσει ένα πέπλο στους οφθαλμούς μας κι έχει φιμώσει την εσωτερική εκείνη φωνή ήτις μας λέγει περί των αληθειών τις οποίες εγγενώς γνωρίζουμε.

(Αναγκαία υστερογραφική διευκρίνισις: πλάκα κάνω, εντάξει;)

Λίτσα said...

(Πάλι λάθη έκανα στην πληκτρολόγηση...)

Νομίζω said...

Στην θεμελιώδη αρχή "όλα σχετίζονται μεταξύ τους", που αναφέρει πιο πάνω η λίτσα, αποτελεί την βάση της μαγείας. Και όταν λέμε βάση πάμε σε καιρούς που τρώγαμε ωμό κρέας. Σιγά σιγά πήρε την θέση της η επιστήμη αλλά επειδή η επιστήμη απαιτεί από εσένα να κουραστείς για να κατέχεις στο τέλος ένα αμελητέο κομμάτι της, η μαγεία σου υπόσχεται πράγματα που μπορείς να τα πετύχεις αρκεί να πάρεις ένα φυλαχτό, μια σκόνη, έναν δίσκο ταχυονιών (το πιο κουφό που έχω ακούσει ποτέ σε μια ημερίδα ελληνικών μεταφυσικών περιοδικών την προηγούμενη άνοιξη από κάτι έλληνες πανέξυπνους τύπους. Ανεβήκανε στο βήμα και πετάγανε κάτι μαργαριτάρια. Και στο τέλος τους χειροκροτήσανε. Ενώ κάποιον που είπε πως οι μύθοι δεν μαρτυρούνε αρχαία υπερτεχνολογία τον γιουχάρανε. Σκοταδισμός ΟΛΕ!) και ότι άλλο θα σου πλασάρουν οι σύγχρονοι τσαρλατάνοι.
Όλοι θέλουνε να διαφέρουνε, αλλά όχι σε ίσα επίπεδα αλλά οι υπόλοιποι να βρίσκονται σε χαμηλότερα σκαλοπάτια.

JustAnotherGoneOff said...

Τάδε έφη Νομίζω

η επιστήμη απαιτεί από εσένα να κουραστείς για να κατέχεις στο τέλος ένα αμελητέο κομμάτι της

Φίλτατε, εδώ μιλάμε για την απαίτηση παιδείας κι όχι καλλιέργειας, χόμπι κλπ. Αλλά όπως λέει ο Ουμπέρτο Έκο, η μαγεία είναι η μητέρα της βιασύνης κι εδώ βρίσκεται η ρίζα του προβληματισμού. Μια εύκολη, άκοπη κι ανέξοδη παραγωγή αρλουμπολογιών που οι στόχοι τους δεν είναι μόνο οικονομικοί.

Νομίζω said...

Jago, συμφωνώ. Ούτως ή άλλως αυτό που είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα το σχόλιο είναι ότι είναι θέμα παιδείας - αντίληψης.
Οι άνθρωποι έχουν τόση ανάγκη να ξεχωρίσουνε ιεραρχικά που παρακάμπτουν τις δυσκολίες που βάζει η επιστήμη για την κατανόησή της και πείθονται εύκολα με σαβουροαντιλήψεις.

Αλλα νομίζω πως με το κλείσιμο στο σχόλιό σου ανοίγεις κάτι πολύ υποσχόμενα ενδιαφέρον.
Η μαζική αποχαύνωση είναι ένα όπλο που υπερτερεί του πυρηνικού φόβου.

cyrus said...

Ταγματάρχα μου, τέτοιο σκοτάδι -- τύφλα να 'χει ο Σάουρον...

Τζιμ, κάποτε οι τσαρλατάνοι ήταν για γέλια. Όχι πια. Σήμερα, για πολύ κόσμο, αυτού του είδους οι ανοησίες αποτελούν κοινό τόπο -- όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο πως όλα αυτά τα παλαβά ισχύουν, κι αν τους πεις κάτι διαφορετικό σε κοιτάνε σαν να ήσουν τρελός...

Βασίλειε, έτσι είναι. Και μετά, μόλις τολμήσεις να τον αντικρούσεις, αρχίζει να ωρύεται και να σου κραδαίνει τα πτυχία του -- λες κι αυτά αποτελούν εχέγγυο νοητικής υγείας...

Λίτσα & Νομίζω:

Το "όλα σχετίζονται μεταξύ τους" δεν είναι μόνο η θεμελιώδης αρχή της μαγείας -- είναι επίσης και το πρώτο βήμα προς την παράνοια. Γι' αυτό στην Αμερική τους συνωμοσιολόγους τους αποκαλούν PCTs: Paranoid Conspiracy Theorists...

Jago & Νομίζω:

Για άλλη μια φορά θα αναφερθώ στο πρόβλημα της πίστης -- όπου πίστη = η αποδοχή ως αληθινού οποιουδήποτε πράγματος δεν έχει αποδειχθεί ή δεν μπορεί να αποδειχθεί. Αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε μεταφυσικής θεώρησης των πραγμάτων.

ο δείμος του πολίτη said...

Δεν ξέρω από πια βαρέθηκα να βλέπω όλες αυτές τις μεταφυσικές απάτες. Κουράστηκα από την κουλτούρα των πνευματικών κόσμων που μας πυρπολούν τη σκέψη και καταστρέφουν της αντίληψή μας. Επιτρέψτε μου να σταματήσω εδώ, γιατί η γλώσσα θα γίνει υπερβολικά πεζοδρομιακή... γμτ

cyrus said...

Δείμε, ψυχραιμία χρειάζεται...

Μαύρος Γάτος said...

Αχ.... πόσα βράδια Κυριακής δεν είχα ξενυχτήσει για χάρη της αθάνατης Τεμίρτσεβα.... έβλεπα τα κατορθώματά της με ανοιχτό το στόμα και το πρωί νύσταζα στη δουλειά. Ήταν 1995 περίπου. Τη θυμάται κανείς; Πού να βρίσκεται άραγε τώρα η Αγία αυτή;;;;; Τιμά την Παράδοσή της η Αγία Λουπέσκου;;;

Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχουν κορόιδα. Και κάποιοι που θα τα εκμεταλλεύονται...

ο δείμος του πολίτη said...

Ψυχραιμία σίγουρα χρειάζεται, αλλά όπως κι εσύ τονίζεις και κάθε τόσο και η Πρέζα TV έχει παραγίνει το κακό.

Helix Nebulae said...

Σκοτάδισον δε θα πει τίποτα... σε λίγο θ' ανάψουμε φωτιές στις πλατείες να καίμε τους επιστήμονες, που έχουν το θράσσος να αμφισβητούν τις αντράνταχτες αλήθειες της κάθε μάγισσας Φούρκας. Δεν έχουμε πια να κάνουμε με μια χούφτα ψώνια και μερικά κορόιδα που τους τα σκάνε, αλλά με μία γενικότερη τάση να επανεφεύρουμε την ανακουφιστική υπεραπλούστευση που προσφέρουν η θρησκεία και ο αποκρυφισμός.

Κρύβε λόγια λοιπόν φίλε Cyrus, μη γίνεις κι εσύ προσάναμμα σε λίγο.

pølsemannen said...

Ντήαρ cyrusgeo,

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σας με την ΕΛ-ληνική επιστήμη του Φένγκεος Σούηος που έχει τις ρίζες της στην επαρχία Γιουνάν στην ΕΛ-ληνική Κίνα...

Η Κα Λυκοπούλου (Λουπέσκου) είναι μία αγνή ΕΛ-ληνίς επιστήμων κλάσεις ανωτέρα της Υπατίας, και φέρουσα το τιμημένον γονίδιον Αίπσηλων®.

Όσο για τον Πάπα της επιστήμης κ.κ.κ. Παππά Σαβαώθ, ήντα να πω;

Κάλα τα λέει ο άνθρωψ περί ανοιχτομυαλoσύνης.

Ορισμός από Μέγα λεξικόν της πολσεμανιωτικής διαλέκτου:

"Ανοιχτόμυαλος (ο): Ο συμφωνών με τις παπαριές που εκστομίζουμε.
Αντίθετο: Στενόμυαλος (ο): Ο διαφωνών με τις παπαριές που εκστομίζουμε."

Φάτε τώρα εις την μάπαν την κορωνίδαν της Παππικής τεχνολογίας το Papimi® με τ' όνομα!

cyrus said...

Μαύρε Γάτε, θυμάσαι το πόνημα του Καρατζαφέρη "Οι Άγιοι της Πίστεώς μας";

Μήπως ήγγικεν γαρ η ώρα να γεννηθεί ένα νέο πόνημα, με τίτλο "Οι Άγιοι της Τηλεοράσεώς μας";

cyrus said...

Δείμε, εννοώ: "σφάξε" τους, αν θες, αλλά με νυστέρι -- όχι με κονσερβοκούτι...

Helix Nebulae, ως γνωστόν, έχω ήδη ρεζερβέ καζάνι στην κόλαση, μαζί με τον Π (κι εκεί συγκάτοικοι -- δε γλιτώνω με τίποτε...). Αν θες να είσαι κάπου στη γειτονιά, κάνε κράτηση τώρα, στο 2310-521010.

κ. Πεταλωτά Κενταύρων, το σχόλιόν σας ήτο μια αποκάλυψις. Έχετε ενημερώσει τους αλλοδαπούς σιωνιστάς επ' αυτού, ή να αναλάβω ρουφιανοδράσιν;

Aphrodite said...

O Σάυρους προσάναμμα! ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!! Εμ, έτσι που το πας καρντιά μου, σε βλέπω σουβλακερί που ταίζει ξύγκια τον Λιακό τα βράδυα στα σολαρίσματά του επί της οθόνης (τον έχω δει σε 3 ανθυποκανάλια, είναι δυνατόν?!).

Ωχ, τα δάχτυλά μου από το πληκτρολόγιο άρχισαν να βγάζουν φλύκταινες, η κατάρα της Λιόπετσης, γιατρέ μου, πώς το είπες εκείνο το μαγικό τσηζκέηκ σου?....
:)))

cyrus said...

Αφροδίτα, άμα λαμπαδιάσω, θα τους πάρω όλους μαζί μου, λέμε...

Anonymous said...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....