26.9.07

Εμπρός, λαέ, για νέες αποσύρσεις!

Τώρα που αποσύρθηκε, επιτέλους, το τρισκατάρατο θολοκουλτουριάρικο νεοτάξ κ.λπ. κ.λπ. βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, είναι ευκαιρία να επεκτείνουμε, αδελφοί, τη μεταρρύθμιση και σε άλλα βιβλία, έτσι ώστε να επιτύχομεν, σιγά-σιγά, την επανελλήνισιν των τέκνων ημών.

Σειρά, τώρα, έχει το βιβλίο της Ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού. Το προδοτικό αυτό βιβλίο πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα, διότι μπολιάζει τα παιδιά μας με κρυφοσιωνιστικούς μύθους και τα εμβαπτίζει εις την ανθελληνική προπαγάνδα. Εξηγούμαι:

1. Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι: «Από τη μυθολογία στην ιστορία». Όπως ξέρουν κι οι πέτρες, όμως, η ελληνική μυθολογία δεν είναι παρά κωδικοποιημένη ιστορία. Άρα, τα παιδιά μας θα αποκομίσουν εξαρχής την εντύπωση πως η μυθολογία είναι απλώς μια συρραφή διαφόρων μύθων, πράγμα που θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα διά την πνευματικήν των ανάπτυξιν.

2. Το βιβλίο ξεκινά με την μυθολογική δημιουργία του κόσμου. Αποκρύπτει, όμως, το γεγονός ότι τον κόσμο τον δημιούργησε ο παντοδύναμος Θεός (a.k.a. «Γιαχβέ»), και ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το εγνώριζαν αυτό, καθότι ήσαν μονοθεϊσταί, και ουχί πολυθεϊσταί, πράγμα που επίσης αποκρύπτεται.

3. Το βιβλίο λέγει, διά την Αργοναυτικήν Εκστρατείαν, ότι ο Ιάσων ξεκίνησε από τον Βόλον και έφτασε εις τον Εύξεινον Πόντον, ενώ είναι πλέον γνωστό ότι στην πραγματικότητα έφτασε ως τις Άνδεις. Το ταξίδι του, δε, έλαβε χώρα περί τον 14ον π.Χ. αιώνα.

4. Αναφερόμενο στον Τρωικό Πόλεμο, το βιβλίο μιλά για μάχες ανάμεσα σε Αχαιούς και Τρώες. Αποσιωπά, όμως, το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι Τροία ήταν ελληνική αποικία και εκατοικείτο από Έλληνες.

5. Το βιβλίο δεν αναφέρεται με επαρκή γεωγραφική σαφήνεια στην περιπλάνηση του Οδυσσέως – με δεδομένη, όμως, την θολοκουλτουριάρικη άποψη πως ο Οδυσσεύς περιπλανήθηκε μέσα στην Μεσόγειο, θεωρώ πως το βιβλίο θα έπρεπε να τονίζει την αλήθεια: ο Οδυσσεύς έφτασε ως την Αμερική.

6. Το βιβλίο αναπαράγει το ανυπόστατον και σιωνιστικόν ψεύδος ότι, τάχα, οι Αχαιοί ήσαν οι πρώτοι Έλληνες! Μωρ’ τι μας λέτε! Και οι Κυκλαδίται, τι ήσαν; Και οι Μινωίται, τι ήσαν; Ας τελειώσει, επιτέλους, το ψεύδος! Οι Έλληνες υπήρξαν οι πρώτοι άνθρωποι επί της Γης, και ήσαν, είναι, και θα είναι, αυτόχθονες – με σπέρμα εκ Σειρίου...

7. Το βιβλίο αναφέρει πως η πρώτη ελληνική γραφή ήταν η Γραμμική Β΄. Μέγα ψεύδος! Η Γραμμική Α΄ ήταν επίσης ελληνική. Τα τσιράκια του διεθνούς επιστημονικού κατεστημένου ισχυρίζονται πως η Γραμμική Α΄ δήθεν δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμη. Προφανώς έχουν ήδη ανακαλύψει την αλήθεια, και μας την κρύβουν.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, αγαπητοί αναγνώσται, διατί θα πρέπει να ζητήσωμεν αμέσως την απόσυρσιν του αθλίου τούτου βιβλίου, το οποίον μολύνει τας τρυφεράς ψυχάς των τέκνων ημών με τα ψεύδη της «επίσημης» ιστορίας, και αποκρύπτει την αληθινήν ιστορίαν των Ελλήνων όπως μόνον ημείς, οι ΈΛληνες, την γνωρίζομεν.

Ως επιστέγασμα, και ως μία ακόμη απόδειξη της κακοβουλίας των συγγραφέων, σας παρουσιάζω μια εικόνα εκ του βιβλίου, η οποία παρουσιάζει τους Έλληνας, το ομορφότερον γένος που υπήρξε ποτέ επί της Γης, ως ...μυτόγκες:


...


Υ.Γ.: Ο doctor το πήγε παραπέρα το θέμα, και πολύ καλά έκανε.

94 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Μαλιστα..Πολυ ωραια αναφορα στο θεμα...

mickey said...

Από πότε προσλάβατε τον Λιάκουρα να γράφει ...guest posts? :))

Anonymous said...

Τσ, τσ, τσ....Είμεθα αχάριστοι οι Έλληνες. Στον βρόντο τόσα λεφτά από την USAID, τα υπουργεία εξωτερικών ΗΠΑ και Γερμανίας, την Κόκα-Κόλα, διάφορες τράπεζες... Ξεπαραδιάστηκαν οι άνθρωποι για να μας φτιάξουν κανένα σχολικό βιβλίο της προκοπής και τι κατάλαβαν; Αυτό ήταν το ευχαριστώ μας.

Debby said...

Αχ...
Δυστυχώς είναι μειοψηφία ο πληθυσμός της Ελλάδας που είναι διατεθειμένος να δεχτεί την αλήθεια.

Δυστυχώς καμία κυβέρνηση, καμία Γιαννάκου και πόσο μάλλον κανένας Στυλιανίδης δεν μπορεί να τα βάλει με το κοινό πλειοψηφικό λαϊκό αίσθημα. Αρκεί να δείτε τι έπαθαν στις εκλογές όσοι πήγαν ενάντια σε αυτό το λαϊκό αίσθημα. Αντιθέτως τύποι σαν τον Ψωμιαδη π.χ. που επικροτούν τέτοιες θέσεις πετυχαίνουν πάντα. Αυτό κάτι πρέπει να μας πει μάλλον...

Δυστυχώς πρέπει να παραδεχτούμε ότι ΔΕΝ θέλουμε να ξέρουμε την αλήθεια. Δεν την δεχόμαστε. Πόσο μάλλον να γαλουχήσουμε τα παιδιά μας με αυτή.

Κάποτε είχα και εγώ την αισιοδοξία ότι τουλάχιστον η γενιά μου που μεγάλωσε μέσα στην πληροφόρηση και το internet θα μπορούσε να ενημερωθεί και να αλλάξει στάση αλλά κατέληξα να απογοητευτώ οικτρά. Αρκεί που άκουσα άτομα 26-35 ετών, μορφωμένα και "κοσμογυρισμένα" να υπερασπίζονται με πάθος τις ψευτιές που μας σερβίρουν και να διατείνονται για την ανωτερότητα του ελληνικού έθνους και τις συνωμοσίες όλων των υπολοίπων που δεν μας αφήνουν να προοδεύσουμε!
Πραγματικά λυπηρό.

Jim.Hellas said...

Θα συμφωνήσω με την τελευταία φράση -που είναι και το ζουμί - στο post του Dr:

"η κρίση ενός βιβλίου ιστορίας δεν [πρεπει να] γίνεται από πολιτικούς και παπάδες αλλά από τους ιστορικούς"!

Σε λίγο το κράτος θα θελήσει να ελέγχει και τα πορίσματα που βγάζουν οι επιστημονικές έρευνες. Αν δεν ταιριάζουν με το ΕΛληνικό προφίλ μας, απλά θα αποκεφαλίζονται...

Ανάθεμα τις εκλογές όμως! Ετοιμαστείτε να γείρουμε και άλλο προς τα δεξιά αδέρφια!!!

mickey said...

Μα γιατί παραπονιέστε; Δεν ξέρετε το κράτος στο οποίο ζούμε; Αφού το γράφει και το ...Σύνταγμα (άρθρο 16, παρ. 2):

H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Τώρα πώς η "ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης" διαπλάθει "ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες" το αφήνω ως ...άσκηση στον αναγνώστη. Δε μπορεί, οι "σοφοί" μας κάτι παραπάνω θα ξέρουν ;)

Anonymous said...

Εγώ που θέλω να αποσύρω το παλιό μου αυτοκίνητο, πού πρέπει να απευθυνθώ;

Anonymous said...

Τώρα αν εσύ θεωρείς την μυθολογία όλων των λαών και των Ελλήνων μαζί απλά παραμυθάκια μάλλον δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Η μυθολογία όλων των λαών είναι η προφορική παράδοσή τους, που πέρασε από στόμα σε στόμα από τα προϊστορικά χρόνια και έφτασε μέχρι σε εμάς με πολλές παραλλαγές. Κάθε τόπος και λαός έχει την δικιά του προφορική παράδοση (βλέπε μυθολογία) που απηχεί πραγματικά ιστορικά γεγονότα κεκαλυμμένα όμως μέσα στον μύθο και στις τέχνες των διαφόρων λαών και πολιτισμών. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στις μπαρούφες περί εξωγήινων, μονοθεϊσμού και άλλων τέτοιων φαιδρών.

cyrus said...

Πρέζα Τιβί, είπα να το ρίξω στην πλάκα, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να κάτσω να γράψω σεντόνι, και δεν προλαβαίνω.

Μίκυ, δεν έχω στο payroll μου τον Λιάκουρα -- ο αδελφός Γεωργιάδης το έγραψε... :-ΡΡΡΡ

Ανώνυμε 26/9/07 5:48 AM, ούτε αχάριστοι είμαστε, ούτε στο βρόντο πήγαν τα λεφτά. Και κανείς δεν προσδοκούσε κανένα "ευχαριστώ", βέβαια...

debby, δεν υπάρχουν γενιές -- μόνο άνθρωποι...

Τζιμ, στην Ελλάδα οι παπάδες έχουν λόγο σε όλα, και, όπως σωστά λέει ο Μίκυ, έχουν και πάτημα...

Μπαμπάκη, μάλλον θα πρέπει να περιμένεις να γίνει ο Μάνος υπουργός μεταφορών...

Αίολε, αυτό που λες είναι απλώς ένας ισχυρισμός. Πώς ξέρεις ότι απηχούν πραγματικά γεγονότα; Πόσα και ποια από τα γεγονότα που αναφέρονται είναι πραγματικά; Πώς τα ξεχωρίζεις;

Μεγαλοκοπέλα said...

Να τα πούμε κι από δω;

Ο λαός αυτής της χώρας είνα τόσο πολύξερος που δεν χρειάζεται σχολεία, εκτός κι αν είναι κρυφά.

Ο λαός αυτής της χώρας είναι τόσο καταρτισμένος στα ιστορικά θέματα που δεν χρειάζεται ούτε μουσεία. Γι' αυτό χλευάζει τους ξένους που τα επισκέπτονται χειμώνα - καλοκαίρι.

Είναι τόσο σοφός που δεν χρειάζεται καν βιβλία - και το αποδεικνύει με την σνομπ συμπεριφορά του προς τα βιβλιοπωλεία.

Πιστεύει αυτά που ακούει και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί με περιττές αναγνώσεις.

Πιστεύει στα θαύματα και στην προφορική παράδοση.

Πιστεύει τω φίλω.

Πιστεύει και δεν ερευνά!

Η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας είναι η πρώτη φάση στην ιερή απαίτηση της κατάργησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της μετατροπής τους σε θεολογικές (ορθόδοξες, εννοείται) σχολές ή, έστω, άσυλα.

Λίαν προσεχώς, σε παράρτημα της ενορίας σας.

Marialena said...

Αδελφέ Κύρο, εις την πυρά φυσικά θα απορρίψουμε τέτοιας φύσεως μοιάσματα...

Άδραξον τον αναπτήρα σου και περιπάτει!

Την καλησπέρα μου, Μ.

Anonymous said...

Ευτυχώς αποσύρθηκε το βιβλίο των καπιταλιστών, του SOROS της COCA COLA, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, του Casino Θεσσαλονίκης, των υπουργείων εξωτερικών των ΗΠΑ και Αγγλίας.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ.

basik-ly said...

Όλοι οι ανώνυμοι του τόπου ξέρουν ποιοι χρηματοδοτούν τα βιβλία που δεν τους αρέσουν (αμφιβάλλω αν πολλοί από αυτούς διαβάζουν).

Κατά συνέπεια όλα τα ιστορικά βιβλία που δεν τους παρουσιάζουν ως ευγενείς, ψυχωμένους πολεμιστές με ήθος και περηφάνεια, είναι χρημοτοδοτημένα από τους γνωστούς (μασώνους, εβραίους, αμερικανούς...).
Αυτά ακούνε, αυτά παπαγαλιζουν.

Το ότι οι συνήθειές τους είναι αμερικανικότερες των αμερικανών είναι ένα γεγονός που αγνοούν. Βλέπετε, δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό που λένε.

Αυτοί οι ανώνυμοι μουτζαχεντίν με την ενσωματωμένη μπούρκα θέλουν να καταναλώνουν διεθνή οπωσδήποτε προϊόντα, διότι πόση (φαιδρά) πορτοκαλέα μπορείς να φας;

Πλήρως ανιστόρητοι (κάτι πιπίλες γαλλογερμανικού άξονα και μουσουλμανικού τόξου έχουν ξεζουμισθεί στο ρούφηγμα αλλά πού μυαλό να καταλάβουν;) μισούν την πρόοδο και για το χάλι τους το μαύρο που τους ακολουθεί σαν σκιά βρίσκουν πάντα άλλους υπεύθυνους.

Όλη η ζωή τους μια μυθολογία.

cyrus said...

Μεγαλοκοπέλα, σιγά μην πάμε στα μουσεία -- εμάς εδώ κυλάει στις φλέβες μας ιχώρ γεμάτο αρχαιοελληνικό DNA...

Μαριαλένα, τώρα που έρχονται και τα κρύα -- κουτί θα μας έρθει...

Ανώνυμε 26/9/07 5:40 PM, αμερικανάκι γεννιέσαι -- δεν γίνεσαι...

Basik, φίλε μου,
έχεις μια τάση
να θέτεις τα πράγματα
στη σωστή τους βάση...

Anonymous said...

Κάτι άτομα σαν και σένα basik μια ζωή γλύφουν την εξουσία και νομίζουν οτί αγαπούν την πρόοδο. Σου απαντώ στο επίπεδό σου. Τώρα αν διαβάζω και αν πηγαίνω σε μουσεία σιγά μη σου δώσω και λογαριασμό. Δεν το κάνω για να το παίζω και καλά διανοούμενος και μορφωμένος όπως εσύ. Το ότι το βιβλίο απηχεί πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες μόνο ένας βλάκας δεν θα μπορούσε να το δει. Την ιστορία την γράφουν οι νικητές και νικητές αυτήν την στιγμή είναι οι καπιταλιστές. Τώρα αν αντίπαλοί τους είναι οι συντηρητική αριστερά και οι ακροδεξιοί φονταμενταλιστές (άλλοι καμένοι από 'κει) δεν με απασχολεί καθόλου. Τα ίδιο θεωρώ και για το προηγούμενο βιβλίο. Βαφτίσαμε την Ιστορία επιστήμη για να μπορεί ο καθένας να την γράφει όπως θέλει.

doctor said...
This comment has been removed by the author.
doctor said...

Ο/Η doctor είπε...
Ο/Η Anonymous είπε...
Ευτυχώς αποσύρθηκε το βιβλίο των καπιταλιστών, του SOROS της COCA COLA, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, του Casino Θεσσαλονίκης, των υπουργείων εξωτερικών των ΗΠΑ και Αγγλίας.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ.

26/9/07 5:40 PM

**************

Μην γίνετε αμερικανάκια, απλά παραμείνετε ελληνόφωνα τουρκάκια...
Τα ίδια μυαλά έχετε με τους απέναντι.

Από την στιγμή που εν έτει 2007 πωλούνται βιβλία με προφητίες για ξανθό γένος, η Ελλάς βρίσκεται διανοητικά στην προ των Ορλωφικών εποχή.

doctor

Anonymous said...

να φανταστώ basik είσαι από αυτούς που συμφωνούν με τον βομβαρδισμό της Σερβίας και του Ιράκ.

Anonymous said...

Όποιος δεν μας κάνει doctor αμέσως να το πετάξουμε στις ηλιθιότητες του Λιακο (+Ευλόγησον+).

Anonymous said...

Basik, doctor και λοιποί, μας δουλεύετε; Ήταν ή δεν ήταν το βιβλίο ιστορίας μέρος του Joint History Project που χρηματοδοτείται ΕΠΙΣΗΜΩΣ από την USAID, το αμερικάνικο υπουργείο εξωτερικών, την Κόκα-Κόλα κ.α. ; Οι ίδιοι το λένε στο σάιτ τους και εσείς το αμφισβητείτε; Σε ΑΥΤΟ απαντήστε (γιατί μέχρι τώρα κάνετε τα κορόιδα) και αφήστε τα υπόλοιπα.

Anonymous said...

Μπα αυτά (από πάνω μου) Ανώνυμε δεν τα βλέπουν γιατί πολύ απλά για αυτούς αυτά δεν υπάρχουν. Τα θεωρούν θεωρίες συνωμοσίας. Μα δεν υπάρχει καμιά συνωμοσία αφού τα πράγματα είναι πασιφανή. όλες αυτές οι οργανώσεις υπάρχουν και χρηματοδοτούνται. Τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι απλώς είναι επιστημονική προσπάθεια. Καλά δεν βλέπουν τι τους γίνεται;

λόγια του αέρα said...

πρώτα να σου αποκαλύψω ότι ο ανώνυμος είναι ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, να τον χαιρόμαστε.
Μετά να σου θυμίσω ότι ακόμα και η ιαπωνική λέξη κιμονό προέρχεται από την ελληνική λέξη χειμώνας (τσ, τσ, μα πώς το ξέχασες, θα σε μαλώσω)
και τελευταιιιιίο να σου πω ότι ακόμα γελάω με το ποστ σου. Άν έχουμε χιούμορ με τόσες ανοησίες που ακούμε, με τόσα απαράδεκτα πράγματα που γίνονται στο Ελαδιστάν(κατά το Ιράν που λέει ο basik), αντέχουμε ακόμα, ευτυχώς...

Anonymous said...

είσαι αυτό που λέμε λόγια του αέρα

An-Lu said...

;-)

cyrus said...

Ανώνυμοι, όντως δεν καταλαβαίνετε, ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε; Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η Κόκα κόλα κ.λπ. είναι χρηματοδότες του Joint History Project. Αυτό με το οποίο σπάμε πλάκα είναι η τάση σας να βλέπετε παντού ανθελληνικές συνωμοσίες. Η τάση αυτή σας οδηγεί, μεταξύ άλλων, και στην επιλεκτική ανάγνωση των πληροφοριών. Οι χρηματοδότες είναι δεκάδες, εσείς όμως σταθήκατε σε 2-3 ονόματα που "βγάζουν μάτι". Με την ίδια λογική, οι μεγάλες τράπεζες που χρηματοδοτούν συναυλίες κλασικής μουσικής σίγουρα προσπαθούν να αλώσουν την πολιτιστική παράδοση του ελληνισμού...

Anonymous said...

Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι το βιβλίο δεν είναι προϊόν καμιάς επιστημονικής μελέτης αλλά και αυτό εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα όχι κατ' ανάγκη ανθελληνικά και φιλοτουρκικά. Μάλλον εσύ δεν καταλαβαίνεις. Μη μας ζαλίζετε λοιπόν με επιστημονική ιστορία και άλλες μπούρδες λοιπόν. Όπως θέλουν δικιά τους την ιστορία οι τραγόπαπες έτσι θέλουν και δικιά τους την ιστορία και οι συγκεκριμένοι κύκλοι.

cyrus said...

Και βέβαια είναι προϊόν επιστημονικής μελέτης, ως προς το ότι υιοθετεί μια νέα εκπαιδευτική μέθοδο. Από εκεί και πέρα, και μόνο που αφηγείσαι ένα ιστορικό γεγονός, έχεις ήδη πάρει θέση -- και η θέση αυτή είναι, εξ ορισμού, πολιτική. Θα προτιμούσες, λοιπόν, να μην διδασκόταν ιστορία στο σχολείο;

proinos said...

cyrusgeo

Λέτε να αποσυρθούν οι συναυλίες της Καμεράτας λόγω αντεθνικού μηνύματος?

cyrus said...

Πρωινέ, ναι, κι αυτές πρέπει να αποσυρθούν, αφού, ως γνωστόν, οι τράπεζες είναι ενεργούμενα του "διεθνούς σιωνισμού" και προσπαθούν να επιβάλλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων".

Άει σιχτίρ, πια, με τις συνωμοσίες -- βαρέθηκα...

Anonymous said...

Η Ιστορία μας αφορά όλους και δεν περιορίζεται στα γεωπολιτικά σύνορα. Η προπαγάνδα, με μακροπρόθεσμο πλάνο, είναι κατά βάση και εκ φύσεως εγχώριο θέμα.

Την πρώτη θα την βρεις ΜΟΝΟ μόνος σου, την δεύτερη θα στην ταΐσουν. Αρα ποιο είναι το ζητούμενο;

Να ξέρεις να κρίνεις ορθά και, ιδίως εν προκειμένω, να κατέχεις τη μέθοδο εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων από τα γεγονότα. Ξεχνάμε πως και τα βιβλία ιστορίας γράφουν Ιστορία...

Παρεμπιπτόντως, ποιος είπε πως δεν έχουμε τα ίδια γονίδια και DNA με τους αρχαίους Ελληνες. Κοίταξτε τις μυτόγκες στη φωτογραφία και μετά ρίξτε μια ματιά στα προφίλ των παικτών της εθνικής ομάδας μπάσκετ... Παπαλουκάς ο Ελλην, Διαμαντίδης ο Μακεδών... Μόνο ο Λάζαρος μας βγήκε Βησιγότθος!

Αξιώνουν(test DNA δεν έχουν γίνει) την "γονιδιακή" καταγωγή από τους Ελληνες, την ίδια στιγμή που ως νοοτροπία είμαστε ακόμα Οθωμανοί...

Ζήτω το "Ελληνικό Έθνος tm"!!!

doctor said...

Το ότι κατηγορώ την ελληνική κυβέρνηση η οποία απέσυρε ένα σχολικό βιβλίο για πολιτικούς και μόνο λόγους, ουδόλως σημαίνει ότι συμφωνώ ή διαφωνώ με την διδακτική αξία του βιβλίου για τον απλό λόγο ότι δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις (παιδαγωγική, παιδική-μαθητική ψυχολογία, διδακτική) για να κρίνω ένα σχολικό βιβλίο.

Αν κάποιοι τώρα θέλουν ένα εντεκάχρονο παιδί να βλέπει πτώματα να επιπλέουν, ακέφαλα κουφάρια και κρεμασμένους ανθρώπους και να εμποτίζεται με μίσος, νομίζω ότι μια επίσκεψη σε έναν ψυχίατρο δεν θα έβλαπτε.

Επίσης, δεν βλέπω τι συμφέρον θα μπορούσε να έχει η coca cola από αυτήν την ιστορία και δεν ξέρω αν η μετοχή της 3Ε (θυγατρικής της coca cola) θα κάνει αλεπάλληλα limit down τώρα λόγω της απόσυρσης του βιβλίου της ιστορίας το οποίο μάλλον είχε εκτοξεύσει τα κέρδη της εταιρείας και εμάς μας είχε διαφύγει.

Και η Εθνική Τράπεζα έχασε την ευκαιρία να επεκταθεί στην Σμύρνη, μιας και το έδαφος είχε προετοιμαστεί με το αποσυρθέν βιβλίο της ιστορίας.

Ελπίζω να μην είστε το ίδιο συνωμοσιομανείς με τις συζύγους σας, διότι τότε είστε βαθιά άρρωστοι φίλοι μου, έχετε χάσει την ισορροπία σας.

Και τέλος, μια επισήμανση ψυχολογικής φύσεως: όλοι οι λυσσασμένοι αντιδρώντες του βιβλίου της ιστορίας είναι άντρες.

Φίλος ψυχολόγος μου είπε, ότι πολλοί από αυτούς παρακολουθούν την γυναίκα τους, το κινητό της, τα παιδιά τους, και στην δουλειά νιώθουν συνεχώς ότι απειλούνται.

Αντί επιλόγου, προς αυτούς τους ανθρώπους αφιερώνω ένα απόσπασμα από άρθρο του Πρετεντέρη στο Βήμα:

Παραδέχομαι ότι άνθρωποι κλειστής παιδείας και, κυρίως, εσωστρεφούς νοοτροπίας δεν είναι εύκολο να βαδίζουν συμφιλιωμένοι με τις αλλαγές που συντελούνται γύρω τους. Ζουν σε μια κοινωνία, σε μια Ελλάδα, σε έναν κόσμο που δεν τους αρέσει πια, που δεν τον κατανοούν και δεν τον ευχαριστιούνται. Ισως γι' αυτό τελικώς να επιστρατεύονται κι οι διάφορες συνωμοσίες: όχι μόνο ως απειλή εναντίον όλων αλλά και ως ερμηνευτικός μηχανισμός μιας αλλαγής την οποία ορισμένοι δεν μπορούν να κατανοήσουν, άρα και να αποδεχθούν.


Το ΒΗΜΑ, 28/09/1997 , Σελ.: B02
Κωδικός άρθρου: B12448B021
ID: 37745

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12448&m=B02&aa=1

doctor

Anonymous said...

Μάλιστα σύμφωνα με 'σένα και τον Πρετεντέρη (να τον χαίρεσαι τον ομοϊδεάτη σου) είμαστε ψυχοπαθείς όσοι αντιδράμε στο βιβλίο. Αν απαντήσω είπε ο γάιδαρος το πετεινό κεφάλα θα πέσω στο επίπεδό σου; Όταν δεν έχουμε επιχειρήματα επιστρατεύουμε την ύβρη.

λόγια του αέρα said...

Ο/Η Anonymous είπε...
είσαι αυτό που λέμε λόγια του αέρα

Ευχαριστώ αλλά αυτό δεν ήθελε και πολύ μυαλό, διαβάζεις το όνομα και το καταλαβαίνεις.

Ας λύσουμε ένα ακόμα κουίζ: μήπως το βιβλίο είναι συνομωσία των ιμπεριαλιστών εναντίον του αγωνιστικού κινήματος με απώτερο στόχο τη διάβρωση της νεολαίας και την καταστροφή του αλάθητου (όπως ο πάπας ένα πράγμα) ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος;
Επίσης μη λες τους παπάδες τραγόπαπες, δεν κάνει να βρίζεις έτσι τους συμμάχους τους, τσ τσ τσ, ντροπή...

"Με την ίδια λογική, οι μεγάλες τράπεζες που χρηματοδοτούν συναυλίες κλασικής μουσικής σίγουρα προσπαθούν να αλώσουν την πολιτιστική παράδοση του ελληνισμού..."
Εννοείται, cyrusgeo, εννοείται, αλλά πού μυαλό να το καταλάβουμε και αυτό...δράμι δεν μας έμεινε, και αμερικανάκια και πουλημένα

Anonymous said...

Να υπενθυμίσω πως:

Το "Live your myth in Greece" είναι σλόγκαν της διεθνούς τουριστικής καμπάνιας, όχι προσταγή για τους πολίτες!

"Αλήθεια, έχεις πάει Ελλάδα;"

Ή αλλιώς, έλα μουνί στο τόπο σου(κι αυτόν μουνί τον κάναμε!)...

Anonymous said...

Λόγια του αέρα και Cyrusgeo,

"Με την ίδια λογική, οι μεγάλες τράπεζες που χρηματοδοτούν συναυλίες κλασικής μουσικής σίγουρα προσπαθούν να αλώσουν την πολιτιστική παράδοση του ελληνισμού..."

Χάνετε για άλλη μια φορά το προφανές...
Ξεχνάτε τις διαφημίσεις και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που τις χρηματοδοτούν!
Ανοίγουμε και κάνα Λιακόπουλο ρε!!!

Anonymous said...

περισσότερες λεπτομέρειες:
http://theamapati.wordpress.com/2006/12/29/281206/

Καληνύχτα για σήμερα

Anonymous said...

Που το βρήκες αυτό ρε μεγάλε. Σε ευχαριστώ. Δηλαδή ένας εθνικιστής από άλλη χώρα προσπαθεί να μας μάθει ιστορία. Καλό. Αυτά να τα βλέπουν ορισμένοι εδώ μέσα.

mickey said...

Σχολιάζω το ζήτημα σε διάφορα blogs (και στο δικό μου), αλλά θαρρώ πως το παρόν είναι το πλέον ...διασκεδαστικό.

(αυτό δεν το κάνει λιγότερο σοβαρό - απεναντίας)

Ειδικά αυτό με το Μέγαρο ήταν άπαιχτο!

Υποθέτω πάντως πως οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού μάλλον στην πλάκα πρέπει να το έχουν πάρει το όλο ζήτημα. Πιο πολύ και πιο σοβαρά απασχολεί ημάς τους ...μαντράχαλους ;)

Giannis said...

Και ποια είναι η ιστορία που θέλετε να μάθετε δηλαδή; Οι ωραιοποιημένες μπούρδες που προωθούνταν τόσον καιρό από άλλα κέντρα εξουσίας; Αν υπάρχουν συμφέροντα πίσω από το βιβλίο της Ιστορίας, κακώς υπάρχουν, όμως εγώ δεν βλέπω τίποτα τόσο τρομερό, ώστε να παραπέμπει σε συνομωσία. Το πολύ πολύ να μην είναι τέλειο, όπως κανένα άλλωστε από τα προηγούμενά του.
Τα επιχειρήματα των πολεμίων του βιβλίου δεν υπολογίζουν δύο παράγοντες: πρώτον, ότι ένα βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού δεν χρειάζεται να αναφέρει εξαντλητικά όλα τα ιστορικά γεγονότα, καθώς αυτό θα γίνει στις επόμενες τάξεις και πιθανώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεύτερον, αγνοούν εντελώς τον ρόλο του εκπαιδευτικού ως απαραίτητου παράγοντα της μαθησιακής διαδικασίας, λες και σκοπός του βιβλίου είναι να αποστηθιστεί κατά γράμμα από άβουλα όντα. Έξάλλου, στον εκπαιδευτικό προσφέρεται ξεχωριστό βιβλίο με περεταίρω ανάπτυξη, μαθησιακούς στόχους και βιβλιογραφία.
Ας το παραδεχτούμε ότι όλος ο ντόρος για το βιβλίο οφείλεται στην μη ηρωική παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας για τα μέτρα μερικών. Αν οι επικριτές είναι ανίδεοι αναφορικά με την μαθησιακή διαδικασία, τότε συγχωρούνται λόγω βλακείας. Αν όμως ξέρουν, τότε δεν μπορεί, θα έχουν κάποιες περίεργες ιδέες περί της ελληνικής φυλής...

cyrus said...

Ε, πείτε μας, ρε ανώνυμα παλικάρια, ότι είστε θύματα της αντισημιτικής συνωμοσιολογίας, να μην καθόμαστε να ασχολούμαστε με ανοησίες...

Είστε χειρότεροι κι από τον Λιακόπουλο -- κι αυτό λέει πολλά...

Τα παραληρήματα αυτού του τύπου δεν με συγκινούν, και σας παρακαλώ πολύ να πάτε να χύσετε το ρατσιστικό σας μίσος αλλού.

Anonymous said...

Cyrusgeo, έχεις δίκιο για τους χορηγούς. Το σωστό θα ήταν να γράψω ότι "το πρότζεκτ χρηματοδοτείται από τη χλωρίνη Κλινέξ, τις σερβιέτες Always, τα χαρτιά υγείας Σόφτεξ... α ναι, και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ."

Λοιπόν, για να αφήσουμε τα αστεία. Όταν ένα τέτοιο "πρότζεκτ" χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ πάει να πει ότι είναι σύμφωνο με τα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή. Αν εσείς είστε τόσο στην κοσμάρα σας ώστε να μην καταλαβαίνετε ούτε αυτό, με γεια σας με χαρά σας. Αλλά μη μας παριστάνετε τη "σκεπτόμενη" μειοψηφία. Ο Πόντιος ή ο Μικρασιάτης που δεν γουστάρει να διαβάζει σε ελληνικό σχολικό βιβλίο ότι απλώς "συνωστίσθη" δεν είναι περισσότερο κολλημένος από τον κάθε προοδευτικούλη που αρνείται να δει και τα πιο προφανή και αυτονόητα.

doctor said...

Ο mickey είπε...

Υποθέτω πάντως πως οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού μάλλον στην πλάκα πρέπει να το έχουν πάρει το όλο ζήτημα. Πιο πολύ και πιο σοβαρά απασχολεί ημάς τους ...μαντράχαλους ;)

27/9/07 12:22 AM

*******

Μίκυ, τα πιτσιρίκια γούσταραν το νέο βιβλίο γιατί ήταν λίγες σελίδες και πανεύκολο.
Έχω ρωτήσει αρκετά παιδάκια φίλων και συγγενών και όλα μου δώσανε την ίδια απάντηση.

Το θέμα που ανέκυψε είναι πολιτικό και όχι ιστορικό ή παιδαγωγικό.

Έτσι, αντί ο τηλενομάρχης Θεσσαλονίκης να ασχολείται με τα τόσα προβλήματα της περιοχής, βγαίνει σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα νυχθημερόν και αερολογεί για το βιβλίο της ιστορίας.

Οι Θεσσαλονικείς μάλλον έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα και ασχολούνται τώρα με τρίχες και Λιακοπούλειες συνωμοσίες.

doctor

Περαστικός said...

Αυτό που συνέβη με το βιβλίο και ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης ήταν απαράδεκτος. Κάποια αυτονόητα:

1. Το τι ιστορία διδάσκεται στα σχολεία πρέπει να το καθορίζουν οι ιστορικοί σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς. Όχι τα κόμματα, όχι ιερείς και όχι διαφόρων αποχρώσεων ομάδες φωνακλάδων.

2. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία πρέπει να παρουσιάζει τα πραγματικά γεγονότα, τις πραγματικές συνθήκες που τα δημιούργησαν και να είναι αντικειμενική, χωρίς υπερβολικά συναισθηματικά φορτισμένες περιγραφές.

3. Καλό θα ήταν το μάθημα της ιστορίας να προάγει και να ενθαρρύνει την κριτική σκέψη πάνω στα αίτια των γεγονότων και στον διαφορετικό τρόπο που αυτά μπορεί να γίνονται αντιληπτά από τις διάφορες πλευρές. Τα ιστορικά γεγονότα δεν είναι μονοσήμαντα και είναι εξαιρετικά σύνθετα. Η ιστορία επιτυγχάνει όταν κάνει τον μαθητή να καταλαβαίνει ότι ένα γεγονός μπορεί να σημαίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα ανάλογα με το σε ποια πλευρά βρίσκεσαι και ότι είναι πιθανό και οι δύο απόψεις να είναι σωστές, απλώς, η κάθε πλευρά επιλέγει το μέρος της πραγματικότητας που προτιμά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ισοπεδώνονται και όλα αντισταθμίζονται, αλλά ότι είναι αναγκαίο, παράλληλα με την οπτική που υπαγορεύει η εθνική μας ταυτότητα, να μπορούμε και να σκεπτόμαστε και σε ένα άλλο, αντικειμενικό και επιστημονικό επίπεδο. Η ιστορία δεν είναι δυνατόν να νοείται μόνο ως εργαλείο πολιτικής και προώθησης στόχων, είναι και η μελέτη της εξέλιξης της ανθρωπότητας.

4. Καλό είναι τα παιδιά να διδάσκονται μεν όλα τα γεγονότα, αλλά όχι να έρχονται σε επαφή με πράγματα που δεν μπορούν να επεξεργαστούν και να αντιληφθούν. Νομίζω ότι έμαθα ότι οι Τούρκοι βιάζουν και σφάζουν πριν να μάθω τι σημαίνει βιασμός και για πολύ καιρό νόμιζα ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες ήταν άσπιλοι, ιδανικοί ήρωες, όπως οι μαρμάρινες προτομές τους στο Πεδίον του Άρεως ή όπως παρουσιάζονταν στα έργα του Τζέιμς Πάρις. Τι σοκ όταν άρχισα να διαβάζω «πραγματική» ιστορία.

5. Όπου υπάρχουν διχογνωμίες και αμφισημίες, ένα βιβλίο ιστορίας πρέπει να παρουσιάζει τις διαφορετικές απόψεις και το βαθμό στον οποίο επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλους η μία ή η άλλη άποψη. Η ιστορική αλήθεια, δυστυχώς, πολλές φορές μένει για πάντα απρόσιτη και μόνο να εικάζουμε μπορούμε.

6. Ας μην γελιόμαστε όμως, το διακύβευμα της ιστορίας που διδάσκεται στο σχολείο δεν είναι η ιστορική αλήθεια, είναι το τι στρατιώτες, τι ψηφοφόρους, τι πολίτες θέλουμε να δημιουργήσουμε. Πιάσε τους μικρούς, σκοτείνιασέ τους το μυαλό, πότισέ τους με στερεότυπα, εξάρθρωσε την ικανότητά τους για κριτική σκέψη και θα είναι του χεριού σου. Και τι έγινε αν ένα μικρό ποσοστό θα προσπαθήσει αργότερα να ξεφύγει, πόσοι θα πιάσουν να διαβάσουν ένα άλλο βιβλίο αργότερα στη ζωή τους, όταν μάλιστα θα τους έχεις κάνει να μισούν τα βιβλία και να στήνουν πυρές με αυτά στο τέλος της σχολικής χρονιάς;

mickey said...

Καλημέρα κι εδώ!

(μα όπου πάω πάνω στον ...γιατρό μου πέφτω και μάλιστα να απευθύνεται σε μένα - αποκλείεται να ...ξαναρρωστήσω :)))

Και μένα μου άρεσε πολύ το βιβλίο από παιδαγωγικής άποψης και θα ήθελα πολύ να το έχω ως μαθητής. Αν μη τι άλλο, τα παιδιά δε θα ήταν υποχρεωμένα να αποστηθίζουν ολόκληρα κατεβατά ή να θυμούνται με κάθε λεπτομέρεια γεγονότα, πρόσωπα και ημερομηνίες.

Συμφωνώ και με το σχόλιο του Περαστικού (κι αν διαβάσετε το βιβλίο, θα διαπιστώσετε πως δε συμμορφώνεται πλήρως σε όσα θέτει), αν και θαρρώ πως το impact ενός σχολικού βιβλίου στα σημερινά παιδιά δεν είναι και τόσο μεγάλο.

Είναι πολύ πιο εξοικειωμένα με αποτρόπαιες πράξεις (ναι, ακόμα και βιασμούς ή τεμαχισμούς νεαρών κορασίδων) μέσα από παιχνίδια, όπως το Grand Theft Auto και το μπόλικο splatter που εισπράττουν σε καθημερινή σχεδόν βάση από διάφορα μέσα.

Βεβαίως, το σχολείο οφείλει να μη συμμορφωθεί με τέτοια φαινόμενα και να διαπλάθει μελλοντικούς πολίτες ...κάποιας ποιότητας. Δυστυχώς, πέρα από τις εθνικιστικές υστερίες και τις κραυγές των ...γνωστών, φοβάμαι πως και ο υπερβάλλων ζήλος της κας Ρεπούση προς την αντίθετη κατεύθυνση, η αδυναμία της να αφουγκραστεί το κοινωνικό σώμα στο οποίο απευθύνεται (σχολικό εγχειρίδιο έγραψε και όχι ακαδημαϊκή διατριβή) και οι ατυχείς έως απαράδεκτοι χειρισμοί των ακαδημαϊκών και πολιτικών (πρώην και νυν) που ενεπλάκησαν με το ζήτημα, μάλλον έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό και έδωσαν τροφή και πάτημα στους υπερσυντηρητικούς κύκλους.

Ενδεχομένως αν το θέμα με το βιβλίο δε λάμβανε τις διαστάσεις που έλαβε (συνεπικουρούμενων και των ΜΜΕ που δε χάνουν ευκαιρία) ίσως και να μην είχαμε το ΛΑΟΣ στη Βουλή.

Τώρα, μετά και την απόσυρση, επιστρέψαμε σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που είμαστε πριν την εμφάνιση του βιβλίου. Κι ας μην ξεχνάμε πως η Κυβέρνηση που απέσυρε το βιβλίο ήταν εκείνη που το πρότεινε και η ίδια που έκανε τον έναν λανθασμένο χειρισμό πίσω από τον άλλο (δεν έχει σημασία αν άλλαξαν τα πρόσωπα). Μάλλον έκαναν ένα πείραμα, δεν τους βγήκε και μετά τα έκαναν μούσκεμα (όπως έγινε και σε πολλά άλλα, μάλλον πιο σημαντικά ζητήματα, από το άρθρο 16 μέχρι τις πυρκαγιές). Ίσως κάποτε θα πρέπει να μάθουμε σε αυτή τη χώρα πώς να ασκούμε αποτελεσματική πολιτική και να περνάμε ορθές θέσεις, χωρίς να προκαλούνται επεισόδια και κοινωνικές αναταραχές.

Αλλά μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα σε αυτή τη χώρα. Αγωνιζόμαστε διαρκώς για πράγματα που αλλού είναι αυτονόητα και δουλεύουν ρολόι (παιδεία, υγεία, χωρισμός κράτους-εκκλησίας κλπ). Η ιστορία του βιβλίου απλώς πρόσθεσε ένα ακόμα entry στην ατέλειωτη λίστα των απογοητεύσεων.

Πρέπει να την κάνουμε όσοι μπορούμε και προλαβαίνουμε σε ...άλλες πολιτείες.

(τουλάχιστον πρόλαβα κι έκανα μια 44άρα εδώ πριν ...αποσυρθώ κι εγώ :)))

cyrus said...

Μίκυ και Περαστικέ, προφανώς κάποιοι φοβήθηκαν ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν τα επίπεδα εθνικισμού στην Ελλάδα, πιάστηκαν από μία και μόνο λέξη, και κατάφεραν να κάνουν την κυβέρνηση να παλινωδεί.

Ανώνυμε, ναι, και ως γνωστόν οι ΗΠΑ είναι η "αυτοκρατορία του κακού", που έχει σκοπό να αφανίσει όλο τον υπόλοιπο κόσμο...

Giannis said...

Cyrusgeo, υπεραπλουστευτικό είναι αυτό που λες... Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν υπηρεσίες προπαγάνδας οι οποίες χρηματοδοτούν αδιαφανώς διάφορες "μη-κυβερνητικές οργανώσεις", και αυτό γίνεται όχι επειδή οι ΗΠΑ αποτελούν κράτος "μεταφυσικά" κακό, αλλά απλούστατα γιατί προωθούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα σύμφωνα με το δίκαιο του ισχυροτέρου χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους, όχι πάντα ευδιάκριτους.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν οι ΗΠΑ γενικώς μηχανορραφούν ή όχι, καθώς αυτό είναι αποδεδειγμένο. Το θέμα είναι τι ισχύει σε αυτήν την περίπτωση.

cyrus said...

Γιάννη, δεν ξέρω καμία μεγάλη δύναμη, σε οποιαδήποτε περίοδο της ιστορίας, που να μην ενεργούσε και με τους τρόπους που αναφέρεις. Εγώ απλώς ειρωνεύτηκα μια ιδεοληψία που αρέσκεται στο να βλέπει παντού συνωμοσίες και στο να θεωρεί ότι εμείς είμαστε Παναγίτσες ενώ οι άλλοι είναι υποτακτικοί του Σατανά...

Όσοι βλέπουν σκοτεινές αμερικανοσιωνιστικές επιδιώξεις πίσω από το Joint History Project, θα πρέπει:

α) να δείξουν με ποιον τρόπο, ακριβώς, ο σκοπός του είναι επιλήψιμος, και

β) να βρουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους που να υπερβαίνουν το επίπεδο του παρανοϊκού (και αυτός είναι ο σωστός όρος) συσχετισμού γεγονότων και πληροφοριών.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

Αχ, βρε cyrusgeo, τα έχεις μπερδέψει κι εσύ λίγο στο μυαλό σου... Γράφεις: "Αποκρύπτει, όμως, το γεγονός ότι τον κόσμο τον δημιούργησε ο παντοδύναμος Θεός (a.k.a. «Γιαχβέ»), και ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το εγνώριζαν αυτό". Μα αυτό είναι σιωνιστικό! Δεν τον έλεγαν Γιαχβέ τον έναν και μοναδικό Θεό των μη συνειδητοποιημένων ακόμα Χριστιανών Αρχαίων Ελλήνων από τον Σείριο... Τον έλεγαν απλώς Έλληνα!

cyberdustz said...

Εν ολίγοις, Αυτά παθαίνει κανείς αν υποκύψει στις απαιτήσεις κουφιοκέφαλων αριστερών και εφαρμόσει την απλή αναλογική. Διότι, για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμη, μετά την 16τη Σεπτεμβρίου κυβερνά η άκρα δεξιά, το ΛΑΟΣ. Αυτή είναι μόνον η αρχή, έπονται κι άλλες «μεταρρυθμίσεις». Ως τον καθαρό υπαίτιο αυτής της κατρακύλας του δημόσιου βίου καθιστώ τους κουφιοκέφαλους του συνασπισμού και του ΚΚΕ, με το ΠΑΣΟΚ συνοδοιπόρο. Μήπως πρέπει και εσάς να σας υπενθυμίσω τι γράφατε πριν λίγες εβδομάδες; Πολιτική δεν αρκεί να έχεις όραμα, να ξέρεις και πως θα πετύχεις τους στόχους.

cyrus said...

Synas, δεν το πέρασες το μάθημα της συνωμοσιολογίας... Το όνομα "Γιαχβέ" είναι παραφθορά της προσφώνησης "Ίακχε" (αυτοί οι Σημιτικοί λαοί, βρε παιδί μου, ούτε να ακούσουν σωστά δεν μπορούν...). Ημείς εφηύραμεν (και) τον μονοθεϊσμόν...

cyrus said...

cyberdustz, προσπάθησα πολύ να καταλάβω το σχόλιό σου, αλλά δεν τα κατάφερα. Τι σχέση έχει με τη σημερινή κατάσταση η απλή αναλογική -- η οποία, μάλιστα, δεν υφίσταται; Πώς λες ότι κυβερνά ο ΛΑ.Ο.Σ., όταν τέτοιου τύπου αντιλήψεις ζουν και βασιλεύουν και μέσα στη Ν.Δ.; Τι ακριβώς γράφαμε πριν από λίγες βδομάδες, εκτός από την παραίνεση προς τους διαμαρτυρόμενους να μην ρίξουν λευκό και άκυρο και να μην απέχουν;

Το μόνο που άλλαξε μετά τις εκλογές, προς το παρόν, είναι το ύφος με το οποίο βγαίνουν στην τηλεόραση οι καρατζαφερικοί βουλευτές. Για τα υπόλοιπα -- εδώ θα είμαστε, και θα τα δούμε...

basik-ly said...

Genocide, suicide...

Παιδιά σηκωθείτε να... ακούστε το νέο άλμπουμ της Joni Mitchell. Τι να κάνουμε; Καθείς εφ' ω ετάχθη!
Αριστούργημα. Λέγεται Shine.

cyberdustz said...

Απλούστατα, η κυβέρνηση (η κάθε κυβέρνηση) με 155 βουλευτές δεν θα έκανε καμία «απόσυρση». Τώρα στο κάθε της βήμα πρέπει να εκλιπαρεί τον κάθε Καρατζαφέρη.

cyrus said...

cyberdust, δεν συμφωνώ -- αλλά, όπως είπα, εδώ θα είμαστε, και θα δούμε...

Basik, θα το κατεβάσω (μόλις ελευθερωθεί ένα slot στο τόρεντ), και θα το ακούσω. Αν μου αρέσει, θα το αγοράσω (και με τους Arcade Fire αυτό έκανα).

cyrus said...

(και με τους Nouvelle Vague)

Νομίζω said...

Συμφωνώ με τον Αντώνη Κανάκη...
Σε 1,000 χρόνια θα αρχίσει να φαίνεται κάποια καλυτέρευση ως προς την νοοτροπία του Έλληνα.

Υποθέτω, πως θα υποθέτει, πως μέχρι τότε θα έχει εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος.

PiKei said...

Συμφωνόντας απολύτως με το κλίμα του ποστ σου, θα ήθελα να αποσυρθεί πάραυτα και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και το ξενόφερτο Εικοσιτετράωρο που το εμπνεύστηκαν τα γνωστά κέντρα του εξωτερικού...

Π said...

Aναρωτιέμαι, ο ανώνυμος που φωνάζει για τα βιβλία του JHP τα έχει δει; Mπορεί να είναι εξαίρετα, μέτρια ή κατάπτυστα, αλλά δεν συνιστά αυτόματη απόδειξη του ποιού τους το ποιοί τα χρηματοδότησαν. Aν ο ανώνυμος θέλει να έχουν κάποιο νόημα αυτά που λέει, να πάει πρώτα εδώ, να κατεβάσει τα βιβλία, να τα μελετήσει, να βρει αν και τι προβλήματα έχουν και να μας τα δείξει. Mέχρι τότε, οι κοκακόλες και τα λοιπά είναι ...λόγια του αέρα.

doctor said...

Ο/Η Π είπε...
Aναρωτιέμαι, ο ανώνυμος που φωνάζει για τα βιβλία του JHP τα έχει δει; Mπορεί να είναι εξαίρετα, μέτρια ή κατάπτυστα, αλλά δεν συνιστά αυτόματη απόδειξη του ποιού τους το ποιοί τα χρηματοδότησαν. Aν ο ανώνυμος θέλει να έχουν κάποιο νόημα αυτά που λέει, να πάει πρώτα εδώ, να κατεβάσει τα βιβλία, να τα μελετήσει, να βρει αν και τι προβλήματα έχουν και να μας τα δείξει. Mέχρι τότε, οι κοκακόλες και τα λοιπά είναι ...λόγια του αέρα.

28/9/07 6:19 PM

*************

Φίλε "π" διαπράττεις μέγα σφάλμα: μιλάς με φερέφωνο, με ηχείο, κοινώς ματαιοπονείς διότι αυτοί είναι προγραμματισμένοι να επιτίθενται, να ωρύονται, να φωνασκούν και να βωμολοχούν.
Δεν είναι προγραμματισμένοι να σκέφτονται, ευνουχίζονται "εξ απαλών ονύχων" από την εξουσία την οποία υπηρετούν πιστά νομίζοντας ότι την πολεμούν.

Η τέλεια αυταπάτη.

Η εφεύρεση συνωμοσιών το καλοκαίρι από έναν ημι-ιλίθιο υπουργό (θυμάστε τις μπαρούφες περί ασσύμετρων απειλών) και η εμφάνιση με μπουφάν στον καύσωνα α λά Μπους του Μπούλη, όλη αυτή η γελοιότητα, κατάφερε και έπεισε το 67% των ελλήνων ότι η χώρα βάλλεται από ... κάπου!

Τι πιο εύκολο να πειστούν οι ίδιοι χάνοι ότι η Νέα Τάξη, η Παγκοσμιοποίηση, οι Αμερικάνοι, οι Εβραίοι, νυχθημερόν απεργάζονται σχέδια εξόντωσης αυτού του άρτια οργανωμένου, πεντακάθαρου, αδιάφθορου, δημοκρατικότατου κράτους που λέγεται Ελλάδα.

Αυτοί δεν χάνουν το δάσος βλέποντας το δέντρο.
Αυτοί δεν βλέπουν ούτε καν το δέντρο, ώστε να χάσουν στη συνέχεια το δάσος...

καλησπέρες

doctor said...

Ας κάνω και μια 60άρα [που είσαι παλιοπόντικα να με δεις να καρφώνω στον αιφνιδιασμό;] lol

doctor

mickey said...

Έδώ είμαι γιατρέ, αλλά περιμένω την ...66άρα ;)

(τι νόμιζες, θα σε άφηνα έτσι;)

mickey said...

Πάντως, doctor, νομίζω πως το σχόλιο σου (28/9/07 11:07 PM) αδικεί τους Έλληνες. Συχνά άλλωστε τα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων τίθενται με τέτοιον τρόπο που να εκμαιεύουν απόλυτες απαντήσεις.

Π.χ. αν με ρώταγε κάποιος αν θεωρώ το βιβλίο αντιπαιδαγωγικό, ανιστόρητο ή αν εγκρίνω την απόσυρσή του θα έλεγα "όχι". Αν με ρωτούσε αν το βιβλίο έχει λάθη, παραλείψεις ή αποκρύπτει σκόπιμα κάποια ιστορικά δεδομένα, θα απαντούσα "ναι".

Αν κάποιος πάρει μόνο τη μία απάντηση χωρίς τις άλλες σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο, εύκολα θα μπορούσε να με τοποθετήσει σε κάποιο "στρατόπεδο" ή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα (πως είμαι π.χ. "εθνικός μειοδότης" ή "συντηρητικός φανατικός"). Αν όμως πάρει όλες τις απαντήσεις ή ακόμα καλύτερα δει τις απόψεις μου να ξεδιπλώνονται στο blog μου, στο δικό σου, σε αυτό εδώ ή αλλού, θα μπορέσει να καταλάβει καλύτερα. Αν συζητούσε live μαζί μου, ακόμα καλύτερα.

(θυμάσαι φαντάζομαι και άλλες περιπτώσεις πως όποιος έλεγε πως δε θέλει το παιδί του να πάρει Εβραίο/α χαρακτηριζόταν από κάποιους "αντισημίτης")

Ας μη βιαζόμαστε τόσο πολύ στους εύκολους χαρακτηρισμούς και το ...συλλογικό τσουβάλιασμα ;)

Κάποια θέματα έχουν πολλές πτυχές και δεν εντάσσονται σε απλοϊκές διχαστικές λογικές. Άλλα ίσως είναι πιο ξεκάθαρα και σαφή.

(Π.χ. πιστεύω πως αδικείς τους ημι-ηλίθιους. Ο Πολύδωρ είναι μια κλάση μόνος του - ίσως βέβαια να τον συναγωνίζεται ο Μπους :)))

mickey said...

Επίσης θαρρώ πως η άποψη του cyberdustz έχει βάση και θαρρώ πως κατανοώ απόλυτα το σκεπτικό του.

(άσχετα αν δεν έχουμε και τις καλύτερες των (online) σχέσεων)

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η ΝΔ θα απέσυρε το βιβλίο έτσι κι αλλιώς, αλλά με ισχυρότερη αυτοδυναμία θα είχε τουλάχιστον τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να κινηθεί διαφορετικά. Αλλά γνωρίζω (όπως κι εσείς) πως υπάρχουν πολλοί και στα υπόλοιπα κόμματα που επιθυμούσαν την απόσυρση του βιβλίου (οι ταμπέλες "προοδευτικό" και "συντηρητικό" κόμμα είναι μάλλον για ...χαϊβάνια).

Αλλά όπως είπε κι ο οικοδεσπότης, εδώ είμαστε και θα δούμε...

(έχουμε και "Μακεδονικό" εν όψει, ενώ κανείς δεν ξέρει και τι εξέλίξεις θα υπάρξουν στο ΠΑΣΟΚ και τις συνέπειες που θα έχουν στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της χώρας)

mickey said...

Γιατρέ, περιμένω την ...πάσα - 64 γαρ ;)

cyrus said...

Άντε, πόντικα, πάρε πάσα...

mickey said...

Και ...κάρφωμα!!!

mickey said...

(ευχαριστώ Cyrus για την assist - ο γιατρός μας προφανώς έχει κάποια όμορφη ...ασθενή να τον απασχολεί ;))

Μαρία said...

Επειδή μας εχουν όλοι αλλαξει τα φωτα με την ιστορία και πια είναι η αληθινη, και με τις αλλες ιστοριες, που έχουν μπλεξει τα μπουτια τους κι εχουν βγαλει ότι κινειται, πεταει και κολυμπαει ελληνικο. Λες και εκτος της ελλαδας δεν υπηρξε αλλο τίποτε πανω στη γη και κανενας πολιτισμός, Οτι ο Ιησους Χριστός είναι Ελληνας κ.λ.π. Εγω προτεινω να καταργηθεί ολοτελα το μαθημα της ιστορίας ή ότι διδασκεται να εξηγειται στα παιδια ότι είναι παραμυθεξ. ετσι κι αλλιως δεν υπαρχει περιπτωση αντικειμενικοτητας σε αυτό το μαθημα. Και το καλό με το κακό εναλλασσονται αναλογα με την ηθική της καθε εποχής...

Anonymous said...

Προς Π: Το βιβλίο φυσικά και το έχω διαβάσει αλλά στα τόσα που έχουν γραφτεί τι θες να προσθέσω;

Το JHP, πρώτον προωθεί σχολικά βιβλία ιστορίας με συγκεκριμένο "συμφιλιωτικό" προσανατολισμό, δληαδή βιβλία σίγουρα "σιδερωμένα" και λογοκριμένα. Παράδειγμα: Λέμε εμείς ότι τη Σμύρνη την έκαψαν οι Τούρκοι, αλλά οι Τούρκοι λένε ότι την κάψαμε εμείς; Κανένα πρόβλημα: Σστο σχολικό βιβλίο δεν θα αναφέρεται καν ότι κάηκε η Σμύρνη (έστω από... σκουπιδότοπο βρε αδερφέ!) Και ζήτω η ελληνοτουρκική φιλία.

Δεύτερον, σας λένε μέσα στα μούτρα σας ότι το JHP, που κανονίζει τι είδους ιστορία θα διδάσκονται οι βάρβαροι Βαλκάνιοι, χρηματοδοτείται κυρίως από τις ΗΠΑ. Δηλαδή αν κάνει κάποιος τη σκέψη ότι οι Αμερικάνοι τσοντάρουν σε τέτοια "πρότζεκτ" επειδή τα θεωρούν συμφέροντα για τους ίδιους και όχι επειδή τους έπιασε το φιλειρηνικό τους, είναι παράλογος και συνωμοσιολόγος; Εξηγήστε μας στην τελική εσείς που είστε λογικοί άνθρωποι, τι δουλειά έχουν Αμερικάνοι, Γερμανοί και λοιποί να ανακατεύονται στα εκπαιδευτικά άλλων κρατών. Είναι δυνατόν να καλούμαστε να εξηγήσουμε γιατί δεν θέλουμε ανάμειξη ξένων κέντρων στα της παιδείας μας; Έλεος.

cyrus said...

Ανώνυμε 29/9/07 2:03 AM, θα σου απαντήσει και ο Π, φαντάζομαι, αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω όσα λες.

1. Ο Π δεν μιλούσε για το βιβλίο της Ρεπούση, αλλά για τα βιβλία του project.

2. Επίτρεψέ μου να σου προσφέρω ένα άλλο παράδειγμα, πιο ξεκάθαρο: Εμείς μαθαίνουμε ότι στη Μ. Ασία ο τουρκικός στρατός έσφαζε άμαχους Έλληνες. Οι Τούρκοι μαθαίνουν ότι στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός έσφαζε άμαχους Τούρκους. Και οι δυο απόψεις είναι σωστές -- αλλά είναι μονομερείς, λένε τη μισή αλήθεια (άρα είναι χειρότερες από ψέμα), και καλλιεργούν το μίσος. Έχεις κάποιο πρόβλημα με το να αλλάξει αυτό;

3. Το project χρηματοδοτείται και από την ελληνική κυβέρνηση. Άρα, σύμφωνα με το σκεπτικό σου, προωθεί και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, αν δεν σου αρέσει, ζήτα από το Υπ. Εξ. να πάψει να το στηρίζει. Αλλά τα επιχειρήματά σου προς το Υπ. Εξ. θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από "το χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ, άρα είναι κακό".

4. Ανάμιξη ξένων κέντρων στην παιδεία μόνο ένας συνωμοσιολόγος θα έβλεπε. Ο στόχος του project είναι ξεκάθαρος, και διατυπώνεται στη σελίδα του. Αν διαφωνείς με αυτούς τους στόχους, και θέλεις να συνεχίσει να διδάσκεται σε όλα τα Βαλκάνια η εθνικιστική θεώρηση της ιστορίας, υποθηκεύοντας το μέλλον της περιοχής, δικαίωμά σου.

doctor said...

Ο/Η cyrusgeo είπε...
Άντε, πόντικα, πάρε πάσα...

29/9/07 12:04 AM

*****

Ε, το καλύτερο είναι με κλέψιμο, είναι πιο ... one man show!

Τώρα, επειδή έχω μπερδευτεί, πόσοι είναι οι ανώνυμοι, ένας ή περισσότεροι, και το κυριώτερο, ούτε πίσω από ένα ψευδώνυμο δεν μπορούν να κρυφτούν;

Κάποιο αρχαιοελληνικό, π.χ. Παρωπίδης...

doctor

mickey said...

Γιατρέ μου, αν το πήγαινα σόλο με έξι σχόλια καπάκι από το δικό σου, δε θα έκανα one man show, αλλά θα ...έκλεβα εκκλησία!

(και θα είχα να αντιμετωπίσω και αφορισμό εκ Φλόριδος :))

Άσε που είμαι ...team player ;)

Για το JHP ανέβασα ένα ποστάκι με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τους στόχους του. Ελπίζω να μη μου την πέσει κανένας :)))

Π said...

Πάλι τα ίδια ανώνυμε; Tα ακούσαμε αυτά. Kαι ελπίζω να διαβάζεις βιβλία προσεκτικότερα από όσο διάβασες το σχόλιό μου. Δεν σε ρώτησα για το κακοφτιαγμένο βιβλίο της 6ης Δημοτικού, που δεν είναι έργο του JHP, αλλά για τα (τέσσερα) βιβλία του JHP (που εσύ έκανες την πονηριά να αναφέρεις, για να χρησιμοποιήσεις για το μεν στοιχεία που αφορούν τα δε). Ξαναρωτάω: τα έχεις διαβάσει; (Tο παιδαριώδες παράδειγμα που φέρνεις δείχνει πως όχι.)

Eσύ λες ότι το JHP «προωθεί σχολικά βιβλία ιστορίας με συγκεκριμένο "συμφιλιωτικό" προσανατολισμό, δηλαδή βιβλία σίγουρα "σιδερωμένα" και λογοκριμένα.» Aυτοί λένε άλλα:

«Η ιστορία κάθε έθνους ξεχωριστά και της περιοχής συνολικά δεν αντιμετωπίζεται ως συνεχής, ομοιογενής και αρμονική. Οι διχασμοί, οι συγκρούσεις και οι διαφορετικές προοπτικές παρουσιάζονται εξίσου με τα κοινά, ενοποιητικά στοιχεία. Αντί να προβάλλουμε μια ψευδή εικόνα αρμονίας, είναι προτιμότερο να υποδεικνύουμε τρόπους για να διδάξουμε στους μαθητές τη διαφορά και τη σύγκρουση.» [Aπό τον πρόλογο των βιβλίων]

Mπορεί να λένε ψέματα, αλλά απόδειξέ το. Aν δεν έχεις διαβάσει τα βιβλία αυτά και δεν έχεις βρει τεκμήρια από το πραγματικό περιεχόμενό τους αλλά αρκείσαι στο ότι «σίγουρα» θα είναι προβληματικά αφού χρηματοδοτούνται από διάφορες μεριές, τότε φυσικά και είσαι συνωμοσιολόγος. Kαι όσο περιορίζεσαι στην υποψία αντί στην τεκμηρίωση, έχω κάθε λόγο να δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα στα λόγια μιάς διεθνούς ομάδας επιστημόνων παρά στα δικά σου.

Eπιπλέον, γιατί είναι εξ ορισμού πρόβλημα το «σιδέρωμα»; Aν περιλαμβάνει απόκρυψη ή ωραιοποίηση γεγονότων, τότε είναι λογική η διαμαρτυρία. Aν όμως σημαίνει την απομάκρυνση από ψεύδη, μύθους και εθνικιστικές υπερβολές που παρουσίαζαν τον ένα λαό ως άμεμπτους υπεράνθρωπους και τον άλλο ως κατώτερο και μοναδικό φταίχτη για τα πάντα, τότε πολύ καλώς να γίνει το σιδέρωμα.

λόγια του αέρα said...

π,
δεν ήξερα για τα τέσσερα βιβλία του JHP,μπήκα στο λινκ που δίνεις,
θα τα κατεβάσω να τα διαβάσω,
ευχαριστώ.

Υ.Γ.παιδιά, χαρά στο κουράγιο σας να προσπαθείτε ακόμα να μιλήσετε λογικά στους ανώνυμους που είναι ένας ανώνυμος, ο οποίος μόνος του σχολιάζει και μόνος του μετά συγχαίρει τον εαυτό του...

doctor said...

Κάνω έκκληση στην λογική (λέμε τώρα) του "Ανώνυμου Έλληνος" και τον καλώ να επικεντρωθεί στην παρακάτω πρόταση, επιστρατεύοντας κάθε ικμάδα της φαιάς του ουσίας:

"Τι συμφέρον μπορεί να έχει μία χώρα που στηρίζεται στην πώληση όπλων και στην διεξαγωγή πολέμων στο να υπάρχει ειρήνη στα Βαλκάνια, όταν η ίδια πριν λίγα χρόνια τα αιματοκύλησε με το να βομβαρδίσει την Γιουγκοσλαβία;

Για ποιον λόγο να δυναμιτίσει τα οικονομικά της συμφέροντα με το να συμφιλιώσει με το στανιό τους δύο παγκοσμίως καλύτερους πελάτες της, την Ελλάδα και την Τουρκία;".

Δεν τα σκεφτήκατε ούτε μια στιγμή αυτά ω Ανώνυμε Έλληνα;

Δεν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι αυτός που έχει κάβα δεν είναι δυνατόν μετά το κλείσιμο του μαγαζιού να διανέμει φυλλάδια εναντίον της κατανάλωσης αλκοόλ;

...ότι αυτός που έχει μπριζολάδικο στην Βάρη ή στην Χασιά δεν μπορεί να λέει στους πελάτες του την ώρα που παραγγέλνουν ότι τα κοψίδια είναι φουλ χοληστερίνη και καλύτερα να πάνε να φάνε σε κάποιο ...χορτοφαγείο;

... ότι αυτός που έχει sex shop δεν μπορεί να έχει το Ευαγγέλιο ανά χείρας και να μιλά περί ξεπεσμού και ανηθικότητας στο ζευγάρι που προσπαθεί να διαλέξει μαστίγια, ζαρντιέρες και διάφορα άλλα αφροδισιακά σαδομαζοχιστικά αξεσουάρ;".

Δηλαδή με λίγα λόγια, τόσο λίγο μυαλό σας άφησε αυτή η πλύση εγκεφάλου των ανεγκεφάλων Ψωμιάδηδων, Λιακοπουλαίων, Παπαθεμελήδων (Λεωνίδα μου εσύ, κυπαρρίσι μου!), Καρατζαφέρηδων και παπάδων;

Τέτοιες εκπτώσεις στην Λογική δεν δικαιολογούν την θεωρία σας περί απευθείας καταγωγής από τους αρχαίους έλληνες που αν ακούγανε τι λέτε θα σας αποδεκατίζαν όπως τους Μήλιους...

doctor

Anonymous said...

Ευχαριστώ τον "λόγια του αέρα" που ομολόγησε την άγνοιά του για το JHP. Ούτε τα βιβλία που έχουν βγάλει δεν γνώριζε, αλλά βγήκε πρώτος-πρώτος να κοροϊδέψει τους "συνωμοσιολόγους".

Κύριε Π, το βιβλίο ιστορίας το υπερασπίστηκε περισσότερο η Κουλούρη ως πρόεδρος του JHP παρά η ίδια η Ρεπούση. Αν εσείς εδώ δεν βλέπετε τη σχέση μεταξύ JHP και βιβλίου, επιτρέψτε σε όσους δεν χρήζουν οφθαλμιατρικής βοήθειας να τη βλέπουν. Φυσικά έχουν βγει και άλλα κομμάτια του "παζλ" προς τα έξω. Παράδειγμα τα 100.000 $ που έχει δώσει επισήμως το State Department για την "επανεξέταση" της καταστροφής της Σμύρνης. Τώρα θα μου πεις τι σχέση έχει αυτό με το βιβλίο. Σωστά.

******

"Eσύ λες ότι το JHP «προωθεί σχολικά βιβλία ιστορίας με συγκεκριμένο "συμφιλιωτικό" προσανατολισμό, δηλαδή βιβλία σίγουρα "σιδερωμένα" και λογοκριμένα.» Aυτοί λένε άλλα"

Όχι, δεν λένε άλλα:

"The aim is to revise ethnocentric school history teaching by avoiding the production of stereotypes, by identifying attitudes that encourage conflict, by suggesting alternative teaching methods, and by promoting the idea of multiple interpretations of one event. History that instils values of academic rigour and critical analysis would serve as a solid basis for democracy, reconciliation and tolerance in Southeast Europe."

Και εκτός του ότι παρουσιάζεις επιλεκτικά ότι σε βολεύει, δεν καταλαβαίνεις ούτε τι ακριβώς γράφει το απόσπασμα που παραθέτεις:

"Η ιστορία κάθε έθνους ξεχωριστά και της περιοχής συνολικά δεν αντιμετωπίζεται ως συνεχής, ομοιογενής και αρμονική."

Ποια ιστορία λέει ότι δεν αντιμετωπίζεται ως "συνεχής, ομοιογενής και αρμονική"; Όχι μόνο των Βαλκανίων γενικά, αλλά και "κάθε έθνους ξεχωριστά". Το έπιασες το υπονοούμενο;

******

Κύριε doctor, αυτά που γράφεις ούτε μαθητής της έκτης δημοτικού που έχει διδαχτεί το βιβλίο της Ρεπούση δεν θα τα έγραφε. Άσε τις καφενειακές αναλύσεις και εξυπνάδες και ψάξε βρες κανένα σοβαρό βιβλίο για το ποια είναι σήμερα τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ συμφέροντα και οι στόχοι των ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα που λες για Λιακόπουλους και φυλετικές καταγωγές δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που γράφω και δείχνουν πόσο "έντιμο" διάλογο κάνετε.

λόγια του αέρα said...

Ok, έκανα λάθος δεν είναι ο Στυλιανίδης αλλά η Λιάννα Κανέλλη ο ανώνυμος.

"Ευχαριστώ τον "λόγια του αέρα" που ομολόγησε την άγνοιά του για το JHP. Ούτε τα βιβλία που έχουν βγάλει δεν γνώριζε, αλλά βγήκε πρώτος-πρώτος να κοροϊδέψει τους "συνωμοσιολόγους""
Παρακαλώ, παρακαλώ! Με τόσο ανόητα πράγματα χαίρεστε;
1.Αλίμονο σε όποιον λέει ότι τα ξέρει όλα. Λέει ψέμματα.
2.Γιατί συγκρίνετε μήλα και αχλάδια; Για το τι είπατε για το συγκεκριμένο αποσυρθέν βιβλίο της Ιστορίας σας απάντησα. Αλήθεια εσείς το έχετε διαβάσει; Μία φορά τουλάχιστον;
3. Όταν βλέπετε παντού συνωμοσίες των αμερικανών, των καπιταλιστών - εξ'ού και το κομμουνιστής που υπέθεσα ότι είστε, βέβαια μαλλον το ορθότερον ΚΚΕ, γιατί ίσως άλλο το ένα άλλο το άλλο-, των εταιριών, των ξένων υπουργείων, η απλή εξήγηση είναι ότι εσείς έχετε το πρόβλημα, ούτε η λογική, ούτε η επιστήμη. Έπρεπε να διαβάσω τα τέσσερα βιβλία που κατέβασα σήμερα για να το πω;
4. Στο λόγο της γυνακείας μου τιμής δεν βγήκα "πρώτος - πρώτος να κοροιδέψω" όπως το λέτε εσείς, δεν πρόλαβα!

Καληνύχτα!
(Στο σύμπαν που κατοικείτε η ευχή σας χρειάζεται)

basik-ly said...

Μα τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Τόσα χρόνια οι ανώνυμοι ανεγκέφαλοι μας είχαν πρήξει στο αόριστο "διαίρει και βασίλευε των μεγάλων δυνάμεων που στηρίζουν τα μουσουλμανικά τόξα..." Τώρα θα μας φλομώσουν στην "σκόπιμη πολιτική συμφιλίωσης".

Είναι η άποψη του εξπέρ του καφενέ που πριν από τις εκλογές του 2004 επέμενε ως (κ)αφρώδης αναλυτής πως "θα βγει ο Σημίτης επειδή τον θέλουν οι Αμερικάνοι που κάνουν κουμάντο". Με το που ανέλαβε την αρχηγία ο Παπανδρέου ισχυρίστηκε "Είδατε που σας τα 'λεγα; Αυτόν με την Αμερικανίδα μάνα διάλεξαν. Είναι φως φανάρι, απορώ πως δεν το βλέπετε... τυφλοί είστε;"

Και με το που βγήκε ο Καραμανλής δεν είχε καν την τσίπα (ούτε το νιονιό) να παραδεχτεί πως ξεστόμιζε ό,τι παπαγαλίζαν οι υπόλοιποι καφενόβιοι.

Φάρσα forever.

doctor said...

Ανώνυμε:

"Βρε μπαγάσα περνάς καλά κει πάνω..."

Είτε μιλάω σε σένα είτε στον τοίχο είναι το ίδιο και το αυτό.

Για πες μας εσύ που τα ξέρεις όλα ποια είναι τα πραγματικά συμφέροντα των Η.Π.Α.!!!

doctor

doctor said...

... περίμενε να φέρω ποπ κορν και κόκα κόλα ε;

doctor

Π said...

Aνώνυμε:
- Tο απόσπασμα που τώρα παραθέτεις το έχω βάλει προ πολλού (βλ. σχόλια ποστ 9/4/07).
- Δεν έβαλα ό,τι «με βολεύει» αλλά μόνο ό,τι αντιβαίνει σε αυτό που έγραψες.
- Tο ότι «η ιστορία κάθε έθνους ξεχωριστά ... δεν αντιμετωπίζεται ως συνεχής, ομοιογενής και αρμονική» δεν είναι καθόλου υπονοούμενο αλλά αντιτίθεται ευθέως στο ιδεολόγημα της παλαιότερης εθνικιστικής ιστοριογραφίας περί αδιάσπαστης συνέχειας του ελληνικού έθνους και λοιπά κολοκύθια, οπότε για το τι καταλαβαίνω εγώ άσε καλύτερα.
- Kαι εσύ δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έχω πρόθεση να υπερασπιστώ το JHP: την ανάγκη για λογικά επιχειρήματα υπερασπίζομαι. Tα βιβλία μπορεί να είναι κακά, αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται με τις εικασίες για τα δολλάρια. Θα το δείξεις μόνο αν κάνεις λεπτομερή κριτική του περιεχομένου τους (όπως έκανε η Aκαδημία για το βιβλίο της Pεπούση). Όσο δεν το κάνεις αυτό, περαιτέρω συζήτηση περιττεύει.

mickey said...

Διαμαρτύρομαι, διαμαρτύρομαι!

Τα αποσπάσματα από το site του JHP και τα βιβλία του τα ανέβασα από τις 2 το μεσημέρι στο δικό μου blog, αλλά όλο εδώ παίζετε με τον ανώνυμο γι' αυτά.

Μπουχουχουχου, γιατί δε με παίζετε και μένα; :(((

Σνιφ. Μόνο για ...καρφώματα με έχετε (κουράγιο, το 88 είναι κοντά να παρηγορηθώ)


BTW, μια και τα κατεβάσατε (τα βιβλία του JHP εννοώ), για ρίξτε μια ματιά στις σελ. 52 και 62 του πρώτου (με τίτλο "Η Οθωμανική Αυτοκρατορία"). Δε μου φάνηκαν και πολύ ...καλοσιδερωμένα - έχει κάτι ...τσαλάκες που βγάζουν μάτι!

Επίσης στη σελ. 50 έχουμε στον τίτλο ...διπλή ονομασία του γνωστού γεγονότος-ορόσημου:

"Η άλωση της Κωνσταντινούπολης / Η κατάκτηση της Ιστανμπούλ"

(προσωπικά συμφωνώ πολύ με αυτόν τον διπλό προσδιορισμό - προσδίδει κύρος και αντικειμενικότητα, κάτι που είναι απαραίτητο στην ιστοριογραφία)

Θαρρώ πως πολλά ακόμα σημεία των βιβλίων έχουν ενδιαφέρον. Ελπίζω μόνο να μη ζητήσετε κι από μένα λεπτομερή κριτική του περιεχομένου τους - θα μου πάρει ...αιώνες :))

mickey said...

Αντιγράφω επίσης δύο κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά αποσπάσματα από τη Γενική Εισαγωγή που υπάρχει στο 1ο βιβλίο του JHP (μεταξύ όσων άλλων παρέθεσα εδώ):

"Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης είναι ένας άλλος μείζων στόχος της διδασκαλίας της ιστορίας. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τεκμήρια που παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου γεγονότος. Άλλωστε και μόνη η παράθεσή τους υπονομεύει τη βεβαιότητα της μίας και μοναδικής αλήθειας."

και

"Μέσω της διδασκαλίας της ιστορίας οι μαθητές θα πρέπει να αποκτήσουν την ικανότητα να αξιολογούν τις ανθρώπινες πράξεις και να διατυπώνουν ηθικές κρίσεις. Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης δεν μπορεί να εξαντλείται στην απλή διατύπωση αμφιβολιών: θα πρέπει να διαμορφώσει υπεύθυνους πολίτες με ηθικές αξίες, ικανούς να αντιστέκονται σε απόπειρες χειραγώγησής τους."

(οι επισημάνσεις με bold περιέχονται αυτούσιες στο βιβλίο)

Τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι επώνυμοι, αλλά κυρίως οι ...ανώνυμοι; Δε μου φαίνονται και τόσο ...καλοσιδερωμένα πάντως - τη Stirella, τη Stirella!

Π said...

Tο 2ο βιβλίο του JHP παραθέτει ένα ωραίο απόσπασμα του 1881, που δείχνει τι θεωρούσαν κάποτε ιστορία:

«Σκοπός της εν τω δημοτικώ σχολείω διδασκαλίας της Ελληνικής Ιστορίας είναι ουχί η των ιστορικών συμβάντων, των χρονολογιών και των ονομάτων προσώπων απομνημόνευσις και η εν γένει εν τη συνειδήσει του παιδός αποταμίευσις ύλης ιστορικής, αλλά το μεν ή δι' αυτής ηθική μόρφωσις αυτού, η έμπνευσις φρονήματος εθνικού και φιλοτιμίας, όπως καταστή μέλος άξιον του μεγαλουργήσαντος έθνους, το δε η συστηματοποίησις εκ των ενόντων των ιστορικών γνώσεων, ας εκ των διαφόρων μαθημάτων, των εν τω σχολείω διδασκομένων επορίσθη, και η ιδιοποίησις αυτών. Εκ της επιγνώσεως του μεγαλείου και της δόξης των προγόνων, γενομένων ανδρών αγαθών διά της φιλονομίας, της ακαμάτου δραστηριότητος, της ανδρείας και της μεγαλοφροσύνης, εξ ης η καταφρόνησις των υλικών αγαθών και του θανάτου προ της ελευθερίας και του καθήκοντος εγγυάται εν τη ψυχή του νέου Έλληνος συν τω θαυμασμώ και ο πόθος προς ζήλωσιν αυτών και συνέχισιν του ενδόξου εθνικού βίου.»

Tο κείμενο λοιπόν λέει ότι σκοπός της διδασκαλίας της ιστορίας είναι η έμπνευση εθνικού φρονήματος και φιλοτιμίας, η επίγνωση του μεγαλείου και της δόξας των προγόνων, και η ηθική μόρφωση. Aν αυτά είναι ιστορία, εγώ είμαι ο πάπας. Kαι οι πρόγονοι έδειχναν -λέει- φιλονομία, ακάματη δραστηριότητα, ανδρεία, μεγαλοφροσύνη και καταφρόνηση των υλικών αγαθών και του θανάτου για χάρη της ελευθερίας και του καθήκοντος. Για να μην πάμε μακρυά, ας πάει ο ανώνυμος στο blog του doctor να δει πόση φιλονομία, μεγαλοφροσύνη, καταφρόνηση των υλικών αγαθών κτλ. χαρακτήριζε τους Έλληνες.

mickey said...

Ε, καλά, είναι γνωστόν πως ημείς οι Έλληνες ανέκαθεν καταφρονούσαμε τα υλικά αγαθά και ήμασταν ...υπεράνω.

Και συνεχίζουμε μέχρι της σήμερον.

(αν δεν είναι τουλάχιστον Καγιέν δε λέει, έτσι;)

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

Ουπς! Πρέπει να μελετήσω τον Λιακόπουλο καλύτερα...

Anonymous said...

Αν ήξερες, κύριε Π, πόσο βαριέμαι να σου ξανααπαντάω κυριακάτικα. Αλλά αφού επιμένεις: Τα βιβλία ιστορίας που διδάσκονταν στα δημοτικά της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας εκείνη την εποχή ΔΕΝ ήταν εξίσου εθνοκεντρικά με τα ελληνικά; Τι ήταν, "πολυπολιτισμικά"; Έλεος, για το 1880 μιλάμε. Με τα σημερινά κριτήρια θα κρίνουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα του 19ου αιώνα;

Επίσης: Το Νο 1 θέμα τότε για την Ελλάδα ήταν αυτό της εθνικής ολοκλήρωσης. Μπορεί εσείς εδώ να είστε "υπεράνω" τέτοιων σκοπιμοτήτων, αλλά κάποιοι έπρεπε να πολεμήσουν για να δημιουργηθεί αυτό το κράτος. Αν οι μαθητές της εποχής είχαν λάβει ρεπούσεια παιδεία θα πηγαίνανε να θυσιαστούν για την πατρίδα; Σοβαρολογούμε; Η καλλιέργεια "εθνικού φρονήματος και φιλοτιμίας", που κοροϊδεύετε τώρα εσείς, τότε ήταν αυτονόητη προϋπόθεση για έναν πανεθνικό αγώνα. ΜΠΡΑΒΟ λοιπόν στο ελληνικό σχολείο της εποχής αν όντως καλλιέργησε τον πατριωτισμό και το εθνικό φιλότιμο των μαθητών του.

cyrus said...

Ανώνυμε, άλλ' αντ' άλλων...

Το θέμα δεν είναι ότι είχαν τέτοιες απόψεις το 1880 -- το έχουμε πει, άλλωστε, τότε ο εθνικισμός είχε κάποιο ρόλο να παίξει.

Το θέμα είναι ότι αυτές οι απόψεις επικρατούσαν στην Ελλάδα μέχρι και πριν ολίγα χρόνια. Και στη σημερινή εποχή (εδώ και μερικές δεκαετίες, εδώ που τα λέμε...) ο εθνικισμός μόνο προβλήματα δημιουργεί.

Π said...

Kάποια κριτική για το περιεχόμενο των βιβλίων του JHP, παρακαλώ;
Tο απόσπασμα δείχνει ακριβώς ότι οι εθνικιστές ωρύονται και σήμερα με τα μυαλά του 1880.
Aλλά αφού δήθεν βαριέσαι, γιατί δεν πας να ασχοληθείς με κάποιο blog που να σου αρέσει;

doctor said...

Έγραψε ο Ανώνυμος έλλην:

"Με τα σημερινά κριτήρια θα κρίνουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα του 19ου αιώνα;".

Σωστός. Σωστότατος.
Μόνο που δυο γραμμές παρακάτω αυτοαναιρέθηκε ο τάλας:

"Αν οι μαθητές της εποχής είχαν λάβει ρεπούσεια παιδεία θα πηγαίνανε να θυσιαστούν για την πατρίδα;"

Τι να γράψεις περεταίρω;
Και το αυτογκόλ στο παιχνίδι είναι.
Δεν πειράζει...

doctor

Anonymous said...

o doctor ta exei completely hamena. Den jerei na diavazei, den jerei kai na grafei

Π said...

Back to start, λοιπόν, μήπως μάθει να διαβάζει και ο ανώνυμος.

Tο ποστ δεν παίρνει θέση υπέρ του βιβλίου της έκτης δημοτικού: απλώς ειρωνεύεται την απόφαση του νέου υπουργού και διακωμωδεί τη νοοτροπία των κύκλων που πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις. Eίναι άλλο πράγμα το πόσο προβληματικό είναι το βιβλίο και άλλο πράγμα το πώς αντιμετωπίστηκε από τους χυδαίους εθνικιστές και από την κυβέρνηση.

Eδώ απλόχερα επικρίσεις για το βιβλίο (κυρίως από δασκάλους - περιλαμβάνει και λινκ με τις παρατηρήσεις της Aκαδημίας), του τύπου που έπρεπε να γίνονται, δηλαδή με σχόλια για το πραγματικό περιεχόμενό του και όχι με κραυγές, κινδυνολογίες και συνωμοσιολογίες.

Kαι εδώ ένα κείμενο που νομίζω πως συνοψίζει εύστοχα όλη την ουσία του ζητήματος.

ΦΑΝΤΙ said...

Το δικαιολογημένο μένος προς τους παπάδες και γενικά την θρησκεία για την οπισθοδρόμηση, όμως, δεν πρέπει να θολώνει την κρίση των ιστορικών γεγονότων για τους "φίλους" Τούρκους οι οποίοι έχουν κάτι αιώνες να διανύσουν για να γίνουν πραγματικοί γείτονες ... όχι βέβαια ότι και εμείς δεν έχουμε να διανύσουμε κατιτίς ;)

Όσοι αγαπούν τα καθαρά λόγια και τα σωστά στοιχεία, εδω θα βρουν τα πραγματικά αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών...

mickey said...

Πολύ ενδιαφέροντα τα links σου "Π". Δεν ξέρω αν ο Ανώνυμος θα μπει στον κόπο να τα διαβάσει, αλλά εγώ τα ...καταβρόχθισα ;)