23.2.08

Σελίδα 123...

(Κατόπιν πρόσκλησης από την Ιφιμέδεια.)


Α) cyrusgeo

Τα κοντινότερα βιβλία που έχω κοντά μου αυτή τη στιγμή που γράφω μπροστά στον υπολογιστή είναι τα βιβλία που μεταφράζω, ένα κάρο λεξικά, και τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις της Βίβλου — γιατί μου χρειάζεται στη μετάφραση, μη νομίσετε τίποτε άλλο...

Επομένως, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τίποτε απ' αυτά στο παιχνίδι της σελίδας 123.

Αντ' αυτών, θα χρησιμοποιήσω το βιβλίο που κάθεται (από το καλοκαίρι που το άρχισα — κι ακόμα δεν το έχω τελειώσει, ο ακαμάτης) αναπαυτικά πάνω στο λιλιπούτειο subwoofer δίπλα στο κρεβάτι μου. Θα κλέψω λίγο, βέβαια: θα χρησιμοποιήσω την 5η, 6η και 7η περίοδο, αντί για την 6η, 7η και 8η που απαιτεί το παιχνίδι, γιατί μετά την 7η αρχίζει άλλο κεφάλαιο.

Richard Dawkins, The God Delusion.

Σελίδα 123 — σε δική μου μετάφραση:

[Ο συγγραφέας μιλά προηγουμένως για τον Κώδικα Ντα Βίντσι και για τις αντιδράσεις των πιστών στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία.]

Είναι όντως επινοημένο, από την αρχή ως το τέλος: εφεύρημα, αποκύημα φαντασίας. Από αυτή την άποψη, είναι ακριβώς όπως τα ευαγγέλια. Με μόνη διαφορά ότι τα ευαγγέλια είναι αρχαία αποκυήματα φαντασίας, ενώ ο Κώδικας Ντα Βίντσι είναι σύγχρονο αποκύημα φαντασίας.


Β) Π

Δεν έχει καμμιά δουλειά εδώ η ντροπή
Εδώ το βίτσιο δεν δαμάζεται, όλα τα αψηφάει
Εδώ κι ο πάγος παίρνει φωτιά
Και η επιθυμία αποπλανά τον νου


-- Άμλετ, μτφ. Χειμωνά, εκδ. Κέδρος, σελ. 123.

Ομολογώ ότι έκανα μιά μικρή ζαβολιά. Δίπλα μου ήταν οι πέντε μεταφράσεις του Άμλετ που σκάλιζα αυτόν τον καιρό: κοίταξα και στις πέντε το ορισθέν σημείον και διάλεξα όποιο ήταν πιο ενδιαφέρον.

Προχωρώ επομένως και σε νέα ζαβολιά:



-- Bach, Έργα για Βιολί, εκδ. Dover, σελ. 123.

8 comments:

Zaphod said...

Ωραίοι και οι δύο!

@cyrusgeo
Και γω τι θα βάλω τώρα ε; ε;

love&kisses
zaphod

Ιφιμέδεια said...

Εκπληκτικές επιλογές.
Παίξατε το παιχνίδι θαυμάσια.


@Cyrusgeo: έκανες την επιλογή που θα λάτρευε ο Κυρτάτας...

@Π: Έχω μιά αμυδρή εντύπωση, τι εντύπωση δηλαδή, βεβαιότητα, ότι αυτοί οι στίχοι θα ήταν πολύ ταιριαστοί για tagline στο blog σας εδώ!

@Και στους δύο: Η εντιμότητά σας με κάνει να ομολογήσω και τη δική μου ζαβολιά. Το πρώτο βιβλίο που έπιασα στο χέρι μου για το παιχνίδι -αυτό που το διαβάζω αυτή την εποχή- ήταν το Λογοδοσία μιας Ζωής, η αυτοβιογραφία του Κων. Τσάτσου. Το σημείο εκείνο όμως έτυχε να στερείται ενδιαφέροντος, (ο Κ.Τ. είχε περάσει με επιτυχία στις εξετάσεις του και τον συνεχάρη ο Βενιζέλος) και έτσι στράφηκα στο επόμενο που ετοιμάζομαι να διαβάσω.

Ουφ! Αμαρτία εξομολογηθείσα, κλπ. κλπ.

cyrus said...

zaphod, τίποτα σε Σαμ Χάρις, δεν έχεις;

Ίφι, μας κολακεύετε, και νιώθουμε άσχημα. Εξάλλου, ξέρουμε πολλούς που θα διαφωνούσαν με τν άποψή σου, και θα μας αποκαλούσαν "στεγνούς ανθρώπους" "ψυχρούς ορθολογιστές", και άλλα τέτοια φαιδρά...

Anonymous said...

Εμενα δε με καλεσε κανεις στο μπλογκοπαιχνιδο αυτο :(
κλαψ κλαψ κλαψ...

cyrus said...

Ανήσυχε, μόλις είχα ένα ντεζαβού...

Anonymous said...

Τι ειχες;

Anonymous said...

Το έχεις ξαναπεί αυτό, λέω.

cortlinux said...

Και τα δύο όμορφα.


την αυταπάτην την "περνάω" δεύτερη ανάγνωση τώρα :-)

Αν και μου άρεσε περισσότερο η ζαβολιά του π

ωραίος ο συνδυασμός π ;-)