4.2.08

Πώς έγινα πλούσιος σε τέσσερις μέρες...

Γράφει ο Π


...χωρίς να κουνήσω το δαχτυλάκι μου (διότι εκτός από οκνηρός είμαι και εξόχως τυχηρός: για την ακρίβεια, έχω κονιορτοποιήσει τους νόμους των πιθανοτήτων).

Το Ιταλικό ίδρυμα Vittorio έχει ως στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπου, της παιδείας και της κοινωνίας. Για να γιορτάσει τα 30 χρόνια του, έδωσε πρόσφατα από 1.000.000 δολλάρια σε εκατό ανθρώπους που επελέγησαν τυχαία (από websites και από εκατομμύρια αποδείξεων σουπερμάρκετ παγκοσμίως). Ένας από τους τυχερούς ήμουν και εγώ, όπως με πληροφόρησε e-mail που έλαβα στις 22 Ιανουαρίου.

Την ίδια μέρα κέρδισα και ένα καινούργιο Range Rover συν 500.000 λίρες, όπως μου ανακοινώθηκε από το αγγλικό γραφείο που έχει αναλάβει την προώθηση της εταιρείας.

Την επομένη μου ανακοινώθηκε ότι ήμουν επίσης ένας από τους τυχερούς που κέρδισαν 1.200.000 λίρες στη διαφημιστική διεθνή διαδικτυακή κλήρωση που κάνει κάθε χρόνο ο Κρατικός Οργανισμός Λαχνών της Αγγλίας.

Δύο μέρες μετά, πληροφορήθηκα ότι μου έτυχε και ο πρώτος λαχνός σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προώθηση του internet, που το έχει αναλάβει Ισπανικό Γραφείο. Κέρδος 987.248 ευρώ - και 26 λεπτά, παρακαλώ.

Την ίδια μέρα, καθότι εξαιρετική καμπάνια δεν κάνει μόνον η Rover, με ειδοποίησαν από την BMW ότι με περιμένουν άλλες 500.000 λίρες συν μία απαστράπτουσα Series 5.

Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο του 2000 είχε, αλλοίμονον, σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα ο Γερμανός επιχειρηματίας Andreas Schranner, η γυναίκα του, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Ο Άγγλος δικηγόρος και οικονομικός σύμβουλός του, στον οποίον ο Schranner είχε εμπιστευθεί τη διαχείριση ενός ποσού 14.000.000 λιρών, απελπίστηκε πια να ψάχνει χωρίς επιτυχία κάποιον συγγενή των αδικοχαμένων για να του παραδώσει την κληρονομιά και απευθύνθηκε βεβαίως σε μένα, προσφέροντάς μου το 20% του ποσού για τις προσπάθειές μου.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχω (χωρίς να υπολογίζω το Rover και την BMW, που θα τα πουλήσω για να πάρω κάποιο αξιόλογο αυτοκίνητο) 8.146.636 ευρώ (και 26 λεπτά). Αντιλαμβάνεσθε, κατόπιν τούτων, το σκοπό αυτού του ποστ: νομίζω πως εδώ και δέκα μέρες έχω ασφαλώς περιέλθει όλως επαξίως στο στάτους του λίαν περιζήτητου γαμβρού (ιδιαιτέρως, μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και πόσο δυσδιάκριτο είναι πλέον εν τω ορίζοντι το άκρον του πουλίου μου μετά από όλους τους μεγεθυντές που έχω πάρει μέσω mail)...

---------------

Εκτός από το ότι δεν είναι φυσικά δυνατόν να αληθεύουν ποτέ τέτοια ουρανοκατέβατα για οργανισμούς που μοιράζουν πακτωλούς χρημάτων και για κληρώσεις στις οποίες κερδίζεις χωρίς να έχεις λάβει μέρος, σημειώνω και τη λεπτομέρεια που αφορά στις ηλ. διευθύνσεις των υποτιθεμένων αποστολέων: ο Άγγλος μεγαλοδικηγόρος έχει διεύθυνση επικοινωνίας "@excite.com", το ιταλικό ίδρυμα και το αγγλικό γραφείο στο Hong Gong, το ισπανικό στη Γερμανία, ο αγγλικός ΟΠΑΠ στο googlemail και η BMW στο ...Πανεπιστήμιο του Delaware!

Σίγουρα θα έχετε λάβει κι εσείς mail αυτού του τύπου. Πραγματικά δυσκολεύομαι να συλλάβω ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν και πέφτουν θύματα τέτοιας κοροϊδίας. Κι όμως... Για να κυκλοφορούν τόσο πολλά τέτοια mail σημαίνει πως βρίσκουν έδαφος. Σε άρθρο της Guardian ένας τέτοιος απατεώνας αναφέρει ότι κάθε μέρα έστελνε 500 mail και έπαιρνε περί τις 7 απαντήσεις. Όταν απαντάνε, παρατηρεί, ξέρεις ότι κατά 70% θα τους τα πάρεις...

Πρόκειται για την απάτη που έχει γίνει γνωστή ως 'Nigerian 419' (419 είναι το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα της Νιγηρίας, στην οποία φαίνεται να πρωτοάνθησε το σύστημα). Αν ανταποκριθείς σου ζητούν κάποια χρήματα, π.χ. για τα έξοδα ασφαλούς αποστολής ή τους φόρους, κι αν δουν ότι τσιμπάς εφευρίσκουν νέες δικαιολογίες για περαιτέρω αφαίμαξη. (Ο 'δικηγόρος' ήταν πιο ενδιαφέρων: ανάμεσα στα υπόλοιπα δικαιολογητικά ήθελε να του στείλω και σκαναρισμένο το διαβατήριό μου!) Σχετικές είναι και οι εκκλήσεις για οικονομική ενίσχυση δήθεν βαρειά αρρώστων και διάφορα άλλα τεχνάσματα. Μπορείτε εύκολα να βρείτε πληθώρα στοιχείων και περιπτώσεων, π.χ. σε αυτό το site, που είναι αφιερωμένο στο ζήτημα.

---------------

ΥΓ. Στις 31 του μηνός κέρδισα λέει και 750.000 λίρες από την "Microsoft Promotion", αλλά και 420.000 λίρες από ένα "conglomerate of some multinational sponsors of the premier league". Με τη ρέντα που έχω, ποιός με πιάνει!

20 comments:

JustAnotherGoneOff said...

Κέρδισες ένα cd.

αθεόφοβος said...

Θα σου στείλω και μερικά ακόμα από αυτά που θα πάρω απο κάτι κληρονομιές που θα μου έρθουν από την Μπουργκίνα Φάσο!

Rodia said...

Η Νιγηρια ακομα δουλευει. Προχτες ελαβα ενα ακομα... κληρονομητηριο!
Ασε που εχουμε και ενα δικο μας. Ενα πανεξυπνο ΕΛληνα -τσακαλι, που λενε- ο οποιος ακομα κυνηγαει να παρει πισω τα καμποσα μυρια που εδωσε εναντι εξοδων στον καπατσο "νηγηριανο" κομιστη. Καθως φαινεται, θα κυνηγαει για πολυυυυυ ακομα, τυφλα να 'χουν οι μαραθωνοδρομοι λεμε.
Α! σε σκιζω: κερδισα και το ΛΟΤΤΟ Αυστραλιας!!! 2.000.000 ντολλαρς -μοναχα.
Για το πενις εχω ανεβασει ποστ παλιοτερα...

An-Lu said...

Δώσε κι εμένα μπάρμπα ;-))))

Anonymous said...

Μα τι τυχεροί που είστε όλοι! Εγώ μόνο κάτι ανούσια μηνύματα φίλων ή για δουλειά παίρνω. Την ατυχία μου...

dmast said...

Και για να δείτε το θέμα σε βάθος, ρίξτε μια ματιά εδώ:
http://www.geocities.com/apatesgr/index.html

Ιφιμέδεια said...

Χωρίζω τον άντρα μου και σε παντρεύομαι! Με τέτοια λεφτά αισθήματα δεν σ'αφήνω!

Παρεμπιπτόντως εμένα γιά κάποιο λόγο μου στέλνουν τις πονεμένες ιστορίες με τους δικτάτορες/εξόριστους επιχειρηματίες που πρέπει λέει να διευκολύνω να διεκδικήσουν την περιουσία τους.

Ανησυχώ μη την πάθω σαν τις ελληνικές ταινίες που πρέπει να κάνεις λευκό γάμο γιά να πάρεις την κληρονομιά...
;)

Αταίριαστος said...

Εγώ πάλι παίρνω συνέχεια e-mails από ελληνικές τράπεζες (στις οποίες δεν είμαι πελάτης) που λένε ότι για να συνεχίσουν να μου παρέχουν υπηρεσίες e-banking (που ποτέ δεν χρησιμοποίησα) θα πρέπει να επιβεβαιώσω τα στοιχεία. Το "απολαυστικό" είναι ότι είναι γραμμένες σε φρικτότατα ελληνικά (ίσως προϊόν αυτόματης μετάφρασης).
Δείτε δείγμα:
" Ο λογαριασμος σας εχει Limited. Εμεις που αναθεωρηθηκε προσφατα στοιχεια της πιστωτικης σας καρτας, και φαινεται οτι χρησιμοποιειτε την ιδια πιστωτικη καρτα για 2 λογαριασμους. Οπως μπορειτε να διαβασετε και μας User Agreement (τμημα 2.13) δημιουργια πολλαπλων λογαριασμων ειναι αυστηρα απαγορευμενη. Ειστε τωρα καλειται να παρασχει πληροφοριες σχετικα με το λογαριασμο σας. CitiBank θα διερευνησει το θεμα γρηγορα και αν η ερευνα ειναι υπερ σας, θα αποκαταστησει το λογαριασμο σας"

Αν, μία στο εκατομμύριο, πίστευα ότι η επιστολή είναι γνήσια, η πρώτη μου δουλειά θα ήταν να πάω στην τράπεζα και να πλακώσω στο ξύλο τον συντάκτη της επιστολής.

Anonymous said...

Δώσε κι από δω τίποτις!

Anonymous said...

Αταίριαστε, ναι, αυτά τα μέιλ από τράπεζες είναι όλα fake! Εγώ παίρνω σταθερά από τη citibank πάντως! Απορώ δλδ αν και ποιοι απαντάνε σε αυτά...

Mogwai said...

ναι καλα τετοια να λες στο κοσμο, εγω ξερεις ποσα κερισα ετσι? οχι ξερεις?

α

ξερεις ε?

cyrus said...

Παιδιά, δεν ξέρω πού χάθηκε ο Π -- μάλλον σε τίποτα Μπαχάμες θα 'ναι και θα ροκανίζει τα μύρια...

ONOMATODOSIA said...

απ το τιποτα...
καλα
ειναι και τα με ι λ.



χο! χο!

JustAnotherGoneOff said...

Έλληνας Κροίσος μπλόγκερ με δικό του νησί,

με ένα γράμμα...

χμμμ, ποιός να είναι...;

Π said...

cyrus: Ναι ρε, είμαι στις Μπαχάμες...

...μαζί με την Ιφιμέδεια, χε χε!

(Της διαβάζω ποίηση κάτω απ' τα φοινικόδεντρα. Ωραίον πράγμα η ποίηση - ιδίως όταν δεν εργάζεσαι.)

Όχι θα κάτσω να απαντάω στα σχόλια: τον υπάλληλο που ήξερες να τον ξεχάσεις, στυγνέ εκμεταλλευτά που με είχες εδώ μέσα να δουλεύω για ένα κομμάτι ψωμί!

(Το πολύ-πολύ να σου αφήσω τη BMW και φχαριστημένος να είσαι!)

Υπόσχομαι μόνο, επειδή θα μου λείψουν οι φίλοι μας, να γράφω πού και πού κάποιο ποστ από το τζετ ή το σαλέ μου...

cynical said...

Είστε πολύ πίσω!
Μόλις έχει μπει στο παιχνίδι και η OUAGADOUGOU από Burgina Faso με πιο πολύ χρήμα. Σήμερα έχω κερδίσει$19,300,000.00 από τον Mr.SULEMAN MUHAMEDE.
Προτείνω:
Θέλω το Jeep, θέλεις τα $19,300,000.00;

cyrus said...

O Π είναι ακόμη στις Μπαχάμες. Ξέρω, όμως, ότι δεν του αρέσουν τα τζιπ, οπότε -- you got it!

JustAnotherGoneOff said...

Ε ναι, του αρέσουν οι Alfa Romeo. Καμιά Alfa Brera περισσεύει για εμάς τους πτωχούς; :-P

cyrus said...

jago, έχεις ακριβά γούστα, βλέπω -- εγώ θα ήμουν μια χαρά με μια GT ή μια 159 sportwagon...

JustAnotherGoneOff said...

Alfa Brera και άγιος ο θεός. Πιιιιι, που είσαι;

(όπου και να βρίσκεσαι, πιες μια Cuba Libra στην υγειά μου)