25.2.08

Η πχιότητα της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας... (+UPDATE)

...φάνηκε πάλι σήμερα, με το καλημέρα της εκπομπής του Μάκη, ο οποίος είπε το απίστευτο: "αν είσαι μπλόγκερ στην Αμερική και τολμήσεις να βρίσεις κανέναν, σε πήγανε κατευθείαν μέσα" (ή κάπως έτσι).

Αν δεν ήμουν ως τώρα 100% σίγουρος ότι ο (δημοσιογράφος με δέλτα κεφαλαίο) Μάκης δεν έχει ιδέα από μπλογκ, τώρα είμαι. Στα αμερικανικά μπλογκ που παρακολουθώ (τουλάχιστον στα επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπου οι διαχειριστές τους είναι πολλές φορές επώνυμοι), όποτε υπάρχει έντονο θέμα (όπως, ας πούμε, ο Δημιουργισμός και το πνευματικό παιδί του, ο Ευφυής Σχεδιασμός) το βρισίδι πάει κι έρχεται — το τι asshole, το τι dickhead, το τι he has his head so far up his ass πέφτει δε λέγεται. Και βέβαια ο θιγόμενος απαντά με τον ίδιο τρόπο — είτε με σχόλιο είτε από το δικό του μπλογκ ή ιστοσελίδα. Μήνυση κάνουν μόνο οι πολύ καραγκιόζηδες, οι οποίοι μετά γίνονται ο περίγελως της οικουμένης.

Μη με παρεξηγείτε — δεν περίμενα να ενημερωθώ για τίποτε από τον Μάκη, φυσικά. Απλώς ήλπιζα αυτή τη φορά η εκπομπή του να μην έχει ως θέμα τον ίδιο.

Γελάστηκα.


Υ.Γ.: Δεν ξέρω τι ακριβώς ζόρι τραβάνε όλοι αυτοί οι μπλόγκερ που καταφέρονται κατά της ανωνυμίας, αλλά ξέρω ότι άθελά τους υπονομεύουν το μέλλον της μπλογκόσφαιρας.

Υ.Γ. 2: Παρεμπιπτόντως, έχει δει ποτέ ο Δημοσιογράφος τι σούρνουν καθημερινά στον Μπους τα τελευταία 8 χρόνια οι Αμερικανοί μπλόγκερ (και οι δημοσιογράφοι, και οι καλλιτέχνες, και, και...); Δεν το νομίζω...

UPDATE

Σας συνιστώ να διαβάσετε το κείμενο του Περαστικού.

40 comments:

cortlinux said...

περιμένεις από τον αρχιρουφιάνο να σκεφτεί δημοσιογραφικά;
το μόνο που του παραδέχομαι είναι ότι είναι "ειλικρινής". Σε προδιαθέτει με τους τίτλους των εκπομπών του "Κίτρινος Τύπος", "Ζουγκλα" για το ποιόν του. Έχει και χιούμορ

penguin_witch said...

"Υ.Γ.: Δεν ξέρω τι ακριβώς ζόρι τραβάνε όλοι αυτοί οι μπλόγκερ που καταφέρονται κατά της ανωνυμίας, αλλά ξέρω ότι άθελά τους υπονομεύουν το μέλλον της μπλογκόσφαιρας."

Αμήν!
Πολλοί απ'αυτούς νομίζουν ότι δεν θα στοχοποιηθούν ή ότι είναι εκτός κινδύνου ή απλά έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους...
Νομίζουν...

Anonymous said...

^^^
ακριβως! προσπαθουν να το παιξουν καλα παιδια λογω ανασφαλειας!

απο αυτους στρατολογουν εθελοντες χαφιεδες οσοι σχεδιαζουν την επιβολη προληπτικης λογοκρισιας στα μπλογκ.

δυστυχως η ελλαδα εχει παρελθον στις χουντες και στους χαφιεδες, ιδιαιτερως στους ιδεολογους τοιουτους!

Lion said...

Καλησπερα,
τεχνολογικα, δεν υπαρχει ανωνυμια στο 'νετ. Αργα η γρηγορα θα σε βρουν. Και αν αυτος που σε ψαχνει λεγεται εισαγγελια, αστυνομια και τα συναφη, σε βρισκουν σε χρονο ντε-τε.

Με εξαιρεση το ανταρτικο πολεων και τους ισλαμιστες τρομοκρατες, οι οποιοι χρησιμοποιουν καποια πολυπλοκα τεχνικα κολπακια (με μεγαλο κοστος σε χρονο και χρημα), ολοι οι υπολοιποι ειμαστε γνωστοι. Αυτο ισχυει οσο υπαρχει το 'νετ.

Φυσικα και αλληλοβριζονται οι αμερικανοι, θεωρωντας τις μυνησεις ξεφτιλα - οπως και ειναι. Αλλα ενας αμερικανος ξερει την διαφορα αναμεσα σ' ενα μπλογκ, ενα σχολιο στο μπλογκ, εναν aggregator και ενα μεηλ. Ο ελληνας δεν την ξερει. Γι' αυτο μερικοι νομιζουν οτι μπορουν να εκβιασουν, ενω μερικοι αλλοι νομιζουν οτι μπορουν να εκβιαστουν (η εκβιαστηκαν).

Ολη αυτη η ιστορια περι ανωνυμιας ειναι ανοητη.

Προσωπικα χρησιμοποιω ψευδωνυμο, ακριβως γιατι θεωρω τα μπλογκ σαν μεσον εκφρασης. Το ψευδωνυμο μου το εχω διαλεξει ετσι, ωστε να εκφραζει αυτα που θελω. Το πραγματικο μου ονομα το διαλεξαν αλλοι για μενα οταν ακομα εκανα αγκου-αγκου στην κουνια. Δεν με εκφραζει - τοσο απλο ειναι.

Αν θελησω να πω σε καποιον οτι ειναι μαλακας, ειτε υπογραψω με το ψευδωνυμο "Μαραμενη Μαργαριτα" ειτε με το αληθινο μου ονομα - ο Μπαμπης ο Σουγιας, ειναι ακριβως το ιδιο. Ο μαλακας θα παραμεινει μαλακας. Με η χωρις μυνηση.

Rodia said...

Λες να το κανουν αθελα τους; Το μπλεξιμο με το πρεςς συνεβη οταν μπερδευτηκαν οι ανωνυμοι με τους επωνυμους. Ανωνυμοι, ετσι; οχι ψευδωνυμοι. Το να μπορουν να γραφουν σχολια ανωνυμοι χωρις διευθυνση, ειναι επιλογη του μπλογγερ, καθως και ο ελεγχος των σχολιων, πραγμα που επιμελως απεκρυψε ο Καψαμπελης και για τουτο κατι δεν μου παει καλα...
Ειπε με δυο λογια οτι ο γκουγκλ δεν επιτρεπει ελεγχο στα σχολια, πραγμα που ειναι ψεμμα. Εκτος αν δεν σκαμπαζει γρυ απο διαμορφωση του (απλουστατου, οπως ο ιδιος ειπε) μπλογκ του.
Μα καλα, δεν δοκιμασε να κανει κατι στα τοσα εργαλεια που παρεχονται και ειναι πραγματι απλοικα;
Ελεγχος επιτρεπεται, μαλιστα τριων ειδων ελεγχοι. Επιλογη σχολιων, Επιλογη σχολιων με κωδικο που να αποκλειει τα σπαμ, επιλογη σχολιων μονο απο μπλογγερς. Επειτα, υπαρχει προσθετα και η δυνατοτητα διαγραφης ανεπιθυμητων σχολιων.
Το συμερασμα ειναι πως "τα ηθελε ο κ@@ος" του. Εκει ειναι το κουμπι -νομιζω.
Αν δεν ειναι βαλτος, ειναι βλαξ.
(για τη τελευταια φραση εχω ολοκληρο σεντονι και θα παει μακρια)

Ωραιοτατο ποστ -ως συνηθως!:-))

Rodia said...

Ειμαι και εκτος θεματος.. :-( συγγνωμη...

cyrus said...

cortlinux, λες να είναι χιούμορ;

penguin witch, πιο πολύ με ενοχλούν τα αστεία επιχειρήματα του τύπου "η ανωνυμία έχει νόημα μόνο όταν μπλογκάρεις σε ανελεύθερα καθεστώτα", που ακούστηκε στο γνωστό ντοκιμαντέρ. Λες και στη "δημοκρατία" μας δεν υπάρχουν ούτε δικομανείς ούτε τραμπούκοι...

Ανώνυμε, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, αλλά το σίγουρο είναι ότι κάθε νομοθετική ρύθμιση που άπτεται θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια κόβουν και λίγη ελευθερία.

dralion, τεχνολογικά, έχεις δίκιο -- και γι' αυτό σκέφτομαι να τα μαζεύω σιγά-σιγά τα μπογαλάκια μου και να την κάνω για άλλες πολιτείες, αναρχικές. Αλλά βρίσκω τουλάχιστον ανόητη τη στάση "όποιος είναι σοβαρός και έχει κάτι να πει γράφει επώνυμα, οι άλλοι είναι είτε γελοίοι είτε υβριστές".

Ροδιά, ούτε εμένα μου φάνηκε απόλυτα συγκροτημένος, αλλά είναι χίλιες φορές προτιμότερος από τον Δημοσιογράφο, ο οποίος τώρα, στο τέλος της εκπομπής, επανέλαβε την ίδια ανοησία...

Zaphod said...

Πολύ καλό ποστ.
Δεν είδα και την εκπομπή του Δημοσιογράφου και δεν μπορώ να πάρω θέση ρε γαμώτο. Πάντως η κουβέντα που μνημονεύεις είναι και γαμώ τις κοτσάνες!

Έχουμε παρόμοιο θέμα, μιας και με αυτά που είδα χτες (μιας και σήμερα δεν πολυασχολήθηκα) με έκαναν να αναρωτηθώ αν έχουν ιδέα οι φωστήρες μας περί του θέματος

Π said...

Περί ανωνυμίας:
http://openitnow.blogspot.com/2007/06/eff.html
http://www.andycarvin.com/archives/2005/10/online_anonymit.html

Σημειώνω ότι ο Καψαμπέλης διάβασε την απόφαση του 1995 του Ανωτάτου Δικ. των ΗΠΑ υπέρ της ανωνυμίας και ο Δημοσιογράφος την απέρριψε με μιά κίνηση εφάμιλλη των πλέον πεπειραμένων πολιτικών: του είπε επί λέξει «να τη βάλει εκεί που ξέρει» γιατί οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία, κατέλυσαν την ελευθερία του Ιράκ κτλ κτλ.

Αθήναιος said...

Συμφωνώ με τον Dralion και μου κάνει εντύπωση η φράση "υπονομεύουν άθελά τους". Έρχεται σε αντίφαση με το υπόλοιπο ποστ, η έκφραση μια άποψης δεν είναι δυνατόν να θεωρείται υπονομευτική!

Σημείωσε πως είμαι σαφώς υπέρ της ψευδωνυμίας.

π2 said...

Εγώ κρατάω τη θεϊκή ατάκα του Χαλβατζή του ΚΚΕ σε τηλεοπτική εκπομπή, που είπε περίπου: "Μην στοχοποιήσουμε με αφορμή την υπόθεση αυτή τα χιλιάδες παιδόπουλα που παίζουν με τα blogs". Δεν νιώθετε χαρούμενα νεότεροι;

cyrus said...

Zaphod, εγώ προσπάθησα να τη δω γιατί ο Χατζηνικολάου (που είχε τον Καψαμπέλη στο κανάλι συνεχώς από το απόγευμα) είπε ότι ο Μάκης θα μιλούσε για το θέμα με το press-gr. Πού να φανταζόμουν...

Π, ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες...

Αθήναιε, δεν είναι η έκφραση της άποψης που υπονομεύει το μέλλον της μπλογκόσφαιρας -- η ίδια η άποψη είναι, εφόσον επικρατήσει. Οι συνεχείς εκκλήσεις για επωνυμία θεωρώ ότι βλάπτουν το μέσον και δίνουν επιχειρήματα στην κρατική εξουσία για να το ελέγξει.

π2, μόλις τελειώσω το σχόλιο, πάμε να παίξουμε σχοινάκι στην αυλή;

cyrus said...

Και επειδή φοβάμαι ότι θα ξαναπαρεξηγηθώ (τα έχει αυτά ο γραπτός λόγος), ξαναεξηγούμαι, και λέω το αυτονόητο: όποιος έχει μια άποψη πρέπει να μπορεί να τη λέει· απλώς, κατά την εκτίμησή μου, η συγκεκριμένη άποψη είναι εσφαλμένη και, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε μια ακόμα μείωση της ελευθερίας του πολίτη.

γ.κ. said...

καλημέρα

δηλαδή αυτοί που έχουμε πολύ συνηθισμένα ονόματα θα πρέπει να γράφουμε ΑΦΜ πατρώνυμο και γένος μητέρας;
η
να επισυνάπτουμε βιογραφικό με "Δημοκρατικές επιτυχίες"

Υ.Γ. Εξω οι γύφτοι απ την παράγκα.

Ιφιμέδεια said...

Τι περιμένεις κι εσύ από τον άνθρωπο που διατείνεται στα σοβαρά ότι ήταν μοντέλο στην Ίταλία (of all places!).

**********
"Δεν ξέρω τι ακριβώς ζόρι τραβάνε όλοι αυτοί οι μπλόγκερ που καταφέρονται κατά της ανωνυμίας, αλλά ξέρω ότι άθελά τους υπονομεύουν το μέλλον της μπλογκόσφαιρας."

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ προβληματίζομαι με το φαινόμενο και το έχω διαπιστώσει από καιρό. Υποθέτω ότι για πολλούς έχει κάποιου είδους επαγγελματικό ενδιαφέρον (δικηγορικό, δημοσιογραφικό ή άλλο). Ελπίζω ότι το μέλλον της μπλογκόσφαιρας δεν εξαρτάται από αυτούς.

An-Lu said...

Ευτυχώς που ΔΕΝ ενημερώνωμαι από την τιβι ;-)

π2 said...

Μια που ο λόγος για τους μπλόγκερ στις ΗΠΑ, να υπενθυμίσω στον Δημοσιογράφο, ότι αν η υπόθεση press.gr διαδραματιζόταν εκεί, οι διαχειριστές του ιστολογίου μάλλον δεν θα έφεραν ποινική ευθύνη (τουλάχιστον αν αληθεύει ότι ο καταγγελλόμενος εκβιασμός προερχόταν από σχολιαστές και όχι διαχειριστές του ιστολογίου). Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση, εάν δεν κάνω λάθος, με την Ελλάδα, εκεί "No provider or user of an interactive computer service shall be treated as the publisher or speaker of any information provided by another information content provider", διάταξη που καλύπτει και τους διαχειριστές ιστολογίων ως προς ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές σχολιαστών, τουλάχιστον σύμφωνα με την EFF.

Περαστικός said...

Δυστυχώς, η ελευθερία του λόγου ποτέ δεν έγινε κατανοητή ως δικαίωμα σε αυτή τη χώρα. Δεν θα συμβιβαστώ με οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί και θα μας καταστήσει όλους νομικά υπόλογους και μόνο για το γεγονός της μη δημοσίευσης των στοιχείων μας, προτιμώ να κλείσω το ιστολόγιό μου.

cyrus said...

Ψουξ, και βέβαια -- μαζί με πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου...

Ιφιμέδεια, νομίζω πως στο βάθος το πρόβλημα είναι ότι ο Έλληνας (και συγγνώμη για τη γενίκευση, αλλά πρόκειται για ισχυρή υποκειμενική εντύπωση πλειοψηφίας) νομίζει ακόμη πως τα μπλογκ είναι κάτι το ενιαίο, οπότε προσπαθεί να κολλήσει μια ταμπελίτσα μπας και καταλάβει τι γίνεται. Τα μπλογκ είναι έτσι, τα μπλογκ είναι γιουβέτσι. Όχι. Τα μπλογκ είναι ολόκληρο μενού γιγαντιαίου εστιατορίου πολυεθνικής κουζίνας.

Γοργόνα μας, η τηλεόραση πλέον είναι χρήσιμη μόνο αν θες να ξέρεις τι είναι του συρμού, ώστε να το αποφεύγεις...

π2, πού να τα εξηγήσεις αυτά (και άλλα) στους τεχνολογικά αναλφάβητους και δημοκρατικά χωλούς;

Περαστικέ, το ποστ απέκτησε ενημέρωση με σύνδεσμο προς το κείμενό σου.

cortlinux said...

Δεν ξέρω αν είναι χιούμορ αλλά προσπαθώ να γράψω post για το θέμα και δεν μπορώ να αποφύγω τα μπινελίκια. Προσπαθώ να το δω ώριμα και ψύχραιμα αλλά δεν μπορώ. Όσο μαθαίνω για τι έχει συμβεί (Ε.Τ. , κυβέρνηση, Τριανταφυλλόπουλος, Χιός κτλ) ε θέλω να αρχίσω να φτύνω και να βρίζω.
το αρχιρουφιάνος απλά είναι ελαφρύ. όπως και η σημείωση της ροδιάς για την βλακεία που είπε ο άλλος ότι δεν ξέρει πώς γίνεται ο έλεγχος των σχολίων. μα πόσο ηθελημένα "ιδιώτες" μας το παίζουν;

Περαστικός said...

Ευχαριστώ για τη σύνδεση Cyrusgeo. Έχω την εντύπωση ότι ο Dralion είχε προβλέψει παρόμοιες δυσάρεστες εξελίξεις σε αρκετά παλαιά κείμενα ή σχόλιά του.

cortlinux said...

Το διάβασα κι εγώ το κείμενο του περαστικού και το παραπέμπω κι εγώ μέσα από την σελίδα μου.

πολύ ωραίο κείμενο από αυτά που τα ζηλεύεις.

Lion said...

Καλησπερα,
Περαστικε, θυμασαι πραγματα που εγω ειχα ξεχασει ;-)

Οσοι εχουμε προσπαθησει να "βγαλουμε" ενα κειμενο με αρχη - μεση - και τελος, ξερουμε ποσο κόπο απαιτει η διαδικασια. Φαντασου να εχεις να γεμισεις 6-8 ωρες τηλεοπτικης / ραδιοφωνικης εκπομπης καθημερινα. Φαντασου να εχεις να γεμισεις 10 σελιδες εφημεριδας και 100 σελιδες περιοδικου.
Και ας μην ξεχναμε και την αναγκη να τεκμηριωνεις οσα λες (= ερευνα, καταχωρηση στοιχειων κ.λ.π. ).
Το περιεχομενο (content) ειναι το ακριβο στοιχειο σ' ενα εντυπο. Ολα τα αλλα ειναι ευκολα.

Ειναι λοιπον πολυ απλο να λες οτι ο Χ ειναι !$!%$%@# και οτι ο Ψ τα πηρε απο τον Ω.

Η ελπιδα μου - στις παλιες εκεινες εποχες - ηταν οτι οι ανθρωποι των ΜΜΕ θα ξεχωριζαν τους καλους μπλογγερς και θα αγοραζαν σωστο content, ανεβαζοντας το επιπεδο και για τα 2 μεσα.

Αντιθετα με οσα ηλπιζα, οι μπλογγερ προσπαθουν λυσσαλεα να γινουν δημοσιογραφοι + συγγραφεις βιβλιων με μοναδικο "προσον" το ξεκατινιασμα. Παραλληλα οι δημοσιογραφει εγιναν μπλογγερ, προκειμενου να ξεκαθαρισουν λογαριασμους μεταξυ τους.

Γιατι δεν υπαρχουν τετοια φαινομενα στα ξενα μπλογκς; Πιστευω οτι η ελληνικη κοινωνια θελει, χρειαζεται τον κιτρινο τυπο, το κουτσομπολιο, το ξεκατινιασμα και την φτηνια. Αν το πρεςς δημοσιευε ακριβως τα ιδια πραγματα και ειχε μηδεν αναγνωστες, δεν θα εκανε κανεις τιποτα.

Εμμεσα, εμεις φταιμε γι' αυτα που γινονται.

cortlinux said...

Θα διαφωνίσω. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι bloggers που δεν κατινιάζουν για να μαζέψουν κόσμο. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι οι οικοδεσπότες του παρόντος blog.

cyrus said...

cortlinux, ο dralion μιλάει πολλές φορές γενικά, αλλά όχι ισοπεδωτικά -- πάντοτε θεωρεί εκ των προτέρων δεδομένο πως υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Περαστικός said...

Ευχαριστώ και από εδώ Cortlinux.

Χο Χο, Dralion, προσέχω περισσότερα από όσα νομίζεις ίσως ;) Απορώ πως δεν σε κάλεσε ο Χαρδαβέλας ή ο Λιακό ως προφήτη! Σοφοί δε προσιόντων... Τα μπλογκ, όπως και κάθε άλλο μέσο είναι αντανάκλαση της κοινωνίας που εκφράζουν, αλλά πιστεύω, για συγκεκριμένους λόγους, ότι γενικά εκφράζουν το καλύτερο κομμάτι της, ασχέτως του αν υπάρχουν κάποιοι που τα χρησιμοποιούν για δικούς τους σκοπούς. Θεωρώ αστείο αυτοί οι δημοσιογράφοι να καταφέρονται εναντίον των ιστολογίων.

Χαιρετώ τους οικοδεσπότες.

cyrus said...

Dralion, μια αισιόδοξη οπτική θα ήταν ότι τα μπλογκ μόλις το 2007 άρχισαν να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό και ότι τώρα απλώς περνάμε τη φοβική φάση που αντιμετωπίζει κάθε βαθιά συντηρητική κοινωνία μπροστά στο καινούργιο. Ίσως σε 2-3 χρόνια ηρεμήσουν τα πράγματα...

Χαίρε, Περαστικέ. Αν κρίνω από το τι βλέπω στους aggregators, δεν μου φαίνεται να είμαστε το καλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Αν έχεις κάτι να προσθέσεις πάνω σ' αυτό, θα ήθελα πολύ να το ακούσω.

Η γνώμη μου είναι πως, όσο περισσότερο διευρύνεται η ελληνική μπλογκόσφαιρα, τόσο περισσότερο θα μοιάζει με την ελληνική κοινωνία...

cyrus said...

Και θέλω να εκφράσω και μια άσχετη απορία:

Γιατί σε ΟΛΕΣ τις ενημερωτικές εκπομπές του καναλιού Alter, ειδήσεις ή άλλες, υπάρχει ΠΑΝΤΟΤΕ στα πάνελ είτε κάποιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. είτε κάποιος γραφικός ακροδεξιός, ΟΠΟΙΟ και να είναι το θέμα;

Συμβόλαιο έχουν κάνει;

π2 said...

... όσο περισσότερο διευρύνεται η ελληνική μπλογκόσφαιρα, τόσο περισσότερο θα μοιάζει με την ελληνική κοινωνία

Αυτό όμως δεν είναι αναγκαστικά κακό: διαλύει τις αυταπάτες για το τι είναι και τι δεν είναι η μπλογκόσφαιρα και επιτρέπει την επικέντρωση στην ουσία.

Στο κάτω κάτω, 95% of everything is shit δεν λένε;

Lion said...

Χμμ, καινουργιες, ενδιαφερουσες ιδεες. Ειναι μαλλον σωστο, οτι αν γενικευτουν τα μπλογκ, θα αντικαθρεφτισουν πολυ περισσοτερο την κοινωνια απ' οτι τωρα.

Στην θεωρητικη εκεινη περιπτωση, που καθε πολιτης θα ειναι ταυτοχρονα και μπλογγερ, θα εχουμε μια καινουργια ποιοτητα στην κοινωνια. Μεχρι τωρα, παντα η μεγαλη μαζα των πολιτων ηταν μουγγη. Με τα μπλογκ, ο καθενας εχει φωνη. Αυτο δεν σημαινει οτι ξερει και να την χρησιμοποιει βεβαια. ;-)

Στην πραξη παρατηρειται το αντιθετο. Εδω στην Γερμανια, τα μπλογκ σιγα σιγα "χανονται". Υπαρχου τα διαφορα σαιτ τυπου facebook και εκει κυριαρχει το φαινομενο της ομαδοποιησης. Δηλαδη μιλας στο facebook μονο με εκεινους που εχεις και σαν παρεα στην καθημερινη σου ζωη. Ναι μεν υπαρχουν εκατομμυρια χρηστες, αλλα δεν υπαρχει πραγματικη επικοινωνια ολων με ολους. Απλα σχηματιζονται μονιμες παρεουλες - και αυτο ειναι ολο. Και οι κουβεντες εχουν παψει να ειναι ανταλλαγη αποψεων. Ειναι στο στυλ "ελα, τι κανεις, τα λεμε σε λιγο".

Εκεινο που μου αρεσει στο blogging ειναι αυτη η αμεσοτητα στην επικοινωνια "ολοι με ολους" και η ανταλλαγη ιδεων. Αυτα μαλλον θα λειψουν προσεχως :-(

cyrus said...

π2, όχι, δεν είναι κακό. Απλώς θα είναι κάπως πιο δύσκολο να βρεις ανθρώπους που να έχουν να πουν κάτι που θα σε ενδιαφέρει.

dralion, αυτό το "όλοι με όλους" και σήμερα θεωρητικό δεν είναι; Στην πράξη και πάλι συναναστρέφεσαι με μπλόγκερ που "σου πάνε", επιλέγοντας να αγνοήσεις κάποιους άλλους που εκφράζουν ιδέες ή επιδεικνύουν συμπεριφορές που δεν σου αρέσουν, γιατί ξέρεις ότι η συζήτηση μαζί τους δεν βγάζει πουθενά.

cortlinux said...

Βασικά όσο παρακολουθώ τους "ταπεινούς", μου ρχονται στα λόγια τα λόγια του Μπόρχες:
"Οι δικτατορίες προωθούν την καταπίεση, οι δικτατορίες προωθούν τη δουλοπρέπεια, οι δικτατορίες προωθούν τη βαναυσότητα· πιο αποτρόπαιο είναι το γεγονός ότι προωθούν την ηλιθιότητα."


το δικτατορία αντικαταστείστε το με το "κομπλεξική εξουσία".

Περαστικός said...

Θα είχα να προσθέσω τότε μία λέξη ότι -δυσυτυχώς- οι μπλόγκερς, με την εικόνα που παρουσιάζουν, είναι το καλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια, όπως μορφωτικό επίπεδο, πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας, κοινωνική συνείδηση (όπως προκύπτει από προβλματισμούς και κινητοποιήσεις) κ.λπ. κ.λπ. Κατά τα άλλα, φυσικά και εδώ η κατάσταση δεν ξεφεύγει πολύ από την γενική εικόνα της κοινωνίας. Ωστόσο, βρίσκεις δέκα ανθρώπους σε αυτή την ψηφιακή κοινότητα που έχουν να πουν κάποια πράγματα, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρεις δέκα ανθρώπους εκεί έξω; :P

Περαστικός said...

Φυσικά, δεν εννοώ ότι ανήκουμε σε κάποια ελίτ. Ασκώντας όμως τη διακριτική μου ευχέρεια, επιλέγοντας τα ιστολόγια που με ενδιαφέρουν και αγνοώντας αυτά που θεωρούσα χαμηλής ποιότητας ή αδιάφορα, βρήκα ωραία πράγματα σε αυτόν το χώρο. Είναι κρίμα να το τσακίσουνε ΚΑΙ αυτό.

Zaphod said...

@cyrusgeo
"Γιατί σε ΟΛΕΣ τις ενημερωτικές εκπομπές του καναλιού Alter, ειδήσεις ή άλλες, υπάρχει ΠΑΝΤΟΤΕ στα πάνελ είτε κάποιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. είτε κάποιος γραφικός ακροδεξιός, ΟΠΟΙΟ και να είναι το θέμα;"

Έλα ντε.... απο δημοκρατία και πολυφωνία σκίζουμε!

Anonymous said...

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα!.. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες που αλίευσα από εγκυρότατη πηγή -διότι είναι γνωστό πως είμαι blogger με "ΜΠ" κεφαλαίο-, η πεφωτισμένη Δεξιά του Κυρίου ετοιμάζεται να κατεβάσει νομοσχέδιο για την άρση της ανωνυμίας και στον κλάδο της τρομοκρατίας.

Εχοντας δε σφαιρική και εμπεριστατωμένη άποψη, γνώση και αντίληψη της κατάστασης και του τρόπου λειτουργίας των μηχανισμών της, η ομάδα νομικών που συνέταξε, μεταξύ πολλών άλλων, και το περίφημο, όσο και αδικημένο, νομοσχέδιο του "Βασικού Μετόχου", διατείνεται πως έχει ήδη επιλύσει τα νομικά κωλύματα σχετικά με την δημιουργία μητρώων και προχωρά στον διαμερισμό των αρμοδιοτήτων στους ανάλογους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, τονίζοντας πως θα δωθεί εξ αρχής ιδιαίτερο βάρος στην ηλεκτρονική οργάνωση των σχετικών γραφειοκρατικών μηχανισμών δια την άμεση και απροβλημάτιστη διεκπεραίωση των όποιων διαδικασιών, μακριά από τις συνήθεις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Η χρήση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, για παράδειγμα (αυτοσχέδιων ή πατενταρισμένων) θα απαιτεί έγκριση
τόσο από τον ΕΦΕΤ όσο και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και η μη συμμόρφωση με τους νέους αυτούς κανονισμούς αναμένεται να επισύρει βαριές ποινές σε ορισμένες των περιπτώσεων.

Οπως είχε δηλώσει προ καιρού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -προετοιμάζοντας το έδαφος κατά πως αποδεικνύεται σήμερα από την παραπάνω ανακάλυψη-,

"Οσον αφορά το φαινόμενο της τρομοκρατίας, απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, η δημιουργία ενός σύγχρονου φιλελεύθερου κράτους, στο οποίο η αντιτρομοκρατική να μην έχει κανέναν λόγο ύπαρξης".

Πάντα σύμφωνα με την ίδια -αξιόπιστη- πηγή, τα συνδικαλιστικά όργανα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ετοιμάζονται να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις...

Anonymous said...

zarhod, διότι το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ., είτε σου αρέσει είτε όχι, είναι το πέμπτο κατά σειρά κόμμα της Βουλής και επομένως επιβάλλεται να υπάρχει πάντα ένας εκπρόσωπος του στα ΜΜΕ και οπουδήποτε αλλού.

cyrus said...

cortlinux, δεν ξέρω κατά πόσο χρειαζόταν το "κομπλεξική"...

Περαστικέ, είναι αλήθεια ότι το ίντερνετ μας φέρνει πιο κοντά...

zaphod, είμαστε οι καλύτεροι -- και οι ωραιότεροι...

reactor, στην επόμενη παλλαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας θα σε προτείνω για υπουργό δημοσίας τάξεως...

σισώη, αυτό που λες νομίζω πως ισχύει μόνο στην προεκλογική περίοδο. Εξάλλου, μιλάμε για περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εκπρόσωπος άλλου κόμματος, και το θέμα μπορεί να είναι από το ασφαλιστικό μέχρι το τι χρώμα έχει το βρακί της Καλομοίρας...

Anonymous said...

Ε τότε ν' αρχίσω μαθήματα...

doctor said...

Το ότι σχεδόν όλοι οι συχνάζοντες στα τηλεοπτικά παράθυρα είναι άσχετοι αποδεικνύεται ότι πολλοί από αυτούς λένε και γράφουν το blog ως... μπλοκ!!!

Επιταγών; lol

doc