30.6.06

Νομίζετε πως ζείτε στον 21ο αιώνα, ε;

Κούνια που σας κούναγε...

Το BBC μου θύμισε χθες κάτι που ήταν γνωστό αλλά ξεχασμένο -- ας είναι καλά το νερό από την πηγή της Λήθης που μας κερνούν καθημερινά τα ελληνικά μέσα "ενημέρωσης".

Στην Ινδία, σήμερα, δολοφονούνται κάθε χρόνο χιλιάδες μωρά από τους ίδιους τους γονείς τους γιατί γεννήθηκαν κορίτσια.

Στην περίπτωση που οι γονείς είναι "σπλαχνικοί" ή "μοντέρνοι" και δεν σκοτώσουν το μωρό, καταφθάνουν οι συγγενείς και φίλοι και τους συλλυπούνται!!!

Μία από τις αιτίες -- πέρα από τις ηλίθιες δεισιδαιμονίες -- είναι η οικονομική δυσπραγία: ένα κορίτσι είναι πολύ πιο δύσκολο να βρει δουλειά· και αν τη βρει, είναι πολύ δύσκολο να αμειφθεί αξιοπρεπώς. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα όσο ένα αγόρι· και, βέβαια, όταν έρθει ο καιρός να παντρευτεί, για να την ξεφορτωθούν θα πρέπει να της δώσουν και προίκα...

Η κατάσταση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που οι γιατροί στην Ινδία δεν ανακοινώνουν πλέον το φύλο του παιδιού -- προφανώς με την ελπίδα ότι, έχοντας καταγράψει τη γέννηση, θα είναι δυσκολότερο για τους γονείς να το "ξεφορτωθούν" από νωρίς...

Η ρεπόρτερ του BBC λέει, επιπλέον, ότι το γεγονός ότι η δική της μητέρα έκανε δυο κορίτσια στη σειρά θεωρήθηκε δική της αποτυχία -- και της επέρριπταν ευθύνη γι' αυτό (κάτι που δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Ινδίας, φυσικά). Το ότι το φύλο του παιδιού καθορίζεται από το γενετικό υλικό του άντρα προφανώς δεν είναι ακόμη γνωστό σε κάποιες περιοχές του πλανήτη...

Βλέπετε, τα πάντα είναι θέμα πολιτικής -- που σημαίνει: θέμα προτεραιοτήτων. Όταν προτιμάς, αντί να ενημερώσεις λίγο καλύτερα τον πληθυσμό σου σε θέματα ζωτικής σημασίας, να παράγεις στρατιές προγραμματιστών που θα δουλέψουν σαν χαμάληδες (δεν είναι τρόπος του λέγειν -- πραγματικότητα είναι) στις αγγλικές και αμερικάνικες εταιρίες λογισμικού, ή να φτιάχνεις όπλα (μεταξύ τους και πυρηνικά) για να αντιμετωπίσεις τους "αλλόθρησκους" (λέγε με Πακιστάν), τότε θα έχεις και φαινόμενα όπως δολοφονίες νεογέννητων κοριτσιών και ολόκληρα χωριά που αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από άντρες...

Κάποιες από τις γυναίκες που κάνουν αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα είναι, λέει, της μεσαίας τάξης και μορφωμένες. Άλλη μια απόδειξη ότι η "μόρφωση" δεν μετριέται ούτε με χρόνια παρακολούθησης ούτε με πτυχία...

24 comments:

Ελπίδα said...

Έτσι δυστυχώς είναι. Έχω δει πολλούς αμόρφωτους πτυχιούχους και στη δική μας χώρα. Σκέψου εκεί!
Άδικο! Πολύ άδικο! Αυτά δεν μας τα λένε όμως στις ειδήσεις, μήπως και με κάποιο τρόπο κάνουμε κάτι...
Με στεναχώρεσες πρωί, πρωί. Άντε να κοιμηθώ τώρα!
Καλημέρα σου! Θα σε διαβάζω πάντως, για να ενημερώνομαι. Γράφε μας τέτοια να μας ανοίγεις τα μάτια.

Anonymous said...

Το πρόσωπο τής Εξουσίας είναι ίδιο
κι απαράλλαχτο, σ' Ανατολή και Δύση.

Dastardly Kinkajou said...

Κάτι εκατομμύρια εκτρώσεις θηλυκών εμβρύων γίνονται κάθε χρόνο στην Ινδία. Οι δε γυναίκες είναι πιο κάτω από τις αγελάδες στην κοινωνική ιεραρχία είμαι σίγουρη! Κάθε Ινδός θα προτιμούσε να του ψοφήσει η γυναίκα παρά η αγελάδα. Ήμουν πρόσφατα εκεί και είδα πράγματα που μου φάνηκαν εξωπραγματικά. Οι επίσημοι προσπαθούσαν να μας πείσουν πως όλα είναι ανθηρά, οικονομία, ποιότητα και λοιπά βαρύγδουπα, αλλά αυτά που έβλεπες γύρω σου ήταν τραγικά. 400 εκατομμύρια κόσμος κάτω από το όριο της φτώχιας, 20% του πληθυσμού χωρίς πόσιμο νερό, 1 κρεβάτι νοσοκομείου για χίλια άτομα κ.λπ. ωραία. Φτώχεια και εξαθλίωση παντού και οι Ινδοί να κάνουν την πρωινή τους ανάγκη όλοι μαζί στα χωράφια (ακόμη και μέσα στο Νέο Δελχί!). Αλλά κατά τα άλλα η Ινδία είναι η υπερδύναμη του μέλλοντος και γι' αυτό φροντίζει να εξοπλίζεται πυρηνικά. Α ρε βούρδουλα που θέλουν μερικοί...

Debby said...

Είχα δει και εγώ παλιότερα κάτι σχετικό, από ένα dvd που βρήκα σε ένα περιοδικό το οποίο πραγματευόταν τον υπερπληθυσμό της γης.
Εκανε εκτενή αναφορά στις ινδίες γιατί εκεί γίνεται αγώνας να διαδωθεί η αντισύλληψη.
Αλλά απ΄ότι κατάλαβα δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Είναι στις κοινωνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων εκεί.
Ενα ζευγάρι το οποίο είναι φτωχό και έχει ήδη δύο παιδιά που είναι κορίτσια δεν σταματάει να τεκνοποιεί μέχρι να κάνει το αγόρι. Καταλαβαίνεται ότι έτσι μπορεί να φτάσουν να κάνουν 5-6 παιδιά και να μην μπορούν να τους παρέχουν τα απολύτως απάραίτητα. Απο εκεί και μετά η θανάτωση φαντάζει η καλύτερη λύση.

apousia said...

Πόσες δεκαετίες μετά,σε άλλη γωνιά του πλανήτη,πάντα επίκαιρη τραγικά κι απλά,η Φραγκογιαννού....

akindynos said...

Και εκεί αγαπήθηκε και μισήθηκε η Φουλάν Ντεβί.

Αντιφάσεις.

mmg said...

koini diapistwsi oswn exoun episkefthei tin india:aforiti ftwxeia-alla akoma & oi zitianoi xamogeloun.oxymwron?mpa,mallon endeiktiko.
Den einai mono i politiki,syndramoun i amigws moirolatriki/stwiki thriskeia tous
& i efkoli prosvasi olwn sta drugs,sto na xeiragwgithoun katallilws,toso polloi anthrwpoi apo tosous ligous

talos said...

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ινδικό πάντως - είναι και Κινεζικό. Αλλά απαντάται και σε άλλες χώρες (π.χ. η Κορέα)

Αλλά και στην Ινδία οι διαφορές στην ένταση του φαινομένου είναι σημαντικές ανά περιοχή (και δευτερευόντως θρησκεία).

Είναι μάλλον η ζωντανή απόδειξη πως κάθε νέα τεχνολογία δεν κάνει πάντα καλό σε κάθε κοινωνία...

hardrain said...

Δυστυχώς, η αντίληψή μας είναι πεπερασμένη.

Μεγαλώνοντας , κατασταλάζει στο ασυνείδητό μας η γνώση, ή μάλλον η πληροφορία πως θα ζήσουμε –αν όλα πάνε καλά, 70-80 χρόνια. Έτσι, η σφαίρα της ιστορικής μας αντίληψης είναι εξαιρετικά περιορισμένη, οτιδήποτε είναι λίγο πιο χθες από το χθες καθίσταται ανύπαρκτο, μυθικό, νεφελώδες.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αντίληψη του χώρου.

Οι εντυπώσεις μας, εύλογο είναι, συντίθενται από έναν ορίζοντα κοντινό και βιωματικό. Και, κατατάσσονται , ταξινομούνται σε διάφορα «λογικά» κουτάκια ώστε οι συνειρμικές λειτουργίες να μας βολεύουν στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Όλα αυτά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτόματοι μηχανισμοί που προστατεύουν την επιβίωση.

Μόνο που παράλληλα, δεν μας επιτρέπουν να δούμε τον Κόσμο καθαρά.

Και ο Κόσμος, δεν είναι το Παγκράτι ή το Ψυχικό, ο Κόσμος είναι το όλο, που πλέον εκπαιδευμένοι ως θεατές το παρακολουθούμε ως ένα έργο στην τηλεόραση χωρίς να νιώθουμε πόσο πολύ μας αφορά.

Να είναι τάχα μόνο η Ινδία; Δεν είναι. Η Ινδία και τα όσα περιγράφει ο cyrusgeo δυστυχώς είναι απλά μία ελάχιστη λεπτομέρεια στον κολασμένο καμβά του πλανήτη μας.

Έχουμε «ευτυχήσει» να είμαστε σε πλεονεκτική θέση. Ήδη, μόνο από το γεγονός πως όλοι εμείς εδώ διαθέτουμε υπολογιστές διαδίκτυο adsl συνδέσεις τρώμε κάθε βράδυ και κάθε μεσημέρι και έχουμε την πολυτέλεια να συνομιλούμε για ταινίες βιβλία και μουσικές μας ταξινομεί στη μειοψηφία του πλανητικού πληθυσμού.

Ναι, αυτός είναι ο 21ος αιώνας. Ή μάλλον και αυτός. Άλλαξε κάτι δηλαδή; Ας μην το γυρίσω αυτή τη στιγμή στον μεγάλο –κατά την άποψη μου-εχθρό που είναι οι Θρησκείες της Ερήμου (χριστιανισμός και ισλάμ). Παρόλο, που θα μπορούσα να το τραβήξω μέχρι εκεί.

Αυτός είναι ο 21ος αιώνας. Ένας αιώνας εξαιρετικής δυσαρμονίας, όπου ο πλανήτης μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα που του έχουν φτιάξει κάποιοι ολίγοι.

Υπό άλλες συνθήκες, στοιχειώδους Ήθους, εδώ και χρόνια πολλά, ο ΟΗΕ ή ένας κάποιος ΟΗΕ θα έπρεπε να είχε επέμβει δια ροπάλου σε όλα εκείνα τα μέρη της γης όπου η βία κάθε μέρα θριαμβεύει σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πρόσφατα στο «απελευθερωμένο» Αφγανιστάν , εκτελέστηκε μία γυναίκα γιατί….ήταν…Ποιήτρια και οι φιλολογικές ενασχολήσεις της την είχαν απομακρύνει από τον άνδρα της.

Αυτή τη στιγμή στο Ιράν ,κινδυνεύει επίσης με εκτέλεση μία άλλη γυναίκα, γιατί αμυνόμενη σκότωσε τον βιαστή της , ο οποίος επεχείρησε να τη βιάσει μπροστά στο ανήλικο παιδί της. Και βέβαια, αν είχε «ανεχθεί» τον βιαστή, πάλι θα κινδύνευε να καταδικαστεί σε θάνατο γιατί….βιάστηκε , άρα απάτησε τον άνδρα της..

Αυτός είναι ο 21ος αιώνας.

Ο αιώνας που εμείς και όχι άλλοι έχουμε επιτρέψει να είναι έτσι.

Δεν έχουμε συνείδηση του τι συμβαίνει.
Και ώρες ώρες νοσταλγώ την οργή και τον τυφλό αναρχικό θυμό που είχα σαν ήμουν 25 χρόνων.

Και τώρα τον έχω. Μόνο που νιώθω μία απέραντη ματαιότητα. Πιστεύω πως ο κόσμος μας είναι τελειωμένος και χαίρομαι που δεν είμαι τώρα 25.

Μου δίνει την ελπίδα πως θα προλάβω να «φύγω» πριν χειροτερέψουν και άλλο τα πράγματα.

talos said...

Ξέχασα το τελευταίο λινκ: ...κάθε νέα τεχνολογία δεν κάνει πάντα καλό σε κάθε κοινωνία...

homelessMontresor said...

Μόνο που ξεχνάνε κάτι. Αν σκοτώνουν όλα τα κορίτσια, ποιος θα μείνει να τους γεννάει τα πολυπόθητα αγόρια;;;

Anonymous said...

Μα τι λέτε τωρα;Συμβαινουν και εις Ελλάδαν.Οταν ήμουν εγκυος -έχω δυο κόρες και έναν γιο- και με ρωτούσαν κάτι γιαγιάδες -και όχι μονο,προσέξτε το αυτο-αν εχω δει το φυλο του μωρού,η αντιδραση ηταν:

_Το υπερηχογράφημα έδειξε κορίτσι.

-Εεε..δεν πειράζει!!!!

-Το υπερηχογράφημα έδειξε αγόρι.

_Χιχι (πονηρα γελάκια)..την έχει μακριά;

Εντυπωση καμια δεν μου κάνει η Ινδια.

cyrus said...

Ελπίδα (τι ωραίο όνομα...), δεν ανοίγω τα μάτια κανενός. Οι ειδήσεις είναι εκεί, και περιμένουν εμάς να τις "ανακαλύψουμε". Απλώς αντιδρώ, πού και πού, σε πράγματα που μου τραβούν την προσοχή και μου την κομματιάζουν...

Κώστα, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι η εξουσία, η μέθη από την αίσθηση της ισχύος, είναι μη-ιάσιμη ψυχική νόσος.

Κινκατζού, φαίνεται πως η ανθρώπινη ζωή δεν έχει σταθερή αξία· ποικίλλει κατά τόπους -- κάτι σαν το χρηματιστήριο, ένα πράμα...

debby, δυστυχώς οι θρησκείες (εννοώ, οι δομές εξουσίας που σχηματίζουν) δεν αποσκοπούν ούτε στην παρηγορία ούτε στην ψυχική θαλπωρή -- αλλά στον κοινωνικό έλεγχο.

apousia, οι άνθρωποι είναι τέρατα και άγιοι μαζί...

ακίνδυνε, σχεδόν παντού υπάρχουν αντιφάσεις -- απλώς, όπου κυριαρχεί το παράλογο, οι αντιφάσεις είναι περισσότερες, και με πολύ χειρότερες επιπτώσεις...

mmg, τη μοιρολατρεία κάποιοι προσπαθούν να την περάσουν σαν "σοφία". Το μάτι τους τ' αλλήθωρο... Η παθητικότητα είναι η απόλυτη ένδειξη ότι ο κοινωνικός έλεγχος έχει πετύχει.

Τάλως (είσαι σίγουρος για την κλητική;), και βέβαια το φαινόμενο δεν είναι μόνο ινδικό... και η τεχνολογία θέλει και κάποιο υπόβαθρο, αλλιώς είναι τζούφια...

δυοντανατέλλοντα, δεν ξέρεις πόσο κοντά στη σκέψη μου είσαι -- ή μάλλον ξέρεις... Αυτό το θυμό νιώθω κι εγώ, και αρνούμαι να καταθέσω τα όπλα. Τι ελπίζω να πετύχω; Τίποτε -- ή σχεδόν τίποτε. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο άνθρωπος μπορώ, που σημαίνει να αγαπάω και να μάχομαι. Ο εκκλησιαστής έλεγε "ματαιότητης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης". Δίκιο είχε, αλλά αυτός το πήγαινε αλλού -- οπότε, τελικά, είχε άδικο. Αν αγγίξεις έστω και έναν (1) άνθρωπο, με τα λόγια σου, τις πράξεις σου ή και μόνο την αγάπη σου, φτάνει και περισσεύει...

μοντρεζόρ, ψάχνεις για λογική στο παράλογο, βλέπω. Ευγενής η προσπάθεια, αλλά δεν βλέπω να στέφεται με επιτυχία...;-)

ρεγγίνα, ναι, έχουμε κι εδώ άρρωστα μυαλά. Εξάλλου, όπως θα ξέρεις, οι κοπέλες είναι για να φροντίζουν τον άντρα τους, τα παιδιά τους, το σπιτικό τους -- ενώ οι άντρες είναι για να πηδάνε ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει... Σταματώ γιατί τρώω κιόλας...

Debby said...

Δυων Ανατελλων, καλά τα λες... όμως δεν σου φαίνεται περίεργο που εδώ μέσα στο διαδικτυο όλοι συμφωνούμε, όλοι συμπονούμε άλλα η κατάσταση συνεχίζει να είναι όπως τα λέεi o cyrusgeo ή η ρεγγίνα κτλ? Γιατί με τόσα ανοιχτά μυαλά εδώ μέσα δεν πάει αναλογικά και έξω. Θα είχαμε μια διαφορετική νοοτροπία.

Εγώ φίλε μου, νομίζω ότι ούτε αυτοί που είμαστε εδώ με τις προοδευτικές μας ιδέες, δεν τις κάνουμε ούτε κατ'ελάχιστο πράξη. Εδώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε την νοοτροπία του δίπλα μας που όπως λες είναι και σε πιο πλεονεκτική θέση από αυτήν του Ινδού. Εχει μια επιλογή παραπάνω όπως να το κάνουμε.

Συζητώντας με φίλες μου που τυγχάνει να έχουν παιδιά διαφορετικού φύλου άλλες φορές αντιλαμβάνομαι την διαφορετική μεταχείρηση που έχουν οι ίδιες και άλλες φορές την ανοχή που δείχνουν στις διαφορετικές συμπεριφορές των άλλων λόγω φύλου. Και αν δεν μπορέσω να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μιας υποψήφιας μάνας, ή έστω μιας ήδη μάνας, όσο και να μιλάμε εδώ μέσα και να συμφωνούμε δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα.

Και η μεγαλύτερη δοκιμασία για μένα θα είναι αν και εφόσον γίνω εγώ μάνα αν θα μπορέσω να δείξω στα παιδιά μου το σωστό όταν μια ολοκληρη κοινωνία τους μαθαίνει το λάθος.

Debby said...

Ασχετο!
Cyrusgeo, συνηθίζεις και εσύ να τρως και να γράφεις! Το laptop μου μια μέρα θα τα παίξει από τροφή σίγουρα!
Ολο και κάτι προσγειώνεται πάνω του συχνά πυκνά. Την μια τίποτα ψίχουλα, την άλλη ζουμιά από άτσαλη δαγκωματιά μήλου την παράλλη κανένας ηλιόσπορος πάει να χωθεί μέσα στο πληκτρολόγιο κτλ!! Από τροφική δηλητηρίαση θα πάει! Το βλέπω το όνειρο.

cyrus said...

Α, εγώ αυτά τα κάνω μόνο στο desktop. Και υπάρχουν δύο λόγοι γι' αυτό:

1. Το λάπτοπ το διατηρώ καθαρό και έξω και μέσα -- δεν έχει ούτε παιχνίδια, π.χ., και από προγράμματα μόνο ό,τι χρησιμοποιώ, εν αντιθέσει με το "μεγάλο" που είναι γεμάτο σαβούρα...

2. Ένα απλό πληκτρολόγιο έχει κάτω από 10 ευρώ. Το πληκτρολόγιο του λάπτοπ έχει περίπου 50, και ο τεχνικός θέλει άλλα 50 για να το βάλει...

Σε έπεισα;

Debby said...

Συνεχίζω στο άσχετο...
Λέω να πάρω ένα πληκτρολόγιο από αυτό που τυλίγει αλλά δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστο.

Να σου πω το άλλο το κουφό. Ημουν μια μέρα στης γιαγιάς μου το σπίτι και παίρνει το μάτι μου να πετάει εκεί γύρω ένα φτερωτό μυρμήγκι. Που λες και πήγε και χώθηκε??? Ναι! Μέσα στο πληκτρολόγιο!!! Γι' αυτό σου λέω... με τρέχει!!

Artanis said...

Debby, συνεχίζω κι εγώ το...άσχετο, μιας και για το σχετικό του θέματος με κάλυψαν οι προλαλήσαντες φίλοι. Πρέπει να δεις πόσα στριφτά τσιγάρα βγαίνουν από το δικό μου το πληκτρολόγιο...

Λίτσα said...

Άργησα να μπω και ό,τι σκεφτόμουν να γράψω, τα είπαν οι προηγηθέντες σχολιαστές.
Καλημέρα, βρε, και καλό μήνα.

Debby said...

Artanis, αυτό το γλύτωσα μόνο και μόνο γιατί δεν καπνίζω!

Καλή μας μέρα!

Περαστικός said...

Ανρωτιέμαι, με την εξόντωση των θηλυκών βρεφών, πού θα βρίσκουν γυναίκες, βλέπω να δημιουργούνται "ανώμαλες" καταστάσεις. Η Ινδία πάσχει και από το σύστημα με τις κάστες που ισχύει εκεί. Δυστυχώς, ο Βουδισμός στην Ινδία, με το ανθρώπινο και ορθολογικό του πρόσωπο, δεν μπόρεσε να διαλύσει τα αρνητικά του Ινδουισμού.

Rodia said...

Στην Κίνα μπορεί να δει κανείς μωρά κοριτσάκια στα σκουπίδια και αυτό δεν εντυπωσιάζει τους ντόπιους. Τα παίρνει ο σκουπιδιάρης και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εχουν απόλυτη συνείδηση του προβλήματος υπερπληθυσμού τους. Στην Ινδία, φαντάζομαι, μεγάλο ρόλο παίζει επίσης ο υπερπληθυσμός.

Αν π.χ. η χώρα μας είχε 150 εκατομμύρια κατοίκους, νομίζω (ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ!!!) ότι μπορεί να συνέβαιναν και χειρότερα πράγματα. Μπορεί π.χ. να τα τρώγαμε, όπως γίνεται συχνά στην Κολομβία που πέφτει μαύρη πείνα.

..και σόρρυ.. αλλά οι πραγματικότητες διαφέρουν και δε γίνεται να κρίνουμε και να συγκρίνουμε με βάση τις δικές μας σταθερές..

..απλώς, σήμερα με τα μέσα που υπάρχουν μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα για το τι συμβαίνει και αλλού στον πλανήτη. Η κριτική και η σύγκριση (ξαναγράφω) δεν βοηθούν στην κατανόηση των γεγονότων..

σμουτς!:-)

cyrus said...

Ροδιά μου, η σύγκριση δεν γίνεται με το ελλαδιστάν, αλλά με τον μεσαίωνα -- εξ ου και ο τίτλος.

Σου θυμίζω ότι και στη μεσαιωνική Ευρώπη το να τρως τα παιδιά σου δεν ήταν ακριβώς σπάνιο...

cyrus said...

Περαστικέ, δεν ξέρω... Ο Βουδισμός δείχνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο σ' εμάς τους δυτικούς, αλλά δεν ξέρω αν οι φτωχοί θιβετιανοί (προ κινέζικης εισβολής) θα συμφωνούσαν...

Λίτσα, καλό μήνα -- και καλά μπάνια, τυχερούλα...