26.10.06

Μηνύω, άρα υπάρχω



To banner είναι από το magicasland (εγώ το πρωτοείδα στου Jim_Hellas -- χρόνια πολλά, Δημήτρη), και αφορά σε μια ελληνικότατη (διάβαζε: εντελώς παράλογη και φασιστική) ιστορία που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Περίληψις:

Προσφάτως, δημόσιο πρόσωπο μήνυσε το blogme.gr για δυσφήμιση και άσεμνο σατιρικό περιεχόμενο.

Το πρόσωπο αυτό σατιριζόταν μέσα από τις σελίδες κάποιου άλλου blog, το οποίο ήταν καταχωρημένο στο directory του Blogme και στις υπηρεσίες ροής RSS. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ακολούθησαν: διαδικασία του αυτοφώρου, κατάσχεση του σκληρού δίσκου, παραμονή στο κρατητήριο και προσαγωγή στην εισαγγελία.


"Δημόσιο πρόσωπο", ε; Ο διαχειριστής του blogme.gr (όπως λέει ο ίδιος) θα αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα μετά το πέρας των νομίμων διαδικασιών — και πολύ καλά κάνει.

Εγώ, πάλι, έχω μια αθώα ερώτηση (και ειλικρινά ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δεν γνωρίζω και πολλούς φασίστες που να σατιρίζονται στο ίντερνετ και να έχουν απειλήσει στο παρελθόν με μηνύσεις):

Τι κάνει "νιάου, νιάου" στα κεραμίδια;

Υ.Γ.: Προσέξτε, αν θέλετε, το εξής λεπτό σημείο: Ο μηνυτής προφανώς θα ξέρει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τη δίκη — γι' αυτό και δεν έκανε απευθείας μήνυση στον συγκεκριμένο μπλόγκερ που θεωρεί ότι τον προσβάλλει. Σκοπός του είναι να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του μπλόγκερ, ώστε να τον "αναλάβουν" μετά τα τσιράκια του. Επομένως, είναι σημαντικό να συμπαρασταθούμε και στον διαχειριστή του blogme.gr και στον (μέχρι στιγμής άγνωστο) μπλόγκερ που απειλείται εμμέσως.

24 comments:

cyrus said...

Έβαλα υστερόγραφο, γιατί ακούστηκαν και περίεργες απόψεις.

Anonymous said...

ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
ΕΦΟΣΟΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΛΙΚΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ (ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ), ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ BLOGGERS ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΑΝ ΒΓΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΚΑΙ ΜΑΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΜΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΙΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΝΤΕΣ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ.

cyrus said...

Σωστό, Άβατον.

Anonymous said...

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν... Αλήθεια, cyrusgeo, πώς μπορούμε να συμπαρασταθούμε και στον μηνυόμενο blogme.gr και στον άγνωστο μπλόγκερ που απειλείται; Ας υπάρξει μια οργανωμένη αντίδραση από όσο γίνεται περισσότερους.

Rodia said...

Ο Αστέρης έχει μια καλή πρόταση εδώ:

http://oneiros.gr/blog/2006/10/26/blogmelegalaction

:-)κουράγιο παιδιά!!

rodanis said...

Να πώ οτι είναι απίστευτο; Ψέμματα θα πώ!

cyrus said...

Rayuela, ήδη ο χείμαρρος από ποστ πάνω στο θέμα είναι μια καλή πρώτη αντίδραση. Για μετά, θα δούμε.

Ροδιά, το λινκ που δίνεις για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί.

Ροδάνη, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να σε κάνω να πεις ψέμματα.

Να προσθέσω ότι είμαι πολύ απογοητευμένος από την αντίδραση μερικών (λίγων, ευτυχώς) μπλόγκερ, που βρήκαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν ολόκληρη τη μιζέρια και την μικροψυχία τους.

Αλλά κάθε χωριό δεν έχει μόνο τον τρελό του — έχει και τους χλεχλέδες του...

Ιφιμέδεια said...

Cyrusgeo,

συμφωνώ και με το ποστ σου και με τα σχόλιά σου σε αυτό! Ουστ πιά με τους χλεχλέδες, όπως λες.

Δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα ότι προ ολίγου μόνον καιρού είχες ασχοληθεί με το γνωστό φασιστοειδές παρανοϊκό ον που παραπλανά τον κόσμο με τις απατεωνιές και τις αθλιότητες που σερβίρει. Θυμάμαι καλά πώς κάποιοι -μεταξύ των κι εγώ- συμφωνήσαμε μαζί σου ότι το ον αυτό είναι επικίνδυνο. Αποδεικνύεται όπως όλοι οι βλάκες και κακεντρεχής. Για να δούμε. ίσως είναι μιά ευκαιρία να λάβει a taste of his own medicine όταν θα του γίνουν μηνύσεις για παραπλάνηση του κοινού με διασπορά ψευδών ειδήσεων.

cyberdustz said...

Εάν πράγματι πρόκειται για τον ΦανΕλ, τότε ο Λιακό χρειάζεται ψυχιατρείο. Θα έπρεπε να υπάρχει νόμος κατά της γραφής και εμπορίας γελοίων βιβλίων. Όχι να διώκεται αυτός που τα σατιρίζει.

cyrus said...

Ιφιμέδεια, κατά καιρούς ασχολούμαι με αυτά που λέει ο Λιακόπουλος διότι αφενός απεχθάνομαι τη συνωμοσιολογία και αφετέρου δεν αντέχω την κατάφωρη εξαπάτηση του κόσμου με μισές αλήθεις και ολόκληρα ψέματα. Οι ανοησίες που έχει πει από τηλεοράσεως για "ρωσικά διαστημικά μολύβια", "φωτογραφία με φρέσκο πτώμα πτεροδάκτυλου από τον 18ο αιώνα", "σκελετό κενταύρου" και τα τοιαύτα δεν γινόταν να με αφήσουν αδιάφορο.

Δυστυχώς, βλέπω ότι πάρα πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει πόσο επικίνδυνα είναι όλα αυτά. Κατά καιρούς τον προσκαλούν διάφοροι σε εκπομπές σε "μεγάλα" κανάλια, όπου τον αντιμετωπίζουν με χαμόγελο, βλέποντάς τον σαν λίγο γραφικό, λίγο πλακατζή κ.τ.λ.. Κι αυτός άλλο που δεν θέλει -- γιατί έτσι γίνεται πιο γνωστός και περνάει την ακραία ιδεολογία του καλύτερα.

Νομίζω πως η μήνυση γενικότερα δεν είναι ο σωστός δρόμος. Οι ιδέες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδέες -- η μήνυση είναι καταστολή.

cyrus said...

Cyberdust, πιστεύω στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, ακόμη κι όταν αυτές είναι βλαβερές ή επικίνδυνες. Όλους αυτούς τους απατεώνες πρέπει να τους πολεμάμε με το λόγο -- και αυτό περιλαμβάνει και τη σάτιρα. Γι' αυτό και βρίσκω αυτή τη μήνυση απαράδεκτη. Δεν ξέρω τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο νόμος. Στην περίπτωση των μέντιουμ, ξέρω -- ήδη γίνεται στην Αμερική, και έχω γράψει σχετικά. Στην περίπτωση τέτοιων βιβλίων και απόψεων, δεν ξέρω.

cyrus said...

Ιφιμέδεια, μια που συμμετείχες ενεργά στην προηγούμενη Ιστοσυνάντηση Ποιητικής Μετάφρασης, ελπίζω να συμμετέχεις και στην τωρινή. Θα κάνω σχετικό ποστ αύριο.

Cyberdust και λοιποί, η πρόσκληση ισχύει και για σας, φυσικά.

Ιφιμέδεια said...

Βεβαιότατα θα συμμετάσχω!
Με πολύ κέφι, για να αλλάξει λίγο και η πικρή γεύση από όσα λερώνουν την μπλογκόσφαιρα τον τελευταίο καιρό. Η ποίηση λοιπόν, όπως πάντα, θα μας σώσει.
(Όχι πολύ δύσκολα ε; Έχω και γάμο!

cyrus said...

Πότε έχεις γάμο; Θα φάμε κουφέτα;

Περαστικός said...

Πρέπει να αντιδράσουμε και ανάλογα με τις εξελίξεις να διεθνοποιήσουμε το θέμα. Υπάρχει μια μερίδα λειτουργών που δρα σαν να πρόκειται για το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Η σύλληψη του υπευθύνου του blogme ήταν απαράδεκτη ενέργεια. Προφανώς υπάρχουν οι "επαγγελματίες" που απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία και μπορούν να λένε και να δείχνουν σημεία και τέρατα από τα ΜΜΕ, εισπράττοντας συγκαταβατικά χαμόγελα από τα "θύματά" τους και οι υπόλοιποι που πρέπει να βγάζουμε το σκασμό και να προσέχουμε ακόμη και τι συνδέσεις βάζουμε στα site μας. Ζούμε στο κράτος της μπαλαφάρας και υπεύθυνες για την υπόθεση κατ' εμένα είναι πρώτα οι αρχές που όφειλαν να γνωρίζουν ότι για τον υπεύθυνο του blogme δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. Επιφυλάσσομαι φυσικά και για τις απόψεις των νομικών. Πάντως, εάν υπάρχουν τέτοια περιθώρια, τότε ζούμε υπό καθεστώς ανελευθερίας και πρέπει να περιμένουμε όλοι εκείνο το κτύπημα στην πόρτα.

Μαύρος Γάτος said...

Τι κάνει "νιάου, νιάου" στα κεραμίδια;

Πάντως όχι εγώ Σ;)))))))

Βρε Cyrus, τί θα γίνει; Κάνομεν Α' ποιητικήν μεταφραστικήν ιστοσυνάντησιν, πόλεμος στο Λίβανο. Επιχειρούμεν να κάνομεν δεύτερην, πόλεμος στα μπλόγκια. Να κάνομεν μήπως κανένα ευχέλαιον;

An-Lu said...

Η εξυπνάδα έχει όρια, η βλακεία ποτέ....

cyrus said...

Περαστικέ, περαστικά μας. Σκέφτομαι σοβαρά να μην ανοίγω την πόρτα σε κανέναν, αν δεν έχει προηγηθεί τηλεφώνημα.

Γοργόνα μας, είναι γνωστό πως η βλακεία εκτός από αήττητη είναι και απύθμενη.

Μαύρε Γάτε, σαν να σε πήρε το μάτι μου στα κεραμίδια, πάντως... Όχι ευχέλαιο, εξορκισμό πρέπει να κάνουμε, και αγιασμό ανά τρεις ημέρας.

Η αναγγελία θα λάβει χώρα την αύριον -- πέντε ποιήματα αναζητούν μεταφραστές με μπόλικο θράσος...

mickey said...

Είμαστε ΒΕΒΑΙΟΙ για την ταυτότητα του "επωνύμου" και το "επίμαχο" blog;

Ή απλώς "συνδυάστηκαν" οι απειλές που είχαν εκφραστεί στου funel με τη σχετική είδηση; θα ήθελα κάπως περισσότερα στοιχεία πριν προβώ στο συμπέρασμα ;)

+γερονταδιαφωτισοντονσονδουλονμικιον+

Μαύρος Γάτος said...

Μίκυ μου κι εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός. Δεν βοηθάει και ο Αντώνης που προφανώς ο άνθρωπος έχει τρομοκρατηθεί και φυσάει και το γιαούρτι... δηλ δεν αποκαλύπτει ονόματα και πράγματα.

Για να δούμε τί θα δούμε..

Aphrodite said...

Veeeeery important principle in hand. Count me in!

Οσο σκέφτομαι τι ρόμπα έχουμε να γίνουμε... Μ'αρέσει που έλεγα σε φίλους έξω ότι τουλάχιστον στο μπλόγκινγκ η δημοκρατικές διαδικασίες είναι δεδομένες! (το κάθε τρολλάκι έχει δικαίωμα γνώμης αν μη τι άλλο!!!)

Εμοτικόν αυτομούντζας έχει?

ΑΝΤΩΝΗ ΚΡΑΤΑ!!!

Ιφιμέδεια said...

Κουφέτα, κουφέτα!

Προς το παρόν όμως θα αφήσω το γάμο να πάω για μεταφράσεις!

cyrus said...

Μίκυ, είμαστε βέβαιοι αλλά ...δεν είμαστε βέβαιοι. Έτσι κι αλλιώς, πρωτεύουσα σημασία έχει η ίδια η (απαράδεκτη) ενέργεια, κι όχι το ποια άτομα αφορά.

Μαύρε Γάτε (και λοιποί), ο e-lawyer σχεδιάζει συντονισμένη κίνηση ώστε να ζητήσουμε από τις αρχές να μάθουμε ποιος έκανε τη μήνυση. Καλό θα ήταν να είμαστε πολλοί.

Αφροδίτη, με τρομάζει που το λέω, αλλά δυστυχώς τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο. Θα καλούμαστε συνέχεια να παλεύουμε για τα αυτονόητα.

Ιφιμέδεια, όλα τα προλαβαίνεις εσύ, άμα θέλεις...

J. said...

Απίστευτη ιστορία. Θυμάμαι τον Μαρούδα που ήθελε "να καταρρίψει τους δορυφόρους" για να μη σπάσει το ιερό μονοπώλιο της ΕΡΤ...