8.9.07

Διλήμματα και παρεξηγήσεις

Στο προχθεσινό «ντιμπέιτ» (άσχημη λέξη, αλλά η «τηλεμαχία» είναι, νομίζω, ακόμη χειρότερη), ο κ. Καραμανλής δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα παραδοσιακά εκβιαστικά διλήμματα του παρελθόντος. Μετά το «Καραμανλής ή τανκς», τώρα έχουμε το «αυτοδυναμία ή εκλογές». Αφού εξήγησε ότι, για διάφορους λόγους, δεν θα μπορούσε να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση συνεργασίας με τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα που πιθανώς θα μπουν στη βουλή, είπε την εξής φράση:

«Εάν, λοιπόν, προκύψει μια βουλή όπου δεν υπάρχει αυτοδυναμία, είναι περίπου αυτόματα δεδομένο ότι θα πάμε σε νέες εκλογές, θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές».

Αυτή η φράση είναι προβληματική.

Κατά πρώτον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα κόμματα που τώρα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με κανέναν θα κρατήσουν την ίδια στάση μετά τις εκλογές. Γνώμη μου είναι ότι αναγκάζονται να κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις υπό την πίεση της (τεχνητής) πόλωσης. Αν, για παράδειγμα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή το Κ.Κ.Ε. δήλωναν εξαρχής ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να σχηματίσουν κυβέρνηση από κοινού με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τότε θα κινδύνευαν να χάσουν τις ψήφους κάποιων ανθρώπων που δεν θα ήθελαν να νιώθουν ότι στηρίζουν, έμμεσα, τον κ. Παπανδρέου, όπως και τις ψήφους άλλων ανθρώπων οι οποίοι θα προτιμούσαν, ίσως, σε αυτή την περίπτωση, να ψηφίσουν απευθείας το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. (Παράδειγμα φέρνω – μην το πάρετε τοις μετρητοίς...)

Κατά δεύτερον, ο κ. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί ότι αν ο ίδιος δεν πάρει αυτοδυναμία, (αφού, όπως εξήγησε πιο πριν, δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα), θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές. Το Σύνταγμα, όμως, άλλα λέει:

Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
*3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.


Με άλλα λόγια, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, και εφόσον ο κ. Καραμανλής (αν υποθέσουμε ότι η Ν.Δ. έρχεται πρώτη σε αριθμό εδρών) δεν καταφέρει να συνεργαστεί με κανέναν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει διερευνητική εντολή στον (δεύτερο) κ. Παπανδρέου (και μετά στον τρίτο, κ.τ.λ.). Ποιος μας λέει, λοιπόν, ότι ο κ. Παπανδρέου (ή κάποιος επόμενος) δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση;

Αλλά, ας υποθέσουμε ότι κανείς δεν τα καταφέρνει. Μετά, φυσικά, θα πάμε σε νέες εκλογές. Ε, και; Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι πρόβλημα. Ο κ. Χατζηνικολάου διαφωνεί μαζί μου, βέβαια, καθώς είπε την άλλη εκπληκτική φράση της βραδιάς:

«Οι νέες εκλογές σημαίνουν περιπέτεια, αν κανείς οδηγηθεί σε τόσο σύντομο χρόνο και πάλι στις κάλπες».

«Περιπέτεια»; Γιατί «περιπέτεια»; Απλώς θα πάμε να ξαναψηφίσουμε, και θα υπάρχει (επιτέλους) η πιθανότητα να αλλάξει κατά πολύ το πολιτικό σκηνικό. Τα δυο μεγάλα κόμματα, βέβαια, θα προσπαθήσουν (με τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα) να αυξήσουν την πόλωση και να πείσουν εμάς τους πολίτες ότι πρέπει οπωσδήποτε να βγάλουμε μια «ισχυρή», δηλ. αυτοδύναμη, κυβέρνηση, «που θα οδηγήσει τον τόπο στο μέλλον» και άλλες κενολογίες που έχουμε, πια, βαρεθεί να ακούμε. Για σκεφτείτε, όμως: σε αυτή την περίπτωση, γιατί να μην κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση; Γιατί να μη μειώσουμε ακόμη περισσότερο τη δύναμη των δύο μεγάλων, έτσι ώστε να τους αναγκάσουμε όλους (μαζί και τους μικρούς) να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας; Γιατί να μη βάλουμε τέλος στις μονοκομματικές κυβερνήσεις, έτσι ώστε το πολίτευμα να λειτουργήσει όπως είναι φτιαγμένο να λειτουργεί;

Σε αυτό, ακριβώς, το σημείο, θα πρέπει να ξεδιαλύνουμε μια τεράστια παρεξήγηση:

Δεν ψηφίζουμε για να εκλέξουμε κυβέρνηση.

Ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στη Βουλή. Οι βουλευτές μπορεί να ανήκουν σε κάποιο κόμμα (ή όχι), αλλά, όπως λέει το Σύνταγμα στο άρθρο 51, «αντιπροσωπεύουν το Έθνος». Μετά την εκλογή τους, οι αντιπρόσωποί μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποια προτεινόμενη κυβέρνηση (πουθενά δεν είναι γραμμένο ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να προκύπτει από ένα και μόνο κόμμα), την οποία, μετά, εννοείται πως ελέγχουν, καθώς το Σύνταγμα καθορίζει (Άρθρο 60) πως «έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». (Δείτε και εδώ.) Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη μέθοδο ελέγχου από το να στηρίζεται η κυβέρνηση από βουλευτές δύο ή περισσοτέρων κομμάτων.

Πηγαίνετε, λοιπόν, όλοι στις κάλπες την άλλη Κυριακή, και μην επηρεάζεστε από διάφορες προσπάθειες συγκαλυμμένου εκφοβισμού μέσω ψεύτικων διλημμάτων. Το ζητούμενο είναι να εκφραστείτε πολιτικά όσο καλύτερα μπορείτε. Και, αν η προτίμησή σας είναι κάποιο από τα δύο «μεγάλα» κόμματα, τουλάχιστον ψηφίστε ανθρώπους της προκοπής, κι όχι τηλεαστέρες που έμαθαν να παπαγαλίζουν τα ίδια και τα ίδια στα κομματικά σεμινάρια.

Και, φυσικά, όχι λευκά, όχι άκυρα, όχι αποχή!

Υ.Γ.: Σε παρόμοιο κλίμα κινείται και ο Περαστικός -- μετά σκίτσου, όμως!

32 comments:

Zaphod said...

Σωστός.

Ο Κώτσος με ψάρωσε αρχικά και έψαχνα να βρω αν έχουν αλλάξει και το άρθρο αυτό του Συντάγματος...το καλοκαίρι!

Στα υπόλοιπα συμφωνούμε απολύτως. Το παράδοξο είναι πως το αυταπόδεικτο (συνεργασία) το είπε ο πιο πολωτικός ιδεολογικά, ο Καρατζαχέρης!

Περί στρατηγικής των κομμάτων κτλ έχεις απόλυτο δίκιο. Τα αριστερά κόμματα ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να θέσουν προεκλογικά θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη και μια συνεργασία αριστερών με ΝΔ δεν θα με χάλαγε.... με τους αριστεροί να κόβουν τον υπερβολικό φιλελευθερισμό

Artanis said...

Βρε λες;
Λέτε να δούμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;
Μακάρι...

zaphod, ο Καρατζαφέρης κάνει σαν τον μπούλη που τον πέταξες σε ζαχαροπλαστείο και του είπες "no problem, φάτα όλα". (Αν και το είπα αλλιώς την βραδιά του ντημπέιτ, είχε να κάνει με "ανοιχτά πόδια" και λοιπά ωραία, αλλά είναι ακατάλληλα για ανηλίκους)
:-)
Είναι δυνατόν να μην λεέι για συνεργασίες;

Από την άλλη, πολλοί ψηφοφόροι φοβούνται μία κυβέρνηση συνεργασίας, ακριβώς για τον ίδιο λόγο: Μην μας προκύψει κανάς Καρατζαφέρης στην κυβέρνηση και τρέχουμε...
Αλλά, πιστεύω ότι κανείς δεν θα του προτείνει συνεργασία γιατί τότε θα χάσει και τους δικούς του ψηφοφόρους...

cyberdustz said...

«Δεν ψηφίζουμε για να εκλέξουμε κυβέρνηση.»
Είναι μεγάλη μου ντροπή που θα το πω και εκτεθώ, αλλά συμφωνώ απόλυτα με τα γραπτά, με όλα ανεξαιρέτως, αν και θα ήθελα να τονίσω αυτή την φράση και όλα που ακολουθούν . Ουδείς τέλειος, αυτό με παρηγορεί.

Zaphod said...

@artanis: Το είδαμε το '89 τρόπον τινά.

Οι άλλοι ευρωπαίοι δηλ μαλάκες είναι σε Ιταλία, Σουηδία κτλ;

Ο χέρι χέρι πάντως είχε δίκιο σε ένα πράγμα: Τριάντα χρόνια μονοκομματικές κυβερνήσεις τις είδαμε, προκόψαμε, ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο. Στα υπόλοιπα που λες γι αυτόν σαφώς και έχεις δίκιο αν και επί Μητσοτάκη ήταν στην κυβέρνηση και δεν είχε πρόβλημα κανείς. Ακόμα και οι ακροδεξιοί μπορεί τελικά να φανούν χρήσιμοι! (ρε τι τραβάμε για να φύγει ο Πολύδωρας και να ΜΗΝ έρθει ο Γιωργάκης!!!)

Αν εξαιρέσουμε το ΛΑΟΣ λόγω Άδωνι και άλλων σπίρτων από όποια συνεργασία (και εδώ έχεις point) μενουν αλλα 4 κόμματα και παίζουν πολλοί συνδυασμοί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην δοκιμαστούν κάποιοι (η αρχή της καλής παρτούζας :-Ρ)


Πιστεύω πως η αριστερά (αριστερα είπα, όχι ΠΑΣΟΚ, να συνεννοούμαστε) πρέπει να δοκιμαστεί τουλάχιστον σε κάποια υπουργεία (υγείας, εργασίας, δημόσιας τάξης (!;) πχ) και να δούμε και τις δικές τους θέσεις στην πράξη. Να κάνουν "γαλάζιους" διαγωνισμούς το ψιλοαποκλείω.

Λογικά θα τους ζητιανεύουν μετεκλογικά και ο Κώτσος και ο Γιώργος σε περίπτωση μή αυτοδυναμίας. Όπως λέει και ο Λαζόπουλος, μπορούν να κρατηθούν μακρυά από το 4 ΚΠΣ; Αφού θέλουν να ...το απορροφήσουν!

Εδώ λοιπόν καλούνται οι αριστεροί να παίξουν το συναινετικό μεν, (πολύ) βαρύ πεπόνι δε, κατ εμέ.

Περαστικός said...

Προσυπογράφω. Συμπληρώνω επίσης, φανταστείτε τη ΝΔ να βγαίνει πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία και ο Καραμανλής να αρνείται να προσπαθήσει για κυβέρνηση συνεργασίας κάνοντας πάσα την εντολή στο ΠΑΣΟΚ, θα είναι αυτό το πολιτικό του τέλος ή μου φαίνεται; Το ενδεχόμενο να συνεργαστεί η ΝΔ με το ΛΑΟΣ είναι υπαρκτό εφόσον ο Καρατζαφέρης νερώσει αρκετά το κρασί του και πεί ότι στηρίζω χωρίς να συμφωνώ σε όλα για το καλό του τόπου και μπλα μπλα μπλα, νομίζω μάλιστα ότι το κάπως συναινετικό του ύφος τελευταία έχει υιοθετηθεί και με αυτή τη σκοπιμότητα. Το ενδεχόμενο δεν είναι ευχάριστο, αλλά οι Καρατζαφέρηδες δεν λείπουν έτσι και αλλιώς από τη ΝΔ και δεν βλέπω καμία σημαντική αλλαγή πέρα ίσως από καμιά - δυο αράδες στο βιβλίο της Ιστορίας για να ικανοποιηθεί ο «εθνικόφρων λαός».

Ένα άλλο καθόλου απίθανο σενάριο είναι μια συνεργασία καθορισμένου χρόνου μεταξύ ΝΔ ΠΑΣΟΚ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων πάνω στις οποίες έτσι και αλλιώς συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό. Αν μάλιστα το ΛΑΟΣ επιμείνει σε κάποιες ακραίες θέσεις του, αυτό είναι πιο πιθανό. Το ΠΑΣΟΚ βέβαια μπορεί να αρνηθεί αυτή τη συνεργασία αν έχει εξασφαλίσει τη δημιουργία δικής του κυβέρνησης με συνεργασία προς τα αριστερά όταν έλθει η σειρά του να πάρει την εντολή, με αντίστοιχους όρους όμως της ΝΔ με το ΛΑΟΣ, κάτι δύσκολο καθώς τα αριστερά κόμματα είναι πιο μαχητικά και έχουν δεσμευθεί σε ορισμένες θέσεις που έρχονται σε σύγκρουση με βασικούς άξονες της κρατούσας οικονομικής αντίληψης. Τέλος, πολύ σωστά, δεν τρέχει τίποτα αν ξαναπάμε σε εκλογές και μάλιστα είναι πιθανό να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο πολιτικό μας σύστημα και από αυτό. Νομίζω ότι αν τα πράγματα πάνε καλά, αυτή μπορεί να είναι η μεταπολίτευση της μεταπολίτευσης.

SofiaX said...

Εμένα πάντως κάποια στιγμή -πάνω στην μιάμιση ώρα- με έπιασε μια κατάθλιψη, αναλογιζόμαι το γενικό μπάχαλο. Τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που δεν έβρισκαν απαντήσεις, μιας και ο καθείς έλεγε ότι του κατέβαινε και σκέφτηκα: αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πολιτικοί μας και μας κυβερνούν?

Εναλλακτικά σας συστήνω το: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ του Λάλα, που έχει χιούμορ και έξυπνες παγίδες που αποκαλύπτουν και το επίπεδο των πολιτικών. ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΥΡΙΩΣ...

Καθημερινά 18:45, για να δούμε ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ, ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ...

kaltsovrako said...

Σε αυτές τις εκλογές πέρα από αυτοδυναμίες και τα διαχρωνικά πιά διλήμματα που αναφέρεις σωστά, υπάρχει ένας κίνδυνος και μια ευκαιρία κατά την άποψή μου.

Ο κίνδυνος φυσικά δεν είναι αν θα μπεί ο κ. Καρατζαφέρης στο κοινοβούλιο αλλά οτι δυστυχώς θα το κάνει με ψήφους που δεν του ανήκουν ιδεολογικά. Μπαίνοντας λοιπόν, ασχέτως αυτοδυναμης κυβέρνησης ή μή (πόσο μάλλον) θα είναι μια φωνή που θα "αναγκάζει" πολλούς εκτός του σχηματισμού του να σκληρήνουν τη στάση και τις λογικές τους για ευνόητους λόγους σε πολλές αποφάσεις και νομοσχέδια και δεξερωτιάλλο. Αυτός είναι για μένα ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Να γίνουμε μεσομακροπρόθεσμα (αν δεν έχουμε γίνει ήδη) μια κοινωνία που φοβάται και ρουφιανέυει το διπλανό της.

Η ευκαιρία είναι φυσικά η οσμή που παίρνω από τη νέα γενιά και την αριστερά (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο). Είναι πολύ σημαντικό η ευρήτερη αριστερα να πάρει υψηλότερα ποσοστά από πριν στο κοινοβούλιο γιατί με τη σειρά της θα αναγκάσει πολλούς (ακόμα και μέσα από την ΝΔ) να υιοθετήσουν θέσεις της και θα επηρεάσει στο να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι από πολίτες.

Αυτά θα μου πείς είναι εντελώς θεωρητικά αλλά σιγά σιγά γίνεται η αγουρίδα μέλι.
;)

Τα φιλιά μας και στους δυο σας.

Περαστικός said...

Να μην παραλείψουμε και το ενδεχόμενο της "μεταγραφής", του βουλευτή ενός μικρού κόμματος που "για το εθνικό συμφέρον", θα συμπληρώσει τον 1 βουλευτή που θα λείπει από το πρώτο κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι καθόλου απίθανο.

Anonymous said...

Περαστικός,

Οπως λέμε Παπαθεμελής! (1/4 βουλευτή, να το κόψω;)

Το ποσοστό που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος(μη μείνουμε και ακυβέρνητοι!), προσμετράται ούτως ή άλλως ή προυποθέτει την αυτοδυναμία;

Από εκεί και πέρα, νομίζω πως αν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό απ' ότι ΝΔ, Δ.Α, ΛΑ.Ο.Σ και Σαρρή μαζί, we have a kivernisi.

Anonymous said...

Στην τελευταία παράγραφο κάνω λάθος, διότι δεν νομίζω πως θα τους δώσει η Ν.Δ την ευκαιρία αν συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.

Οπως και να γίνει πάντως, μην περιμένει κανείς ανατροπές! Βολευτείτε με τον Πρετεντέρη!!!

αθεόφοβος said...

Δεν υπάρχει περίπτωση το δεύτερο κόμμα να κάνει κυβέρνηση ακόμα και αν πάρει μαζί του όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα.
Κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να κάνει μόνο το πρώτο κόμμα γιατί λόγω του μπόνους των 40 εδρών που αποκτά έστω και με μία ψήφο διαφορά από το δεύτερο η διαφορά τους είναι πολύ μεγάλη.
Αν το σημερινό εκλογικό σύστημα είχε εφαρμοστεί στις προηγούμενες εκλογές θα είχανε,σε βουλευτές το
1996 ΠΑΣΟΚ 162 ΝΔ 108
2000 ΠΑΣΟΚ 158 ΝΔ 125
2004 ΝΔ 165 ΠΑΣΟΚ 117

Μπορείτε να δείτε τι κρύβει ο εκλογικός νόμος απλά και αναλυτικά στο σημερινό μου ποστ για να μην ψηφίζετε άλλο και άλλο να βγαίνει με την ψήφο σας!

cyrus said...

Zaphod, όποτε τον βολεύει, ο Καρατζαφέρης χρησιμοποιεί και την κοινή λογική...

Αρτάνις, ο καιρός γαρ εγγύς...

Cyberdust, αυτό δεν το περίμενα ποτέ από σένα... :-Ρ

Περαστικέ, το επόμενο Σ/Κ θα είναι ενδιαφέρον. Έχω, δε, μεγάλη περιέργεια να δω τι θα ψηφίσουν οι καμένες περιοχές...

Gloriana, δυστυχώς ή ευτυχώς, ξέρουμε καλά ποιοι μας κυβερνούν...

Καλτσό, ήδη, σε ιδεολογικό επίπεδο (και εντελώς υποκειμενικά), νιώθω πως η μάχη γίνεται ανάμεσα στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Ανταποδίδουμε τα φιλιά, και ελπίζουμε να βρεθούμε κι από κοντά.

Reactor, η ενίσχυση του πρώτου κόμματος δεν γίνεται με ποσοστό, αλλά με έδρες, και ο σκοπός αυτού του (νοθευτικού, στην ουσία) τεχνάσματος είναι να χαρίσει αυτοδυναμία στον πρώτο.

Αθεόφοβε, είναι σωστό ότι το "μπόνους" κάνει δύσκολη την όλη ιστορία, αλλά αυτό που λες δεν βγαίνει μαθηματικά: αν ο πρώτος (με το μπόνους) έχει λιγότερους από 150 βουλευτές, τότε όλοι οι υπόλοιποι μαζί θα έχουν υποχρεωτικά πάνω από 150.

αθεόφοβος said...

Έχεις δίκιο.
Δεν συζητάω βέβαια ότι είναι παντελώς απίθανο να συνεργαστούν ΟΛΑ τα μικρά με ένα μεγάλο,αλλά στο μυαλό μου είχα την περίπτωση που το πρώτο κόμμα αποκτά 150 έδρες.

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=pm875T4Fhz0&mode=user&search=

Περαστικός said...

Έχει δίκιο ο Αθεόφοβος ότι πρακτικά είναι απίθανο, αλλά και πάλι δεν μπορώ να φανταστώ αρχηγό πρώτου κόμματος που δεν θα έχει αυτοδυναμία και δεν θα προσπαθήσει ή δεν θα δείξει ότι προσπαθεί για τα μάτια του κόσμου να δημιουργήσει κυβέρνηση, χωρίς σημαντικό κόστος. Θα αρνηθεί την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Είναι κάτι εντελώς νέο για εμάς και θα χαρώ πολύ να δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη :)

Ένα απόλυτα λογικό σενάριο κατά την άποψή μου: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε μια καθορισμένη ατζέντα ίσως και διάρκεια κοινής κυβέρνησης όχι με δικά τους στελέχη (υπουργούς), αλλά με επιτυχημένους ανθρώπους σε κάθε χώρο, με τα κόμματα να παρέχουν την πολιτική στήριξη. Αυτό από μόνο του θα είναι μια μεγάλη πρόοδος. Για να θυμηθούμε κιόλας ότι νομοθετική και εκτελεστική εξουσία δεν ταυτίζονται απαραίτητα.

cyrus said...

Αθεόφοβε, έτσι κι αλλιώς, θα έχει ενδιαφέρον. Μένει μόνο να δούμε αν θα έχει και πλάκα...

Περαστικέ, και τι θα κάνουν τότε με τους παρατρεχάμενους, τους μιζαδόρους και τους γλύφτες, τους οποίους εκτρέφουν ευλαβικά και τα δυο κόμματα εδώ και δεκαετίες;

sensualmonk said...

ακόμα περιμένω -μεταξύ των άλλων- ένα σοβαρό κίνημα εναντίον της [ενδεχομένως και αντισυνταγματικής;] αθλιότητας της προσμέτρησης των λευκών ψήφων στις άκυρες...

Aphrodite said...

Το τρομερό είναι πάντως ότι ο Καρατζάφ, τέτοιο "ρεύμα" ούτε στον ύπνο του!

Το καλύτερο όλων είναι όταν λέει η Παπαρίζ...ε, συγνώμη, Παπαρήγα ότι δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν. Τέλος. Μάλλον εκτιμούν ότι θα έχουν αυτοδύναμη.... ;)))

(πρέπει πάντως να κάνουμε κομμα οι μπλόγκερς, τώρα που μας ζαχαρώνει και ο ΣΥΡΙΖΑς...)

ΥΓ- Η Σαρρή με ποιόν θα συνεργαστεί ρε παιδιά, να βοηθήσουμε να την αποσύρει κάποιος από την κυκλοφορία, να πληρώσουμε έστω...

Zaphod said...

@aprhodite:

"(πρέπει πάντως να κάνουμε κομμα οι μπλόγκερς, τώρα που μας ζαχαρώνει και ο ΣΥΡΙΖΑς...)"

Σαφώς :-Ρ

Στην κατάσταση που είναι όλοι , και ο ΣΥΡΙΖΑς παρέα, μου φντ πως θα μας κάμνουσιν τεμενάδες!!

Αυτοδυναμία στην Αλέκα να κουφάνουμε την Ευρώπη! :-)

doctor said...

Επειδή έλειπα στο εξωτερικό (Σουηδία) έχασα κάτι;

Δηλαδή για να το πω πιο απλά άξιζε το ντιπέιτ πιο πολύ από μια νύχτα με μια καυτή δίμετρη ξανθιά γαλανομάτα σουηδέζα;

Απαντήστε με το χέρι ........ στην καρδιά!

doctor

Anonymous said...

Καλά τώρα ... Εσύ ζητάς γαμπρό με μάτια ;-)))

cyrus said...

sensualmonk, νομίζω πως υπάρχει ένα πολύ πιο σημαντικό θέμα που αξίζει την προσοχή μας και την διαμαρτυρία μας: η απλή αναλογική. Το σημερινό σύστημα είναι, πολύ απλά, νόθευση της "λαϊκής εντολής".

Αφροδίτη, μη φοβάσαι: το Εφάκι θα έχει το ρόλο που της αξίζει -- της γλάστρας...

zaphod, αυτό (αυτοδυναμία στην Αλέκα) θα ήθελα να το δω...

Γιατρέ, σου απαντώ μεερώτηση (ναι, ξέρω, είναι αγένεια...): Μπορείς να συγκρίνεις μια ξαναζεσταμένη κοτόσουπα με ένα πλήρες γεύμα μαγειρεμένο από τον Αθήναιο;

Κώστα, οι παροιμίες σου έχουν γίνει πολύ "προχώ", τελευταία, και ανησυχώ...

mickey said...

Δεν είμαι μάγος. Αλλά πιστεύω πως το (αστήρικτο λογικά) "δίλημμα" του Καραμανλή μάλλον θα επιβεβαιωθεί τελικά στην ...πράξη. Και εξηγούμαι:

1) Θεωρώ απόλυτα βέβαιο πως στη Βουλή θα μπουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ με πρώτο κόμμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ.

2) Θεωρώ πολύ πιθανό να μπει κι ο ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως λόγω της μαχητικής στάσης του στο άρθρο 16 - θα μαζέψει "οργισμένα νιάτα").

3) Θεωρώ αρκετά πιθανό να μπει κι ο ΛΑΟΣ. Αν και έχω την αίσθηση πως ο Παπαθεμελής λειτουργεί ως "ανάχωμα" και μάλλον συνιστά ...δάκτυλο της Δεξιάς (του Κυρίου) για να διασπαστούν οι ακροδεξιές ψήφοι σε δύο κόμματα και να μην πιάσει κανένα το πλαφόν του 3%, ώστε οι έδρες που θα έπαιρνε να ενισχύσουν το πρώτο κόμμα, που ευελπιστεί να είναι η ΝΔ φυσικά.

(ξέρω πως αυτό που μόλις έγραψα συνιστά θεωρία συνομωσίας και δεν έχει θέση σε ένα σκεπτικιστικό blog, αλλά είναι ...ενδιαφέρον - καλά, φτου, φτου, απεταξάμην!)

4) Θεωρώ απίθανο να μπει οποιοδήποτε άλλο κόμμα στη Βουλή. Κι αν μπει δε θα αλλάξει κάτι από όσα θα αναπτύξω στη συνέχεια.

5) Τέλος, θεωρώ δεδομένο πως (ΝΔ + ΚΚΕ) > 150 έδρες (για λόγους που δε νομίζω πως χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση).


Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ προηγείται και θα κερδίσει τις εκλογές, αν και κανείς φυσικά δεν ξέρει τι θα γίνει με απόλυτη βεβαιότητα (οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι αρκετά "χαοτικά" συστήματα με τη μαθηματική έννοια του όρου).

Αν η ΝΔ αποκτήσει αυτοδυναμία, ισχύει το πρώτο σκέλος του "διλήμματος" και ...σταματάμε εκεί.


Διαφορετικά, αν ο Καραμανλής τηρήσει όσα δήλωσε, οφείλει να κάνει πάσα στο ΠΑΣΟΚ για νέο γύρο (διαπραγματεύσεων).

Ο Παπανδρέου, ακόμα κι αν πάρει μαζί του Αλαβάνο (αρκετά πιθανό) και Καρατζαφέρη (απίθανο, αλλά όχι αδύνατο - δεδομένου πως και οι δυο τους είναι κάπως ...τυχοδιωκτικοί θα έλεγα), θα πρέπει να πάρει και την Παπαρήγα. ΕΔΩ παίζεται το παιχνίδι (κατά την ταπεινή μου άποψη, πάντα):

Πέρα από θεωρίες του τύπου "why not?", τα τελευταία χρόνια το ΚΚΕ έχει ως μόνα όπλα του (και μαζεύει ψήφους κυρίως από αυτά) τη ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ των απόψεων και τη ΣΥΝΕΠΕΙΑ των θέσεών του. Αν η Παπαρήγα τα ...ξεπουλήσει, πράττοντας άλλα από όσα ρητά δήλωσε στο debate, μάλλον αυτοκτονεί πολιτικά (και πιθανότατα παίρνει μαζί στο λαιμό της και το κόμμα της).

Συνεπώς, αν η ΝΔ δεν αποκτήσει αυτοδυναμία, πάμε σε νέες εκλογές. Οι οποίες θαρρώ πως αν τελικά διεξαχθούν, θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες από εκείνες της προσεχούς Κυριακής. Και σε αυτές οι πολιτικοί αρχηγοί μάλλον θα αναγκαστούν να ...νερώσουν κάπως το κρασί τους. Ίδωμεν!


Παρατήρηση: Υπάρχουν δυο ενδεχόμενα που μπορούν να διαλύσουν το εν λόγω "δίλημμα", αλλά είναι αρκετά απίθανα:

1) Να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές με ποσοστό που να του δίνει αυτοδυναμία.

(χλωμό, αλλά όχι αδύνατο)

2) Να ζητήσει το ΚΚΕ (ως τρίτο κόμμα) συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, αλλά με τους δικούς του όρους (π.χ. Παπαρήγα πρωθυπουργό και άλλα στελέχη του ΚΚΕ σε υπουργεία-κλειδιά), ώστε η στάση του να μη θεωρηθεί "ασυνεπής" (ουσιαστικά θα είναι Κυβέρνηση - ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν το έχουν δει) και ο Παπανδρέου να το δεχτεί!

(ακόμα πιο χλωμό, αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις)


Προσωπική μου πρόβλεψη (μην κάνετε καζούρα αν πέσω έξω - είπαμε, ΔΕΝ είμαι μάγος) είναι πως η ΝΔ θα κερδίσει με οριακή αυτοδυναμία. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Αν έχεις 151-155 βουλευτές η θέση σου είναι μάλλον επισφαλής και δε μπορείς να κάνεις ότι γουστάρεις ανεξέλεγκτα. Η πίεση είναι μεγάλη και 1-2 πρόβατα να φύγουν από το "μαντρί" πας για ...ψάρεμα - θυμηθείτε τον Μητσοτάκη.


Σε κάθε περίπτωση, μου φαίνεται πιθανότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Παπαθεμελής, παρά να πέρασε ο Γιατρός μια νύχτα με μια καυτή δίμετρη ξανθιά γαλανομάτα σουηδέζα :P

Εκτός κι αν την πέτυχε το βράδυ στο φέρυ από Στοκχόλμη για Ελσίνκι. Γίνονται Σόδομα και Γόμορα εκεί μέσα - ομιλώ εκ (πρόσφατα αποκτηθείσας) πείρας.


Υ.Γ. Σόρρυ δια την σινδόνην, αλλά είχα καιρό να γράψω σχόλιο 666 λέξεων και έπρεπε κάπου να εκτονώσω το σύνδρομο στέρησης που με διακατέχει - ευχαριστώ εκ των προτέρων τους ευγενέστατους οικοδεσπότας δια την ανοχήν και κατανόησιν ;)

mickey said...

Φυσικά, πέρα από όσα έγραψα πριν, εκείνο που ισχύει πάνω απ' όλα είναι το ...Τζεϊμσμπόντειο - και προσφάτως Καρατζαφέρειο:

Ποτέ μη λες ποτέ!


Αν πάντως έπρεπε να παίξω στοίχημα, θα πόνταρα στο σενάριο που έγραψα για τους λόγους που παρέθεσα. Το βράδυ της Κυριακής θα δω αν θα πήγαινα ταμείο ή ...κουβά ;)

doctor said...

Ο mickey είπε...

Σε κάθε περίπτωση, μου φαίνεται πιθανότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Παπαθεμελής, παρά να πέρασε ο Γιατρός μια νύχτα με μια καυτή δίμετρη ξανθιά γαλανομάτα σουηδέζα :P

Εκτός κι αν την πέτυχε το βράδυ στο φέρυ από Στοκχόλμη για Ελσίνκι. Γίνονται Σόδομα και gόμορα εκεί μέσα - ομιλώ εκ (πρόσφατα αποκτηθείσας) πείρας.

*****

Ποντήφικα Μιχαήλ, πιστεύω ακράδαντα ότι ο γίγας της Κυψέλης, κύριος Παπαθεμελής θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός!!!

Με την Mariella ή την Gabriella πήγες στο Ελσίνκι, ε;

Και γιατί δεν με ειδοποίησες ότι θα ευρισκόσουν εις την Στοκχόλμην ώστε να σε στείλω σε ...ωραία μέρη;

Καιρό είχα να διαβάσει σινδόνη σου και χάρηκα πολύ, να το επαναλάβεις συντόμως!

doctor

Βαγγέλης Μπέκας said...

Ο Καραμανλής πουλάει φούμαρα!
Αν ας πούμε ότι κερδίσει η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ με διαφορά 0,5 % (πολύ πιθανό σενάριο) τι θα κάνει τότε;
Θα ξανα πάει σε εκλογές γνωρίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να τις χάσει λόγω της μικρής διαφοράς ή θα κάνει κυβέρνηση μαζί με τον Καρατζαφέρη που θέλει τη συνεργασία και πριν λίγα χρόνια ήταν κι αυτός στη ΝΔ;
Εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση του δεδομένο ότι είναι βέβαιο πως ο Καραμανλής και οι δικοί του για το μόνο που νοιάζονται είναι να βρίσκονται στην εξουσία…

mickey said...

Doc, τη Στοκχόλμη δεν την είδα σχεδόν καθόλου. Δεν είχα καιρό. Όταν θα ανεβάσω το blog με το ταξίδι θα καταλάβεις γιατί.

Πάντως με τη Mariella πήγα στο Ελσίνκι.

(ιδού και η απόδειξη)


Με τη Gabriella πήγα ...παντού ;)

(μη ζητάς κι εδώ αποδείξεις - είμαι ...σεμνός και ταπεινός πόντιξ, like Artanis)

cortlinux said...

εγώ να πω την αλήθεια περιμένω αρκετά ενισχυμένο το ΛΑΟΣ μια και γενικά ως κοινωνία στρεφόμαστε προς τα ακροδεξιά τελευταία. αλλά κι επειδή βλέπουμε και μια προώθηση του ως κόμμα (αλήθεια που τα βρήκαν τόσα φράγκα; ) ειδικά από το ALTER (όπου έχουν μαζευτεί όλα τα παιδιά του ΛΑΟΥ (τριανταφυλλόπουλος, τράγκας, νικολάκης... )

τώρα το πιο σίγουρο είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας ΛΑΟΣ και ΝΔ (δεν χρειάζεται να νερωθεί και πολύ το κρασί , τα παιδιά γνωρίζονται από παλιά) οπότε μας περιμένουν άλλες μέρες ένδοξης "γράνας"...

Μαύρος Γάτος said...

Πέστα Χρυσόστομε (μήπως επαναλαμβάνομαι;;;)

Σ;))))

cyrus said...

Μίκυ, όπως ξέρουμε, το ότι κάποια μπαρούφα που ξεστόμισε κάποιος μπορεί να γίνει πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι ο ξεστομίσας δικαιώνεται... Εγώ, πάντως, θα περιμένω με ενδιαφέρον το βράδυ των εκλογών να δω τα εξής:

α) αν ο ΚΚΚ θα πάρει αυτοδυναμία -- το να βγει το ΓΑΠικό ΠΑΣΟΚ πρώτο δεν μου φαίνεται πιθανό

β) αν ο Καρα-τζαφέρ θα μπει στη Βουλή ή όχι

γ) τι θα ψηφίσουν οι καμμένες περιοχές.

Γιατρέ, Σόδομα γίνονται, ή Γόμορρα; Για να ξέρω πού να πάω, δηλαδή...

vita mi, και τα δυο κόμματα "εξουσίας" από αυτό ακριβώς πάσχουν -- τους ενδιαφέρει η καρέκλα τους πάνω από όλα τα άλλα...

cortlinux, η προώθηση του ΛΑΟΣ γίνεται συστηματικά εδώ και πολλούς μήνες, για πολλούς λόγους -- και όχι μόνο συνωμοσιολογικούς...

Μαύρε Γάτε, ένα deja-vu το είχα, πάντως... :-Ρ

mickey said...

@Cyrus:

Κι εγώ τα ίδια περιμένω να δω. Αυτές οι εκλογές έχουν ενδιαφέρον. Ούτε εγώ δικαιώνω τον ...ξεστομίσαντα. Διατύπωσα κάποιες αποστασιοποιημένες σκέψεις.

Είχα γράψει και άλλο σχόλιο σχετικά με το πρώτο, όπου ανέλυα ένα υπο-ζήτημα, αλλά είδα πως μπήκε νέο ποστ και το άφησα - ίσως το ρίξω εκεί.

Anonymous said...

Έστω ετεροχρονισμένα λόγω προβλημάτων με τον ISP μου (βλέπε εδώ), θέλω να σημειώσω την απόλυτη συμφωνία μου στην ανάλυσή σου υπέρ της απλής αναλογικής, όσο και στην άποψη, ότι δεν εκλέγουμε κυβέρνηση, αλλά αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο.
Κάνεις πολύ καλή δουλειά.
Ευχαριστώ για το link.