15.4.06

Θέλω να ξαναπάω...

...γαμώτο!











Φωτό: cyrusgeo, Βενετία, 2001.

10 comments:

I.P.Potis said...

Αχ, τι μου θύμισες τώρα. Καταπληκτικές φωτό!

basik-ly said...

"Στη "θρυλική πλατεία του Αγίου Μάρκου", που λέει ο Καρυωτάκης, βγαίνει ψύχρα καθώς πέφτει ο ήλιος και χαίρομαι που επιβάλλεται να φοράω το σακάκι μου που έχει μετατραπεί σε… περίπτερο. Φωτογραφική μηχανή, χάρτης, τουριστικός οδηγός, γυαλιά, χρήματα, σημειωματάριο…
Παίρνω μια γενική εικόνα αφήνοντας τα σοκάκια να με παρασύρουν μέχρι να κουραστώ κι ύστερα ανεβαίνω στο vaporetto για το Lido. Όταν πεινάω βρίσκομαι ήδη κοντά στη γέφυρα του Rialto.
Η πρώτη ηχητική εντύπωση από τη Βενετία είναι τα αμερικάνικα που ακούγονται περισσότερο απ’ ό,τι στη Νέα Υόρκη! Θυμάμαι πως ο Στραβίνσκι, που είναι θαμμένος εδώ, είχε πει πόσο πολύ του άρεσε η πόλη τον Σεπτέμβριο (τον Απρίλιο ήθελε κι αυτός να βρίσκεται στο Παρίσι και Χριστούγεννα / Πρωτοχρονιά στη Νέα Υόρκη). Σκέφτομαι πόσο πρέπει να έχει αλλάξει αυτή η απαράμιλλη πόλη τώρα που οποιοσδήποτε μπορεί να την επισκεφτεί και φαντάζομαι πως το καλοκαίρι, με ακόμη πιο πολλούς τουρίστες, τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πώς ήταν άραγε δίχως τον μαζικό τουρισμό, τότε που ο Hemingway έπινε στο Harry’s Bar…
Βρίσκω τρόπο να μην περιμένω στην ουρά για το Παλάτι των Δόγηδων, το κτήριο που με είχε μαγέψει από τότε που πολύ μικρός πρόβαλα φιλμάκια στον τοίχο και το αγαπημένο μου ήταν η "Βενετία". Το παλάτι λειτουργούσε ως τόπος διαμονής των δόγηδων αλλά και διοικητικό κέντρο, και είναι διακοσμημένο με έργα των Τιτσιάνο, Βερονέζε και άλλων μεγάλων δασκάλων. Το αποκορύφωμα της ξενάγησης είναι οι φυλακές απ’ όπου φαίνεται η Γέφυρα των Στεναγμών. Οι στεναγμοί ήταν αυτοί που άφηναν οι κρατούμενοι… Ο κόσμος που περιμένει να μπει στη διπλανή Βασιλική του Αγίου Μάρκου, μοναδικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στη Δυτική Ευρώπη, έχει λιγοστέψει κατά πολύ. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά για το θησαυροφυλάκιο με τα λείψανα του αγίου πληρώνεις 2 €. Η Αγία Τράπεζα είναι πιο προσιτή (1,5 €). Τόσος πλούτος, τόση χλιδή για μια θρησκεία που διδάσκει την ταπεινότητα!
Το καφέ Florian, σε μια από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου έχει τιμές ανάλογες της φήμης του που λέει πως εκεί σύχναζε ο Καζανόβας. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους της χώρας - Vietato Fumare παντού - και οι εθισμένοι στέκονται στις εισόδους ρουφώντας λαίμαργα τη γόπα τους, πριν την πετάξουν.
Το Ca d’ Oro (Ca είναι συντομογραφία του Casa = Σπίτι), το Χρυσό Σπίτι λοιπόν, εκτός από δύο σημαντικά έργα τέχνης (Αφροδίτη του Τιτσιάνο, Αγ. Σεβαστιανός του Μαντένια) έχει και εξαίρετη θέα, αλλά αυτό ισχύει για κάθε γωνιά της Βενετίας. Ακόμη περισσότερα έργα των Τιτσιάνο, Τιντορέτο, Τζορτζόνε, Βερονέζε… στεγάζονται στην Academia όπου η είσοδος για τους πολίτες της Ε.Ε. κάτω των 18 και άνω των 65 είναι δωρεάν. Δεν ανήκω σε καμιά από τις δυο κατηγορίες.
Στο εβραϊκό γκέτο υπάρχει μνημείο κι ένα αυτοκόλλητο "PANATHINAIKOS-MESOGIA CLUB". Με το βαποράκι κατευθύνομαι προς το Torcello και στην επιστροφή θα σταματήσω στα Burano, Murano πίνοντας spritz, ένα βενετσιάνικο ποτό με βάση το Campari..."

Ένα μικρό απόσπασμα από το ταξίδι μου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

cyrus said...

Σας ευχαριστώ. Μου λείπει...

Βasik, έχεις ταλέντο στα ταξιδιωτικά (όπως φαίνεται κι απ' το μπλογκ σου). Συνέχισε...

Anonymous said...

Κι εγω θέλω να πάω (όχι να ξαναπάω).Εχω ακούσει πολλά και καλά αλλά και κακά.

J. said...

Υπέροχες φωτογραφίες, κι εγώ θέλω να ξαναπάω. Αλήθεια, επειδή βλέπω ότι στα ξένα blogs "παίζει" πολύ το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ και οι σχετικές φωτογραφίες, μήπως να κάναμε κάτι αντίστοιχο με φωτογραφίες από την Ελλάδα και με αγγλικό σχόλιο για τους ξένους που ενδιαφέρονται ; Εγώ πάντως το σκέφτομαι σοβαρά...
Προς το παρόν επέτρεψέ μου να σου συστήσω ένα new blog in town.
Αρχίζουμε αυτές τις μέρες, έχει τίτλο "Αφήστε με να ολοκληρώσω", θα είναι το σατυρικό αντίδοτο στην χαζοπαραθυρίτιδα των καναλιών και η διεύθυνση είναι
http://oloklirono.blogspot.com
Υποσχόμεθα καυστικά σχόλια και καταπληκτικές φωτογραφίες, ζητούμε από τους αδελφούς bloggers σχόλια, παρατηρήσεις, κριτική και ό,τιδήποτε άλλο προαιρείστε...

Π said...

Oυφ, καλωσόρισες! Mόλις είδα το "να σου συστήσω ένα new blog in town" φοβήθηκα προς στιγμή ότι θα είναι πάλι αυτός ο απεγνωσμένα πιεστικός Non Private Life που μας έχει τρελάνει στο, ούτε λίγο ούτε πολύ, "παρακαλώ καλωσορίστε με".

Περαστικός said...

Πολύ ωραίες, έχει η ασπρόμαυρη φωτογραφία τη χάρη της. Πριν από πολλά χρόνια είχα βρεθεί εκεί για λίγο, μου είχε κάνει εντύπωση αλλά δεν πρόλαβα να δω πολλά πράγματα. Εύχομαι να εκπληρώσεις την επιθυμία σου.

mickey said...

Απίθανο! Είχα πάει κι εγώ με την τότε σύντροφό μου στη Βενετία την ίδια χρονιά (2001) και μάλιστα την περίοδο του Καρναβαλιού, καθώς και μια άλλη ως πιτσιρικάς με τους γονείς μου πολύ παλιά.

Πολύ ωραίες οι φωτό και το ασπρόμαυρο τους δίνει άλλη χάρη.

θα αράδιαζα κι εγώ κάνα σεντόνι με τις εντυπώσεις μου (ειδικά με το καρναβάλι), αλλά με πρόλαβε ο ταξιδιάρης basik (μεγάλο ταλέντο και από τους πλέον αγαπητούς μου φίλους στην μπλογκόσφαιρα). Επιφυλάσσομαι να το κάνω στο δικό μου blog ;)

philos said...

Σου έυχομαι να ξαναπάς, όχι μόνο εκεί, αλλά σε ένα σωρό άλλα μαγικά μέρη που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Εγώ ήταν να είμαι εκεί για πρώτη φορά στη ζωή μου, μεθαύριο, Σάββατο πρωί, αλλά τελευταία στιγμή έπρεπε να αναβάλλουμε το ταξίδι (αρρώστησε ο μπέμπης μας). Με όλα αυτά που είδα και διάβασα, θα οργανωθώ σύντομα και πάλι.
Καλή Ανάσταση.

cyrus said...

@regina: Να πας, αλλά όχι Αύγουστο. Μυρίζουν τα κανάλια...

@j.p.: Με τον basik βασικό κειμενογράφο κι όλους μας να τραβάμε φωτογραφίες σαν τρελοί, νομίζω πως θα έχει σουξέ. Για κάνε τίποτε...

@περαστικός: Ένα από τα απωθημένα μου είναι να σπουδάσω φωτογραφία. Αλλά δεν βλέπω να πραγματοποιείται ποτέ -- δεν υπάρχει χρόνος να κάνεις όλα όσα σε ενδιαφέρουν.

@μίκυ: Γράψε τίποτε για τη Βενετία -- έχεις πάρει παραμάζωμα τα θρησκευτικά θέματα κι έχεις μαζέψει διάφορους εκεί που σου λένε διάφορα...

@philos: Περαστικά στον μπέμπη. Να πάτε και να φέρετε και φωτό.