24.5.06

Αφού δεν εφαρμόζετε τις διεθνείς συνθήκες, γιατί στο διάολο τις υπογράφετε;

Το είδα στην εφημερίδα, αλλά παραπέμπω και πάλι στον Art Attack, που με πρόλαβε, όπως και στην Μαριλίνα και την Μανταλένα. (Συγγνώμη αν είστε κι άλλοι και δεν σας είδα ακόμη.) Στο Ιράν καταδικάζεται μια ανήλικη (τότε) κοπέλα σε θάνατο γιατί σκότωσε -- όντας σε αυτοάμυνα -- τον επίδοξο βιαστή της. Υπάρχει σχετικό άρθρο του Χρήστου Μιχαηλίδη στην Ελευθεροτυπία, καθώς και σχετική δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να υπογράψετε την σχετική αίτηση.

6 comments:

e-Lawyer said...

Το θέμα της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου είναι παρεξηγημένο. Υπάρχει η αντίληψη ότι το διεθνές δίκαιο είναι ένα ευχολόγιο, χωρίς δεσμευτική νομική ισχύ. Αυτό είναι ένα τυπικό δογματικό λάθος. Το διεθνές δίκαιο εντάσσεται στους κανόνες με υπέρτερη τυπική ισχύ, και τα Συντάγματα το κατατάσουν στο αμέσως προηγούμενο επίπεδο από τον νόμο. Βρίσκεται δηλαδή κάτω από το Συνταγμα και πάνω από τους νόμους. Υπάρχει βεβαίως και η άμεση ισχύς του διεθνούς δικαίου που αναπτύσσεται ακόμη και κατά συνταγματικών διατάξεων, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.
Στα καθ'ημάς,λοιπόν, το διεθνές δίκαιο αποτελεί αντικείμενο εφαρμογής από τη χώρα, ενώ αν υπάρξει παραβίασή του αυτή ελέγχεται από τα δικαστήρια. Υπάρχει δηλαδή η δικαστική προστασία, η οποία περιλαμβάνει την τήρηση και του διεθνούς δικαίου ανάμεσα στα άλλα.

Περαστικός said...

Πράγματι, είδα ότι σε άλλες χώρες οι υπογραφές και οι πιέσεις είχαν αποτέλεσμα, ας ελπίσουμε να γίνει κάτι.

Debby said...

@περαστικός
Ελπίζω να είναι αλήθεια αυτό που λες! Παρόλο που υπογράφω σχεδόν παντού (αναρωτιέμαι πότε θα με κλείσουν μέσα, πάντα είναι δύσπιστη απέναντι σε αυτές τις "ιντερνετικές" υπογραφές.
Εχω την αίσθηση ότι δεν εχουν την βαρύτητα της πατροπαράδοτης υπογραφής πάνω στο χαρτί.

Αθήναιος said...

Τί έγινε το ποστ περί μουσικής κ μετάφρασης; :-)

Anonymous said...

Πάντως ζουμε στον 21ο αιώνα.Βέβαια για πολύ κοσμο-και δεν ειναι μονο σε αυτές τις χωρες- ο χρόνος εχει σταματήσει πολύ πριν.

cyrus said...

To ποστ περί μουσικής και μετάφρασης αποφάσισε (μόνο του) να εξαφανιστεί.

Άλλη μία απόδειξη ότι η μοναδική έκφραση της μεταφυσικής στον καθημερινό μας βίο είναι οι υπολογιστές...

Πάω να το φέρω πίσω.