13.5.06

Οι θρησκευτικές ρίζες του αντισημιτισμού

Κάθε τόσο (και κάθε Πάσχα) μου επανέρχονται στο νου δυο ερωτήματα:

Γιατί τόσο μίσος κατά των Εβραίων;

και

Έχει σχέση αυτό το μίσος με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση;

Εκτός από το Πάσχα, αφορμή είναι – για μια ακόμη φορά – η καταραμένη η τηλεόραση.

Είδα κάποιον ιερωμένο να λέει για το «ευαγγέλιο του Ιούδα» πως αν το κείμενο είναι αυθεντικό, κι αν ο Ιούδας ενήργησε κατ’ εντολήν του Χριστού, «τότε οι Εβραίοι δεν έχουν ευθύνη για το θάνατο του Ιησού. Φοβάμαι ότι εκεί το πάνε…» Με άλλα λόγια, πίσω από την έντονη προβολή που γίνεται στο «νέο» ευαγγέλιο (βάζω εισαγωγικά γιατί αυτή η άποψη για τον Ιούδα δεν είναι καθόλου νέα), βρίσκονται, δήθεν, εβραϊκοί κύκλοι που προσπαθούν να αποτινάξουν το στίγμα του προδότη του σωτήρα των εθνών (πολλές γενικές πτώσεις, αλλά καταλαβαίνετε…).

Στο παρόν κείμενο δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με όλες τις αιτίες και εκφάνσεις του αντισημιτισμού -- κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πάρα πολλές σελίδες. Θα αναφερθώ μόνο (όσο πιο περιληπτικά γίνεται) στον θρησκευτικό αντισημιτισμό (ή αντι-ιουδαϊσμό) όπως αυτός εκφράζεται στη χριστιανική θρησκεία. Βλέπετε, δεν αρκούσε που τους «κλέψαμε» τη θρησκεία και βάλαμε τους εαυτούς μας ως περιούσιο λαό στη θέση τους – έπρεπε να τους απαξιώσουμε εντελώς στα μάτια των πιστών μας, για να μην σηκώσουν ποτέ πια κεφάλι. Και τα καταφέραμε μια χαρά, εδώ και πολλούς αιώνες.

Η συλλογική ευθύνη των Εβραίων για το θάνατο του Ιησού (το αίμα αυτού εφ’ ημάς και επί τα τέκνα ημών -- Κατά Ματθαίον, κζ΄ 25) αποτελεί μέρος της χριστιανικής διδασκαλίας, όσο κι αν προσπαθούν να το αγνοήσουν ή να το υποβαθμίσουν οι πιο «φιλελεύθεροι» θεολόγοι. Πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν πως ο αντισημιτισμός είναι ενάντιος προς την διδασκαλία της θρησκείας τους. Σίγουρα είναι αντίθετος προς το φιλοσοφικό πνεύμα της. Κι όμως, εντοπίζεται εύκολα στα ιερά κείμενα, στην ιστορία, στα πατερικά κείμενα και στην εκκλησιαστική υμνολογία (που είναι και η αιτία για το κείμενο). Άλλωστε, ως γνωστόν, ο χριστιανισμός δεν επικράτησε στην Ευρώπη μέσω του φιλοσοφικού του πνεύματος, αλλά με φωτιά και τσεκούρι. Η δαιμονοποίηση των Εβραίων εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πνεύμα – το μη φιλοσοφικό.

Το Κοράνι λέει τα ίδια και χειρότερα, αλλά το Κοράνι δεν με ενδιαφέρει. Αν ζούσα σε ισλαμική χώρα (Αλλάχ φυλάξοι!) θα με ενδιέφερε. Τώρα, που ζω στη χώρα του Χριστόδουλου, με ενδιαφέρει τι λένε οι ημέτεροι Ταλιμπάν.

Δεν θα εστιάσω στην Καινή Διαθήκη – όπως είπα, στο θέμα αυτό με ενδιαφέρει κυρίως η υμνολογία. Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφέρω (εκτός από αυτό για το αίμα και τα τέκνα, πιο πάνω) και το Κατά Ιωάννην ζ΄ 1: Και περιεπάτει ο Ιησούς μετά ταύτα εν τη Γαλιλαία· ου γαρ ήθελεν εν τη Ιουδαία περιπατείν, ότι εζήτουν αυτόν οι Ιουδαίοι αποκτείναι. Το ίδιο πράγμα επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και στο επόμενο κεφάλαιο – ότι δηλαδή οι Ιουδαίοι ήθελαν να σκοτώσουν τον Ιησού – όπου βρίσκουμε και το εξής διαμάντι: η΄ 44: υμείς εκ του πατρός του διαβόλου εστέ, και τας επιθυμίας του πατρός υμών θέλετε ποιείν.

Γιοι του διαβόλου, λοιπόν, οι Εβραίοι. Άλλωστε, τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής τους (σας θυμίζει τίποτε αυτό;) περιγράφονται στην προς Τίτον επιστολή, α΄ 10-11: Εισί γαρ πολλοί και ανυπότακτοι, ματαιολόγοι και φρεναπάται, μάλιστα οι εκ περιτομής, ους δει επιστομίζειν, οίτινες όλους οίκους ανατρέπουσι διδάσκοντες α μη δει αισχρού κέρδους χάριν.

Δεν μπορώ, επίσης, να μην παραθέσω ολόκληρο το ακόλουθο απόσπασμα από την Α΄ Προς Θεσσαλονικείς επιστολή, β΄ 14-16:

Υμείς γαρ μιμηταί εγενήθητε, αδελφοί, των εκκλησιών του Θεού των ουσών εν τη Ιουδαία εν Χριστώ Ιησού, ότι τα αυτά επάθετε και υμείς υπό των ιδίων συμφυλετών καθώς και αυτοί υπό των Ιουδαίων, [εδώ αρχίζει το καλό] των και τον Κύριον αποκτεινάντων Ιησούν και τους ιδίους προφήτας, και ημάς εκδιωξάντων, και Θεώ μη αρεσκόντων, και πάσιν ανθρώποις εναντίων, κωλυόντων ημάς τοις έθνεσι λαλήσαι ίνα σωθώσιν, εις το αναπληρώσαι αυτών τας αμαρτίας πάντοτε, έφθασε δε επ’ αυτούς η οργή εις τέλος.

Δηλαδή, ο Θεός θα τους τιμωρήσει. Και ποιες ακριβώς είναι οι κατηγορίες;

Πράξεις των Αποστόλων (Πέτρος)
γ΄ 13-15: […] ο Θεός των πατέρων ημών, εδόξασε τον παίδα αυτού Ιησούν· ον υμείς μεν παρεδώκατε και ηρνήσασθε αυτόν κατά προσώπου Πιλάτου, κρίναντος εκείνου απολύειν· υμείς δε τον άγιον και δίκαιον ηρνήσασθε, και ητήσασθε άνδρα φονέα χαρισθήναι υμίν, τον δε αρχηγόν της ζωής απεκτείνατε […]

(Πέτρος)
ε΄ 30: ο Θεός των πατέρων ημών ήγειρεν Ιησούν, ον υμείς διεχειρίσασθε κρεμάσαντες επί ξύλου·

(Στέφανος)
ζ΄ 52: τίνα των προφητών ουκ εδίωξαν οι πατέρες υμών; Και απέκτειναν τους προκαταγγείλαντας περί της ελευθερίας του δικαίου, ου νυν υμείς προδόται και φονείς γεγένησθε·

Ακολουθούν πάρα πολλές περιγραφές όπου, σε διάφορες πόλεις, οι Ιουδαίοι συνωμοτούν εναντίον των αποστόλων και προσπαθούν να τους σκοτώσουν.

Και τι έγινε, τελικά; ο Θεός τους τιμώρησε;

Ο Ευσέβιος λέει πως η θεία δίκη τιμώρησε τους Εβραίους για τα εγκλήματα που τόλμησαν να διαπράξουν κατά του Χριστού.

Ο Αυγουστίνος θεωρεί ότι η διασπορά των Εβραίων έγινε με θέλημα του Θεού, ώστε να αποτελέσει μαρτυρία για το ότι οι προφητείες δεν ήταν επινόηση των χριστιανών, και ότι ο Χριστός ήταν όντως ο Μεσσίας.

Ο Εφραίμ ο Σύρος έγραψε κατά των Εβραίων τον 4ο αιώνα, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή κατηγορία ότι ο Σατανάς ζει μαζί τους σαν σύντροφός τους.

Ο Ιερώνυμος αποκήρυξε τους Εβραίους ως “ιουδαϊκά ερπετά που είχαν πρότυπό τους τον Ιούδα». «Οι Εβραίοι δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά να κάνουν παιδιά, να κατέχουν πλούτη και να είναι υγιείς. Επιζητούν μόνο τα επίγεια, και δεν δίνουν καμιά σημασία στα επουράνια. Γι’ αυτό το λόγο είναι κερδοσκόποι».

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει: «Επειδή όμως υπάρχουν μερικοί που θεωρούν και τη Συναγωγή σαν τόπο ιερό, είναι ανάγκη να πούμε και σ’ αυτούς λίγα λόγια. Για ποιον λόγο σέβεστε τον τόπο εκείνον, τον οποίον πρέπει να καταφρονείτε, να τον σιχαίνεστε και να τον αποφεύγετε; Στον χώρο αυτόν, απαντούν, βρίσκεται ο νόμος και τα βιβλία των Προφητών. Και τί σχέση έχει αυτό; Όπου υπάρχουν δηλαδή τέτοια βιβλία, θα θεωρείται και ο τόπος άγιος; Οπωσδήποτε όχι».

Άλλωστε, «στην συναγωγή κατοικούν δαίμονες».

Ωραία και αγγελικά όλα αυτά, αλλά τίποτε δεν επηρεάζει τη σκέψη των πιστών όσο η υμνολογία, συνδυασμένη με τη δύναμη της μουσικής. Σκεφτείτε το: είναι Μεγάλη Εβδομάδα – μια περίοδος πολύ φορτισμένη συναισθηματικά για τον πιστό. Πολύς κόσμος χύνει ειλικρινή δάκρυα ακούγοντας τα ευαγγέλια της Ακολουθίας των Παθών. Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα συγκίνησης, όταν δηλαδή οι πιστοί είναι πιο ευάλωτοι, φυτεύουμε στην ψυχή τους το σπόρο του μίσους.

Ιδού, λοιπόν, τι ακούνε τα αυτιά μας από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι το Μεγάλο Σάββατο:

Συντρέχει λοιπόν το συνέδριον των Ιουδαίων, ίνα τον Δημιουργόν και Κτίστην των απάντων Πιλάτω παραδώση· ω των ανόμων, ω των απίστων!

Γέννημα εχιδνών αληθώς ο Ιούδας, φαγόντων το μάννα εν τη ερήμω, και γογγυζόντων κατά του τροφέως· έτι γαρ της βρώσεως ούσης εν τω στόματι αυτών, κατελάλουν του Θεού οι αχάριστοι·

Σήμερον τω σταυρώ προσήλωσαν Ιουδαίοι τον Κύριον, τον διατεμόντα την θάλασσαν ράβδω και διαγαγόντα αυτούς εν ερήμω. Σήμερον τη λόγχη την πλευράν αυτού εκέντησαν του πληγαίς μαστίξαντος υπέρ αυτών την Αίγυπτον, και χολήν επότισαν τον μάννα τροφήν αυτοίς ομβρήσαντα.
[Συγγνώμη, εγώ νόμιζα πως αυτά τα έκαναν Ρωμαίοι φαντάροι].

Είπατε, παράνομοι, τι ηκούσατε παρά του Σωτήρος ημών; Ου νόμον εξέθετο και των προφητών τα διδάγματα; Πώς ουν ελογίσασθε Πιλάτω παραδούναι τον εκ Θεού Θεόν Λόγον και λυτρωτήν των ψυχών ημών;

Σταυρωθήτω! Έκραζον οι των σων χαρισμάτων αεί εντρυφώντες, και κακούργον αντ’ ευεργέτου ητούντο λαβείν οι των δικαίων φονευταί· εσιώπας δε, Χριστέ, φέρων αυτών την προπέτειαν, παθείν θέλων και σώσαι ημάς ως φιλάνθρωπος.

Αντί αγαθών, ων εποίησας, Χριστέ, τω γένει των Εβραίων, σταυρωθήναι σε κατεδίκασαν όξος και χολήν σε ποτίσαντες. Αλλά δος αυτοίς, Κύριε, κατά τα έργα αυτών, ότι ου συνήκαν την σην συγκατάβασιν.

Επί τη προδοσία ουκ ηρκέσθησαν, Χριστέ, τα γένη των Εβραίων, αλλ’ εκίνουν τας κεφαλάς αυτών μυκτηρισμόν και χλεύην προσάγοντες. Αλλά δος αυτοίς, Κύριε, κατά τα έργα αυτών, ότι κενά κατά σου εμελέτησαν.

Ούτε γη ως εσείσθη ούτε πέτραι ως ερράγησαν Εβραίους έπεισαν, ούτε του ναού το καταπέτασμα, ούτε των νεκρών η ανάστασις. Αλλά δος αυτοίς Κύριε, κατά τα έργα αυτών, ότι κενά κατά σου εμελέτησαν.

Τάδε λέγει Κύριος τοις Ιουδαίοις· Λαός μου, τι εποίησά σοι, ή τι σοι παρηνώχλησα; Τους τυφλούς σου εφώτισα, τους λεπρούς σου εκαθάρισα, άνδρα όντα επί κλίνης ηνωρθωσάμην, Λαός μου, τι εποίησά σοι, και τι μοι ανταπέδωκας; Αντί του μάννα χολήν· αντί του ύδατος όξος· αντί του αγαπάν με σταυρώ με προσηλώσατε. Ουκέτι στέγω, λοιπόν· καλέσω μου τα έθνη, κακείνα με δοξάσουσι συν τω Πατρί και τω Πνεύματι· καγώ αυτοίς δωρήσομαι ζωήν την αιώνιον.

Το άθροισμα των Ιουδαίων τω Πιλάτω ητήσαντο σταυρωθήναι σε, Κύριε· αιτίαν γαρ εν σοι μη ευρόντες, τον υπεύθυνον Βαρραβάν ηλευθέρωσαν και σε τον δίκαιον κατεδίκασαν μιαιφονίας έγκλημα κληρωσάμενοι. Αλλά δος αυτοίς, Κύριε, το ανταπόδομα αυτών, ότι κενά κατά σου εμελέτησαν.

Των θεοκτόνων ο εσμός, Ιουδαίων έθνος το άνομον προς Πιλάτον εμμανώς ανακράζον έλεγε· σταύρωσον Χριστόν τον ανεύθυνον· […]

Ολέθριος σπείρα θεοστυγών, πονηρευομένων θεοκτόνων συναγωγή επέστη, Χριστέ σοι· […]

Νόμον αγνοούντες οι ασεβείς, φωνάς προφητών τε μελετώντες διακενής, ως πρόβατον είλκον σε τον δεσπότην αδίκως σφαγιάσαι· […]

Εκύκλωσαν κύνες ωσεί πολλοί, εκρότησαν, άναξ, σιαγόνα σην ραπισμώ, ηρώτων σε, σου δε ψευδή κατεμαρτύρουν […]

Σταυρωθέντος σου, Χριστέ, πάσα η κτίσις βλέπουσα έτρεμε· τα θεμέλια της γης διεδονήθησαν φόβω του κράτους σου· σου γαρ υψωθέντος σήμερον, γένος Εβραίων απώλετο·[…]

Λαός δυσσεβής και παράνομος, ίνα τι μελετά κενά; Ίνα τι την ζωήν των απάντων θανάτω κατεδίκασε; […]

Κύριε, κατέκρινάν σε οι Ιουδαίοι θανάτω την ζωήν των απάντων· οι την Ερυθράν ράβδω πεζεύσαντες σταυρώ σε προσήλωσαν· και οι εκ πέτρας μέλι θηλάσαντες χολήν σοι προσήνεγκαν· […]

Διά τον φόβον των Ιουδαίων ο φίλος σου και ο πλησίον Πέτρος ηρνήσατό σε, Κύριε, […]

Ελκόμενος επί σταυρού, ούτως εβόας, Κύριε· Διά ποίον έργον θέλετέ με σταυρώσαι, Ιουδαίοι; Ότι τους παραλύτους υμών συνέσφιγξα; Ότι τους νεκρούς εξ ύπνου εξανέστησα; Αιμόρρουν ιασάμην, Χαναναίαν ηλέησα· διά ποίον έργον θέλετέ με φονεύσαι, Ιουδαίοι; Αλλά όψεσθε, εις ον νυν εκκεντάτε, Χριστόν, παράνομοι.

Ω, πώς η παράνομος συναγωγή τον βασιλέα της κτίσεως κατεδίκασε θανάτω μη αιδεσθείσα τας ευεργεσίας […]

Ως πικράς εκ κρήνης, της Ιούδα φυλής οι απόγονοι εν λάκκω κατέθεντο τον τροφέαν μανναδότην Ιησούν.

Αλαζών Ισραήλ, μιαιφόνε λαέ, τι παθών τον Βαρραβάν ηλευθέρωσας, τον Σωτήρα δε παρέδωκας σταυρώ;

Φθονερέ, αλάστορ, φόνου πλήρης λαέ, καν σινδόνας και αυτό το σουδάριον ουκ αισχύνη αναστάντος του Χριστού;

Αραβιανόν σκολιώτατον γένος Εβραίων, έγνως την ανέγερσιν του ναού· διά τι κατέκρινας τον Χριστόν!

Καν τους εκ νεκρών επαισχύνθητε, ω Ιουδαίοι, ους ο ζωοδότης ανέστησεν, ον υμείς εκτείνατε φθονερώς.

Ους έθρεψε το μάννα, εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ζωοδότου.

Ους έθρεψε το μάννα, φέρουσι τω Σωτήρι χολήν άμα και όξος.

Ω της παραφροσύνης και της χριστοκτονίας της των προφητοκτόνων!

Κατά τον Σολομώντα, βόθρος βαθύς το στόμα Εβραίων παρανόμων.

Εβραίων παρανόμων εν σκολιοίς πορείαις τρίβολοι και παγίδες.



Το αστείο είναι ότι, ενώ ο Χριστός φέρεται πως είπε «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι», δηλαδή εντάξει, συγχώρεσέ τους, ο υμνογράφος λέει τα αντίθετα: δος αυτοίς το ανταπόδομα αυτών. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο: είναι κλασική τακτική. Νομίζω πως οι αντιφάσεις της Βίβλου (ειδικότερα) και της θρησκείας (γενικότερα) δεν έχουν γίνει κατά λάθος, αλλά επίτηδες, ώστε να μπορεί κανείς να υποστηρίζει αυτό που θέλει κάθε φορά. Είναι όπως οι παροιμίες, όπου μπορείς να βρεις «επιχειρήματα» για οτιδήποτε. Τι είναι σωστό; Το «το γοργόν και χάριν έχει» ή το «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»; Μα, και τα δύο! Ό,τι μας βολεύει, δηλαδή. Και επειδή, εν προκειμένω, μας βόλευε να βγουν από τη μέση οι Εβραίοι, φυτέψαμε το σπόρο του μίσους, ο οποίος, όπως φαίνεται από την πρόσφατη ιστορία, αλλά και από την τρέχουσα κατάσταση, έχει φυτρώσει κι έχει βγάλει γερές ρίζες…



Υ.Γ.: Αφού έγραψα όλα τα παραπάνω, είδα ότι σχετικό κείμενο υπάρχει και στον ΙΟ της Ελευθεροτυπίας. Κάντε μια βόλτα…

35 comments:

Debby said...

Ειλικρινά δεν ξέρω κατά πόσο οι γραφές είναι υπεύθυνες για την φήμη που έχουν οι εβραίοι ανά τον κόσμο σήμερα.

Λέγεται ότι ένας άνθρωπος είναι ή του "είναι" ή του "έχειν". Ε! Οι Εβραίοι απλά έχουν σαν κοινο τους χαρακτηριστικό αυτό. Είναι πολύ του "έχειν". Γι' αυτό γίνεται και ο συσχετισμός με τον Ιούδα. Είναι λάτρεις του χρήματος.

Και αυτό δεν το λέω επι θεωρητικού επιπέδου. Κατάγομαι και ζω σε ένα νησί στο οποίο κάθε χρόνο συρρέουν άφθονοι Εβραίοι.
Κάποτε εργαζόμουν σε ένα πρακτορείο γενικού τουρισμού και κάθε φορά που είχε κάποιος ξεναγός ή οδηγός να πάρει εκδρομή Εβραίους αγκομαχούσε από την προηγούμενη μέρα. Είχα την αίσθηση μέχρι που ρώτησα για ποιο λόγο τόση δυσαρέσκεια ότι είχε να κάνει με αυτόν τον γενικό αντισημιτισμό που υπάρχει. Δεν ήταν όμως έτσι τελικά.
Ο οδηγός του λεωφορείου μου είπε ότι προκειται για τους πιο δυσκολους πελάτες που μπορεί να έχει κανείς γιατί εκτός από τις ιδιοτροπίες που κουβαλάνε γενικώς σαν λαός είναι τόσο "κακομαθημένος"¨που μετά από κάθε εκδρομή με εβραίους, χρειαζόταν να σπαταλήσει κανείς πολλές ωρες να καθαρίσει το πούλμαν γιατί έχουν μια αίσθηση ότι επειδή πληρώνουν μπορούν να κάνουν και ότι θέλουν με αποτέλεσμα να βρίσκεις απ'άκρη σε άκρη κάθε είδους σκουπίδι ως και τσόφλια από σπόρια διάσπαρτα κάτω.

Δεν υπάρξε δε ταξιτζής που να ρώτησα και να μου είπε καλό λόγο. Ανελέητο παζάρι στην τιμή του ναυλου για πενταροδεκάρες.

Ιδιά άποψη και χιλιάδες παραδείγματα από καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες κτλ.

Αυτή η νοοτροπία αυτού του λαού δεν μπορεί να είναι απόρροια κάποιων κειμένων. Αυτή η νοοτροπία, τους κάνει αντιπαθείς από την βάση τους.
Αν προσθέσουμε και λίγη συνομωσία είναι έτοιμο το πακέτο αντισημιτισμός.

Από αυτή τους δε την νοοτροπία μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν στην σταυρωση του Ιησού. Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτούν "βασιλιά" που είναι "φτωχός".

Αυτά...

cyrus said...

(Πω-πω, με έχει πιάσει λογοδιάρροια σήμερα...)

Debby, με πληγώνεις. Δεν είπα ότι "οι γραφές είναι υπεύθυνες για τον αντισημιτισμό". Είπα ότι ο αντισημιτισμός έχει πολλά αίτια, στα οποία δεν θα αναφερθώ, και ότι στη χριστιανική θρησκεία υπάρχει ένας εγγενής (λανθάνων, αν θέλεις) αντισημιτισμός, ο οποίος παίρνει σχήμα και μορφή το Πάσχα μέσω της υμνολογίας.

Έχει πλάκα, ίσως, αλλά από τις περιγραφές που έκανες νόμισα πως μιλούσες για Έλληνες...

Debby said...

Ε!!Οχι και σε πληγώνω ντε!! Αφού το ξέρεις έχω μια τάση υπεραπλουστευσης πολλές φορές.

Ισως εγώ να εκφράστηκα λάθος και άφησα να εννοηθεί ότι ΜΟΝΟ οι γραφές και ο "λανθάνων" αντισημιτισμός που αναφέρεις,ευθύνονται και παίρνει σάρκα και οστά μετά στην πραγματική ζωή!!

Πάντως εμείς οι έλληνες έχουμε πολλά κακά, αλλά φραγκοφονιάδες δεν είμαστε. Είναι σίγουρο!!

Και αν σου φάνηκε ότι όλα όσα ανέφερα μοιάζουν με των Ελλήνων την συμπεριφορά μπορούν να σε διαβεβαιώσουν αυτοί που έχουν ζήσει στην πράξη και τους μέν και τους δε ότι είμαστε η μέρα με την νύχτα! Φαντάσου δηλαδή γιατί είδους κατάσταση μιλάμε!!!

akindynos said...

Και μια εθνικιστική ρίζα

«Ό μέσος ελληνοαμερικανός ενορίτης νόμιζε πώς ο Ελληνισμός γέννησε την Ορθοδοξία και γι' αυτό ήταν ανώτερος. Ενθυμούμαι πόσοι έμεναν εμβρόντητοι στην υπογράμμιση μου ότι ο Χριστός ήταν Εβραίος, αλλά και τον δικό μου συγκλονισμό από την πείσμονα απάντηση πώς μπορεί και να μην ήταν.»

Σπύρου Λαζάρου, από ένα κείμενο με τίτλο ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ

Debby said...

Πάντως από μια άποψη έχεις δίκιο.
Τώρα μόλις θυμήθηκα ότι κάθε Πάσχα παρακολουθώντας κάποια ταινία-αναπαράσταση της στάυρωσης του Ιησού, ακούω πάντα την γιαγιά μου να λέει "Αυτοί φταίνε που σταυρώθηκε ο Χριστός" και να με παραπέμπει να προσέξω πόσο βλοσυρά φαίνονται τα προσωπα τους και πόσο κακοί είναι!!

Στα "πέθανα" τα σχόλια σου σήμερα.

cyrus said...

@akindynos: Ναι, ξέρω, ο Χριστός ήταν Έλληνας, ο Χριστός ήταν μαύρος, ο Χριστος ήταν Άραβας, Αιγύπτιος, εξωγήινος, κ.τ.λ.... Όλοι οι εθνικισμοί το ίδιο ανόητοι είναι.

@debby: Αφού αντέχουν το βάρος το δικό μου και των σεντονιών μου (και των παπλωμάτων του Π), μην ανησυχείς. Σηκώνει βάρη -- και δεν κλατάρει...

half-blood_phoenix said...

Οι εβραίοι κάποτε σκότωσαν έναν άλλον εβραίο. Έναν εβραίο που 3 μέρες μετά αναστήθηκε. Οι έλληνες αγάπησαν τη θρησκεία του δολοφονηθέντος και αναστηθέντος εβραίου που τους την διδάξαν άλλοι εβραίοι. Και κατηγόρησαν τους εβραίους που τον δολοφόνησαν γιατί είπαν οι έλληνες ότι ο εβραίος που δολοφονήθηκε δεν ήταν και τόσο εβραίος αφού ήταν γιος του θεού τους και άρα ήταν έλληνας. Αν και έπρεπε να δολοφονηθεί από κάποιον ώστε να σώσει τους έλληνες.
Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Dead_Poet said...

Οσα αναφερεις δεν απεχουν και πολυ απο την πραγματικοτητα, αν και νομιζω οτι και οι ιδιοι δεν εχουν κανει και πολλα για να αντιστρεψουν αυτο το κλιμα, τα αντιθετο θα ελεγα. Με τη σταση τους εχουν δημιουργησει αρκετους εχθρους και συνεχιζουν ακομα και τωρα. Φυσικα αυτο δεν εχει να κανει τοσο με τον ιδιο το λαο [οπως παντα] αλλα με τις κυβερνησεις του και τις πολιτικες που αυτες ακολουθησαν.

cyrus said...

@dead poet: Όσον αφορά στο κράτος του Ισραήλ, νομίζω πως έχεις δίκιο. Το πρόβλημα με τον αντισημιτισμό, όμως, είναι ότι έχει σαν στόχο τους κατά τόπους Εβραίους ανά τον κόσμο.

mickey said...

Πρέπει να ήμουν περίπου 5 ετών όταν είδα μια "Ραδιοτηλεόραση" στο έπιπλο κάτω από την TV της γιαγιάς και με τα λίγα γράμματα που ήξερα διάβασα τη μαγική (έτσι μου φαινόταν τότε) λέξη:

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

"Τι είναι αυτό γιαγιά;", τη ρώτησα.

"Είναι ο Χίτλερ που σκότωνε τους Εβραίους", μου απάντησε και μου εξηγούσε με απλά λόγια (υποθέτω και με πολλές επιφυλάξεις) τα πάνδεινα που πέρασαν από τους Ναζί.

"Και γιατί γιαγιά να το κάνει αυτό ο πως-τον-είπες ...Χίλτερ;", ξαναρώτησα το ζιζάνιο.

"Επειδή οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό!", μου απαντά ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ!

Κάγκελο ο μπόμπιρας. Τι να απαντούσα σε μια τέτοια "εξήγηση"; Μου πήρε κάποια χρόνια για να καταλάβω τι παίχτηκε τελικά. Και η επίσκεψη στο Νταχάου πριν 15 χρόνια θα μου μείνει αλησμόνητη :(

Α, ρε Cyrusgeo. Η πλύση εγκεφάλου που γίνεται παιδιόθεν σε αυτή τη χώρα κάθε Μεγαλοβδομάδα για τους Εβραίους δεν έχει τέλος! Κια δυστυχώς εκείνες τις μέρες δε συχνάζουν μόνο οι ...φανατικοί :(

Lion said...

Ευχαριστω για το ενημερωτικο κειμενο.
Δεν ειμαι σιγουρος, αλλα πιστευω οτι ανακαλυψα ενα λογικο σφαλμα.

Γραφεις καπου στην αρχη του ποστ, οτι "ο χριστιανισμος επικρατησε στην Ευρωπη με φωτια και τσεκουρι και επρεπε να δαιμονοποιησει τους εβραιους".

Κατα τους αιωνες που ο χριστιοανισμος αγωνιστηκε να επικρατησει στην Ευρωπη (1ος μεχρι 5ος), δεν υπηρχαν εβραιοι. Οι υπερμαχοι του χριστιανισμου στις πρωην ρωμαικες επαρχιες δεν ειχαν καποιο πλεονεκτημα με το να δαιμονοποιησουν την συγκεκριμενη φυλη.

Συμφωνω βεβαια στα υπολοιπα. Και δαιμονοποιηση υπηρξε / υπαρχει. Και ο ρατσισμος ειναι κατακριτεος και οι εβραιοι ειναι αυτοι που ειναι.
Αλλα δεν "στεκει" λογικα αυτο με τους πρωτους αιωνες.

Ισως ομως και να μου λειπουν στοιχεια. Την καλημερα μου.

cyrus said...

@oldskipper: Κατ' αρχάς, ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Στο κείμενό μου δεν συνδέω αυτά τα δύο χρονικά -- απλώς λέω ότι εντάσσονται στο ίδιο πνεύμα. Συγγνώμη αν δεν ήταν αρκετά σαφές.

Άσχετα με αυτό, (και αν δεν κάνω λάθος), η διασπορά των Εβραίων άρχισε τον πρώτο αιώνα, με την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους.

Η δαιμονοποίηση των Εβραίων βρίσκεται (ως σπόρος) μέσα στην Καινή Διαθήκη, άρα υπήρχε ως τάση ήδη από τα τέλη του πρώτου αιώνα και τις αρχές του δεύτερου.

Όμως έχεις δίκιο: δεν είχε σχέση με το "φωτιά και τσεκούρι".

NinaC said...

Δεν είμαι από τους υστερικούς που χρεώνουν στους Εβραίους όλα τα δεινά του ανθρωπίνου γένους.

Δεν είμαι από τους ιστορικούς που αμφισβητούν το ολοκαύτωμα.

Είμαι απ' αυτούς που χρεώνουν στον καθένα αυτά που οφείλει.

Και οι Εβραίοι (ας πω μάλλον το κράτος του Ισραήλ, για να μην το συσχετίσω με τη θρησκεία) οφείλουν στον Παλιστινιακό λαό.

Dead_Poet said...

Ισως να εχει να κανει με την ταση που εχουμε να ταυτιζουμε τις ηγεσιες των λαων με τους ιδιους τους λαους και η αληθεια ειναι πως οι ηγεσιες του Ισραηλ δεν ειναι και οι καλυτερες του κοσμου. Εχω φιλους αριστερους, οι οποιοι οντως αθεοι δεν εχουν διαβασει ουτε μια σελιδα απο τη Βιβλο κι ομως μιλουν με τα χειροτερα λογια για τους εβραιους. Δεν εχει να κανει μονο με "θρησκευτικα" αιτια ο αντισημιτισμος, αλλα περισσοτερο με πολιτικα, τουλαχιστον οτι αφορα τη σημερινη εποχη. Παλιοτερα αυτο μπορει να επαιζε περισσοτερο αλλα οχι τωρα.

NinaC said...

Στη β' παράγραφο διαβάστε -πάλι- υστερικούς και ουχί ιστορικούς.

Π said...

OldSkipper: Πάντως η δαιμονοποίηση είναι άσχετη με το αν υπήρχαν τότε εβραίοι ή όχι εκεί. Kάθε δαιμονοποίηση είναι χρήσιμη για συσπείρωση των μαζών και ως προκάλυμμα για άλλους στόχους. Bλέπε π.χ. τις νυν HΠA: τους τελείωσε ο κομμουνιστικός κίνδυνος, βρήκαν τον Σαντάμ. Tώρα που τελείωσαν τον Σαντάμ βρήκαν το Iράκ. Πάντα πρέπει να υπάρχει κάποιος Σαντάμ, κι όταν δεν υπάρχει επινοούμε κάποιον...

(Πράγμα που μου θύμισε μιά ωραία γελοιογραφία του Πετρουλάκη:)

Tοποτηρητές: - Πρέπει να καταστρέψετε τα όπλα σας.
Σαντάμ: - Mα δεν έχω!
Tοποτηρητές: - Θα σας πουλήσουμε εμείς...

Περαστικός said...

Και όμως, ο χριστιανισμός είχε σαφέστατο συμφέρον από το ξεκίνημά του να υιοθετήσει τον αντισημιτισμό.

Εβραϊκές κοινότητες υπήρχαν διασκορπισμένες σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο από πολύ παλιά. Η πρώτη διασπορά ξεκίνησε ήδη από τον 8ο και 6ο αιών π.Χ. με την κατάκτηση των εβραϊκών βασιλείων από τους γείτονές τους, συνεχίστηκε κατά τα ελληνιστικά χρόνια και κορυφώθηκε με τη συντριβή των δύο μεγάλων εβραϊκών επαναστάσεων εναντίον της Ρώμης (70 και 135 μ.Χ.). Λέγεται επίσης ότι οι Έλληνες διέδωσαν τις αντισημιτικές αντιλήψεις των Αιγυπτίων. Ας μην ξεχνάμε και τη δίωξη της εβραϊκής θρησκείας από τους Σελευκίδες που είχε ως αποτέλεσμα την εξέγερση των Μακκαβαίων.

Οι εξεγέρσεις των Εβραίων εναντίον της Ρώμης κατά τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ. και η εβραϊκή καταγωγή της χριστιανικής θρησκείας, που έτσι και αλλιώς αντιμετωπιζόταν με καχυποψία ή διωκόταν, έκανε τους πρώτους χριστιανούς να προσπαθήσουν να αποστασιοποιηθούν από τους επαναστάτες και υπονομευτές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Εβραίους σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν το στίγμα της εβραϊκής αίρεσης και της συσχέτισής τους με τους Εβραίους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετήσουν τον αντισημιτισμό μέσω της δαιμονοποίησης του προσώπου του Ιούδα που πράγματι, και λόγω του ονόματός του, αντιπροσώπευε τους Ιουδαίους.

Δεν θέλω να επεκταθώ, αλλά στοιχεία θα βρείτε και στη Wikipedia εάν αναζητήσετε πληροφορίες με τους όρους diaspora και antisemitism.

apousia said...

Μεγάλο θέμα ο αντισημιτισμός,σε κάθε έκφανσή του.
Για τις θρησκευτικές του ρίζες και να ήθελα, δεν θα μπορούσα αβασάνιστα να τοποθετηθώ,γιατί στερούμαι του απαραίτητου επιστημονικού,θεολογικού- θεωρητικού υποβάθρου.
Πάντως,δειλά παραθέτω,πως το ''οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό'',τείνει να εκλείψει,τουλάχιστον από συζητήσεις ή σύγχρονα συγγράματα πραγματικά πνευματικών και φωτισμένων ανθρώπων.
Σε μένα πάντα έρχεται μια αμφιβολία για τη θεοπνευστία ή μη της Παλαιάς Διαθήκης..
Στην Καινή Διαθήκη,είναι τόσο διαφορετική η ''φιλοσοφία'',και τόσο διαφορετικός ο Θεός και το μήνυμά του...
Μα αν κι εκεί έχεις εντοπίσει χωρία ''ύποπτα'',τι να πω...
Ασχέτως θρησκευτικών αιτίων και αιτιών,δεν τους συμπαθώ,μα λατρεύω μια εβραϊκή λέξη:τη λέξη ''καντις''
που σημαίνει θρήνος!

Είδες,φλυάρησα δίχως να πω τίποτα...
Ήρθα να σου πω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ γιατί με τις δικές σου οδηγίες χτες,έβαλα το avatar.
ΥΠΟΧΡΕΗ!

Dellaporta said...

Όσο περισσότερο διαβάζ τόσο πιο πολύ απογοητεύομαι με την εκκλησία (όχι με τον Θεό όμως). Φέτος το Πάσχα δεν πάτησα το πόδι μου στην εκκλησία. Ούτε στην ανάσταση δεν πήγα.

Όπως είχα πει και σε δικό μου ποστ συμφωώ με τον Λασκαράτο: Ο Θεός έφτιαξε την εκκλησία και ο διάολος τους παπάδες.

cyrus said...

@jim: ixis afixis ouk en polemo thnixis (η Πυθία δεν είχε unicode τότε).

@apousia: Προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα θρησκευτικά κείμενα, ειδικά των μονοθεϊστικών θρησκειών. Η θρησκευτική μουσική της Δύσης, όμως, είναι θεϊκή, και ιδανική για θρήνο, αν θέλεις κάτι τέτοιο.

Χαίρομαι που βοήθησα, έστω και για κάτι τόσο ασήμαντο. Να είσαι πάντα καλά.

@μαρία: Εγώ θα είμαι λίγο πιο κυνικός -- Ο Παύλος έφτιαξε την εκκλησία και το χρήμα τους παπάδες.

Π said...

cyrusgeo: Δικέ μου τι σόλο ήταν αυτό το τελευταίο; Oρίστε, εγώ ακούω τα σχολιανά μου αλλά εσύ λες τα πιο χοντρά!

Marina said...

Γιατί οι λαοί χρειάζονται πάντα έναν αποδιοπομπαίο τράγο (εδώ τους Εβραίους) όπου θα του φορτώνουν όλα τα κακά για να ξεθυμαίνουν. Ασε που οι Εβραίοι απο αρχαιοτάτων χρόνων κρατούσαν και γερό κομπόδεμα κάτι που εξόργιζε..

Marina said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Οφείλω να πω ότι κάποια από τα σχόλια με σόκαραν.Από πού να αρχίσω;

debby:"Λέγεται ότι ένας άνθρωπος είναι ή του "είναι" ή του "έχειν". Ε! Οι Εβραίοι απλά έχουν σαν κοινο τους χαρακτηριστικό αυτό. Είναι πολύ του "έχειν". Γι' αυτό γίνεται και ο συσχετισμός με τον Ιούδα. Είναι λάτρεις του χρήματος."

Σοβαρά; Την ίδια άποψη έχω κ εγώ για τους Αρκάδες.Δεν είναι απλά λάτρεις του χρήματος αλλά κ τσιγγούνηδες. Μάλιστα στην Τρίπολη, επαίρονται ότι δεν πάτησε ποτέ το πόδι του εβραίος γιατί δεν μπορούσε να τους συναγωνιστεί στο εμπορικό δαιμόνιο, αποποιούμενοι έτσι του γεγονότος ότι στην Αρκαδία υπήρξαν εβραίοι οι οποιοι σφαγιάστηκαν όλοι από τους Έλληνες κατά την Άλωση.

Αφού δραστηριοποιείστε στο χώρο του τουρισμού, θα ξέρετε πως τέτοιες συμπεριφορές σαν κ αυτές που εσείς αποδίδετε στους εβραίους, επιδεικνύουν κ οι Βρετανοί αλλά κ οι Αμερικανοί οι οποίοι ζητούν πίσω ακόμη κ το δολλάριο αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι από ένα προιόν ή από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Βλέπουμε λοιπόν, πως με πολύ χαριτωμένο τρόπο έχετε αποδόσει μια συνηθισμένη ανθρώπινη συμπεριφορα που απαντά σε όλα τα μηκη κ τα πλάτη της γης σε μια ομάδα ανθρώπων. Κ είναι τέτοια η βεβαιότητά σας για το ορθό της γενίκευσής σας που λίγο πολύ δικαιολογείτε τον αντισημιτισμό των θρησκευτικών κειμένων.

dead poet:Θα πρέπει κάποτε ν'αποφασίσουν ορισμένοι αν αναγνωρίζουν στο Ισραήλ δικαίωμα ύπαρξης. Θα πρέπει να θυμηθούν ότι όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, η Διεθνής κοινότητα έδωσε κ στους Παλαιστίνιους το κράτος που τ'αδέλφια τους οι Άραβες τους αρνούνταν μέχρι τότε κ οι Παλαιστίνιοι το αρνήθηκαν. Θα πρέπει να δουν ορισμένοι πως το επιχείρημα ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τον σημερινό αντισημιτισμό είναι φαιδρό όταν οι ανα τον κόσμο διαμαρτυρόμενοι δεν βάλουν εναντίον των Ισραηλινών πρεσβειών αλλά εναντίον των συναγωγών.

Δεν με σοκάρει τόσο ο αντισημιτισμός όσο ο στρουθοκαμηλισμός ορισμένων όταν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του.

Anonymous said...

Μαρίνα: "Ασε που οι Εβραίοι απο αρχαιοτάτων χρόνων κρατούσαν και γερό κομπόδεμα κάτι που εξόργιζε.."

Σοβαρά; Κ τότε γιατί στις παραμονές του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, το 70% της εβραικής κοινότητας΄της Θεσσαλονίκης, σιτιζόταν στα δημόσια συσίτια;

funEL said...

Εχουμε πάρει ποπ κορν, Λοκα κολα (δεν κάναμε ορθογραφικο λάθος) και μια καρεκλίτσα και κάτσαμε όλο το Τάγμα στην αυλή σας.
Τα έργα που ανεβάζετε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Δεν θα επέμβουμε διότι τας απόψεις μας τας ξέρετε ήδη.

*θα προτείναμε να προνοήσετε να σώσετε όλα τα ποστ μαζί με τα κομμεντ κάπου back up γιατί ποτέ κανείς δεν ξερει τι γίνεται (το blogk.gr κατέρευσε). Οι καλλικατζαραίοι καραδοκούν.

cyrus said...

@funel: Το τάγμα σας με τιμά. ΕΛ-πίζω η θέα να είναι καλή, και να βλέπουν και οι πίσω.

Για το μπακάπι, μην ανησυχείτε, έχω προνοήσει -- από τότε που έπαθα τη νίλα με το template σώζω τα πάντα (μαζί με τα σχόλια, βέβαια, εκεί είναι πολλές φορές η ουσία).

Το βλογς.ΕΛ μπορεί να κατέρρευσε, αλλά το βλόγερ το έχουν οι σιωνισταί γούγληδες, και μου μοιάζει μάλλον απόρθητο. Ίδωμεν...

Π said...

Aθήναιε: Συγχαρητήρια. Eίναι φοβερό πράγμα τα στερεότυπα που παίρνουν μπάλα έναν ολόκληρο λαό (οποιονδήποτε λαό). Eίμαστε π.χ. ίδιοι όλοι οι έλληνες; Aπό την άλλη πρέπει να ομολογήσω ότι μερικές φορές τα στερεότυπα μπορεί να έχουν κάποια βάση, με την έννοια στατιστικά συχνής συμπεριφοράς και μόνον.

Mιά και το ανέφερες, έχω τύχει σε εστιατόρια με Aμερικανούς (που κάναμε παρέα, όχι αγνώστους), που για να πληρώσουν παίρνανε κατά σύστημα τον κατάλογο και άθροιζε ο καθένας τις τιμές των πιάτων που είχε παραγγείλει, με ακρίβεια δραχμής και αγνοώντας κουβέρ, κοινά ποτά κτλ. (τα οποία κατέληγε να πληρώνει ο υποφαινόμενος για να μην τους προσβάλει). Aλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει πάλι πως όλοι οι Aμερικανοί είναι έτσι: σε παρέα με άλλους Aμερικανούς (και οι μεν και οι δε μέλη της ίδιας ορχήστρας) διαιρούσαμε αυτονόητα το συνολικό ποσό όπως συνηθίζουμε εμείς.

Όσο για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, θα γνωρίζεις ασφαλώς και τη συγκινητική αλλά βλακώδη ενέργεια του ελληνικού κράτους μετά τον πόλεμο: για την αποδεκατισμένη αυτή κοινότητα αποποιήθηκε των δικαιωμάτων του επί κληρονομιών, πράγμα που ωφέλησε μόνο τους λίγους πλούσιους και όχι τους πολλούς εξαθλιωμένους (για όσους ενδιαφέρονται, αν δεν κάνω λάθος καλή μαρτυρία για τους εβραίους στη Θεσσαλονίκη είναι το βιβλίο του Mίχαελ Mόλχο In memoriam - βλ. και σχετικό πρόσφατο άρθρο στο Aντί, τεύχος 5/5/2006).

Dead_Poet said...

@αθηναιος

Γραφεις: "Θα πρέπει κάποτε ν'αποφασίσουν ορισμένοι αν αναγνωρίζουν στο Ισραήλ δικαίωμα ύπαρξης. Θα πρέπει να θυμηθούν ότι όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, η Διεθνής κοινότητα έδωσε κ στους Παλαιστίνιους το κράτος που τ'αδέλφια τους οι Άραβες τους αρνούνταν μέχρι τότε κ οι Παλαιστίνιοι το αρνήθηκαν. Θα πρέπει να δουν ορισμένοι πως το επιχείρημα ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τον σημερινό αντισημιτισμό είναι φαιδρό όταν οι ανα τον κόσμο διαμαρτυρόμενοι δεν βάλουν εναντίον των Ισραηλινών πρεσβειών αλλά εναντίον των συναγωγών.

Δεν με σοκάρει τόσο ο αντισημιτισμός όσο ο στρουθοκαμηλισμός ορισμένων όταν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του..."

Τι σχεση εχουν ολα αυτα με οσα εγω γραφω;;;

Το δικαιωμα του καθε λαου να υπαρχει ειναι αδιαμφισβητητο και δε νομιζω οτι τεθηκε τετοιο θεμα απο μενα. Λεω απλα οτι οι ανθρωποι επηρρεαζονται παντα απο τη συμπεριφορα της επισημης κυβερνησης ενος κρατους και ταυτιζουν ολοκληρο το λαο μαζι της. Το ιδιο δε συνεβαινε για χρονια με τους Γερμανους, εξαιτιας του Β' ΠΠ ή τα τελευταια χρονια με τους Αμερικανους;;;

Υπαρχει μια λανθανουσα αντιπαθεια και ενα κλιμα δαιμονοποιησης του αμερικανικου λαου μονο και μονο επειδη οι κυβερνησεις τους ακολουθησαν συγκεκριμενες πολιτικες.

Μη συγχεεις λοιπον, ανομοια πραγματα. Εσυ μιλας για ιστορικα γεγονοτα τα οποια δεν αμφισβητουνται απο κανενα κι εγω μιλαω για την "εντυπωση" που εχει σχηματισει η πλειοψηφια του κοσμου για τους εβραιους, χωρις να υποστηριζω οτι αυτο ειναι το σωστο.
Θα εχεις ακουσει φανταζομαι για "εβραικα λομπι" που κυβερνουν την Αμερικη και αλλα τετοια, τα οποια σε καμια περιπτωση δεν υποστηριζω οτι ειναι ορθα ή ακομα κι αν ειναι δεν εχουν να κανουν με ολοκληρο τον εβραικο λαο [ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!!!].

Το ιδιο δεν κανουμε κι εμεις ως Ελληνες με τους Τουρκους και το αντιστροφο;;;

Και δε νομιζω οτι ο αντισημιτισμος σημερα [το τονιζω αυτο] εχει να κανει με παραπομπες, αμεσες ή εμμεσες της Βιβλου, την οποια ετσι κι αλλιως οι περισσοτεροι ανθρωποι σημερα δεν εχουν διαβασει οποτε ελαχιστα μπορουν να επηρρεασθουν απο αυτην, αλλα απο την εικονα που παρουσιαζουν τα ΜΜΕ για το Ισραηλ και απο τις διαφορες πληροφοριες που συλλεγουμε για αυτους.

Δε σημαινει οτι αυτο ειναι σωστο αλλα ετσι γινεται.

Απο την αλλη οτι οι διαμαρτυρομενοι επιτιθενται στις συναγωγες δεν αναιρει αυτο που λεω. Ειναι "φυσιολογικο" αν θελεις επακολουθο, μιας και οι συναγωγες εχουν ταυτισθει με τους εβραιους, οπως οι ορθοδοξοι ναοι με τους ελληνες [οι γκριζοι λυκοι τα εχουν με την Ελλαδα και εξω απο τους ναους καινε και φωναζουν, οχι εξω απο την ελληνικη πρεσβεια]. Τα αιτια ειναι "πολιτικα" και οχι θρησκευτικα. Οταν καποιος τα βαζει με τις συναγωγες των εβραιων εμμεσως πλην σαφως τα βαζει με τους ιδιους τους εβραιους. Δηλαδη ο κολλητος μου που ειναι αριστερος και αθεος [ως εκ τουτου δεν εχει διαβασει ουτε μια σελιδα απο τη Βιβλο] και τα χωνει συνεχεια στους Εβραιους και τους Αμερικανους γιατι το κανει;;;; Δεν ειπα οτι αυτο ειναι σωστο ή τον δικαιολογω αλλα ετσι γινεται...

Οσο για το τελευταιο σου σχολιο το αντιπαρερχομαι γιατι δε με ξερεις τοσο καλα για να εκφερεις ετσι αποψη για το ατομο μου...

Debby said...

@Αθήναιος

Αγαπητέ μου, αναφέροντας (εντελώς απλουστευμένα) τα παραδείγματα συμπεριφοράς των εβραίων, δεν το έκανα με διάθεση κατάκρισης των εν λόγω ιδιαιτεροτήτων. Για μένα πρόκειτε απλά για μια συνήθεια ενός λαού. Επειδή όμως τετοιου ειδους συμπεριφορές αντιμετωπίζονται αρνητικά αποδίδω περισσοτερο εκεί τον αντισημιτισμό που υπάρχει και όχι στις αράδες που είναι γραμμένες στα ιερά βιβλία.

Επειδή όμως παρενόησες, (ίσως να φταίω και εγώ σε αυτό) το τι ήθελα να πω, να εξηγήσω περισσότερο ορισμένα σημεία.
Λες:θα ξέρετε πως τέτοιες συμπεριφορές σαν κ αυτές που εσείς αποδίδετε στους εβραίους, επιδεικνύουν κ οι Βρετανοί αλλά κ οι Αμερικανοί οι οποίοι ζητούν πίσω ακόμη κ το δολλάριο αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι από ένα προιόν ή από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Καταρχήν δεν είπα πουθενά ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι αποκλειστικότητα των εβραίων. Σαφώς και τις συναντάς σε κάθε εθνικότητα. Αλλά όχι σε τόση ευρεία κλίμακα.

Κατά δέυτερο εγώ δεν ανέφερα ότι θέλουν να παίρνουν αυτό που πληρώνουν, αλλά ότι επειδή ακριβώς πληρώνουν, έχουν και την αίσθηση ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, χωρίς να σέβονται βασικούς κανόνες.
Δεν ξέρω αν εσείς όταν μπαίνετε σε ένα ταξί και φτάσετε στον προόρισμό σας παζαρευετε την τιμή που θα γράψει το ταξίμετρο, ή αν με το που μπαίνετε μέσα στο ταξί προσπαθείτε να πείσετε τον ταξιτζή να μην χρησιμοποιήσει το ταξίμετρο για να γλυτώσετε πενταροδεκάρες αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν το κάνουν οι έλληνες , ουτε κάν οι Αρκάδες που αναφέρεις αν και δεν τους έχω ζήσει για να μιλήσω με σιγουριά.

Δεν δικαιολογώ κανένα αντισημιτισμό. Θεωρώ όμως λογικό αυτές οι συμπεριφορές να τον ενθαρύνουν σαφώς περισσότερο από κείμενα γραμμένα σε μια γλώσσα που λίγο κατανοητή είναι στους περισσότερους από μας και βάζω και τον εαυτό μου μέσα.

Μιλάω πάντα για την δική μου άποψη που την έχω ζήσει και δεν γενικέυω καθόλου. Εσείς όμως πότε νταλαβεριστήκατε με εβραίους για να μπορείτε να λέτε με βεβαιότητα ότι οι συμπεριφορά τους μοιάζει με αυτήν ατόμων από άλλη εθνικότητα?

Anonymous said...

@ Debby

Omologo pos otan diavasa ta sxolia sou, sokaristika. Me provlimatise to oti exeis apodextei ethnika stereotypa kai ta ekfrazeis me ayton ton paraxena xioumoristiko tropo... Den sou grafo omos me epikritiki diathesi. Katalavaino poso eykolo einai na provaleis kapies empiries sou pros ena genikotero synolo, exontas tin pseydaisthisi tou "logikou epakolouthou". Einai mia pagida pou o kathe enas mas mporei na pesei poly eykola, xoris na eimaste fasistes. Prepei omos na katalaveis pos aytes oi apopseis den exoun antikrysma stin pragmatikotita. Den einai o "Evraios" pou genna tis apopseis sou gia ayton, ma o dikos sou tropos skepsis kai ta dika sou etoima stereotypa pou provalontai pros tous allous kai gennoun ton "Evraio" -os mia stereotypi yparxi pleon, ena ethniko, thriskeytiko kai politismiko "Allo"...

@ Cyrusgeo

To arthro sou itan katapliktiko. Mias kai den exo meletisei oso tha ithela ton Antisimitismo stin Vivlo, tha protimiso na min miliso gia ayto. Vasizomenos omos sta logia sou, tha ithela na prostheso to exis: Kathe fasistiki kai oloklirotiki ideologia xeiragogei ton plythismo pou tin endiaferei xrisimopoiontas tis ekastote thriskies pros ofelos tis. As min xexname pos epi Xitlerikis Germanias to Komma, epistrateyse "theologous" kai "Vivlikous meletites" (p.x. Dietrich Klagges, Jakob Wilhelm Hauer, alla kai ton idio ton Joseph Goebbels) oi opioi diestravlonontas tin Vivlo agonizontan na synenosoun to Ethnikososialistiko dogma me tin Xristianiki pisti. Diegrapsan loipon kathe ixnos evraikis anaforas (an thymamai kala, kapoioi apo aytous tous kommatikous "theologous" apodexontan kai didaskan mono to Kata Markon Evaggelio se mia strevli morfi tou), alla kataferan episis na edraiosoun mia nea antilipsi symfona me tin opoia o Xristos DEN eixe evraikes rizes alla itan kai aytos apogonos tis Arias Filis... Kapos etsi genithike to Kinima Germanon Xristianon epi Xitler... Otan loipon kataferan na afairesoun tin Evraiki koultoura apo to synidito tis Germanias kai apo ton Xristianismo, itan pleon paixnidaki na proxorisoun stin apolyti demonopoiisi: O Xitler, erxomenos stin exousia os polemios tou "Kapitalismou" pou "katatroge ton germaniko lao" (opos ton voleve na ton orizei vevaia), synedese tous Evraious me ayto to Mega Kako tou xrimatos kai mporese na provalei tin exontosi tou os to mono logiko epakoloutho -Tin "Oristiki Lysi"...

Debby said...

@Τάκης

Αγαπητέ Τάκη. Λυπάμαι πραγματικά που σοκαρίστηκες επειδή είπα το αυτονόητο. Η διαφορετικότητα δυστυχώς ή ευτυχώς του κάθε ατόμου έχει να κάνει με τον τόπο που γεννήθηκε καιτον τρόπο που ζει. Αν γενιόσουν στην Ινδία θα ήσουν τώρα κατά πάσα πίθανότητα ινδουιστής και ως τέτοιο θα σε έβλεπα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό να είναι κάποιος άλλη εθνικότητα ή άλλη θρησκεία. Απλά Ειναι διαφορετικός. Η στάμπα μας δίνετε από την στιγμή που γεννιόμαστε. Δεν περιμένει εμένα και τα υποτιθέμενα στερεοτυπα μου για να περιθωριοποιηθεί.
Το ότι όλοι οι λαοί έχουν κάποια χαραχτηριστικά που τους ξεχωρίζουν από τους άλλους και απο αυτά τους καταλαβαίνουμε αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.
Ναι. Ζώντας σε ένα νησί, βλέπω κάθε χρόνο ανθρώπους από διάφορα κράτη. Το ότι ξεχωρίζω τον Ιταλο, τον Γάλλο, τον Αγγλο τον Γερμανό και τον Φιλανδό από μακριά αυτό είναι γιατί φέρει χαρακτηριστικά της χώρας που ζει.

Δυστυχώς για όλους όσους μας διαβάζουν και μπορεί επίσης να σοκαριστούν (που να εκφραζόμουν και άσχημα δηλαδή για τους Εβραίους) εγώ προσωπικά μπορώ να πω μόνο για αυτό που αντιλαμβάνομαι.
Αυτά που γράφω προέρχονται όχι μόνο από δική μου εμπειρία αλλά και απο πολλών άλλων συναθρώπων μου.
Αρα για ποιου είδους στερεότυπα μιλάμε όταν πρόκειται για εμπειρία πραγματική?

Debby said...

Εγώ δεν έχω καμία άποψη για τους Εβραίους πέρα από αυτή που ζω.
Μου είναι αδιάφορος σαν λαός απλά.
Μέσα από αυτά που γράφω είναι άδικο να βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχω "προηγούμενα" μαζί τους.
Δεν είχα ακούσει σχεδόν τίποτα για αυτούς μέχρι που αποφάσισα να ρωτήσω γιατί όλοι οι άλλοι είχαν κακή γνώμη. Καί όλοι μου είπαν το ίδιο. Οτι είναι αγενής, ότι κάνουν ανελέητα παζάρια, ότι κάνουν ζημιές και αρνούνται να τις πληρώσουν και ένα σωρό άλλα. Και να 'μαι λοιπόν εδώ να καταθέσω την άποψη μου για τον αντισημιτισμό. Ε! Λοιπόν όχι δεν μπορώ να πιστεψω ότι το μένος εναντίον τους καλλιεργήται μόνο από τους "άλλους". Βάζουν και αυτοί το χεράκι τους και πολύ μάλιστα θα έλεγα.
Τώρα άμα πω ότι αν είχα να επιλέξω θα προτιμούσα να μην τους έχω πελάτες θα με πείτε ρατσίστρια? Aν ναι, τότε σας έυχομαι να έχετε εσείς πολλούς για να ισοφαρίσουμε! Εχω νομίζω δικαίωμα χωρίς να θέλω το κακό τους να θέλω το δικό μου καλό!!!
Πάω για νάνι! Πρωινό ξύπνημα πάλι αυριο. Καλό βράδυ σε όλους.

Anonymous said...

ρε θα με τρελανάνετε ορισμένοι εδώ μέσα. Εγώ δεν βλέπω κανένα αντισημιτισμό τις ημέρες του πασχα. Αντίθετα μας πρίζουν συνέχεια με τους μωησήδες και τους δαυιδες και τους μπεν χουρ. Διαβάστε το Αντιγνωση της Λιλής Ζωγράφου για να καταλάβετε πως και από ποιους επιβλήθηκε ο χριστιανισμός σ'αυτόν εδώ τον τόπο και που οφείλετε ο χριστιανικός αντισημιτισμός. Τι έγινε ρε παιδιά μόνο οι εβραίοι υποφέραν και υποφέρουν σ' αυτόν τον κόσμο; Τι να πουν δηλαδή οι αυτόχθονες αμερικάνοι (Ινδιάνοι);

cyrus said...

Ανώνυμε, μιλάω για την Αγία Γραφή, τους πατέρες και την υμνολογία των ημερών του Πάσχα, όχι για την τηλεόραση. Και ξέρω πολύ καλά πώς επιβλήθηκε ο χριστιανισμός, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλη την Ευρώπη -- ιδίως στη βόρεια.

Είπε κανείς ότι μόνο οι Εβραίοι έχουν υποφέρει; Δε νομίζω.