29.3.06

Η έκλειψις βλάπτει σοβαρά την (πνευματική) υγεία

Tουλάχιστον στην Ινδία, όπου μια εφημερίδα συστήνει στις έγκυες να μην βγουν έξω κατά τη διάρκεια της έκλειψης γιατί μπορεί, λέει, το παιδί τους να γεννηθεί τυφλό ή με λαγόχειλο. Επίσης, λέει πως ό,τι φαγητό έχει μαγειρευτεί πριν την έκλειψη πρέπει να πεταχτεί, γιατί η έκλειψη θα το μολύνει, και ότι όποιος κρατά μαχαίρι κατά τη διάρκεια της έκλειψης θα κοπεί.

Και στη Νιγηρία, πολλοί πιστεύουν ότι με την έκλειψη θα βγουν στους δρόμους τα κακά πνεύματα, κι έτσι θα βγουν κι αυτοί έξω να τα πολεμήσουν. Το 2001, σε μια σεληνιακή έκλειψη, χιλιάδες νιγηριανοί μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους και επιτέθηκαν σε μπαρ, ξενοδοχεία και μπορντέλα. Η έκλειψη, είπαν, έφταιγε για την έκλυση των ηθών και για την κορύφωση των αμαρτωλών δραστηριοτήτων.

Σαν αειθαλές μου φαίνεται το βασίλειο της δεισιδαιμονίας. Σαν αυτοκρατορία που δεν γνωρίζει ποτέ παρακμή. Αυτό είναι πραγματικό θαύμα, όχι ο Βησσαρίωνας...

3 comments:

Περαστικός said...

Έκλειψις λογικής θα έλεγα. Παρεμπιπτόντως, ίσως να βρεις ενδιαφέρον το σκίτσο στο τελευταίο post μου.

cyrus said...

Τι να πω -- ζήτησα έναν "τομ ράιντερ" και πήρα δύο... Και τι δύο! Είσαι απίστευτος.

Το φανελάκι και το οικόσημο είναι όλα τα λεφτά...

Artanis said...

Πριν 2 εβδομάδες διάβασα ότι η νιγηριανή κυβέρνηση είχε αρχίσει εκστρατία ενημέρωσης των πολιτών, σχετικά με την έκλειψη, ώστε να μην αλληλοσκοτωθούνε κι αυτή τη φορά.

Απόσπασμα σχετικού άρθρου από το pathfinder.gr-27.3.2006

"Για τους αρχαίους Κινέζους, η έκλειψη ήταν ένας δράκος που έτρωγε τον Ήλιο, τον οποίο έπρεπε να τρομάξουν με δυνατούς ήχους τυμπάνων. Για τους Βίκινγκ, την έκλειψη προκαλούσαν δύο λύκοι, οι Skoll και Hati, ενώ η ινδική μυθολογία κατηγορεί τον κακόβουλο δαίμονα Rahu ο οποίος κατά καιρούς έκοβε κομμάτια του Ήλιου δαγκώνοντάς τον.

Ακόμα και σήμερα όμως σε ορισμένους πολιτισμούς, πιστεύεται ότι οι εκλείψεις φέρνουν στη γη δηλητηριώδη αέρια γι αυτό και τα δοχεία που περιέχουν τροφή και νερό πρέπει να γυριστούν ανάποδα για να προστατευθεί το περιεχόμενό τους."