13.7.06

Τα πέντε μήλα

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση ενός ποστ που είχα διαβάσει παλιότερα στο Skeptico.


ΠΕΝΤΕ ΜΗΛΑ

Η κατάσταση έχει ως εξής:

Έχω τέσσερα μήλα. Είμαι σίγουρος πως είναι μόνο τέσσερα -- εγώ, τουλάχιστον, μόνο τέσσερα αγόρασα, μόνο τέσσερα βλέπω, και δεν έχω κανένα λόγο να θεωρώ πως είναι περισσότερα. Θα μπορούσαν, υποθέτω, να είναι πέντε, μα δεν βλέπω το λόγο να πιστέψω κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα είναι πως όλοι οι άλλοι νομίζουν πως τα μήλα είναι πέντε. Τους ρωτώ τι αποδείξεις έχουν γι' αυτό που λένε. Τους ζητώ να μου πουν για ποιο λόγο υποθέτουν πως υπάρχουν πέντε μήλα, ή τουλάχιστον να μετρήσουν τα μήλα και να μου δείξουν πώς μπόρεσαν να τα βγάλουν πέντε, και ιδού οι απαντήσεις που παίρνω:


1. Τι εννοείς “να μετρήσω τα μήλα”;

2. Έχεις σπουδάσει γεωπονία; Αν όχι, πώς ξέρεις ότι τα μήλα δεν είναι πέντε;

3. Η πλειονότητα των ανθρώπων στον κόσμο ξέρουν πως τα μήλα είναι πέντε. Θα μας πεις, τώρα, ότι κάνουν λάθος;

4. Δεν είναι ανοιχτόμυαλο να θεωρείς ότι τα μήλα δεν είναι πέντε.

5. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι τα μήλα είναι πέντε, πήγαινε να τις ψάξεις μόνος σου, δεν θα το κάνω εγώ για σένα.

6. Τα μήλα δεν μπορούν να “μετρηθούν” από την επιστήμη, επομένως τα μήλα είναι πέντε.

7. Μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει, κάπου, ένα πέμπτο μήλο;

8. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες μετρούσαν τα μήλα και τα έβγαζαν τρία, και αργότερα παραδέχτηκαν πως ήταν τέσσερα, επομένως τώρα είναι πέντε.

9. Οι αρχαίοι Κινέζοι ήξεραν πως τα μήλα είναι πέντε. Η σύγχρονη επιστήμη είναι ακόμη πίσω.

10. Όταν ο Γαλιλαίος έλεγε πως υπήρχαν πέντε μπανάνες, όλοι τον περιγελούσαν, και αποδείχτηκε πως είχε δίκιο, επομένως υπάρχουν πέντε μήλα.

11. Η επιστήμη δεν μπορεί ακόμη να δει όλα τα μήλα. Τα ραδιοκύματα δεν είναι ορατά, αλλά υπήρχαν και πριν βρούμε τρόπους να τα μετρήσουμε, επομένως γιατί να μην υπάρχει και τώρα ένα πέμπτο, αόρατο, μήλο, που απλώς δεν έχουμε ανακαλύψει την τεχνολογία η οποία θα μας επιτρέψει να το δούμε;

12. Η κβαντομηχανική αποδεικνύει πως τα μήλα είναι πέντε.

13. Απλά ξέρω ότι υπάρχει και πέμπτο μήλο.

14. Πρόκειται για μια κυβερνητική συνωμοσία με στόχο να κρύψει την ύπαρξη του πέμπτου μήλου.

15. Δεν έχεις υπόψη σου τις τελευταίες έρευνες. Έχει αποδειχτεί πλέον ότι τα μήλα είναι πέντε (αν και δεν μπορώ να θυμηθώ πού ακριβώς διάβασα για αυτές τις έρευνες).


Κοιτάξτε τώρα να δείτε τι γίνεται: Στην πραγματικότητα, έχω τέσσερα μήλα και ένα πορτοκάλι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με το να εφευρίσκουν ιστορίες για κάποιο πέμπτο μήλο, που δεν θα καταλάβουν ποτέ πως υπάρχει και το πορτοκάλι.

37 comments:

mmg said...

16.Itan 5 mila.alla.ilithiwdws, efaga to ena

katse na dw.
eimai o #7,o #9
kaiaiaiai-e?-nai nai
definetly & o #10
na sygxistw??
:))))))))))))))))))))
kalimeeeeraaaasas

alX said...

Τα μήλα ΕΙΝΑΙ 5.
http://discordiagr.blogspot.com/2005/06/blog-post_20.html
Το πορτοκάλι είναι απλά μήλο που περνάει denial symdrome.

cyrus said...

mmg, ώστε εσύ φταις για όλα, ε; Καλημέρα.

al-x, είσαι από τους "μερακλήδες", βλέπω. Έχεις εντρυφήσει και στο Riven;

alX said...

Το μόνο Riven που ξέρω είναι η συνέχεια του Myst.
Δεν ξέρω αν εννοείς αυτό, αλλα ναι θυμάμαι πως το είχα τερματίσει παλιότερα... εντάξει με λίγα cheats ίσως...
Τι σχέση έχει; :)

Debby said...

Τα μήλα σου είναι τέσσερα. Εγώ τα βλέπω πέντε. Αν δεν προσπαθήσω να σε πείσω γι' αυτό είμαστε όλοι ευτυχισμένοι!

cyrus said...

al-x, αναφέρομαι στην εμμονή με τις πεντάδες. Το riven βασιζόταν στις πεντάδες, σωστά;

debby, το σημαντικό με τα μήλα είναι να είναι φρέσκα. Από εκεί και πέρα, σκέτα, ή σε σαλάτα, ή ψητά στο φούρνο με σαντιγύ -- όσα και να 'ναι, θα τα φάμε...

alX said...

Wow, έχεις καλή μνήμη. Δεν το θυμόμουν αυτό.

cyrus said...

Μπα -- η μνήμη μου είναι σουρωτήρι. Απλά μου είχε κάνει εντύπωση...

Debby said...

Αυτό ακριβώς cyrus! Τα μήλα είναι για να τα τρώμε και να τα ευχαριστιόμαστε και όχι να διαπληκτιζόμαστε για αυτά! Εννόειται ότι ή λέξη "μήλα" χρησιμοποιείται κυρίως μεταφορικά. Για να μην είμαστε τελείως εκτός θέματος!!

cyrus said...

Μα δεν επρόκειτο να διαπληκτιστούμε, ντέμπι μου...

Και για να επανέλθουμε στο θέμα, το ποστ απλώς δείχνει με παραστατικό τρόπο κάποιες από τις λογικές πλάνες που χρησιμοποιούν οι πιστεύοντες σε υπερφυσικά, μεταφυσικά και άλλα νεοεποχίτικα πράγματα για να μας πείσουν (όπως πολύ σωστά λες) ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως λένε εκείνοι.

Από εκεί και πέρα, περί ορέξεως -- μηλόπιτα (μμμμμ!)...

yorgos said...

γ....ο! σαφώς και δείχνει τις λογικές πλάνες. και με τον καλύτερο τρόπο!

(σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τις οποίες όμως δεν έχω πρόχειρες τώρα και με τον καθηγητή J. S. Johnston, διάσημο στο εξωτερικό καθηγητή, και επειδή το ξέρω... είναι ο καλύτερος τρόπος!)

Π said...

Kαι για νάχουμε καλό ρώτημα lykojo μου, για το άλλο που έστειλες: και που έφτασα μέχρι το εννέα τι κατάλαβα;

yorgos said...

εσύ ξες τι κατάλαβες. εγώ κόλλησα στο "sept" - άσχετος ε?

βασικά το τελείωσες; μου είπαν ότι το τελειώνεις όταν δεις το source της σελίδας.

απλά άκουσα πολύ κόσμο να χει φάει κόλλημα με το συγκεκριμένο και είπα να σας το στείλω μια και αρέσκεστε στη λογική... είπα λοιπόν μήπως αρέσκεστε και στους λογικούς(;) γρίφους-παιχνίδια.

Π said...

lykojo: Όχι δεν το τελείωσα! Για χάρη σου έφτασα μέχρι το 13. Kαι τώρα μου έκανες 'ζημιά' γιατί, ενώ μου φαινόταν αδιάφορο, στο σημείο αυτό προς το παρόν κόλλησα - και δεν μου αρέσει καθόλου να μη βρίσκω λύση σε μιά σπαζοκεφαλιά! (Για όποιον ενδιαφέρεται: http://n.nfshost.com/, όπου με βάση την υπόδειξη κάθε σελίδας οδηγείσαι στην επόμενη βάζοντας την κατάλληλη μορφή αριθμού στη θέση του αρχικού «1» του http://n.nfshost.com/1.html)

Aν σου αρέσουν τα κουίζ και τα προβλήματα, πάρε κι από μένα τρία, διαφορετικού είδους το καθένα:

A. Kάποιος κάνει με το αυτοκίνητό του διαδρομή 25 χλμ σε 1 ώρα και 15 λεπτά, λόγω κυκλοφοριακής συμφορήσεως. Στην επιστροφή ο δρόμος είναι άδειος και η ίδια απόσταση καλύπτεται σε 25 λεπτά. Ποιά η μέση ταχύτητα του συνολικού πήγαινε-έλα;

B. Γιατί οι κυψέλες των μελισσών είναι εξαγωνικές;

Γ. Έχουμε δώδεκα νομίσματα, ένα από αυτά κίβδηλο - δεν ξέρουμε αν είναι ελαφρύτερο ή βαρύτερο. Πώς θα το βρούμε με τρία ζυγίσματα σε ζυγαριά που συγκρίνει βάρη;

Αταίριαστος said...

Και μία ακόμη απάντηση:
"Εγώ π ι σ τ ε ύ ω ότι τα μήλα είναι πέντε. Αυτό πίστευαν οι πρόγονοί μου και χάρη σ' αυτή την πίστη σώθηκε το έθνος μας. Και θα έρθεις τώρα εσύ να μας πεις ότι τα μήλα είναι τέσσερα; Αντε χάσου άπιστε"

cyrus said...

lykojo και Π -- ωραία περνάτε στας εξοχάς, ε; Τι το περάσατε εδώ, παραλία; Σε λίγο θα λύνετε και σταυρόλεξα; Σαδίσταροι... :-Ρ

Αταίριαστε, ωραίος... Σου έχω κι άλλο ένα: Ο τάδε αρχαίος Έλλην φιλόσοφος είχε πει πως τα μήλα είναι πέντε -- αλλά, παράλληλα, αποκρύπτω την πληροφορία πως ένας άλλος είχε πει πως είναι τέσσερα, κι ένας άλλος είχε πει πως είναι τρία, κι ένας άλλος είχε πει πως είναι έξι, κι ένας άλλος είχε πει πως δεν υπάρχουν μήλα, κι ένας άλλος είχε πει πως τα μήλα είναι στην πραγματικότητα μπιφτέκια, κι ένας άλλος... [ad infinitum]...

roidis said...

δεν μ'αρέσουν τα κουΐζ, το καλοκαίρι ακόμη λιγότερο. Αλλά τα μήλα είναι 4 και το εκφράζω δογματικώς Ιππότες μου...

Μία είν' η Θεωρία
Μία ειν' η Πράξη

(όχι δεν θα σας πω αν ένα ειν' το κόμμα)

,(κόμμα)

cyrus said...

Καλημέρα Ροΐδη, με ξύπνησε το μπαράζ των σχολίων σου.

Τσκ, τσκ, άκου "δογματικώς" -- κακές λέξεις πρωί-πρωί...

Συμφωνώ -- το καλοκαίρι είναι για να κρυώνουν κάπως οι συνάψεις, να ξεκουράζονται λιγάκι, όχι να τις μαστιγώνεις με κουίζ...

Π said...

cyrusgeo: A δεν υποφέρεσαι! Tα κουίζ τα έβαλα για τον lykojo που φάνηκε να τον ενδιαφέρουν - κι άμα δεν τα θέλει τώρα, να του τα τυλίξω για το Σεπτέμβριο.

(Aλλά ξέρω εγώ τι φταίει: δεν μπορείς να βρεις το μέσο όρο των ταχυτήτων, γιαυτό γκρινιάζεις. Άκου μαστίγωμα η ωφέλιμος ταύτη πνευματική άσκησις! Άν δεν κάτσεις φρόνιμα, θα σου βάλω και τον λεγόμενο γρίφο του Aϊνστάιν.)

rodanis said...

Λυπούμαι που επαναφέρω το θέμα μετά το ωραίο διάλειμμα με τους γρίφους, όμως αντιλαμβάνομαι συσχέτιση του παρόντος post με το προηγούμενο. Υπό αυτήν την σκοπιά, θέλω να προσθέσω, οτι υπάρχουν πολλοί που συμπεραίνουν πως έχεις πέντε μήλα, βλέποντας ΕΝΑ μόνο μήλο στο καλάθι, είτε γιατί έχεις σκεπάσει μερικώς το καλάθι και δεν κάνουν τον κόπο να βγάλουν το πανάκι, είτε γιατί κοιτάζουν το καλάθι στα 5cm μέσα από τον χαρτονένιο κύλινδρο τελειωμένου ρολού υγείας, είτε για οποιονδήποτε άλλον τρελό ή μή λόγο.
Το θέμα είναι οτι εσύ μπορεί να έχεις και πορτοκάλια, και ακτινίδια, και μπανάνες, και μια κούκλα του Σάκη Ρουβά, όμως εκείνοι δεν θα δούν τίποτε από αυτά, γιατί ΞΕΡΟΥΝ οτι πίσω από το ένα μήλο που βλέπουν, υπάρχουν και τα άλλα τέσσερα πράγματα που δεν βλέπουν, και αυτά τα τέσσερα πράγματα είναι μήλα .
Παρεμπιπτόντως, λύσε μου σε παρακαλώ μια μεταφυσική απορία: Το όλο θέμα μήπως το θυμήθηκες ακούγοντας το piper; (ξέρεις, apples and oranges…)

Π: Τους γρίφους τους έχω λύσει παλαιότερα (όπως και του Αινστάϊν) οπότε δεν θα κάνω τον έξυπνο, όμως βρε παιδί μου σε αυτό το ρημάδι το sept τί διάολο βάζεις; Βρε oct έβαλα, βρε octo, hocto, octa, ……. Μέχρι και στην wikipedia πήγα μπάς και βρώ άκρη. Μα τόσο άσχετος είμαι;

Π said...

rodanis: γαλλικά είναι - βάζεις huit. Kι όταν με το καλό φτάσεις στο 13 που το βρήκε ο cyrusgeo, μου χρωστάς χάρη για το τι να βάλουμε εκεί. A ρε lykojo πού μας έμπλεξες...

Σημειώνω ότι αυτά που έβαλα δεν θα τα έλεγα γρίφους: το περί νομίσματος είναι πρόβλημα συνδυαστικής και το περί κυψελών ενδιαφέρουσα παρατήρηση σχετική με τη γεωμετρία και την οικονομία υλικού (ειδικά για σένα πρέπει να είναι εύκολη η εξήγηση, αν κρίνω από το Engineering του προφίλ σου).

cyrus said...

Ροδάνη, νομίζω πως δεν ήταν σωστό από μέρους σου να με καρφώσεις. Δεν ήταν ανάγκη να μάθουν όλοι πως έχω κούκλα του Σάκη...

Όχι, το apples and oranges δεν αποτέλεσε αφορμή για το ποστ -- παρεμπιπτόντως, δεν είναι στο piper, σινγκλάκι ήταν, νομίζω.

Απλώς έτυχε να το ξαναδιαβάσω πρόσφατα, σκέφτηκα να το μεταφράσω, πήρα τη σχετική άδεια, και -- βουαλά!

rodanis said...

clue:
a_dozen = a baker's dozen ή a long dozen = 13
Δεν λειτουργεί, αλλά εκεί γύρω είναι η λύση. Με λίγο παίδεμα, θα βρεθεί

Π said...

a_bakers_dozen

Δε με προσέχει κανείς πια... Δεν είπα τι να βάλουμε ΓIA το 13, αλλά ΣTO 13, δηλαδή για το 14!

Aν σε ξαναπιάσω να μην προσέχεις στην τάξη, θα σου βάλω το κουίζ με τις ερωτήσεις του τύπου «Πόσα ζώα από κάθε είδος πήρε ο Μωυσής μαζί του στην κιβωτό».

yorgos said...

μπα τι βλέπω μας άρεσε τελικά η σελιδούλα; σας είπα εγώ ότι κάηκε πολύ κόσμος. οπλιστείτε πάντως με υπομονή γιατί από τους φίλους μου άκουγα κάτι νούμερα σε χιλιάδες, χεχε. εκτός αν σε κάποια φάση αυξάνεται απότομα…. εγώ βέβαια εξακολουθώ να είμαι στο sept, αν και προχώρησα ένα παραπάνω χάρη στη βοήθειά σου Π.

όσο για τα προβλήματα που μ' έβαλες παραδέχομαι ότι βαριέμαι να ασχοληθώ – ειδικά αυτές τις δυο τρεις μέρες που είμαι στη θάλασσα (in fact σας γράφω μέσω δορυφορικού ιντερνετ από το φορητό μου που τον έχω πάνω στο στρώμα θαλάσσης το οποίο έχει ενσωματωμένη ομπρέλα, 5λιτρο βαρελάκι μπύρας με αυτόματη ψύξη και μακρύ «που ρουφάν». μπορούσα να την πέσω και στο σκάφος αλλά εκεί δε με βλέπει καμία γκόμενα). γενικά δεν έχω εξασκήσει καθόλου το μυαλό μου με αυτά τα πράγματα και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να τα αφήνω άλυτα ή να ζητάω κατευθείαν την λύση. αλλά έχω κάτι φίλους κομπιουτεράδες - μαθηματικοτέτοιους που τους αρέσουν αυτά - έτσι έμαθα και για τη σελίδα.

αλλά επειδή βλέπω ότι σας αρέσουν πάρτε κι άλλο (χεχε):

1. είσαι έξω από ένα δωμάτιο με κλειστή πόρτα. μέσα στο δωμάτιο υπάρχει μία λάμπα. έξω, εκεί που βρίσκεσαι, υπάρχουν 3 διακόπτες. μόνο ένας διακόπτης ανοίγει την λάμπα. έχεις δικαίωμα να μπεις στο δωμάτιο μόνο μία φορά. πως θα βρεις ποιος διακόπτης ανοίγει την λάμπα; (και μη μου πείτε θα αφήσω ανοιχτή την πόρτα όπως έλεγα εγώ ο εξυπνάκιας...)

αν το βρείτε δώρο ακόμη ένα.... :-P

rodanis said...

Cyrusgeo:
Κοίτα να δεις πως μπορεί να την πατήσει κάποιος που θεωρεί εαυτόν ορθολογιστή και να βλέπει για 10 (+++) χρόνια ένα πορτοκάλι για μήλο! Το piper είναι το μοναδικό στουντιακό άλμπουμ (μέχρι το wall) των pink floyd που δεν έχω. Αυτό που έχω είναι μια κασέτα στην οποία ένας φίλος μου έγραψε (όταν υπήρχαν δεινόσαυροι) έναν δίσκο-συλλογή, ο οποίος περιείχε κομμάτια από το piper (monsters of rock νομίζω λεγόταν). Από την στιγμή που κανένα από τα κομμάτια του δεν το βρήκα στα άλμπουμ μου, υπέθεσα ότι όλα ανήκαν στο piper. Επιτέλους, είδα το φώς το αληθινόν!!. Παρεπιπτόντως το piper το είχα βρει μόνον μία φορά, στο happening, το 1987 και ο μ****ς δεν το πήρα :-((

Π:
Μα δεν είπα οτι βρήκα την λύση δάσκαλε! Για clue μίλησα. (φυσικά, ούτε το bakersthirteen λειτουργεί, αυτό θα έλλειπε, εξυπνάδες!!)
μόνο τον εαυτό του και την γυναίκα του νομίζω. Τα υπόλοιπα ζώα τα ξαναέφτιαξε με γενετικές μεταλλάξεις από το DNA του, με τις οδηγίες του Γιαχβέ και την αρωγή εξωγήινων. (μα πως γίνεται να μην το ξέρεις αυτό;)
Σχετικά με τις κυψέλες: η εξαγωνική τους διατομή, τους δίνει και μεγάλη δομική αντοχή.

Lykojo:
Ξέρεις, κάτι άκουσα για μαζική εισροή καρχαριών στο Αιγαίο. Αναφέρθηκαν ήδη τα πρώτα θύματα (@##@$! = φθόνος!). Καλά μόνο εγώ δουλεύω αυτό το ΣΚ;
Όσο για το κουίζ: ενεργοποιείς τον πρώτο διακόπτη και τον αφήνεις για λίγο πριν τον απενεργοποιήσεις. Στη συνέχεια, κάνεις το ίδιο στον δεύτερο, ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις στο δωμάτιο. Αν η λάμπα ανάβει, ο σωστός διακόπτης είναι ο 2ος. Αν όχι, άν την πιάσεις και είναι ζεστή, τότε είναι ο 1ος. Διαφορετικά, ο 3ος. Άντε καλές βουτιές και καλό ψάρεμα ;-)

Λιπαρδόνιος said...

Τηελφωνήστε τώρα: 2310 53 10 ** και παραγγείλτε πρώτοι το μεγαλειώδες αυτό έργο του Φώντα Σημαντούρα:"Τα 5 μήλα"!
ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ!Πώς καταρρέουν οι απόψεις των σκοταδιστών,όλη η αλήθεια στο βιβλίο αυτό!Μια δουλειά δέκα χρόνων! "Τα 5 μήλα"
Για τους 20 πρώτους,δώρο η τριλογία του Ιωάννη Κουραδά "Φιρίκια και λαδόμηλα"
Προλάβετε...

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!Εγώ σας αφήνω.Τα λέμε ξανά από Αύγουστο!

cyrus said...

Απόλλωνα, καλό καλοκαίρι, καλές βουτιές, και τα τοιαύτα. Να επιστρέψεις ανανεωμένος για περισσότερα σαβουροβιβλία...

Lykojo, να σε δω με το λάπτοπ πάνω σε στρώμα θαλάσσης, και τι στον κόσμο...

Ροδάνη, αν σου αρέσουν τα mp3, να σου δώσω τίποτις. Αλλιώς, διαθέτομεν και βινύλια...

yorgos said...

rodanis το στρώμα μου έχει ανιχνευτή καρχαριών και ενσωματωμένο πριόνι... :-P μπράβο για το κουίζ. καλό ε;

ακούστε κι αυτό. έχεις 2 φιτίλια. και τα δύο καίγονται σε μία ώρα ακριβώς αλλά όχι απαραίτητα με σταθερό ρυθμό. έχεις κι ένα αναπτήρα. πως θα μετρήσεις 45 λεπτά; (και μη μου πείτε με το ρολόι όπως είπα εγώ ο εξυπνάκιας...)

cyrus και με λουλουδάτο κολλητό μαγιό (ιιιχχχ.... έλεος )

ρε παιδιά έφτασα στο http://n.nfshost.com/TEN.html το οποίο δεν γράφει τίποτα - δοκίμασα black, nothing τίποτα... θέλω τα φώτα σας!

Π said...

rodanis: Δεν σου είπα να μην είσαι απρόσεχτος; ο Mωυσής δεν πήρε τίποτα, ο Nώε πήρε!
H δομική αντοχή (εσύ ξέρεις, εγώ δεν γνωρίζω από αυτά) είναι επακόλουθο της γεωμετρικής λογικής που οδηγεί στο εξάγωνο. Aν θέλεις, και αν με αφήσει ο cyrusgeo, να γράψω και τα υπόλοιπα επ' αυτού.

Apollon και lykojo: καλό καλοκαίρι!

Παρά ταύτα, lykojo: η απάντηση είναι κρυμμένη στον κώδικα της σελίδας. (View Source!)

yorgos said...

εγώ εδώ θα είμαι συνέχεια... εκτός αν φεύγεις εσύ Π... καλό καλοκαίρι!

Περαστικός said...

Δούλευα και εγώ το ΣΚ Cyrusgeo, αν αυτό σε παρηγορεί. Λοιπόν, για τη λάμπα, νομίζω υπάρχει και άλλη λύση, αλλά ίσως όχι ακριβώς τόσο καλή. Πατάς τον ένα διακόπτη, περιμένεις λίγο, πατάς τον δεύτερο και μπαίνεις αμέσως στο δωμάτιο. Αν η λάμπα ανάβει αλλά δεν έχει ζεσταθεί, σημαίνει ότι μόλις άναψε και άρα ο σωστός διακόπτης είναι ο δεύτερος που πάτησες. Αν είναι πολύ ζεστή, είναι ο πρώτος. Aν δεν ανάβει, φυσικά ο σωστός διακόπτης είναι ο τρίτος. Βρήκα τη λύση και για τα νομίσματα, αλλά δεν θα σας την πω χε χε, αν θέλετε hint να το πείτε.

rodanis said...

cyrusgeo:
Danke schoen! Δεν θα επιθυμούσα να εκμεταλλευτώ την καλοσύνη σας, όμως 2-3 mp3 στο mailbox μου θα μου έφτιαναν την ημέρα :-))) π.χ.: Astronomy Domine , PowR. TocH., το Interstellar Overdrive πρέπει να είναι μεγαλούτσικο έ;
Εάν βέβαια δεν σου είναι κόπος, και όποτε βρεις τον χρόνο. Το e-mail μου, φαντάζομαι το έχεις.

π:
Άχ, αυτά παθαίνει όποιος δουλεύει την Κυριακή «...μωραίνει ο Κύριος, τιμωρών ων κατά τας Κυριακάς εργάζεται.» (προς Αμστελδαμαίους Γ, 12). Για το άλλο θέμα, εγώ δεν έχω αντίρρηση, αν και του το έχουμε κάνει ρημάδι το post του ανθρώπου!

Π said...

lykojo: εδώ θα είσαι συνέχεια; εσύ δεν έγραφες για θάλασσες, στρώματα και 5λιτρα; (Όσο για μένα, έχω φύγει εδώ και πολλά χρόνια!)
Tα φυτίλια δεν τα βρήκα ακόμη, αλλά μη μου πεις. (Bέβαια η πρέπουσα απάντηση είναι, όπως είπες, με το ρολόι, και να αφήσουμε τις ανοησίες με τα φυτίλια. Mου θυμίζει ένα επιτραπέζιο με πολλά παραπλανητικά κουίζ του τύπου γιατί πατάνε το κουμπί του ασανσέρ άλλοι με τον αντίχειρα και άλλοι με το δείκτη; απάντηση: για να πάνε σε άλλο όροφο.)

περαστικέ, παρότι δούλευες είχες όρεξη και για diversions, βλέπω! Kι εγώ την έχω βρει τη λύση, αλλιώς θα ζήταγα βοήθεια απερίφραστα, όπως έκανα για το 14 του άλλου. Mου αρέσει αυτό το πρόβλημα γιατί θέλει αφενός την κατάλληλη έμπνευση για το πρώτο ζύγισμα και αφετέρου αρκετή δουλειά, αφού μετά από κάθε ζύγισμα χρειάζεται διαφορετική επιλογή ανάλογα με το αν τα συγκρινόμενα είναι ισοβαρή ή όχι.

rodanis: Eίδες; Έχω ολόκληρο σετ με τέτοιες ερωτήσεις. (Tο έχουμε κάνει ρημάδι το post; Mα για προβλήματα αριθμητικής δεν ήταν;)

Rodia said...

Μίλα μου για μήλα
μη μου μιλάς για κοτσάνια ούτε για φύλλα
Μίλα μου για μήλα μόνο
μια μέρα, ένα μήνα, ένα χρόνο!

Συνεπώς, μίλα μου για μήλα και όσα θέλει ας είναι (που έλεγ'η γιαγιά μου) δε θα τα χαλάσουμε στην αριθμητική.. άλλωστε, ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα και για τούτο θα τα προτιμούσα εφτά αλλα πάλι το εφτά είναι γρουσούζικο και άμα πω έξι ίσως και να βρέξει.. six six six..

ΟΥΦΦΦΦΦ μπάφιασα, τα μήλα μου πέσανε βαρειά.

:-)

..κάνα ποιηματάκι απο γαλλικά δεν έχ'..

cyrus said...

Ροδιά, να ένα μήλο!

Για ποιηματάκι απ' τα Γαλλικά δεν έχω αντίρρηση, αλλά, εκτός από μας τους δυο, ποιος θα συμμετείχε;

Rodia said...

Θα μπορούσε να γίνει "χτένισμα" των μεταφράσεων, κάτι που θα προσπαθήσω να κάνω ως μη αγγλομαθής..
Μόνο "σχετική" ορολογία γνωρίζω!;-)