2.7.06

Η Νέα Υόρκη δείχνει το δρόμο

Διαβάζοντας το skeptico είδα ότι στην πολιτεία της Νέα Υόρκης ισχύει ένας πολύ ενδιαφέρων νόμος: Είναι παράνομο να διαφημίζεσαι σαν μάντης ή μέντιουμ και να ισχυρίζεσαι πως διαθέτεις παραψυχικές ή άλλες υπερφυσικές ικανότητες να λύνεις προβλήματα, να απαντάς σε ερωτήσεις, να δίνεις συμβουλές ή να πολεμάς τα "κακά πνεύματα", εκτός αν αναφέρεις σαφώς ότι οι υπηρεσίες που προσφέρεις εμπίπτουν στην κατηγορία της "διασκέδασης".

Πρόσφατα, ένα "άτομο με παραψυχικές ικανότητες" (πώς διάολο να τους χαρακτηρίσεις;) προσπάθησε να αποσπάσει χίλια δολάρια από έναν αστυνομικό με πολιτικά, για να διώξει τα "κακά πνεύματα" που τον ταλαιπωρούσαν. Το άτομο αυτό συνελήφθη, με την κατηγορία ότι προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί δυστυχισμένους ανθρώπους που έψαχναν κάποιον να τους συμβουλεύσει, με σκοπό να τους αποσπάσει χρήματα.

Πότε θα δούμε έναν ανάλογο νόμο κι εδώ, επιτέλους, για άτομα σαν τα παρακάτω, που διαφημίζονται ανενόχλητα σε εφημερίδες (πολύ) μεγάλης κυκλοφορίας;













Υ.Γ. Σε κάποιες τέτοιες διαφημίσεις, υπάρχει (με πολύ μικρά γράμματα) η επισήμανση: "Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις". Ας μου εξηγήσει κάποιος -- πώς γίνεται η "πρόβλεψη" να είναι προσωπική άποψη; Ή "βλέπεις" κάτι, ή δέν το "βλέπεις". (Καταλαβαίνω τι προσπαθούν να πετύχουν μ' αυτό, αλλά σημασιολογικά δεν βγαίνει, ρε παιδιά -- πώς να το κάνουμε;)

35 comments:

Debby said...

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης φταίει. Ξέρεις πόσοι εκεί έξω είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν όσο όσο προκειμένου να γίνει αυτό που θέλουν χωρίς κόπο και χρόνο? Ολοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Εκτός του ότι είναι μοιρολάτρες, πάντα τους φταιν οι άλλοι για ότι συμβαίνει στην ζωή τους. Χρείαζονται ένα "άλλοθι".

Αθήναιος said...

Κάθε βράδυ εμφανίζεται στην κρατική τηλεόραση ο κ. Χορταρέας κ ρίχνει τα ταρώ ενώ στις πρωινές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, περιλαμβάνονται αστρολογικές προβλέψεις.Αυτά με τα λεφτά μας.

Τί άλλο να πει κανείς;

Πάντως η νομοθεσία αυτή όχι μόνο δεν αρκεί αλλά αποτελεί το άλλοθι για να ξεφεύγουν οι απατεώνες αυτοί από τις μηνύσεις ανθρώπων που έχουν βλαφτεί από τις "υπηρεσίες" τους.

Είχε γίνει τεράστια συζήτηση στα φόρα των σκεπτικιστών με αφορμή την εκπομπή "Crossing Over" του John Edward κ τα σόου του James Van Praagh. Κατά καιρούς λαμβάναμε υπομνήματα αρκετών δεκάδων σελίδων από τους δικηγόρους του Edward στη ΝΥόρκη οι οποίοι πατώντας πάνω στο for entertainment purpose only απέρριπταν τις κατηγορίες περί εξαπάτησης.

Αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν όλοι αυτοί, είναι ο νόμος να τους αντιμετωπίζει ως παροχείς υπηρεσιών κ έτσι όταν κάποιος θεωρεί ότι δεν παρείχαν τις υπηρεσίες για τις οποίες αμείφθησαν να μπορεί να καταφύγει στα δικαστήρια.

Το for entertainment purpose only δεν είναι λύση κατά τη γνώμη μου.

Αταίριαστος said...

Συμφωνώ με Αθήναιο. Θα πρέπει ο κάθε τέτοιος "επαγγελματίας" να παρέχει τις προβλέψεις του γραπτώς. Οταν π.χ. προβλέπει οικογενειακή ευτυχία για την αφελή κυράτσα και ο άντρας της την παρατάει, η κυράτσα να δικαιούται επιστροφή χρημάτων -ίσως και αποζημίωση.

αθεόφοβος said...

Ότι νόμο και να φτιάξεις η ανθρώπινη βλακεία είναι τόσο μεγάλη και διαχρονική που και στη παρανομία να τους βάλεις οι αφελείς θα τρέχουν και κρυφά στους διαφορους αστρολόγους,μέντιουμ και Βησσαρίωνες.

cyrus said...

Συμφωνώ με τον αθεόφοβο και την ντέμπι. Κανένας νόμος δεν θα λύσει το πρόβλημα -- αλλά θεωρώ πως θα είναι μια καλή αρχή. Οι αγύρτες πάντοτε θα βρίσκουν "παραθυράκια", αλλά ίσως χάσουν λίγη από την πελατεία τους.

Αθήναιε, πάλι καλά που αυτή η μόδα με τις "συνομιλίες με τους νεκρούς" δεν έχει έρθει κι εδώ...

Αταίριαστε και Αθήναιε, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να δώσουμε τέτοια νομική "κατοχύρωση" στους απατεώνες -- γιατί μετά θα βγαίνουν (όπως κάνει τώρα ο Πητ Παπαδάκος) και θα λένε "εμείς είμαστε σοβαροί επαγγελματίες, τους αγύρτες να κυνηγήσετε"...

Anonymous said...

Θάνατος

Artanis said...

cyrus μου, είχαμε τόσες διαφημίσεις στο σπίτι και δεν τις είχα δει; Και έψαχνα κάποιον να μου πει, πότε θα με παντρευτείς...
Cool!

υ.γ. Πάλι σου μπαχάλιασα τη συζήτηση, ε;

Λίτσα said...

Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι τέλος πάντων βγαίνει ένας νόμος για τις διαφημίσεις, μην ξεχνάτε ότι κάθε αξιοπρεπές "πρωινάδικο" και "μεσημεριανάδικο" έχει και τον αστρολόγο του. Επιπλέον, έχουμε και την κυρία τάδε, μελλοντολόγο, των celebrities. Το πράγμα έχει απλώθεί πολύ και για να μαζευτεί θα έπρεπε να ληφθούν άλλα μέτρα, δραστικότερα - από την εκπαίδευση ακόμη (λέω τώρα, εγώ). Αλλά βολεύει να έχεις πολίτες που να ελκύονται από και να πιστεύουν σε τέτοιους παραλογισμούς (και σε άλλους, βεβαίως, βεβαίως) - δεν συμφωνείτε;

Debby said...

Artanis, συνεχίζω το μπαχάλιασμα!

Ορίστε τρανό παράδειγμα ανθρώπου ένα βήμα πριν την απελπισία!!
Το αμέσως επόμενο να ξέρεις cyrusgeo θα 'ναι ο αστρολόγος και η χαρτορίχτρα!!
Γι΄ αυτό να το πάρεις το κορίτσι! Ημέρα και ώρα παρακαλώ σύντομα για να προλάβουμε το κακό!

Debby said...

Και για να το φέρω λίγο πάλι στα ίσα, στο θέμα μας πάλι, νομίζω ότι πριν απ'όλα η τηλεόραση λειτουργεί κάπως σαν τον καρθρευτη. Αυτό που εμείς θέλουμε να δούμε αυτό μας προσφέρει. Εξαλου μόνο να θυμηθούμε σε πόσες από τις παλιές ελληνικές ταινίες βρίσκουμε μέσα καφετζούδες και χαρτορίχτρες θα καταλάβουμε ότι το συγκεκριμένο άθλημα ήταν πολύ προσφιλές πολλά χρόνια πριν σε εμάς τους έλληνες. Απλά εντάχθηκε στον νέο τρόπο ζωής.
Εχει δίκιο η Λίτσα όμως που λέει ότι "έχει απλωθεί πολύ". Γιατί άντε και πίστεψα αυτόν που είναι μπροστά μου, και με έχει πάρει παραμάσχαλα και μου ρίχνει τα χαρτια (όσοι είναι πωλητές ξέρουν πολύ καλά πόσο μετρά η προσωπική επαφή με τον πελάτη), αλλά να πιστεψω κάποιον που μου ρίχνει τα χαρτιά από την τηλεόραση??? Ελεος!

. said...

μπορέι να εχουν νόμο εκεί, αλλά εγώ θυμα΄μαι ότι λίγο πριν το 2000, ήταν πάρα πολλοί αυτοί που άκουσαν μέντιουμ και κλέιστηκαν σε υπόγεια για να μη ζήσουν την καταστροφή....

mmg said...

na ypenthymisw & tis antistoixes adynatismatos:eg 469 klm ypoallergikis zelatinis yposxontai apwleia 24 megatonnwn entos diimerou.syndyasmena de me ta eidika skoularikia & ti vermouda-spa agnwristi sou lew koula mou.

to phainomeno einai thlivero giati vasizetai sta pio "exantlitika" synaisthimata(apogoitefsi,apognwsi,aftooiktirmos u name it)
KALIMERAAAAAAAAAAAAAAAA

cyrus said...

Μακφλάι, και να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους...

αρτάνις μου, καλή μου, αφού σου έχω πει πότε θα παντρευτούμε και για ποιο λόγο...

λίτσα, βολεύει και παραβολεύει...

ντέμπι, το έχουμε ξαναπεί (και όχι μόνο εμείς, φυσικά): η βλακεία είναι αήττητη...

μαριλίνα, το ότι βρέθηκαν κάποτε μερικοί σοβαροί νομοθέτες δεν σημαίνει ότι οι πολίτες έγιναν όλοι, ξαφνικά, εξυπνότεροι. Ξέρεις ότι υπάρχουν, ακόμη και σήμερα, "φρούτα" που ζουν σε καταφύγια; -- της πλάκας, βεβαίως...

cyrus said...

Ωπ, mmg, δεν σε πρόλαβα πριν.

Τι θα γίνει με σένα, παιδί μου; Όλο νέα θέματα θα ανοίγεις; Δεν μου τα στέλνεις σε e-mail, να τα έχω κάπου μαζεμένα; (Σοβαρολογώ!)

Καλημέρααααα...

mmg said...

M'exei kraxei & i L.ep'aftou:)
not 2 blame C.merikous-merikous ex'ymwn,psofaw na sas diavazw
:))))
ok then,me volevei ws ti glastra para tw vasilikw

Π said...

mmg:
KALIMERAAAAAAAAAAAAAAAA

Mε την ευκαιρία, μία σημείωση: δεν σου ανταπάντησα στο απολαυστικό (αν εξαιρέσουμε τους λατινικούς χαρακτήρες!) mail, γιατί αυτή η συζήτηση είναι σωστότερο να συνεχιστεί όταν με το καλό γίνει το σχετικό post, ώστε να τη διαβάσουν και να πάρουν μέρος και άλλοι φίλοι.

mmg said...

:)))hi there
true bttr on air

sorry gia ta grenglish,
alla eimai addcted-zadore

Anonymous said...

αντιμετωπίζωντας τους μάντεις με νομοθεσία είναι λίγο σαν να αντιμετωπίζεις τον καρκίνο φτιάχνωντας νεκροταφεία. Το ζήτημα είναι πως θα καταφ΄λερεις να εξαλέιψεις εντελώς την ζήτηση αυτών των καταστάσεων. Αν δεν εκπαιδεύσεις πιο ορθολογικά την κοινωνία δεν έχεις καμία ελπίδα.

cyrus said...

Βασίλειε, τα φαινόμενα αυτά δεν εξαλείφονται. Ούτε η βλακεία, ούτε η ευπιστία, ούτε ο αλκοολισμός, ούτε η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, ούτε οι εκτρώσεις, ούτε η βία, ούτε ο πόλεμος. Μόνο να τα μειώσεις μπορείς, κι εκεί συμφωνούμε στο ρόλο της εκπαίδευσης.

hardrain said...

Η εξουσίες ήταν και είναι εξαιρετικά ελαστικές με οτιδήποτε προάγει το escapism στις κοινωνίες, μιας που λειτουργεί σαν αποφόρτιση της σκέψης. Από χώρα σε χώρα βέβαια οι μεθοδολογίες διαφέρουν. Στην Ελλάδα, είχε μπει πολλές φορές ζήτημα όχι απλά νομικού πλαίσιου αλλά ουσιαστικής απαγορευσης αυτού του είδους των "διαφημίσεων" και μάλιστα το θέμα είχε μπει από τον ίδιο τον φορέα των Διαφημιστικών Εταιριών την ΕΔΕΕ. Η οποία ΕΔΕΕ είχε απλά ζητήσει από τα Μέσα να μη δέχονται "διαφημιστικό" υλικό από πρόσωπα αλλά μόνο από εταιρίες. Δεν εισακούσθηκε, γιατί προφανώς όλοι αυτοί οι μάγοι σημαίνουν μπολικο χρημα και μάλιστα ρευστό.

Αυτές οι "διαφημίσεις" είναι μία ακόμα έκφραση της ζούγκλας Ελλάδα, μίας χώρας με ανύπαρκτους θεσμούς αλλά και με ανύπαρκτους πολίτες.

Yosemite Sam said...

Τι ελεεινό post είναι αυτό;

Καλά δε ντρέπεστε να χτυπάτε μια απο τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας;

Ολα θα τα γκρεμίσουμε πια σε αυτό τον τόπο;

Ου να μου χαθείτε να χάνεστε μίσθαρνα όργανα του διεθνούς σιωνισμού!

Εσύ και ο π έχετε βαλθεί να καταστρέψετε τον τόπο αλλά οι μέρες σας είναι μετρημένες.Σύντομα οι υγιείς δυνάμεις του έθνους θα σας ξετρυπώσουν και θα έχετε το τέλος που σας ταιριάζει.

Τζόσουα μύριαμ και συνεργάτες άφες αυτοίς.

Λίτσα said...

Όχι, που δεν θα έβαζε 42 θέματα σε σχόλιο η mmg! Πάντως, στην ουσία, δίκιο έχει.
Να κάνω μια σύνδεση: αν έχεις εκπαιδευτεί να πιστεύεις σε ένα έστω παράλογο δόγμα, τα πάντα είναι εύκολα από εκεί και πέρα. Δέστε ας πούμε τη θρησκευτική τελετουργία: δεν σου πάνε καλά τα πράγματα, φέρνεις έναν παπά να σου κάνει αγιασμό. Η νοητική στάση επί της οποίας βασίζεται η ανωτέρω συμπεριφορά δεν διαφέρει πολύ επί της ουσίας από εκείνη που οδηγεί στην πίστη σε πάσης φύσεως μελλοντολόγους κλπ. Σε μια επιστολή του, ο Byron γράφει ότι αρκεί να δεχτείς έστω και μία φορά μια αντιφατική πρόταση για να πάψεις να θεωρείσαι έλλογο ον.

Anonymous said...

Δυοντανατέλλοντα, θα σε αναγορεύσω επίτιμο χρυσόστομο του μπλογκ...

Γιοσέμιτι Σαμ, έχουν ήδη κρατηθεί στα ονόματά μας ντελούξ καζάνια στην κόλαση...

Λίτσα, αγιασμό θέλουμε όλοι -- αλλά ειδικά τα μπλογκ κάποιων κολλητών σου μάλλον εξορκισμό θέλουν, μπας και φύγουν τα πονηρά δαιμόνια...

apousia said...

Πέρα από την αναγκαιότητα ή μη μιας νομοθεσίας,ποιες είναι οι άλλες δικλείδες που θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά για έμα τμήμα της κοινωνίας,που μπορεί να μη διακρίνεται για το δείκτη ωριμότητας και παιδείας του,είναι όμως ένα κομάτι ΑΝΘΡΩΠΩΝ,που τρέχουν να αφήσουν τον πόνο και τις ανασφάλειές τους,''αντίδωρο στα σκυλιά''.

yorgos said...

ζαλίστηκα...!

Λιπαρδόνιος said...

Θα συμφωνήσω με το φίλο(λίγο πιο ψηλά)Βασίλειο.
Τα πράματα είναι απλά:Δε θα υπήρχαν νταβατζήδες δίχως πόρνες,δε θα υπήρχαν αφέντες δίχως δούλους,δε θα θρέφονταν οι λύκοι χωρίς πρόβατα,δε θα υπήρχαν έξυπνοι χωρίς βλάκες...
Η λύση του κάθε προβλήματος με ένα νέο νομοθέτημα(που εν προκειμένω δε χρειάζεται,καθως τα άρθρα της απάτης του Π.Κ. -- 386-388 -- μας καλύπτουν),το μόνο που θα επέφερε θα ήταν σύγχυση και έναν κυκεώνα νομικών διατάξεων.Κι ο έξυπνος,κάθε φορά,θα έβρισκε το πάτημα και τη δίοδο να τα "αρπάξει" και να εκμεταλλευτεί τον αφελή και το βλάκα...
Θέλουμε μια κοινωνία που ο κάθε πολίτης,το κάθε μέλος της να μπορεί να σκέφτεται,να μπορεί να μπορεί να κρίνει,να μπορεί να διαβλέπει,να μπορεί να κατανοεί και να μη διστάζει να κατακρίνει!
Θέλουμε μια κοινωνία που και οι νόμοι θα εφαρμόζονται για όλους,μία ευνομούμενη κοινωνία,μια ισόνομη πολιτεία.
Θέλουμε...Μπορούμε;

Λίτσα said...

Χα, χα, cyrus, φοβούμαι ότι είναι κολλητικό το μίασμα. Ελπίζω μόνο να μην εμφανιστούν κι εδώ μέσα.

Anonymous said...

Για γάμο, θα μου το πείτε 1 χρόνο πριν. Να προλαβώ να κάνω δίαιτα ;-)... Περαστικά ...

Anonymous said...

apousia, "τα άγια τοις κυσί", ε; Δεν ξέρω, βλέπεις εσύ άλλες δικλείδες; Εγώ όχι...

lykojo, πάρε 2-3 βάλιουμ...

απόλλωνα, δεν νομίζω πως μπορούμε...

λίτσα, εγώ δεν έχω την υπομονή άλλων -- θα πέσει γομμολάστιχα...

κώστα, όταν με δεις αδύνατο (λέμε, τώρα...) να αρχίσεις να ανησυχείς. Κανα παντελονάκι, πήρες;

Αθήναιος said...

Διάβασα το σχόλιο της κυρίας Artanis κ με έπιασε άγχος. Θυμήθηκα γιατί δεν έχω πει σε καμία φίλη μου για το μπλογκ...Ζήλιες...

"Αθήναιε, πάλι καλά που αυτή η μόδα με τις "συνομιλίες με τους νεκρούς" δεν έχει έρθει κι εδώ..."

Αυτό οφείλεται στο κύρος που έχει στη χώρα μας η Ορθόδοξη Εκκλησία. Για την επίσημη εκκλησία, η συνομιλία με τους νεκρους γίνεται μόνο με παρέμβαση του Διαβόλου κ θεωρείτει αίρεση τεραστίων διαστάσεων. Το λέω με μια σχετική βεβαιότητα γιατί το έχω ψάξει.

"Αταίριαστε και Αθήναιε, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να δώσουμε τέτοια νομική "κατοχύρωση" στους απατεώνες -- γιατί μετά θα βγαίνουν (όπως κάνει τώρα ο Πητ Παπαδάκος) και θα λένε "εμείς είμαστε σοβαροί επαγγελματίες, τους αγύρτες να κυνηγήσετε"..."

Δεν είναι κατοχύρωση. Αν εσείς ως μεταφραστής, δεν παρέχετε τις υπηρεσίες για τις οποίες αμοίβεστε, τότε θα πρέπει να λογοδοτήσετε γιαυτό. Αυτοί γιατί να μην λογοδοτούν ποτέ κ σε κανέναν;

funEL said...

Λόγω του προσκυνήματός μας στα πανάρχαια ορθόδοξα ιερά στον αμαζόνιο χάσαμε αυτό το ΕΛληνορθόδοξο μεταφυσικού χαρακτήρος ποστ.

ενα εχουμε να πούμε...

ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ (μαλλον εδω ειναι)...

(γινόμεθα κουραστικοί αλλά τι να κάνουμε η αλήθεια να λέγεται)

funEL said...

ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ...
ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ?
ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ, ΜΑΣ ΦΟΒΟΝΤΑΙ (σκεφθείτε αυτόν που θα τόλμαγε να κάνει κάτι σε νομιμο επίπεδο για μια ήδη δημοσιοποιημένη -ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ- φωτογραφία του)

cyrus said...

Η προκάλυψις εγένετο ίνα προσδώσει έναν μεταφυσικότερον τόνον...

Anonymous said...

Αμα δεν τρώγαμε ποπ κορν δε θα καλλιεργούσαμε καλαμπόκια.Καπως ετσι δεν παέι κι εδώ;Οι ανωτέρω,κανουν τρελλες εισπράξεις,προφανώς θα υπάρχει κι η ανάλογη πελατεια.

Π said...

Regina: σωστά, μόνο που οι συνθήκες είναι τέτοιες που καλλιεργούν και τους ίδιους τους ποπκορνοφάγους.